Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz #04331520 #33431 üzenetére

    Nézd, az hogy angolul "tanultad" a kifejezéseket, nem az zavart meg, hanem maga az egész kérdéssor. Illetve maga az egész folyamat amit leírtál... hogy kell-e neked 1.2-es obi vagy 1.4-es is elég, meg hogy milyen rekeszt használj hogy éles legyen a fej az orrtól a tarkóig.
    Fotós nem azért nem tesz fel ilyen kérdéseket mert tudja a választ, hanem mert nem számít. A fotózás ha hobby- akkor játék, önkifejezés, művészi hajlam kiélése stb...
    Ha meló, akkor
    - óriási önkritika
    - alázat a fotózás iránt
    - kellő felszerelés
    - technika magas szintű ismerete ... és még egy halom dolog. Pl üzleti dolgokban képben lenni. Jogszabályokban, mind a pénzügyek terén, mind a fotójogban.

    Te itt azon rágódsz hogy hog y1.2-es obi, vagy hogy nincs stabi a vázban. Azok akik ebből élnek meg azon hogy a 2. vagy 3. váz azonos legyen-e a fővázzal. Váltson-e kártyát pár év után vagy elfut még 200-300e expo után is a CFE kártya és ha vált, akkor még gyorsabbat vegyen nagyobb kapacitással vagy maradjon a beváltnál?
    Olcsón megoldod? Mit? Féláron a profik alatt vágod a fát... mert hogy a párnak nincs pénze drgábbra... Kb mintha elkezdenél autókat gyártani féláron a Suzukihoz képest, mert szegény embereknek nem tellik töbre. Igaz a te autód nem indul be mindig. Nem tud felmenni a Gellért-hegyre. Lefelé meg nem áll meg. De féláron van...
    Ilyen a fotózás is. Azért annyi jó esetben, mert van egy mögöttes tartalom. Egy szakmai rutin, sok ügyfél, felhalmozott tudás és technika. És sok sok befektetett pénz.

    Igen, volt a milcek előtt is fotózás. És akkor is volt aki sok pénzt kért. És sokan akkor sem 1.2 1.4)-es obikkal fotóztak.
    Régi mondás:
    - a művészek a fényről beszélgetnek
    - az amatőrök a technikáról
    - a profik a pénzről
    Ide most már iszonyat sok pénz kell. E a technika nem pótolja a hozzáértést. Segít a milc pl abban hogy látod előre az expot... de ha gőzöd sincs min változtass, akkor cseszheted.
    Pl vakuzás. Semmi nem atomfizika a fotózásban, mégis ismerek olyat akinek sok pénze van, tizenéve ebben utazik és még mindig gáz amit cisnál. És olyan sorozatot is láttam tegnap ami baromi jó- pedig pár éve csinálja a fotós. A utóbbi nem is olcsón. Mert van igény még a "drága" fotósra.
    Amúgy amikor egy Aldi eladó napi 6 órában 380e nettot visz haza, akkor azért el kell gondolkodni hogy fotósként hogy szedsz össze vállalkozásban havonta 500-e KATA ev-ként hogy megközelítsd ez az összeget. Pár ezres melkból. Minden hónapban...

    "Tisztában vagyok az árakkal." A technikát illetően? Az ogy profiként kell egy olyan obisor ami mostmár darabonként 300e-től indul? Régen 14-24/2.8, 24-70/2.8 70-200/2.8 sor elég volt pl a riportereknek. Ez most újonnan 3 milla. Plusz két 1 millás váz, mert kb az lett az új prfi belépő szint. 5m-nál járunk. FÉnyszegény helyekre a 2.8 az nem elég.. kell akárcsak 1.8-as obi is. Egy namvadt 1.8-as 50-es milcre 300e, a 35-ös még több, a 85-ös meg még piciel. Újabb 1 milla. Akkuk. Gyári 30e/db... Rendszervakuk darabja 100e. Táska. 50e-től. Szoftverbérlés, pc 500e-től, monitor 200e felett. Könyvelő, adóterhek...
    No ezt összerakni...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák