Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
nullpoint
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Az én ügyfeleim akkor nagyon vigyáznak a szilózásra, eddig senkinél nem kellett újratenni. Az is lehet hogy szerencsém volt és jó anyagot fogtam ki. Talán az a 2-3mm az nem annyira érzékeny, vastagabbat meg nem teszek.
A munkalappal le tudod követni a burkolatot (rávágod az ívet a pultra), persze macerás, de megéri hogy kultúrált legyen. Persze a legjobb ha alámegy a pult.
Burkolók az utóbbi időben javarészt vízszintesen burkolnak, úgy láttam többeknél hogy felcsavaroznak egy lécet vízszintesen, és onnan kezdik felépíteni a pultnál levő falicsempét. Térgörbékkel ettől függetlenül találkoztam már én is sokszor.
-
kapu2006
tag
Úgy tanultam, hogy először az asztalos szereli fel a konyhában a szekrényeket. Nyilván egyeztetve a burkolóval, a burkolat méreteit.
Ezután a burkoló felrakhatja a burkolatot. A lehető legkisebb hézaggal. A burkolat kissé előrébb áll, mint a munkalap éle. Ekkor könnyen és vékonyan kell csak kiszilózni.Persze ez az elmélet. Sokszor már a készre burkolt konyhát kell bebútorozni. S azután jönnek e festők. Vááááá!
-
válasz
nullpoint
üzenetére
"Ha elöregszik (nem szokott)"
Dehogynem!
Ha gondolod, képeket is küldök, milyenné tud válni a transzparens sziloplaszt az évek, a piszok és hő hatására. Pláne a lábazatnál. Én is húztam ki konyhai lábazatot (rugdosót) szilikonnal, nagyon megbántam. De egy darabig szép, ahogy már írtam is. 
"akkor levágod és újraszilózod"
Tudod milyen szinten tud összegyógyulni némely burkolattal a sziloplaszt? Nem tudom mitől függ, de némelyikről simán lehúzható, van amelyikről meg vésővel sem lehet levakarni.
"a vizvetők néznek ki gusztustalanul az idő múlásával"Ez is igaz, maximálisan egyetértek. Csak sajnos nem igazán létezik jobb, profibb megoldás a munkalap és mondjuk a csempe lezárására, pontosabban velem még nem jött szembe ilyen.
És itt beszúrnék egy kérdést mindenkihez, amit már régóta tervezek feltenni. Milyen működőképes megoldásokat tudtok a vízzáró profilok kiváltására? Ami takar is valamennyit, de azért nem akkora mint a hagyományos vízzárók, és tényleg zárja a vizet?"Persze a szilóhoz az is kell hogy ne hagyjál egy centi rést a fal és a csempe között."
Én nem hagynék, de folyamatos tapasztalat, hogy a burkolás vagy a fal viszont igencsak tud centis, vagy akár még több réssel járó íveket vagy domborúságokat produkálni, és ezeket nem lehet a munkalap hátuljával lekövetni.
-
nullpoint
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Jobb a sziló (átlátszót teszek mindenhova). Ha elöregszik (nem szokott) akkor levágod és újraszilózod . Pont a vizvetők néznek ki gusztustalanul az idő múlásával (szerintem újonnan is ,de ez szubjektív vélemény).
Persze a szilóhoz az is kell hogy ne hagyjál egy centi rést a fal és a csempe között.
A vízvetőt a lábazati vízzáróval együtt vagy 15 éve nem használom.
7-8 éve egy ügyfél nagyon kérte, elmondtam miért nem jó, akkor is kérte. 2 év múlva kérte hogy vegyem le mert szépen beleállt a dzsuva. Leszedtem, letakarítottam, átlátszó szilikonnal kihúztam a padló és a lábazat találkozásánál, azóta is gyönyörű, ahogy mindenhol.
Itt is értelemszerűen nem lehet ujjnyi rés.
-
Értem. Nekem sem jut eszembe jobb, pedig a szilózás nem az igazi. Új állapotában nincs jobb tőle, mert transzparens, ha szépen van a sarokban elhúzva akkor alig észrevehető, de előbb-utóbb megcsúnyul, sötétedik, penészedik, elmállik, ahol hő éri, különösen.
Nincs erre valami szilikongumi, olyasmi, mint a lábazati vízzáró? Mondjuk ez nem zár olyan jól, mint a sziló. Esetleg ebből a lábazatiból vágni megfelelő méretet?
-
epmd
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Falco-s dekort vettem most,az 3050x1310 mm.Az Egger 2800x1310 mm.A Forest is árul némelyikből 4100mm hosszban.A ragasztó jól tapad a dekorra.A ragasztóból 15 centinként nyomjál egy fél diónyi mennyiséget,utána nyomd rá a táblát a falra,kicsit rákocogtatod kézzel és tök jól "odaszívja" magát a falhoz.
-
Ja, tényleg írtad.
Toldani egészen biztos, hogy nem fogom, nem probléma ha nem megy egészen a páraelszívóig. Lehet, hogy az alsó és felső rész közötti magasságban megy végig a páraelszívónál is, vagy max. marad 64 cm. De ez még képlékeny, simán lehet, hogy nekem is a táblás dekort kell majd használnom. Mekkora táblákban vannak ezek? (Az építési ragasztó jól tapad a műanyag dekor felületre?) -
epmd
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Rá szoktam ültetni.Ezeket a kész hátlapokat nem szoktam keresni,inkább legyártom magamnak.Majdnem minden gyártónak a munkalapjaihoz beszerezhető a dekor.Az elszívónál mivel feljebb van,ott nem mész sokra a 64cm szélességgel,vagy toldod,de az nem szép.Azt meg hogy a látszó végét mivel zárod,dekor, Abs, vagy valami aluprofillal ,inkább döntse el a megrendelő hogy neki mi a szép.Azt már írtam,hogy felragasztom a falra.

-
Azt reméltem, létezik az élére valami speckó szegő. Ha nincs, nyilván marad a dekorozás, csak nem tudom, mennyire lesz szép a falon oldalról a 10-12 mm-es "éles" sarok.

Egyébként amiről én beszélek, azt nem kell ragasztani, gyárilag készen van, mindkét oldala be van laminálva a munkalappal megegyező színre. Így lehet kapni. (Legalábbis ha maradnak ennél a munkalapnál, mert ha mégis másikat választanak, akkor lehet, hogy nekem is ragasztanom kell.
)
Rá szoktad ültetni a munkalapra, vagy a munkalap hátsó éléhez csavarozod? Falhoz ki szoktad rögzíteni? -
epmd
tag
-
A felmerülő problémák camar nélkül is áthidalhatóak.

Más: Csináltatok már munkalap színével megegyező, kb. 10 mm-es forgácslapra laminált dekor falburkolatot? Amit csempe helyett szoktak a falra tenni a munkalap és a fölső szekrény közé. Néhány munkalaphoz van ilyen, nem mindhez. Ha jól tudom, 410x64-es táblákban van, de biztos típusa válogatja. Hogy kell ezt rögzíteni, van erre valami sztenderd protokoll? És mivel szokás eltakarni az oldalról látszó éleket?
-
"Akkor hagyjak hézagot és kenjem ki sárral?
"
Jaaa, hogy ezt valójában hézag-eltüntésre alkalmazod? Akkor oké, arra jó.
(A hézagot sárral is kikenheted, vályogháznál stílusos.
)
Egyébként sok esetben szerintem eleve alkalmazhatatlan a csempére ültetés, mert egyrészt a csempesor nem biztos, hogy vízszintes, másrészt egy csomószor föntebb van csempézve, mint ahol a szekrény alja ideális lenne, harmadrészt ha szépen ferdén ki van fúgázva a csempe teteje, akkor még felfekvési felület sem nagyon van.
-
"A jól megpakolt szekrény súlya meg egész egyszerűen letolja a csempét idővel,az azt jelenti,hogy sz@rul lett felrakva a szekrény.
"De ha olyan jól lett felrakva a szekrény, hogy nem nyomja le a csempét, mert nem süllyed évek alatt egy picit sem, akkor minek ráültetni a csempére?

-
epmd
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Még kiegészíteném azzal,ha enged a pozdicsavar,mert azzal vannak összelőve a szekrények,igaz több munka de én a Dominót,meg a kekszet mindig többre tartom.A rossz tipliválasztás,és ha enged az Ikea akasztó ha azzal van szerelve,ami szerintem arra jó,hogy szekrényt kirögzítsük a falhoz ,de nem teherviselésre.Rossz falnál meg eleve használhatatlan.
-
epmd
tag
válasz
liszi70
üzenetére
23 év alatt még nem kellett visszamennem mert mert a szekrény lenyomta a csempét,viszont egy pár kókler után már voltam javítani.A csavart,a tiplit mindig túlbiztosítom én is,de nyugodtabb vagyok ha a csempén is ül.A jól megpakolt szekrény súlya meg egész egyszerűen letolja a csempét idővel,az azt jelenti,hogy sz@rul lett felrakva a szekrény.

-
"Engem zavar ha nem a csempére van ráültetve a felső szekrény mert nagy terhet levesz a felfogató csavarokról."
Ez igaz, nagy terhet levesz a csavarokról, ami szépen átterhelődik a csempére, aminek viszont abszolút nem teherhordás a funkciója. Miért kellene átvenni a terhet a teherhordásra kitalált csavarokról? Én inkább túlbiztosítom a csavar- és tiplimennyiséget, a fal minőségének és a szekrény súlyának függvényében. Soká kollégával értek egyet, szerintem nem a csempe dolga a szekrény megtartása. Persze segíthet, de ahhoz nagyon jó és ideálisan erős csempézés szükséges, és ez nem mindenhol adott. Ráadásul nem látható előre, mikor kezd engedni a ragasztás, vagy hanyag burkolómunka miatt lazulni a csempe. Mi van akkor, ha előbb-utóbb a jól megpakolt szekrény súlya egész egyszerűen lenyomja a csempét? Bukta a csempe is, meg a szekrény felfüggesztése is.
Graphics:
[link] -
mdk01
addikt
válasz
Graphics
üzenetére
Csavarozd hozzá a meglévő szekrényhez 4db csavarral a négy sarok ponton.Természetesen a meglévő szekrény irányából.
Ezután a sarokszekrény közepén a polc felett pár centire fúrd ki a hátlapot, úgy hogy a fúró átjelölje a lyukat a falra. Nézd meg mekkora a hézag a fal és szekrény hátlapja között.
Vedd vissza szekrényt fúrd ki a falat+műanyag tipli a falba. A sarokszekrény hátlapjára csavarozz fel egy olyan vastag távtartó lemezt a kifúrt lyuk köré, mint amekkora hézagot mértél.
Ismét tedd fel a 4db csavarral szekrény, majd zenkold meg a fal irányába fúrt lyukat. Ezután csavarozd ki a fal irányába is szekrényt. -
Soká
senior tag
válasz
Graphics
üzenetére
Én azért felfúrnám a falra is. Akár csak egy csavarral is. De ez én vagyok. A gyakorlatban elbírhatja a másik szekrény is. A bútorösszehúzó csavart valószínűleg ismered.
Engem érdekelne, hogy a gyakorlott szakemberek mit mondanak a legfelső csempesorra való ráültetésre? Én - a magam esze szerint - kerültem ezt a megoldást a saját konyhaszekrényeimnél. Mindig beraktam egy pár mm-es távtartót, amikor pozicionáltam a szekrényeket, hogy ne direkt módon a csempére üljön. Ugyanakkor elfogadom, ha azt mondjátok, hogy a csempének ki kell bírnia. Ha meg netán vékony falra kerül a szekrény, akkor talán ajánlott is? -
Soká
senior tag
válasz
norbi99hue
üzenetére
Az a legbiztosabb ha egy porszívóra kötöd rá a meglévő gépedet. Szerintem úgy az Einhell is jó lesz. Nekem anélkül se a makita rezgő se a DeWalt excenter nem dolgozik portalanul. Viszont egy Perles névre hallgató rezgőcsiszológép az igen.
-
mdk01
addikt
válasz
norbi99hue
üzenetére
-
norbi99hue
újonc
Jó estét!
Tanácsot kérnék excenter csiszoló ügyben! Jelenleg van nekem egy olcsó Einhel excenterem, ez a port mindenfelé szórja csak a tartályba nem. Vennék egy másikat ami tényleg a tartályba nyomja a port, de nem tudom hogy melyiket? Néhány 10ezer forintos érdekelne, mit tudnátok ajánlani? Általános célra, nem kell profi! -
T J
tag
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Szerintem pénzkidobás.
Kerülöm a tiplizést, mert komoly célgép nélkül pontatlan.
Amit lehet csavarozok, amit nem, azt lamellózom. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
razorbenke92
üzenetére
Igen, megpróbálok délelőtt kiugrani, aztán lövök képet.
Odaillesztettem, de lehet túl passzosra lett az anyag mérve, és úgy kell elképzelni, hogy alatta fut a konyhában egy csempecsík.
És az lehet picit ferde, emiatt nem tudom rendesen odailleszteni. Azon agyaltam esetleg a belső feléből kell egy kicsit csiszolni, hogy rá tudjon rendesen ülni.Vagy esetleg a derékszögben maradt 1mm, és emiatt túl passzos

-
válasz
Graphics
üzenetére
"hogyan lenne ideális a falon lyukat fúrnom? Kimérni, lent a földön átfúrni a bútorlapot az akasztóval együtt, majd odailleszteni, megjelölni levenni és kifúrni?"
Minek ehhez akasztó? Felesleges és látványban sem ideális. Mindenhol 18 mm-es bútorlap van, az bőven megtartja. Ott kell szekrény-függesztő, ahol pl. farostlemez van hátul, és a szekrény oldalfalára kell rögzíteni az akasztót.
A földön ki kell fúrni a sarokpolc bútorlapját a csavar vastagságának megfelelően, lehetőleg nem látszó helyen, mondjuk a polcok felett pár centivel. Aztán (segítséggel) fel kell illeszteni a polcot a helyére a falra, megtartani ott, és a meglévő lukakon keresztül bejelölni a fúrás helyét a falon. Levenni, fúrni és tiplizni a falat, polcot visszatenni, becsavarozni, (ha van mellette szekrény, azzal is összefogatni), kész.
-
-
wargabe
csendes tag
Dewalt dws 520 merülöfűrèsz eledo. Eladas oka, vettem inkabb egy dw745-t.
Nagyon keveset hasznalt, újszerű .
Èrdeklődni privatban -
válasz
generatoros
üzenetére

"Amennyiben csak ráütődő egyforma ajtók kellenek a kollégának"
Hát persze, hogy azok kellenek, ezt a linkelt kép és a kérdező kérdése is egyértelműen jelzi, nem is értjük, hogy jött ide a közézáródó téma a maga 36mm-es mínuszával.
De hagyjuk, a kérdező már megkapta rég a megfelelő választ.

-
válasz
generatoros
üzenetére
"az általad tévesnek mondott 36 mm"
Azt nem én írtam tévesen, hanem te! Nem kell levonni semmilyen 36 mm-t amit írtál, erre utalt kapu2006 is.
De ezt leszámítva és javítva az eredeti számításodat már kb. ugyanarról beszélünk.
Az, hogy a szélén 2, 1.5 vagy 0 mm marad, részletkérdés, max. a 3 ajtó közti rés lesz picivel nagyobb vagy kisebb. A szélén lévő hely nem "elavultság" kérdése, függ attól is, hogy lesz-e mellette valami, másik szekrény, fal, stb. Szerintem előnyös nem teljesen a széléig kiütközteni, 2 mm nem árt, ha marad. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
pali923
üzenetére
Na és akkor még egy kérdés.
Összeáll a polc, odaillesztem a helyére, vettem szorítófogókat is, hogy tudjam rögzíteni megfelelő pozícióban.
Ekkor hogyan lenne ideális a falon lyukat fúrnom?
Kimérni, lent a földön átfúrni a bútorlapot az akasztóval együtt, majd odailleszteni, megjelölni levenni és kifúrni? -
generatoros
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Nekem van olyan szekrényem fenyőből( szigedi kft ) Ahol a két szélen is van hézag és a közézáródás és a ráütődés úgy valósul meg, hogy a függőleges elem lap vastagsággal beljebb van a polcokkal együtt. remélem jól fogalmazok és mindenki érti. Amennyiben csak ráütődő egyforma ajtók kellenek a kollégának akkor csak 2 db hézaggal kell a számítást elvégezni. A végeredmény pedig nem 413 hanem 415 mert az általad tévesnek mondott 36 mm mellett a tévesen képzelt szélső hézagot is le kell vonni. Ilyen szekrényem is van, ahol nincs 2 mm kimaradó rész a széleken. az a megoldás ahol van a széleken kimaradó 2 mm az elavult és sehol nem csinálják. szerintem.
-
pali923
aktív tag
válasz
Graphics
üzenetére
Ha muszáj, keress egy nagyobb átmérőjű fémfúrót, azzal is lehet helyet csinálni a csavarfejnek.
Ha nincs otthon, vegyél egyet. De ha már úgyis ott vagy a boltban, vegyél egy zenkolót is.
(Olyan vagyok, mint egy politikus: lekiismeretfurdalás nélkül költöm más pénzét.)
-
T J
tag
válasz
matta2003
üzenetére
Ajtók szélessége élfóliával:
- 414 mm: 1,5 - 3 - 3 - 1,5 mm hézagokkal, vagy
- 415 mm: 0 - 3 - 3 - 0 mm hézagokkal
Ha kerül mellé még szekrény, akkor az első verziót javaslom, ha csak egymagába fog állni, akkor bármelyik lehet.Az egyenlő szélességű polcokat nem erőltetném, mert akkora felfekvése lenne a középső ajtónak, ami a félig- és a teljesen rázáródó pántnak is az állíthatósági tartománya határán, vagy azon kívül esik. A közök ideális eloszlása így: középen 399 mm, széleken 390 mm.
A 35-ös pánthelyfurat közepe az ajtókon, szélétől 22,5 mm.
-
pali923
aktív tag
válasz
Graphics
üzenetére
Nem biztos, hogy értem, de van egy elképzelésem, mi a kérdés.

Két lehetőség van, ha gyakorlatlan vagy, az első talán jobb: előre kifúrod a megfelelő helyeken az oldallapokat. Aztán bejelölöd (akár odapasszítva) a polcokon is a lyukak helyét, és a használt csavarnak megfelelő mérettel előfúrsz a a polcokba. Ha pontos vagy, akkor már csak be kell csavaroznod a csavarokat.
2. Odaraksz egy-egy polcot a helyére azokkal a rugós sarokrögzítőkkel, és egy menetben kifúrod. Nem tudom, mennyire új az információ, de nem ártana egy kis zenkolás a csavaroknak. -
kapu2006
tag
válasz
generatoros
üzenetére
"van a két szélső 18 mm- ed tehát 2x18=36 "
Ezt miért is? Nem közé záró.
-
válasz
matta2003
üzenetére
"Nem tudok rájönni a matekra, hogy lehet egyforma méretű ajtó, egyforma méretű polcnyílásokkal........ félig ráütődő a középső ajtónál, a két szélsőnél meg ráütődőt....."
Akkor lehet egyforma méretű ajtó egyforma méretű polcnyílásokkal, ha félig ráütődő pántot használsz mindenütt! Ha középen félig ráütődő, két szélső meg ráütődő, akkor sehogy sem fog kijönni az egyforma ajtók, egyforma nyílás elved! De nincs is rá szükség! Javaslatom: egyforma ajtók, picit nagyobb középső nyílással. 413 mm-es ajtók, két szélén 390, középen 396 mm nyílás. Középen félig ráütődő, két szélén ráütődő pánttal.
Korpusz : 18-390-18-396-18-390-18 ez 1251
Ajtó: 2-413-4-413-4-413-2 ez is 1251 Itt a 2mm a két szélén maradó hely, a 4 mm pedig a 3 ajtó közötti 2x4 mm rés.
Így jön ki az egyforma ajtó, két szélén ráütődő pánt. Az, hogy egy picit nagyobb a középső nyílás, senkit nem fog zavarni. Vagy ha zavar, akkor ott van még a mindenhová félig ráütődő megoldás, de szebb lenne a két szélén ráütődővel. -
válasz
matta2003
üzenetére
Én a középső ajtónál indítottam a gondolatkísérletem, tekintve, hogy azonos méretű ajtók szimmetriát is implikálnak.
Kiindulok 393 nyílás, plusz 9+9 szimmetrikus ráütődés. A szélső ajtók szélső élét egy vonalba tenném a szekrény oldalával. Így azonban 393+9+9=411 széles ajtók egyáltalán nem feküdnének fel a középső élekre. Itt jön a képlet:
411+x+3+x/2+411+x/2+3+x+411 = 1251 ahol x-el kell növelni a kiinduló ajtóméretet.
Rendezve 3x+1239=1251 amiből x=4
Tehát 415 mm ajtólappal az ajtók közt 3mm hézaggal úgy fog kinézni, hogy a szélső lapokkal szinelnek az ajtók, középen köztük 3-3mm hézag, középen a szélső ajtók 4-4 mm-re ütődnek fel, a középső ajtó pedig 2-2 mm-el lóg túl a lapok közepén, amikre ráütődik. Ebből a kivetőpánt oldali 2mm lehet problémás a félig ráütődő pánt miatt. Egyrészt hogy önmagától ki tudjon nyílni, másrészt, hogy a kivetőpánt oldalán becsukott ajtótól kinyílik e. Szerintem a 3mm hézag, és a pánt állíthatósága rendelkezik ennyi tartalékkal.
Szerk:
Innen persze minden egyes milliméterrel csökkentve a 415-öt:
1mm-t csökken a szélső ajtók felütődése
2mm-t nő az ajtók közötti hézag.Szerk2:
Ezzel persze azt is feltételezem, hogy a bal oldal balra nyíló ajtót kap, a jobb pedig jobbra nyílót. Ha mind azonos irányba nyílik, az is működhet, csak akkor egy ráütődő, és két megerőszakolt félig ráütődő pántod lesz. -
generatoros
tag
válasz
matta2003
üzenetére
Valamit nem értek. Minek akarsz a két szélén is hézagot hagyni? Ha ráütődő ajtókat akarsz, akkor azoknak a frontot alkotó minden élre rá kellene ütődni. Ha viszont a széleken is akarsz hézagot ami természetesen lehetséges, akkor valóban a kb. 3 mm hézagból kell 4 darab és van a két szélső 18 mm- ed tehát 2x18=36 és 4x3= 12, ezeket összeadva, 48mm-t levonsz a 1251 - ből ez 1203 és osztod 3 felé ez mindösszesen 401 mm. Ha így csinálod akkor a rajzodon megadott elválasztók ( függőleges)más távolságokra kell kerüljenek mint amit leírtál. A biztonság kedvéért várd meg mások véleményét is.
-
mephi666
nagyúr
válasz
matta2003
üzenetére
1 bútort csináltam eddig, amire kivetőpánttal raktam fel az ajtót: természetesen alulméreteztem, így az elszabott ajtóból mostanra esett le, hogy csinálhatok polcot a falra

...én hirtelen 410-re mondanám az ajtókat, pánttal meg ki lehet játszani, hogy középen kb 10-10mm rés legyen szimmetrikusan...
-
matta2003
tag
Sziasztok!
Régen kérdeztem már itt, mivel egyre ritkábban kell csinálnom bármit is. Mindig segítettetek, remélem, most is kapok tanácsot.Egy háromajtós kisebb szekrényt akarok csinálni 18mm-es bútorlapból. Valami ilyesmire jönne a 3 ajtó: (KÉP).
Nem tudok rájönni a matekra, hogy lehet egyforma méretű ajtó, egyforma méretű polcnyílásokkal. (Nem tanultam sohasem ezt a szakmát, csak tapasztalat, olvasás, kérdezés útján jutok infókhoz.)
Milyen közöket hagyjak az ajtók között, valamint a két szélén, hogy rá is ütődjön a függőleges elválasztókra, és egyformák is legyenek a méretek?
Milyen vasalatot kell használni? (Amire gondolok: félig ráütődő a középső ajtónál, a két szélsőnél meg ráütődőt. Kerestem a neten, de nem találtam infót. A méretezést akkor sem tudom kitalálni, mindig elcsúszik valahogy.)
Előre köszönöm a segítséget!
-
Graphics
Jómunkásember
Nagyon alap és hülye kérdés lesz, de nekem egyből nem adja ki a dolog.
Elkészültek a sarokpolc elemei, ma szerelem össze.
A falra ilyen megoldással rögzítem, majd a konyhaszekrényhez odacsavarozom még.
Kérdés, ezt hogy kellene jól felszerelni?
Oldalt, vagy felül?
-
válasz
üzenetére
Én hobbi célra használok egy ilyet.
Ugyan eddig leginkább bútorlapon használtam, néha keményfán éllekerekítésre, nekem ezekkel nem volt gondom amiket említ.
Amivel viszont igen, hogy van egy kis kottyanása a függőleges megvezetésnek. Elleniránú előtolásnál 1-2mm-el többet mart, mint egyenirányúnál.
-
Livio
tag
válasz
Graphics
üzenetére
Ha van egy kis szerencséd, teljesen megegyező bútorlapot is találhatsz. Nyilván ez csak egy fantázianeve a dekornak. Ez alapján még lehet Kronoswiss vagy BySpan is. Talán inkább az előbbire hasonlít. Ha ez megvan, már csak le kell vadászni a megfelelő lapszabászatot.
Ha véletlen inkább tömör fából szeretnéd, az viszont eléggé kisérletezgetés-gyanús, hogy eltaláld a megfelelő pácolását és felületkezelését a fának. -
Graphics
Jómunkásember
Valaki be tudja határolni hogy a sötét Santana úgy mégis milyen szín lehet?

Vagy, hogy ehhez hasonló faanyagot, lapot hol tudok venni?
-
pali923
aktív tag
válasz
mephi666
üzenetére
Én sok-sok éve tapasztalatok nélkül összeraktam a gardrób bútorunkat. Igyekeztem minél kevesebb darabból, ezért az oldalfalak 270 magasak. Megszenvedtem a behordással eleve, pedig ez egy családi ház, az összerakás meg egy rémálom volt. Tervben van az átépítése, de az több kisebb darabból fog állni, ez biztos.
-
mephi666
nagyúr
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
én nem akarok ilyet, csak elgondolkoztam, hogy nem lenne egyszerű felhozni akkora munkalapot, mert múltkor a kb 200x40-as polcelemekkel is kicsit bűvészkedni kellett a fordulóknál-ajtóknál a lépcsőházban

-
SchumiBácsi
őstag
válasz
mephi666
üzenetére
Jobb ha kettő ha nem három felé osztod az asztalt. 3méter távolságon még az acél is hajolni fog a saját súlyánál fogva, nemhogy egy bútorlap vagy valami más anyagból kiképzett lap.
Nekem sztem nagy fesztávolságú asztalom van 125cm körüli és 2x25mm zártszelvénnyel van alátámasztva. Ugyan áll mint a cövek, de csak a monitor és pár kezelőszerv van rajta. Ennek az elődje 120cm távolságú volt, és anyagából kiképzett merevítőből 6centis darabok kellettek.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz
üzenetére
Évek óta falhoz rögzített fix asztalt használok. Az enyém 2.5m*1m és nagyon bevált. Lábak helyett fiókos szekrényt használok (100cm mély), 80cm-s teljes kihúzású fióksínekkel. Középen nincs láb, a falról áll ki konzol. A +merevítő léc sem zavaró. Bútorlapból van az asztallap így olcsón és könnyen cserélhető. A külső sarkai lekerekítve. Egér pad sem szükséges, de az egér alatt lekopik a bútorlap színe.
-
pali923
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
Az ember itt keleten sajnos sokszor kényszerhelyzetben van. Én is mondtam már le cd-ről, mert a 10€-s cd-t 20-ért akarták elpostázni a németek. Ez van.
-
generatoros
tag
válasz
pali923
üzenetére
Köszönöm válaszod. Ahonnan te rendelted a forgórészt, nekem is ők jöttek be elsőre az első levélváltás meg is történt, csak a válaszuk kicsit elkedvetlenít mert a 21 fontos alkatrészt majdnem 20 fontért küldenék el tehát 40 font összesen. Futok még egy kört azon az oldalon amit utoljára linkeltél, mert pontosan ilyen patron kell nekem, csak még megvárom András válaszát hátha ő megtalálja ott ahol " csak" 15 euró lenne a szállítás. Ha meg nem akkor így mulat egy magyar úr és meglesz 40 fontért a cucc.
-
pacman_123
tag
válasz
generatoros
üzenetére
Igen, akkor neked lehet hogy a régi Tritonod van, de Pali közben linkelte is a megoldást.
Szóval van a 2 részes patron, meg ami egyben van (szorító+patron), ez utóbbit hívjuk talán az "újabbnak", ezt linkeltem én is a screwfixről.Erről anno ment az indexes fórumon is beszélgetés. (vége felé a találatoknak).
-
pali923
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
Az én linkemen 335735 ennek a cikkszáma. Ha beírod a gugliba ezt a számot és a tritont, szintén kijön néhány oldal. Nem tudom, ez mennyire más, mint amit keresel, de pacman linkje még mindig olcsóbb, ha jól néztem.
Na, idáig jutottam az írásommal, aztán találtam ezt a táblát. Itt meg, ami neked kell, ha igaz. Erről az oldalról is rendeltem már, megbízható.
-
pali923
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
Azt a Triton alkatrészt innen rendeltem, ugye milyen meglepő a cím?
Ha jól emlékszem, levelezni kellett velük, ha mást nem, a szállítási költségekről, de ezt a kisfiam megoldja. Szerintem jobban jársz, ha pacman-re hallgatsz, ő elég alapos ilyen kérdésekben (is).
Én azért rendeltem innen, mert az egy szerelős alkatrész volt, nem ilyen kiegészítő. Ezeket biztosan több helyről is be lehet szerezni, meg az ára is jobb, mint az én linkemen. -
generatoros
tag
válasz
pacman_123
üzenetére
TRA 001 a tritonom még 2012-ben vettem és ezt kétféle patronnal szállították. én akkor találtam rá a neten amikor a googl keresőbe beírtam a következőt: triton router TRA/ TRB001 spares price list. Talán 5 féle patron van a felsorolásba ez mindjárt az első vagy a második, remélem te is megtalálod esetleg a cikkszám alapján is előjön(132596). Szóval ez az a patron amit máshol nem tudtam megtalálni.
-
hramon94
tag
Sziasztok. Emco Rex 2000 kombi géppel van valakinek tapasztalata?
-
pacman_123
tag
válasz
generatoros
üzenetére
"nem találom a nekem megfelelő patront"
Dehát belinkeltem magát a patront
Na még egyszer.Vagy .. milyen Tritonod van, ha nem ezek közül valamelyik, a leírás szerint?
"Steel collet for use with Triton JOF001 (Code 3941K) MOF001 (Code 6768K) and TRA001 (Code 2491K) Routers."
Ha fontban mondja akkor vmi nem kóser ... írtam, hogy van a UK-s ("szigetes") verzió, az az Egyesült Királyság területén belül szállít. Ott a szállítási lehetőségek között nem szerepel EU-s ország. Ld ezen a linken:
https://www.screwfix.com/help/delivery/
És ld a linket a honlapon lentebb:

Ha oda kattintasz, akkor jutsz a .eu -s linkre, én onnan linkeltem a patront, ott meg láthattad mennyi az össz ktsg. Nekem ezt írta, linkelem még egyszer.
De amúgy, így keress a Triton patronokra, akár a UK-s oldalon:
https://www.screwfix.com/search?search=Triton+colletCsak itt nem tudom hogy adsz meg majd Magyarországi címet. Hogy őszinte legyek, ide be sem enged engem azzal az email+jelszó párossal, ami beenged a screwfix.eu -ra. Szóval ez "másik cég", még ha nem is.
-
generatoros
tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Szia! köszi a válaszod, de az a gondom, hogy a screwfix -en nem találom a nekem megfelelő patront, viszont, ha be írom a keresőbe hogy triton tools spares, akkor az ötödik sor harmadik képére kattintva látható az ami nekem kell, sőt rendelhető is. Nem nyomtam le a rendelést véglegesítő gombot mert kért egy email címre írandó levél elküldést nem nagyon értem a fordítást és az én egyéni emailomra viszont nem válaszolnak, itt elakadtam és ezért kérdeztem volna Palit. egyébként 7 fontos szállítást ajánl, nem tudom jól csináltam -e a rendelést?
-
mephi666
nagyúr
elsőre nekem is az jutott eszembe, hogy egy 300x80-as asztalt hogy tudnék bevarázsolni a lakásba... (szintén panelről van szó) ...az ablakon be lehetne emelni, mert az elsőn lakunk, viszont a szűk folyosón forogni a lépcsőházban, majd bent a lakásban úgy, hogy ne legyen jelentős az anyagi kár, elég nehéz lenne
(2.5méter a belmagasság) -
Soká
senior tag
válasz
üzenetére
Személyes vélemény: ha nem fontos, ne csessz ki magaddal, hogy fixre és csak egyféleképpen működő dolgot tervezel. Oké, értem, hogy most éppen így lenne a legjobb de az élet folyamatosan új igényeket támaszt és ha egy tárgyat "bebetonozol", vagyis csak egyféleképpen tud funkcionálni, azzal feleslegesen lekorlátozod magadat. Ha rászerelsz egy 3m hosszú asztalt a falra, akkor egy festésnél, egy családi ebédnél is meg vagy lőve, arról nem beszélve, hogy vagy költözik az ember időnként vagy legalábbis támadnak igények a lakás átrendezésére. Jószerivel nem spórolsz pénzt viszont kiszúrsz magaddal mert lesz egy kétlábú asztalod (jó, három, de egy sorban). Az elképzelésed véleményem szerint akkor lenne praktikus, ha szükség lenne arra, hogy időnként az asztalt eltüntesd úgy, hogy a falhoz rögzített oldalán zongorazsanér van és egyszerűen felhajthatod a falra ha kell a tér.
Gondold végig, hogy egy három méteres táblával hogyan fogsz tudni közlekedni, beférsz-e vele az adott helyiségbe? Biztosan találsz tömörfából 3m hosszban munkapultot, de lesz vagy 50kg.
Természetesen nem beszéllek le a dologról, ha egy százmilliós házban élsz, ahol csupa nagyvonalú hightech módon megvalósított dizájnos cuccok vannak. De ha kicsit is praktikusan kell élned az életed, akkor sokkal jobban jársz ha veszel (vagy csinálsz) mondjuk 2db 150-es asztalt. Már az sem kicsi.
Én mondjuk úgy oldottam meg a gyerekeknél az asztal kérdését, hogy 2m-es bükk táblásított anyag az asztallap, ami egyszerűen rá van fektetve lábak gyanánt építészek által használatos régi fiókos tervrajztárolókra.
ikeás változata:
Függ a használt tábla anyagától és vastagságától, de 1-1,2m-nél nagyobb távolságot ne hidalj át! Vagy akkor legyen káva alatta, de ott meg gondold át, hogy fér el alatta a lábad!
Természetesen nem szentírás amit mondtam.
-
varsam
őstag
Csütörtöktől lesz Lidl-ben felsőmaró, 13500 pénzért [link]
Használt már valaki ilyet? Mit tud/tudhat a gép? Hamarosan kellene ilyet is vennem, ezért kérdem... megéri, vagy maradjak valami normális márkánál?
Első körben akác lépcsőlapoknak az éleit kellene megmarnom. -
pacman_123
tag
válasz
generatoros
üzenetére
Ha nem ez volt,. akkor Pali kijavít, de többen innen rendeltek mát Tritont meg egyebeket. Regelj be, add meg a szállítási címet és neked is kijön, hogy .. nem olcsó (Mo, miskolci címmel), 70EUR alatt. Afelett ingyenes. Ennek a cégnek/webshopnak van szigetországi "verziója" is, de ott írják hogy ha szigeteken kívül akarsz szállíttatni, akkor menj az .EU -s linkre.
Szerintem érdemes valamit még keresni, amire még szükséged van (lehet a jövőben) és olcsóbb mint itthon -> hadd jöjjön ide ingyen. Vagy: összeállni többen.
-
törölt tag
Sziasztok. A szakmai segítségetekre/véleményetekre volna szükségem.
Szeretnék a panellakásunk egyik szobájába egy egybefüggő, hosszú asztalt csinálni a fal mellé, amire asztali számítógépeket/monitorokat tennék.
A terv az volna, hogy 300cm x 80cm-es munkapad lenne (nem tudom lehet-e egyben) és arra gondoltam hogy a fal felöli hosszú oldalát valami "L" vassal fúrnám a panelba. Tehát oda nem tervezek lábat tenni.
A másik hosszú oldalra tennék lábakat. Nem tudom még mi volna ideális, a legjobb lenne, ha 3db láb elég volna. A két szélére és középre gondoltam. Vagy lehet, hogy jobb elosztás volna a 4 láb?
Gondolom a munkapad a túl távoli lábak esetén meghajolhat, ezért arra gondoltam, hogy esetleg a hosszú oldalra még egy léc-szerű faanyag mehetne a lábak alá, talán merevítene valamit.Van valami meglátásotok, öteletetek a kivitelezéssel kapcsolatban? Köszönöm.
-
válasz
üzenetére
"használhatjuk-e a sütőt és mosogatógépet, vagy inkább várjunk ezekkel is?"
Azt nem értem, mi a közvetlen kapcsolata egy sütőnek és egy mosogatógépnek a munkapulttal?
Szerintem nyugodtan használhatjátok, még nem teljesen kikeményedett állapotban sem tartom valószínűnek, hogy annyit ne toleráljon, hogy a közelében működjön pl. egy mosogatógép. -
törölt tag
Sziasztok!
Befejeztem az egyik munkapult kezelését (Biopin munkalap keményolaj), be is raktam a helyére, mosogató és főzőlap beszerelve.
Egyelőre nem nagyon fogjuk használni, még várunk, hogy teljesen kikeményedjen a cucc.
Szerencsére a főzőlapot és a mosogatót tudjuk nélkülözni, viszont a sütőt és a mosogatógépet nem.
A kérdésem az lenne, hogy használhatjuk-e a sütőt és mosogatógépet, vagy inkább várjunk ezekkel is? (a mosogatógéphez adtak egy átlátszó műanyag öntapadós anyagot, amit a pult aljára kellett ragasztani a pára ellen, ez fent is van már) -
Vesa
veterán
válasz
Shingen
üzenetére
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a ház oldalai eleve megadták a lejtést így a tetőt csak szimplán rá kellett tenni, és pár centit túlnyúlik a házon. Ez annyiból is jobb, hogy így nem megy ki a meleg, mert a háznak pont az lenne a lényege, hogy a kutya a testhővel fel tudja fűteni magának pár fokkal. Ha a tető oldalán centis rések vannak, akkor tkp. nem sokat ér az egész szegény ebnek.
-
SchumiBácsi
őstag
válasz
Shingen
üzenetére
Egy zsaludeszkát átlóban kettévágni, vagy ha nem szempont a kinézet, kettő zsaludeszka és simán rászegel. Ha nem akar venni zsaludeszka akkor oldalanként egy raklapdeszka is jó. Ugyanúgy kideszkázni a tetőt. Létezik olyan felrakás ami meggátolja a vízbefolyást, ha tényleg nincs elég zsindely.
-
Shingen
addikt
Hali
Segítséget kérnék: -
válasz
Topuka
üzenetére
"A törzsét tavasszal terveztem elvinni gatteroltatni, addig száradna fedett helyen."
Megerősítem generatoros véleményét, most vágasd fel, minél hamarabb. Úgy van értelme (természetesen hézagolva) szárítani, rönkben nemigen szárad, inkább csak fülled.
Lehet "hántolóval" is kérgezni, de vonókéssel, baltával, vagy svájci bicskával is, mindegy, csak kerüljön le róla.

-
Topuka
csendes tag
válasz
generatoros
üzenetére
A kéreg eltávolítása gondolom egy hántolóval felejtős.
-
Topuka
csendes tag
Sziasztok,
Tagnapi napon kivágtam egy diófát. Kérdésem az lenne, hogy szükséges e lekezelni a bütüt?
A törzsét tavasszal terveztem elvinni gatteroltatni, addig száradna fedett helyen. A vastagabb ágak végeit is jó lenne a berepedés elkerülése végett? Ha igen mi a jó szer erre a célra? -
Soká
senior tag
válasz
fkenny
üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy ha egy kézi körfűrészt beépítesz egy asztalba, akkor kb. nem vagy előrébb használhatóságban, pontosságban mintha veszel egy említett "vackot". Legfeljebb szét tudod kapni ha helyhiánnyal küzdesz, vagy ha fontos szempont, hogy egyúttal lennie kell egy kézi körfűrészednek is.
Alkalmi használatra persze megteheted, hogy beépítesz mondjuk egy Makita körfűrészt egy darab bútorlapba minimális költségvetéssel. De ne csodálkozz ha rájössz, hogy sokkal jobb asztali körfűrészen dolgozni mint egy kézivel, ha meg már erre rájöttél, akkor hiányozni fog az a használhatóság amit akár egy 40ezres asztali gép is tud.
Persze, minden attól függ, mennyire vagy hobbista.
Egyébiránt mostanság, mióta elterjedtek a merülő fűrészek, azóta a kézi körfűrészeknek mintha leáldozott volna kicsit. -
fkenny
senior tag
Sziasztok!
Tanácsra volna szükségem. Szeretnék asztali körfűrészt, de az aldi-s és lidl-ös vackokat kerülném. Láttam, hogy itt alapból a 100k feletti Bosch és Makita-tól kezdődik az "ajánlás" hobbi célra. Kézi körfűrészben mit ajánlanátok amit érdemes lehet beépíteni asztalba? Leginkább rétegelt lemez, MDF, ABS, puhább fák és ha nagyon ég a körmöm laminált lenne vágva vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Plazma TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 4GB DDR4 / LAPTOP 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Seasonic 750W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A másik nagy királyság amikor leparkettáznak és utána hívják a festőket.

Toldani egészen biztos, hogy nem fogom, nem probléma ha nem megy egészen a páraelszívóig. Lehet, hogy az alsó és felső rész közötti magasságban megy végig a páraelszívónál is, vagy max. marad 64 cm. De ez még képlékeny, simán lehet, hogy nekem is a táblás dekort kell majd használnom. Mekkora táblákban vannak ezek? (Az építési ragasztó jól tapad a műanyag dekor felületre?)