- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Körülbelül én is így vagyok ezzel.
22 éve van PC-m, a 22 év alatt 10,5 évig volt AMDm és 11,5 év Intelem. Az első és a harmadik leghosszabb életű konfigom AMD volt.
Most Ryzent akartam venni, de mivel felszaladt az ára így 10400F lett. De örülök ennek is, és kiváncsian szemlélem az Intel és az AMD végre ismét izgalmas versengését. -
törölt tag
Ahol gyártottam ott megtette a kellő hatását és az is kussba maradt utánna akinek szólt. Olvass és tanulj belőle mert az alapja ugyan az volt mint a legtöbb helyen, jött egy ryzenes az intelemet fikázni..
https://www.techpowerup.com/forums/threads/post-your-cinebench-r23-score.213237/page-77
Szóval ki a gyerekes? -
-
-
kovsol
titán
Nekem már nagyon égető volt a váltás, mert i5-3570k@4500Mhz-t használtam 2012 óta.
3900x -t szerettem volna, de végül 2700x mellett tettem le a voksot, mert ezen már kicsit lehet bukni, és kivárom a négyezres szériát ezzel.
50e körüli cpu árral beszálltam az AM4-be egy 2700x -el. Multi core teljesítmény háromszorosára nőt, és a signle core sebesség is +25%, és a régi cuccot is elvitték pillanatok alatt. Tudom ez a proci ég és föld egy 3900x -hez képest, de így már ki fogom tudni húzni míg tisztázódik milyen is lesz a négyes széria. -
carl18
addikt
Mondjuk arra tudok gondolni, hogy jövőre ismét változik a felhozatal. 1800X 500 dolcsiért nyitott 2 éve, a 2700X már csak 329 dolcsiba került. Lehetséges a 12 mag is ilyen, most 500 dolcsiért nyit de a 4900x 12 magosa csak 329 dollár lesz. De lehet 400-450 dolcsiba adják a 12 magot, majd meglátjuk az intel válasz lépése mennyire lesz hatással az eladásokra.
Minden esetre pár éven belül oda jutunk egy átlag gépbe 8/16 magos/szálas processzor lesz. Hála az AMD-nek mert ha az intelen múlik még mindig 4 magot adnak a felhasználóknak. Közel 10 évig lazulás volt a cpu piacon, most hirtelen ismét beindul a buli és 3 év alatt többet változott a piac mint 5 év intel uralom mellet.
Ezért is rossz ha csak egy cég uralkodik a piacon, intel új sapphira rapids is simán lehetséges 12-16 magot is adhat a felhasználóknak. Ha intel ugrana nagyot IPC-ben nem volna muszáj magas órajel elég volna 16 mag 3,6 ghz boost mellet és a fogyasztás se szálna el. Mint ivy bridge idejében például -
Petykemano
veterán
Nagyon meg kell nézni, mit mivel teszteltek, mert elég könnyű... hogyismondjam
a) részrehajlónak lenni direkt
b) részrehajlónak lenni úgy, hogy csupa jóindulatból legyintesz pár költségelemre olyan hüvelyujjszabályok miatt, hogy
1) aki ilyen drága intelt vesz, annak minden további költségtelem úgyis bevállalható
2) aki az amúgy is olcsóbb AMD-t veszi, az meg minden további költségelemet úgyis meg akarja spórolni,
De a végső összevetésben azért csak a cpu költségeket hasonlítjük össze. Vagy még azt se, csak az fps-t.Persze tényleg van olyan, akinek a maximum kell bármi áron, csak ha az AMD-re mindenképpen a 2)-ot érvényesíted, soha nem fog megtörténni, hogy az hozza a maximumot.
Mire gondolok?
I) Az új AMD procikat lehet betenni régebbi B350-X470-es lapba is. Hát akkor nosza, felejtsük is el az X570-et, mert az zsebcsicska AMD vásárló úgyis valami dzsunka szar B-s lapot vesz majd, teljesen felesleges a maximax-os alaplapban tesztelni. Pedig az X570 jelenthet akár 3-5%-ot is.
Persze az intelt azt a legzsírabb Z390-es lapban teszteljük, ami maximális tápellátást biztosít eleve kikapcsolt TDP keret tiszteletbentartással. Mert az átlag intel user, aki egy $499-os procit veszi úgy is így használná.
II) Az új AMD procik is érzékenyek a RAM-ra.
FEjből mondom - asszem 3600Mhz-es ramok a legideálisabbak. De könnyű elkövetni azt a gáláns hibát, hogy hát jó lesz a 2933/3200-as is, mert az intelnél is az a maximum és igazságtalan volna jobb rammal tesztelni. Vagy hát hogy a pénztárcájára kényes AMD vásárló úgyse költene ennél jobbra. 3-5%-ot ez is jelenthet
III) Az új AMD procikhoz adnak hűtőt. Olyat, ami nagyjából jó. Ettől függetlenül ha ráteszel egy jobb hűtőt, ez a proci is gyorsabb lesz. De hát ha adnak hűtőt, akkor totálisan felesleges is lenne valami jobb hűtővel tesztelni, merthát azért adják, hogy azt használd és a pénztárcájára kényes AMD vásárló úgyse venne másokat. Ellenben az intel nem ad hűtőt, cserébe rátesznek valami $100-os hűtőt, hiszen hát aki egy $499-os procit vesz, úgyis megveszi a legjobb hűtőt, hát ez a minimum és az átlag intel felhasználó úgyis így használja, tehát így életszerű.
A jobb hűtővel tesztelt proci javára ez is hozhat akár 5-10%-ot.Nem állítom, hogy ez a teszt ilyen, de elméletileg tökre lehetséges olyan tesztet csinálni, ahol a fenti "trükkökkel" kimutatnak neked 15%-os előnyt az intel javára és aztán a $400-600-os árhoz elfelejtük hozzáadni a jobb alaplap, és a jobb hűtő felárát
-
gejala
őstag
Ez nyilvánvalóan kamu táblázat, semmi ilyen adatot nem lehet tudni a 3000-es szériáról. És biztosan nem lesz 12 mag 4.2 base és 5 Ghz turboval 105W fogyasztással.
Ez még 6 magon is nagyon szép teljesítmény lenne AMD-től.
Szerintem ami reális: +10-15% IPC, pár száz Mhz emelés és ezzel együtt hasonló fogyasztás, mint most. Árban meg +$50 a mostanihoz képest. Ha lesz 8+ mag mainstreamen, az meg $500+ lesz, hasonlóan Radeon VII-hez. Jelenlegi árszintet garantáltan nem tudják tartani, mert a 7 nm brutálisan drága.
-
carl18
addikt
Ne aggodj csak mert a 9900K papíron 95 watt TDP osztályon van, bever az 200 wattot is
Hát 16 mag ilyen magas órajelen nem fér bele 95 wattba, de ezen nincs semmi meglepő. Túl nagy elvárások ne legyenek, az intel a 8700K-ja is 95 watt TDP mellet bekajál 160 wattot. És az csak 6 mag, ez meg majd nem 3X annyi.Az intel áremelkedés mellet ha ezek a processzorok megjelenek magyarba elég durván vinni fogják őket mint a cukrot. Ráadásul a 16/32 szál ha az ember egyszer megveszi, akkor egy jó pár évig ki fog tartani, 10 évet szerintem meg fog élni.
-
syberia
veterán
16 mag, 32 szálon, közel 5 GHz turbó órajel, és ez belefér 125W TDP keretbe. Ez a kék oldalon sem lenne kis mutatvány.
Intel Core i9-7960X 16-Core 2.8GHz mennyibe kerül, mekkora órajelen megy, ehhez jön 165W TDP.
(#1139) s.bala31 : Rendben van, de azért nem teljesen OFF
-
Petykemano
veterán
Hát most kijön a 8 magos coffee lake. Ezzel az Intel kiegyenlíti a magok számát. IPC előnye már nincs, ez annyival lesz gyorsabb, Amennyivel magasabb frekvenciát el tud érni. Nagyon ütős cucc lesz, annyi szent. Ha az amd nem tud előrántani egy 4.6-4.7-4.8GHz -en ketyegő 2800X-et, akkor meg is fogják kérni az árát. Utóbbira én látok némi esélyt: a ryzen 1 esetén is megfigyelhető volt, h a korai példányokhoz képest a később gyártottak alacsonyabb feszültségen tudták tartani a frekvenciákat, ezért kevésbé melegedtek. Aztán persze az sem kizárt, hogy egy biztosan nem nyerhető harcba nem megy bele az AMD, hanem a jó chipeket eladja threadripperként.
Ami a 8 magos coffee laket illeti, már a hatmagosnál is megfigyelhető volt, hogy figyelmen kívül hagyja a tdp keretet. Tehát az várható, hogy elképesztően sokat fog fogyasztani. Per definíció, 95W TDP-be full terhelés alatt a 3.6GHZ alapórajel mellett fér bele. Ez egyébként pont semmivel nem jobb a ryzenhez képest. A többlet már tényleg csak az elérhető max frekvencia. (+17%)
Szóval egyelőre az AMD nem veszi át az elsőséget. A zen2 lesz csak esélye.zárni a különbséget. De az sejthető, hogy ellépni nem fog tudni. Tehát a verseny folytatódik.
-
jokeph
nagyúr
Nem érzékeltem őket (attól még lehetnek, nem vagyok annyira vájtszemű
), HDD-ről fut, a VGA RX460, ultra/extreme/maxon is hozza a stabil 30-40 FPS-t, számomra ez még a játszható kategória alja, high-on - egyébként nem látok a high meg a max között orbitális különbséget - simán 60-80 FPS megvan.
Gondolom egy GTX 1060/RX580 szintű VGA mellett már jelentkezne a CPU és/vagy vegyeslimit jelensége.
Az SSD jobban kellett az s1366-os konfigba.
-
-
jokeph
nagyúr
Én se... de vérlázitó, hogy egy "K"-s procit nem lehet ez miatt normálisan lehűteni, csak ha delidelve van.
Az AM3+ FX-eket röhögve le lehet hűteni, pedig azok aztán tudnak fűteni-1,5 Volt Vcore-nál meg nagyon.
Ráadásul, az Intel CPU-al ellentétben 65 fok felett vissza is vesz a teljesitményből, s771/775, s1366-os Intel CPU-nál nem tapasztaltam teljesitmény csökkenést, azért mert tartósan 80-90 fok között volt a CPU hőmérséklete....
-
MiklosSaS
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Futás, futópályák
- Linux kezdőknek
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- iPhone topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Intel I7 4790 Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest