Hirdetés
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Wear OS (Android Wear) okosórák topicja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
OC fanoknak Buildzoid új videója :
Pushing Ryzen 7000's Infinity Fabric to its limits -
-
j0zsef
tag
válasz
Apucy01 #3189 üzenetére
Szívesen venném a segítséged, mert a paraméterek alapján ugyanilyen alkatrészeim vannak, és a topikban semmilyen ajánlott beállítás nem volt még stabil nálam. Céljaim: alulfeszelni a procit fix szorzóval, beállítani a PBO-t, curve-öt, hozzátartozókat, és 6000-en hajtani a memóriát JEDEC helyett.
-
X2N
őstag
Van baj, vettem 6 hónapja egy MSI B650M Mag Mortar lapot, vga-t eladtam(most igp-zek egy darabig). Display Porton igp nem ad képet, amikor kihúzom bedugom, gondolkodik 10-15 másodpercet majd 1080p-s képet ad 30Hz-el...emiatt vigyem vissza a lapot gariba? Egyébként volt vele szopás rendesen az új biosok miatt instabil volt a gép vissza kellett vennem a memóriát. Így 6 hónap után nem tudom ajánlani a lapot, 7950X-el ha megküldöm cinebench r23-al a felső VRM hűtőborda annyira felmelegszik hogy nem lehet megfogni kézzel... Úgy tűnik jelenleg nem jók az MSI-k jelenleg AM5-re. Van most nálam egy Gigabyte B650M Gaming X AX lap ennél működik tökéletesen a monitor kimenet és cinebench alatt langyi a vrm hűtés
nem mellesleg villámgyorsan bootol amit az msi nem igazán tud...
-
Donnie
őstag
válasz
#15779328 #3181 üzenetére
“A másik, meg hogy úgy szemközt köpte a tulajokat ezzel a leszabályzással, hogy csak na, ha az intel ilyet csinált volna ( oc az egy hobbi), bocsika köszönöm szépen, de az életbe nem vennék többet intelt!”
Ez azért kicsit erős kijelentés. Gondolom a személyes, Ryzen 7000es szériával szerzett tapasztalataid alapján írod ezt.
CPU OC van - Eclk, CO
Mem OC van - látványos és mérhető javulás érhető el az elsődleges, másodlagos és harmadlagos időztések finomhangolásával és az fclk oc-val. -
válasz
TheProb #3184 üzenetére
Mindenhol (is) írják, hogy az új 1.0.0.7(A) AGESA alapú BIOS-ok esetén az alacsonyabb VSOC fesz plafon miatt a memória sebesség terén problémás lehet.
Ez a B650E-E BIOS 1616 release notes-a, a 3. pont a lényeg:
Ahogy olvasgatom a külföldi fórumokat valaki kézzel visszább vette a teljesítmény 5800MHz-re. Máshol vegyesebb a felhozatal, de a többségnek nincs gond a VSOC 1.15 - 1.25 között stabilan megy a rendszerük 5600 - 6000Mhz-es ramokkal.
Máshol volt, akinek kézzel feljebb kellett húznia a VSOC-ot (auto-n 1.2V körül volt, ezt kézzel 1.25-re állította), és úgy lett stabil 6000Mhz-en... -
TheProb
veterán
Sziasztok!
B650-es chipsetes kollégákat kérdezném, azon belül is inkább az ASUS-os lappal rendelkezőket. Frissített még esetleg valaki a napokban kiadott BIOS-ra (esetemben)? Nekem azóta a BSOD-ozik a gép (DOCP mellett). Most ki fogom próbálni DOCP nélkül, de eddig ez nem okozott gondokat...
-
Most feltűntek már az 1.0.0.7A AGESA verziós BIOS-ok végre a [táblázatban] .
Lehet, hogy inkább biztosra akartak menni, bár meglepő, hogy a support oldalon Május 17.-én kirakták az AGESA 1.0.0.6-os változatokat, majd rá egy nappal az AGESA 1.0.0.7A alapúakat.
Az is érdekes, hogy a táblázatban beta jelölésűek az új BIOS-ok, de a honlapon semmi utalás arra, hogy ezek béták lennének.Amúgy engem ez most csak annyiból érint, hogy összeraktam egy ismerősnek egy 7600X-es gépet Giga B650 GAMING X deszkával (mivel többek között itt a Giga deszkákat ajánlották a népnek), és most volt egy kis hiszti, hogy le fog-e égni a gépe?
-
törölt tag
Az amd kilötte a rakétáit a kék ég felé, de útközben felrobbant, visszaesett koppant is nagyot, kb ez van már vagy 20 éve!
A másik, meg hogy úgy szemközt köpte a tulajokat ezzel a leszabályzással, hogy csak na, ha az intel ilyet csinált volna ( oc az egy hobbi), bocsika köszönöm szépen, de az életbe nem vennék többet intelt!
#3180abridabri
Látom megy a matek!
Mit is linkeltél multkor nekünk?
"Alkatrészek:
Ház: JONSBO TB01 Benchtable E-ATX
Alaplap: ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX
SSD: Samsung 990PRO
Processzor: AMD Ryzen 7 7950X" -
13900ks ami annyit tud mint a 7800X3D+B650 pont 3x drágább.
13900ks 300k
Z790 apex 280k
32gb 7200mhz gskill 125k
épített víz 300k (csak CPU )
(+pár 100óra tuning finomhangolás 8000 környékére )
(+garivesztés delid-direct die is mehet igény esetén)
1M
(Az apróságokat nem számolom amit a 300W fogyasztás von maga után - új táp -nagyobb áramszámla -melegebb szoba-jobban pörgő klíma )vs
7800X3D 200k
b650 70k
32gb 6000mhz gskill cl30 60k
Deepcool AK 620 30k / 280-360aio 40k
(összerakod , Expo ON , SOC manual 1,25V fix >többet be se kell lépni a biosba )
360k
-
Donnie
őstag
válasz
rumkola #3173 üzenetére
Szerintem felejtsd el az AMD-t. Ezek a sz@rok leégnek, kigyulladnak.
Javaslom inkább vegyél egy Z790 Apex lapot+egy normális procit hozzá, ami nem más, mint a 13900KS.Ezek alatt nincs élet. Ha marad még pénzed, akkor mehet a delid, direct die hűtés, finomhangolás. A végén lesz egy pár százalékkal gyorsabb rendszered játékra, 2-3x-os magasabb átlagfogyasztással és árral, de hidd el megéri! Ez a szutyok AM5-ös platform meg a szemétre való
-
keIdor
titán
válasz
rumkola #3173 üzenetére
Nem “kell”, de nagyon jó alternatíva Intel helyett és játékban nagyrészt a leggyorsabb is.
B650 is elég alá, mivel keveset fogyaszt, nem szükséges overkill VRM vagy hűtés.
Intel az E-magok miatt egy több sok szálat kihasználó szoftvet esetén akár gyorsabb is lehet. Egy AiO azt is elviszi kényelmesen, csak oda kell figyelni a fogyasztásra. Mondjuk max 200W. -
törölt tag
válasz
ScomComputer #3174 üzenetére
Átírom!
Üdv!
Mostanában lemaradtam AMD-ből. Jól látom, hogy játékok alatt kigyullad a 7800X3D, ami nem is veri a 13700k-t? Milyen alaplap kell ez alá? 3db nvme ssd és rtx 4080 lenne még mellé.
Köszönöm!
Tuning gondolom ittt már nem játszik. -
rumkola
nagyúr
Üdv!
Mostanában lemaradtam AMD-ből. Jól látom, hogy játékra 7800X3D kell, ami veri a 13700k-t is? Milyen alaplap kell ez alá? 3db nvme ssd és rtx 4080 lenne még mellé.
Köszönöm!
Tuning gondolom ittt már nem játszik. -
trek81
senior tag
válasz
koxminator #3169 üzenetére
nem sok az kicsit egy 7700xtől ?
7950xem--- gyári am4 nagy rgb hűtővel állt meg 89fokon firestrike cpu teszt alatt.
91fokig ment c23alatt -
joysefke
veterán
válasz
demmer123 #3166 üzenetére
Nekem 7700X van. 88W PPT / -10CO / 85C limit mellett kifejezetten jól hűthető.
A Brocken 3 140mm is halkan megbírkózott vele. Kíváncsiságból egy Liquid Freezer II 240 a-rgb került rá, ez a fenti beállítások mellett gyakorlatilag némán tartja limit alatt.
A házam jól szellőzik.
-
demmer123
őstag
7600x-7700x-hez ti milyent hűtőt használtok? Vízhűtés overkill lenne rá?
-
Ribi
nagyúr
Ez az elmélet és van a valóság, ami siralmas.
Annyi lesz a fesz ami épp sikerül. Hogy miért? Azt lehet még ők se tudják. -
eight
senior tag
Meg ezt is hozzá: https://www.youtube.com/watch?v=l8r4LVV_jsQ
A lényeg az, hogy minél messzebb méri az emberfia, annál többet fog mérni (nála +0.07V is volt a diffi). Ezért is írtam korábban, hogy a közelebb is köthette volna a műszerét.
Lehet arról lesz itt szó, hogy az ASUS-nál látták ezt a nagy Vdrop-ot és belőtték +0.1V-tal a BIOSukat, aztán néha sokkal kevesebb a drop (pl.: memory training alatt)?
-
eight
senior tag
Utólagosan is elnézést, hogy csak bedobom magyarázat nélkül: https://www.igorslab.de/en/amds-skalierbare-spannungsschnittstelle-3-svi3-fuer-dummies-und-wie-man-ueberpruefen-kann-ob-das-am5-mainboard-sicher-ist/
-
eight
senior tag
Néhány lapnál a Gigabyte visszament 1.0.0.5-re (az 1.0.0.7a-val is azért még sok gond van, pl. nekem is -400 pont CB23-ban ugyanazokkal a beállításokkal és a feszek sem lettek jobbak).
Lehet csak az 1.0.0.8 lesz amit támogatni fognak(?).
Az is érdekes, hogy az Aorus oldalon még mindig fent vannak az F5-ös BIOSok, de néhány lapnál a giga oldalán már csak F4-eseket látok.szerk.: most meg megint látni F5-öket a giga oldalon is, lehet csak előbb leveszik a bétákat aztán később rakják ki a nem-bétát helyettük?
-
eight
senior tag
Sajnos igen, több olyan (hiteles, tehát nem vérpisti szakértette meg a dunning–kruger görbe bal-közép oldaláról) eset is volt, amikor előjött milyen random is valójában az AM5 AGESA.
Én is linkeltem feljebb egy Buildzoid videót, ahol kézzel állítja be a feszt és restart után meg a Giga lap inkább kiveszi a Giga beállítások helyett az AMD beállításokból és át is írja arra (ez a dupla beállítás történet egyébként az én véleményem szerint majdhogynem minősíthetelen és kritikán aluli).
Korábban írtam is, hogy az én lapom is csinál néha olyat, hogy többet ad a beállított értéknél ha nem hidegstartot kap (bár az is igaz, hogy sosem adott még 1.4V-ot, vagy hasonloan veszélyes értéket, és kezdetektől fogva manuálisan alulfeszeltem az EXPO betöltése után), ezért lehetséges, hogy lesz itt még valami, amit még javítani kell feszekkel kapcsolatosan (elvileg ugye már .8-as és .9-es AGESÁT is tesztelik házon belül). -
joysefke
veterán
válasz
Northlorien #3153 üzenetére
Cinebench alatt pedig stock rammokkal konkrétan jobb eredményeket kapok az eddigi összes biossal.
Ez nálam leszabályozott 7700X-szel is így lett volna ha tesztelem volna /sima X-nek annyira nem játszik a default RAM, hogy szerintem értelmetlen azt tesztelni/. Mégpedig azért mert stock RAM-okkal alig eszik a SoC, míg semmi mást nem csinálva csak a RAM-om 6000MHz-es EXPO-ját engedélyezve (ekkor 1.35V SoC-ot adott neki az MSI) 20W fölé ment a SoC fogyasztása, mindezt konstans.
A Cinebenchet kevésbé izgatja a RAM sebessége viszont a SoC által felhasznált energiakeret a CPU magoknak hiányozni fog Cinebench közben. Emellett talán még az is számít, hogy a SoC is jobban fűt, alacsonyabb thermal limit esetén talán könnyebb ebbe a limitbe is belefutni.
Amikor lejjebb vittem a SoC-ot 1.35-ről 1.2V-ra, akkor a Cinebench eredményeim is javultak illetve a proci is jobban boostol azóta. Ha elengedném a jelenlegi 88W PPT limitet, akkor talán nem számítana annyit az a ~8-10W difi ami a SoC fogyasztásában van attól függően, hogy 1.2V-tal vagy 1.35-tel van járatva
-
rup1u5
nagyúr
ramm
-
válasz
Northlorien #3153 üzenetére
Cinebenchet egyáltalán nem érdekli a ram sebesség .
Viszont van olyan játék ami nagyon szereti pl Shadow of Tomb Raider ( van beépített benchmarkja is)
Vagy a competitive játékoknál is számít elég sokat ,főleg 1% / 0.1% low fpsben( Apex /warzone /valorant ahol ugye eleve low- on tolják a legtöbben ) -
Northlorien
tag
Számomra ami érdekesség, hogy 1440p-ben nem látok játékok esetében nagy különbséget 4800mhz és 6000mhz között, cinebench alatt pedig stock rammokkal konkrétan jobb eredményeket kapok az eddigi összes biossal.
Ami érdekesség, hogy a 1415-ös bios felrakása után lefuttattam a cinebench teszteket stockon, stock + 6000mhz EXPOval, 105w eco mode + 4800mhz illetve 105w eco mode és 6000mhz-en is. A tanulság a következő számomra:A legjobb eredményt a stock tehát alap PBO + stock ramm adta, viszont a hőmérséklet 94 fokig ment így 38000 egynéhány pontot lett az eredmény. Stock + 6000mhz picivel kevesebb pontot hozott.
105w ECO + 4800mhz ramm 35000 pontot hoz, maximális hőmérséklet 64 fok volt. Ami itt érdekesség hogy a a CPU PPT 136w-nál megállt - 142 kellene a max legyen -, illetve a bus clock 99,8 Mhz volt.105w ECO + 6000mhz-es ramm esetében 68 fok a max hőmérséklet, a CPU PPT 142W, és kb 500 pontal kevesebb cinebench eredmény a vége a bus clock itt már 100mhz .
Játékok alatt nem vettem észre 1440p-n lényeges különbséget egyik opció között sem. A 35000 pont szerintem nem rossz, és bőven elég játékra és munkára is így, normális hőmérsékleten fut, konkrétan nincs hangja a gépnek. Stock rammal gond nélkül működik a fast boot is, 14-15s a boot idő így, teljesen stabilnak tűnik. Ez a konfigom: AMD 7950x • Noctua Nh-D15 • 32gb Hyperx Fury Beast 6000mhz CL36 • ASUS X670E Creator
Jelenleg én azt látom, hogy nem nagyon érdemes OC-zni a rammokat, több hővel jár, és kb 10 fps a különbség 1440p felbontás fölött, ha valakinek esetleg lenne egy kis ideje ezt megtudná erősíteni?Találtam pár tesztet ahol a különböző felbontásokban nézik az FPS különbségeket: DDR5 4800 vs 5200 vs 5600 vs 6000MHz | Ryzen 7 7700X RAM Comparison - YouTube
-
Ribi
nagyúr
Volt olyan tulaj is aki EXPO nélkül nyírta ki a procit, de nem derült ki, hogy tényleg mi is okozta a problémát.
Szerintem az is közre játszhat, hogy elcseszett módon van tuning lehetőség 2 helyen is (ami számomra teljesen érthetetlen) és lehet pl ASUS féle PBO vagy akármi megnoszogatja a SOC feszt. Mintha derengene valami olyan, hogy a SOC feszt valami más feszből "másolta" és ezért küldte fel az égbe, de hogy melyik gyártó arra nem emlékszem. Nem rémisztgetni akarok senkit, csak remélem AMD rendberekja ezt az egész szart, mert tényleg siralmas amit SW oldalon művelnek. -
Jol gondolom, ha a BIOS-ban deaktivalva van az EXPO, semmi gond sem érhet?
A jelenlegi információk szerint igen, ha nincs XMP, EXPO vagy kézi tuning, akkor nem lehet még régi BIOS-sal sem baj.
Az AGESA 1.0.0.7A utáni BIOS-osokkal elvben már úgy sem.Egyáltalán van érezhető különbség EXPO-val a teljesítményben?
Függően attól mit értesz EXPO alatt, de van, persze játéktól és a többi komponenstől is függ.Az alap JEDEC DDR5 érték 4800Mhz (@CL40), e felett tuning, hogy XMP, EXPO vagy kézi beállítás, már más kérdés. Egy 4800Mhz @CL40 vs. 6000Mhz @CL30 között azért már érezhető lesz.
7800X3D memória tesztet még nem láttam, de 7950X3D-nél teszteltek, RTX 4090 @1080p esetén 7 játékban eredmény:
Nem kardinális különbség, de ott van...
Mindentol fuggetlenul erdemes inkább a BIOS-ban 1.2V-ot fixálni?
Ha nem használsz egyáltalán memória tuningot, akkor felesleges.
Ha tuningolsz, és a visszaolvasott érték 1.25V alatt van, akkor az eddigi információk szerint biztonságban vagy.
Ha teljesen biztosra akarsz menni, és tuningolsz, akkor ártani nem árthat, bár az eddigiek alapján inkább 1.25V körül van az az érték, ahol még a memóriák is stabilak...- -CO ajánlott, vagy szükséges? Erről hol lehetne többet informálódni?
Ajánlott, ha tungingolni akarsz, de nyilván nem kötelező.
Első sorban nagyobb teljesítményt jelenthet, ha a hőmérséklet limitet nem módosítod. Teljesítményben pár százalék bónuszt jelent (3-6% alkalmazástól függően -35 CO esetén), vagy adott teljesítmény mellett kevesebb hőleadást...eight kollega linkelt be részletes útmutatót.
-
Kasya
nagyúr
Sziasztok!
Most tervezek egy 7800x3d alapú géppel, de a hirek mellett nem tudtam vakon elmenni.
- Jol gondolom, ha a BIOS-ban deaktivalva van az EXPO, semmi gond sem érhet? Egyáltalán van érezhető különbség EXPO-val a teljesítményben? Kiszemelt alaplap: ASUS TUF GAMING X670E, RAM egyelore kerdeses.
- Mindentol fuggetlenul erdemes inkább a BIOS-ban 1.2V-ot fixálni?
- -CO ajánlott, vagy szükséges? Erről hol lehetne többet informálódni? -
torma1981
veterán
-
Csak hogy meghazudtoljanak, az ASUS most rakta ki az 1616 BIOS-t a B650E-E honlapra...
(Teljesen megegyezik a táblázatban lévő linken megosztott fájllal) -
[Gigabyte X670E Aorus Master vSOC teszt @ HWBusters.com].
A lényeg, hogy F7 BIOS-sal (AGESA 1.0.0.5) a VSOC mért értéke 1.42V-ig felszaladt az EXPO-t bekapcsolva.
Viszont a legutóbbi (amúgy csak AGESA 1.0.0.6) F10d BIOS-szal, amelynek a release note-jában ott van, hogy 1.3V-on maximalizálta a VSOC feszt, még mindig 1.36V-ot lehetett kimérni, tehát bőven a megnevezett határon felül.Érdekes egyébként, hogy a GigaByte a mai napig nem adott ki AGES 1.0.0.7A BIOS-t...
Hozzáteszem az ASUS oldalán is a ROG Strix B650E-E-hez a legutolsó az 1602-es beta BIOS, nincs kint a 1616-os release BIOS még mindig...
-
-
S_x96x_S
addikt
újabb elemzés ( AGESA, BIOS, Burnout; ASRock X670E Taichi, EXPO , .. )
( ~ relative hosszú elemzés ; kell idő az elolvasásra )
Anandtech: Voltage Lockdown: Investigating AMD's Recent AM5 AGESA Updates on ASRock's X670E Taichi
-
eight
senior tag
Naszóval, amikor linkeltem a táblázatot, akkor még nem voltak benne a b650-es ASUS BIOS-ok (a version history szerint 14:37-kor berakták a B650E-E-t és az E-I-t, a többit meg 15:37-kor), szóval akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy #-el vagy akár *-al fognak ott megjelenni.
Igen, nagyon nagy volt a valószínűsége, hogy ugyanúgy lesz mint az x670-nél, de ugye majdnem == nem és argumentum ad ignorantiam... nem igazán az én stílusom -
drsanya
aktív tag
válasz
Tragger #3134 üzenetére
Erre én is rászaladtam a tegnap, ültem betakart fejjel a gép előtt frissítés után, azt mondja a feleségem, mivan, megint kiforgattak versenyen, vagy miabajom?
Mondom nem, csak az összes finomhangolt beállításom elment az örök bitmezőkre, úgyhogy kezdhetem elölről reszelni megint
-
eight
senior tag
-
válasz
Tragger #3131 üzenetére
A táblázatban a 1616 egy link, kattints rá és így le tudod tölteni.
A fájlok mindig előbb felkerülnek, mint ahogy a honlapon frissítik a linket. A táblázatban ezért látni hamarabb, mint az oldalon.Én is így töltöttem le a B650E-E-hez a 1616-ost.
Ami azért mókás, mert reggel frissítettem fel a deszkát 1610-re, szóval most állhatok neki újra
.
Érdekes dolog így proci és RAM nélkül biost frissíteni -
eight
senior tag
Az Asus x670 lapokhoz ma raktak ki új nem-béta 7a BIOSokat.
-
S_x96x_S
addikt
Az Asus azt állítja, hogy a Ryzen 7000 garanciája magában foglalja a béta BIOS javításokat, valamint az EXPO memória beállításokat.
Asus Responds to AM5 BIOS Controversy: Warranty Covers Beta Fixes, EXPO Presets
""
We want to address the concerns that have been raised by our users about whether recent BIOS updates will impact the warranty of ASUS AM5 motherboards. We would like to reassure our customers that both beta and fully validated BIOS updates for ASUS AM5 motherboards are covered by the original manufacturer’s warranty. We would also like to confirm the following points:1. The ASUS AM5 motherboard warranty also covers all AMD EXPO, Intel XMP, and DOCP memory configurations.
2. All recent BIOS updates follow the latest AMD voltage guidelines for AMD Ryzen 7000 series processors.
Furthermore, we would like to reiterate our commitment to supporting the AMD AM5 platform and our customers. For any further inquiries about your ASUS AM5 motherboard, please contact our customer service for support.
-- Asus
""
via https://www.tomshardware.com/news/asus-responds-to-negative-press-around-am5-issues -
eight
senior tag
Nekem olyan van húsvét óta az összes bios verzióval, hogy néha több feszt kap a VSOC reset után mint hideg start után (1.21V vs 1.285V vagy akár 1.32V).
Csak a szokásos AMD történet, ez volt a Radeon GPU driverekkel és az AM4-el is. Pár év és használható lesz az AM5 AGESA is -
-
eight
senior tag
Egy példa amikor Gigabyte lap és a legújabb (f10d) BIOS megadja a 1.35V a SOCnak:
https://hwbusters.com/news/asus-is-not-the-only-one-gigabyte-expo-and-soc-voltages-before-after-the-bios-update/ui.: mondjuk semmi infót nem látni az egészből, hogy mit csinált, tehát lehet az Ő hibája is (pl. köthette volna a földet közelebb is).
-
joysefke
veterán
Nálam 7700X + 88W PPT / 85C limit mellett amikor lecseréltem a Brocken 3 - 140mm léghűtést Arctic LF II 240 kompakt vízre instant nőttek a Cinebench 23 pontszámok, mind a multi, mind a single core pár százalékot. Nem sokat, de bőven hibahatár fölötti mértékben. (+ ~40 pont SC, +4-500 pont MC)
Annak ellenére, hogy Brocken 3-mal sem volt meg a thermal limit.
Elképzelhetőnek, hogy thermal limit alatt pár fokkal már elkezd visszavenni az órajelből?
-
Zsohi
őstag
A mai nap újra kentem a processzort, mert volt egy kis variálás a gépben. A korábban használt Noctua nt-h1 elfogyott és most egy Arctic mx-6-ra váltva kaptam az alkalmon összehasonlítani a kettőt, illetve érdekelt mennyire hőmérséklet érzékeny a processzor teljesítményre.
Az Arctic kemény 1 fokot vert a Noctuára, de annál is érdekesebb(legalábbis nekem
), hogy 1 fok is kimutatható hatással volt az órajelekre, 5 fok pedig már közel 100Mhz-et jelentett. Ez leginkább azért is tűnik furcsának, mert a thermal limitet egyik teszt alatt se értem le.
-
Rexcor
őstag
Köszi a válaszokat.
Ahogy néztem legalább már leszedték a note-ot ami korábban a beta bios-nál (X670E-nél 1410-es) volt hogy ASUS nem vállal semmi felelősséget ha azt használva tönkremegy a géped. Ez is valami.
-
-
eight
senior tag
válasz
Apucy01 #3116 üzenetére
Nem hiszem hogy buknád, ugye nem találta meg a listát a pasztákról. Egyébként az ajánlott hűtők között (amit megtalált) pont ott van a NHD15
Kutyasétáltatás közben néztem meg, oda pont jók ezek, amíg az illatok és a többi eb fontosabb mint én. Sokszor érdekes videókat csinál. Ez pl szerintem inkább a nézettség növelésére készült, olyan is kell
szerk.: @S_x96x_S, elnézést, igaz, csak "bedobtam".
-
eight
senior tag
-
Rexcor
őstag
Sziasztok,
Adott egy ASUS ROG STRIX X670E-F lap meg egy 7800X3D proci, kb 1 honapja vettem őket de még ki sem bontottam a dobozbol mert üzleti úton voltam Bangkokban. Viszont most olvasom a sok kiégett proci meg Asus alaplap problémákat és erősen elgondolkoztam rajta hogy visszavigyem a lapot és kicseréljem valami másra (ha egyáltalán tudok ilyet csinálni és visszaveszik... nekem azért ez erős indok hogy kiégnek benne a procik es a bios ami elvileg ezt megoldja de gyakorlatilag meg nem az meg gari vesztéssel jár).
Szerintetek érkezik közeljövőben Asus/AMD oldalról valami megoldás erre vagy inkább próbáljam visszavinni a lapot és nézzek pl egy MSI-t?
-
Anax
tag
Asrock X670E PRO RS, 7700X, G.skill 32gb 6000mhz expo cl32
Minden állítgatás és finomhangolás nélkül eddig hibátlan és nagyon stabil már több mint fél éve.
Nagyon elégetett vagyok és eddig semmilyen apró hibát sem tapasztaltam azokból, amit itt írtak. Persze ettől még elfüstölhet -
Zsohi
őstag
Ha tisztában vagy a platform ilyen és olyan ügyes-bajos gondjaival és úgy gondolod együtt tudnál ezekkel élni, jobb megoldás lehet az Intel-nél.
4 hónappal korábban váltottam 7700X-re és röviden, tömören nekem az alábbi kisebb-nagyobb gondjaim akadtak a rendszerrel:
-korábbi rendszereimnél hosszabb boot idő,
-90C+ még épített víz alatt is,
-boost limiter bevezetése óta a tuning eléggé értelmét vesztette,
-cmos clear gomb nálam Giga lapon egyszerűen nem működik,
-memória power down opciót letiltva BSOD másodpercenként,
-szerintem nem plug and play, kell neki a finomhangolás, feszültség és órajel.Viszont pozitív gondolatként azt el tudom mondani, hogy nekem egyenlőre nagyon kiszámítható platformnak tűnik, a processzor és a memória tuningja is könnyű és gyors volt, stressz tesztek alatt nálam gyorsan jelezte, ha valami nem tetszett neki és azóta is hiba nélkül teszi a dolgát.
-
eight
senior tag
-
HSM
félisten
válasz
joysefke #3104 üzenetére
Az összes érintett, ami a tulajdonos akaratán kívül a biztonságos 1.25V feletti SoC értéken lett hajtva.
Azt sajnos valószínűleg sosem tudjuk meg pontosan, hány CPU volt érintett, mert a sérülés ilyenkor nem feltétlen azonnali hibás CPU, lehet csak hónapok vagy évek múlva fog jelentkezni gond a megviselt CPU-k egy részénél.
-
joysefke
veterán
Persze, a gyártónak ez lett volna a legkényelmesebb, csak csendben kipeccselni, mintha mi sem történt volna, több, mint fél évvel a rajt után....
Mert a jelenlegi helyzet mivel jobb? Hány 7000-es procit adtak el és abból mennyi volt érintve? Milyen arányban mentek tönkre? 1:100000, 1:10000, 1:5000?
Sokkal több nem lehet, azonnal lecsapnak a hírre az influenszerek. Az első megégett X3D-t azonnal megvették redditen.
Ilyen hibaarány mellett van ennek jelentősége, ha a helyzet amúgy is csak átmeneti és szoftveresen megoldják?
A médiahajcihő a nézettség fokozására jó, nem a korrekt tájékoztatásra az egy dolog, hogy ki lett vizsgálva, hogy hol a probléma, de nem lett a mértéke és súlyossága kontextusba helyezve. Ezeknek a portáloknak a nézői pedig ezt aligha tudják maguktól megtenni.
Persze, a gyártónak ez lett volna a legkényelmesebb, csak csendben kipeccselni,
Mintha az iparban álltalában nem így történne. Észrevesznek egy hibát akkor a következő szoftver rilízben vagy hw revizióban javítják.
-
HSM
félisten
válasz
joysefke #3102 üzenetére
"Ha nem lenne 10000 a nézettségre hajtó influenszer, akkor jó eséllyel nem is hallanánk róla (csöndben kipetchelték volna)."
Milyen jó, hogy vannak és így az emberekhez ez eljutott az információ! Egyfelől így lehet elővigyázatosnak lenni (soc feszt csökkenteni), másfelől, ha már az elmúlt fél évben kicsit megfáradt a CPU-d, akkor később tudod, mi lehet a gond... Persze, a gyártónak ez lett volna a legkényelmesebb, csak csendben kipeccselni, mintha mi sem történt volna, több, mint fél évvel a rajt után.... -
joysefke
veterán
A kérdésem csupány csak annyi, hogy jól értem az egész platform nem biztonságos mert a procikkal is gond van? vagy csak az ASUS lapokkal van gond? MI a helyzet a többi lapgyártóval?
Vihar a biliben. elhalálozott pár proci / lap az eladott millióból. Döntő többségüket cserélik gariban. Ha nem lenne 10000 a nézettségre hajtó influenszer, akkor jó eséllyel nem is hallanánk róla (csöndben kipetchelték volna).
Nekem eddig csak pozítav tapasztalatom van, nálam vajsimán megy, bátran merem ajánlani.
vagy csak az ASUS lapokkal van gond? MI a helyzet a többi lapgyártóval?
Mielőtt veszel valamit szépen nézd össze a mem-kompatibilitási listát, kérdezd meg itt hogy milyen tapasztalat van, aztán ha megvetted frissítsd a BIOS-t ennyi.
-
Rick3D
senior tag
Sziasztok!
Előre is bocsánat, tisztában vagyok vele, hogy ez nem feltétlenül a topicba illik de mivel ahogy olvastam itt többen képbe vannak a kialakult helyzettel. Megkockáztatom a relevánsabb visszajelzés fényében
Többnyire követem az eseményeket. Gamersnexus videóit a mai napig mind végignéztem. Nekem az elhangzottakból az jött le, hogy mindkét fél hibázott. Nem csak AMD hanem az alaplapgyártók is (jelen esetben ASUS).
Szerettem volna pont váltani AM5re
A kérdésem csupány csak annyi, hogy jól értem az egész platform nem biztonságos mert a procikkal is gond van? vagy csak az ASUS lapokkal van gond? MI a helyzet a többi lapgyártóval?
Nem feltétlen szeretnék x3d-t de azért egy combosabb x variánst beterveztem. Pillanatnyilag nincs rendes gépem mert az AM4 platformomat elpasszoltam nextgen váltás miatt... Ahogy kedves hazánk is csak előre szándékozik menni
követve a jó szokást én sem váltanék vissza ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest