Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
csodavas #61820 üzenetére
Nekem a válaszaidból egyrészt az úgyis kimagyarázom attitűd ugrik be, amiért _szerintem_ senki nem szívesen ír neked kritikát, másrészt a képed nem kiemelkedő, sok jót nem lehet írni róla. De ha már mindenképpen kritika kell, akkor nekem ezek a hibák tűntek fel elsőre, illetve így fotóztam volna meg: egyrészt autót CPL nélkül nem fotózunk, zavaró a tükröződés a szélvédőn. Tükröződés nélkül az ülés háttámlájában megformált Wankel rotor is jobban látszódna, kiemelve, mitől is különleges az RX8-as. A kompozíció nem jó, nincs ami autóra vezetné a szemet, hanem ellenkezőleg, a vagonok levezetik a zavaros háttérbe a tekintetet a kocsiról. Balról több teret hagytam volna és a kamerát óramutató járásával egyezően elforgattam volna pár fokot, ezzel dinamikát adva a képnek. Mindenképpen balra léptem volna pár lépést, úgy, hogy a háttérben lévő fehér konténer (?) már ne látszódjon a pocsolyával együtt és lejjebb vittem volna a nézőpontot is. Tágabb rekesszel lőttem volna meg, hátteret jobban elmosva / kocsit jobban kiemelve és kicsit több fénnyel, nekem alulexpósnak tűnik. A színvilág _számomra_ nem jön be, sem a lapítás, ha már kissé industrial a környezet, akkor ennek megfelelően a színvilágot is ehhez állítottam volna be. Valamiért ha ránézek a fotódra, az ugrik be, hogy az egész piszkos, koszos hatású és a kocsi beleolvad ebbe a rossz környezetbe. A kormányzott kereket szerencsére elforgattad, viszont a nyitott napfénytető megtöri a kocsi vonalait, zavaró. Ez a fajta rendszámtáblakitakarás ugyancsak bántja a szemeimet, ha simán kifehéríted talán az is jobb.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
pitagi #61587 üzenetére
Általában a bátrabb kísérletezésekből lesznek (kezdetben) a túlszaturált, túlkontrasztos, "hádéeresített" borzalmak. Érdemes már kezdetektől fogva YT-n tutorialokat nézni. Sok olyan praktika kerül ezekben a videókban bemutatásra, amire magadtól nem, vagy csak hosszú idő után jönnél rá. Sok videót megnézve egyúttal ráérzel arra is, hogy adott effektből, filterből, kontrasztból stb. mi az ami megfelelő mennyiségű és mi az, ami már túl sok.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
pitagi #61582 üzenetére
Bár nem tőlem kérdezted, de nekem a kicsit erősebb utómunka a képeiden azt jelentené, hogy kontrasztosabb, "térbelibb" kidolgozással hatásosabb eredményt lehetne elérni és nem lenne hátrány az sem, ha kissé vibrálóbb színeket alkalmaznál. Így mindegyik fotód egy kissé lapos. Végignézve a galériádat, látszik, hogy próbálsz tudatosan komponálni
. Viszont nem mindig kell a lehető legszűkebbre venni az élességi tartományt, nyugodtan szűkítheted virágfotóknál a blendét. Ha lehetőséged van rá, próbáld meg úgy megválasztani a hátteret, hogy az kellően távol legyen a virágtól. Így a képeken a virágszirmok egésze beleesik (beleeshet) az éles tartományba, míg a háttér ennek ellenére szépen mosódik szűkebb rekesz mellett is.
-
Fotonhámozó
senior tag
Most egyes körökben az ilyen kompóval készült nagylátós tájképek a trendik, másoknak viszont a könyökükön jön ki ugyanazt a fogást minden szirszarra alkalmazva látva. Emiatt megy FB-n az értetlenkedés a különböző fotós csoportokban, hogy az ilyen tájképek miért annyira alulértékeltek. Részben szerintem azért, mert fotós szem nem kell hozzá, csak a helyszínen alkalmazni a könyvekben leírtakat, nagyon hamar unalmassá válnak az ilyen képek. Ha pedig valaki csak ilyeneket tol, akkor kérdéses, hogy van-e szeme a fotózáshoz, vagy csak stréberként visszamondja a könyvekben, YT tutorialokban leírtakat, elmondottakat.
-
Fotonhámozó
senior tag
Ezzel a vágással pont a lényegét vetted el ennek a nagylátós képnek. Bár tankönyvi klisé a kompó, de ha már így lett fotózva, akkor az előtérbe tett dolog elvágásával elveszik a térérzet. A helyszínen kellett volna inkább fekvőben, fixált fókusszal, kameradöntéssel több képet készíteni, hogy meglegyen a fák teteje is, aztán utána PS-ban összedolgozni a különböző képeket (perspective blending).
-
Fotonhámozó
senior tag
Egyik országházas kép sincs teljesen középen. Akkor van pont centerben az épület, ha a főkupola előtti 7 kis háromszög közül a középsőnek a csúcsa pontosan a főkupola hosszúkás, 3 részre osztott ablakának függőleges közepére esik. A két éjszakai kép készítése előtt pár lépést balra kellett volna menni, a hajnalban készült kép kattintása előtt pedig jobbra.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
krono. #60384 üzenetére
#fosfrancia #csakagerman
(kicsi a világ)
A Clion szelektíven világosítanék egy leheletnyit. Az általad említett fák körüli artifact annyira nem problémás, viszont az első képen a szürke felhő alja a kocsi felett zavaróan aurás és a hátsó spoiler felett van egy anomália (vagy magán a spoileren az ég tükröződése érdekes?). A második képen a háttérből kivenném a kéményt és a tornyot és kicsit több teret hagynék a Clio előtt.
-
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
benedekco #60177 üzenetére
Köszönöm! Szeretem az ilyen "semmi csak hangulat" képeket. Amennyire egyszerűnek tűnnek, annyira nehéz jól összehozni ezeket. Apró dolgokon múlik, hogy működik-e, hozza-e a hangulatot, átad-e valami érzést vagy sem és csak öncélú DOF majomkodás. A befogadó közönség köre is korlátozott, kell hozzá egyféle nyitottság.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Adamis #60143 üzenetére
Adamis #60143: nekem Ropi által írt hibák annyira nem szembetűnőek, viszont a hinta belógó lába annál jobban zavar. Illetve a színeken húzhatnál egy keveset, valahogy fakó hatású az egész, pedig tud ám elkápráztatóan szép is lenni a levéltakaró, főleg amikor már lapos szögben süt a Nap.
topikk #60146: szintén erőtlenek a színek, görbe is laposnak tűnik. Alja nagyon sok, felül kevés. A főtémát már nem süti meg közvetlenül a napfény, nem igazán adja.
Muerte68 #60156: ahogy más már írta, valami személy(es dolog) kellene a képre. PS-ban adaptive wide lens korrekcióval általában szépen ki lehet az ilyen eltérő függőlegességi / vízszintességi gondokat küszöbölni. érdemes smart object-ként korrigálni, könnyű utólag javítani. Alak nélkül nekem ez csak öncélú, téma nélküli nagylátós képnek hat. Hasonlót akkor szoktam lőni, ha nincs más ötletem, mint pl. ez a szembenapcsis giccs.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
copass #60105 üzenetére
Nem ragadtam le a technikai résznél. Nem jön át egyik képnek sem a mondanivalója. Ha viszont művészieskedni akar és mondani akar valamit a képeivel, de ezek a szemlélőnek nem jönnek át, akkor azok a képek hibásak. Nem kell, hogy szájbarágósak legyenek a fotók.
Ezen például neked átjön a kép alatti leírás? Mert nekem egyáltalán nem. Még úgy sem, hogy a teljes sorozatot nézem:
A (cikkíró?) képaláírás(a) szerint ebben "A fasírt és a nemzeti önkép titka ugyanaz: a megfelelő alapanyagok alapos összegyúrása."-t vagy valami hasonlót kellene látni. Sem fasírt/darálthús nincs a képen, sem olyan elem, ami nyomokban is emlékeztetne a nemzetre. Még ha őrölt paprika lenne a tál mellett, már az is nagy segítség lenne az értelmezésben. A mozdulat is esetleges, erről minden beugrik csak az összegyúrás nem. A jellegtelen háttér túl nagy, anemlétezőtéma is elvész a képen. Kb. minden kép ilyen, instant shift+del. -
Fotonhámozó
senior tag
Bennem legfeljebb annyi gondolatot ébresztenek ezek a képek, hogy sza.ok. Még az indexen olvasható leírással együtt sem áll össze egésszé a sorozat sehogyan sem, a "reményvesztettség" érzése sem jön át egyik képen sem. Öncélú belemagyarázós bohóckodásnak tűnik, amit akár mobillal is fotózhatott volna.
-
Fotonhámozó
senior tag
A Moráviai álommal az a gondom, hogyha szinte ugyanezt a fotót nem láttam eddig tucatszor, akkor egyszer sem. 500 px tele van erről a fasorról nemhogy hasonlóval, hanem közel ugyanonnan, ugyanabból a szemszögből meglőtt képpel (például). Nehogymár az legyen az értékelendő fotós teljesítmény, hogy valaki GPS koordináta alapján elmegy egy helyre, aztán csak lenyomja az exponáló gombot.
-
Fotonhámozó
senior tag
Engedjétek el szerintem a pályázatokat, itthon / magyar nyelvterületen kevés az igazán nívós pályázat, sokszor inkább csak képgyűjtésről szól 1-1 "megmérettetés". Az a néhány kivétel, ami van, azok mögött általában valamelyik nagy hazai fotós egyesület vagy szervezet áll. Érthetetlen sokszor a zsűri döntése, néha a fotográfia megcsúfolása amit művelnek. Tavasszal voltam egy pályázat nyilvános válogatóján, ledöbbentett milyen képeket válogattak be a kiállítási anyagba vagy szórtak ki. Pl. tóparton 2 pad lekattintva (mindkettő kép tetejére kirakva, felül rendkívül szűken, ami égboltból látszik a víztükrön, kiégve, kompozíciós és technikai hibákkal tele), a kép totál jellegtelen. Ezt elfogadta a zsűri, sőt az egyik tag még áradozott is róla zsűrizés közben, hogy ez mennyire jó fotó (én csak lestem WTF, szerintem egy ilyet egy jóérzésű fotós a helyszínen töröl). Vagy olyan portréra is rábólintottak, amire ránézve csak az volt a gondom, hogy: alexpós, a modell fejéből tető áll ki, a sötét ruhája egybemosódik a mögötte álló autóval, háttér nem volt leválasztva... szóval csak ilyen "apróságok" voltak elrontva. Viszont azt a képemet, amivel később más pályázaton sikeresen szerepeltem, már az első fordulóban kivágták. Én erre bevágtam a durcit
. De jól kitoltam ám velük, következő pályázatukon nem indultam!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Viszlát #59690 üzenetére
Hmmm... amit halonak gondolsz, az a fák mögötti völgyben lévő pára és ködpaplan teteje. Ha megnézed az eredetit, azon is látni. Kontrasztemeléssel hangsúlyosabbá válik, de nem a túlhúzás miatt lép fel. Ez nem az a fajta glóriásodás, amire gondolsz. A felkelő nap előtti felhőréteg eléggé összevissza színeket eredményezett a valóságban, eléggé zöldbe csúszott minden.
-
Fotonhámozó
senior tag
Elvileg az, csereszabatosnak kellene lenniük gyártótól függetlenül. Ennek ellenére mindkét meglévő gyorscseretalpam alján van két bütyök, ami a véletlen kicsúszás ellen véd. Ezek miatt viszont nem lehet felhelyezni a Vanguard fejre őket, mert nincs a fejben a bütykök számára kialakítva mélyedés, máshogy van megoldva a kicsúszás elleni védelem. Az egyik talpon ez a két bütyök 1-1 imbuszcsavarnak a feje, csak ki kell csavaroznom őket. Viszont a másik talpon egyben vannak a talp anyagával. Sarokcsiszolóval nem fogok kókányolni, az biztos
Sokat szövegeltem, mutatok inkább egy közelmúltban készült képet: -
Fotonhámozó
senior tag
5D3 + Tokina 11-16. Ma jött meg az állvány, rohamtempóban sikerült úgy-ahogy kipróbálnom terepen. Első benyomásaim kicsomagolás után: kidolgozása szép, igényesen néz ki, masszívabb, minőségibbnek tűnik, mint a hasonló könnyű 'médincsájná' tripodok. Középoszlopot egyből ki is cseréltem a rövid változatra (ahogy a másik topikban írtam, arra a célra vettem ezt az állványt, hogy ultranagylátóval lehetőleg minél alacsonyabbról, de a középoszlop megfordítása nélkül tudjak képelni). Első meglepetés ekkor ért: ezen nem lehet a gömbfejet alulról csavarral rögzíteni, az csak a normál középoszlop kiváltsága Így kézzel kellett a két részt erősen összecsavarnom, egyelőre nem kezdett el mozogni a gömbfej a rövid csonkon. A második meglepetés: a meglévő arca swiss gyorscseretalpaim csak átalakítással lesznek használhatók ezzel a gömbfejjel. Harmadik meglepetés: ezen is a gyorscseretalp rögzítő tekerentyű beleér a gömbszorító tekerentyűbe bizonyos pozícióban. Negyedik: a tekerentyűre a gumiborítás mintha csak rá lenne húzva, nem tudom meddig fogja bírni, szerintem nem sokáig. Viszont amit terepen tapasztaltam, az tetszett: a kb 1,6 kg-os össztömegű váz + obi kombót stabilan tartotta különféle pozíciókban és állítani is könnyebb volt a gép pozícióját az eddigi pehelysúlyú állványomhoz képest. Ha nem fog a meglévő könnyű tripodomhoz hasonlóan darabjaira hullani, akkor szerintem be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket. Teléhez valószínűleg nem lesz jó, de ahhoz egyébként is másik állványt szoktam használni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
itouchfan #58928 üzenetére
Túl sokat nem lehet a képekhez hozzáfűzni, turistás fotókként szerintem rendben vannak. A színek beállításával nekem is sokszor gondom van, a "WB pipettával rábökök egy fehérnek gondolt területre" néha érdekes eredményt produkál. Megoldás lehetne a Colorchecker Passport alkalmazása ilyen esetben, csak hát az ára mindig meggyőz, hogy tájképnél nem is mindig kell törekedni a 100%-os színhűségre.
Múlt hétvégén volt egy nem tervezett tejútfotózásom, hazafelé tartva megálltam Almágyon. Mák volt, hogy a központi mag pont a templom mögött volt látható ekkor:
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
KelemenUhr #58884 üzenetére
Az elsőn tetszik a vonalvezetés, de a többi kép nem mond számomra sokat.
Csak ismételni tudom magam: szerintem a tejútfotózás túlértékelt giccs. Fotós szempontból nem nagy valami, gépet akár előre beállíthatod otthon, helyszínen legfeljebb ISO-val kell vacakolni. Ha egyszer rájössz mit, hogyan kell csinálni (YT videók alapján nem ügy), onnantól kezdve rutin. Az utómunka része, ami problémás.
(#58883) Matska:: nekem a tejutas utómunkád továbbra sem tetszik, nagyon inhomogén az ég, foltos és úgy általánosságban a színek nem az igaziak.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
vihartigris #58803 üzenetére
Továbbra sem értek veletek egyet a részletezett okok miatt
16:9 a képaránya így is, ennél "laposabbra" nem szeretek vágni csak nagyon indokolt esetben. Nem akarom magyarázni a képet, INTELligent meglátta benne azt, amit ki akartam fejezni.
(#58805) INTELligent: köszi! Nagykeresztúr mellett készült.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Matska #58762 üzenetére
Miért TIFF? Addig kell RAW-ban dolgoznod tejutas kép esetében (is), ameddig csak bírsz! Kezdésnek LR vagy CR, amelyiket jobban szereted, majd export PS-ba smart object-ként, innentől kezdve ide-oda tudod konvertálni a PS-Lr/CR között. Az eget az előtértől elválasztva, mindig külön kell megdolgozni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
vihartigris #58685 üzenetére
+1 annyi kiegészítéssel, hogy bal oldalon ugyanúgy jobbra hajlana a búzaszál
(#58700) SlanKyng: köszi, de magam részéről az ilyen kickstarteres dolgokkal - főleg, ha
semmirekellőkkelinfluenszerekkel van megtoldva a dolog - szemben ellenérzésem van. A nagggyontrendyyy marketing sem tudja eloszlatni bennem a kételyt, hogy az a kis gömbfej valóban képes-e megtartani stabilan 3-5 kg-nyi cuccot, a lábak pont abban az irányban a legkarcsúbbak (legkisebb a másodrendű nyomatékuk), amely irányban a hajlító feszültség fellép bennük. Nekem ez így - sok kickstarteres marketingbullshithez hasonlóan - látványos, hatásvadász, de funkcionalitásban kihívásokkal küzdő terméknek tűnik, ezért legfeljebb akkor mernék pénzt kiadni érte, ha vétel előtt lehetőségem lenne élőben megvizsgálni, mindaddig erős fenntartásokkal kezelem. -
Fotonhámozó
senior tag
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
vihartigris #58662 üzenetére
Jól kalibrált monitoron nézve minden rendben árnyékokkal is.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bandhajon@ #58660 üzenetére
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszönöm ismételten mindenkinek!
(#58656) topikk: nem unom, mert már írtam rá köszönő scriptet
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
vihartigris #58654 üzenetére
4 hétig, ha jól rémlik.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
INTELligent #58651 üzenetére
Vizsgára való felkészülés közben kikapcsolódásként beugorhatsz megnézni a kiállítást.
-
Fotonhámozó
senior tag
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszi még egyszer mindenkinek, de várjuk meg a holnapot, nehogy pofára esés legyen a vége!
(#58634) Matska:: palyazatmenedzser.hu + munkahelyen a pályázatokat intéző munkatársam szokta felhívni a figyelmemet 1-1 fotós versenyre
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszi még egyszer mindenkinek! Igen, kitaláltátok melyik az a kettő.Kíváncsi vagyok, hogy nagy méretben kinyomtatva hogyan mutatnak.
(#58629) INTELligent: ez a kedvenc felvidéki fám, minden irányból van róla fotóm, csak alulról nem. Filóztam, hogy beküldjem-e ezt a képet, mert a minősége nem az igazi. Alig mozogtak a felhők a háttérben, a nap viszont erősen sütött. Úgyhogy f/20 és ISO 100 ellenére az ND3 szűrőre még a CPL-t is fel kellett tekernem az elfogadható felhőhúzás elérése érdekében
Idén is nagyon szép a fa és a környéke, aki szeretné, az elkövetkezendő ~ 2 hétben még le tudja hasonlóan fotózni (óbásti elágazó a határ túloldalán, Ceredtől pár kilométerre). Túlzás nélkül egész Medvesalja most (is) fotós paradicsom a végeláthatatlan hullámzó repce- és búzamezőivel, lankáival, régi vulkánjaival, üdezöld mezőivel.
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszönöm mindenkinek! Most csak a két, kiállítási anyagba bejutott képet tudom megmutatni, este otthonról tudom a többi beküldött fotómat linkelni. Elég szigorúak voltak a pályázati feltételek, úgyhogy sok képemmel eleve nem is nevezhettem. Ráment több estém, mire kiválogattam, melyek felelnek meg a pályázati kiírásnak és melyeket tartom ezek közül beküldésre érdemesnek. Az esélytelenek teljes nyugalmával neveztem, mert tudtam, hogy több FIAP díjas fotós is indul a pályázaton. Ha csak a saját fotóimat nézem, akkor a beküldöttek közül biztos nem az almágyi templomosat értékeltem volna fel ennyire. A személyes kedvencemet a zsűri durván lehúzta. De már beszéltünk itt fórumon is arról, mennyire kiszámíthatatlan 1-1 fotópályázat zsűrijének döntése.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
vihartigris #58619 üzenetére
A MAFOSZ honlapjára kitett pontozás szerint az Év Magyar Fotósa / Év Magyar Fotója 2018 országos fotóverseny Táj- és városkép kategóriájában egyik képem I., másik IV. helyezett lett. Holnap kiderül, addig nem merem elhinni
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszönöm, részben emiatt is szeretnék állványt cserélni, egyre inkább nyűgnek érzem a dögnehéz cucc hurcolászását. Alig viszek magammal valamit, 6 kg alatt nem áll meg a hátizsákom tömege + állvány. Amim most van könnyű tripodom, az komolyabb cuccot csak szélcsendben tart meg elfogadhatóan. A másik, a stabil állványom ugyan tényleg masszív, de egyrészt kezdi megadni magát, halálra kell szorítani a lábain a gyűrűket, hogy ne csússzanak össze, másrészt fejjel együtt 3,8 kg. Alig használom már terepen emiatt. A Vanguard nekem valamiért sosem volt szimpi márka, bár a 265-öst lehet megnézem holnap a Tripontban ha lesz rá időm, megyek Pestre kiállításmegnyitóra / díjátadóra. Egyelőre agyalás megy, mi legyen, mennyiért.
(#58611) rekid: köszönöm
-
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
mpierre #58532 üzenetére
Ha állványra helyezed a gépet és készítesz jó pár fotót, lehetőleg időben elnyújtva, hogy a sétáló emberek ne ugyanazon a részén legyenek a képnek, aztán ezeket PS-ban összefűzöd smart objectté, majd stack módnak mean-t vagy mediant állítasz be, a progi szépen eltünteti az embereket.
(#58535) topikk: hoztam múltkor táj és természetképet is, de nem sok vizet zavart. Egy kép múlt csütörtökről, gyönyörű szép most (is) Medvesalja a hullámzó repce és búzaföldjeivel:
-
Fotonhámozó
senior tag
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bandhajon@ #58209 üzenetére
Jó az elkapott pillanat, mesélős kép, sorozat részeként, de önmagában is megállja a helyét. Tetszik a tekintetvezetés. Amin változtatnék: jobb oldalt sok. Megvágnám kb. 5:7-re úgy, hogy csak a jobb oldalát kukáznám a képnek, a háttérben a szélső fa már nem lenne rajta. Munkahelyi monitoron kicsit fátyolosnak
tűnik, ezt a fátyolt inkább levenném róla és a vignettálást kicsit gyengébbre állítanám. -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Lassú Víz #58107 üzenetére
Alapvetően ez attól függ, ki, hol húzza meg magának az erkölcsi határt. Emiatt ez emberenként változik, sajnos. Közelmúltban neveztem egy országos fotópályázatra, beküldés előtt 2 estém ráment arra, hogy a beküldendő képeimet végignézzem, biztosan megfelelnek-e mindenben a szigorú pályázati követelményeknek. Unfair lett volna másokkal szemben Photoshoppal alaposan feljavított képpel nevezni, nem beszélve arról, hogy vérciki lett volna, ha bekérik a RAW-ot és kiderül a turpisság. Emiatt rengeteg képet kukáztam. Az ilyen WS-en, vezetett túrán / mások által előre megrendezett / bevilágított helyen készült fotók mind ilyen unfairek számomra. Valahol a fotózásnak a művészetről, önkifejezésről kellene szólnia, de ha mások mindent megcsinálnak helyetted, neked mi marad ebből? Mit közvetítesz? Le tudtad nyomni a gombot? De azt sem tartom igazán fairnek, ha tájkép kategóriában kiírnak egy hazai pályázatot, amire olyan helyszíneken készült képekkel neveznek, ahová egy átlag magyar fotós a büdös életben nem jut el. Ez inkább arról szól mennyit tudsz a hobbidba beleinvesztálni.
+1 m3ss
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
s1999xx #58086 üzenetére
Túl nagy a kontraszt, sok a bebukott / kiégett rész, alak túlságosan szélre került.
(#58100) total90: végülis... már csak valami ütős, öntömjénező háttérsztori kell(ett) hozzá, + vízjel és mehet fészre / 500 px-re
pofátlan módon pályázatraés lehet örülni a kamu képre kapott lájkoknak. Aztán meg fel vannak páran háborodva, ha jogosan mondják a "fotósokra", hogy csak meg kellett nyomni a gombot. -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
marcitp #57766 üzenetére
Igen, de nem is ide a kezdőkbe rakott képekről van szó, ahová az esetek nagy részében tanács, véleményezés miatt vannak posztolva a csajos képek. Nem pedig azért kirakva (mint a nagy taglétszámú PF csoportban), hogy na tessék, ekkora nagy fotósmájer vagyok, ámuljatok.
(#57767) vond: egyre gondolunk
(MFT-t nem szoktam olvasni)
(#57768) Speeedfire: nem, nem őrá gondolok. Őt egy ideig figyelemmel kísértem fotozz.hu-n (amíg aktív voltam az oldalon), illetve 500px-en követtem, de aztán felhagytam vele. Egyrészt nekem túl sok az utómunka a képein, másrészt sok fotója túl közönséges az én ízlésemnek, épp emiatt a vén kecske és a só esete jut róla eszembe...
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
modulus #57763 üzenetére
Nagyon nagy +1
Pont tegnap jött ez elő megint számomra, mikor a PF csoportban egy bordó felsős, elég nagymellű csaj képe alatt megláttam, mennyi like-ot kapott. Pedig maga a kép erősen felejthető, kb. 2 didi dekoltált felső alatt + mosott háttér (ellenben a fejét függőlegesen szétvágja a fal és egy nagy világos folt erősen elvonja a tekintetet a csaj
mellérőlfejéről). Pár nappal korábban egy fantasztikusan bevilágított, tartalommal, témával, hangulattal, történettel rendelkező, középkori jelmezes hölgyről készült kép negyedannyi like-ot sem kapott. Percekig néztem, hogyan lehetett megoldva a bevilágítása, annyira profin volt megoldva. Meseillusztrációnak is beillik a kép.100 csajos fotóból 95 teljesen jellegtelen. Cicát megkéri, nézzen bele az obiba, kattint, ennyi (jön át számomra belőle legalábbis). Koncepció sokszor nulla, hangulatról ne is beszéljünk. Sok esetben súlyosbítva a "kép" rém gagyi filterrel. Ha extrém ülőgumós vagy nagytüdejű / markáns CCAI-es a
pózer p.. majdnemcsúnyátírtamcica, az ösztönlények eszetlenül, kritika nélkül nyomják rá a like-ot. Ettől még a szirupos, mézes-mázos, ultragiccses baba / gyerekfotók is jobbak, azokon legalább a koncepció átjön legtöbbször. -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Matska #57729 üzenetére
Ha flare-ezik az obid, akkor ilyen esetben érdemes két képet készíteni a helyszínen, az egyiket hagyományos módon, a másikon kitakarod a fényforrást az ujjaddal vagy tenyereddel. Ha oldalról jön a fény, hasznos technika. Ha szembe van a fényforrás, akkor nem mindig működik. Aztán utómunka során a kettő képet összedolgozod. Az első képeden a 2 kisebb, de világos flare-t healing brush alkalmazásával hagyományos módon el lehet tüntetni könnyen, mögöttük kvázi homogén a háttér és a méretük sem nagy. A nehezebb dió a nagy pirosas-lilás-magentás folt. Sok gyakorlással ez is orvosolható: csinálsz egy curve és egy
hue/saturation rétegmaszkot. Ezeket 1 csoportba rendezed, majd a csoport rétegmaszkját feketére változtatod és csak a flare területét rajzolod át a rétegmaszkon fehérrel. Ezután curve-ön belül az R/G/B színgörbéket külön állítod, illetve a hue/saturaion-ön belül a szaturációt is változtatod. Sok pepecseléssel le tudod szedni azt a nagy színelváltozást úgy a képről, hogy a részletek megmaradnak mögötte. -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
marcitp #57708 üzenetére
Köszi! Látni, hogy "maradék" képek régebbről, de új kidolgozási technikákat jó gyakorolni rajtuk.
A linkelt képedet egyáltalán nem értem, sem a kompozíciója, sem a mondanivalója nem jön át.
Szégyentelenül drágák a szűrők ekkora méretben. Mindegyik obimon használok UV-t védőszűrőként. Már a 67-es kifizetésénél is húztam a számat, 77-es vételénél úgy éreztem kirabolnak. -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
marcitp #57706 üzenetére
Pár frissen kidolgozott régebbi fotó:
Ez még a Medvesi Fotós Maratonon készült. Pocsék borús reggelt fogtunk ki, de Ajnácskő felett pár percre szerencsére megnyílt az égbolt (mondjuk a fények így is vackok voltak talajszinten):
Réti kereszt a Medvesen 2,5 évvel ezelőtt egy hidegfront betörése miatt színpompás naplementekor:
Lassan elmúlik a tél (szerencsére):
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bandhajon@ #57689 üzenetére
Gratulálok!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
csodavas #56993 üzenetére
Sok jó hely van errefelé, az említetteken kívül amit erősen ajánlott megnézni, az a Medves-fennsík. Mind hangulatában, mind látványában fantasztikus, ahogy az alföldi tájra hasonlító síkságot körbeölelik a hegyek, háttérben a várakkal, Mátrával, Cseres-hegységgel stb. Gyönyörűek a Medvesen a naplementék. A fennsík bármelyik része (Rónafalu, Salgóbánya, Macskalyuk stb.) tartogat látnivalót (és akár medvét is
). Az általad említett kis patak (Sátormegi-patak) mentén a tanösvény elvezet a Macskalyuk bányába, ahol 2 kilátó is van, amelyekről egyszerre látható mind a két vár. A fennsíkon 2 bányató is van, az egyik tengerszemre hasonlít. A másikból kiinduló patakon van egy kb 2 méter magas vízesés. Érdemes a Karancsra is felmenni, közbeiktatva a kápolna megnézését is (húzós túra, a Toyota szalontól oda-vissza csak a csúcs 2 x 5 km, durva emelkedőkkel tűzdelt + a kitérő a kápolnához). Kocsival, de akár gyalog is elérhető közelségben van Felvidéken Ajnácskő és Medvesalja (kocsival~ 30 km, gyalog tizenvalahány km), az is hasonlóan gyönyörű vidék, régi vulkáni kúpokkal tele. Fülek vára is megér egy látogatást. Ha betértek Eresztvényben a Geopark Központjába, sok tanácsot tudnak adni.
(#56994) LamaCube:
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Balinov #56707 üzenetére
Abszolút: a tábla beállított érzékelési területének és a képernyőnek a határa egybeesik (abszolút koordináta-rendszer). Pl. ha a képernyőn a bal alsó sarokban akarsz valamit rajzolni, akkor (ha a tábla aktív területét full screenre állítottad) a tollat a tábla bal alsó sarkához kell vinned. Ha középen akarsz valamit mókolni, akkor a tollat a tábla közepére kell vinned, ha jobb felső sarokban, akkor a tollat a tábla jobb felső sarkához kell vinned stb. Néha zavaró, hogy túl nagy területet kell bejárnia a kezednek. Megfeleltethető annak, mintha az egeret alkarból mozgatnád
. Korábbi táblámon ezért a relatívot használtam inkább.
Relatív: a tábla csak a toll mozgását, nyomását érzékeli, az aktuális pozícióját nem. Pl. húzol egy vonalat csuklóból, tollat felemeled a tábláról, csuklóddal visszaállsz a vonal húzása előtti helyzetbe, majd a tollat újból hozzáérinted a táblához, akkor (elvileg) ugyanonnan tudod folytatni a vonalat, ahol abbahagytad, nem mászik el a kurzor képernyőn. Megfeleltethető annak, mint ahogy az ember az egeret csuklóból használja.
1060 Plus tolla dőlést nem tud érzékelni, csak nyomáserősséget. De eddig nem éreztem ennek hiányát utómunkázás során.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Balinov #56702 üzenetére
1060 Plus-t használok hónapok óta, meg vagyok elégedve vele. Egy kifogásom van mindössze, a táblát csak abszolút módban tudom használni, relatív módja nincs (ígérték régebben a fejlesztők, hogy lesz). Így muszáj a tábla teljes felületét a tollal (alkarral) bejárni. Műszaki rajzprogihoz is néha tollat használok, időnként jól jönne, ha nem kellene az alkaromat mozgatni, hanem csak a csuklómat. Az aktív felület méretét lehet állítani, de nem az igazi úgy. Két monitort is jól kezel. Tollat ritkán kell tölteni, érzékenysége megfelelő.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
jjeahh #56542 üzenetére
Köszönöm!
(#56541) vond: köszönöm! A lefotózott helytől "balra" kezdődik Medvesalja, az a tájegység talán még jobban hasonlít Toszkánára. Kicsit messze van ahhoz, hogy nyáron oda napkelte előtt időben átérjek, ezért sokszor vészmegoldásként azon a helyen állok meg, ahol ez a kép (is) készült.
(#56539) belovary: köszönöm!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
randras_83 #56509 üzenetére
Vagy francia. Három is.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Matska #56434 üzenetére
(#56434) Matska: köszi!
(#56444) faszicsunáj: csak azt tudom ismételni, amit privátban is, nem tudom mit látnak benne a többiek, szerintem a tekintetvezetésen kívül nincs benne semmi
(#56448) vond: köszi! Igazad van, kipróbáltam ezzel a vágással, jobban adja. A feltöltött képnél örültem, hogy gyakorlatilag teljes kocka, csak a pár tized fokos dőlés miatt kellett minimálisan vágnom belőle.
(#56449) randras_83: köszi!
(#56450) jjeahh: köszi! Nem tudom, szerintem nem tág, nem a mókus a fő téma, hanem az erdő (az erdei sétány pont temetőbe vezet
para volt élőben (is)). Szép ez a Madarasi Hargita, ezekkel a fákkal naplemente vagy napkelte fényeinél mit lehetne összehozni… uhhhhh Mai naplemente idején voltak bődületesen jó fények felénk, de sajnos nem tudtam ma terepre menni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
marcitp #56427 üzenetére
Nem szabad annyira ragaszkodni az ismert kompozíciós megoldásokhoz, ezen a képen egyáltalán nem gond, hogy nem pont harmadolóra esik a hangya. Két észrevételem azért lenne: kár, hogy a fő téma egy része kilóg az élességi síkból. A másik pedig a világos bokeh kör a hangyától nem messze, ha nem is szedném ki (ad egy kis plusz térbeliséget a képnek), de azért szelektíven sötétítenék rajta.
De hogy ne csak okoskodjak, hozok egy december eleji képet. Esztelenül nagy köd volt, nem is szívesen indultam el otthonról, de ha már az ember nyert egy fasza obit, akkor illene élesben is kipróbálni mielőbb, nem?
Épphogy elővettem a gépet a táskából, csak annyit láttam, hogy valami átsuhant a sétányon, nem sok időm volt komponálni. Gyorsan eltűnt a mókus, később előkerült, egy ideig hajkurásztam a közeli parkban, de több értékelhető fotót nem sikerült készítenem róla.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Fotonhámozó #56212 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési időből
(#56203) SlanKyng: az obikat ünnepek után tudom majd közvetlenül összehasonlítani, az ünnepek nagy részét sajnos kórházban töltöm. -
Fotonhámozó
senior tag
Köszi mindenkinek a hozzászólást!
(#56195) randras_83: tervezem újralőni, jobb cuccal, jobb minőségben. Azt szeretném majd falra kitenni. Az milyen már, hogy nyertem 5000 Ft-ért képelőhívást, viszont a cég honlapja annyira kaka, hogy nem tudom feltölteni az oldalukra a nyomtatni kívánt képet
Úgyhogy marad az e-mailben küldés.
(#56197) marcitp : Köszi, próbálkozom... Az idei ősz nem igazán jött össze fotós szempontból, most a tél nagy része kényszerből ki fog maradni... Olvastam a "művész úr" hozzászólásait, inkább nem kommentáltam.
#56203) SlanKyng: ez az eredeti, RAW-ból Camera Raw-ban jpg-vé konvertálva, leméretezve:
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszi mindenkinek!
(#56187) Ixion77: ezen nem sötétítenék már sehol, inkább világosítanék. Csak 1 expó készült.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Cathrine #56181 üzenetére
A házak melletti fenyőerdő lehetne még egy kicsit részletgazdagabb, de nem tudok vele mit kezdeni. Így is két lépcsőben lett élesítve, high pass-szal megdolgozva.
Az a dühítő, hogy 1 ilyen szomszéd az egész környék levegőjét el tudja rontani. Visszavezetném a füstöt az ilyennek a házába, szívja egyedül ő.
(#56182) körömpörkölt: ne is mondd, kocsival egyszer elmentem a buszfordulóig. Azóta nem merek arra menni...
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
topikk #56179 üzenetére
Ez már az erősen korrigált változat, az eredetin fátyolos, kontraszttalan az egész. Mondjuk a 650D szenzora is inkább rátesz egy lapáttal, semmint segítene az utómunkában.
Amilyen népek laknak arrafelé, még az is lehet, hogy PET palackkal vagy egyéb háztartási szeméttel fűtenek...
-
Fotonhámozó
senior tag
Keresgéltem a Canon EF 70-210 f/3.5-4.5 USM-mel készült képeim között (érdekelne valakit közvetlen összehasonlítás 70-200 f/4-gyel?), több, a feledés homályába merült fotóra akadtam rá, többek között erre:
Rémlik, illetve látni lehet (RAW-ban szinte massza az egész), hogy eléggé párás-ködös idő volt, ami a részleteket hazavágta. Dehaze nem igazán jó megoldás. Mivel lehet túl sok részlet elvesztése nélkül a párásságot leszedni a képről?
(#56170) vond: Gratula az új géphez!
-
Fotonhámozó
senior tag
Túrd a netet fotós pályázatok után kutatva, iratkozz fel pályázatfigyelő hírlevélre! Néha 1-1 nem túl ismert weboldal / üzlet / Eu-s intézmény hirdet meg pályázatot figyelemreméltó nyereményekkel. Még ha nem is kimondottan fotósoknak való a díj, de pénzzé tudod tenni, amiből már vehetsz magadnak ezt-azt.
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszönöm mindenkinek!
(#55609) marcitp: Tokinával még nem sikerült eddig igazán szuper makrót lőni. Ha gondolod, akkor privátban este mutatok pár képet. Az lepett meg, hogy 650D + Kenko 1.4x + Tokina kombóval mennyire nagy a munkatávolság úgy, hogy a képminőség teljesen vállalható. Nem mértem le mérőszalaggal, de légy méretű rovar esetén minimum 30-40 centi, de inkább több lehet a távolság az optika vége és a fotótéma között.
(#55614) topikk: alapvetően 2 képből áll, egy rögzített állvánnyal készültből és egy expó közben függőlegesen mozgatottból (ebből készült több is változat is), de a húzás nem lett 100%-os egyiken sem (vagy túl sok lett vagy túl kevés), ezért PS-ben az egyik kevésbé húzott kép kapott még egy kis extra motion blur-t, a többi maszkolás. Szerintem az ilyen képnél a fő trükk az, hogy a „húzni kívánt” részét a képnek eleve fókuszon kívülire készíted. Itt is a fő téma volt fókuszban, a háttér f/2.8 miatt már homályos. Valahogy így sokkal álomszerűbb lesz a végeredmény, de azért még pluszban ortonnal minimálisan rá is segítettem.
Lájkok száma: nagyban függ attól, hogy ki mennyire népszerű egy adott oldalon, ennek a hölgynek 3700 követője van, ha csak 10%-uk favolja a képét, már az sok csillagot hoz. Múltkor néztem, hogy az egyik hazai FB „celebfotós” az 500 px-en abszolút nem hozza azt a likedömpinget, mint FB-n. Konkrétan az FB-n 1k feletti lájkot elérő képei az 500px-en 50-60 favot hoznak általában, ritka, ha 100-nál többet kap valamelyik képére. Jól jellemzi, mennyire vehető komolyan a like-ok száma.
-
Fotonhámozó
senior tag
Mióta bejött ez az istenverte pocsék növemberi idő, fel sem merült bennem, hogy menjek kattogni valamerre. A hónap elejéig gyönyörű őszünk volt, bár meglepően kevés volt a ködös hajnalok száma. A salgói bükkös hozta megint a szokásos gyönyörű formáját, erre erősítettem rá utómunkával: őszi képzelet november elejéről:
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
randras_83 #55385 üzenetére
Egy erdei kép múlt hétvégéről. Semmi extra, ellenfényes, ultranagylátós alapkompó, de talán az őszi bükkerdő hangulatát valamennyire visszaadja. Ködre, fénypászmára számítottam, sajnos nem volt. Ma reggel újra próbálkoztam, köd, pára ugyan akadt, viszont a fények rosszak voltak, fénypászmák nem látszódtak. Lőttem néhány képet, aztán hazajöttem.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bandhajon@ #55166 üzenetére
Ha fénypászmákra gondolsz, akkor ahhoz valamilyen lebegő anyagnak kell a levegőben lennie. Ez lehet por, füst, pára, köd stb. Lényeg, hogy a fénysugarat valaminek ki kell takarnia, hogy a pászmák jól látszódjanak. Ennek szezonja van most, a holnap és holnapután reggelre jelzett párában, ködben jó esély lesz az ilyen fajta képek készítésére.
Photoshopban is meg lehet oldani, többféle technika létezik rá, de...
Ha csillagos napra gondolsz, annak mértéke és a csillag ágainak száma függ az objektívtől, rekeszbeállítástól. Szűk(ebb) rekesszel a pontszerű fényforrás fénye csillagot fog rajzolni (de csak a pontszerű fényforrásé), minél jobban szűkíted, annál hangsúlyosabbak lesznek a csillagágak. Az ágak száma az obi lamelláinak számától függ, páros lamellájú obi a lamellák számával azonos ágat, a páratlan a lamellák számának dupláját fogja rajzolni (valójában a páros számú lamellás obi is dupla annyi ágat rajzol, de ezek fedik egymást). FF gép ultranagylátó obival már f/10 körül csillagoz.
Ezt is meg lehet PS segítségével valósítani több módszerrel is, már ha valaki kényszert érez rá, szerintem elég könnyen giccsessé lehet vele változtatni a képet (PS trükk nélkül, csak rekeszeléssel is). Az arany órában a nap narancsos fényei kedvezőek a csillagozáshoz.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Cathrine #54989 üzenetére
Elnézést, ha támadásnak vetted, tényleg nem annak szántam, nem is értem miért gondolod így
. Sehol nem írtam, hogy a PS-t ördögtől valónak tartotta az egyik zsűritag. Azt írtam, hogy nem rajong a Photoshoppal agyontuningolt képekért. Ez még nem zárja ki a PS használatát. Abban egyetértünk, hogy a digifotózás elengedhetetlen része az utómunka. Csak a mértéke a kérdéses. Sajnálatos módon egyre inkább előtérbe kerülnek a "megcsinált" képek a lefotózott és mértékkel utómunkázott fotók hátrányára. Ez szerintem eléggé elkeserítő. Számomra az igazán egyedi képhez az egyéni látásmód, egyedi kompozíció jóval nagyobb mértékben járul hozzá, mint az utómunka (fine art kategóriát kivéve). Innen a fórumról pl. Vond képei a jó példák ezekre. Hiába szabadkozik sokszor, szerintem jó pár fotója üti a közösségi oldalakon nagyot futó agyon D&B-zett, ortonozott stb. táj/természetképeket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest