Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Fotók, videók mobillal
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
mura81
senior tag
1. Egyáltalán elindul-e a infos
2. Sisoft Burn in wizard
3. 3D Mark 2xxx
4. Vannak még különféle hot cpu nevű test programok
5. Seti számítás, ez talán a legdurváb abból a szempontból hogy ez a memóriát és a cpu-t együtt használja, tehát bármelyik hibázik akkor kifagy a progi. És ez nem annyira elvont mint a direkt tesztelésre csinált progik! -
Atom
aktív tag
Ti mivel szoktátok tesztelni a rendszer stabilságát amikor megrántotok vmit?
Simán vmi game-vel, vagy vmi progival?
van 3d mark om meg sisift sandrám is, de hogy ott mi nézi a stabilitűást fogalmam sincs. -
-
lmisi
senior tag
A shutdown probléma megoldódott. Visszavittem a gépet. A alaplap borzalmasan ciripelt a shutdown mellett. Az elado bevitte a lapot a gyari szervizbe ahol szo
nelkul csereltek rajta valami fekete bigyot. Azota nincs shutdown es ciripeles.
Mennyi es milyen pasztat kell a procira rakni?
(Az eladok csak csak rajtahagytak a procihuto gyari mennyiseget ami eleg vastag volt)
Lesarkazasvedot erdemes hasznalni? -
mekkelek
tag
2500 + vásárlás előtt állok. Kell valamilyen sorozat számra, verzióra, bármire figyelni, vagy ebből a fajtából az ember bármilyet vehet?
-
Jester
aktív tag
Jaja. LukE pontosan leírta a PCI leosztását. Pont az ilyen 36 MHz körüli PCI frekiket szeretem kerülni, elég sok esetben jelentkezett miatta HDD-n olvsási hiba. (Nem is gondolná az ember, hogy a proci tuning miatt működik megbízhatatlanul a HDD.)
Remélem még ki fogok majd egy jó kis szorzózár nélküli procit, mert a Palomino zárja már nagyon idegesítő... Időm pedig nincs, hogy szétszedjem és unlockoljam.
Úgyhogy rövidesen úgyis elég alacsonyan lesznek az árak, akkor majd beújítok egy zármenteset, és nem kell időt tölteni ezzel. -
escie
őstag
aha, így már tisztább.
ha jól értem akkor, bizonyos esetekben többet kell hogy adjon mint 33MHz, amit a PCI-os eszközök zokon vesznek.
pl: 180 / 5 = 36
még emlékszem amikor volt az a cikk itt a ph-n, hogy kell összekötni a bridgeket. azért gondoltam, hogy létezik még a szorzózár intézménye. :) -
LukE
veterán
nincs rajta szorzózár? legalábbis tredek óta szorzózár valahogy nem divat AMD tájékán:)
fsb-re mondta a szabványosakat, abból leosztja a pci frekvenciát, ami 33mhz, szóval mondjuk 158mhz-ból nehéz értelmes osztóval 33mhz-t csinálni. Persze ha valakinek nforce2-s lapja van, annak nem gond, mert ott be lehet állítani fixre.
(100/3, 133/4, 166/5, 200/6). -
escie
őstag
Hmm..
ez is egy érdekes reklámfogás, ez a fesz emelés...
hasonló mint az AMD órajel jelölése...nem vagyok annyira kezdő, tudtam hogy kell érteni ezt a 2500+t, mégis egy idő után elhittem, hogy tényleg 2500MHz :)
'juteszembe!
hogy lehet az, hogy én bármilyen szorzót állíthatok ennek a procinak?!
nincs szorzózár?!
vagy ez is egy újabb fícsör? kedvenc kis ASUS-unk áthidalja a szorzózár adta problémákat?
Miért terheli a PCI eszközöket a nem szabványos freki? Ha kibírja a 200-at, akkor mondjuk a 170 miért zavarja?
nem értem.
homályosíts fel, plíz! -
escie
őstag
nekem is ilyen hűtő van rajta, csak nem II hanem I.
48-51 fok közt mozog a procim(ugyanolyan mint tiéd) hőmérséklete , pedig még húzva is van, úgyhogy nemtom mi lehet a gáz.
Meg amúgy is. 60 foktól még nem kéne kiakadnia... szerintem.
a névleges órajelén megy a proci?
lehet, hogy rosszul van a hűtő feltéve, nem?
vagy rosszul van a paszta rákenve?
szellőzik a ház rendesen? -
lmisi
senior tag
barton 2500+, Spire facon rokk II. csendes 2800+-ig.
A boltal rakattam ossze . A lapot,procit,hazat,hutot.
A gondom: Alaplab leshutdown-ol terhelésnél. Tulmelegedés miatt valoszinuleg. Alapban bios szerint 59-60 fokot mutatott.
Milyennek kellene lennie a homersekletnek normalis terhelten és nyugiban. -
Jester
aktív tag
Több feszültséget elvileg a nagyobb stabilitás és tuninglehetőség miatt ada a lap. (Magyarán te mondhatod, hogy ASUS lapban nem kellett feszt emelned X MHz eléréséhez, hanem nálad ''alapfeszen'' ment... Kicsit döcögős elképzelés, de beválik, mert nem mindenki ismeri ezt a fícsört...) Nem hinném, hogy a kijelzésben tévedne, szerintem tényleg ennyivel többet ad.
Igen, ezeket a beállításokat értettem. Én sem szívesen mászkálok el nagyon a ''szabványos'' (100, 133, 166, 200) frekvenciák közeléből, nem szeretem terhelni a PCI eszközöket. -
escie
őstag
jah, értem. ezt tudva én sem kísérteném a sorsot(és a szilícium szigetelőképességét :) ).
Vajon miért ad több feszültséget az ASUS?
Vagy csak többet jelez ki?
Naná, hogy jöhett a százforintos kérdés!
Irány 3000+ felé!!! ;)
Najó ez csak vicc volt, most egy ideig asszem el leszek ezzel a konfiggal.
Fú, mit értesz beállításokon?
a wcpuid ezt mondja:
System Bus:331MHz DDR
System Clock:165MHz
Multiplier:13
A memória (sajna)nóném 512DDR, 333MHz-es, mint az már kiderült a fentiekből.
Ha van valami amit kihagytam szólj! -
Jester
aktív tag
Az 1.68V azért mégsem 1.65V. De úgy látom, hogy a Rev változás ez lehetett, nem adnak a lapok annyival több feszt alapból most már. Ez egész jó, csak nálam mindig is többet fog adni az alaplap (0,5-0,725 V-al), ami pedig már okozhat gondot. Van rajta egyébként minden ilyen védelem, csak a nagyon nagy túlfesz nem melegedésként jelentkezne, hanem átütési áram formájában, ami azonnal kisütné a procit, ha nincs szerencsém. Ezért vagyok ennyire túlzottan óvatos. Egyébként pedig nem tudom lejjebb venni a feszt, mert a proci által hivatalosan igényelt minimum alá nem megy a lap (+ megtoldja egy kicsivel...)
Szép kis húzás, amit csináltál, büszkélkedhetsz vele!!! Általában tuningra legjobb a széria legalacsonyabb órajelű változata, mert elméletben az abban maradt legtöbb tartalék, az architektúrális korlátig. Ez a korlát pedig a mag felépítéséből adódik, meghatároz egy elérhető max órajelet. Tehát a 3000+ Bartont nem lehetne ilyen jól tuningolni. Itt is érvényes tehát a mondás: Ön jól választott, jöhet a százforintos kérdés...:DDD
Milyen beállítások mellett fut most a procid, és milyen memória van mellette? -
escie
őstag
-
Jester
aktív tag
Gratula hozzá!:DD
Akkor neked az újabb szériából való a lapod, az enyémen nincs ragacs.:(((
3. Sőt, az ASUS honlapja sem tartalmaz gyártási szám alapján kereshető adatbazit, amelyből ki tudnám deríteni.:(((
Ez az egész csak azért bosszantó, mert:
1. Hivatalosan ugyanaz a KT400 csipkészlet van minden lapon, az újabbak A7V8X-X néven jöttek ki, ahol a beépített hardvereken is változtattak.
2. Alapból az alap változatú alaplap is 227 MHz-ig képes alap órajelet adni a procinak, az FSB-ben 454-nek felelne meg!!:(
3. Tehát nem értem, hogy miért nem biztos az ASUS szerint, hogy megy a lapban 333 FSB-jű proci, ha nincs rajta ragacs!:(
Logikátlan, ezért szerettem volna kideríteni, mielőtt beleugrok egy vásárlásba, és esetleg valami rejtett ASUS fícsör miatt tényleg nem menne a Barton. Azonban a lapod az új szériából való, abban hivatalosan is mennie kell az 1012-es BIOS-al, ahogyan megy is nálad. Tehát akkor lenne érdekes, ha nem lett volna ott a ragacs.
Azért, ha leírnád az alváltozatot, Rev számot, azzal is tudnál segíteni, legalábbis a Rev szám, ha nem változott a lapodon, akkor megnyugtatna valamelyest, hogy nem volt nagyobb átrendezés a felépítésben a két lap között. Ja, az alváltozatok a fent leírt sorrendben egyre több integrált cuccot tartalmaznak, onnan tudod megmondani, vagy a dobozáról. A Rev szám a 3. PCI sín környékén van feltüntetve az alaplapon.
Köszi. -
escie
őstag
-
Kígyó
senior tag
válasz
Norbertpower
üzenetére
Nem mondtam, hogy rögtön!
Nyárra nem veszek procit. :(
Na meg az alá való videokártyának is elég komoly ára van (még)! -
Kígyó
senior tag
Figyelitek? Esik az ára! Már csak 25+fa! :DD
Na még esik egy tizest, és erőteljesen gondolkozom a cserén! -
Jester
aktív tag
Milyen alváltozatú alaplapod van? Mert az ASUS honlapon azt írták, hogy csak a southbridgen 333-as levonóval ellátott alaplapok viszik az 1012-es BIOS-tól kezdve. Azért kérdezem, mert nekem is ilyen alaplapom van, és tervezem egy Barton beszerzését a Palomino helyett...:DDD Szóval ha az alaplapod Rev. számát sorozatszámát és altípusát le tudnád írni, akkor annak örülnék! Plussz azt, hogy neked volt-e ilyen FSB333 ragacs a déli hídon?
-
Drizzt
nagyúr
Azt hiszem ez a proci lesz a közeljövő legnagyobb slágere 20000+áfa körüli árral, a netes pletykák szerint kiváló tuningképességekkel.
-
Drizzt
nagyúr
Valaki nem tudja, hogy az nforce 2 -vel a barton szorzózárát is meg lehet-e kerülni?
-
escie
őstag
hi!
tudna valaki segíteni nekem Barton2500+ vs. ASUS A7V8X ügyben?
a probléma az hogy mintha az alaplap nem ismerné fel a procit. működik, de a post alatt, amikor a nevét irja ki a cpu-nak, valami nagyon csúnya zagyvaság jelenik meg.
mi lehet a gond? hibás a proc?(létezik ilyen???) , nem kopatibilis az alaplappal? , BIOS frissítés segítene?
légyszi segítsetek.
előre is kösz! -
xuldar
addikt
Végülis apuci fizeti a villanyszámlát...
Én is azok közé tartozom, akik csak akkor húzzák a gépet, amikor kell a kakaó. Máskor inkább még lejjebb veszem az órajelet meg a core-feszt, mert úgysem tudom kihasználni a teljesítményt. És azért nem mindegy, hogy 40, vagy 120 wattot eszik a gépemben csak a proci. -
Drizzt
nagyúr
Na, legutolsó hozzászólásom(#60) láttad?
Egyébként játékok alatt ténylegesen gyorsabb az xp2500+ az xp2600+ nál, pdeig az órajel különbség 200mhz körüli. A bizonyíték: a tomshardware barton 3200+ tesztjében keresendő. A kódolások alatt viszont az xp2600+ az említett 200mhz miatt előnyre tesz szert. -
Kígyó
senior tag
Hi! Látod pont ezért írtam, hogy kár neked magyarázni. Te ugyanis csak akkor húzod a géped, amikor már cserélni kéne, hátha kicsit tovább kihúzhatod vele. Sokan viszont azért, mert jó érzés, hogy az a proci, amit 15E-ért vett ugyanazt teljesíti, amit egy duplaaannyiba kerülő processzor. Ezek a vásárlók (köztük én is), ha 2400+ tudású procit szeretnének, akkor 1700+ vesznek, ha 2800+ tudásút, akkor 2100+-t, ha pedig Barton 3000+ tudásút, akkor 2500+-t és nem akkor kezdik el húzni, amikor már cserélni kéne. Abban persze van valami, hogy már a 2500+ is több, mint elég, de nem ez a lényeg.
-
HEBI
senior tag
Nekem is volt gépem amit lehetett hajtani, ezt már :( nem lehet.
Anno:
P3 cerka 766/955;
P3 Tua 1000/1450;
Ati BBA 7500 (300/600);
Gef3 Ti200/500
Ezeket megérte akkoriban hajtani, mert ha hajtottad, akkor elment vele sok, minden ami amúgy nem. Mellesleg akkoriban (nem is olyan régen), nem ezek voltak a csúcs gépek. Ma viszont szerintem egy 2500+ os Barton annak számít. Ha húzod, se lesz semmi haszna, minden elment előtte is. -
HEBI
senior tag
Rossz nektek, egy ilyen gyenge 2500+-os bartonnal kell játszanotok!
Kár, hogy nem egy 2501+-os gépetek van.
A tunning jó dolog, de egy ilyen gépnél teljesen felesleges, ettől még persze jó hobbi, csak lehet, hogy nem egy 2500+-os bartonnal kellene nekiállni.
Egyrészt anyagi, másrész eredményességi okokból! -
Kígyó
senior tag
A k6-os korszak kimaradt az életemből, de te sem gondolod komolyan, hogy a duron-athlonXp sima cashe-es csere! Arról nem is beszélve, hogy ez majdnem olyan, mintha azt mondanám, hogy régen gyorsabb lett a gépem, amikor Amdről Intelre váltottam, biztos most is az lesz! Lehet, hogy igaz, lehet hogy nem, de ilyenre alapozni, hogy egy ilyen kezdetű kijelentést, hogy biztos vagyok benne hogy... :O
-
Drizzt
nagyúr
Nem, csak korábbi cache-es tapasztalataimra hagyatkozom,
eddig kétszer volt hasonló caches cserém, egyszer k6-II-ről k6-III ra csere, kb. 30% növekedés, pedig a k6-3 400-on, a k6-2 450-en ment. illetve duron 1300->Athlon Xp 1600+ szerintem az l2 cache mérete és sebessége, illetve a memória sebessége a legfontosabb a rendszer szempontjából, legfőképp a töltögetésre fejtik ki jótékony hatásukat. -
Márk
senior tag
Manitou!
Lehet, hogy a Tbred B-k jobban húzhatóak a Bartonnál, de ha akarom és egy kis szerencsém is van akkor lehet húzni a Bartont is. Ellenben akinek Palominója, Tbred A-ja vagy B-je van, a technika mai állása szerint nem tud belerakni még 256 kB cache memóriát. Ami ugye a Bartonban 512 kB. -
-
Tigrincs
tag
HI Mindenkinek!
Végre kicserélték a garanciális RAM-ot! a hétvégén tesztelem!
Azért remélme ha 400 ?HZ en fog futni akkor valamivel gyorsabb lesz! :-) -
Stoja
csendes tag
Szia !
ASUS A7N8X Deluxe(ver 1.06), 2500-ös Barton, 2x Kingston HyperX 256 MB 370 MHz, ATI Radeon 9500 pro. Teljesen stabil 185 MHz ( 370 MHz FSB) és 12 szeres szorzó mellett. 12,5 szorzót már nem bírja, be sem boot-ol a Win XP, ezt csak 166 MHz- nél lehet elérni, de a 13-ast már így sem szereti. Teljes terhelésnél 53 fokos az ASUS Probe szerint a gyári hűtővel (GT-nek tűnik). Állítólag Vcore fesz emeléssel lehet még húzni, de én azzal nem kisérletezem. Így is 3000 XP szinten megy a proci! -
Tigrincs
tag
Kiderült hogy valóban a RAM szórakozott! És ebből kifolyólóg ezért nem volt hajlandó 400 MHZ-en működni :-)! Hét közepére igérik a csere RAM-ot! Akkor folyt köv. az eredményekről! :-)
-
Manitou
veterán
Szerintem a 2100+-os Tbred B lett volna a jó választás, ez tartja most a világrekordot tuning terén valami 3400MHz valós órajelre van felnyomva,(biztos hűtőszekrényben van:))).A bartonok kicsit gyengébben húzhatóak ,mint a Tbred B-k.És hát a bartonban hiába van ott a dupla L2 kess,ha teszteket nézünk ~kb 100-200Mhz-el magasabb órajelen ketyegő Tbred-el egyenértékü.De a 2500+ is valami 1,8 ghz-en megy . Egy 2600+-os Tbred simán ráver, de akár egy 2400+-os is ott van teljesítményben.
-
TomLion
tag
Hi!
Szerintem nézz körül a RAM beállítások háza táján is, CAS és különbözö DRam Timing opciók, 6-3-3, 5-2-2, nem tudom, pontosan milyen értékeket enged a lapod. A fagyások származhatnak abból is, hogy túl agresszív mem időzítéseket használsz. A PC2700 alapból 166MHz FSB-vel megy, RAM chipptől függ, milyen időzítés mellett.
Szerintem ne piszkáld a feszültségeket, legalábbis addig ne, amíg nem szerzel nagyobb tapasztalatot. Mielőtt ilyesmire adod a fejed, tudnod kell, hogy ha az FSB-t és a szorzót tekergeted, max egy CMOS reset lehet a legnagyobb baj, de ha túl magas a fesz, az fizikai károsodást okoz.
Plusz 2-300MHz-ért ne süsd meg a szép új procid, arról nem is beszélve, hogy sztem nem a CPU a leggyengébb láncszem a konfigodban.
Szerintem szerezz 2x256Mb márkás 400-as ramot, amiről a boltban azt állítják, tudja 400MHz-n a Cas 2,5-es Latencyt. Aztán nézz utána a neten-tényleg tudja-e, és csak ezt követően vedd meg. Márkás ram pl Kingston, Infineon, Samsung, Corsair, (nekem ezek szimpik:) )
Aztán még kell egy bazi nagy hűtő, és egy jól szellőző ház.
A PCI és AGP frekiket pedig a te esetedben nem érdemes bántani, maradjanak csak alapon.
A VGA sztem sehogy nem illik ide, inkább cseréld le min egy 9100-as Radeonra.
Utolsó tanács: a jó tuning feltétele a BIOS alapos ismerete, és egy stabil oprendszer. -
drpele
senior tag
Szerintem jobban jártál volna, ha a barton helyett egy tbred 2000, 2200+ -ost vettél volna és az árkülömbözetet egy jobb videokártyára fordítottad volna. Sokkal ütősebb kis konfigot tudtál volna belőle kihozni. Persze ha nem játszol sokat akkor így jó ahogy van :)) (és ha az a volna ott nem lett volna :DD )
-
killer
tag
Még annyit megjegyeznék, hogy a jobb tuninghoz nem árt a feszültségeket sem
emelni, pontosabban ahol default értékek mellett megáll a gép, még mindig marad
benne tartalék. Ha jól értelmeztem, 1 db 512-es ramod van, szvsz jobban jártál
volna 2 db 256-ossal, akkor kihasználhattad volna a dual channelt, igaz még
messze vagy a 400MHz-tôl is. Hogy ôszinte legyek, meglepônek tartom, hogy
170-en vége volt a dolognak, vagy nagyon gyenge cpu-t fogtál, vagy nem 400-as
az a DDR, vagy valóban h?tés gondod van (persze ezeken kívül még lehet 1500
egyéb ok is :)
Ha van kedved, próbáld ki 11x200-on, memóriát hagyd a legalapabb beállításokon,
legyen szinkronban (400-on fusson). Ha az OS felállása közben indul újra, emeld
meg a cpu feszkóját 1.7-re, esetleg 1.75-re, 1.8 fölé egyelôre nem részkedj :)
Ha érdekekel, vagy tudok valamit segíteni, írj.
Megjegyzés: ha nem vagy gyakorlott a témában (úgy t?nik) lehet jobban jársz, ha
úgy hagyod az egészet, ahogy most van, nehogy visszafordíthatatlan eredménye
legyen a tuningnak. Ja, komolyabb tuninghoz pedig vagy porszívót teszel a
cpu-ra, vagy váltasz vízh?tésre. Remélem segítettem. -
Tigrincs
tag
Ígéretemhez híven íme a teszt eredmények!
Kicsit várattak magukra az eredmények mert, sokat bénáztam, de így van ez ha az ember magától akar rájönni mindenre. Bár elméleti segítséget azért kaptam!
Szóval alapbeállításokon tesztelgettem a gépet elösszőr (a paraméterek a téma elején).
Sehogy sem akart menni a dolog, a 3D MARK 2001 egyszerűen nem akart végig futni, aztán tizedjére még is végig futott (6844 PONT) kétszer egymás után, utána meg újra semmi, és a rendszer sem volt stabil.
Folyamatosan lefagyott a gép meg menet közben újra indult (De hát gondolom ez a normális reakció ha nem bírja a gép a beállításokat!)
Ezek után gondoltam megfogadom a fórumbeli tanácsokat és elkezdem állítgatni a paramétereket! Hát nem sok sikerrel jártam!
A koncepcióm a fentebbi tanácsokon nyugodott! Szorzót levenni és megnézni hogy hol stabil! Semmi eredmény! Akármennyire is levettem a szorzót pl.: 166*7=1162MHZ a rendszer továbbra sem volt stabil. Már kezdtem aggódni!
Két este eltelte után gondoltam változtatok a FSB/DRAM RATIO-n. Levettem 3/3-ra a BY SPED-ről. Így a memória frekvenciája 400 MHZ-ről 333 MHZ-re változott.
Ettől kezdve futott a dolog! 166*11,5 lett a vége a dolognak! Itt stabil a rendszer nem fagy le egy progi sem! 7360 ponttal díjazta a 3D MARK 2001 a küzdéseimet, Amit egyébként nem tudok hogy jó vagy nem bár nekem már az örömet jelent hogy szépen fut a gép!
Ami még ide tartozik! Próbáltam fentebb menni az FSB-vel, mondjuk 170 MHZ-re, de ahogy megváltozott a ram frekvenciája (380-, 390-, vagy 400 MHZ-re) abban a pillanatban nem volt stabil a gép, vagy be sem bútolt! Miért van ez? A RAM a ludas?
Szóval most megy a dolog! 166*11,5=1916 MHZ, 3/3 (RAM 333 MHZ) A proci hőfoka a bioszban kb 45-46 fok, ez egyébként mennyire megfelelő?
Lehet hogy azért nem futott a rendszer magasabb frekvencián mert a hűtés nem jó?
(Lefutattam a 3D MARK 2003-at is az 1091 3D MAKS) -
dr. rozmark
tag
Jó, beismerem, az új cuccoknál mindig megnézem, meddig bírná. Így járt a 9500Pro-s Radeonom is. Persze most már gyári értékekkel megy...
-
Tigrincs
tag
Nekem sem az a célom hogy agyon gyötörjem!
Csak kiváncsi vagyok hogy mennyivel fog jobban futni! -
dr. rozmark
tag
Azért az tetszik, hogy valaki megvesz valami újat, ami azért teljesítményben is megállja a helyét a piacon, s rögtön gyötörni kezdi a tuninggal. Aminek szerintem úgy sincs észrevehető eredménye... Egy időben én is megszállottan igyekeztem mindent kifacsarni a rendszerből, de rájöttem, pár száz benchmark pontért tök felesleges...
-
dr. rozmark
tag
Az Aquában már csak 34 150+áfa! :DD
Én is ilyenre pályázom! Se lesz az pár hét múlva sokkal olcsóbb is. Végtére az AMD 3 napja csökkentett árat, kell idő, míg azok is ideérnek kis hazánkba. -
zsoltee10
addikt
Ha már csak 36+fa, akkor ez jó tendencia, hiszen kb. másfél hete még 40+fa volt.:)
-
Tigrincs
tag
Az AGUA-ban, 36.000 +ÁFa'
-
Tigrincs
tag
Tudsz címet ahonnan le tudom őket tölteni?
-
Tigrincs
tag
Tudtok ajánlani valami tesztelő progit?
-
Ezek osztók,arányok.
pl. nálad az FSB 166Mhz az első számmal osztod az FSB-t a másodikkal megszorzod és megkapod a memória órajelét.
4/6 beállításnál 166Mhz-es FSB mellett 250Mhz jön ki a DDR memóriád pedig 500Mhz-en jár.
5/6 beállításnál 166Mhz FSB-nél 400Mhz-en jár a memória.
Ezekben az arányokban nem vagyok 100%-ig biztos :)
Szal inkább ne állítgasd hagyd by SPD-n vagy 3/3-on. -
Tigrincs
tag
Most egy kicsit egyébként össze keveredtem' :-) Ha jól értem akkor az alaplap FSB-jének kétszere a CPU frekvenciájával és a RAM frekvenciájával egyenlő!?
-
Tigrincs
tag
Az oké hogy szinkronban kell állítani az FSB/DRAm-ot csak hogy milyen érték a megfelelő
Gondolom más ha 3/3 és más ha 6/6. Mi ennek a jelentősége hogy magasabb vagy alacsonyabb? -
Az alaplapod tudja magasabb sebességen hajtani a ramot mint az FSB(External Clock) de szerintem nincs értelme 400-on hajtani. Az FSB és a ram frekvencia közötti arányt a CPU FSB/DRAM Ratio alatt tudod beállítani.
Az optimális teljesítményhez,stabilitáshoz érdemes szinkronban járatni a a ramot az fsb-vel. Ezért ezeket a beállításokat szerintem ne változtasd meg.
A ramod DDR400-as tehát viszi a 400Mhz-et is. -
Tigrincs
tag
ÉS egyébként mivel célszerű tesztelni a rendszert!
Ha nem megfelelőek a paraméterek akkor az röktön le fog fagyni, vagy csak menetközben?
Vagy van valami tuti program ami teszteli hogy megfelelően működik e a rendszer!? -
Tigrincs
tag
Ahhoz hogy ram 400 MHZ-en fusson ahhoz az EXTERNAL CLOCK-nak nem 200 MHZ nek kellene lennie?
Vagy az csak mese hogy a ram kapásból 400 MHZ et tud?
CPU FSB/DRAM RATIO??
Ezzel mi a helyzet? Hogyan állítsam? -
Az AGP frekvenciát nem érdemes növelni. Egy Radeon 9000-t alapból átlép az AGP 4X-es szabvány. A videokártya nem tudja kihasználni ezt a sávszélességet, ill. a Radeon 9000chip és a vga memória között van a szűk keresztmetszet.
Magasabb PCI freki nincs hatással az iDE eszközök sebességére, viszont instabilitást okozhat a rendszerben ha van olyan eszköz benne amelyik érzékeny a magas PCI frekire. Ebben az esetben nem lehet állítani a PCI frekvenciát Nforce alaplapoknál ez lock-os fix 33Mhz-en jár az FSB-től függetlenül.
Igen az Ide meghajtóknál maga a vinyó a szűk keresztmetszet(mechanika stb.), a ma kapható legújabb WD Raptor 10000RPM ide vinyók már kezdik átlépni az UDMA 66 szabványt.
Az FSB növelésével valóban javul némileg a rendszer teljesítménye de nem olyan mértékben mint amikor 266Mhz-ről 333Mhz-re ugrade-elünk.
Én nem növelném tovább maradnék a szabvány 333Mhz-es FSB és memória sebességnél, de lehet növelni is az Nforce lapok elég jól bírják az FSB tuningot is. -
petakpa1
őstag
szvsz meg érdemes növelni az fsb-t mert javul a memóriaátvitel
sőt én az agp frekvenciát is növelném, hogy gyorsabban tudja pumpálni az adatokat a videokártya memóriájába
a pci frekikről meg annyit, hogy hang, háló és tunerkártyát tényleg nincs értelme húzni, viszont úgy tudom ha magasabb a pci-freki, akkor az alaplap és az ide eszközök között is gyorsabb az adatáramlás!
Mondjuk az más kérdés, hogy az ide meghajtóknál valszeg a mechanikus részek jelentik a szűk keresztmetszetet -
A Barton alap FSB-je 333Mhz, ez bőven elég ezen már nem érdemes tuningolni.
A szorzót érdemes növelni mert így szabvány fsb mellett tuningolhatod a procit.
Most a Barton procid 11*166.6=1833Mhz-en jár.
Nem tudom mennyire húzhatóak a Bartonok de ált. egy TbredB maggal szerelt proci 2-2.2Ghz-et vinni szokott.
Én először 12X-es szorzóval probálnám majd 0.5X-ként növelheted amíg stabil a rendszer.
AGP freki 66Mhz maradjon
máshoz meg nem kell hozzányulni. -
petakpa1
őstag
1, Először csak szimplán próbáld ki, hogy tudsz e szorzót állítani pl vedd le 10x-re
2, Ha igen akkor állítsd igen alacsonyra a szorzót (pl 8x ra), úgy hogy a proci jóval a tényleges órajele alatt menjen pl 1328=8x166Mhz -en.
3, Most kezd el lépésenként emelni az fsb-t (external frequency, external clock...)
és teszteld a rendszert, hogy nem fagy-e?
Ezzel a módszerrel kiderül, hogy mennyit bírnak a ramjaid, alaplapod (ne aggódj, hogy az agp, pci frekvenciák is megugranak, nem lesz tőle baja)
4, Ha megtaláltad azt a max stabil fsb-t (183 Mhz) amin még minden stabil, akkor jöhet a proci
5, Kezd el emelni a szorzót 9,10,11... ra és keresd meg azt a max szorzót ami mellett még stabil a gép (természetesen az fsb-t a már megtalált 183Mhz-en tartod.)
Így nagyjából maxra járathatod a gépet:D -
Tigrincs
tag
A múlt héten darabonként beszereztem egy konfigot!
ABIT NF7-S 2.0
AMD 2500+ BARTON
DDR PC 32000 512MB (SAMSUNG)
ATI RADEON 9000 pro 128MB
GLACIALTEC 2500 PRO
CHIEFTEC ATX 360W
+ HDD,ház meg apróságok
Bár voltak akik azt ajánlották hogy ne kiséreljem meg összerakni, minden bátorságomat és tudásomat összeszedve össze pakoltam!
És láss csodát működik!
Most már csak a bioszban kell egy kicsit játszadozni hogy kiderüljön mit is bir ez a kütyü!
Bár az igazság az hogy ez az a résza a dolognak amiben a legnagyobb bizonytalanságban vagyok! (Szórzók meg FSB, meg feszültéség..... )
Próbáltam áligatni a proci paramétereit is, de nem nagy bátorsággal!
Alap beállítások:
CPU OPERATING SPEED
-EXTERNAL CLOCK: 166MHZ
-MULTIPLIER FACTOR: X11.0
AGP FREQUENCY: 66MHZ
CPU FSB/DRAM RATIO: BY SPD
CPU INTERFACE DISABLED
TOL - IG HATÁROK:
CPU OPERATING SPEED
-EXTERNAL CLOCK: 100 - 250 MHZ
-MULTIPLIER FACTOR: X5.0 - X22.0
AGP FREQUENCY: 66 - 99 MHZ
CPU FSB/DRAM RATIO: 3/3 - 6/6
Ha valaki tud segíteni abban, hogy a paramétereket hogyan érdemes állítani ahhoz, hogy a leg optimálisabb eredményt érjem el, akkor azt megköszönöm!
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget!
Aktív témák
Hirdetés
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Azonnali fotós kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Crimson Desert
- iPhone topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core I7 13700K - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.02.02. -ig - Eladó!
- Ryzen 5 1600X dobozos CPU
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4397
- Infinix Hot 11s / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- AKCIÓ! ASUS B660M i5 12400F 32GB DDR4 500GB SSD RTX 5060Ti 16GB Lian LI LANCOOL 207 Inwin 650W
- iPhone 12 Pro 128GB 100% (3hónap garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest