- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Erős, de energiahatékony lesz a Dimensity 9500
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
envagyok #95179 üzenetére
Annal talan konnyebb, brandgep - kb kategorizalja, mit erdemes. De a brandgepek sose erdekeltek, talan egy compaq dx266, mert amikor elkezdtem, az menonek tunt, de ma mar tudom, hogy szarabb lenne, mint a sajat korabeli buildem.
Brandgepnel tuti ragaszkodnek az eredeti kiepiteshez, es a legtobb mar ossze van turkalva, ha vmi hianyzik belole, kb remenytelen potolni.94es socket4hez talan a 964 passzolna a legjobban jellegeben.
-
arn
félisten
Hat elso gepnek dos ala eszembe nem jutna… a socket4 tipikusan az a konfig volt, ami meg draga, par honap mulva meg mar lassu
Hasznalati erteke kb, mint egy dx4.
Igy a socketek menten van mar a 90es evekre socket2, socket3, socket5, socket7, ss7, slot1. A socket4 piszkalja a csorom, csak eppen ertelmet nem latom, pedig annyiszor nekifutottam mar. Most eppen probalom megideologizalni, hogy ez kell.
pl mi a fenebe rakja az ember, a korabeli 93/94es szirszar hazakban hulyen mutatna az egesz. Az “elerheto” konfigok nemelyike is necces, csak a 90es evek vegere lehet kb minosegi hazakat talalni.Mindig probalom megtalalni az egyensulyt egy elkepzelheto jo konfignal, nem akarom telitomni irrealis dolgokkal - “hiheto” legyen, bar neha tullovok a celon, az utobbi idoben inkabb downgradelem a konfigokat.
-
arn
félisten
Most megint szembejott egy p60, de akarmennyit agyalok a socket4es gepen, egyszeruen nincs olyan honap, amikor vmifele csucsot jelentett media (jatekok, stb) szempontjabol.
Amikor 93ban megjelent gyk eisas gepekbe jott (szerverek), 94 legelejen jelentek meg a pcios lapok es kartyak, de mire pcira kijottek a normalis chipsetek (vision864 meg ilyesmi), addigra a p90 is a piacon volt.
Raadasul a tortenetbe belerondit a meg korabban jott dx4, ami cpu szempontjabol total hasonlo szint volt (negyed akkora fogyasztasbol), fput kb semmi nem hasznalt akkoriban.
Pedig annyira adna magat, hogy az elso pentiumra vmi csucsgepet epitsen az ember… de a gyakorlatban a p60ak a korai szakaszban ritkak voltak, mint a feher hollo, dos alatt kozepszar vgaval es a most fennmaradt lapok nagy resze mar 95 korul kerult piacra, amikor ketszer gyorsabb penyat is epithettel. Meg olvasok utana, mert lennie kell 94 tavaszan egy jo kompromisszumnak.
-
arn
félisten
Akkor mar csak azt kell eldonteni, hogy 1 master es 1 slave az egy csatorna vagy ketto
-
arn
félisten
válasz
Pikari #95053 üzenetére
Csak azt nem, hogy 2002ben gyartottak
ez olyan, mintha leszaroznad a veteranautot, hogy minden mai auto jobb nala. A 9700prot azert tiszteljuk, mert anno olyat tett le az asztalra, ami ritkan tortenik. A 4850 jo kartya volt, de csak egy a sok kozul a sorban.
Azert ez 21 eve odabasz volt. [link]
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #95038 üzenetére
Ha mar 99
-
arn
félisten
Nem probaltam, de jo esellyel ugyanaz a vga/vesa resze. Legalabbis kompatibilitas alapjan ezt tippelnem.
Oszinten szolva nem er annyit az egesz, az ilyen koztes (400x300, 512x384, etc) felbontasok csak nagyon rovid ideig voltak jellemzoek.
De vki szorakozott ilyesmivel [link]
-
arn
félisten
válasz
envagyok #95003 üzenetére
Slot 1 (Feb 2000)
Intel Pentium III 800 CPU
Asus P3B-F (Intel 440BX) mainboard
Toshiba 128M PC100 SDRAM RAM
Asus AGP-V6800 Deluxe 32M AGP (NVIDIA GeForce 256 DDR) VGA
Creative Sound Blaster Live! sound card
Creative Sound Blaster Live! Digital I/O Card sound card
Gravis Ultrasound Plug & Play Pro 8.5M sound card
IBM Deskstar 34GXP DPTA-372730 HDD
Plextor PX-W8432Ti CD-RW
Mitsumi D359T6 FDD
Yeong Yang case -
arn
félisten
válasz
#17416704 #94985 üzenetére
Miert, vlbbe mit teszel?
5x mar 96-97ben ment budgetkent, addigra a vlbnek lealdozott, tipikusan sis495/496 lapokba raktak vmi olcso trioval vagy ilyesmivel. Az atlaggep mar a pentium volt akkoriban, szinten pcial.
Utoljara 95 kornyeken ment a vlb, mint hattyudal, a lapok tobbsege nem is ismeri az 5xet.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94942 üzenetére
Ez az a hw, ami sose erdekelt, nincs szamomra hasznalati erteke
max eladnam a tobbi hulyenek sok penzert, de sose ezert gyujtom a retro hwt.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94933 üzenetére
Arra meg eleg a v2/3
a glide mar 99ben sem zavart sok vizet
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #94780 üzenetére
sokan vettek cdirot a teljesen atlagos gepukbe, amikor bezuhant az ara (97-98?), hogy ok abbol majd meggazdagszanak. igy irt nekem az egyik haver sok cdt free
egy cdiro maradt meg bennem, ami tenyleg kurriozumnak szamitott - 94ben - egy pc haz szelessegu, az illeto vett hozza 2gs scsi vinyot is, akkoriban elkepeszto meretu volt (kornyezetemben tipikusan 120m korul jartunk, igaz 93as gepekkel). nem keveset aldozhatott ra, de valszeg nem sokan irtak meg cdt.
-
arn
félisten
Valszeg a floppy koncepciojabol indultak ki, szvsz nem lett volna hulyeseg, tokot igyis ugyis adtak a lemezhez, es sokkal kevesebb fizikai karosodas erte volna.
Ez a caddy dolog inkabb azert halhatott el, mert a cd masra is hasznalva volt, mint pl az audiocd, innentol meg valoban celszerubbnek tunt ahhoz igazodni.
Meg persze szabvanyositani kellett volna a caddyt, mint a floppyt, gyanitom ezt is elmulasztottak.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94728 üzenetére
Az usb ekkoriban meg gyerekcipoben jart, meg azt inkabb ideiglenes tarolasra hasznaltak floppy helyett, nem archivalasra, a vinyon levo felesleges cuccok lementesere. A masik, hogy az egesz egetesi folyamat korulmenyes volt a romoknal.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94718 üzenetére
Szvsz azert nem volt ennek piaca, mert a 2000es evek elejen olyan gyorsan nottek a vinyok meretei, hogy elenyeszo meretu volt egy nagyobb vinyohoz kepest, ugyanaz jatszodott le, mint a cdirokkal - ott is 95/96ban 650mb meg egy jo meret volt, 98/99re mar semmire se eleg.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94628 üzenetére
gondolom akkor nem biztonsagi okokbol hasznaltad (raid 0)... mert alapbol ugyanazt tarolod ket vinyon (raid 1, ha most a tobb vinyos raidektol eltekintunk). igy ha az egyik megdoglik, akkor ott a masik. de ez a rendelkezesreallasrol szol, a backup mas teszta, es a raid ezt nem oldja meg.
szoval idealis esetben harom vinyora van szukseg egy vinyonyi tarolasra (2 mirror + 1 backup).
en azert hasznalok a nasban raidet, ha egyik vinyo megdoglik, akkor a rendszer megy tovabb, amig ki nem cserelem a hibas vinyot. ha mindketto kileheli a lelket, akkor nincs nas az uj vinyokig, es a backuprol kell visszamentenem az egeszet, ami usbn 8-12tbnal nem keves ido.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94618 üzenetére
Szerveren, vagy akar egy nason nem egy haszontalan dolog a rendelkezesre allast tekintve
a tukrozott koteteket linux alol lehet olvasni, meg ujrakonfigolni is.
Meg pl synologyn alapbol raidben megy minden, csak a modokat allitgatja, igy meg lehet csinalni, hogy a single vinyot atrakod “raidbe”, beraksz melle egy masik vinyot, es letukrozi magatol, es ez visszafele is megy, adatvesztes nelkul. Mondjuk ezt csak konzolon tudod megtenni, mert a ui nem tamogatja.
-
arn
félisten
válasz
batyuska100 #94601 üzenetére
Korabeli jatekokhoz hasznalj korabeli hwt, ost es drveket… melle nem nagyon foghatsz
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94577 üzenetére
Mint midi jobb, de ebbol csak inkabb annyit fogsz erezni, hogy mashogy szolal meg. Midiben nincs igazan jo/jobb, szubjektiven neked melyik tetszik jobban.
Nekem az ilyen nagyon tullott es modern midik teljesen stilusidegenek a jatek szinvonalahoz kepest. Az mt32nek meg regies hangja van, az sc55 is sok mar nekem legtobb esetben, senki sem hallgatta ugy anno. Talan a dos korszak legveget tudnam elkepzelni vele, de akkoriban meg mar a midi nem ment ugy.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94572 üzenetére
Mivel sose irtam egy cikket sem, nincs
de demok alatt mindenfele vesa tsr nelkul a legkompatibilisebb kartya. Amugy minden kartyanal vannak kakukktojasok, ha dost kellene egy kartyaval lefednem, ez lenne a sorrendem:
* riva128
* s3 vision/trio/virge univbevel
* arkkal nem teszteltem sokat, mert gyors es kompatibilis, de pocsek kepe van, amiket probaltamA kesobbi nvidiak is ugyanaolyan jo kompatibilitassal rendelkeznek, csak nincs hozzajuk univbe az egzotikusabb felbontasokhoz, es a biosban is redukaltak a szamukat (pl 512x384).
3dfx v3 nem rossz, de nincs 32 bit
Tsenget keruld, mert szinten nincs 32bit, emellett bugos is a scroll sok helyen
Matrox millenium meglepoen jo a 95os korai biosokkal (pl vbe 2.0, reszleges linear frame buffee support 95ben biosbol!) , de ott vmi felrement a kesobbiekkel, lassabb lett meg nem is kompatibilis.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94484 üzenetére
Mekkora piaci jelenlete volt ennek? Az a korszak akkor es ott lezarult 99 vegen, 2000 elejen. Az s3 addig egy fontos piaci tenyezo volt onallo gyartokent, gyakran jelentos piaci reszesedessel. Utana az s3 nev alatt x evente kiadott kartyaknak nem sok kozuk volt ahhoz, amit a 90es evekben kepviseltek.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94481 üzenetére
Annak mar semmi koze sem volt a dedikalt vgapiachoz, a savage 2000 volt az utolso, de az is eleg felkesz volt.
Erdekes, ahogy a 3dfxet elrantotta az stb, ugy az s3at a diamond. Kar ertuk, mert akkor volt utoljara, hogy az nvidia, ati, s3, matrox, 3dfx is hasznalhato es versenykepes kartyat tett le az asztalra.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94474 üzenetére
Elotte 8ms tntm volt, a s4pro 32 gigaval jott, 4x annyi rammal. A 16bites teljesitmenye hasonlo tuning nelkul, de 32 biten mar a tnt2 korul volt foleg tuningolva. Egyaltalan nem latom miert kellett volna szerencsetlent egy harmadsebessegu gepbe karhoztatni, foleg hogy egy tipikus s7ben agp se volt, amelyikben meg volt, inkabb ne lett volna.
Az s3 mar 2000 elejen kiszallt a 3d versenybol, igy nem tudom milyen tamogatast varsz toluk xp ala, ami 2001ben jott ki.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #94468 üzenetére
Ez hulyeseg a s4pro nagyon is potens kartya volt 99 kozepen, ha vkinek nem futotta tnt2re. Sot igazabol 32 biten alig volt kulonbseg kozottuk, foleg, hogy a s4 jol tuningolhato volt. Nekem anno 550re huzott celeron mellett volt, arrol mar csak tnt2 ultrara valtottam, amikor olcsobb lett a gf miatt.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94415 üzenetére
A vortex mindig maceras mas kartyakkal, ezert is preferalom a liveot.
-
-
arn
félisten
Vegre raszantam magam
szoval van ez a haz, amire nem keves idot feccoltem, hogy szepen kifeheritsem. Sajnos sok ertelme nem volt, mert egy ev mulva, ha nem is annyira, mint regen, de besargult ujra (dobozban tarolva). Annyi elorelepest latok, hogy homogen maradt, tehat nincs meg az oldalankenti eltero arnyalat.
Kiszedtem ket lemezt belole, ezeket kifeheritem ujra, az egyiket lekezelem a viasszal, majd visszarakom a hazba. Kivancsi vagyok ujabb egy ev mulva milyen elteres lesz az:
1x kezelt
2x kezelt
2x kezelt + viaszolt felulet kozott -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94222 üzenetére
Hagyd defaulton, ha nem tudod mit csinal
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94197 üzenetére
Megneztem par jatekot, a monitornak konkretan olyan kepe van, mint nem is hasznaltak volna, szep kontrasztos, fenyeros. A roland meg nagyon jol hozza az akkori jatekok hangulatat - most lehet nem a legjobb egy (hifis) zenen, de jatekokhoz tokeletes, pont passzol a karaktere hozza.
Most kerultem a legkozelebb ahhoz, amilyen anno volt, ennel jobban nem tudom van e ertelme errodalni a kep/hang minoseget, hogy kozelebb keruljek a 90es evek elso felehez (14-15os monitor, alternativ speaker). Ezek a monitorok mar kenyelmesen digitalisak, anelkul, hogy szetcincalnak a dosos jatekok kepet.
-
arn
félisten
Az sbpron a second reality mar tuti hifin ment 94ben, elotte nem lattam, de megneztem vagy haromszor, annyira elkepeszto volt egy evvel kesobb is az asm93 utan a korabeli jatekokhoz kepest.
Ilyen minierosito volt orionbol is, altalaban vmit koppintottak a nyugati blokkbol.
-
arn
félisten
Errol van keped? A 2000es evek elejen mar voltak fadobozos speakerek, de lenyegeben ugyanaz a sok tajvani wattos megoldas.
nekem a legelejen volt vmi kis passziv csipogo, utana eloroztam a tesom faszijanak a 70es evekbeli hifijet
lenyegeben mindig hifire voltak kotve a kartyak.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94197 üzenetére
Fogalmazok ugy akkor, az adott korhoz kepest jo
vegulis vannak a rolandok, meg az masik ezer nev alatt arult tejfolos doboz, amit jonak szoktak titulalni. Meg lehet kiprobalok mas dobozokat is, csak egy akkori hangzast keresek - amugy sok erteme nem lenne eroltetni.
Az lgr videoban masfele roland van, az asszem 90es, ez meg 96os.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94189 üzenetére
Thx - Ez volt a cel
a 19es trinitront nem ereztem jobbnak doshoz, mint egy tft, gepenkent meg nem akarom cserelgetni a monitorokat, 93-2000 idoszakot kellene lefednie.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #94155 üzenetére
Persze, felhuzod es jar, de a beszarado kenessel folyamatosan hasznalni nem tul jo otlet. Csak arra celoztam, hogy az ilyen ora retrozas szempontjabol szokoevenkent felhuzva epp azt az elmenyt mutatja, mintha, mintha szervizeltetned - jar kicsit, aztan elrakod a fiokba, hogy x ido mulva elovedd.
Nalam a retro gepek kb igy vannak hasznalatban. Radugod kicsit, szorakozol vele, aztan annyi. Nem fogod napi x orat hasznalni eveken at.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94127 üzenetére
Ezen az oldalon is sok fals informacio van, pl p3 1000en siman megy a fate of atlantis ha normalis idozites van beallitva a biosban isahoz. Az biztos, hogy a korabeli a jatek a korabeli hwen megy a legnagyobb valoszinuseggel, efelett azon mulik, hogy oldottak meg a jatekban.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2984
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest