- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
Új hozzászólás Aktív témák
-
BluEyes
őstag
Hadd kérjelek meg valamire, ha van egy kis időd. Itt egy tesztprogi, tedd meg légyszíves, hogy letöltöd, installálni nem kell, elég kicsomagolni valahova. Így néz ki. Az utolsó 3 tesztet (GDI,D2D,OGL) futtasd le légyszíves, ezek a videokártyát vizsgálják. Kíváncsi vagyok, hány pontot csinál a géped. Ami nálam járt, picivel 13 000 fölött kapott.
-
Zanik
addikt
válasz
Szerintem... #2682 üzenetére
Szerintem...!
Szeretnél valami bíztatót hallani? Anyukámnak van egy 4 éves Asus-a és hibamentesen működik, soha nem volt szervízben! Ez elég bíztató?Azzal, hogy mi van ha meghibásodik, ráérsz akkor foglalkozni, mikor bekövetkezik. Más márkatulajdonosok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mikor egy-egy széria vagy típushiba kiderülésekör rettegnek, hogy náluk is előjön az adott dolog. Egy FuSi, Acer vagy MSI tulajként valószínű több félnivalód lenne. Inkább bízz abban, hogy a te notid hibamentesen fog működni. Hisz mi a jobb:
- egy gyakran meghibásodó noti jó szervízeléssel
- egy ritkán meghíbásodó noti nem olyan jó szervízeléssel
Hmm?/Nem akarom leszólni a fent említett márkákat, mert biztos gyártának jó notikat is, de az Acer és a FuSi egyes konzumer gépeiről nagyon sok rosszat hallani, bár a szervízhátterükre amúgy nincs panasz, míg az MSI pont a nehézkes alkatrészellátásról hírhedt/
-
BluEyes
őstag
Hát most nincs már előttem a gép, de ha jól gondolom, a hdd-re nyomva egy entert, annak tulajdonságait megmutatja a bios, ha udma-valamennyit mutat, akkor helyben is vagyunk. Amúgy ha az xp felment. és tuti nem integráltál a telepítőbe korábban sata drivert, akkor ez egyértelműen arra utal, hogy a biosban nem valós (nativ) sata, hanem ide-kompatibilis mód van beállítva. Ha a sebesség miatt aggódsz, ne tedd, tök egyforma a két üzemmódban.
-
kano
nagyúr
Nekem egy Fukaros X51R A064A-m van és a BIOS-ban is SATA vinyó szerepel, de minden gond nélkül felment az XP SP2. Nem értem.
-
Kerio
őstag
Nem ad el senki ASUS notitatyót? megvenném. De nem a csattos változatot.
-
bnss
veterán
válasz
BluEyes #2688 üzenetére
Köszi a korrekt választ, ebben a kérdésben eddig nem mélyültem el, de lassan eljön ennek is az ideje, megint okosabb lettem egy kicsit.
"Mondjuk ezt teljes mértékben meg tudom érteni, el lehet képzelni, mennyi garanciális szopás lenne a gyártóknak, ha "9 éves vagyok és tuningolni akarok" Pistike nekiállna csúcsra hegyezni a notebookját."
Ezzel teljes mértékben egyetértek, a notesz nem tuning világcsúcsok megdöntésére szolgál... Nameg a 9 éves, én mindent tudok a számítógépről tipusú Pistike inkább menjen ki a levegőre és focizzon.
nLite ismerős, de ez a megfogalmazás 10-es skálán 11-es.
-
BluEyes
őstag
Tulajdonképpen a HP-féle nativ sata enebled/disabled ugyanaz, mint az asztali gépek biosában beállítható sata/Ide, vagy sata/enhanced vagy a kutya tudja még hány néven (minden gyártó másképp nevezi el természetesen) nevezett megoldás. A Thinkpadekben is engedik álítani, ott meg AHCI/Compatibility a neve. A lényeg ugyanaz, sata hdd, sata vezérlő, de a hdd IDE módban működik, a win is ide merevlemezként látja és kezeli. Ehhez az üzemmódhoz a megfelelő driver benne van az SP2-ben, tehát ha van ilyen opció a biosban, akkor az XP telepítése nem okoz gondot. Ennél mélyebben itt és most nem is érdemes belefolyni szerintem.
A gyártók látszólag alaposan lebutított biosokat pakolnak a noteszekbe. Azonban ez csak egy csúnya megtévesztés, a valóság az, hogy ezek a biosok ugyanolyan teljesértékű programok, mint a tuning-alalapok biosai, épp csak a felhasználó elől vannak elrejtve a rendszer finomhangolására alkalmas beállítási lehetőségek.
Mondjuk ezt teljes mértékben meg tudom érteni, el lehet képzelni, mennyi garanciális szopás lenne a gyártóknak, ha "9 éves vagyok és tuningolni akarok" Pistike nekiállna csúcsra hegyezni a notebookját.
Az Asus az x51R típusban a sata hdd-t IDE-kompatibilis (tényleg nem tudom, mi a szakszerű neve, bocsika) módba állította, ezért az SP2 fel tud települni. Más modellekben, és sok más gyártó gépeiben a biosban a sata mód van beállítva, és ha a hozzáférés is le van tiltva az átállításhoz, akkor jön a "sata driver integrálása nLite programmal" című szabadidős tevékenység. -
bnss
veterán
válasz
BPeter01 #2679 üzenetére
Erre igen egyszerű a válasz, mert IDE csatolós vinyó van a noteszodban.
Megkérdeztem egy-két ismerősőm, mit tapasztaltak XP telepítéskor, mind azt mondták - szvsz is - a problémamentes telepítés követelménye az SP2-es XP.
Szerintem...: azért erős túlzás, hogy mindenki azt állítja, hogy 3-4 hónapig vana szervizben. Persze más kérdés, ha épp nincs raktáron a javításhoz szükséges alkatrész. Szvsz ne foglalkozz ezzel, inkább élvezd az Asus noteszed adta lehetőségeket.
-
Szerintem...
aktív tag
Sziasztok!
Én ma vettem egy X51R-t, de nagyon le vagyok törve mert most mindenki azt mondja, hogy szar a szervizelése, meg azt, hogy 3-4 hónapra tartják a szervizben a készüléket stb stb.Valaki mondjon valami bíztatót. Mik a tapasztalataitok?
-
BluEyes
őstag
Tapasztalat az x51R telepítésénél, hogy a nálam járt példánynál a biosba az IDE mód volt bedrótozva (módosítani nem lehet), tehát nem kellett sata drivert integrálni, az xpsp2 felment egyből.
-
bnss
veterán
válasz
deblacika #2675 üzenetére
Próbáld ki az XP lemezt másik gépen bootol-e, mert lehet (ezen tünete alapján igen valószínű), hogy a lemez nem frankó. Ha nincs semmi a merevlemezen, akkor teljesen mindegy, hányadik helyen áll a boot sorrendben a cd/dvd meghajtó. Nem kell semmit sem beállítani, csak a native sata módot kell bekapcsolni.
-
Zanik
addikt
Keiro, ne haragudj, de tévedsz! Az X50V az lehet hogy a F5-ös sorozatból származtatható, de az X51R /amilyen Zotyának van/ az már egy teljesen másmilyen felépítésű notebook. Ha az Asus (international) oldalán körbenézel, ott is láthatod, hogy míg az F5 a Business, addig az X51 az Portability kategóriába esik. Az X50V Sis chipsettel és dedikált Ati X2300-as vga-val van szerelve, az X51R pedig Ati X1100 chipsettel és integrált videóvezérlővel.
Előbbi így néz ki: [link] (ahogy az F5-ös sorozat is)
Utóbbi viszont így: [link]
Így hiba lenne a te notidat [chelloZotyá-éhoz hasonlítani, mert nem ugyanaz! -
deblacika
csendes tag
-
bnss
veterán
BIOS-ban állíts a Native SATA opciót enable-re, ezek után menni fog a telepítő. Majd amikor felhúztad a rendszert, telepítsd a sata vezérlőt, reboot, irány a BIOS-ba, és a Native SATA módot disable-re rakod. Kb ennyi.
deblacika: XP-s drivereket találsz a Driver & Utility lemezen, mait általában mellékelnek a notesz mellé. Miért lenne baj, hogy XP-s telepítővel particionálod? Felőlem csinálhatod Linux telepítővel is...
-
deblacika
csendes tag
Üdv all!
van egy x51r laptopom!
xp-t szeretnék felakni rá, mert a vista szerintem még korai!
hol találok xp-s drivereket?
nincs rajta egy lemezen se xp-s driver?
érdemes feltenni rá az xp-t?
ha xp telepítővel particionálom,nem lesz gond?
egyenlőre ennyi, előre is köszönöm a válaszokat! -
Imy
veterán
válasz
Adrian1111 #2666 üzenetére
Az ASUS-mnak van egy progija, feltelepíted, leszeded a legujabbat BIOSt....
-
Adrian1111
csendes tag
válasz
girnyau #2658 üzenetére
girnyau:
szerintem olyat már nem kapsz boltban. Javaslom, hogy vegyél inkább USB-s adaptert. Én is azt használok az asztali géphez, a notimban van beépítve egy.
kb. 2-3 ezerért már kapsz egy jó minőségűt. Viszont fontos az, hogy nem mindegyikhez jár driver CD, úgyhogy SP2-es win-t használj hozzá, az tudja kezelni. -
szerintem a sata csatolású vinyó okozza a problémát, mivel azt nem látja a rendszer megfelelő illesztő nélkül! vagy külső (usb) floppy segítségével kell a driver cd-ről kimásolt sata illesztőket külön beadnod telepítéskor (kéri; F6), vagy integrálni kell az xp telepítőbe a sata illesztőt...
-
zOMG
csendes tag
hi all
olyan kérdesem lenne hogy van egy F3sv noti-m amihez ugye oprendszer nem volt elöször gondoltam felteszem rá ViStA barátunkat az gond nélkül felment rá de késöbb proóbáltam volna feltenni az XP-t de valahogy nem akarja mert a telepítő sír hogy nincs merevlemezes meghajtó a gépbe blablabla... nem tudja valaki hogy lehetne felimádkozni erre egy Xp-t ?
-
zOMG
csendes tag
hi all
-
girnyau
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy esetleg valaki nem tudna Asus A6M Q014-es típusú notebookhoz bluetooth adaptert?
Úgy néztem, hogy a helye megvan csak nincs gyárilag benne.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Csáó!
-
Kerio
őstag
Ajjaj. Eljöttem otthonrol, és nem néztem meg, hogy hogy van a gépben a memória. Hogy szokott lenni pl 1Giga? Be van építve, és azon felül még lehet rakni bele két modult? Vagy el van foglalva a két modul 2x512-vel?
-
Zanik
addikt
Az attól függ, milyen driverek vannak a notidhoz. Nézz körül az Asus oldalán [link], mert előfordul, hogy nincs az adott típushoz Vistás vagy XP-s driver.
Én a helyedben mindenképp XP-t raknék fel, abból is SP2-est! Kiforrotabb, stabilabb, gyorsabb. Vistával most még biztos szenvednél. -
Zoty4
őstag
szerintetek mehet rá a vista vagy inkább xp-t installáljak rá?
netezésre, filmnézésre, meg ilyesmire fogom használni, játékra nem -
Zoty4
őstag
Legyetek kedvesek pár hasznos infot mondani mit milyen sorrendbe telepítsek a laptopra, mert teljesen szűz, op rsz nélküli, és ez az első laptopom, kb fogalmam sincs mit kell csinálni.
2 particot szeretnék használni.
asus x51r ap109Első benyomásom: kivülről nagyon szép a gép, igényesen van összetéve, jó színválasztás, nem ropog
-
Kerio
őstag
Na megérte ez a BIOS flash dolog. Felraktam a HL2-t. Mindent alapból high-ra rak. És szépen megy.
-
girnyau
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy esetleg valaki nem tudna Asus A6M Q014-es típusú notebookhoz bluetooth adaptert?
Úgy néztem, hogy a helye megvan csak nincs gyárilag benne.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Csáó!
-
bnss
veterán
A sis chipsetesgépet vetted? Nem emlékszem, ha sis chipsetet látok, akkor azonnal mondom, hogy azt ne. Ha mégsem jeleztem, akkor elnézést.
44kos: Turion cpu-s gépekről nem tudok nyilatkozni, viszont van itt pár kollega, akinek Turion cpu-s notesze van, ha visszaolvasol láthtasz néhány véleményt/tapasztalatot. Viszont ha programozásra, irodai programokra használod a noteszt, akkor szvsz teljesen felesleges a GF GO6100, az Intel 950gma bőven elég rá.
-
Kerio
őstag
Érdekes, hogy gépre Pentium van írva, és ezt írja az Everest:
[I]CPU tulajdonságai:
CPU típusa Mobile DualCore Intel Celeron M 430, 1733 MHz (13 x 133)
CPU alias Yonah
CPU stepping D0
Utasításkészlet x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Eredeti órajel [ TRIAL VERSION ]
Min / Max CPU szorzó 6x / 13x
Engineering Sample Nem
L1 kód gyorsítótár 32 KB per core
L1 adat gyorsítótár [ TRIAL VERSION ]
L2 gyorsítótár 1 MB (On-Die, ATC, Full-Speed)Multi CPU:
CPU #0 IntelGenuine Intel(R) CPU T2080 @ 1.73GHz, 1732 MHz
CPU #1 IntelGenuine Intel(R) CPU T2080 @ 1.73GHz, 1732 MHzCPU fizikai információk:
Tokozás típusa 479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGA
Tokozás mérete 3.5 cm x 3.5 cm
Tranzisztorok száma [ TRIAL VERSION ] millió
Gyártási technológia 65 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, High-K Gate, Strained Si
Processzormag mérete [ TRIAL VERSION ] mm2
Magfeszültség 0.975 - 1.212 V
I/O feszültség 0.975 - 1.212 V [/I] -
vbbb
őstag
-
Zoty4
őstag
Srácok, ma megyek megvenni az Asus x51r AP109-es notimat, elvileg kell adniuk táskát meg egeret?
-
bnss
veterán
Már le is írtad a kérdésedre választ, a cpu és a chipset szvsz ami miaat ennyi különbség van, semmi más. (Sis chipset ingyen sem kellene mobil szegmensben.)
Adrian1111: a BIOS téves infó volt, nem tudom honnan, de rémlett, hogy van iylen opció. Akkor sajnos valóban úgy fest a dolog, hogy itt hardveres probléma van.
-
Adrian1111
csendes tag
Persze, megvolt, de az nem segített semmit sem sajna. Kipróbáltam már ezeket:
- általad említett BIOS, ott nincs ilyen opció
- video driver újrainstall, semmi
- Power 4 Gear isntall, ott max. teljesítmény, semmi
- Windows reinstall, semmi
- minden, de minden cucc (driver, utility) felrakása a gyári CD -ről, semmi
- AMD honlapjáról patchek, bugfixek letöltése, és installja, semmi
- új VGA driver a hivatalos siteról, semmi
- Notebook Hardware Control, semmi
- NVidia nTune install, reconfifg, finombeállítás, semmiAmúgy a videokari nVidia GEorce GO 6100 128 MB (osztott).
Szal' mindent kipróbáltam, de ez van. Lehet, h egy BIOS reset megoldana mindent, de az meg gondolom szétszedéssel jár, az meg gari mesgszüntető ok...
-
Kerio
őstag
Mi lehet a különbség teljesítményben ez a két gép között: F3JR-AP056, F5V-AP031, hogy az előbbi 7500pöttyöt kap, a másik pedig csak 5200at 3dmark01-ben. Elvileg majdnem u.a. a két gép
-
bnss
veterán
Chipsetfüggő, saját zsebből nem éri meg cserélni, csak akkor, ha garanciális még a gép.
BluEyes: UAA = Universal Audio Architecture, az audio busz drivere.
Adrian1111: szvsz ez nem feltétlen hardver hiba, vga driver újrahúzása megvolt? BIOS-ban is szabályozható a VGA által felhasználható maximális memória, ha jól emlékszem.
-
Kerio
őstag
válasz
lordjancso #2616 üzenetére
Szia!
Látom, Neked is F5V szériád van. Neked milyen hangos a ventije?
-
Adrian1111
csendes tag
Sziasztok!
Kicsit aggódok, mert meghibásodott valszeg az Asus laptopomban a videokari (típusa: F3M AP039). A gond az, hogy 128 MB helyett csak 64-et vesz el a rendszermemóból, így érthetően lassabb lett.
El is vittem a boltba, ahol vettem (Budapest), ott a kezembe nyomtak egy cetlit, amin csak vészjóslóan egy telefonszám és egy cégnév állott (NSE barátunk).
Telefon elő, felhív. Cég mondá: menjek a Westend-ben tanyázó Media Markt szervízébe, ott majdan átveszik. Elvittem, srácnak gond elmond, gép odaad (csak laptop és az adapter). Majd hívunk.
A kérdésem csak az, hogy még mindig olyan csapnivalóan végzik az NSE-sek a garit? Mivel még csak most néztem vissza a kommentjeiteket, kissé megijedtem. Tapasztalaitok szerint kb. mennyi ideig csinálják? Meg nekem nem volt semmi ilyen futár dolog, csak be kellett vinni , aztán majd hívnak... -
BluEyes
őstag
válasz
lordjancso #2616 üzenetére
UAA
Csippszet driver az SMbus driver akar lenni? Mert az benne van pl. ebben a driverben, töltsd le, csomagold ki egy könyvtárba. Ha belenézel, fogsz találni benne egy SMbus alkönyvtárat. -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Nekem egy ASUS F5V AP011 típusú notihoz kellene chipset és pci device driver. És azt írják az Asus oldalán az audio driverhez, hogy előtte valamio UAA drivert installáljunk fel, de nemtom hogy az mi. Ilyet nem tudna még valaki adni?
Köszi előre is! -
Kerio
őstag
Érdekes, hogy az Everest Celeronnak irja a peniumot a gépemben. Amugy ezekben lehet procit cserélni?
-
Kerio
őstag
Bocsi a reklámért skacok. De van egy jó kis notitatyóm eladóban.
[link] -
bnss
veterán
Egész korrekt kis masina (kivéve az ára), a satas vinyóval lehet max kisebb fennakadás telepítéskor, de ez könnyen orvosolható (nem lebeszélésként mondtam!). Az akksija kifejezetten jónak mondható, hiszen 9 cellás (gyári specifikáció szerint: Li-Ion 9 cells: 7200mAh, 3S3P, 79.92WHrs). Ugye a programozáshoz nem árt a nagy felbontás oylan szempontból, hogy a hosszabb sorok végét is lehessen látni görgetés nélkül. Kérdéses viszon a klaviatúra, azt írják angol, magyar matricával. Én azt javaslom - mint minden esetben -, notesz vásárlása előtt mindenképp meg kell nézni személyesen, ha lehet ki is próbálni (kényelmesen eléred-e a tapipadot és a klaviatúrá, stb).
Olcsóbb tippet is tudok mondani, konkrétumokat holnapi nap folyamán tudok küldeni, mint ahogy vbbb kollegának is igértem egy szerényebb (160k környéke) árfekvésű gépet, viszont ott kompromisszumokat kell kötni, mert sok RAM és C2D proci egyszerre nem kapahtó ennyiért Asus köntösben.
szerk.: Kerio kollega által javasolt notesz is jó választás, én inkább azt venném.
-
44kos
csendes tag
sziasztok!
Laptopot vennék és lehetőleg ASUS-t.
[link]
Ezt néztem ki magamnak.
Igényeim a note felé:
2 magos proci
minimum 1GB RAM
80gb os winyó
wifi
lan
Egyetemi dolgokhoz kellene tanulás, netezés, programozás stb.
Esetleg ha olcsóbb árfekvésű hasonló paraméterekkel rendelkező notebookot mondanátok megköszönném
max 200-220 áfával, de egy 160 körüli tippet is elfogadok -
bnss
veterán
Szsvz nem fog megállni a venti, nekem sem áll meg, csak annyira lassan megy, hogy szinte nem is lehet hallani, csak teljes csendben. Ha már bejáratott gép lenne, azt mondanám, hogy portalanítsd a bordákat, de így, hogy most vetted ez az eset enm iagzán állhat fennt... Ahogy gondolod, ha nem szeretnéd kulturáltan szétszedni és megnézni mi a gond, akkor inkább vidd vissza és szedesd szét velük.
-
Thom!
veterán
miért van az h a wifi készenléti mód és hibernálás után nem kapcsolódik vissza??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest