Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
norbert1998 #65916 üzenetére
Okkal. Telével általában eseményfotózás történik, ahol a konverter által okozott fényerőveszteség miatt a záridő már túl hosszú lesz, és be fog mozdulni a kép. Ha nem, akkor is az élek olyan lágyak lesznek, hogy csak drasztikusan leméretezve lesz jó. Persze lehet, hogy manapság az AI újrarajzolja, ha ráküldöd.
Végül 1080 mm-en azért nem portrézunk mert túl kis szög alatt látszik a modell, ami miatt lapos lesz a fotó, és olyan messze kerülünk tőle, hogy elveszítjük a kapcsolatot vele. Van az a sportrendezvény, zebrát símogató miniszterelnök, topless napozó brit hercegnő, ahol a kép léte felülírja a fenti szempontokat, de nem véletlenül alakult ki, hogy FF 85 mm a szokásos portré gyújtótávolság. Viszont ha neked örömöt okoz a határok feszegetése, akkor ne fogd vissza magad azért mert én itt belevau. -
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65688 üzenetére
A tükröződés akkor érdekes, ha a "tükör" torzítása hozzáad a képhez. Legyen az egy tócsa, ablakok sora vagy bármi. Egyébként fordulj meg és fotózd le direktben. Többet nem tudok hozzátenni mert nem látok olyan korrekciót amitől a kép számomra működne. Ettől még más találhat benne fantáziát.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
KillHates #65681 üzenetére
Ez egy 4/3 méretű szenzor. Elég kicsi ahhoz, hogy tisztes háttérelmosás ne legyen (főleg kit objektívekkel), de elég nagy ahhoz, hogy észrevedd, ha félre ment a fókusz és emiatt a kép kuka. PixelPaja már többször leírta, hogy ez fért bele a költségvetésébe.
Mivel itt utólag vagdosták sokan a képet, ezért max az lehet a tanács a háttérmosáshoz, hogy nagyobb zoommal, ugyanonnan, komponáláskor megcsinálva a szűkebb kivágást talán jobb lesz a háttérmosás. Azért talán, mert a kit tele fényereje f4-5.6, azaz szűkebb lesz a rekesz és az fordítva hat a DOF-ra.
Egyébként az a szobor egy kihívás. Melyik napszakban milyen beállításokkal és nézőpontból lehet szarból várat építeni. Fontos az utómunka, de még fontosabb az, ami az expogomb lenyomása előtt történik egy ilyen témánál. Az "ideértem" kép sosem lesz hűha.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65629 üzenetére
Nem vagyok Lightroom hívő. Most emelik/emelték meg az előfizetési díjat. Mert csak és mert piaci pozíciójuknál fogva megtehetik.
Profiknak, tömeges kidolgozáshoz, katalogizáláshoz valószínűleg a legjobb. A generatív AI is majdnem biztos, hogy azt az eredményt adja, amire a legtöbben vágynak. Ugyanakkor amatőrként feleslegesen drágának tartom, ami félig-meddig elveszi a játékomat.
Amióta portolták Windowsra az Affinity Photo 1,5-öt, azóta megvan. Egyszer volt egy upgrade díj amikor 2.0-ra léptek. Most a 2.6 van beta verzióban. Ki lehet próbálni ingyen, de minden próba periódus rövid, hiszen ismeretlen vagy idegen a program kezelése, menürendszere. Ezért ha a felkeltette érdeklődésedet először nézz meg róla videókat, azután vágj bele.
Ha szegény ember vízzel főz, akkor különösen érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyibe kerül az előfizetéses rendszer hosszú távon. Persze ott a csábítás a naprakészség, folyamatos új fejlesztések terén, amit a többiek némi lemaradással vagy tudnak követni vagy nem. És sajnos olyan cég is van, hogy alibi fejlesztésekért próbálnak meg upgrade árat kérni. Nem könnyű a választás. -
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65622 üzenetére
Ja, hogy LED. Ha kommersz termék, akkor felejtős, mert egy csomó hullámhossz hiányzik vagy alig van jelen a fényének spektrumában. A hőmérsékleti sugárzóknak azért van egy bája.
Kezdem a legfontosabbal, nem egy gép mögé bújtatott fél arcot látunk a tükörben.
Azonban...
Sok a zavaró elem a képen. Kaptál egy fülbevalót. Ha tényleg hordod, akkor bocs. A környezet túl hangsúlyos a világos foltok miatt. A képekkel dekorált fal éppúgy mint bal fent a mini karácsonyfa(?) sok apró fényforrása. KillHates-sel egyetértek a csuklópánt vonatkozásában. Ami a Kelvint illeti csak akkor ha kellően magas CRI indexszel rendelkezik a LED. A sötét oldal zajos, vesznek a részletek miatta. Ha nem kifejezetten jellemző rád a borosta, akkor inkább anélkül készítsd el a képet. A fény felőli arcban sincs részlet. Oka lehet utómunka hiba éppúgy mint az emelt ISO miatti dinamikavesztés a szenzoron vagy a PH tömör képtárolása.Kicsit játszottam a képpel és ez lett belőle. Nem állítom, hogy ez a lagjobb megfejtés, csupán egy vélemény. Kezeld fenntartásokkal.
Szerkesztés: Olvasom, hogy telefon. Akkor meg is van mi vasalta ki a fény felől az arcodat. Sajnos a telefonok előszeretettel csinálnak porcelánbabát mindenkiből.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
kk831228 #65608 üzenetére
Most a modellről beszélgetünk vagy a képről? Utóbbi esetben a B betűt kiérdemeltem abból a bizonyos négy betűs szóból
, de akkor is le kellene sötétíteni a jobb oldali falat.
#65602 KillHates
Balról állandó fényű lámpa volt? Illetve mögötte az árnyékot a te vakud csinálta? A közelebbi kezén illetve a szembében is vannak árulkodó jelek egy második fényforrásról. A modell bal szeméből a bevérzést ki kellene retusálni. Egyébként a hölgy megérne pár napi ajtócsapkodást -
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65577 üzenetére
Lehet, hogy soha nem lesz olyan képed. Néhányan azt mondják, másoknak nem fog tetszeni. Ha majd egyszer pályázatokra is elküldöd a képet, meg fogod tapasztalni, hogy az egyiken győztes képet a másikon el sem fogadják. Persze van úgy, hogy sikerül nagyot durrantani. Sajnos nem én követtem el.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65560 üzenetére
Ha egy adapterezett nagylátóról beszélünk, akkor az ebben a rendszerben inkább alapobjektív lesz. A baj akkor kezdődik, amikor bejön a nagylátószög. Van egy Zuiko Digital 7-14 meg egy Zuiko Digital 9-18 meg talán egy 8 mm-es halszem - ha jól emlékszem. Egy objektív legalább nem kidobott pénz, mert adapterrel akár egy mai OM-5 vázra is feltehető. Viszont más rendszerben lehet kevesebb pénzből jön ki az alternatíva, vagy ha találsz vevőt az egyik vesédre, akkor létezik akár FF 10-20 mm-es objektív is. Míg itt csak ekv. 14-28.
-
Lassú Víz
addikt
Köszi, pont így van. Nekem már attól borsódzott a hátam, amikor egy 68 éves (persze lehet, hogy fitt) embernek azt javasolta valaki, hogy fotózzon kutyát szemmagasságból egy OVF-es géppel.
Aztán olvasom, hogy nagylátót akar venni. Egy 2x-es crop faktorú gépnek a leggyengébb pontja a nagylátószög. Ráadásul a 4/3 halott rendszer. Az egyetlen értelmes tanács, hogy ne! De én leszek a rossz, mert megint leszólom a cuccát.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
aldebaran #65524 üzenetére
Ha azt mindenki betartaná, megdöglene a topik. A haladó is áll, mert aki azon a szinten van oly kevés embernek ad a véleményére, hogy a többieknek tök felesleges bármit mondani a képről.
Biztosan volt pörgősebb időszak, amikor célszerű volt egy szint alatt lévőket eltanácsolni, de manapság szerintem bőven belefér, hogy segítsünk valakinek, aki elég mazochista ahhoz, hogy egy kb. 15 éves, akkoriban is belépő kategóriás géppel fotózást tanuljon. -
Lassú Víz
addikt
Szia,
Ha szabad belevau, akkor nekem a sziluettes kép inkább így:
A többi kép nem fogott meg. Talán még az utolsó határeset.Szerk:
kerobi: Hát ez az. Ízlésről vitatkozni nem lehet. Ezért fogalmazok mindig óvatosan, mert ami nekem a shift+del, az más szemével a 10 pontos top kép. -
Lassú Víz
addikt
Szomszéd topikban írták, hogy napokon belül elég fájdalmas változás várható az LR kedvelőknek.
Több éve a Dxo + Affinity párosra váltottam, és nem bántam meg. (Bár őszintén megvallva az Affinity raw modulja is vállalható, csak mire lett windowsos Affinity, addigra már megvolt a Dxo.) Igaz, a váltást megkönnyítette, hogy a PS-sel nem igazán sikerült megbarátkoznom azon néhány alkalommal, amikor volt időm elindítani a programot. Aztán a negyedik előfizetett év végén elgondolkoztam, hogy mire is ment el a több mint 550 euro...
Lényeg, hogy az előfizetéses modellt csak annak javaslom, akinek bőven van rá pénze és ki is használja.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
PixelPaja #65501 üzenetére
Magától értetődő program nincs. Mindnek a kezelését el kell sajátítani. A legtöbb angol nyelvű vagy ha magyarított is, a használatát bemutató videók lesznek angol nyelvűek. Ma már a google automatikus fordítása segíthet, meg a menük azért ugyanott vannak.
Ha jól emlékszem E410-es géped van. Alap raw korrekciókat megcsinál az ingyenes Olympus workspace illetve ma már OM workspace.
Nem előfizetéses program elég sok van. Nagy hagyománnyal bír pl. az ACDSee, DXO (néhány fontos szolgáltatás csak az addon pack-ekkel válik elérhetővé, szóval drágább mint elsőre gondolnád), Nik Collection, Capture One és még biztosan sokan mások.
A "mit-miért-hogyan kell csinálni a kívánt eredmény eléréséhez" tanulási folyamatot nem lehet megúszni. Az a jó program, amelyik tud rétegeket, non destructive szerkesztést és ha haladni akarsz, akkor az AI kijelölést is. Ez utóbbi az Affinity-nél még csak béta, de fejlődik.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
benedekco #65450 üzenetére
Ahogy a halálos fegyverben is elhangzott, lehet, hogy már túl öreg vagyok ehhez. Ez a téma számomra vállalhatatlan, akkor is ha a fél világ poénosnak gondol egy szaró élőlényt.
Egyébként kitűnően mutatja a Meta által képviselt kifordult ízlésvilágot. Van egy meztelen táncelőadáson készült képem. Sem nemi szervek sem a művésznő melle nem látszik a képen. A művésznő használta a képet éveken át az előadásainak reklámozásakor. Az utóbbi hetekben elkezdték levadászni mindenhonnan. Újabban sérti a közösségi irányelveket. A szaró kutyáról készült kép meg nem. Nem értem. A gyalásóra támaszkodó guggoló emberek instagram oldala mikor jön? Vagy már olyan is van?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
deny330 #65172 üzenetére
az miért van, hogy a haladó fotós topicban április óta nem volt bejegyzés?
Mi lenne a célja ott egy bejegyzésnek? Lájkgyűjtésre ott a szociális média. Kritizálni pedig minek egy haladót? Tudja, hogy mit miért csinál, épp ezért többnyire vitába torkollik egy-egy kritika, akár a kritizáló személy kompetenciájának megkérdőjelezéséig is fajulhat. Kinek hiányzik az? -
Lassú Víz
addikt
válasz
vakablak93 #65125 üzenetére
A gyerek keze kitakarja az arcát, és sok a fény a fején. Ha nincs érzelmi kötődés a szereplőkhöz, akkor engedd el.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
kk831228 #65109 üzenetére
Erre gondoltam a 13-ason:
Nyilván amit írok, csak egy vélemény, nem szentírás. Az zavar az utolsó képnél , hogy mellmagasságban fut a horizont és elég markánsan megjelenik. Sajnos a fények sem voltak ideálisak, de egy nyaraláson az van, ami jön. Kisérletezni kell, keresni valami más nézőpontot, napszakot. Villantani egyet a vakuval, hogy kicsit csillanjon a szem stb. Ha bejön jó, ha nem, akkor meg ebben a digitális világban nem került sokba. Így utólag már baromi nehéz megmondani, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és az sem biztos, hogy aznap megoldható a feladat. Egy másik nap olyanok a légköri viszonyok, hogy ami ma kérdés, holnap nem az.A 13-as egy tájkép, ahol pont jó helyen van a szemlélődő. A 14-es viszont egy portré, ami kicsit elveszik a kép közepén. 4:3 arányban vágva szerintem jó lesz, csak az a horizont... Az én tekintetemet viszi, és hova irányítja? Egy férfi embernél ez nem feltétlen baj, de talán nem ez volt az alkotó szándéka
Szerk: Ezt a képet nem utólag egyenesítetted? Kicsit hanyattesős lett ezzel a vágással, pedig nem forgattam. -
Lassú Víz
addikt
válasz
kk831228 #65107 üzenetére
Az elsőnél az oszlopok számomra semmit nem adnak hozzá a képhez, azt simán lőhetted volna homogén háttérrel. Akkor meg már akár műteemben is
. Az oszlopok ritmusos ismétlődése ad egy dinamikát, de a téma meg egy nyugodt, meghitt pillanat. Nekem nem hiányzik mellé a dinamika.
Van ahol fa nő ki a fejből, gyerek a lámpasorban, meg a horizont helyzete. Lehet ez utóbbi inkább kekeckedés, és mást egyáltalán nem zavar.
A tizenharmadiknak vágd le az alját, hogy csak a kavicsos rész maradjon. Szerintem jobb lesz úgy.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
vakablak93 #65081 üzenetére
Beteszek egy fércműt én is. Valami hasonlóra gondoltam, csak rendesen megcsinálva, nem így. Viszont ez a kép is mutat egy lehetőséget a háttér utólagos befolyásolására.
Egy kis vignettálás tovább dobhat a képen
Lényeg, hogy kisérletezni kell, és szerintem bőven elférsz itt, legalább van egy kis élet a topikban.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #65076 üzenetére
Így-így. Aztán jön az első tévedés, hogy kicsi vázra nem veszek nagy vakut.
Nekem is TT685-ösöm van X1T kioldóval, és TT600-asokat tervezek még mellé. De őszintén szólva az AD200-ra tehető bulb vakufej inkább való bármilyen fényformálóba mint a rendszervaku irányított fénye. Aztán lehet kipróbálom, hogy milyen hatása lesz, ha az S2-be befogott vakura felteszek egy Lambency diffúzort még a softboxba. Szegény ember AD200-a
.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
vakablak93 #65075 üzenetére
Nem jó az irány, a modell beleolvad a háttérbe. Inkább elmosni kell a hátteret és egy kicsit világosítani.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #65073 üzenetére
AD600Pro most akciós
Egyébként hobbi szinten bőven elég kibérelni.
Szerintem a legnehezebb az alapkoncepció megtalálása, hogy az adott modellhez vagy az általa megjelenített karakterhez milyen világítás illik a legjobban. Meg elfelejteni a sok általános tanácsot. Pl. irányítsd a mennyezetre a vakut és az mindent megold. Aha... Milyen színű a mennyezet, milyen messze van tőled? Tele van az internet tutorialokkal, hogy stúdióban hová tett milyen fényformálóknak milyen hatása van. Csak azt felejtik el elmondani, hogy akkor jó a beállítás, ha a kikapcsolt vaku mellett egy fekete kocka az expozíció eredménye. Mert akkor irányítod te a fényeket a vakuval. Vagy, hogy a vakus expozíció mindig két expozíció egyben. Egy a környezeti fényekre egy meg a megvilágításra. Utóbbira nem hat a záridő. Kivéve HSS módban, mert akkor a vaku kvázi állandó fényű megvilágítást ad. Lehet csinálni amerikai éjszakát, de kell hozzá cucc, hogy a Napot levillantsd az égről stb. Mire az elején mindezt átgondolod és összerakod a vakukat hozzá, faképnél hagy a modell
, főleg egy ilyen cosplay-es alkalmi.
Végezetül egy történet ami velem esett meg. Tüzijáték után akart egy fotót egy ismerős család a Parlamenttel a háttérben. Állványt felállítottam, beállítom az élességet, manuális záridő rekesz, 2. redőnyös vakuszinkron, 2 sec késleltetés. Megnyomom a gombot, 2 másodpercet vár a gép, TTL vaku villantja a mérő elővillantást, indul a 4 sec expo, a beállt család meg szétszalad
. Nem egyszerű ez a pop szakma.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #65070 üzenetére
Amíg írogatott itt igen hamar eljutott a gépről levett vakuig és az AD200-hoz. Nem lenne meglepő, ha állvány, homokzsák és valami fényformáló is lenne nála. Ha jól emlékszem ő linkelte azt a videót, ahol egy összecsukható kerekes kocsiban húzta a fotós a felszerelést a fotózás helyére. És akkor még mindig jó, ha van egy segéderő, aki a derítőlapot tudja tartani
. Szóval határ a csillagos ég.
Hagyok itt két videót vakablak93 számára szerintem hasznos lesz. Szabadtéri portré fotózás és kültéri portré tippek. Előbbinek a végén van egy kis vakuhasználat is.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
vakablak93 #65064 üzenetére
Elsősorban kompozíciós kifogásaim vannak. Olyanok a képek, mint amikor a technikára jobban figyeltél volna mint arra, hogy mi kerül a képre.
És akkor innentől szigórúan magánvélemény, mert ilyesmiről nem lehet vitatkozni...
A háttér egyiken sem jó. Minden képen el tudja vonni a figyelmet a modellről.1 kép: Túl részletes, túl világos háttér, amit az agyunk azért igyekszik megfejteni, de semmi köze a modellhez. Egy városi környezetben valamilyen történetet kellene a képnek elmesélnie. Ülhet egy kávézó teraszán, átmehet a zebrán miközben integet az egyik autósnak (nem baj ha nem ismeri, a kedvesség ritkán üt vissza), bemegy valahová stb. Lényeg, hogy a háttér is képalkotó elem, nem kell elmosni. Egy kis utómunkával, fényeléssel ugyanúgy a modellre tudod irányítani a figyelmet mintha el lenne mosva a háttér. A legyező túl alacsony, pont ráül az orr.
2. kép: felül és jobbról sok, balról szűk. A kimonó(?) virágos mintája és a levelek részletessége üti egymást.
3. kép: belevágtál a könyökébe, zavaró. A háttérben található világos területeket a modell mögött és a feje fölött kiszedném. Belátunk a ruha alá, a melltartó pántja zavaró. Engem zavar a haj is, de lehet, hogy a szembe lógó haj része ennek a stílusnak és még az is lehet, hogy ha nem lenne az a tincs, akkor gyengébb lenne a kép. Egyébként ez az a kép, ahol a modell felébreszti az alvó oroszlánt
, csatába hívja a férfit. Ha nem csak alkalmilag találtad, akkor vele érdemes lenne pár sorozatot készíteni.
4. kép: Lapos a világítás, alig van árnyék az arcon. A fénykép mindig 2D, a többit az agyunk alakítja ki, de ahhoz kellenek a fimon árnyékok. És hát itt is a háttérben lévő sok világos folt. A frizura egy kicsit szétcsúszott, és olyan furcsa, az íriszben meg a rakoncátlan hajban ott a részlet, aztán a többiben meg mintha nem lenne. A modell nem velünk van, egy történet illusztrációjaként rendben van, csak így önmagában olyan érzésem van, hogy hol a másik szereplő?
5. kép: Jobb oldalt kicsit sok, és a világos foltok a háttérben. A modell jobb oldalán valami történt a hajával, nem tesz jót a képnek. Nagyon kinéz a képből a modell, a kép nézőjeként olyan mit keresek én itt érzésem van.
Végül de nem utolsó sorban a képértékelés pont olyan szubjektív, mint maga a kép elkészítése. Kezeld a megfelelő távolságtartással amiket írtam, és csak azokat vedd figyelembe, amikkel te is egyetértesz.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Agent_007 #65046 üzenetére
Bár nem tőlem kérdezted, de hátha segít. A turistás képek attól turistásak, hogy 100-ból 98-an ugyanúgy fotózzák le, és a fényviszonyoktól függetlenül elkészül a kép, hisz az értékét a te emlékeid vagy a rajta szereplő családtagok adják, nem pedig a kép esztétikai értéke. Legtöbbször reggeli után indultok, vacsorára haza akartok érni, tehát akkor fogtok fotózni, amikor a profik nem, esetenként fáradtan, szomjasan. A fotósnak kicsit úgy kell viselkedni mint a horgászoknak. Mire a család ébred, már hazafelé jönnek. Persze ez csak a szállás közelében működik.
Végül Scott Kelby után szabadon pár tanács:
1. Kerüld az "ideértem" képet. Engedd hatni a látványt, keresd meg a megfelelő nézőpontot, képkivágást.
2. Menj fotózni akkor, amikor a fények optimálisak. Napkelte vagy napnyugta.
3. Tudd le a kötelezőt, utána kezdj el művészkedni. Ha csak azt a bizonyos 5. képet hozod haza, akkor a család majd meg fogja kérdezni, hogy ezért mentél oda? -
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #65035 üzenetére
Hát, kerestem az aljíveket, de nem találtam.
Azokért könnyebb rajongani mint egy kalászért.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
deny330 #65019 üzenetére
dr. Sevcsik Jenő Perspektíva és fényképezés című könyvét ajánlom.
Sok dolgot segít megérteni kezdve attól, hogy térbeli tárgyak hogyan képződnek le a 2D érzékelőre, egészen addig, hogy az objektív gyújtótávolsága miért nem befolyásolja a perspektívát.
Mindezek nélkül a konkrét képre vonatkozóan az egyik gond vele, hogy zavaró a perspektivikus torzítás, mert nem képalkotó elem. Ugyanúgy, ahogy a dőlésnél is van. Az utómunkát leszámítva két választásod van, vagy hátrébb mész, hogy a gép is vízszintesen illetve függőlegesen legyen vagy közelebbről nézel rendesen felfelé. Hogy melyik működik, ha egyáltalán működik, azt kísérletezéssel lehet eldönteni. Illetve nekem túl sok a fa. Mintha nem tudtad volna eldönteni, hogy mi legyen a kép témája.
Azt te tudod milyen objektívet viszel magaddal, de az utólagos vágásokat amennyire lehet én kerülöm. Akkor inkább egy kicsit hosszabb gyújtótávolsággal kell a képet elkészíteni. A négyzetes arány miatt drámaian esik egy kép felbontása az utólagos vágással.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
jjeahh #64427 üzenetére
Ha jól emlékszem Scott Kelby írta, hogy ha elutazol valahová, akkor először készítsd el a kötelező képet. Pl. Párizsból Eiffel tornyos kép nélkül nem megyünk haza
. Szóval nem kell kihagyni felétek sem a tipikus látványosságokat.
Természetjárásod alatt kétféle medvével találkozhatsz, barna- illetve grizli medvével. Míg a barnamedve csak növényekkel és gyümölcsökkel táplálkozik, addig a grizli a húst sem veti meg. Biztonságod érdekében mindig legyen nálad egy csengő amivel zajt csaphatsz és paprikaspray. Ha egy medveszart találsz könnyen megállapíthatod, hogy barna- vagy egy grizli medve van a közelben. Ha csak magvak vannak benne akkor az barnamedve. Ha ezen kívül vannak benne csengő darabkák és irtózatosan paprikaszagú, na akkor az grizli volt.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #64105 üzenetére
Meg pár HSS képes vaku, softbox - ha a szemben megjelenő tükröződésből jól sejtem. Következő a lámpaállvány, esetleg derítőlap és aki tartja. Meg mindezt elvinni a fotózásra.
Kamerája válogatja, de az enyémmel egy ilyen környezetben ehhez az árnyalathoz a WB-vel is bűvészkedni kell, vagy raw és szürke kártya, de az már nem sooc.Tényleg nincs benne semmi extra
De hogy a képhez is belevau, 4:3 arányúan a jobb felső sarkát az ereszcsatorna(?) vonaláig behúzva szerintem hangsúlyosabb a modell, és a feje fölött lévő világos terület is kevésbé zavaró.
Végül de nem utolsó sorban, cicialjív!
-
Lassú Víz
addikt
válasz
forras2 #64011 üzenetére
Nem egészen, inkább ide való: Azonnali fotós kérdések órája
Van egy Manfrotto Pixi Clamp csipeszem, azzal elégedett vagyok. Panaszt nem olvastam a Manfrotto Pixi vagy Pixi Evo állványokra. A 10 cm-es Hama állványokból már kettő ment tönkre rövid időn belül (a másodikat kaptam, nem vettem
) Jellemzően elmozdul a gömbfej, és amikor húznék rajta, eltörik. A kicsiből éppúgy nem ajánlott a noname mint a nagyobb álványokból.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Drakmusz #63984 üzenetére
Szerintem a második ígéretes, de túl soknak találtam a zavaró képelemet. Ott az ember, ami mindig vonzza a tekintetet, de a mennyezet mintája miatt nem tud rajta megállapodni. Az élénk színük miatt hasonló hatása van az állomásjelző tábláknak is. Lentre sem kell a világos csík. A vágásokon kívül egy kis perspektíva korrekciót tettem még bele , és kicsit "lemostam" a padokat. Gondolkodtam az oldalszélek beljebb hozatalán, de a falburkolat és az elválasztó korlát így van harmóniában, nem éreztem jobbnak.
Ha én lőttem volna, akkor így tenném el magamnak.
A másik kép ami ebből a sorozatból számomra érdekes, az utolsó. Annak a képnek a lényege a ritmusossága és bár elsőre érdekes a zöld virágcserép, nélküle jobb. Tettem bele korrekciót is.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
bandhajon@ #63858 üzenetére
Nekem sok a szín és a fehéregyensúly is túl meleg. A négyzetes arány szokatlan, de a kép többi része nélkül nehéz róla nyilatkozni, hogy így jobb vagy amúgy.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
FerNandor #63394 üzenetére
Türelemmel. Sok türelemmel
Exif ugye ott van. A szem alapján természetes fény, vakura nem szűkül be ilyen gyorsan. November 7-én, dél körül készült, a GPS-t a fene se tudja, de a napfény elég erős miközben csak mérsékelten magasan jár a Nap. Beltérre és ablakon át beszűrődő napfényre tippelek. Vagy szimplán bebukik a háttér mert árnyékban van, vagy egy fekete hátteret használt a fotós. A többi meg tényleg türelem, helyezkedés és AF rendszer kérdése. A macskán van nyakörv, némi trükkel és pórázzal elérhető, hogy akkor se tudjon túl közel jönni ha akar.
Nem vagyok híve a UV0 és hasonló protector szűrőknek, de ilyen közeli állatfotónál azért biztosan használnék egyet.
-
Lassú Víz
addikt
Nekem sem DSLR-eknél sem az utód OM-D sorozatnál nem jutott eszembe a telefon.
Azt viszont értem, hogy a film betöltésekor eldől az ISO, a WB. Kapsz egy dedikált rekesz és egy dedikált záridő állítást, egy világos keresőt esetleg törőékkel. A csillió paraméter helyes beállítása helyett a képre tevődik a hangsúly. Ráadásul a manuális fókuszra tervezett objektívekkel egész más érzés élességet állítani mint egy focus by wire objektívvel.
Erre az érzésre épít pl. a Leica M10-D.
-
Lassú Víz
addikt
Lépcsőház: lehet azt mondani, hogy nem akartad meglőni az enpluszegyedik sablon képet, de sajnos azok működnek. https://www.flickr.com/search/?text=staircase
Épületek: mi fogott meg benne, mit kellene látni? Nekem olyan mint egy kényszer kattintás, hogy elő lehessen hívni a filmet. Attól, hogy film, a nagyítással még lehet variálni. 4x5 képaránnyal az a szükségtelen függő lámpa pont lemarad a képről. Úgy legalább marad egy szép ív, de a hirdetési szöveg zavaró.
Metró: Nekem a legígéretesebb.
Miért használsz filmet a digitális helyett?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #63195 üzenetére
Vissza kell váltani Nikonra
-
Lassú Víz
addikt
válasz
racskobalazs #62996 üzenetére
Mi volt a célod a kép jobb alsó sarkában lévő kiégett területtel?
Még egy kérdés, összefoglalót olvastad?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Drakmusz #62893 üzenetére
Az elsőnél a téma szerintem ahogy a grafitti megpróbálja elkapni az energiaitalt. Így a jobb oldal semmit nem ad a képhez csak zavar. Alulról, jobbról, kicsit felülről lehet vágni. Sajnos akkor már zavaróvá válik a háttér (szerintem téma) életlensége.
A másodiknál ha átlépek azon, hogy miért érdemes ezt megörökíteni
a bal alsó sarkát jóval beljebb húznám, hogy az óra hangsúlyosabb legyen. Az ósdi pókhálós környezet ugyanúgy megmarad a képen.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Viszlát #62850 üzenetére
digiKam? Beállítástól függően külön fájlba tudja rakni a tag-eket a kép mellé. Emlékszik bélyegképpel külső adattárolón lévő anyagokra is. Szerkesztő funkció felejtős, de rendszerezni elég jó.
Szerk: Így jár aki nem nézi meg, hogy a következő lapon van-e hozzászólás mielőtt válaszol. Most már itt hagyom.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
vihartigris #62769 üzenetére
Páran megkérdezték ugyanezt, és a fél világ megnézte.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
INTELligent #62732 üzenetére
Kell az oda.
Lásd: ANDREAS GURSKY – RAJNA II
-
Lassú Víz
addikt
válasz
vakablak93 #62327 üzenetére
Cigi ma már nem menő. A bringás képek emlékképnek elmennek, de lehet megvártam volna amíg kiér az árnyékból a cimbora.
Valamiért a tájkép sem működik nekem, de nem tudom megfogalmazni az okát. Majd a többiek vagy segítenek vagy engem tesznek helyre -
Lassú Víz
addikt
válasz
topikk #61923 üzenetére
Akkor a fecske, gólya szintén értéktelen? Vagy Ázsiában a városokban garázdálkodó majom csapatok? Mari néni kakasát begyűjtő róka? Tatán a vadludak? Attól értékesebb lesz egy fotó, hogy valaki két hetet gubbaszt egy lessátorban érte? Mi van ha valaki épp az ember közelében, de szabadon élő állatokra épít fel egy albumot? Az a munka shift+del? Lehet szerinted igen, szerintem meg nem.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
randras_83 #61886 üzenetére
Négy irányból vezetve van a tekintetünk, de mire is? Engem nem fogott meg. Sehol egy cicialjív (helyettesítő).
-
Lassú Víz
addikt
válasz
keress #61787 üzenetére
Még hosszú út áll előtted. Kezdd az összefoglalóval! Ne linkelj így képet. Vedd a fáradtságot és a kép címe legyen a link szövege. 15 képről érdemi értékelést nem fogsz kapni, egy körben 3-5 épp elég.
A virág könnyen elérhető, türelmes és nem pereskedik személyiségi jogokra hivatkozva. Épp ezért a legtöbb kezdő fotós átesik rajta, de nagyon kevésnek sikerül úgy lefotózni, hogy a nézőt megfogja a látvány. Nem mondom, hogy elsőre ilyet kell alkotni, de kell valami amitől több lesz mint amit bármikor láthatunk.
Nemsokára szerintem te magad fogod ezekről a képekről kimondani azt az itéletet, amit most nagyon nem szeretnél olvasni.
Még valami, tényleg minden képedre rá akarod rakni, hogy 80D Present?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Fotonhámozó #61584 üzenetére
Vagy fókusz sorozat. A váz még tudná is, de csak natív objektívekkel támogatott szolgáltatás. A vázon belüli összefűzés még hisztisebb.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
_seth_ #61549 üzenetére
Ebben is van raw feldolgozás, egyébként nagyon nem. Sajnos kevés időm van ilyesmire, ezért ki akaram szálni a CC Photography Plan-ből. Így most az alábbiak szerint alakul a szoftverkészlet: raw feldolgozásra DXO, ha szerkeszteni kell Affinity Photo, végeredmény katalogizálása pedig digiKam (már amikor...) Nik collection, Neat image pluginok mennek az Affinityvel. Nem bántam meg a váltást.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
krono. #60675 üzenetére
Először azt kellene leküzdenem, hogy gondolatban legyenek meg a képek.
Sajnos ez egy magányos műfaj. Mindenki más tempóban és érdeklődési kör szerint fotóz. Előbb-utóbb valaki várni fog a másikra vagy otthagyja. Szerintem 2-4 emberrel működhet, de inkább rossz tapasztalataim vannak mint jók.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
bandhajon@ #60008 üzenetére
Tájképek esetén nekem jobban bejön a copass változata (#59995) szerinti oldalarány.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #59923 üzenetére
Felső kép: Ha eltekintünk a hölgy fenekétől (nem könnyű feladat
) akkor a homlokán van egy zavaró világos rész. Nem olyan erősen, de a combján is. A jobb szélen lévő szekrény felesleges, és dől a kép. Függőlegesre igazíts, a kád pereme nem vízszintes, de a lelógó lánc tuti függőleges. Persze ez csak az én ízlésem, és már rég aludnom kéne hülyeségek irkálása helyett.
-
Lassú Víz
addikt
Nem OFF-ba kellene rakni, hanem a Milyen monitort vegyek topikba.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #59837 üzenetére
Szerintem is az első a jó, a háttérről vehetnél le egy kis expót, túl világos a lépcső. A fejből kiálló korlátot le kellene retusálni, nem kell az oda.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
negyedes #59809 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen a többi kép, de az ingyenes tanfolyamot valaki olyannak célszerű odaítélni, akinek a képein az látszik, hogy valamit másképp lát mint a többség, előbb gondolkodik és csak azután nyomja meg a gombot. Ebből a szempontból közelítve nem került rossz helyre a lehetőség.
(Azok a pályázatok is furcsák nekem, amiken fényképezőgépet lehet nyerni. Ha el tudtam indulni a pályázaton, akkor minek)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #59775 üzenetére
Hagyd a HSS-t, vegyél el a környezeti fényből. Egy vaku leszabályozva 1/20000 másodpercre világít, teljes teljesítményen is 1/500 körül. Ha csak az a fényed van, olyan dolgokat meg lehet vele fagyasztani, amit átlagos eszközökkel sehogy máshogy.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balinov #59718 üzenetére
Akkor tartsanak korlátozott létszámú fotós túrát, ahol az állvány használható, a kép pedig publikálható. Általában a kis- kompakt gépes hülye turistával van a gond, aki azt sem tudja, hogy miként kell kikapcsolni a vakut a gépén (telefonján). Aztán villog össze-vissza mindenre legyen az állatkert vagy festmény vagy természeti érték. Miattuk vezetik be a merev tiltásokat. Olyan is van közöttük, aki a hátlapon komponálva fel sem fogja, hogy az ő vakuja villant.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #59613 üzenetére
Akkor hadd tanuljunk mi is. Kérlek írd meg az árulkodó jeleket!
vond: Ez nagyon jó érzés lehetett.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
INTELligent #59475 üzenetére
Ízlések és fotonok... Crey képeiből a harmadik jön be, annak is leginkább az alja. Megvágtam 21:9-es fekvőre csak az alját. Tetszett.
Varsói minimál: tetszik. Sajnos jó eséllyel elsétáltam volna a téma mellett, de ez az én problémám.
A második képnél a hely ismerete nélkül nehéz érdemben nyilatkozni. Így legfeljebb vagdosni tudnám, de semmi garancia rá, hogy van jobb annál amit megmutattál. A harmadikon szerintem sok a fény. Még vagy már magasan jár a nap, egyébként egy tisztes képeslap fotó.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
mikrofon #59471 üzenetére
Ennek semmi köze a szexizmushoz. Láttam angliai ismeretterjesztő sorozatot, ahol az orvos nem nyúlt a hozzáforduló beteghez engedélykérés nélkül. Bezzeg nálunk, eléggé ráutaló magatartásnak vette a proktológus a csillagvizsgálójával, hogy beléptem a rendelőjébe...
Lehet bennem van a hiba, de semmi különbséget nem látok a fotós és a modell kapcsolatában az 1000 fős vállalati portréfotózás és a glamour esetében. Előbbi esetben a fotósnak nehezebb a dolga ezredjére is jól csinálni, de most nem erről beszélünk.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
mikrofon #59464 üzenetére
Nem véletlen, hogy érintettként nem illik intézkedni. Van másik moderátor is, aki meg tudja ítélni, hogy ez megütötte-e a pihi szintet vagy sem. Szerintem sem kellene hagyni, hogy a személyeskedés és ez a stílus legyen az uralkodó.
(#59465) mikrofon: Nem olyan rég megkértem egy kedves fotós ismerősömet, hogy csináljon rólam egy portrét. Mondta, hogy miként tartsam a kezem. Miután látta, hogy nem jött át a kérésének lényege, hozzám lépett és megkérdezte, hogy megigazíthatja-e a kezem. Olyan természetesen, mint ahogy az asszisztensének mondta, hogy kicsit tartsa más szögben a derítőlapot. Valahogy így kell csinálni. Nincs engedély nélküli érintés. Amíg nem tapasztalod meg a két bánásmód közti különbséget fel sem tűnik, pedig ég és föld. Arról nem is beszélve, hogy ha a modell nehezményezi az érintést, akkor onnantól kezdve meg van b*szva az egész fotózás, ha egyáltalán folytatódik.
-
Lassú Víz
addikt
Látom mindenki megpróbálja kibűvészkedni a lilát a hóból (tegnap még én is
), de nem biztos, hogy a szenzor volt a hülye. [link] és [link] színes árnyékok rész.
Nyilván egy rossz minőségű ND szűrő nem tesz jót, de itt többé-kevésbé minden árnyékban van. Ugyanezt tapasztaltam erdőben is. Szintén szórt fény, leginkább zöld. Szürke kártya nélkül nem tudtam helyes közeli színeket beállítani.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #59372 üzenetére
Az offosban is hasonló gondolatok keringenek.
vond, idegenből nem tudósítasz? Vasárnap Csákváron játszik a Haladás, az mégse lenne olyan messze
-
Lassú Víz
addikt
válasz
copass #59357 üzenetére
Fél napja a k. netet bújom, és próbálom értelmezni az olvasottakat, pedig se fotós se jogász nem vagyok. Így aztán kéretik fenntartással kezelni, de
2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről
219. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva
a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,
...
vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(#59358) mikrofon : GDPR se mindenható. Lásd 2.cikk (2) c. pont. Keresd meg, ha már példálóztál vele.
(#59359) vond , Jogos az észrevétel. Mondj egy topikot, ahol inkább helye lenne. Ha van rá lehetőséged át is rakhatnád oda ezt az eszmecserét.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
copass #59353 üzenetére
Tegyük fel én vagyok a sértett, te vagy a fotós. Vélelmezem, hogy egyéniesített módon rajta vagyok egy vagy több képeden a hozzájárulásom nélkül. Rendőrt hívok, de azt állítod, hogy a rendőr csak az adataidat jegyezheti fel, más joga nincs.
Ezek után hogy tudok meggyőződni a vélelmem helyességéről? Ha igazam van, hogy tudom bizonyítani? Sőt, ha sérelemdíjat követelek, hogy tudom megakadályozni a bizonyíték megsemmisítését? Rajtam van a bizonyítási kényszer, de nálad az adathordozó, amibe állításod szerint sem én sem a rendőr nem nézhetünk bele. Egy polgári perben a szerintem kezdetű mondatok nemhogy a bizonyításhoz, de az indításhoz is kevesek lesznek.
Vagy van még valami lehetőség, vagy az egész csak gittrágás
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest