- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predatorr
őstag
A 4080 elvan 20 körül, és nem ugrál. 7700X iGPU 33W alapból, kis képernyőmozgással máris 45-55W-on, miközben a 4080 is viszi a 20W-ot.
1 monitorral. Nesztek, hibridgrafics.
Jó öreg 2080-am 2-3W-tal, de duálban az is felmászott... AMD-nek 2 monitor sem kell hozzá.WW: 90% energiaprofillal használok nV kártyákat, legtöbb játékot most 4080-nal meg 60%-on, 190W körül. 2080 250W-ig is elszalatt harmad/negyedakkora teljesítménnyel.
-
válasz
Dragon3000 #61 üzenetére
-
Dragon3000
nagyúr
-
válasz
Dragon3000 #58 üzenetére
A 12V2X6 ról beszéltem. Az amúgy 675W a 12VHPWR 600 W-hoz képest, 1.2-es tűréshatárral ami 810W.
Ez amit leírtál nem azt jelenti hogy az új problémás és hogy megbízhatatlan.
Ezt elméletileg úgy fejlesztették tovább, hogy ne legyen gond vele a 12VHPWR pedig megszűnik létezni.DOA. -
-
csakos1997
tag
válasz
Outsiderman #48 üzenetére
Mint mondtam szó szerint levágdosta egy bizonyos youtube csatorna a csatlakozóról a vezetékeket hogy minél kisebb keresztmetszeten haladjon át az áram és lám semmi nem történt.
A gond a csatival a nem megfelelő kis műanyag pöcök a régi csatikon sokkal masszívabban tart ezért szétcsúszik ha basztatod kicsit cinkes de elég egyszerűen javítható probléma. -
Varázslóó
senior tag
válasz
Dragon3000 #51 üzenetére
Vagy több 8pinest kap a kàrtya
-
jeni
félisten
Egy újabb szög a 12VHPWR/12V2x6 Nvidia csatlakozóra!
-
himpike
aktív tag
Én az új csatlakozó elkerülése miatt vettem meg inkább az Asus Dual 4070-et a super helyett. Performance módban sem túl hangos de csendesebbet szeretnék, lehet leteszem silentre, bár igy is 90% power limiten megy. Stalker 2-nél elég hangoska..
Később persze nem hagyott nyugodni a dolog és megvettem 9000 körül a gyári 90°-os Seasonic kábelt is a 2x8pin mellé - ha már 10 év garos a táp. -
Outsiderman
tag
Örülök ennek a hírnek, hogy az AMD sem ül fél ennek a műszakilag alkalmatlan megoldásnak. Egyszerűen nem értem miért erőlteti az Nvidia ezt a megoldást.
Sokan ahogy látom nem értik az alapvető problémát.1. számú probléma, hogy maga a csatlakozó egy műszaki katasztrófa. 0.2 átmérővel igen kis felületű csatlakozóval akarunk "max" 600w átpréselni. Az ezzel járó melegedést nem igazán van hova elvezetni. a 6+2 csatlakozóknál is ajánlott 1 csatlakozó/1 kábel kombináció, annak ellenére, hogy sok kábelvégre 2db 6+2 csatlakozót szereltek.
2. számú probléma a csatlakozó kicsi keresztmetszete ellenére a kábel irányába elég merev és a kábelek bekötése hosszan megvezetett (6+2 höz képest.).
Egy nagyobb OC kártya bizony elég széles és ha a gépház kiválasztása nem szerencsés abban az esetben nem fér el rendesen a csatlakozó és jön a kontakthiba és a csatlakozó túlmelegedésével kapcsolatos leégések.3. számú probléma maga a felhasználás mértéke és időtatama. A fenti kép pontban részletezett okból egy állandó magas GPU terhelés esetén, idővel a csatlakozók elgyengülését is okozza ilyen hőterhelés mellett amely szintén idővel leégéshez vezethet.
A később megjelenő kisebb teljesítényű 150-300w TDP kártyáknál ez nem jelent majd gondot, de a csúcskártyák eleve 300-600w közé teszik a gyártók és bizony sok esetben az minden kártya meghaladhatja az alap TDP max értéket. Az OC kártyák pedig teljesen biztosan. pl. a saját AMD 7900xt referencia kártyám 300w a TDP-je, általában 308-315w -ot kér, de esetenként láttam már rajta, hogy a 355w is elérte.
Az Nvidia 5080 elvileg 500w TDP-vel jön ki, ami eléggé kimaxolja ezt a megoldást. -
xyvalaki
aktív tag
Nekem 4070 super van és nem sokat fogyaszt a gép. De az új csaktlakozó van rajta. Eddig jól működik. Igaz a táp is jó fajta. Alapból a gép fogyasz 85 wattot. Silent Hill közben 340-350 watt. Ebből nem tudom mennyi a VGA. Arra viszont emlékszem hogy a régi csatlakozóval is voltak godok.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
csakos1997 #44 üzenetére
Igazából az a baja hogy a kàbel törése miatt kicsúszik a csatlakozó és azért gyullad ki.
de ha jól behelyezed akkor nincs gond.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
Big_Janowsky #39 üzenetére
Tudod miért, mert olyan àrba volt a kártya hogy alig van a piacon. 1.4millio forint volt az àra.
Most a 4000 szériánal összes olcsóbb kártya is ezt kapta.
Ezért több nem értő emberhez jutott. Gondolom aki 1.4millaert vett kàrtyàt, és 3090Ti nem bànyàszatra vették mert túl drága volt ahhoz. Meg túl későn érkezett.Djbb534 :
"Nekem anno az evga 3080ti-m default 450wattot kajált"
Nekem mai napig az van, túl drágán vettem és nincs amit nem hajt ki nekem. Battleroyal gamek mennek 240fps el.
Ami még nem az elég a 100-140fps -
djbb534
tag
válasz
Walter_White #16 üzenetére
Nekem anno az evga 3080ti-m default 450wattot kajált
-
Viszont ennek már olyan rossz a híre és megítélése,ha kiadnak belőle egy új, javított verziót, kb új név is kell mellé, ami nem keverhető össze ezzel a két verzióval,mert sokan belegabalyodnak és inkább másikat választanak.
Jut eszembe nekem Be Quiet!Pure Power 12 M 750W 80+ Gold tápegységem van rajta ilyen csatlakozóval. Vajon majd lehet rá olyan kábelt kapni ami már javított a VGA felőli végén?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Varázslóó #36 üzenetére
A pillanatnyi kiugrásokkal sokan nem számolnak, amikor a 300W tdp-s kártya 600 felett is tud kérni és nem értik, miért kapcsol le a táp védelme, amit a 300-hoz méreteztek
Ez mellé még jönnek az oc megoldások is, itt a tesztben játék közben a 3080 318W-ot kér, nekem az evga 3080 ftw3 az alap bios mellett oc nélkül, ami elviekben a 320W tdp lenne 360-400W-ot kér (fogyasztásmérővel a gép ilyenkor 500W felett van), mi lenne ha a 370W tdp-s biosra kapcsolnám, nem próbáltam még ki. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
NvidiaRTX #25 üzenetére
Meg lehet oldani a régi esetében is szépen, vannak tápok, amikhez eleve minden kábel végén csak 1db 6+2 van, így ott alapból nincs ez a katyvasz, de lehet külön kábelt is venni, ha ennyire zavar. De biztos szebb volt az elején a 12vhpwr esetében a sok átalakító, mert sokaknak nem volt olyan tápja, amihez lett volna hozzá kábel.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
Engem a napokban hülyéztek le amikor azt àllítottam hogy a 3090Ti om ami volt.. megevett 530W ot magàba...
azt mondták hülye vagyok 450W a plafon egy olyan kártyának.
-
TOM-202
senior tag
Nyilván ha a fogyasztás < 375W elméleti maximum akkor nincs is értelme a "problémás" csatlakozót erőltetni. A 300 W körüli átlagos teljesítményfelvételhez meg bőven elég lesz a 2x8 pin kapacitása. Ahogy eddig is bőven elég volt egy-két extrém kivételtől eltekintve.
Egyébként azt várnám inkább, hogy mikor lesznek újra maximum 1x8 pin-es ~200 W maximum körül fogyasztó kártyák a közép-felsőházban, mert ez a trend, vagyis hogy egyre csak növekszik a kártyák fogyasztása szerintem nem jó irány.
-
FLATRONW
őstag
válasz
DrMorpheus #22 üzenetére
Nem írtam olyat, hogy az NV megoldása a rossz, épp az ellenkezőjét.
Az NV megoldásával nem volt semmi baj a 3090-eken, majd a szabványosítás valamit elrontott (4090), amit az NV később kijavított a 12V 2x6 változattal.
-
Green69
csendes tag
Az Intel azóta már döntött az ügyben, és maradt a régi alternatívánál,
Rendes gyerekek ezek ott az Intelnél.
A 12VHPWR tápcsatlakozót az Intel "ajánlása" a alapján nyonták át a szabványosítási eljáráson.
Az Nvidia rá is ugrott, aztán lett egy rakás összeégett csatlakozó.
Most meg azt mondja az Intel, hogy bocsi, de nekünk nem kell. -
hapakj
őstag
válasz
Juhaszatti #24 üzenetére
Világos, de utóbbi időbe nagyon megszaladtak a fogyasztási adatok a felső kategóriában. S ezt nem kéne normalizálni
-
ergoGnomik
tag
Ott semmi
Remek! Viszont akkor miről hadovál a kedves fórumtárs?az RDNA4 a mostani generacional is gyengebben sikerült
Csuda!Hol lehet erről tájékozódni? Csak mert nekem eddig annyi jött le, hogy az AMD belátta nem fog tudni eladni annyiért egy olyan felső kategóriás kártyát amit terveztek, amennyiért nem lesz ráfizetés, így kénytelen-kelletlen hagyták a fenébe.
szerencsere olyan szerencsetlenek, hogy nem is kell nagy teljesitmenyu tap csatlakozo…
Na hallod! Az RX7900XTX is tud zabálni rendesen. Aztán arra sem kellett "nagy teljesitmenyu tap csatlakozo". -
válasz
Walter_White #19 üzenetére
Számoljunk 400 wattal. 75 wattot vesz fel a PCIe foglalatból a kártya, a maradék 325 kell neki a tápcsatikból. Jelen ismereteim szerint a 6+2 pin 150 wattot képes átadni. Tehát az 3 darab 6+2 csatiból bőven megvan.
Ha az AMD és az Intel a közeljövőben energiahatékonyabb kártyák gyártására fókuszál (márpedig valahol minden újabb generációnál ez a trend), akkor nem fog sok csati kelleni, hanem max elég lesz 2x 6+2 pin, mondjuk. A 7900 XTX is 2x 6+2 pin.
-
Sinesol
veterán
válasz
ergoGnomik #5 üzenetére
Ott semmi, mivel az RDNA4 a mostani generacional is gyengebben sikerült, igy felsokategoriaba nem is keszit kartyat az AMD. Szoval mondhatjuk, hogy szerencsere olyan szerencsetlenek, hogy nem is kell nagy teljesitmenyu tap csatlakozo…
-
NvidiaRTX
őstag
Inkább az az 1db vékony tápkábel legyen a VGA-n mint ez:
Na meg még túl is hevül... -
omfgk
veterán
Nem meglepő, hiszen a high-end fel lett adva, tehát nincs extrém fogyasztás.
-
DrMorpheus
csendes tag
Nem a szabvánnyal vannak a gondok, hanem hogy boldog, boldogtalan átalakítókat kezdett tervezni mindenféle kontroll nélkül, mivel mindenki az újdonsággal próbált pénzt keresni, amitől gyulladtak is fel gépek. És igen, ahogy írtad, az NV megoldása a rossz, de mégis mindenki efelé tendál, ezért az NV-nél kell keresni a hibát. Amúgy meg, ha az RTX5xxx sorozat tényleg 1 millió forint felett lesz, akkor ha vennék, elvárnám, hogy az jó legyen elektronikai- és tűzbiztonsági szempontból is.
-
Feri1984
tag
válasz
Walter_White #20 üzenetére
Félre értettél,nem a Te kártyád fogyasztását sokallom.
Csak az interneten nagyon félre ment a 4090-ek fogyasztását taglaló hírek.Persze le lehet tölteni 600W-os biost a szuper oc bajnokoknak de a kártya nem zabál annyit mint amik elterjedtek.
És ahogy írtal,minimális undervolttal 280W fogyasztást lehet maximalizálni. -
-
Feri1984
tag
válasz
Szerinted.
Nálam az inno3d x3 oc gyári beállítással maxon hajtva 380W-t kajált.
Auto fan esetén elérte a 85 fokot.
Adtam is neki egyből egy kis undervoltot.
0,900mV 2590 magórajel.
Ez 3% teljesítmény vesztéssel járt de 280W-nál többet én még nem láttam fogyasztani.
Ventik pedig 40%-on forognak,max hőfok pedig 67nél megáll. -
válasz
Elolvastad-e a hozzászólásomat? Hogy jön ide bármelyik Nvidia kártya is?
-
Predatorr
őstag
Inkább az olcsó raktárkészlet.
Gyengébbeknek: nem a csúcs felvétel miatt fogyasztanak rengeteget az AMD kártyái, hanem mert „idle” is zabálják az áramot. Mellesleg az nV csúcsfogyasztása is kevesebbel több, mint grafikus (pl. Rt) teljesítménye a „konkurenciához” képest.
Abu85: Pontosan. Számos ismerősöm bír ilyen csatlakozós VGA-val, nekem is egy 4080-am van, sem a korábbi tápon átalakítóval, sem az atx3-ason nincs gondja. A fizetett hitelrontás azért jól fut az ilyen VGA-t közelről nem is látott népek körében és propagandaújságok lapjainKevésbé reklámújságokból időközben mindent megtudtunk az nV 50x0 szériájáról, amíg itt dől az AMD promóció.
-
hapakj
őstag
válasz
DrMorpheus #6 üzenetére
lol, dehát leginkább az intel tervezte ezt a vackot
-
FLATRONW
őstag
válasz
DrMorpheus #6 üzenetére
Ebben az esetben nem az NV-nél kell keresni a hibát.
Az eredeti 12vhpwr csatlakozóval nem volt semmi gond (RTX 3090).
A szabványosított 12vhpwr csatlakozóval kezdődtek a problémák (RTX 4090).
Az NV által módosított 12V-2x6 szintén nincsenek gondok.
Persze lehe, hogy a jövőben lesznek rá esetek. Ilyenek a hagyományos csatlakozóval is előfordulnak, szerencsére ritkán. -
X2N
őstag
Józan ész...
-
DrMorpheus
csendes tag
Nem a 600W-al van gond, hanem azzal, hogy a csatlakozó megolvadhat különböző okoból. Ami viszont érdekes, hogy a régi csatlakozókkal szerelt kártyák egyike sem olvadt meg (lehet nem kutyafuttában, nvidia vezényszóra végezték el a tervezést és tesztelést)...
-
Győzött a józan ész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest