-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #22983 üzenetére
Nem kell letesztelnem számos-számtalan 7950, 7970-et ahhoz, hogy tudjam hardveres különbség van a két kártya között.
Amin kattogok (amióta megláttam ricshard444 cikkét), hogy egy kalap alá van véve 7950 7970-el.
Pedig nem csak shaderek számában különbözik, hanem tápellátásban is (és még ki tudja miben).GTX670-ről sem beszélünk GTX680-ként, ha OC-vel hajtom.
Szerintem amit írok 7950-ről az minden csak nem negatív...
6950-ről lehetett beszélni 6970-ként ameddig megoldható volt a shader unlock, mivel a tápellátása ugyanolyan volt, csak a tápcsatlakozó volt más rajta.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #22983 üzenetére
Minek tuningoljam, ha tök jól elvisz minden játékot 925Mhz 1,038V-on +20% poweren néma csöndben?
Egy időben használtam 1050/1400 1,1V-on, de nem annyival gyorsabb, mint amennyivel hangosabb/melegebb úgy.Most akkor én hülye vagyok?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #22867 üzenetére
Milyen lenne már Peter-t rakni az MSI Lightning-ra.
-
zack
nagyúr
válasz
Lehet akkor 7970 + Peter lesz.
-
Asbee
veterán
válasz
Ezt már én is megfigyeltem. Elkezd szemetelni a kép, pedig szerintem bírná tovább ha hűtve lenne jobban a kari. Mind az Asusnál mind a mostaninál.
-
Asbee
veterán
válasz
DroiDMester #22845 üzenetére
Holnap ránézek!
-
Raggie
őstag
válasz
DroiDMester #22839 üzenetére
Hát az enyém ugye pont Hynix-es, de megpróbálom hétvégén. Hátha.
-
Asbee
veterán
válasz
DroiDMester #22839 üzenetére
Játékok alatt nem láttam semmi órajel ugrálást. De ha van valami biztosabb módja, megnézni, akkor mond és megnézem úgy is. bios Nem hdmi-s a monitorom azt nem tudom kipróbálni.
-
Raggie
őstag
válasz
DroiDMester #22836 üzenetére
Droidmester: a te BIOS-odat érdemes nem BOOST-os kártyára is rátenni? EZ A KÁRTYÁM.
Emel órajelet vagy csak a boost-ot szünteti meg?
-
Asbee
veterán
válasz
DroiDMester #22836 üzenetére
Ha a vrm része nem is ref, erre a kékes nyákosra rá megy a blokk ez 100%. Minden blokknál fel is van tüntetve hogy a 11196-16-ra rá megy.
Használtan vettem, elvileg a te módosított biosod. -
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #22768 üzenetére
Azt tudom, hogy csak plussz fesz. kéne neki és jó lenne, csak nem értem miért?
Szép játék, meg van compute meg minden de semmi extra... Tomb Raider és a Crysis 3 szerintem sokkal terhelőbb kéne legyen.. Kicsit poénos, dehát mindegy, lejjebb adunk 1025 MHz -re, most a cél az, hogy semmi 3rd party szarságot ne használjak, csak CCC.
-
pcsabat
őstag
válasz
DroiDMester #22770 üzenetére
ki volt hajtva rendesen, még a Vsync is OFF volt, mert ha bekapcsoltam random lassulásokat tapasztaltam, anélkül szépen ment (70-80 FPS körül átlagban), nem mondom, hogy folyamatosan 99%-on de akörül.
-
pcsabat
őstag
válasz
DroiDMester #22768 üzenetére
nálam a Bioshock alatt 1100 Mhz GPU órajelhez 1.150V van beállítva AB-ben, ami load olyan 1.1V-ra droppol - legalábbis furmark alatt -. Ezzel beton stabilan játszottam végig a Bioshock-ot, egyetlen kidobás vagy fagyás nélkül. Pedig a kártya csak egy mezei Giga WF3.
Mondjuk ezzel a feszel minden eddig próbált játék elment 1100 Mhz-n (FC3, Crysis 2 - 3 is).
-
BeLucZ
addikt
válasz
DroiDMester #22753 üzenetére
Pedig az ember szívesebben adna extra felárat olyan vgaért amiről biztosan tudnád hogy van benne durva tuningpotenciál, de így lószart se ér a matrix meg a lightning meg az összes parasztvakítós übertuningosnak nevezett kártya
Tudod ki adna ezekért +30-40 ezret, azon csodálkozom hogy hd5800nál még foglalkoztak ezzel a részével, tudom hogy erre nincs kapacitása a gyártóknak.... sajnos...
-
poli27
veterán
válasz
Eltaláltad 2 moncsim van
nah majd kipróbálom lehúzom az egyiket
De amúgy nem értem, azért mert 2 képernyő van miért kell ennyire pörögnie
Jha visszamegy 300/150 re tényleg
-
poli27
veterán
válasz
Amúgy köszi a tippet
nem gondoltam volna
De ez akkor is szemét dolog az Asus részéről sztem...... Azt nem tudod véletlen, hogy az oké hogy a gpu-t visszaveszi ha nincs használatban 500.ra de a memória az mindig maxon megy , azt miért nem veszi vissza?a régi biosszal is így ment....
-
ÁdiBá
veterán
válasz
DroiDMester #22750 üzenetére
Amúgy egyáltalán melyik kártyára raknak válogatott gpu-t?
Van olyan 7970 amelyiken válogatott gpu van?
Szerintem nincs, vagy csak én tudom nehezen elképzelni hogy a mérnökök elkezdjenek szórakozni azzal hogy az adott chip mennyit megy tuningban.
Ez teljesen szerencse kérdése. Egyedül a hűtés lehet szerintem fontos.Jó dolog az ROG videokártya, nagyon erős körítés van a nyákon és nagyon jól hangolható, főleg ha szerencsés vagy és jó darab GPU-t fogsz ki rajta, azért tudna meglepetést okozni.
De szerintem egyik GPU-val sem szórakoznak hogy nézegetik mennyit megy tuningban. -
ÁdiBá
veterán
válasz
DroiDMester #22748 üzenetére
De jól néz ki! Nem szabad ilyen képeket nézegetnem mert még a végén beruházok egybe!
Nekem marhára tetszik!Így van. Csak ROG kártyán van.
Jövőben is így lesz szerintem a következő ROG generáció hardverekre fogják csak rakni ezeket a csatlakozókat.Nekem meg nem volt ilyen kártyám így csak azt tudom mondani amit ír az ASUS illetve pár teszt oldal, hogy forrasztás nélkül összeköthetők az alaplappal, és nagyon precízen lehet feszültséget állítani.
-
válasz
DroiDMester #22745 üzenetére
-
ÁdiBá
veterán
válasz
Az utolsó kis fehér kis csati akkor micsoda?
N.A.S-nak volt ilyen kártyái nem?! Megkellene kérdezni hogy használta-e.
Illetve nakosnak is volt... két darab is. -
haddent
addikt
válasz
Hát pedig ott van a saját képeden is a VCore -on a kis fehér csati
. A többihez meg tényleg csak nagyon extrém esetben kell nyúlni úgyis..
Sőt! Ott felül ott vannak a PLL és a memória feszültszég (VMem) csatlakozók is. -
ÁdiBá
veterán
válasz
DroiDMester #22737 üzenetére
VGA Hotwire: Elérhető hardverszintű feszültségnövelés – ami a számítógépek szerelmeseit is felpörgeti
A VGA Hotwire megkönnyíti a MATRIX HD 7970 GHz Edition feszültségértékeinek saját kezű, egyedi szabályozását, amit jócskán egyszerűsít, hogy nincs szükség bonyolult és kockázatos forrasztásra. A kompatibilis ROG alaplapok dedikált tüskés csatlakozóiról a kábeleket csak rá kell kötni a MATRIX HD 7970 GHz Edition VGA Hotwire csatlakozóira, és utána hardverszinten állíthatók a feszültségek többféle felületen.
Semmit nem kell forrasztani úgy tudom csak megfelelő ROG kártya illetve olyan alaplap kell hozzá.
-
poli27
veterán
válasz
DroiDMester #22737 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #22710 üzenetére
Hát nem tudom... 50-55 között megérezni a difit, hát...
Azért az nem szignifikáns, na...
Egész komoly, hogy nálad csak 225W, amikor nekem ugyanez 278W... Ráadásul nálad a CPU is húzva van, nálam meg full alapon...
Dehát ilyen ez, már az 5800-asok idején is a fogyasztás terén volt a legnagyobb szórás a csipek közt legjobb tudomásom szerint. Most is úgylátszik így van, amire a tuning csak rátesz mégegy lapáttal. Azért én meg vagyok elégedve, a 270W-al is 1050/1400-on ahogy számoltam, 160W-ot eszik csak a VGA...Az Idle fogyink megegyezik, nekem is 82-85W. szóval én elsősorban a gyengébb hatásfokú tápomra és kicsit többet kérő VGA-m számlájára írnám azt a +50W-ot. A konfigom az adatlapomon, de lényegében elég hasonló, mint nálad.
(#22716) Pug: Utánanéztem... Kiadták a referencia kártyákhoz a hivatalos rávaló AMD BIOS-t, hogyha szeretnéd tedd fel, de ez nem hivatalos update, hanem amolyan saját felelősségre... Szóval rosszul is emlékeztem, meg nem is.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #22707 üzenetére
Ez még a patch előtti FXAA ugyanazon a helyen: [link] simán megvan az általad említett 50FPS.
Stimmel is, 1200 is csak 14%-al gyorsabb, ami nem sok.Érdekes a fogyimérésed, nálad a fogyasztásból is látszik, hogy nem fogy el a karid 1200-on. Nálam 925/1250-en 1,038V-on 237W ez a jelenet, míg 1050/1400 1.1V-on már 278W.. Neked alig több 1200-on, 1,235V-on...
Nekem az ahogy írtam, 380W, pedig csak 1,225V! Mondjuk neked hatékonyabb a tápod, bár a Modu82+ se egy gyenge darab ilyen téren.
"Ha 70.Fok alatt tartod a GPU -t sokkal jobban és tovább bírja a tuningot"
Alapvetően ez igaz. Minél hűvösebb, annál tovább bírja, illetve annál kevesebbet fogyaszt, ugyanis kisebb hőfokon csökken a szivárgási áram, illetve javulnak a vezetési tulajdonságok. Ellenben 50-80 fok között azért olyan borzalmas nagy különbségnek nem kéne lennie, bár ezt ki kéne mérni, mivel gyártási technológia függő is. Lehet, majd egyszer rámérek, de most tuti nem lesz rá időm. Anno az I7 920-ammal mértem ilyet: [link]
Ennek ellenére azért nem hiszem, hogy a kártyánk közti fogyasztáskülönbség forrása a hűtés lenne, én sokkal inkább gyanakszom arra, hogy a tiéden egy különösen jó GPU van, míg az enyémen csak egy átlagosabb darab. Az enyém magasabb szivárgású, 80% ASIC, ennek ellenére a tiédnek kisebb fesz is elég, pedig kisebb szivárgású, 62%-os, ami sajnos igen ritka, de annál örömtelibb kombináció.A TR-nél én is észrevttem, a GPU clock-al gyönyörűen lineárisan skálázódik.
(#22708) Pug: Az első körben kiadott referencia kártyák KIADÁSKORI def clock-ja 800.
Utána hivatalosan felemelték a friss BIOS-al 850/925-re.
Mivel ez a frissítés felment a kiadáskori, 800-as refi kártyákra, így azok is 850/925-ösök lettek. Ezért van teljesen jogosan az AMD oldalán is 850Mhz megadva, említést se téve a korábbi 800-ról. -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #22691 üzenetére
Értem én, hogy mire jó. Írtam is, hogy teljesen megértem, aki ilyet vesz.
De ehhez, amit a képen műveltél, először is szükség van a topik legtuningosabb 7950-ére. Ja, hogy olyan csak neked van.
Én hiába tenném rá, ha a fránya kártyám nem nagyon szeret 1150Mhz fölötti magórajelen tekerni, no, meg én se szeretem, ha 380W-ot fogyaszt a gép játék közben... 1200Mhz-en 1,225v-on ugyanis már 380W-ot vesz fel konnektorból a komplett gép ezen a TR képen, míg 1150Mhz-en 1,156V-on megelégszik 325W környékével. Lehet, Petivel tudnék még neki feszt adni, de akkor már kezdhetnék az új hűtő mellé a villanyszámlára is gyűjteni... Ezzel szemben 1050Mhz-en 1,1V-on kényelmesen, halkan elvan 278W fogyiból a komplett gép.
Én csak egy 1150Mhz-es képet linkelek, szintén 10perc, nálam ennyit bír a kari, nem a hűtése, hanem a kari értelmesen: [link]
Ha nagyon akarom, 1200Mhz még stabil, de felette már 1250-en 1,3V-al se megy ilyen Valley bench szintű program sem.Persze, itt már eléggé hangos, de még nem kibírhatatlan kategória.
Szóval se nem porszívó, se nem 90 fok...
Szóval mint mondtam, ha valakinek szupertuningos a karija, és nagyon kell neki, hogy halk legyen, akkor van értelme a Peter-nek, de pl. nekem tök felesleges lenne, mivel 1050Mhz-en a gyári is halk, de Peter-el is max 1150-ig tudnék menni, tehát olyan 10%-al lenne gyorsabb rendszerem, és kéne hozzá szerelgetni, ventit venni, Petert venni, ráadásul nagy mák kell, ha 10K-ért akarod venni... Ráadásul én a fogyasztását se szeretem, ha ilyen magas a gépnek, szóval nem nekem való ez a hűtő. De mint az általad megválaszolt hsz-ben is leírtam, maximálisan megértem, ha mások, más szempontok alapján ilyen hűtést vesznek, mert amúgy valóban tényleg marha jól hűt és megdöbbentően halkan.
(#22699) DroiDMester: Itt valami nem volt kóser a mérésekben! Megmértem én is, alapórajelen (nálam ez 925/1250Mhz) és 36,2FPS, ami bőven játszható. Amit mértél, az valami bug, vagy egyéb hiba. Ahogy előttem is írták, 30%OC-val 100% gyorsulás lehetetlen.
-
válasz
DroiDMester #22699 üzenetére
925-höz képest az kb 30% OC, ergo 35fps lehet ott ahol 925-n volt 27. Nincsenek csodák, a 30% OC Max 30%-nyira skálázódik, de az nagyon ritka eset, hogy 1:1-ben hozza valami az OC % értékét.
Elmondásod szerint 100%-al nőtt az fps ami fizikai lehetetlenség... -
haddent
addikt
válasz
Azért ehhez ilyen GPU is kell ám, nagyon nem hétköznapi a tiéd
A Corsair TX750 V2 -őt én is csak ajánlani tudom, semmi "elektronikai működésből" eredő hangja nincs, szerintem szinte bármilyen HD7970 tuningos crossfire csodát elvisz. Amit azért fontosnak tartok megemlíteni, hogy a ventije hangos. Nem azért mert szar, egyszerűen ilyen nagy légszállításút raktak bele. Idle -ben és loadnál is ha épp nincs széthajtva a DC2T 7950, akkor ez a leghangosabb alkatrészem -
ÁdiBá
veterán
válasz
Én személy szerint inkább vásárolnék még egy HD7970-est, mint hogy egy kártyát húzzak fel ennyire.
Hiszen 1275Mhz 1,285V feszültséggel hosszú távon szerintem káros is lehet, bár ez nem biztos.
Mennyit gyorsul tegyük fel az alapórajelhez képest?! (15%?)
CF-et a gépbe, és mindjárt nem is kell 1200 Mhz... -
válasz
DroiDMester #22673 üzenetére
Állj a tábortűzhöz, az fűt
-
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #22614 üzenetére
HSM #22607
ha megmondod, hogy innen melyik kell, és hova kell mennem akkor megcsinálom
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22616 üzenetére
Köszönöm. Nem olvastam annyira vissza, de nekem is rémlett.. közben kipróbáltam és más verziót is írt ki a program ^^ Mondjuk tudhattam volna, hogy nem jó, mivel a mérete sem ugyanaz volt
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22603 üzenetére
1.: ettől féltem én is, bár nem olyan nagy baj, mert azért nem rossz eredmény így sem az 1200
2.: előfordulhat
VRM szabályzot aida64-nél hol nézem meg?
Nem találom
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22597 üzenetére
Hát.. akár hiszed, akár nem, így is 1.2 - 1.21 körül mozog
Bár most idle beáll a magasabb értékre (az sem a pontos érték...) Elfogyna a power?
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22595 üzenetére
Bios kapcsoló a kártyán maradjon a helyén?
Tönkretenni ugye nem tudom?
Ma jött meg
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22591 üzenetére
Yepp, mondjuk trixx-el vagy épp asus gpu tweakkel csinálom, de igen, ez a probléma. Köszi, próbálom!! ^^
-
Gippo
senior tag
válasz
DroiDMester #22589 üzenetére
Más biost én is néztem... elvileg jobban bírja az OC-t
Amúgy nem lenne ezzel gond kicsit több kakaóval szerintem, csak hát nem megy feljebb a fesz a beállított értékre (1.21 körül maxol)
sku: 11196-16-40G -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #22057 üzenetére
Nem lenne ezzel semmi gond, ha leírnátok ennyit és ennyit fogyaszt. De nem ez történik. Olvass vissza. Nem szólok rögtön, hogy nincs itt a helye annak, hogy megvitassátok egy 550W-os xyz beles táp le tud adni 500W-ot tehát jó lesz hozzá. Akkor szólok, hogy nem ide való, miután napok óta már csak tápokról beszélünk a topicban.
Ameddig van tápos topic, addig ezeknek a megvitatása nem ide való.
Ismételten kérem, hogy ne tápokról beszéljetek VGA topicban!Szakértő témára: PH! oldalain elismert szakértők listája
-
peterm711
aktív tag
válasz
DroiDMester #21997 üzenetére
Ok, majd hétévén megnézem, addigra sikerül előkaparni a csodaműszert is
-
peterm711
aktív tag
válasz
DroiDMester #21994 üzenetére
Dehogy is, jó ez igy ahogy van, ha majd kevés lesz akkor teszek be mellé még 1-et, minthogy 1,3V-on járatjam szegényt.
-
Asbee
veterán
válasz
DroiDMester #21967 üzenetére
Köszi. Bocs a napokban nem nagyon követtem a topikot.
Azt hittem egy 250W felé nem megy a vga.
-
peterm711
aktív tag
válasz
DroiDMester #21974 üzenetére
Igaz nem egy mai darab, de a dolgát még mindig végzi. Már ha a pontosságnál tartunk, lehet akármilyen kalibrált műszer, digitális soha nem lesz pontos!
Szivesen látnák egy képet arról a 7950 + 3570k kombó 550w-os fogyasztásról(#21976) Whit3Rav3n: Már megint ez a hülye teszt, már milliószor ki lett itt tárgyalva, jó volna előbb elovasni, hogy mit irnak arra a maximum értékre, miélőtt riogatnátok az embereket a 7970 hatalmas fogyasztásával.
Maximum: Furmark Stability Test at 1280x1024, 0xAA. This results in a very high non-game power consumption that can typically be reached only with stress testing applications. Card left running stress test until power draw converged to a stable value. On cards with power limiting systems we will disable the power limiting system or configure it to the highest available setting - if possible. We will also use the highest single reading from a Furmark run which is obtained by measuring faster than when the power limit can kick in.
-
HSM
félisten
válasz
A Te adataidat tudom csak megerősíteni.
Én simán csak Kombustorral, +20%-os poweren mértem 440W fogyasztást, Tahiti LE-vel... Ez azt jelenti, hogy a tesztelt 1200/1500 1,256V-on egész konkrétan 280W körül volt egyetlen Tahiti LE kártya fogyasztása (ennyit kért a táptól). Namost, a 7970 ennél csak torkosabb. Ja, és ez természetesen a +20% Power Limites beállítás, a 7970 BIOS-a pedig sokkal magasabb power limitet enged. Most lehet erre fújolni, hogy power vírus, de nincs annyira messze egy valós játék közbeni fogyasztástól. (Pl. Tomb Raider vs. Kombustor azonos 1050/1400 1,1V +20% power 297W vs 360W a teljes konfig esetén nézve a konnektoros nyers adatokat.)
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Valóban valamivel kevesebbet fogyaszt a moddolt de csak 10-20w max eltérés van szóval nem teljesen más a helyzet azért. A 7970 egyébként is inkább kicsit kevesebbet fogyaszt a 6970-nél alpból szóval kb helyben is van. Azért 2 tuningolt kártya nem fog annyit fogyasztani mint 3 nem tuningolt. Egyébként most mértem én is a fogyasztást 3dmark 11 tengeralattjárós rész 1050/1500 mellett egy kártyával (7970-el) 410w konnektorból, kb 370w táp oldali fogyasztás. (2 winyo, ssd, 4,2ghz-es i7, 15 venti, 2 laing pumpa mellett).
-
peterm711
aktív tag
válasz
én 1.szál 7950 + 3570k val eltudok menni 550.W ig! -ott szerintem a fogyasztásmérővel lesz valami bibi, ha csak nincs két tucat hdd és még más egyéb fogyasztó a redszeredben. Nálam 4,5 GHz-re húzott 3930k-vál és 1100 MHz-re húzott 7970-el 420-450w a fogyasztás 2 ssd és 2 hdd mellett.
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Saját tapasztalat, ugyan nem 7970 hanem 6970 de fogyasztásban kb ugyanott vannak kb, 3db ment tuning proci mellett 850-es táppal kb max 770w-os fogyasztással táp oldalon game meg bench alatt. Van különbség az elméleti TDP között és aközött hogy valósan mennyit fogyaszt, a 300w-ot nem fogja elérni normális tuning mellet.
-
válasz
Ennyi, meg egy bambi...
-
ÁdiBá
veterán
válasz
DroiDMester #21925 üzenetére
Tévedés. Nem sajnálom, csak igazából nem terveztem hosszú távra a radeonokkal az eleinte bug halmaz driverekkel azt itt ragadtak nálam.
Most már egész megbarátkoztam vele. Én egy 1000 W OCZ Fatal1ty néztem ki magamnak.
De ebbe ne menjünk veled. Igazad van. Ehhez a géphez nyilván kicsit szarul mutat egy mezei 750W táp. -
ÁdiBá
veterán
válasz
DroiDMester #21891 üzenetére
Most mivan?!
Kinek instabill a rendszere?! Egy szóval se mondtam hogy instabil lenne. 1150/6600 on használom mind a két kártyát húzva. Procit is 4,6Ghz-en.
1200/6600 on megengedem hogy hibázzon a gép, bármi miatt is. CF nem bírja, driver, vagy az egyik kártya.
De amúgy sehol semmi gond. Furmark alatt sem.
Úgy hogy azért szegény CWT fos tápomat ne írjuk már le ennyire.
Nem 1 hete használok vele 7970CF-et. hanem lassan, de lassan másfél éve.
Erről ennyit.
Nem beszélve az előtte volt (4870CF, 980GX2 Quad SLi, 9800GTX. 8800GTX SLi, és még sorolhatnám a sort) -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #21891 üzenetére
Ne érts félre, nem azzal van bajom, hogy megbeszéljük ez meg az mennyit fogyaszt, de az amikor bele mentek olyan részletekbe, hogy ennek meg annak a tápnak milyen bele van és mennyire megbízható, mennyit tud leadni az nem ide való. Ha ilyenről szeretnétek társalogni, akkor privátban vagy a tápos topicban beszéljetek kérlek.
-
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #21887 üzenetére
Jó oké azt nem is vitattam, rájöttem, hogy a V1 az valóban CWT. (Na nem mintha az olyan rossz lenne amúgy..)
A mérés ugyancsak hasonló kaliberű műszerrel történt. Lehet, hogy rosszul emlékszem a számokra viszont, most nincs kártya, de amint lesz, mérek megint egyet -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
1.3V-nál nem csoda, hogy annyit zabál a kártya. A gyári adatok alap órajelre és alapfeszen értendőek.
Tápos témába ismételten kérem, hogy ne menjünk bele itt!
-
TTomax
félisten
válasz
Ez így stimmel is!
-
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #21846 üzenetére
Nekem is TX750 V2 van, és ez Seasonic...
[Itt lehet olvasni: ] "With this change they dumped CWT and returned again to their favorite OEM, Seasonic."Meg hd7970 1200MHz 1.26V, i7 3770 4.1GHz 1.06V , 16giga ram, 2hdd, 4 venti ... na ez így olyan 360-380W -ot vett fel AC -ról, olyankor, amikor kb. 500FPS volt egy játékban (érdekes módon ilyenkor többet kért, mint amikor pl.: Cry3 izzasztotta 50FPS -re..). Ebből a proci min. 70 max. 110W lehet, de elvileg 85W. A többi hozzávaló még 10-15W, tehát úgy kb. 275-300W körül eszik amikor már meg is van tépve, és nyúzzák is.
De egyébként egyszer megmértem rendesen a 12V -os kábelen is, indukciós mérővel, csak nem tudtam mire vélni az eredményt, mert ugye spec. alapján a PCI foglalatból is felvehet még 75W -nyi szuflát..
#21862 Maotun tudom, hogy nem ez volt a kérdés, és azt is, hogy mostmár konkrétan biztosan mindegy hányszor lett leírva, de nem éri meg a felárat egy sima 7970 -hez képest, mivel nagyon sok 7970 menne annyit amúgy is, viszont akár az is lehet, hogy az a kártya nem is tudja az 1100 -at, így gariztathatid egyből (igen, megtörtént velem).
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Lehet hamarosan 7970 CF lesz ismét. Ki tudja meddig.
ÁdiBá szerintem nem CF-et tervezett, amikor megvette a tápot.
-
TTomax
félisten
válasz
Öhhh...tényleg.... elnéztem...Az hittem AX az a 750-es,igazad van!Pontosan erről beszélek én is..én egy HX850et vettem anno,pont ezért...amit ez nem bír el az már nem is érdekel!!!
Egy TX750-re azért nem nagyon húznám kockásra a két 7970et,3dmark alatt,ahol a harmadik teszt elég komolyat terhel... -
CsonkaImo
addikt
válasz
DroiDMester #21588 üzenetére
köszi szépen a linkeket megpróbálom. de az is lehet hogy nem jól csinálom az egésszet. mikor rátette az új biost ugye kér újraindítást és utána alaplap biosába be kell lépni hogy a vga legyen az elsődleges videóvezérlő vagy meg kell várni még bebootol a windows és utána újraindítani és akkor visszaváltani a vga-ra?
haddent:Rendben próbálkozom tovább
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #21291 üzenetére
Fogalmam sincs a SKU-számokról, melyik melyik, de szerintem teljesen korrekt, hogy belinkeltem a Sapphire oldalán, melyik kártyára gondolok, szándékosan nem Ipon vagy hasonló helyeket linkeltem (és nem is ott néztem). Hivatalosan ez a legolcsóbb kiadás, a low-cost refi hűtéssel.
Arról szerintem a legkevésbé sem én tehetek, hogy Ipon-on rossz kép és leírás van kinn, és a low-cost verziónak mutatják a sima Dual-X-et... -
Mezi1982
tag
válasz
DroiDMester #21309 üzenetére
Ok, köszönöm kipróbálom de nem nagy reménnyel, ha folytatja megy vissza gariba.
-
daveoff
veterán
válasz
DroiDMester #21309 üzenetére
Még mindig nagyon jól megy a kártyád!
Mondjuk, ha tippelni kellett volna azt mondtam volna, hogy a +100MHz-el elveri a 7970-et.....
Lehet hogy a memória is hozott valamit nálam.Az a gond az én kártyámmal, hogy sokkal durvábban droppol a fesz., mint anno a 7950-nél.
-
Erdei88
veterán
válasz
Bizony, nekem is ilyenem van. Nagyon elégedett vagyok és a bioszod is hibátlanul működik
-
BeLucZ
addikt
válasz
egy szóval kész katasztrófa
-
BullKoxa
őstag
válasz
DroiDMester #21045 üzenetére
Köszi szépen! Tudtam hogy rendes emberke vagy!
-
BullKoxa
őstag
válasz
DroiDMester #21037 üzenetére
-
BullKoxa
őstag
válasz
DroiDMester #21035 üzenetére
Köszi szépen ! Rendi vagy
Nincsen benne olyan hogy UPDATE.BIN . lehet én vagyok ennyire láma?.
-
BullKoxa
őstag
válasz
DroiDMester #21010 üzenetére
Én nem tudom ezzel megcsinálni! Dos alul az sokkal egyszerűbb ,már.
-
haddent
addikt
válasz
Azt hozzá kell tenni, hogy nekem nem egyszer volt, hogy a winflash beszart, nem flashelte le, megakadt, nem sikerült stb...
DOS alól még 1x sem volt semmi probléma, felrakja a biost ha tetszik a kártyának ha nem, és teljesen, nem félig meg hasonlók ...
Nem túl nagy gond mióta van dual bios, meg van iGP a prociban is, nem kell vakon flashelgetni, de azért nem kellemes..#21021 Gery0505 próbáld meg biosban az iGP beállításoknál a multi-monitort KIkapcsolni! És gondolom egyértelmű, hogy a diszkrét vga -ra legyen dugva a monitor.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #21018 üzenetére
Meg is van, uninstalláltam az iGPU driverét és a Lucid Virtu MVP-t, és megszűnt az openCL bug probléma. A grafika továbbra is szépen működik, és mintha a Heaven gyorsabb lenne mint volt, bár ezt lehet hogy csak beképzelem. Viszont nem sikerült teljesen kikapcsolni mert az eszközkezelőben ugyanúgy megjelenik az IGPU.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #21018 üzenetére
Ez nagyon baba.
Azért nálam se katasztrófa, 75 fok körüli hőfokok, és 2000-es venti..
Nekem amúgy megteszi 925-ön is alulfeszelve, gyári hűtéssel 70 fok minden, 1500rpm-es, kvázi hangtalan (alap házhűtésem hangosabb) ventivel, úgy néz ki, így fogom használni, mivel rájöttem, az a gáz nálam, a házhűtésem a szűk keresztmetszet, szóval hiába lenne hűvösebb petikével, ugyanazt a hőt kell kijuttatni a házból így is úgy is, szóval nálam vélhetőleg petike is szépen felmelegedne idővel hasonló szintre... A gyári hűtésem is azért hangosodik fel főleg tuning alatt, mert felmelegszik a környezete a házamban az emiatt termelődő több hőtől, nem tudom elég hatékonyan szellőztetni halkan a házat, újat venni meg nem akarok csak ezért....
Jó lesz nekem ez így, meg vagyok elégedve vele amúgy, pedig háklis vagyok a karikra sok szempontból.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Multi monitor kilőve. Akkor most uninstalláljam a Lucid virtu mvp-t és készen is van?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #21007 üzenetére
Most nézegettem a biosban, hogy hol lehet kikapcsolni az igpu-t, de nem találom egyszerűen. Nem tudod esetleg hol találhatnám meg, vagy mit kell kinyomni, hogy ki legyen pusztítva?
A szoftvereit könnyű uninstallálni, de a kikapcsolását nem találom.
Amúgy megnéztem, hogy milyen képet ad a monitoron az igpu... Hát valami siralmas... olyan semmilyen...
A 7950-nek sokkal szebb képe van.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #20998 üzenetére
Megpróbálom. A hozzá tartozó szoftvereket is uninstalláljam? Azért is maradt bekapcsolva, mert van az alaplapnak egy olyan funkciója, hogy ez a HD4000-es IGPU támogatja a diszkrét VGA karit, és elvileg 68%-ot hozzátesz a teljesítményéhez. Mondjuk nem tudom ebből mennyi igaz.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #20895 üzenetére
Hát igen az új driverek csodákra képesek. Mondjuk azért bátorkodtam feltenni a gyári CD-kről a drivereket, mert a régi gépem bekrepált azzal nem is tudtam volna leszedni. Az új meg még nem működött, tehát valahogy működésre kellett bírnom, és ki kellett próbálni, hogy minden funkció működik-e egyáltalán. (Még a net sem ment driver nélkül) Új gépnél ki kell próbálni mindent, mert ha nem jó akkor megy vissza a bótba. Persze tanultam belőle csak nem gondoltam, hogy ilyen hamar szükség lesz az új driverekre.
-
daveoff
veterán
válasz
DroiDMester #20889 üzenetére
Ezt próbáltad már? Én ezt használom minden driver frissítés előtt, és eddig bevált!
AMD hivatalos driver eltávolító szoftver.
AMD Catalyst Un-install Utility -
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #20885 üzenetére
Akkor elcsesztem a telepítést? Win reinstall kéne? Az alaplap cuccait is a CD-ről telepítettem. Feltettem a Catalyst új driverét amit linkeltél, de nem javult a helyzet. Expressel uninstall, aztán újraindít, a vezérlőpultban is megnéztem, mindent letörölt-e a gépről. Leszedett mindent, feltelepítettem, de a helyzet nem javult. A heaven ugyanúgy rossz.
-
válasz
DroiDMester #20889 üzenetére
Köszi,az expressel szedtem le, aztán restart és utána raktam fel amit linkeltél. A másik progit is kösz,10 dolcsi,lehet meg is veszem majd,nem sok érte,ha rendesen leszed minden szemetet.
SzlobiG: Én soha nem szoktam kibontani azokat,olyan állapotban van az összes,mint amikor becsomagolta a gyártó a dobozba.
Figyelj oda, hogy 5 percen belül szerkesztéssel adj hozzá még a mondandódhoz.
Utolsó alkalom, hogy megteszem helyetted.[ Módosította: radi8tor ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #20882 üzenetére
Persze, de még csak most ismerkedem a cuccokkal, nem tudom mit hol kell megnézni, frissíteni stb. Feltettem a drivert, a valley benchmark szebb lett, nem hibázik, de a heaven ugyanúgy rossz, ugyanúgy csíkos a kép.
Szerk: Igen a gyári CD-ről telepítettem a drivereket.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
DroiDMester #20878 üzenetére
Hát a valley sem az igazi, betűket dobál be a képbe amikor fut a benchmark. Köszi a tippet! Egyébként honnan tudod megállapítani, hogy a 12.6-os van fent? Én a GPU-Z-ben a 8.98-at látom. Ebben a 12.6-os Catalyst van beépítve?
-
pcsabat
őstag
válasz
DroiDMester #20878 üzenetére
Milyen ez az új driver? Próbáltátok?
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20741 üzenetére
Hehe, rájöhettem volna a kép nevéből... Azt hogy csináltad, hogy 7900 MOD-nak ismeri fel az AB meg GPU-Z? BIOS editálás, vgay csak simán ilyen lett a refi BIOS-al?
Én megmondom a frankót, jobban tartok a nem rávaló BIOS rárakásától, mint az Afterburner Unofficial módjától, bár leginkább egyiket se szeretem... De ha választanom kéne, az unofficial nyerne nálam.
Amúgy trükkös, így kapásból kitoltad a powertune limitet 250W+20%-ra...
(#20748) SzlobiG: Én pont ezért nem húzom ennyire, igaz, nekem Powercolor V2 van. Menne az is vígon 1200-on, csak marhára melegszik. Ellenben 1050/1400-on 1,1V-on már egész jó.
Ha meg kussot akarok, akkor marad 1V-on a 925/1250Mhz...
-
ZozzHUN
addikt
válasz
DroiDMester #20737 üzenetére
GTX680-ba számoltam be, és skipper 7870-esét akartam kipróbálni, de eladta inkább másnak, szóval 2 szék között a földön vagyok
Amúgy tökéletes kártya volt, annál jobb 7970-est nem láttam még, sőt, még más 7970esem nem is volt!
-
ZozzHUN
addikt
válasz
DroiDMester #20735 üzenetére
-
ZozzHUN
addikt
válasz
DroiDMester #20732 üzenetére
Amit bekereteztél az akar lenni a pillanatnyi vGPU, tudom. Csak érdekes, hogy 850mV-t mutat a VDDC és az droppol 804mV-re, aztán 1170mV-t mutat a VDDC és az meg 1207mV-re "droppol" néha. Vagy rosszul látok valamit?
-
ZozzHUN
addikt
válasz
DroiDMester #20723 üzenetére
Megvan, megvan! Beállítottad a 1219mV-t, de nem apply-ztad, ezért csak 1170mV-re lőtted be, HWINFO-ban is ott van
(remélem nem volt sok idő a teszt
)
-
válasz
DroiDMester #20642 üzenetére
A srác twitterje szerint van frissebb is. Igaz 4 nap eltérés van a két tweet között.
-
Stunts666
őstag
válasz
DroiDMester #20639 üzenetére
Most hiába linkelgeted a képeket. Egy szar kártyát fogtál ki. Olyan, mint az tuningos kártya.... LUTRI... Az én Boostos kárytám már 15%-on nem dobálja az órajelet, hiába húzom fel amíg lehet. 1100/1400-on se dobálja.
szerk.: 100 millisec-en van a grafikonom frissítése AB-ben.
-
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #20642 üzenetére
Az lehet, de a benne lévő dolgok (opengl, d3d, ccc számok) nagyobbak a 13.3b2 -nél ,elvileg az az újabb.. de persze ettől még lehet hogy ez a jobb.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20639 üzenetére
Igen érdekes!
Nem sokkal lett amúgy lassabb, néhány FPS csak, dobálás ide vagy oda. Szóval az, hogy lényegesen szarabb, az szvsz túlzás.
(És még mindig szintetikus powervirus teszt.
)
1050Mhz-en lett 123-ból 119FPS...
Érdekes ez a memória dobálás, sose láttam ilyet a sajátommal!
De látom a grafikonon, hogy úgy van, ahogy mondod...
Én amúgy arra gyanakszom, hogy gyártónként (vagy esetleg kártyánként vagy ASIC % függően?) is lehet jelentős eltérés, ami a BOOST-ot illeti, mivel elég sokféleképp viselkednek, nálad ez a memória-dolog, másnál +20%-on is az órajelugrálás játékokban, míg másoknál nincs ilyen.... -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20559 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes, kimerítő tesztet! Pontosan ilyenre gondoltam, tökéletes!
Először is, szépen látszik, hogy a +20% powerune-al eléggé kicsi a difi a te értékeid és az én BOOST-os értékeim között, tehát a powertune nagyjából hasonlóan gáncsolja ki az én kártyámat, mint a tiédet, boost ide vagy oda.
925-ön 121 vs 115FPS, ami 5% előny. (Újramérve a 13.2 beta 7 driverrel 118FPS nálam, tehát csak 2,5% előny [link])
1050-en 126 vs. 116FPS, ami 8% előny.
Viszont a max FPS-ekből az is látszik, hogy neked a friss driver alapból kicsit gyorsabb, ami miatt újra is mértem egyet, és tényleg már a korábbi beta driverrel is gyorsult a progi. (A te drivered nem akarom felrakni, hallottam róla pár negatív visszajelzést.)Ami még nagyon-nagyon érdekes, sőt, kicsit meglepő eredmény az eddigi boost bios vélemények alapján, hogy neked 0% powertune-en jóval kisebb órajelre leszabályzott, mint nálam! Ez az FPS-ekből is látszik...
Szóval nálam 96FPS a régi lassabb driverrel, míg nálad csak 80! Meglestem mégis az új driverrel, 97FPS [link], érdekes az órajel rész, hogy jóval magasabb órajelet engedett az enyémnek!
Ezekszerint nem kamu, hogy a BOOST bios-ban optimalizált algoritmus miatt magasabb az elérhető teljesítmény, ugyanis hivatalosan azért is gyorsultak a kártyák, mert a BOOST verzió már nem a legrosszabb esetet veszi alapul a szivárgási áramra, hanem már számol egyfajta vélt hőfokot a csipnek, és az alapján lövi be a szivárgási áramot, így pontosabban tud aktuális fogyasztást tippelni. (Kisebb lesz a tipp, kevésbé vesz vissza a powertune.) Érdekes viszont, hogy ez a hatás +20%-on nem érvényesül.Szóval azt hiszem, ez a teszt alkalmas volt rá, hogy leromboljuk a BOOST-mítoszt, semmi lényeges eltérés nincs a boost és a nem boost biosok között, ami a magas terhelés melletti órajelugrálást illeti.
A powertune nélkül 1050/1400-on elérhető 133FPS-től [link] mindkét BIOS-fajta ugyanolyan távol maradt sajnos....(#20564) daveoff: A BOOST nem okoz ugrálást. A BOOST csak egy opciója a powertune-nak, hogy a maximum órajel fölé is emelhesse a kártyát, ha a beállított TDP megengedi. Ez ugye a boost 7950-nél azt jelenti, hogy 850-ről 925-re is gyorsulhat. A lefelé ugrálást is a powertune okozza, hogy észleli, hogy a kártya elérte a TDP limitet, először leveszi a BOOST-ot, tehát 850-re lemegy, majd ha ez sem elég, ugyanúgy elindul lefelé az órajelben a BOOST is meg a nem BOOST is, mivel a jelenséget a powertune technika okozza, ami mindkét fajtában benne van.
-
válasz
DroiDMester #20559 üzenetére
Ennyi, TDP limit elérése után dobál. Egy "misztériummal" kevesebb. Köszönjük.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20552 üzenetére
Mondjuk a gyári boost órajelen, 925/1250Mhz-en, először 0% powertune-al, utána +20% powerune-al, majd egy 1050/1400Mhz +20% powertune-al.
Feszültség nem lényeges, mivel úgyse veszi figyelembe a powertune.A hőfok nálad úgyis nagyon jó lesz, ez kicsit beleszólhat elvileg az eredménybe, meglátjuk majd mennyire.
Ami elsősorban érdekes lehet, az az FPS, mennyire veszi majd nálad vissza, ha egyáltalán visszaveszi.
Az én 3 említett eredményem ezen a képen: [link]. (Kombustor screenshotok a cikkben, ha érdekel.)
Az FPS érték éppen 3 perc után leolvasott kombustor AVG FPS.A kombustor verzió pedig 2.4.2, a 2.2.5-es AB-vel lehet letölteni: [link]. Beállítások: Burn In mode, OpenGL2, MSI Object, és post FX nélkül.
Annyi kiegészítés, hogy megmértem unofficial módban is (azaz powertune off) az 1050/1400-at, és úgy 133FPS jött ki, ez viszonyítási alapnak remek, mi a max, amit nálam tudott, ennél jobb elvileg boost bios nélkül sem lehetsz. -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20406 üzenetére
Egész elképesztő nálad az a kombó.
Hogymondjam, nekem is állatira tetszik az a hűtő, de a 16-18 000 forintos ára nagyon sok.Úgyértem, nagyon érzékenynek kell lenni a legkisebb zajra is, hogy valakinek megérje, ha jó a gyári hűtő is, mint pl. a Powercolor PCS+ hűtője, ami az enyémen is van. Mindenesetre, ha javíthatatlanul tönkremenne a gyári hűtőm, tuti ilyet tennék rá.
Amúgy nem csoda, hogy jól hűt nálunk a powercolor 7950 hűtő és viszonylag halkan erős tuning nélkül, véletlen belebotlottam, egy Auras hűtő, ráadásul ami a 7970-re való, 220W-ra...
[link]
A Tahiti Pro-ra elvileg a 180W-os verzió való, ami a VTX3D-n van, azon 2 8-as hcső van, a 3. csak 6-os: [link]
Szóval ezért hűt jól, halkan, és bírja kitűnően a 7950 tuningját.Kíváncsiságból megpróbáltam 925-ön, 0,975V-on én is, nagyjából stabilnak tűnik (1 óra alatt egy kisebb képhiba volt csak), bár inkább hagyom 1-1,02V körül, biztos ami 100% alapon, de csináltam egy Crízis-tesztet 0,975V-on: [link]
Azért szerintem elég korrekt így is a max 70fok 1500-as ventivel... Így messze-messze az ingerküszöböm alatt van a hangja, igen közelről is fülelnem kell, hogy halljam. Ha nem látnám a képen, nem biztos, hogy hang alapján meg tudnám különböztetni az üresjárati 1100rpm-től....
És ugyanezek a hőfokok/fordulatok vannak TR-ben is 1V-on.(#20410) Speed(R): Nálam a gyári BOOST órajel 925, azért... Amit fixen tart is +20% powerrel.
(#20428) DroiDMester: Ahogy látom, a beállításom azért jót tett a kártyádnak, mert kb. fele fogyasztást látok a képeden így 1050-en, mint a korábbi 1200-asokon...
Ezért se húzom nagyon ennél tovább, nekem 15% sebesség nem ér annyit.
(Az a vicc, nekem alapon, +20% limittel alulfeszelve 925-ön is tetszik FullHD-ra, így is van benne erő bőven...
)
(#20465) MM: A Powertune/BOOST funkció miatt csinálja. Logout Tahiti cikkemben van róla némi tartalom.
-
oliba
őstag
válasz
DroiDMester #20428 üzenetére
A kép alatti röpke hozzászólást telóról már nem sikerült elolvasnom. Hát ha nem fér be, akkor nincs mit tenni, max kicsit meg kicsit megcsiszolni, megvagdosni a Peter VRM bordát
Az IHS minősége pedig nem legenda. Ha felpolíroztad a Peter-t, akkor gondolom már procit is políroztál. Ha nem, akkor kezdj el videókat nézni. Én pl anno felpolíroztam az E2180-ast és csiszolgattam ezerrel, míg a közepén a nikkelborítást még el sem kezdte, de a sarkait már majdnem a rézig csiszoltam. Ugyanígy volt egy másikkal csak fordítva. Domború volt és elég nehezen tudtam polírozni, mert billegett a proci a papíron
Itt egy példa. Ám, ha valamihez közöd sincs, akkor nem kell egyből hülyének nézni az embert. Legalább járj utána
-
válasz
DroiDMester #20453 üzenetére
Erre voltam kíváncsi!
-
válasz
DroiDMester #20443 üzenetére
Hi!
A trixx-nél beállított 1,312V-ot meg is kapja a kártya? Mert a 'gpu-z sensors' nem szokta a trixx-es értéket ugyanúgy mutatni, gondolom a droppolás miatt. Akkor most mi a valós? -
BullKoxa
őstag
válasz
DroiDMester #20399 üzenetére
Köszi még egyszer ezt a sok okosítást, én nem ilyen dolgokban forgok. Még annyit kérdeznék szerinted esztergáltatni lehetne ilyen Peter féle bordát a VRM-re. Ha igen milyen anyag a legjobb erre? A Peter rámegy a VaporX-re, s bordákra gondolok?
-
kockaharcos
senior tag
válasz
DroiDMester #20440 üzenetére
Végül is..
Ha jól emlékszem neked több kell mint 1.3V a 1300-hoz?!
-
kockaharcos
senior tag
válasz
DroiDMester #20438 üzenetére
Ez jobban megy mint a tied, még akkor is ha kint a szabadban csapatták neki
Új hozzászólás Aktív témák
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest