- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #86747 üzenetére
A szine meg annyira nem is irrital, de ez az osszevissza vilagito alkatreszek baromira idegesitenek. Igaz honapok ota ne sem kapcsoltam, csak lusta vagyok meghirdetni
-
arn
félisten
De hianyolom ezeket az alaplapnak kinezo alaplapokat, nem agyontuningolt procikat.
[link] -
arn
félisten
Dosos scene demoknal nem semmi, mert eleg sok van beloluk ebbol a korbol
a dosos jatekoknak gyk 97ttel lottek, epp amikor megjelent volna a normalisabb lib.
De ezert szoktam mindig irni, hogy jatekokhoz felesleges a gus, alig van par jatek, ahol elonyosebb, mint mas. Pnp detto.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #86635 üzenetére
Melyik dos korszak a cel? Engem spec a 91-94 golden age (vga+sb) erdekel, az ennel ujabbak mennek modernebb gepen is rendesen.
Ha nincs multbeli tapasztalatod vele, akkor gmidis sc55 (vagy ennel ujabb) sb16tal tetszeni fog. Az Mt32 teljesen mas teszta, kontroller sem art es 93ig hasznaltak, gus nagyjabol felesleges. lassabb socket7 (100mhz koruli) boven jo, es nem 20-30fpsel fognak a korabeli fpsek menni. S3at keress, a tseng csak tul van hypeolva, nem tul jo doshoz.
Korhu vasaknal mar kicsit bonyolultabb a kerdes, ugy erdemesebb kesoi socket3 (dx4) vagy socket5 (p120) kore epitkezni - 95os konfigok, olyan 94ig az sbpro jobb valasztas.
-
arn
félisten
Nehany kultdbot azert elfogadnek
de a brandgepek valoban nem a reteozok kedvencei, kevesekben ebreszt nosztalgiat.
-
arn
félisten
Voila… vakumozot hasznalnak textilek tarolasara.
[link] -
arn
félisten
wow, pont ugyanazt irtak le, amilyen kovetkeztetesre magam is jutottam
Since oxygen is present in the atmosphere, oxidative degradation
can be stopped also by placing the plastics such as polyurethanes
into an oxygen free enclosure. This so-called anoxic storage requires
that the object be sealed into a package where there is no ventilation.
This exacerbates degradation if the degradation products catalyze
degradation, so sealing degrading plastics into packages must be
very carefully tested and monitored. Although avoiding exposure
to light may slow oxidative degradation, degradation will not stop
in the absence of light (Kerr 1993). There are many examples of
polyurethane foams used for supporting objects in dark storage
drawers that have completely degraded to powder. -
arn
félisten
Hihetetlen, de van mar ilyen futo muzeum project
These pages gather a bulk of knowledge that is record of the latest conservation science and technology as applied to plastic works of art, gained during the POPART project – the Preservation Of plastic ARTefacts in museum collections: a 42-month international research project part funded by the European Commission. Twelve partners worked together to establish protocols for analyzing, examining and conserving these artefacts for the future generations to enjoy and to study.
MAINS RESULTS ARE DELIVERED HERE. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #86171 üzenetére
Az a gond, hogy lakkozassal megvaltoztatod, valszeg elveszik a texturaja, plusz utana ha vmi nem ok, akkor a max a kukaba mehet. Feheriteni sem hiszem, hogy tudod tobbet, nem reverzibilis. Azt se felejtsd, hogy ekkora tavlatban maga a lakkreteg is eloregszik.
A fekete haz is ugyanugy valtozik, max a szinen nem latod (vagy kevesbe - kifakul). A muanyag minosegen mulik, mennyire gondoltak erre. Gondolom olcsobb stabilizator nelkul, es hasznos elettartamot kibirja, utana megsemmitesnel a “tartositott” muanyag meg artalmas, mert lassabban bomlik le. Ezek csak a mi hulye igenyeink, igazabol sose volt cel.
A feladat itt az lenne, mi az a modszer, amivel potolni tudjuk, amit akkor elmulasztottak. Van meg jopar feheritendo hazam talonba, lehet vmelyiken kiprobalok tobbfele anyagot. Tobb helyen irjak pl ezt, nyakamat ra, hogy ez vmifele stabilizator, elvileg havonta kellene kezelni (fene csinalja), de ha van rajta egy reteg, talan lassabban bomlik le maga a protektor is vedett korulmenyek kozott.
De meg kutakodok a temaban, csak eloszor a folyamatot akartam megerteni. A kemiai, muanyag feldolgozasi reszet mar elolvastam, de lehet nem artana kicsit az elektromagneses sugarzas vs muanyagok temaban is kicsit jobban elmelyedni.
Esetlegesen olyan tarolasi modszert kellene keresni, ami minimalizalja az oxigennek valo kitettseget, de nem jar tul nagy jarulekos nyuggel, ha az ember hasznalni akarja (folpack, ilyesmi).
Biztos muzeumok is raalltak mar erre, mert mar van olyan idos a muanyag, hogy problemat jelentsen a megorzesuk. Esetlegesen lehet irok parnak, hatha tudnak par tippet adni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #86168 üzenetére
Igazabol fizikarol olvasok, csak ez szoget utott a fejemben, hogy nemi magyarazatot adhat.
Ahogy olvastam a muanyagokhoz kulonbozo stabilizatorokat adagolnak, hogy egy idore megakadalyozzak az oxidaciot (es a muanyag lebomlasat). De alapvetoen oxigenmentes kornyezetben kellene a gepeket tarolni, az elektromagneses sugarzas (ho, feny, etc) csak a katalizator.
A nem lekotott molekulakhoz oxigen kapcsolodik, ettol az anyag szerkezete megvaltozik, es mas tulajdonsagokkal fog rendelkezni (torekeny lesz, elszinezodik, stb). Hidrogenperoxiddal a feluleten az oxigent fel lehet szabaditani, ettol megint mas lesz az anyag, de a stabilizator lebomlasa miatt ido kerdese, hogy mikor kapcsolodik hozza ujra oxigen. Az ilyen uvprotectorok valszeg ugyanugy stabilizalot tartalmaznak, es le lassitja a reoxidaciot, de azok is lebomlanak, igy idonkent at kellene kenni az egeszet.
Szoval a hosszu idore eltett cuccoknal valszeg vmi vakumozas jelentene a megoldast, nem a sotet, etc. Ez a bromid meg annak vandorlasa nagyon altudomanyos baromsagnak tunik.
-
arn
félisten
Lehet erdemes lenne kicsit jobban belemelyedni a fizikaba a retrobrightnal - ez valaszeg magyarazat arra, hogy miert kell uv feny az oxigen kiszabaditasahoz, arra is, hogy miert kezd kifeheredni a napra kitett muanyag. Amellett, hogy a muanyag errodalodik, az oxidalt kotesek is serulnek, felbomlanak (a napsugar is szelesspektrumu elektromagneses sugarzas).
1905-ben Albert Einstein figyelemreméltó magyarázatát adta a fotoeffektusnak, egy addig zavarba ejtő kísérletnek, amit a fény hullámelmélete nem tudott megmagyarázni. Bevezette a fotont, mint a fény sajátos tulajdonságokkal rendelkező energiakvantumát.
A fotoeffektus során megfigyelték, hogy bizonyos fémekre ejtett fény elektromos áramothozott létre egy alkalmas elektromos áramkörben. A feltételezés szerint a fény elektronokat ütött ki a fémből, amelyek így "folyni kezdtek" az áramkörben. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy míg a leggyengébb kék fény elég volt az áram megindításához, a legerősebb vörös fény sem tudta megtenni ugyanezt. A hullámelmélet szerint a fényhullám ereje, azaz amplitúdója a fényerősséggel volt arányos, azaz egy erős fénynek elég erősnek kellett volna lennie az áramkeltéshez. Különös módon ez mégsem így volt. -
arn
félisten
válasz
fatpingvin #86033 üzenetére
Onmagaban a pillragaszto semmit se er, szodabikarbonaval kiterhalosodik, sokkal erosebb kotes.
-
arn
félisten
Probalta vki az uv protectorokat retrobrightos alkatreszeken?
Vhol en ugy erzem, hogy mivel a retrobright gyk feloldja az oxigent a kotesekbol, az oxigen idovel ugyanugy kapcsolodni fog a serult felulethez - gyorsabban, hiszen az eredeti anyag mar serult, az eredeti kemiai kotesek felbomlottak, valoszinuleg stabilabb a sarga, oxidalt kotes.
A feheritessel log a levegoben a dolog, igy vagy vmivel helyettesiteni kellene az oxigent, hogy az ne tudjon kotodni, vagy ugy lefedni a serult kemiai koteseket, hogy az oxigen ne kapcsolodhasson megint. Mivel az sugarzas (uv, ho), csak katalizator, nem az uvtol kell vedeni, hanem az oxigentol. De ez csak elmelet, probalta vki az uv protektorokat?
Amugy nem rossz ez az uv protektor dolog, de meg az eredeti muanyagot kellene kezelni vele, meg mielott oxidalodik, a serult anyag mar nem stabil, hiaba feherited, normal korulmenyek kozott stabil (sarga) allapotra torekszik.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #85458 üzenetére
Costa rican kivul lehet kinaban is jart
-
arn
félisten
válasz
fatpingvin #85352 üzenetére
Mit? Unified architektura, magas hatekonysag, sajat dedikalt api, rovid ido alatt megjelento optimalizalt swek? Hol van ez meg pcn?
Amugy magaval a dxel sincs semmi gond, pl egy xboxon is megvannak a fenti dolgok,.
-
arn
félisten
a feheritett cuccok mennyi ido alatt lesznek ujra sargak? Vkik eveket irtak.
az elozot egy honapja csinaltam, aztan bedobozoltam. most epitenek belole gepet, de mar mintha most sargas beutese lenne
-
arn
félisten
válasz
quailstorm #85027 üzenetére
Sokmindenen mulik, hogy jo legyen. Hw, sw oldalrol is.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #84984 üzenetére
Miert jobb, mint az sd pl?
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #84949 üzenetére
Igy raktam ossze ket antec p180bol egyet. Keptelenseg volt olyat talalalni, amin nem tortek el a muanyagok.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #84922 üzenetére
Meg kell nezni a mereseit
bar ez mindig csak a tortenet egyik fele, a hangszoro folyamatosan valtozo terheleset nehez szimulalni. De egy normalisan megtervezett hasonlo mukodesu erosito (pl d osztaly) altalaban transzparens, nem igazan beszel bele a vegeredmenybe - ha igen, akkor abban a rendszerben vmi el van kefelve.
Mostanaban parhuzamosan hallgatok egy 2000 eurosat meg egy 180 eurosat - sok elterest nem hallanal kozottuk, pedig meresben jocskan van kulonbseg. Az erosito mellett mas az xlr kabel, a hangdobozkabel, tapkabel is - hifiben ez mar a vudu kategoria lenne, hogy van ilyen kis elteres kozottuk.
-
arn
félisten
válasz
jokeph #84919 üzenetére
Alapzaja a legtobbnek van, a vegfokok sajatossaga. Szvsz nem ezen mulik a jo hang, noha vannak ilyen -110-120db zajszintu erositok is (purifi alapu erositok, benchmark ahb2), de az ilyen budget studiodobozokba filleres dbok kerulnek. A behringer a800nak nincsenek remek meresi eredmenyei, de jo hallgatni, az a 70db epp eleg a legtobb zenehez.
Hallgattam egy masfel orat, ha az ember fule akklimatizalodott, jofele. Masodik blikkre is nagyon jo a zenek texturaja absz ertelemben is, es meglepo modon a dinamikai felbontas is, ugyes dobozka, lehet hosszabb idore is osszebutorozunk, csak a mixerhez kell vmi kabel.
-
arn
félisten
válasz
jokeph #84911 üzenetére
azert a hangjat ugy kell kezelni, hogy ekkora meretbol jon
nem ugorja meg az adam t5vt, ami az asztalomon volt/van/lesz. kontrolmonitornak eleg jonak tunik, es megdobbento dolgok jonnek belole, de azert neha kilog a lolab. eleg erzekeny az elhelyezesre egy nagyobb kijelzo mellett - ugy a legjobb, amire kitalaltak, berakod a notebook melle, rakotod egy tyukbel kabelen, es lehet mixelni.
ha az ember fule megszokja a furcsasagait, lehet lelkesedni erte. hasznalom kicsit, hogy megeri e ennyit aldozni a meret oltaran - vegulis zenet itt annyira nem hallgatok, inkabb csak valogatom oket, arra meg jonak tunik.
masik hatranya, hogy nem balanced, de mixerrel valoszinuleg nem gond, ha kepes kezelni a nagyobb jelszintet (erre nem talaltam infot).
-
arn
félisten
A multkor beszeltunk az iloud microrol, szembejott egy olcson, lecsaptam ra. Szvsz azt is meglepi, aki mar sokmindent hallott
vmi tulfujt hangra szamitottam, ehhez kepest nem is a melyszekcio a meglepo, a youtubeos videokon hallottam mar, a tere, a zene texturaja csinalja a varazslatot. Muhang, de nehez nem szeretni erte, hogy ekkora vmibol jon, nagyon ugyes konstrukcio. Ezek az aranyok:
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #84700 üzenetére
A mai generacionak egy eszkoz a szamitogep a sok kozul, nem vmi draga, elerhetetlen v nehezen elerheto cucc, amihez erteni is kell. Fogalmuk sincs, mi van benne, hogy mukodik, a leheto legkevesebb energiat akarjak a kezelesere forditani. Es ez a jelen technikaja, a regi miert is erdekelne oket?
Csak a mi generacionk ilyen gepbuzi, akik analog vilagban szocializalodtak, es elvarazsolta az uj digitalis vilag.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #84693 üzenetére
Ct1600 pana, ct1690 sony
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #84691 üzenetére
Koszi, vmit csak talalok… sbpro2om van hozza.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #84687 üzenetére
Marmint hogy 1.44es floppykabellel hasznalhato?
-
arn
félisten
A regi sajatkontrolleres cdromokhoz milyen kabel passzolt? Sony cdu33a.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #84642 üzenetére
ugy csinald, hogy magadnak csinalod
masoknak gyartott tartalmakba nem erdemes tul sok energiat feccolni. de igazabol az ide jaro emberek vs prohardveren irogatok aranyabol azert lehet kovetkeztetni, hogy mennyi embert erdekel ez. en szivesen csinalnek tobb tartalmat, az alapokat is megteremtettem hozza, de nincs ra idom, max vmi minimal dolgokra.
a hweket is magamnak gyujtom sajat hasznalatra. modern hwek jonnek, mennek, a regiek maradnak (max a szamomra feleslegestol szabadulok meg).
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84607 üzenetére
Valszeg senki sem akart 5 eves kartyakat uj lapokba pakolni. A gyarto meg sporolt par dollart.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84603 üzenetére
Azert van benne a bevagas, hogy ne vagd tonkre a hwt
-
arn
félisten
válasz
zoltanz #84525 üzenetére
Van ilyenem 3.2-4.3 meretben
az fireball se-ig (fireball, fireball st, se) a leggyorsabbak voltak, nagy kedvenceim. Az lctvel elegge leamortizaltak a fireball nevet.
Egy legelso generacios 1080at elfogadnek. 1280 van csak belole, az mar masodik hullam, kesobb jott ki. Vagy ketszer gyorsabb volt, mint a korabeli vinyok 95ben.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84488 üzenetére
Hja, desktop pc ~ meruloforralo
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84451 üzenetére
Pedig ezen meg nagyobb hutes is van… ugy latszik vmi total alul van meretezve rajta, es ido kerdese mikor doglik meg. Egyszer vki debuggolhatna, mi halalozik el rajta.
9800prom van, az kevesbe gaz mar, meg az enyemre raktam hasonlo korhu zalmant oldalso ventivel. Freak egy konstrukcio, de a kartya nagyobb resze van hutve a korabeli hutokhoz kepest.
Kar, hogy a korban passzolo 7000es nincs hozza (nem is letezik).
-
arn
félisten
Mendocino [link]
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84423 üzenetére
Steppinget nezd meg, ami a p2nek megfelelo, 450 korul fog menni, a p3asokkal megjelent elmegy 550 kornyeken, ha szerencsed van. 600ra mar az intelnek is valogatni kellett, meg feszultseget emelni.
-
arn
félisten
Ipad pro 2021
Canvas score - Test 1: 2034 - Test 2: 3514
WebGL score - Test 1: 1727 - Test 2: 1624
Total score: 8899 -
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84362 üzenetére
Atya eg… nem csak pongyola, de meg az alapokkal sincs tisztaban sok helyen.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #84289 üzenetére
Brandgepekre rakosgattak, a millenium elott sok ember meg kepen se latott dobozos processzort
486 korszakban meg az “overdrive” volt elmeletileg a bolti formaja a prociknak, jo dragan, siman talcan jottek.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #84286 üzenetére
Thx. Akkoriban nem volt ez jellemzo
mar erdeklodtem nala, hogy a csatornam logojat megcsinalna e. Max ennyi erdekelne.
-
arn
félisten
Nah erre buszke vagyok, hogy sikerult minden muanyagot az eredeti szinere, homogenen restauralni (matricak is voltak rajta). Vhol innen indultunk, azt hittem ebbol sose lesz semmi. Voltak rajta vmi fura sarga foltok, azt is sikerult eltuntetni, de a lemezen a porszort resz texturaja egy dbon aldozatul esett, pedig vattaval simogattam. Majd legkozelebb erre is figyelek, a szurke reszhez mar nagyon ovatosan nyulok, mert jobban zavar ha latszik a beavatkozas, mintha van egyket harci serulese. Vegulis egy szep allapotu 25 eves pc a cel, nem egy uj.
-
arn
félisten
válasz
frescho #84221 üzenetére
Kinek mi
Ha a kort nezzuk, akkor egy 10-15 eves vas siman beleferne. Viszont ebben az idoszakban annyira lelassult a gepek evolucioja, hogy ez pl a 90es evekben 2-3 ev lett volna (vagy annyi se: 486-ppro 5 ev, voodoo-gf256 3 ev, aztan x generacio valtas, sokszoros sebessegkulonbseg).
-
arn
félisten
Retrohwnel sose tudod az eloeletet. Vettem mar foton ramaty allapotban levo cuccot, es remek allapotu vasat lehetett belole csinalni, es volt dragan vett csodaszep is, ep matricakkal, aztan nem volt szazas. A masik, hogy valemelyikkel engedekenyebb vagyok, mert olyan ritka, vmelyiknel meg csak a karcmentes erdekel. Egy tobb evtizedes holmiban mindig benne lesz a buko lehetosege, max az ember tanul az apro jelekbol.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #84013 üzenetére
Szvsz egyre ritkulni fognak.
-
arn
félisten
Dos alatt pl nem mindegy, hogy 33 v 66mhz.
-
arn
félisten
válasz
frescho #83981 üzenetére
Aha, erdekel…
muanyagnal komolyan nem ertem, hogy nincs egy ceg, ami uzletet latna regi abs muanyagok otthoni felujitasaban. A vinyldye pl tokeletes modszer lenne, ha lenne megfelelo szinu, nem roncsol, nem kopik, eltavolithato, etc most szepen neznek ki a szokitett muanyagok, es megovassal kivancsi vagyok mikor lesz megint ronda, es hogyan. Pl volt, ahol csak egy iranybol csinaltam az egeszet, hogy a nap sutotte.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
Kar, hogy korabban nem porszortak mindent, sokkal tartosabb megoldas, meg most egyszerubb is lenne reprodukalni, mint az olcson feluletkezelt lemezek megmunkalas utani allapotat.
En sokat gondolkodtam rajta, hogy lehetne utanozni, ezt a “gagyi” megoldast, de, ha hozzanyul az ember, max ugy lehetne restauralni, ahogy sose nezett ki uj koraban.
-
arn
félisten
Szep lett, minden porfestett?
-
arn
félisten
Sracok, nem lehetne ezt a nem retros szoveget mashova vinni?
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #83792 üzenetére
Mi a motivacio, a noszalgia vagy csak mas? Szigorian veve mindegyik midi vacak, max az adott kor szinvonalan jo, jobb.
En sose hallottam anno sc55ot, igy a kezdeti oromkodes utan nem is hasznaltam tobbet, mert nekem nem nosztalgikus. Gusnal is ott tetszik, amit anno hasznaltam, 94ig kb az fm az autentikus, orultunk, hogy futotta blasterra (sok gepben hangkartya sem volt), a rolandot max a setupban lattuk.Epp olyan ez, mintha a c64ben lecserelned a sidet. Lehet jobb lenne, de nem ugyanaz a feeling.
Ami ugras volt megszolalasban az a mod volt, de az hasonloan szolt minden kartyan, nem voltak olyan elteresek, mint midinel.
-
arn
félisten
Late 93, early 94
Intel OverDrive 486DX2 66 CPU
DTK PKM-0037S (SiS 85C461) mainboard
Motorola 4M FPM RAM
Goldstar 4M FPM RAM
Prolink Computer MVGA-PS805 1M VLB (S3 86C805-P) VGA
Creative Sound Blaster 16 ASP sound card
Promise DC4030VL-2 4M cache VLB controller
Winbond W86C45x ISA I/O card
Western Digital Caviar 2420 HDD
Panasonic JU-475-5 FDD
Mitsumi D359T5 FDD
Baby AT (black display) case
Computer Zone 200W PSU -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #83727 üzenetére
Feketek legyenek benne, mert az trendi. Bar lehet nem ebben a kontextusban
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #83703 üzenetére
Nekem a gus mindig is demoscene kartya volt/marad - ott meg semmi jelentosege a midinek.
Jatekoskartyakent meg azert irtam, mert addigra alig hasznaltak midit, de ha mar win es midi, pl a liveba azt toltesz, amit akarsz - egyszeruen a “gus” sokcsatornas dos alatti hwmix jellege kihasznalatlan.
Nem veletlenul nem ert meg el annyit sem, mint a gf1 alapu kartyak. Ha nem lenne gus kompatibilitasa, lenyegeben csak egy lenne a sok kozul.
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam topic
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Remaster kiadást kapott a Heretic és a Hexen
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gitáros topic
- Hobby elektronika
- Wise (ex-TransferWise)
- Battlefield 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest