Hirdetés
-
Mobilarena
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Valzor
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis (szerintem) érdekességet hoztam Nektek. A saját amatőrködésemet az Instagrammon szoktam megosztani és ott ismerkedtem össze egy magyar sráccal, aki már többféle saját készítésű star trackkert épített és azokkal csinál szuper képeket. Igaz nem csak asztro témában posztolgat, de például megosztja a trackker tervezési és építési fázisokat is, ami elég érdekes. Akit érdekel esetleg, itt megtalálja: [KATT]
-
ati3x
Topikgazda
Úgy néz ki szívás van. Ugye flatener/reducert rendeltem. Megjött a csomag, de kezdett gyanús lenni. Én ilyet kaptam és ilyet rendeltem Szóval gyorsan felpattintottam, a távcsöre, és egy kb 100 métere levő lámpafüzért vettem "célba" És valóban, a "reduktorral" kisebb látószöget kaptam mint nélküle. Az már csak hab a tortán, hogy az állítható tartomány alsó részén lett úgy-ahogy éles a kép, ütközésig betekert fóluszirozóval,(azaz gyanítom itt sincs meg a végtelen) a másik végén meg teljesen kint volt a fókuszból!
Szal erről ennyit hogy ez egy univerzális, állítható fókusz reduktor/flattener, ami 500-1000mm-es fókuszú távcsövekhez készült. (ugye nekem 80/600-as van). Mindegy, rájuk írtam, hogy ez nem fasza... -
ati3x
Topikgazda
Megjött a WO type 4 korrektor. Hát nem kicsi darab

-
föccer
nagyúr
leghamarabb valamikor 3.-a körül lesz tiszta (tisztább) ég, de egész éjszakás telehold lesz, szóval sok mindenre nem lesz jó.
BITBOYS: mit vettél? Én is point ilyen cipőben járok, alig várom már, hogy kijussak. Lassan egy hónapja megvan az új játékszerem egy Sigma 150-600-as képében, de még nem tudotam kipróbálni, hogy mit is tud. Be is tervezem magamnak a 3.-át.

üdv, föccer
-
ati3x
Topikgazda
[ Módosította: radi8tor ]
-
ati3x
Topikgazda
No...
Ma beléptem a GOTO klubba.
egy ilyen Vezérlőt vettem.. Múúúkodik.. 
-
ati3x
Topikgazda
Oh yeah! Sikerült lecsapnom egy william optics type 4 flaytener reducert félàron! Kb 40 ezer àtszàmítva. Még az usàkoknàl is 300 dodó felett van az àra. (univerzàlis, àllítható 500-1000 mm fokuszú lencséshez ajànljàk)
-
TKL
tag
válasz
BITBOYS
üzenetére
Amit Föccer mond az jó. Esetleg ha nagyobb képet akarsz, akkor rádugod egy laptopra és valami tethering szoftverrel fókuszálsz, amiben van zoom. Én Nikonnal pl a digicamcontrol-t szoktam erre használni.
-
BITBOYS
addikt
válasz
4580693
üzenetére
Mondjuk nem volt nehéz kideríteni

Fornax 2002Más: napokban beszereztem egy samyang 24mm f1.4 ed as if umc obit, pedig szabadulni akartam a gépemtől

-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem tudom pontosan, de szerintem nem ott gyártják. Shipping info alapján is legolcsóbb hozzánk a szállítás.

-
radi8tor
MODERÁTOR
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
ati3x
Topikgazda
válasz
f.lorand
üzenetére
Nem mondom, "elég jó lett"!
Ezzel adtál is egy ötletet. Ha megjön a eqdrive vezérlésem akkor ez lesz a tesztobjektumom az átalakított 500d-el. Azért egy kicsit megszenvedtem vele, mert az egyik csatlakozónál sikerült elgörbítenem egy tüskét, és nem akart bekapcsolni. De megoldottam.
A következő beruházás majd egy cls filter lesz. Nomeg lehet megcsinálom a peltier hűtést rá. A 80-as ED meglepően jól teszi a dolgát úgy nézem nem nagyon "fújja" fel a csillagokat, szűrő nélkül sem!
Szal, figyelj mert lassan de biztosan jövök utánad! 
-
f.lorand
Topikgazda
PACMAN
Az első balatoni kép és mindjárt az év legjobb nyugodtsága idején (erről írok a cikkben, mit jelent ez). Emiatt a kép felbontása jobb lett az átlagnál.
-
ati3x
Topikgazda
Rendeltem egy ilyen kitet. Úgyhogy lassan "szintet" lépek. Azaz vezetett fotókat szeretnék csinálni..

-
ati3x
Topikgazda
Ez màr a feldolgozott. Lehetne még sokat húzni rajta, baromi sok tovàbbi részlet elöjön. Csak akkor rossz lesz a hàttér, meg zajos lesz. Mostmàr beruhàzok egy vezetésbe. Azaz màr szinte minden megvan hozzà, csak a vezérlö nincs. Valószínü egy eqdrive szetbe fogok beruhàzni. Az astroeq olcsóbb lenne, de nem volt raktàron 15-ös bordàs kerék az egyik beszàllítónàl. Még valószínü lövök egy két szüröt is. Pl cls-t
-
ati3x
Topikgazda
Megvan az elsö tesztképem az átalakított 500d-el. Tegnap csináltam, M31-ről sajna az ég szinte használhatatlan volt. Fátyolfelhő + hold. Csak 60s -es expók mentek(73x60s), iso800-on.

Amitől tartottam, hogy a távcsövem csak egy ED, És infrában nagyon máshol lesz a fókusz, ergo "felfujja" a csillagokat. De nem olyan vészes. DSS-el és LR-el feldolgozva. -
BITBOYS
addikt
Sunset glow in Orion
Varázslatos
-
ati3x
Topikgazda
ohhh... Hogy mit sz*ptam! Kaptam egy 500d-t öcsémtől. Gondoltam frankó lesz. Kipróbáltam a backyard EOS progit. Valami eszméletlen szuper. No gondoltam ideje továbblépni, meg kéne csinálni az asztró mod-ot. Találtam is egy frankó oldalt ahpl nagyon jól dokumentálva leírják. Nagy levegő, belecsaptam. Sikerült is szétszednem, kidobnom az IR szűrőt. Összeraktam, meg se nyekkent, csak két led világított. Vagy 10x szétszedtem és összeraktam, semmi.
Majd ma gondoltam megkínálom a kábelcsatikat egy kis kontakt sprével. Szedem szét erre nézem a 15-ös képen lévő csati egy lehelletnyit furcsán áll.. Nagyon nehéz ezt szerelni, mert a kábel hossza nagyon a határon van. széthúzom, és nagyon pici tüskék vannak. Az egyik végén mintha fura lenne. De annyira pici, hogy még egy egyszerű nagyítóval sem nagyon lehet értelmezni. Mázli, van egy frankó 3D mikroszkópom 20-40x-es nagyítással. No egyből kiderült, hogy a legszélső tüsi meghajlott, S alakban, és hozzáért a szomszédoshoz... No következett a neheze, hogyan lehetne kiegyenesíteni. Végül az lett, hogy "körbebástyáztam" 0.5-ös sztirol lapokkal, hogy csak egy fele lehessen hajlítani, majd 3/4 órás mikroszkóp alatti geccsöléssel sikerült annyira kiegyenesítenem, hogy a csati elvégezze a többit.. Összeraktam, és láss csodát Múúúkodik!!!!
Nem mondom, marha boldog vagyok...

-
Matska
senior tag
A tejút vajon látszik még így októberben? Holnap jó alkalom lenne még a köd előtt kimenni.
-
tvamos
nagyúr
Ezt probalta mar valaki? Redshift GUI
-
föccer
nagyúr
Dsrl-el mukodik higy a lezer pontert a betekintobe felkapcsolod es akkor az objektiven keresztul megmutatja hogy merre nez a kamera. Gyorsan es eleg pontosan lehet vele keresni. A masik megolda ami zoom obiknal mukodik hogy nagyobb azdogassal inditasz. Mundjuk 50 mm-en. Beluvis kb kozepre a celteruletet. Fokusz, magas izoval 10 sec lehet latni az andromedat felsejleni. Majd attekersz 100 mm-re ismetles. 150-en mwgibt. Minden lepesnel kozepre allitod. Egyre nehezebb ha nincs leptetomotor es finom mozgatas. Nekem par perc alatt meg szokott lenni.
-
tvamos
nagyúr
En meg csinaltam 2 2perces videot a holdrol, meg 2 referencia kepet (volt az vagy 30, de ketto lett ertekelheto,) remelem, lesz egy kis idom, kiprobalni, hogy megy ez a video stack-eles, van-e ertelme ezzel foglalkozni az en gepemen.
(Mondjuk ez nem tegnap tortent, es meg nem sikerult hozzafognom....)
Sajnos a "Lorant fele" asztro fotos konyv otthon maradt, ugyhogy csak az emlekeimre probalok hagyatkozni a beallitasoknal. De igy is vicces... rosszabb mar tud kijonni a videobol, mint az egyes kep. -
TKL
tag
Kimentem tegnap, rápakoltam a fényképezőgépre a 200mm-es Takumart (300mm DX-en), és elkezdődött az 50 perces kabaré, hogy megpróbáljam megtalálni az Andromédát
50 perc után sikerült a Triangulumot becsalni a kép aljába... Erre valamit ki kell találni, vagy pointer, vagy célkereszt vagy kistávcső, nem tudom, de iszonyat szívás votl, annak ellenére, hogy a saját szememmel láttam, hogy hol van
Egyébként 30 mp után már csíkot húzott, pedig szintben volt és rendesen pólusra is volt állítva. Mások 300mm-en 180sec-es expokat tudnak lőni trail nélkül, úgyhogy ezt még gyakorolni kell. Lehet, hogy kellett volna az ellensúly. -
föccer
nagyúr
Ma jó időnek ígérkezik, nyomás ki az ég alá...
Én megpróbálom 3 óra körül meglesni az Orion -ködöt. Tudom még korán van hozzá, de nem is a fénykép minősége a lényeg. 
üdv, föccer
-
TKL
tag
Egyáltalán nem ismerem az IRIS-t, soha nem használtam még. Ellenben ránézésre a Sequator egész jól összerakta. Ha találok IRIS-hez leírást akkor lehet megpróbálom azzal is.
Sequator után már próbáltam nyújtogatni StarTools-ban de nem volt sok időm rá még. Kíváncsi leszek mennyi részletet szedett össze a kit obi.
-
TKL
tag
Azt irja, hogy csak egy light frame-et tud osszerakni a kiegeszito kepekkel, mert nem ismer fel eleg csillagot. Ha manualisan elinditok egy registert akkor talal vagy 13ezret. Egyebkent azt irjak, hogy vagy nem jo a fokusz (ami egyebkent jo), vagy trail van a kepekben. Jol belenagyitva utobbi igaz... Lehet, hogy elso nekifutasra nem 3 perces expokat kellett volna loni 80mm-en
Bar erzesre mennie kellett volna. (Vagy nem volt fullos a polusra allas). -
BITBOYS
addikt
Hátha valakit érdekel Sony A7 váz [link] egész jó árban van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- sziku69: Szólánc.
- AliExpress tapasztalatok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 8 millió felett jár a Clair Obscur: Expedition 33, egy év alatt ért a csúcsra
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Apple iPad 2025 (A16) 128GB & 256GB Wi-fi Bontatlan Összes Szín / 27% áfás ár
- VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 256GB Tüzes Ezüst gar:2028.02.09.
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 4 - 14" - Ryzen 5 pro 7530U, 16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GAMER PC! Ryzen 7600X / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 500GB NVMe / 850w Gold / BeszámítOK !
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szal erről ennyit hogy ez egy univerzális, állítható fókusz reduktor/flattener, ami 500-1000mm-es fókuszú távcsövekhez készült. (ugye nekem 80/600-as van). Mindegy, rájuk írtam, hogy ez nem fasza...
EOS 1200D-t szépen elkezelte. Funkciójában sokkal bővebb, mint az EOS Utility.

A következő beruházás majd egy cls filter lesz. Nomeg lehet megcsinálom a peltier hűtést rá. A 80-as ED meglepően jól teszi a dolgát úgy nézem nem nagyon "fújja" fel a csillagokat, szűrő nélkül sem!