Hirdetés
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#56474624 #3349 üzenetére
Eben nem kételkedek, annyi gondom viszont van, hogy én kissé nyersebben, drasztikusabban közelitem meg a kérdét...ha egy dugóból van jobb és rosszabb, akkor a legjobb, ha NINCS dugó, a felesleges rontó hatásokat ki kell következetesen és drasztikusan iktatni, részrehajlás nélkül
Sok ilyen gondolat van bennem, amiket eddig megcsináltam, működnek, javul a rendszerem hangja, s nemhogy forrást, de egy biztositékot sem tennék vissza. Kábelekkel megnyugodtam, van az a szint, mikor hátradőlsz...
Tulajdonképp már mosolygok, ha a rendszer eszembe jut, sok munka van benne, s lesz is még, de két dolgot szerettem volna elérni:
olyan rendszert össze rakni, ami minden felvételnek megmutatja az erényeit, jóságát, s oda tudja eléd rakni a zenészeket, koncertet, jelenérzetet adjon, mindezt hihetetlen sima, szúrásmentes, zavarmentes hangokkal, pontosan, precizen.
S egyedi rendszert akartam, ami valószinűleg kevés embernek van, jobb tudom, hogy van, de jellegében nincs ilyen, s ezt tolom tovább ebbe az irányba (elsősorban a hangjavulás miatt), mert nem csak zenét akarok hallgatni magas minőségű hangzással, hanem találkozókat is csinálni, kütyüzni, megismerni embereket, és rendszereketSok ismerőst adott már a hifizés, nagyszerű emberek, s nagyon jó élményeket ad egy-egy találkozó, vagy a végeláthatatlan beszélgetés
Vissza kanyarodva az eredeti témához: Azt hiszem, vallom, hogy minnél tisztább a rendszer, minnél magasabb minőségű minden alkotóeleme, annál jobban kirivóvá válik egy rosszabb minőségű eszköz, kábel, dugó, biztositék hatása. Ezt tapasztalom eddig, s ez vonatkozik a gyári állapotra is, a gyártók ezernyi problémát visznek a rendszerbe rossz megoldásokkal, amik lehetnek különböző érdekből, szempontokból (pl biztonság, árrés, piaci árképzés, stb). Go ndolom, hogy minnél felsőbb kategóriás egy eszköz, kábel, annál kevesebb rontó hatást hagynak meg vagy ellensúlyoznak minőségibb alkatrészekkel, jobb kapcsolással, stb, igy tudják a soknullás árcimke ellenére vonzóvá és eladhatóvá tenni a terméküket. Emellett van olyan terület, ahol még nincs tapasztalatom, pl az akusztika, ez egy következő dolog lesz, de a rendszer épités minden területén végig haladni nem pár hetes dolog
Szóval relative egyetlen kábel is lehet olyan hatású, tápkábel is, ami (ha a rendszer többi alkotó elem magasabb szintű, épitettségű) hatás miatt azt hallod, hogy hazavágja a hangzást, drasztikusan csökken a tér, vagy mosott lesz, pontatlan, szúrós hang...pont olyan hatást elérve, mintha gyengébb minőségű erősitőt vagy hangdobozt tettél volna a rendszerbe. -
törölt tag
válasz
#56474624 #3352 üzenetére
Igen, meg fog születni a 160 Hz-es felharmonikus, de a 40 Hz-es alharmonikus is, illetve ezek testvérei. Hogy ezek energiája miként viszonyul egymáshoz és az alaphangéhoz, az már a játékmódon és a hangszer kialakításán múlik, ettől függ a megszólalás hangszíne, karaktere.
-
törölt tag
válasz
#56474624 #3346 üzenetére
Minden ezköz hatása össze adüdik egy olyan kényes rendszerben, aminél egyetlen !!! dugó is képes eltolni hétköznapivá, értéktelenné a rendszer hangját. A kábelek, a dugók, a biztositékok, a hangváltó panelek, erősitő, DAC...sorolhatnám...nincs olyan, ami ne lenne EGYFORMÁN fontos. Minnél jobb egy rendszer, annál jobban kiadja a hibákat, s igy annál nagyobb lesz a hatása egy-egy hibás-azaz gyengébb minőségű- eszköz jobbra cserélésekor. Tápkábeleket és hf kábelt vittem egy ismerőshöz, a hatása olyan volt, hogy felszámolta a rendszerét, mert megdöbbentette, hogy mekkora jelentősége van mindennek. Nem szeretem hallgatni a rendszerem, ha nincs a készülék alátét bepakolva a helyére.
S hogy az erősitő csere mennyire hatványozottan javitja a rendszert egy kábelcseréhez képest? Nos...egy high-end erősitő hangját simán haza vágja egy rossz kábelezés, csakúgy, mint a középszintű erősitő hangját. A felsőkategóriás erősitő hangja akkor lesz hallható, mikor a középkategóriásé is: megfelelő minőségű kábelekkel (tápoldalon is), megfelelő DAC-kal, megfelelő forrással, hanganyaggal kipróbálva. Ha ez megvan, akkor lehet hallani két erősitő kategóriabeli különbségét, mert a rossz kábelek-dugók-rosszminden nem csak zavarossá, esetenként szúróssá teszik a hangot, hanem tértelenné is, elvész a sztereó hatás, nem lesz szinpadkép, a rendszer hibái miatt elvész rengeteg apróság, amik miatt különbséget teszünk zeneforrás és hifi rendszer között. Egy darab tápkábel is képes hatalmas hibát vinni a rendszerbe (pl a LapÜlflex bejáratatlanul...), onnantól a rendszer többi része nagyon tisztán átadja majd a nem megfelelő tápkábel (vagy akár elosztó, dugvilla, stb) hangját. -
törölt tag
válasz
#56474624 #785 üzenetére
Hihihi.
Arról szólottam, hogy az eredeti gyári CD-ről írok egy írott lemezt. Az írott CD jobb lesz, mint az eredeti, ha "jól írom". Ez egy. Ezután az írottról írok egy újabb írottat. Ez kettő. Majd a másodszor írottról írok egy harmadikat. Ez három. A harmadszor írottról írok egy negyediket. Ez négy A negyedszer írottról írok egy ötödiket. Ez öt. Az ötödször írottról írok egy hatodikat. Ez hat. A hatodszor írottról írok egy hetediket. Ez hét. A hetedszer írottról írok egy nyolcadikat. Ez nyolc. A nyolcadszor írottról írok egy kilencediket. Ez kilenc. A kilencedszer írottról írok egy tizediket. Ez tíz. A tizedszer írottról írok egy tizenegyediket. Ez tizenegy. A tizenegyedszer írottról írok egy tizenkettediket. Ez tizenkettő. A tizenkettedszer írottról írok egy tizenharmadikat. Ez tizenhárom. A tizenharmadszor írottról írok egy tizennegyediket. Ez tizennégy. A tizennegyedszer írottról írok egy tizenötödiket. Ez tizenöt. A tizenötödször írottról írok egy tizenhatodikat. Ez tizenhat.
Mivel mindegyik írási lépésnél egyre jobb lesz az iromány, hiszen "jól írom", a tizenhatodik lépés után már olyan csimborasszó jó lesz az irományom, hogy csak na. Mint ide Lacháza. Azért nem írok 21 lépésnyit mint fericske (amellett, hogy nem akarok globális CD-hiánykatasztrófát okozni), mert akkor már annyira de annyira jó lenne a végeredmény, hogy a maszturbációs függőségi öngerjedésbe került CD-játszóm nem lenne hajlandó kiadni a CD-t, mert nem tudná, hogy a kivett helyett is csimborasszószor újraírt irományt tennék be. -
-
törölt tag
válasz
#56474624 #599 üzenetére
Én se írtam, hogy az erősítődnek fedett a hangzása. Már csak azért se, mert nem is beszéltem az erősítődről, hehe. Az A25-re utaltam, azaz, a hangdobozra, mint hozsannázásod tárgyára. Azért utaltam rá, mert az is az általam az előbb jelzett régi iskola terméke. De a régi iskolát se írtam fedettnek, hanem a mai tipikushoz, a mai jellemzőhöz képest "fedett"-nek - idézőjelben! A mai fiatalok azt hinnék róla, hogy fedett. Pedig a mai iskola tipikusan prezenszes.
Jut eszembe, ellenálláslétra!
-
alphamooncam
őstag
válasz
#56474624 #587 üzenetére
A torz szó attitüdje ugye megvan ?!
Kellemes, vagy kellemetlen?
Ha Neked kellemetlen akkor Neked torz!
Ha nekem kellemes, márpedig kellemes, akkor nem lehet torz, csak ellenkezője, innentől kezdve nem lehet tényszerű.
P.S.: Nem vágtad, amit az előbb írtam ugye? Csak annyi kellene, hogy szerintem !
-
alphamooncam
őstag
válasz
#56474624 #583 üzenetére
Na ez a beszéd!
Az a kár, hogy eddig nem ilyen hangnemben sikerült ezt lekommunikálni.
Itt kiemelném - remélem eljut a tudatodig
- hogy amit Te esetleg torzításként élsz meg, az valójában Neked torzítás, másnak élmény, és más esetleg rossznéven veszi, ha egy pozitív tulajdonságot ( levegősség ) negatívnak állítasz be.
Azt kéne tudomásul venni, hogy más, esetleg másként érzékel, és nem teleordítani a topikokat specifikus hülyeséggel.
Tedd hozzá, hogy én ezt így érzem gondolom, stb. és akkor senki sem szólhat egy k.szót sem. Vili?!
-
alphamooncam
őstag
válasz
#56474624 #553 üzenetére
"Itt csak te beszélsz magaskiemeléses torzításról, én meg frekvenciatorzításról írtam..."
Szerintem meg Te , ezért kérdeztem itt rá !
Ha már itt tartunk, akkor beszéljünk a magaskiemeléses FREKVENCIATORZÍTÁSRÓL (?!)
"6-16kHz között helyezkedik el az úgynevezett air tartomány, mivel ezeknek a frekvenciáknak a kiemelése levegőssé, lebegővé teszi a hangot. Ha viszont itt túl sokat emelünk, éles, zavaró lesz a mix. A sistergés is leginkább ezeken a frekvenciákon található..." [link]
Amennyiben a lehallgató lánc bármely tagja hajlamos sisteregni, úgy valóban nem érdemes olyan hangsugárzót, fejhallgatót stb-t alkalmazni, mert kb. hallgathatatlan lesz az eredmény.
Amennyiben viszont kellően ki van szolgálva a hangsugárzó, fejhallgató, abban az esetben egy nagyobb élményben lehet része a a magaskiemeléses frekvenciatorzítás használójának.
Ha a fenti levezetést igaznak fogadjuk el, úgy azt gondolom, hogy nem volt kellőképpen kiszolgálva a fejesed.
Ebben, és csakis ebben az esetben megalapozott, hogy fennen hirdeted - alapvetően hibásan - torzításnak egy ilyenre konstruált fejhallgató produkcióját.
-
alphamooncam
őstag
válasz
#56474624 #547 üzenetére
"...Vagy 50 Hz-et -3 dB-lel adja vissza. Biztos nem hallottál róla még...
"
Mostmár értem, köszi.Ha a frekvenciamenet 50Hz-nél -3dB- eltér egy ismert szintetikusan előállított jelre adott frekvenciaválasztól akkor az magaskiemeléses torzítás.
Esetleg létezik középvágásos torzítás is?
-
alphamooncam
őstag
-
cucka
addikt
válasz
#56474624 #456 üzenetére
Pont ezért írtam a hozzászólásom, mert az emlékezet nem fekete-fehér, sőt, pont ellenkezőleg.
Amit te írsz, az az a helyzet, amikor emlékszel valamire, csak nem tudod előhívni, nem jön a nyelvedre az adott szó. Vagy passzív nyelvtudásod van, és egy élethelyzetben kiderül, hogy olyan szavakra emlékszel, amikről nem is tudtál. (Ugyanígy szagok, képek vagy bármi más is előhívhat olyan emlékeket, amelyek létezéséről már megfeledkeztél)
De olyan is van, hogy elfelejtesz valamit. Arra nem emlékszel, hogy 20 éve március 19-én mi történt az angolórán az iskolában. Aznap meg másnap minden bizonnyal emlékeztél rá.
Vagy demenciád van, és egy tök ismeretlen ember bemutatkozik, hogy ő a gyermeked, akit te neveltél fel 20 évig.Aztán olyan is van, hogy nem képződnek emlékek. Feltűnt, hogy amikor új munkahelyed van, az első utad a munkába sokkal hosszabbnak érződik, mint a századik utad? Pedig az eszeddel pontosan tudod, hogy ugyanazt a távolságot ugyanazon az úton, ugyanannyi idő alatt tetted meg. És mégis. Na ez ezért.
De a gina nevű drog is ezt csinálja, tudod, amit italba szoktak csempészni. Az áldozat végig tudatánál van, másnap mégsem emlékszik semmire.Olyan is van, hogy bizonyos emlékek a tudatalattidban vannak. Hipnózissal elő lehet hozni olyan emlékeket, amiről alapesetben nem is tudsz, hogy léteznek.
Pont ez a lényeg, hogy mindenki sziklaszilárdan igaznak gondolja a saját emlékeit, én is, te is. Mindeközben meg tudjuk a józan eszünkkel, hogy mennyire megbízhatatlan és esetleges az emberi memória. Ettől olyan érdekes ez az egész.
Szóval mindent rá lehet mondani, csak azt nem, hogy fekete-fehér. -
-
törölt tag
válasz
#56474624 #218 üzenetére
Igen, illetve is. A zenei tudás új megvilágításba helyezi a dallamot, harmóniát, összhangzatot, ütemezést. De van egy másik hozadéka is, mégpedig a zeneszerzőkkel, muzsikusokkal, hangszerekkel kapcsolatot háttér információk. Ezek birtokában máris nem csak hangokról szól a zenehallgatás, sokkal inkább komplex élményt nyújt. Utazásaink során is több, érdekesebb benyomás ér minket, ha van némi fogalmunk az aktuális helyszínről, az ottani emberek életéről. Ezek hiányában csak egy furcsa filmet nézünk, aminek nagy részét nem értjük. A művészetek nagy csodája, hogy hozzáértéstől függetlenül képes élvezni őket mindenki, de az élvezetnek sok szintje van hozzáértéstől függően.
Festőművész barátommal festmény kiállításra menni nem akármilyen élmény. Órákat képes beszélni olyan képekről, amik mellett én magamtól simán elsétálnék, de a kapott infók birtokában teljesen másként nézek rájuk, miután tátott szájjal végighallgattam a szakember elemzését.
-
törölt tag
válasz
#56474624 #218 üzenetére
Azt hiszem, nagyon jól megfogalmaztál nagyon sok mindent
Hozzá tenném, hogy a hifi nálam csak eszköz a zene, a hangok világába, a zene és a hangok kellenek, s az a jó, mikor nem hivja fel semmi a figyelmet magára, tehát a részletező, teres, szinpadot adó, sehol nem tolakodó, bántó (a magas hangok sokasága és természetesen a mélytartomány túlzottsága is bántó), hanem olyan fokon minőség, ami megszokottá válik pár óra hallgatódzás után, nagy hangerőn sem fáraszt, és mindig örömmel kapcsolod be, nem akarsz állitgatni, nem akarsz cserélgetni. Az eszközök szeretete nálam ott merül ki, hogy minden eszköz, kábel egyedi dolog, minden változtatás, módositás jelentőségteljes egy letisztult rendszerben, és ezeket ismerni, meghallani, megérteni egy hobbi számomra, mosoly és vigyor a köbön, mondhatom, hogy 12 éves korom óta bújok bele tudatlanul (szakmai tudás nélkül) is a hangkeltők világába, nem tudom miért, de szólnak, nem vagyok műszerész, de a paneleket nézegettem gyerekként is, a kazettás magnók világában is, szétszedtem, össze raktam, fogdostam a paneleket, hangszedőket, egy rádió adás kedvéért órákig aggattam a szobában a különböző drótokat össze és boldog voltam, hogy újra bejött egyszerre az összes kedvenc adóm, miközben a szüleim attól féltek a sok drót miatt, hogy megüt az áram...
...de mindez csak hobbi, másoknál, mások rendszerét meghallgatni hobbi, a saját hifim viszont Kell, mert zenét Úgy akarok hallgatni, ahogy azzal össze nőttem
Tehát nálam több részből áll a Hifizés: vágyok koncertekre eljárni, élő hangversenyekre, dzsezz, klasszikus, akusztikus előadásokra, felejthetetlen élmény
Vágyok eljárni hifistákhoz, akiknek rendszerük van, megismerni a rendszerüket, mi alapján, hogyan választották azt, ami ott van és mit szólnak az enyémhez, több órás beszélgetés és hallgatódzás, tapasztalat szerzés, épitő jellegű kritika, ismerkedés emberekkel
S vágyok zenét hallgatni, ugyanott uganúgy, elmélyülni hangokban, akkor bekapcsolni a rendszert, ha kipihent vagyok és jókedvű, akkor bekapcsolni, ha fáradt vagyok, és mindig, meghallani a hangulatom miatti különbségeket is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Politika
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen routert?
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Óra topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest