- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Ghoula #28975 üzenetére
alap meg ket nap, holnap-holnaputan ledokumentalok egy kiserletet, tekerek egyet a cikk drafton, aztan 4 het szabi. ramfer. tapnak elegnek kell lennie, kb 200W headroomom van ahogy neztem.
Malibutomi: ha sikerulne beloni 24/7 1200ra declock nelkul, onnantol szerintem eleg elegedett lennek.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
-
Joshi
titán
válasz Maotun #28997 üzenetére
Ezek a kártyák max 1440-ig jók, szerintem oda elég a 4Gb vram is. Az előfordulhat hogy a későbbiekben lesz 1-2 játék ahol kifuthat a 4Gb-ból de kicsi rá a valószínűség. A CF-nél lehet kevés a 4GB vram, de az egyáltalán nem ajánlott több okból sem. Én most váltottam sima 290-ről 980Ti-re és Assetto Corsánál 4k felbontáson tuningolt Ti-vel volt 4009MB vram használatom, talán 3-4 óra játék után esetleg kicsit több de ennyi. Szerintem a 290/390-nek elég a 4GB.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz proci985 #29005 üzenetére
40..nálam is lélektani határ, ha valami nem is megy 60al, ez a minimum, amit elvisel a szemem, de már észreveszem itt-ott a röcéket sajnos. Említett GTA5 okán ezért vagyok pipa..remélem nekem is összejön az 1200 és meghozza az erőt a 4xAAhoz..bár kételkedek benne, lévén most 20-25re be-benéz Lehet kéne tennem egy W10 próbát, de a hátam közepére kívánom és nem látok esélyt érdemi javulásra sem
Egyébként melóra használod inkább az EF setupot vagy játékok miatt van elsősorban? Próbáltam anno, egyszerűen nem tudtam kizárni a kávákat :S Ezért is örültem meg nagyon, mikor bejöttek a 21:9es megoldások..igaz, ami igazán bejönne (34"/3440x1440), qrta drága volt, mikor a meglévőt vettem (pedig ez is sok volt ;p).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Speed® #29006 üzenetére
21.5os monitorjaim vannak, szoval megvagyok AA nelkul (amikor az elsot vettem 2011ben igy is kb 80k huf volt atszamolva).
GTA Vnel en patchre varok.
itthon mostanaban mar szinte kizarolag csak pihenesre van a gep, bar neha befogom melozni (emiatt is nincs OC). szimulatorozni pl zsenialis, fpsekre szinten. nagyobb a periferia, ami jellemzoen eleg nagy elony. de Diablo3mat ablakban tolom mert ugy tudok kozben minden mast csinalni.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz proci985 #29007 üzenetére
Nagyobb FOV nekem is bejön, de a káváktól falnak megyek. Ívelt 34"/1440Pvel szerintem ellennél..vertikálisan jóval magasabb, bár széltében ~fele a jelenlegi triónak, de más feeling. Erőforrásigény meg kisebb is lenne ~25%al, elég lenne 980TIre váltanod a 290X CF helyett
GTA5 patch/driver szinten szvsz nem lehet csodákra számítani nV kell alá..
Említett kimaxolt beállításokkal 4xAA mellett 4GB az igénye, de 20-25FPS[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #29002 üzenetére
Az csak elég lesz hozzá A power limit kitolásával meg nem lesz declock, ha csak nem furmark-olni akarsz, de azt nem javaslom, nemrég csináltam fogyi teszteket, vízzel 100 fölé ment a vrm, meg ha nem kapcsolom ki, kb. fekete lyukká változik, és ezt csak +100 mV-ig néztem.
Memória mehet 1500-ig, felette én sokat nem nyertem, de csak kis lépésekben, mert ott könnyen BS-be futhatsz, és főleg ha Afterburner/Catalyst boot-nál fel is ugrik arra az órajelre( fesz offszet nélkül) és BS, na az vidám tud lenni.
Ami a GTA-t illeti, nem tudom milyen patch-re vársz, de a W10-es driver rengeteg javulást hozott. A fű és a post process nincs ultrán, csak very high, 1440P VSR és már az advanced alatti cuccokat is fullra tudom venni (bár játék közben nem veszek észre különbséget, állóképen látszik) , és így nincsenek olyan drop-ok,mint régebben, 60 fps, vsync-el szalad. A dropok alatt értsük, hogy vsync miatt 30-ra megy, de ekkor gpu is visszavesz, igazából 40+, ahova drop-ol.
Speed(R): Szintén javaslom azt a drivert, bár 4XAA-val nem próbáltam, FHD lévén a VSR jobb nekem.
-
nubreed
veterán
válasz Milka 78 #29000 üzenetére
+1
Ezt is akartam még írni, hogy ráadásul a lightning egy brutálisan jó kártya, a legjobb sorozata az MSI -nek, nagy tuning potenciállal, nem szabad lecserélni egy 390 kedvéért.[ Szerkesztve ]
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
swado
tag
Téves.
[ Szerkesztve ]
Folding@Hungary (Team Number: 43299) http://folding.stanford.edu
-
nubreed
veterán
Akinek Sapphire Vapor-x van vagy hasonló oc kártya, túlhajtásra mit használtok? A mellékelt TriXX OC utilityt vagy magából a CCC -ből vezérlitek inkább, esetleg MSI Afterburner?
-
nubreed
veterán
válasz m0h0senator #29013 üzenetére
Én az Afterburnert csak a játék közben monitorozásra használnám. Be lehet úgy is állítani, hogy ne az ne csináljon semmit, ne nyúljon a kártya értékeihez de a monitor funkciót azt tudjam használni, miközben a TriXX végzi a túlhajtást?
-
nubreed
veterán
válasz Malibutomi #29016 üzenetére
Jogos, rájöttem, hogy hülyeség.
Csak AB-t fogom használni.
Sapphire 290 vapor-x akinél van, meddig lehet húzni? Tudom, hogy ez változó lehet és sok mindentől függ, csak érdekelne mint infó.
-
nubreed
veterán
válasz Don't Panic #29019 üzenetére
Szóval beszereztem egy 290 Vapor-x -et. Erős kártyának tűnik, Witcher 3 -al próbáltam eddig, ultrán nagyon szépen megy FHD-ban. Egyelőre 1100/1500 -ig vittem. Az előző Asus 7870 DC2 -höz képest érezhetően több hőt termel annak ellenére hogy ugye a Vapor-x nagyon jól hűt és elvileg a házam is jól szellőzik, Xigmatek Midgard 2, elől egy 12 centis venti szivja be a levegőt, hátul egy 12 centis szivja ki és felül van egy 14 centis ami szintén kifelé szív. Ennek ellenére úgy forróbnak tűnik az egész és a rendszer ventijeim is 100%-on pörögnek, be van állitva mindegyikre a profil, a 7870 -nel soha nem volt ilyen hőtermelés. Monitoriztam közben a dolgoka, az alaplap és cpu hőmérséklet viszont nem magasabb mint a 290 vapor-x előtt. Lehet hogy fentre kéne még egy 14 centis venti.
Na de, ebben a pillanatban történt, vagyis nem sokkal ezelőtt, miközben írtam ezeket a sorokat, át akartam váltani egy másik tabra a böngészőben, abban a pillanatban teljesen elfeketedett a képernyő, de úgy, hogy közben a monitor azt érzékelte, hogy kap jelet, magyarul nem ment el standby-ba. Semmire nem jött vissza a kép, kellett nyomnon egy resetet. A böngésző megőrizte az eddig beírt dolgokat, azért nem kellett a fenti részt újra elkezdenem.
Hibás a kártyám és vihetem vissza? Vagy a 15.6 os cata beta driver lehet a ludas? Vagy mit gondoljak?
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz nubreed #29020 üzenetére
Ha nem friss OS és MSI ABvel szórakozol, simán lehet SW probléma..nomeg OC is. Főleg a RAMot illik óvatosabban kezelni, arra érzékeny lehet. Driverből nekem a 15.5el nincs sok gondom, igaz, jelenleg csak GTA5el nyomulok.
Ami a fűtést/hűtést illeti, +75W TDP szerint, de van az +100 is adott esetben, sőt.
Amit tehetsz: alul a táp előtt legyen egy befelé fújó, meg elől 2, ami szintén befúj.
Ezen felül ahová csak lehet, kifelé dolgozó kell, hogy ne rohadjon be mindened ;p
Oldallapi kifelé dolgozók segíthetnek érdemben, végülis arra dolgozik a hűtés is.. -
nubreed
veterán
válasz X Factor #29021 üzenetére
Update: Szerencsére ugy állitottam be az AB-t, hogy rendszer induláskor ne alkalmazza automatikusan a túlhajtott értékeket. Most miután megirtam az előző hsz -emet, indítottam az AB -t és alkalmaztam az előzőleg elmentett OC profilt. Abban a pillanatban BS. Remélem, hogy csak ez okozta.
(#29022) CsonkaImo:
Most megpróbálom úgy, hogy a mem -et nem nyüstölöm.
(#29023) Speed(R):
Az AB teljesen friss telepítés, most raktam fel a legujabbat. Az OS nem új.
Update 2: Most, hogy a memet békén hagytam, egyelőre nincs BS.
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
válasz Don't Panic #29019 üzenetére
Te mivel hajtod túl? Mert ugy látom neked megy a mem is.
-
HSM
félisten
válasz Speed® #29025 üzenetére
Én is AB-vel használtam a 290-et. 0 problémám volt vele, leszámítva, hogy pár dologgal össze tudott akadni az OSD.
Pedig a ventit is az kezelte, OSD-t is csinált, monitorozott, 900Mhz, +50% power és -20mv offset is volt vele.
Viszont nem a 4-eset használtam, hanem ha jól dereng a 3.0.1-et. -
nubreed
veterán
válasz Speed® #29023 üzenetére
Jelenleg van pluszban egy 14 centis Thermalright rendszerventim. Még meglátom, hogy ezt hova teszem, alulra (beszívjon) vagy felülre (kiszívjon). De akkor még átalakító kábelt is kell vennem, mert az alaplapon már nincs több rendszerventinek csatlakozás.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
390X helyett Stilt BIOS-al (a korábban már linkelt 290X alapúakból 1000/1375Mhz/0mV verzió) nincs szükségem az AfterBurner féle PowerTune kiiktatásra 1150/1375 tuninghoz (legalább is egy-két óra tapasztalata alapján egyelőre stabil PowerTune-al is) és jobb eredményt kapok a FireStrike 1 benchmarktól: 1150/1375-ön 63-ról 67 fps.
Szóval, ahogy sejtettem, sokkal jobb választásnak tűnik a Stilt BIOS.
Talán még 390X-re is megéri ezt feltenni, ha elfogadja az új rev ID-t.#29023 Speed(R)
Nem szándékos vízhűtésfan-trollkodás, de ahogy most felépült lelki szemeim előtt ez a házhűtés vázlat, a végén már néhány centivel a padló felett lebegett egy hálóvázas gépház, és süvített a huzat a fülembe a sok ventilátortól.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Maotun
őstag
válasz Speed® #29025 üzenetére
érdeklődnék tisztelettel!
RAMot óvatosan piszkálni mert BS ....
Na topik társunk buzdítására megpróbáltam a lightning 290x vgamat AB vel húzni:
+100mv core voltage
50% power limit
@1200/1500 ra húztam egyből
De Valley Bench 10 mp után =BS
a vga.-t is lépésenként kell tuningolni ? főként a ram.-ot?
asic 76,7% a kártyánál ha ez jelent valamit
Aki tud segítsen mit csináltam rosszul? -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz janos666 #29029 üzenetére
290re lesz-e vajh ilyen BIOS? Bár itt nincsenek ref. hülyeségek, jól megy sajáttal.
Nem repülne sehová, süvítés is relatív, 1000rpm körüli ventikkel. Jó a víz, csak költséges/macerás/parás. Mondom ezt úgy, hogy épp 2 kompakt épül befelé, mert a ProdigyM mindenre jó, csak nem 400+W léggel lehűtésére :S
Maotun
Persze, fokozatosan kell húzni, nem lehet ajtóstul menni a házba..Lightning ide vagy oda, közel sem biztos, hogy 1200hoz elég +100mV, RAMot meg egyből 1500ra tolni is felesleges rizikó szvsz, nem vicc az 512bit busz, van sávszél bőven.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz janos666 #29029 üzenetére
Az egész jól hangzik, kb ezt várnám el a tweak-elt biostól. Alapfeszen viszi az 1150-et? Feszben az mit jelent?
Speed(R): Szerintem 290-re is fel lehet tenni azt a bios-t, max nem unlock-olja a tiltott shader-eket. Feltéve ha viszi azt az órajelet.
AB vs Trixx témaáraa csak annyit, hogy soha nem volt semmi bajom AB-vel, pedig használtam több gép,oprendszer, vga kombóval, és egyszer nem szívatott meg. Ellenben trixx-ben ha a settings fülre kattintok, azonnal eldobja magát a progi.Maotun/odorgg: Szerintem célravezetőbb, ha először alapfeszen nézi/nézed meg a végét, aztán lehet feljebb menni +25mV-onként. GPU, és mem órajel külön-külön. Offszetelet fesszel nem csak a gpu fog feljebb menni, hanem a memória is, mert akkor több feszt kap a memvezérlő is.
Szerk: Látom alapfeszen túlvagyunk. Én úgy szoktam, hogy adott offszet, +50Mhz. Viszi, ok, újra. Ha nem felezzük, +25 Mhz, és így egyre lejjebb. Nyilván 10Mhz-enként is oda fogsz eljutni, de talán egy fokkal gyorsabb így a tesztelés.
[ Szerkesztve ]
-
odorgg
addikt
válasz Maotun #29033 üzenetére
Mehetsz 10Mhz-enként is. +150mV-ot már lehet a Lightning hűtése sem tolerál, legalább is feljebb kapcsolja a fordulatot az bisztos. Ha figyeled a hőfokokat, nagy baj nem történhet. A Refek is elbírnak +300mV-al is, ha jól le vannak hűtve. Ramot ne maceráld első körben, az rá ér, miután a GPU meg kapta a magáét.
Origin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
odorgg
addikt
válasz Ghoula #29034 üzenetére
Én a gyorsabb utat szoktam járni. Nézek egy reális elérhető maximumot, (290/x-nél 1200Mhz) majd ahhoz adagolom a feszt, ami itt 50mV-os lépéseket jelent, és ugye +100-al indul a lépcső, mert alatta 99% hogy nem megy 1200-at.
Dmark ugyan így megy, csak ott a toplista alapján határozok meg egy maximumot, amit szerencsés esetben elérhetek az adott hűtéssel.
Origin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Alapon 1000/1300, érdekes lenne, ha nem bírna 1375öt a RAM..1400on nem tapasztaltam hibát. Kérdés persze az eltérő strap miatt mi lenne. Egyébként visszavettem 1250re, semmivel nem lett lassabb, gondolom szintén a szűkebb strap az ok.
MSI AB nekem konkrétan nem okoz gondot, de írtak páran BSt vele. Ha TRIXXben nem lenne az idióta feszkezelés, ellennék azzal is amúgy, nem hibázik nálam. Viszont az, hogy +50mVhoz +56ot kell applyzni, ami profilba mentve restart után +42 lesz, jó nagy ökörség :S
Tri-X rezonancia téma: nálam az egyik venti az ok, a kivezetések melletti.
-
Maotun
őstag
Kedves szakértők
na ott vagyok hogy v core AB ben nincs "unlokkolva" tehát alapon 1155/1455 és végig megy a valley
79c a hőmérséklet 70% venti fordulat.
szerintem itt még van tartalék de ha a v core feszt unlok és adok +100, 150mv.-ot és 1200 nál kis kockák szemetelnek a bench alatt és BS a vége -
Maotun
őstag
válasz odorgg #29040 üzenetére
86c vga. 70 memo 70 vrm de nem játék csak valley érdekes eddig v core emelés nélkül a 1155/1455 volt a legjobb bench 2700 pont 121max fps 27 min fps 67 fps átlag és 76c ig ment fel a vga 70 % ventivel.
ha adok 100/150 mv.-t sívít a lightning és 86 ig is felszalad, igaz lement a teszt is 1200/1500-on kicsit szemetelt is pici kockásodás is volt, de nem hozott annyit mint 1155/1455-ön 2654 pont 115 max fps 64 fps átlag játéknál gondolom még jobban befűtene ugy hogy maradok a fesz emelés nélküli 1155/1455 mellett majd ezzel megnézem a játékokat is[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Erre nem tudok kielégítő választ adni, nem gyűjtöttem be erre nézve kellő adatot.
Az alap gyári BIOS-al nem is teszteltem ki rendesen a tuningot, így feszt még annyira sem néztem.
A 390X BIOS-al kerestem meg először +/-10Mhz-re pontosan a végét, ami 1150 lett. Erről többen is azt írták a guru3d-n, hogy több feszt ad, mint a 290X BIOS, de itt sem próbáltam kézileg piszkálni a feszt és nem volt mivel összevetni emlékezetből, mert nem nézegettem gyári BIOS-al.
A 0mV-s Stilt BIOS-nak +31mV-ot kellett adnom AB-vel, hogy elérje az 1150Mhz-et (azért mentem így visszafelé, hogy összevethessem a benchmark eredményt, amit a 390X BIOS-nál 1150-en futtattam).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Zsohi
őstag
Sziasztok,
A "nem R9 390X topik" topikból költöztettek ide át. A kártya egy MSI 390-es amiről abban a fórum témában pár sort már körmöltem, amolyan első találkozás gyanánt. Az elmúlt pár napban viszont a kapcsolatunk egy szinttel feljebb lépett és megnéztem mit bír a kicsikém.
Gyári feszültségen ami 1,25V, a gpu órajelét 1144Mhz-ig sikerült feltornásznom stabilan, utána már szemetel és 1170Mhz-en már elhasal. Feszültségemeléssel még nem próbálkoztam.
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
törölt tag
Sziasztok!
A hőmérsékletet körülbelül ? °C-ra célozzam be a
R9 290 ref. hűtős kártyán?
Most 65°C-ra hűti, az jó?
És megszeretném kérdezni érdemes frissítést alkalmazni?
Ha igen melyiket?
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Háztartási gépek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Apple notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest