- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 és Pixel 9 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
Köszi mindenkinek a töltős ajánlásokat. Mivel egy ilyet vettem, ehhez sajnos nem jó a liitokala. Lehet majd veszek "elemes kiszerelésűt", addig viszont ezzel gondoltam tölteni.
A bizonytalanságot az okozta, hogy nem tudtam számít-e töltés szempontból, hogy Li-ion vagy Li-Poly az aksi típusa. Ahogy néztem a Li-ion drágább mint a Li-Poly, ezért maradtam az utóbbinál, amit viszont többnyire csak külső modullal lehet tölteni USB-ről. A Li-ion pedig ahogy láttam az "elemes kiszerelés" miatt lehet az ajánlott töltővel is.
-
_q
addikt
Szerintetek Li-po vagy NiMH a megfelelőbb?
Másik kérdés, Li-po töltő áramkört tudtok javasolni ami bevált?
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7412 üzenetére
Úgy értettem, ha kell +5 V. Eddigiekben amivel találkoztam fejlesztői kártyán volt 5 V ami jól jött egyes szenzorok esetében. Most hirtelen csak egy szervo motor jut eszembe ahol kellene, esetleg hőmérséklet szenzorok között is akad vagy bizonyos IC-k igényelhetnek 5 V-ot.
Ha jól olvastam az ESP panelen nincs meg az 5 V kimenet.
-
_q
addikt
Ti hogy oldjátok meg az 5V-ot ESP esetén? Illetve tudtok mozgásérzékelőt ajánlani ami éjszakai közel 0 fény mellett is működik, esetleg nagy hőmérsékleti tartományban (-40 - +85°C).
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7392 üzenetére
Régebben nem volt szerintem akkora gond még. Mikor kezdtem az MSP430-as Texas Instruments mikrovezérlőkkel, akkor egyszerűbb volt a portok BIT szinten történő beállítása, legalább is az ESP32-es kóddal összehasonlítva. Persze ott nem is volt lehetőség minden portot mindenféle módban használni.
Ahogy rugalmasabbá válik a programozás (portkezelést mint példa), mellette meg úgy bonyolodik is. Viszont Arduino kerek segítenek megtalálni az egyensúlyt. Egymást kiegészítve jönnek fel párhuzamosan. MSP430 mikor elkezdett terjedni, még nem csak BIT szinten lehetett programozni, ma meg már Arduino keretek között is lehet. Fejlődik ez a terület is, ami nekünk csak jó.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7389 üzenetére
Én STM32-t keil-be programoztam függvénykönyvtárak segítségével. Regiszter vagy alacsonyabb assembly programozás sose vonzott, nem is terveztem használni, tehát ez ennek dokumentált hiányossága nem zavaró számomra.
Így ha jól értem az ESP32 + Arduino kombó nekem való, ráadásul a bluetooth (BLE vagy minden féle bluetooth nem tudom) kommunikációs hiányosságokat eltekintve mindent meg lehet Arduino környezetben valósítani. Meglátom, ha megjön a valóságban mi lesz.Köszi a részletes leírást.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #7383 üzenetére
Köszi a részletes leírást. Tetszett a fogalmazási stílus, 1-2 mondaton jól felmosolyogtam, természetesen jó értelemben
és tudtam azonosulni azzal amiket írtál.
STM32-t, TI launchpadokkal van kevéske tapasztalatom, de azt látom, hogy egyre jobban jönnek fel a mindent függvénnyel, illetve arduino módszerrel (nem tudom ennek mi a pontos neve, tehát hogy ne kelljen mély C tudás, említett példa: digitalRead() ) programozzunk lehetőségek és nekem ez tetszik is. Vannak területek ahol fontos a minél kisebb kód, és optimalizált megoldás, de a mikrovezérlők teljesítmény növekedésével egyre kevésbé fontos, így szerencsére mindenki meg tudja találni a maga számára elegendő C tudást igénylő kontrollert. Emellett STM32-t se zárom ki, nekem az is tetszett, de most kicsit az arduino jellegű programozás foglalkoztat.
Egy a nehéz, projektet kitaláljak magamnak ami hasznos is, esetleg kicsit tanulni is lehetne belőle, de még is nem annyira nehéz, hogy fogjam a fejem, hogy most ez miErre neten szerencsére vannak ötletek.
Szóval még egyszer köszi, maradok a topicnál, sok jó dolgot lehet is olvasni és jó látni, hogy sok a segítőkész fórumtárs
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7354 üzenetére
Olvasgattam kicsit. Azt íták, hogy az ESP IDF környezetben lehet a leginkább kihasználni az ESP32-t. Arduinot fejlesztgetik, ezzel is használható, de elsődlegesen nem ez az ajánlott.
Én Arduino IDE környezetben szeretném a programozást megoldani. Kérdésem az, hogy mit tapasztaltatok, milyen funkció nem az igazi, mi nincs implementálni ami miatt nem használható ki az ESP32?
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #7369 üzenetére
Köszi. Végül egy külső tápcsatis nélkülit rendeltem. Ha esetleg kell akkor magam beforrasztok egy csatit pluszba.
Addig is míg megjön. Tudtok ajánlani oldalt, amit érdemes olvasgatni ESP 32S-el kapcsolatban? Kezdve az arduino környezet beüzemelésével, ahol adatlapot találok a development board-ról, esetleg hasznos kiinduló minta példákat tartalmazó oldalt?
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7348 üzenetére
Köszi a részletes leírást. Ezek szerint minimális eltérés van, pl.: Wemos tesz rá egy külsö táp csatlakozót is mint ami a lentebb képen látható és 1 reset gombot (ami szemmel látható különbség elsőre). WROOM esetén nincs külső táp csatlakozó, de van egy plusz gomb, gondolom programozható. Szignifikáns külnbség nem nagyon van közöttük. Illeve ide jöhetnek még az OLED kijelzős verziók, ahol már kicsivel nagyobb lábkiosztás vagy egyéb eltérések is felléphetnek.
Arduino-t akartam először a programozási könnyebbség miatt, de mivel ESP32 teljesítményben illetve modulokban is jobb, olcsóbban, így gyorsan tovább is léptem az arduino-n. Köszi a linkeket, valószínűleg ezek közül választok.Tankblock
Neked is köszi az észrevétel. Ha jól értem akkor a képen jelölt külső aksi/táp csatlakozóra érted, hogy fel van cserélve a VCC-GND kivezetés? -
_q
addikt
Kérdést kiegészítve, melyik kivitelt érdemes venni, mert ahogy néztem van egy csomó verzió, van ami usb-uart kommunikácóban és ki tudja miben tér még el. Értem a verziók alatt pl.: NodeMCU, WROOM32. ESP-32S meg a társai.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Van most valahol best buy ESP32?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Energiaital topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Filmvilág
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Megaport gaming pc + billentyű
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! Asrock Challanger B580 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest