- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Ekkor és itt mutatkozik be a Galaxy S25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
-
Mobilarena
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kabalababa
tag
-
kabalababa
tag
Nekem az egyik kamerám a hűtetlen 585MC.
Pl. a Cocoon nebula vele készült, csak elfelejtettem hozzá használni UV/IR szűrőt. -
kabalababa
tag
válasz t72killer #7788 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom.
Viszont ha átállítom az oldalt angolra, akkor ott ilyen olvasható:"The base plate's hole spacing is Skywatcher compatible! (82mm (across) 88mm (oblong)"
Azért is néztem ki ezt, mivel Lóránd 150/600-as távcsövén is ilyet láttam, gondoltam csak jó lehet erre is, aztán ki tudja.
-
kabalababa
tag
válasz t72killer #7779 üzenetére
Cuiv commentje:
"And I was wrong, the focuser tube is aluminium! That felt a lot like plastic..."
Amúgy meg nekem is ilyen van és valóban nem műanyag.
Lóránd:
Mennyire lehet látványos a különbség egy SkyWatcher féle tükör illetve egy Orion Optics tükör között?[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
válasz kuyarashi #7623 üzenetére
Igaz nekem nem PDS van, hanem a Quattro 150P, de gondolom attól ez is jó lehet.
Ha erre gondolsz, akkor én úgy mértem meg, hogy egy lapra raktam, majd belül körbarajzoltam rotring ceruzával majd ezt mértem meg, megfordítottam és ismét körberajzoltam.
Az eleje 170mm a másik oldalánál viszont 171mm-t mértem.Alul a falvastagság 4.5mm, ennél a résznél tolómérővel én 2.8mm-t mértem.
A második képnél az is látszik, hogy a külseje az eleje felé szűkül.
Vagy pont magára a csőre gondolsz, az elején levő gyűrű nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
-
kabalababa
tag
Az AM3 is érdekelne (szerintem 8kg alatt van a jelenlegi felszerelés), viszont ahhoz meg majd el kéne adnom a bordásszíjas HEQ-5 Prot.
Lényegesen könnyebb lenne a jelenlegi mechanikánál. -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #7405 üzenetére
Az engem is érdekelne, csak kérdés, hogy hova kerülne majd, beleszámít-e a backfocusba, mert gyanítom, hogy igen.
Az ASI2600MC DUO-nál ugyanis mínusz egy OAG, mivel abba ott a plusz kamera.Viszont eddig még semmi infó a termékről, csak képet látni róla.
[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
-
kabalababa
tag
Lóránd, egy ilyet?
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #7103 üzenetére
Köszi!
Igaz a korábbi 130/650-hez képest amit eladtam jobb a fényereje (f/3.45) a hozzá kapott 0.85x-ös korrektor miatt, viszont a 600mm helyett így csak elvileg 518mm-es.
Bár a mechanika elbírna nagyobb távcsövet is, de az a jelenlegi helyen nem megoldható, így marad ez.
A legutóbbi próbálkozásom most a Nikonnal, mivel a kamerám szervízben van.
Ilyen jó még soha nem volt a vezetésem, pedig a pólusraálláshoz csak dél felé látok. -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #7100 üzenetére
Gratulálok a díjhoz, illetve persze a képeidhez is!
Szerintem pont utána kezdted hirdetni a távcsöved (de lehet tévedek), miután megvettem a SkyWatcher féle 150/600-ast.
Eddig nem sokat tudtam használni, csak egy Fiastyúkot sikerült, bár abban is vannak hibák. (diffrakciós tüske, backfocus)
Mostanában a Napot próbálom fotózni, jelenleg a vezető kamerával, mivel a fő kamera szervizben van.Flat-et amúgy mivel készíted?
Jelenleg flatboxot használok.[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
Én laptoppal kezdtem, aztán lett egy raspberry pi 4 astroberry-vel, ami eleinte jónak tűnt, de akadozott/fagyogatott, majd végül tavaly decemberben lecseréltem egy asiair-re.
Ezzel a pólusraállás is könnyebb és pontosabb úgy, hogy itthonról Észak felé egyáltalán nem is látok, szinte csak Dél felé.
Egy 1800s teszt kép, igaz ez még a bordásszíjra való átállás előtt készült.Mozaikhoz, meg amúgy magához a komponáláshoz én a Telescopius oldalát használom.
-
kabalababa
tag
L-Enhance vagy L-Extreme szűrőt majd én is tervezek venni.
Sarló-köd
Még júliusban készült mindkettő ugyanakkor ill. ugyan ott.
Az első az enyém
D5600 (full spectrum) + 130PDS
Ha jól emlékszem ISO800
25x300 sec
Optolong L-ProA második az ismerősömé
D5600 (full spectrum) + 200/800 Quattro
ISO 400
28x300 sec
Optolong L-ExtremeLátványos a különbség.
-
kabalababa
tag
válasz kuyarashi #6258 üzenetére
HEQ5 Pro / SkyWatcher 130PDS / Nikon D5600 modded / Baader MPCC Mark III kómakorraktor / Optolong L-Pro
36 x 300sec (3 óra) de majd még szeretnék csinálni hozzá képeket
ISO 800
Bortle 3-as égboltViszont ehhez még nincs megfelelő darkom, csak egy meglévőt használtam fel hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6213 üzenetére
Akkor ami a korrektorhoz van írva, hogy 57,5 ±1, az nem azt jelenti, hogy ±1 eltérés még megengedett, hanem, hogy kb. annyi korrekció még szükséges lehet?
Mert én az előbbire gondoltam.Milyen méretű hézagoló/távtartó ajánlott, 1mm + 0,5mm, 3*0,5mm-es?
Lehetne 15*0,1mm-es, de az drágább lenne, mint a két fenti együtt, persze a 0,1mm-essel pontosabban be lehetne állítani. -
kabalababa
tag
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6191 üzenetére
Azt tudom, hogy lehetnek úgy is szűrők.
Csak részben azért is gondolkodnék így előre ezen, hogy ha esetleg később netán lenne egy hűtött kamera, ne kelljen kétszer megvenni egy-egy szűrőt.
Mert jelenleg a korrektorban egy 2"-os van.
Viszont a 2"-os szűrők drágábbak a kisebb szűrőknél.Egy ilyen meg valószínűleg nem lenne jó az L-Pro helyére, hogy majd ebbe legyen beletéve a kisebb méretű szűrő.
Tudom, hogy egyelőre még nem a szűrők legfontosabbak, csak szoktam így tervezgetni.
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6189 üzenetére
Csak szét lehet azért szedni valahogy.
De akkor egy lehet hülye kérdés.
Van a korrektorom.
Mi van, ha a kamera felőli végébe raknék egy szűrőt, ha kell, akkor adapterrel? menetesnek tűnik a korrektor belső része is
Működhet, vagy esetleg vignettációt okozna? -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6184 üzenetére
Ha azt veszem alapul, amit írtál és ezt nézem, akkor nem lehet megfelelő a backfous.
A Baader MPCC Mark III-nál a pdfben az M48-hoz 57,5 ±1-et ír, nekem kb. 54.5-55 körül van.
Na most, ha én raknék rá akkora hézagolót, akkor nem tudnám betekerni a korrektort a Nikon adapterbe, mert kb. 2,5mm a betekerhető rész.
M48-as toldó/hosszabbítóból meg szerintem nincs ekkora.A lézernél meg annyi van, hogy a fénye nem pontszerű, hanem kicsit "elliptikus".
De a lézert is kollimálnom kellett a megvétel után, de gondolom ettől függetlenül használható így is.Szóval egyelőre változatlan a helyzet.
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6173 üzenetére
Hogy ha ezt nézem, akkor kb. 57,5mm-nek kellene lennie a szenzortól. Baader MPCC Mark III
Itt azt írják, hogy a Nikon F-mount-nál a szenzor-"külső gyűrű" távolsága 46.5mm + a Nikon adapter ami kb. 8mm vastag. Ez eddig 54.5mm.
Szóval ha valóban 57,5mm-nek kell lennie, akkor ez is gond lehet, bár máshol meg mintha 55mm-t írnának, hogy annyinak kell lennie.Azért is gondoltam, hogy valami nem oké, mert maga a diffrakciós tüske se túl éles.
-
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6135 üzenetére
Ismerősöm is mgen-t tervezett venni, amihez van vezetőtávcső, de végül egy ASI120MM mini kammerát + 60mm-es vezetőtávcsövet + 8GB-os Raspberry Pi-t vett, amire felrakta az Astroberry-t.
Az enyém annyiban tér el az övétől, hogy én 4GB-os Pi-t ill. 50mm-es vezetőtávcsövet vettem.Amúgy a bordásszíj hajtásra való átállás valóban megéri?
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6099 üzenetére
Dehogy adnék ki érte ennyit, ha kell, akkor megpróbálok tervezni egyet Fusion 360-ban, majd azt kinyomtattatnám. Vagy esetleg ezt.
Viszont most jutott eszembe, hogy tegnap ilyet is néztem este, mint a videóban és kb. olyan is volt a segédtükör pozíciója, szóval akkor nem volt sikeres a lézeres kollimálás.
Jelenleg egy nem túl előnyös helyről fotózok, szóval csak egy irányba, dél felé látok.
Ha kitelepülök valahova, akkor nincs ilyen gond.
De amúgy igen, phd2-vel vezetek.Való igaz, pont egyensúlyban volt, erre nem figyeltem, a vízszinttel nem volt gond.
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6097 üzenetére
Ja bocsi, az lemaradt.
Van vezetés.
50mm-es vezetőtávcső + ASI120MM mini kamera
Raspberry Pi, azon meg AstroberryA kollimációra én is gondoltam, hogy lehet nem tökéletes.
De az se kizárt, hogy magát a lézert is kollimálni kell.
Az is biztos, hogy a pólusra állás se tökéletes sarkcsillag híján.
A kiegyensúlyozás is jó, viszont valószínű van némi holtjáték (backlash).
Ez eddig nem volt feltűnő, de most a newtonnal már igen.Hasonló, ismerősömnek it volt:
Rakott egy ilyet a főtükörre.
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6079 üzenetére
Mivel nem Budapesten, vagy környékén lakok, ezért választottam a futárral történő kiszállítást.
Nem én vettem át, este értem haza melóból, de kívülről semmi nem látszott rajta.Ez is tőlük van (Makszutov), de még este írt vissza:
"Köszönöm, hogy jelezte a problémát. Hétfőn tisztázom a kollégával, aki küldte (pénteken szabadságon lesz). Nem szoktunk újracsomagolt csomagot küldeni előzetes jelzés nélkül, számomra is meglepő, hogy így kapta."
Ismerősömnek is futár vitte a 200p-t, de az sérülés nélkül megérkezett hozzá, szintén Szegedre.
A kisebbik gond, meg hogy a számlán szereplő másik tétel nem volt mellékelve, de az most kevésbé érdekel. 🙂
[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
Megjött a Newton, csak van egy kis gond vele...
Aztán a dobozt elnézve, meg van miért lehet.
A külső dobozon két nyíl mutatja, hogy hogyan kell tárolni/szállítani, viszont a belső doboz nem úgy volt elhelyezve a külsőben, hogy a 4 nyíl felfelé mutasson, hanem vízszintesen.
Illetve ilyen csomagolás nem is volt a csövön, mintha nem is újat kaptam volna. -
kabalababa
tag
Rendben, köszönöm mindenkinek! 🙂
Mikor távcsöveket nézegettem, sose terveztem nagyot venni.
Végül egy 130/650 pds f/5-ös Newton lett rendelve, amihez majd egy Baader MPCC kómakorrektor lesz. -
kabalababa
tag
Lóránd, mi lehet a különbség az első kettő lézeres kollimáló között, persze az árán kívül?
BTC/GSO -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6051 üzenetére
Jó lett, gratula! 🙂
Én is megpróbálkoztam vele tegnapelőtt, igaz csak egy kitobival (Nikkor 70-300mm 1:4.5-6.3G ED).
Átalakítottam a Nikonom (D5600), rendeltem egy 58-48mm step down gyűrűt az obihoz.
Végül az Optolong mellett döntöttem, így az L-Prot vettem meg.300mm
25x300sec
ISO1600
f/8A linkelt kép közepéből kivágtam, majd végül ez lett belőle.
Viszont az látszik, hogy nem volt túl pontos a pólusra állás. -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #6002 üzenetére
Rendben köszi, viszont ahol lakom, oda valószínű ez nem elég. 😐
Néztem(kép), hogy mi a különbség Bortle 4 vs Bortle 6 között, mert ha jól tudom a tied az előbbi, enyém meg az utóbbi, és nem kicsi.
A kép készítője írta, hogy mindkét kép azonos körülmények között készült, a Bortle 4-es kép fényszennyezés szűrő nélkül készült, viszont a Bortle 6-nál nem készített szűrő nélküli képet, mert az csak rosszabb lett volna. -
kabalababa
tag
válasz kuyarashi #5998 üzenetére
Már kiszedtem a szűrőt a Nikonomból, azért nézegetek szűrők után.
Illetve az is tervbe van, hogy csináljak egy olyan hűtöttet, mint amilyen ati3x-nek is van. 🙂
Szenzor/nyák már megvan hozzá, "csak" a többi alkatrész hiányzik hozzá.
Persze ha nem számítana a pénz, akkor egyértelműen dedikáltat vennék/használnék. -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #5988 üzenetére
QHY247C €1,895.00 = kb. 684 270 HUF
D5600 Váz 203 900 HUFJelen esetben rendelkezem ilyen vázzal, illetve ismerősöm is.
Illetve pár kép szintén ezzel a géppel.A kérdés, hogy megér egy hűtött kamera majd 3,5x árat?
Bár én, ha vennék hűtöttet, akkor részemről a ZWO ASI294MC Pro-t nézetm ki korábban, viszont ahogy nézem a QHY294C Pro majd 70k-val olcsóbb.
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #5972 üzenetére
Rendben, köszönöm!
Itt Szegeden amerre lakom, az utcai lámpák sárga/sárgás színnel világítanak.
Ettől függetlenül lehet-e egy ilyen lápma ledes, vagy a ledes az mindenféleképpen fehér lenne, mint pl. itt a jobb oldali?
Mert gondolom a szűrő választásnál ez is lényeges szempont. 🙂Néztem egy videót, ahol az IDAS LPS D1, D2 ill. az Optolong L-Pro lett összehasonlítva.
Az Optolonggal készített kép kicsit vörösösebb lett, a D1-nél kicsit kékesebb, a D2 meg kicsit kék hiányban szenvedett, ill. ez már jó a ledeshez.
A három kép közül a D1 képe volt a szimpatikus számomra, csak kérdés a valóságban is megfelelő lenne-e nekem ez a szűrő. 🙂 -
kabalababa
tag
Csak úgy kíváncsiságból kérdezném.
IDAS LPS-P2/P3 vs. OPTOLONG L-PROVan-e valami lényegi különbség köztük?
-
kabalababa
tag
Bár eddig még nem gondolkodtam newtonon, a SkyWatcher 150/750P-DS-ről mi a vélemény?
Viszont most még nem tudnám megvenni, csak kérdés addig még mennyit fog drágulni.
A 200/800 asztrográf viszont már sok lenne nekem (árban), ezek után meg főleg.A heq-5 pro-t tavaly vettem 349k volt, most meg már 424k.
Amit kinéztem SkyWatcher 72/420-at, októberben 116900 volt, most meg 142800.
0,85x Reduktor 72/420-es apohoz 76900-ról 94900-ra.[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #5896 üzenetére
Azért csak kipróbáltam (kép) a 18-55mm-es obit.
Utómunka nem nagyon volt rajta, csak ki akartam próbálni.
Lehet még sincs gond az átalakított géppel (mint ahogy korábban írtad) és csak egy távcső kéne hozzá? -
kabalababa
tag
válasz f.lorand #5892 üzenetére
Persze, tudom.
Azt csak úgy megjegyeztem a képemhez..mf:
Ha nem muszáj, objektívet erre a célra inkább már nem vennék.
Nagyobb távcsövet egy jó ideig biztos nem tervezek venni, inkább egy kisebb távcsőben gondolkodok, amiről még tavaly érdeklődtem itt. (SkyWatcher 72ED, max. esetleg a SkyWatcher 80ED)Bár ez se egy nagy szám, viszont ezzel még soha nem próbáltam. Ezt adták a géphez. (most jutott eszembe)
-
kabalababa
tag
válasz f.lorand #5890 üzenetére
Amúgy még korábban próbálgattam az obit, akkor vettem észre ilyet (videó), ami gondolom nem normális. (a közepe felé, ki-be zoomolásnál olyan halo szerűség látható)
Csak nincs másik obi a canonhoz, amivel kipróbálhatnám.
Egyik ismerősöm pl. a ditheringet javasolta (amit eddig még nem próbáltam) a walking noise miatt.A szűrő véleményem szerint jól lehet benne, a csavarokat is bejelöltem, mielőtt kivettem a szenzort, meg számoltam a fordulatokat is, mikor kicsavartam őket, hogy mikor visszarakom, jó legyen.
Viszont távcsövet most már mindenképp szeretnék, az obi helyett.
Ha esetleg használnám a Nikonom (D5600) átalakítva Full Spectrum-ra, akkor egy ilyenben gondolkodnék hozzá.
-
kabalababa
tag
Pár hónapja már meg van a HEQ-5 Pro, de csak most volt lehetőségem kipróbálni először, miután meglett a vezetőtávcső ill. a kamera hozzá.
Igaz kb. 91%-os Holdnál készült/próbálkoztam:
Bortle 6
300mm
ISO400
f/8
Hoya Starscape szűrőLight 30x180s
Flat 20db
Dark 15db
Bias 30dbVan egy olyan érzésem, hogy itt lehet maga a szenzor se tökéletes már (EOS 550D), ill. maga az objektív se (Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro)
Mindkettőt használtan vettem, majd kicseréltem a gépben a szűrőt.
De most azon gondolkodok, hogy lehet átalakítom a Nikonom. (D5600) -
kabalababa
tag
válasz popey37 #5882 üzenetére
Hát ha azokra az aprókra gondolsz, amikből elvileg 6db van körbe (nekem egy hiányzik), akkor azt fogalmam sincs mivel lehet meghúzni/ beljebb tekerni.
De ezzel kapcsolatban 17-én írtam Leventééknek, hogy a 6-ból egy nincs teljesen bent, az egyik meg mintha hiányozna, mert csak a belső menetet látom.
Levente válasza:
"Ellenőriztem másik távcsövet és a kicsi csavarok mindegyikben "hiányoznak", pontosabban mintha egyiknél a menet alján lenne a csavar. Nem tudom mi a szerepük, de ha a helikális kihuzat működik rendeltetésszerűen, akkor nincs gond aggodalomra. Esetleg próbálja visszacsavarni a furat mélyére a hernyócsavart." -
kabalababa
tag
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #5864 üzenetére
Két hernyócsavar van, ill. egy recésfejű van. Illetve a végén egy recés, amivel a finom fókuszírozót lehet rögzíteni.
A legvégén még kettő recésfejű, amivel pl. a kamerát tudom rögzíteni.Azért gondoltam, hogy az is rögzítő (hernyó), mivel mikor meghúztam, de a recésfejűt nem, akkor se tudtam kihúzni.
-
kabalababa
tag
Bár már írtam Leventééknek ezzel kapcsolatban, de azért itt is megkérdezem.
Ma jött meg a vezetőtávcső, de az alábbiakat vettem észre rajta:
A képen a bal oldali mini csavar kintebb van, mint a többi, a jobb oldali csavar viszont hiányzik. (össz. 6 db lenne, ami kintebb van, nem is tudom mivel beljebb tekerni)
Illetve az egyik a fókusz rögzítésére csolgáló csavar körbeforog, a másik kettő viszont jó.Ezek mennyire befolyásolják a használatot?
-
kabalababa
tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a SkyWatcher BD-Pro 72/420 ED apo-ról?
Majd valamikor decemberre tervezném a megvételét.
Ami esetleg még szóba jöhet, de akkor annak a vásárlását lehet majd jövőre kell halasztanom, az egy SkyWatcher BD-Pro 80/600ED apo.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Opel topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Android játékok topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cybertruck Taipeiben
- OLED TV topic
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban