Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ngabor2

nagyúr

válasz lapa #30 üzenetére

Épp az ilyen gányolást akarnám elkerülni. Egyelőre még megy a cucc, mostanában nem volt kimaradás, úgyhogy marad. Nem tudom, mennyit eszik egy ilyen kütyü, és hogy 14m-en mennyit esne a táp feszültsége. Inkább hozzon egy normális eszközt, nincs időm gányolni.

• SGC

tag

válasz lapa #30 üzenetére

1 lakást illik 1,5-es rézvezetékkel szerelni úgy általában. JÓ, ha a mosógép, mikró, mosogatógép, bojler külön áramkörön, külön biztivel/kismegszakítóval van védve és a 2,5 réz vezeték sem árt(ana). A 1,5 réz terhelhetősége 17A; a 1,5 alu kb. 12A. [Hej, de régen jártam szakközépbe...]
    Itt a fővárosban az ELMÜ minden kötekedés nélkül felszereli a 25A-es kisautomatát a mérőhöz (csak a kiszállási díjat és a kisautomata árát kérik el, ez olyan 4-5 eFt). A lakásban az elosztótáblán (elméletileg) csak a mérőnél felszerelt kisautomatánál kisebb értékűek lehet(né)nek a biztik/automaták [ez lenne a védelem lépcsőzése: így a mikró vagy a zárlatos hajszárító csak a saját védelmét vinné, a többit és FŐLEG a betápot nem!]. Továbbá úgy kell(ene) kiosztani az áramköröket, hogy a nagyfogyasztók mindenképpen 1enként és külön legyenek biztosítva; aztán külön a szobák, vagy külön a világítás és a dugaljak... Ez már a kiépítő (szak)emberen múlik.
    A paneleket rendszerint 1,5 aluval szerelték (rendszerint nyári gyakorlaton lévő diákok :O). Laktam olyan panellakásban, ahol a fürdőszobai (elméletileg a mosógépnek készült) dugaljat csak KÉT kisautomata egyidejű lekapcsolásával lehetett áramtalanítani... :U

Ha igazán profizmusra törexel, nem árt egy fi-relé és valami túláramvédelem sem. De ez már 1 másik történet...

Új hozzászólás Aktív témák