Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Petykemano #34568 üzenetére

    Szakmai szinten kezdjük ott, hogy az NVIDIA-nak nincs ray-tracing megoldása. A DXR egy Microsoft szabvány. Semmi köze az NVIDIA-hoz. Az RTX csak egy név, ami a DXR drivert takarja, de ilyet más is írhat, akár el is nevezhetik sugárbébinek. Tehát egy olyan dolgot nem lehet szidni, ami nem is létezik.
    Az AMD-nek van egyébként saját ray-tracing megoldása Vulkan API-ra. Az valóban nem szabványos, annak ellenére sem, hogy amúgy minden hardveren működni fog, hiszen a Radeon Rays library van bekötve a Vulkan API fölé. Ez sem lesz más, mint a DXR, csak nem szabványos, tehát az AMD határozza meg, hogy miképpen futhat az egyes hardvereken, nem pedig az adott hardver gyártója, ahogy a DXR esetében.

    A legnagyobb probléma egyébként ezekkel a ray-tracing megoldásokkal, legyen az a Microsoft szabványa, vagy az AMD Vulkan fölé húzott koncepciója, hogy iszonyatosan erőforrás-pazarlók. Ez mindkettőre igaz lesz. És persze lesz itt 1 TB/s-os közel 600 TOPS-os Vega 20, vagy már van 650 GB/s-os 120 TOPS-os Titan V, stb, ezeket sokan nem fogják tudni megvenni. Pedig ezek azok a szintek, ahol ez a sugárkövetés realitás, de még így is 30 fps-ről van szó. Emellett a DXR csak olyan programot futtat, amiben az IR DXIL-ben van szállítva, amire pedig csak a dxc fordít, méghozzá csak új specifikációjú HLSL-t. Tehát a DXR használatához nem csak ezt kell beépíteni, hanem újra kell írni közel 300 ezer sornyi meglévő kódot. Nem véletlen, hogy annyira egyikre sem ugrott rá a piac, mert a DXR-nél közel másfél éves munkával jár egy meglévő motor portolása, és eközben Windows 10 Redstone 5 lesz a minimum igény. A mostani Redstone 4-re már azt fogja mondani az alkalmazás az indításnál, hogy "baszki ez nem elég jó ide". A Vulkan API-nál az AMD-s Radeon Rays megoldásának pedig ott a baja, hogy bár technikailag gyártófüggetlen, azért a backendet biztosító Anvil erősen úgy van megírva, hogy bizonyos AMD kiterjesztéseket igényel. Tehát persze be lehet építeni, még Windows 7-ig visszamenőleg is működik, de nem garantálható 100%-ig, hogy az effekt bekapcsol az NV és az Intel Vulkan implementációján.
    Szóval nagyjából itt tart a ray-tracing. A DXR-rel lezárod a játékod az év végén érkező Windows 10 frissítésre, és aki nem használ ilyet, annak nem is érdemes megvenni a programot, mert nem fog elindulni. A másikkal pedig nincs garancia a 100%-os kompatibilitásra. Ettől függetlenül a SIGGRAPH-on is volt róla szó, hogy pár fejlesztőnél befizették mindkettőt, de pénz nélkül erre nincs értelme ráugrani. Különösen az AMD speciális megoldására, mert abból sose lesz szabvány. Szerintem kb. a Bethesda lesz az egyetlen, aki használni fogja, elvégre nekik az AMD csinálja az R&D-t.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák