- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7326 üzenetére
Az árak az utolsó pillanatig módosulhatnak. Márpedig itt még több mint három hétről beszélünk.
Az eddigi leak-ek alapján úgy tűnt, hogy a valahol $300-350 környékére várható 13600K a 7600X-nél eléggé, a 7700X-nél pedig kissé erősebb lesz. Persze nem tudom, hogy ez a $300-350-es jóslat már tartalmazza-e az intel jósolt áremelését. Mindenesetre amennyiben a UB benchmark tényleg téves, akkor ez a $200-300-os ár a 7600X-7700X számára nem irreális.
Abból a szempontból sem, hogy ellentétben a zen3 rajtjával, feltehetőleg most van kapacitás, van készlet.
De mi magyarázza a nagy - 2x-es - rést a 7900X és a 7700X között? És mi magyarázza a 7900X és a 7950X közötti kis rést?
A Magasabb TDP biztosan segít majd kihasználni MT szempontjából a több magot.
Én még bízom abban a saját elgondolásomban, hogy a 2 CDD-s sku-k esetén a 64MB L3$ megosztott és így gaming tekintetében is el fog válni egymástól a 8 magos és a 12 magos. Ez magyarázná a nagy különbséget.Nyilván a $300 és 600 közé ($400-500) érkezik még egy 7800X3D
A verseny jó.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7315 üzenetére
Ez alapján én azt mondanám, hogy szerintem nem lesz.
Az Intel valószínűleg pár hónappal később megcsinálja majd a 13900KS-t, ami eléri/meghaladja majd a 6Ghz-et, ha a 13900K esetleg nem tenné.
De az AMD-nél ez az 5.7Ghz lesz a csúcs. Lehetne küszködni, csak nem biztos hogy érdemes, mikor ugyanúgy néhány hónappal később kiadhatják a V-cache-sel szerelt változatot, ami normál fogyasztás mellett lényegesen többet hozhat ott, ahol ez számít. -
-FreaK-
veterán
válasz
#36531588 #7300 üzenetére
Ilyen árak mellett engem nem nagyon fog meghatni, meg szerintem sokan így lesznek még ezzel.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7267 üzenetére
> Ez egész biztosan nem igaz. Az 5950X msrp-je is 799 dollár.
> Azóta a tsmc árat emelt, ez azt jelentené az amd enged a profitbólegyrészt a Redgamingtech által megadott árak találgatás és nem "leak"
Másrészt a profitot teljes életciklusra (7950X) kell számolni,
és az elején egész mások a gyártási költségek és a kihozatal.
Ha a fejlesztési költség FIX és kevés a gyártási kapacitás, akkor nem lehet olyan túl nagy profitot elérni ..Másrészt a gazdaságban nem igazán van olyan,
hogy valaki enged a profitból,
mivel profitmaximalizálás van.
Ha nagyobb az ár, akkor csökken a kereslet .. ha kisebb az ár, akkor meg nő a kereslet ... ( wiki )Persze ha az Intel továbbra is extrém alacsonyan tartja a 12Gen/13Gen árakat, és emiatt nem nagyon veszik az új Desktop ZEN4-et, akkor
tényleg árat kell korrigálni az AMD-nek,
hogyha nem akar a raktárra termelni.De a legyártott chipleteket amúgy el tudja adni szerverbe és később threadripper-es procikba is. ( feltéve ha jó a termék és versenyképes az Intel következő generációs szerverprocijaival )
A ZEN4 gyártása teljesen más lesz mint a ZEN3-as prociké.
mivel teljesen a TSMC gyártja az I/O die-t is, vagyis a logisztikán sokat lehet optimalizálni.A ZEN4-3D -nél viszont elég húzós árakra számítok ..
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7272 üzenetére
valoban, viszont a csokkeno pc eladasok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mi az, amit a vevő hajlandó/tud megfizetni ; az AMD az FX-et anno adta minuszosan is, most azert van rá sansz, hogy a szerverpiacon vastagon van/lesz profit, oemek egyedi arat alkusznak ki, a DIY meg nagyjabol ugyis csak annyit kap, amire van kapacitas, azaz nagymertekben nem modositja a negyedeves szamokat, ha itt pici a marzs.
én már nem lepodnek meg egy 6nm -re visszaportolt Zen4 magon sem. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7242 üzenetére
> .. 1 évvel ezelőtt ..
> Hasonló források a zen4-et is 2022 Q4-re datálták,
> ehhez képest az augusztus még ha formális rajt is, nem Q4.< szerintem/feltételezés >
Az AlderLake/RaptorLake nem lett rossz, amire kellett
valami jó válasz ..
És az AMD minden fejlesztési erőforrást a zen4-re tett fel,
aminek következményeként ..
sok egyéb terméket elkaszált a belső útitervből. ( pl. Threadripper termékeket )
és szinte minden mérnököt a zen4-re állított rá.
vagyis a ZEN4 egy erőltetett menet eredménye.de nem sok más stratégiája lehetett az AMD-nek.
mert kisebb gyártási kapacitásból csak a prémiumos termékekkel tud maximális profitot kihozni
és a verseny is erős ... ( mert ott van még az ARM szervercsalád is )A tanulság, hogy semmi sincs a kőbe vésve ..
és a jó management-nek reagálni kell a piaci változásokra
és a versenytársakra.Ha az Intel-es stratégiák is 2022Q4-es ZEN4-el számoltak,
akkor nagyon meg is lepődhettek most ...szerintem aki követi a pici és eldugott fórumunk hireit
.. az nem is lepődött meg nagyon. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7249 üzenetére
mert azok talalgatasok voltak, az AMDtol hivatalos megerosites semmilyen csatornan nem erkezett. Amugy szerintem mar kint kellene lennie a Zen4nek, -- anno mintha lettek volna q2 saccok is -- csak valoszinuleg megint talaltak a veglegesnek szant sziliciumon egy sulyosabb hibat es ezert csuszott.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7236 üzenetére
> Mi lehet az oka ennek az előre hozott rajtnak,
> még ha csak paper launch is lesz, még a szeptember 15 is?valószínűleg csak egy egyszerű gazdasági optimalizáció.
feltételezve:
Hogy a ZEN4 tesztek sikeresek
és elkészült minden fontos dolog a rajthoz ..
Az a racionális, hogy kihozzák a terméket, hogy termelje a pénzt
Avagy ahogy a közmondás tartja: "Ki korán kell - aranyat lel."de még ha paper launch is lesz, akkor is sok marketing előnye van
mert a hírverés kihathat egyéb Cloud és Enterprise -os beszerzésekre,
ahol az AMD oldalára billentheti a megrendelők döntését.De még az is marketing előny, hogyha a ZEN tulajokban tartja a lelket, hogy annyira nem érdemes Intelre váltani ..
Amúgy az amd partnerek - gazdasági érdeke is,
hogy minél hamarabb kijöjjön a ZEN4 platform ..
- Am5 alaplapgyártók
- Gen5 SSD gyártók
- DDR5 memória gyártók
( Mert ami a raktárban áll - az nem termel pénzt ! )És ha szeptember végén mindenből lesz a polcon ( még ha drágán is), akkor definíció alapján ez NEM is számít "előre hozott rajtnak".
Persze az AMD is trükkös lesz ..
és mindenből a legjobbal demózza a gépet,
csak azért, hogy elinduljon a vásárlási pavlovi nyáleválasztási reflexünk.
( csúcs RDNA3, csúcs DDR5, csúcs Gen5 SSD, csúcs AM5 platform, csúcs ZEN4 proci , )És az is lehet, hogy a ZEN4-3D-t is demózzák .. csak hogy az Intel marketingeseknek ne legyen olyan egyszerű a RaporLake-s trónkövetelés :-)
A verseny jó ..
remélem az árak is konszolidálódnak jövő tavasszra. -
hokuszpk
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Formula-1
- Milyen házat vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Milyen program, ami...?
- EAFC 25
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Azonnali processzoros kérdések órája
- További aktív témák...
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged