- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Mit tudunk a Pitaka márkáról, és milyenek a kiegészítőik?
- Yettel topik
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lyunior
tag
válasz BigBlackDog #28357 üzenetére
Szia!
Én Lókúton élek (egy pici falu Zirc mellett).
A madár pedig az utcánk árokpartján szedegette a táplálékát.
Megvárta míg bejárok a kocsival, kihozom a gépet, odasétálok hozzá, és exponálgatok.
Amikor már túl közel voltam (kb. 3m) akkor elrebbent. Másnap is láttam, a közelben tanyázhat.Itt egy másik is róla, de ezt olyan 10 m-ről lőttem és ez totál életlen. Pedig itt a póz is jobb lenne.
Talán a közeljövőben megjön a telém és akkor bővülnek a lehetőségek, mert 105 mm-en sajnos csak ennyi telik, főleg, ha bele kell bújni a madár kloákájába, hogy látható legyen a képen."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
Ezt pedig a születésnapomra kaptam a madárkától.
Sajna kicsit életlen. Messze volt, ködös időben és nem vettem észre, hogy a fókusz nem egészen pontos.
Croppolt kép, valószínű az is szétvágta egy kicsit.
A póz sem túl acélos, jobban néz ki, amikor feláll a buksiján a toll.
Az élmény viszont, hogy odaengedett 3m-re, indokolja, hogy megosszam veletek."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
Szép Jó Reggelt Mindenkinek!
Bocsi, hogy offolok, de csak titeket ismerlek...
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a mama kap holnap a szülinapjára egy Canon Ixus 132 zseboroszlánt, viszont a gyártó bölcs előrelátással nem tett User manuált a csomagba. Ki lehet bogarászni a menüből a működést, de mivel nem én fogom működtetni, hanem a kvázi laikus édesanyám, jó lenne neki valami használati útmutató.
Tudna valaki segíteni, hogy honnan tudok ilyet letölteni. Egy órája böngészem a netet, de vagy nem magyar, vagy nem a 132-esé, vagy meg sem nyílik, amiket találok.
Előre is köszi!"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz Big-Lacos #19948 üzenetére
Te képes vagy meghajlítani a teret. Görbülnek a kezed alatt az épületek...
Balinov: Nekem nagyon bejönnek a munkáid. Mindent lehet másképp is csinálni, de ahogy te csinálod, az klassz. Ha cincálja az ember a részleteket, biztosan bele lehet kötni az élő fába is, de bármelyik képedre ránéz az ember, az első benyomás, hogy: hú ez nagyon ütős, szemet gyönyörködtető leképezése a világunknak. Gratulálok hozzá!
"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
Csak hogy pozitívumot is írjunk: Elég jó élesek a képeid és a pillanatot is jó záridővel állítod meg.
Bár ez véleményes, hogy mikor indokolt egy kicsit elmosni a dolgokat, hogy kicsit a mozgás is látható legyen, de ilyen intenzív témánál inkább nagyobb a veszélye, hogy bemozdul minden és ha minden homály akkor megint csak a kuka szó, vagy a shift+del kerül elő. Tehát jó úton vagy. És ne spórolj az expóval, nem kell előhívatni!
Nem kell eszetlenül lövöldözni, de egy témáról ne csak egy képed legyen. A gyorsan mozgó témákat megpróbálhatod egy két gyors sorozattal is. Kísérletezz!Nemszólokbe! Egyetértek. Csak nem tudom miért nekem írod.
A kritikák miatt? Én pl azért teszek ide képeket, hogy szétszedjük és újra összerakjuk őket. Érdekel mások véleménye. Akit nem érdekel, az ne posztolja ki őket. Élvezze a saját alkotását, puszilgassa a tükröt és mondogassa, hogy Robert Capa vagyok vazze...
Persze mindent lehet inteligensen is tálalni, de ez a lényegen nem változtat.
Nem duzzogni kell, hanem meg kell csinálni újra, jobban és akkor itt is dícsérő szavak jönnek.A fotózz.hu-ról engem is úgy vágtak ki, hogy lábam se érte a földet. Egyet se értettem, velük, meg nem is értettem őket, és mire tanultam volna a hibáimból, már törölt is a rendszer.
Itt lehet tanulni, ha valaki azt hallja meg amit kell és nem csak azt amit akar.[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
Azt hiszem félreértetted a hsz-okat. Ne ezeket molesztáld, hanem lődd újra a témát. De ne három expoval, hanem 33-mal. (Éljen a digitális szabadság!) És abból válaszd ki a legjobbat és azt tedd ide.
Ja, és figyelj a komponálásra és a DoF-re. Sokat dobnak a képen.
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
A gangster labradoros képed pl sokkal jobb. Bár a háttér ott is zavaró kicsit, meg a póráz sem hiányozna, ha nem lenne, de a pillanat megörökítése jó, a lobogó fül jelképezi a dinamizmust.
Az nekem jobban bejön, mint amiket feltettél."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
A harmadiknak van hangulata...
Az első kettőnél inkább csak a témaválasztás érdekes.
Nem néztem az EXIF-et, de próbáld úgy az ilyet, hogy kinyitod a rekeszt, kicsit nagyobb gyutávval lövöd, és akkor jobban mosod a hátteret, így annak elemei nem éktelenkednek ott zavaró homályos dolgokként.Én így gondolom...
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
válasz Deadpapa #19721 üzenetére
Azért egy Psota Irént én sem látok Dundikának, még akkor sem ha a nagyanyám...
Van, ami nem ízlés dolga.
Vannak tények, amik mint tudjuk: makacs dolgok.
Megsértődhetsz a bunkó stíluson, a magyarázat nélküli fikázáson, de azon hogy rossz a munkád javítsd ki így és így, azon nem szabad.Tanulni, és a tanultakat gyakorolni. Mint minden, a fotózás is erről szól.
Nem hiszek a kizárólag pozitív megerősítés elvében. Néha közölni kell az emberrel, hogy nem jó irányba megy. Velem is közölték már párszor.
Az értelmesebbje tanul belőle..."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz Larry303 #19716 üzenetére
+1
Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy egy kép rossz, lehet hogy csak ötleteket kapunk a társaktól, hogy hogyan lehetne újra gondolni, feldobni stb.
Nem csak a hibák jöhetnek a felszínre, új ötletek is születhetnek."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz copass #19712 üzenetére
Mindegyőtökkel egyetértek!
Meg kell mondani a véleményt, azt is ha szar, és azt is hogy miért.
Az igazán jó, viszont az, ha tippet is adunk, hogyan lehetne jobb.Ezáltal a kritika nem csak bizonytalanságot szül (hogy szar amit csinálok), hanem egy új szemlélettel gazdagít, ami talán segít, hogy legközelebb jobb legyen.
Amúgy az sem mellékes, hogy nincs mindenkinek szeme a fotózáshoz, és kell, hogy a saját munkái által szembesüljön vele, hogy mit ért a fotózás pl. kompozíció alatt, mélységélesség alatt.
Hiába vagdalkozik a sok profi (vagy magát annak gondoló), olyanokkal, hogy először olvass el 15 db fotózással foglakozó könyvet és utána gyere ide. Lehet, hogy emberünk már elolvasta őket, mégsem képes egyetlen értékelhető fotót sem készíteni. Neki rá kell vezetni a kezét a helyes expozícióra.
Erre pedig jó a fórum. Legalább nem nyúzza le a bőröd, mint egy 3 órás Workshop..."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
"de ez a tilt-shift technika végeredményében nagyon hajaz a kis DoF-os képekre."
De király! Magamtól idézek...
Olvasd csak el még egyszer az aláhúzott szót! A kép kinézete hasonló, nem a kivitelezés.
Amúgy mindenki úgy élvez, ahogy tud, én csak a saját véleményem írom, hogy nem koszolnám a gépem belsejét, hogy egy érdekes technikát próbálgassak. De ez én vagyok.[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
Hány szürrealista kell egy villanykörte cseréjéhez???
Kettő. Az egyik tartja a létrát, a másik pedig teletölti rózsaszín folyadékkal a kádat...
Klassz dolog ez a "szabad-lencse" -főzelék. A fotózás örök kísérletezés.
Bár én nem gányolnám össze a szenzort, csak hogy elmossam a kép egyes részeit.
Lehet, hogy csak számomra, de ez a tilt-shift technika végeredményében nagyon hajaz a kis DoF-os képekre.
Persze nem mindegyik..."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz Schanyee #19678 üzenetére
Szia Sanyi!
Ne haragudj a durva fogalmazásért, nem bántó szándékú volt.
A lényegen persze nem változtat.
Egyetértek Larry-vel. Neked emócionális okokból sokat jelenthet olyan kép is, ami fotós szempontból értéktelen.
Azért is érdemes feltölteni ide a képeket, mert itt olyan szemek látják, akik tisztán, érzelmi töltés nélkül képesek ránézni, és véleményezni. Ezáltal kaphat az ember egy szemléletmódot. Itt a topiklakók többsége, köztük én is igyekszik meg is magyarázni, hogy mi nem frankó a képen, és mit kellene másként csinálni, hogy jobb legyen. Fogadd a kritikát jó szívvel!
Nekem is volt olyan képem amitől el voltam ájulva, aztán itt megmutatták a srácok, hogy hol lehetne javítani rajta, és egy sokkal jobb végtermék lett a vége.Ákos1994:Nekem is tetszik a hidad. Egy agyonfotózott téma csak akkor gáz, ha rossz képet lősz róla.
Egyetértek HCL-lel. Vágd le az egész macskát és egyből nem lesz zavaró, hogy nincs feje."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz #74459392 #19642 üzenetére
Szia!
Nem rossz kép ez!
Ízlés kérdése a vágás. Én nem szeretem a darabolt állatokat - még ha a portrézás szabályai szerint rendben van is ez így -, csak ha utána megeszem őket.
A másik ami, nekem is bántja a szemem, a túl kicsi DoF. Klassz, ha sikerül szép homogén hátteret készíteni, és az előtér homályával is meg lehet barátkozni, de szerintem nem szerencsés, ha maga a téma is maszatolódik (legalábbis az élesség síkjától a gép irányába).
Így a kutyus orra is homályos és ez szerintem zavaró. Szerintem.Szép fényeket!
-
lyunior
tag
válasz Schanyee #19653 üzenetére
Hát Sanyikám, ezt elb@sztad.
A téma maga semmitmondó, de ez a kisebbik baj, mert nem is éles. Vagy ha majdnem az is, rettenetesen zajos.
A háttér elmosása sem sikerült igazán. Homályos ugyan, de a képelemek zavaróan ott maradtak a háttérben.
A téma eléggé részlettelen és az ellenfény miatt bebukott, a nap és környéke viszont kiégett.Célszerű lett volna megkerülni a témaként felmerült gyomot, és a hátteret fényképezni, mert az így a homályból előtűnve is ígéretesebbnek tűnik. Esetleg várni egy fertály órát és valódi naplementét fotózni.
Próbáld meg a környéket, hátteret elkapni, figyelembe véve a komponálás szabályait, meglátod jobban fog tetszeni neked is.
Szép fényeket!
-
lyunior
tag
válasz lungfefe #19566 üzenetére
Na látod!
Lehet erről épkézláb kompozíciót készíteni!Mhamster: Figyelemre méltó a jó szemem, hogy kiszúrtam Amsterdamot. Kinagyítva látom, hogy ott is a felirat.
Amúgy nem kritika volt, inkább csak észrevétel. Mindenkiben megvan a jószándék, hogy kiváló képet készítsen, csak talán a művészi kifejezőerőben különbözünk egymástól. Neked nincs mit szégyenkezned. Klasszak a képeid. Az meg, hogy kinek mi jön be, egyéni ízlés kérdése.Szép fényeket!
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
válasz Vyndree #19570 üzenetére
Na látod, ez az első, már majdnem jó képed.
Telefonnal célszerű nagy, és kevésbé részletgazdag dolgokat fotózni. Akkor nem annyira zavaróak a készülk technikai hátrányaiból adódó gyengeségek.
Pl. itt sem tudtál játszani a mélységélességgel, és a fények kezelése is erősen véleményes, nem is beszélve a színek valóságtól távoli megjelenéséről.
Keress inkább egy fényképezőt! Mindegy milyen! Szeretni fogod!"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz lungfefe #19556 üzenetére
Szia!
Egyet kell értsek jjeahh kollégával.
Kicsit olyan képek, mintha teszteltél volna valamit. A másodikon pl. a mélységélességet.
Kompozíció szempontjából mindkettő erősen kérdéses.
Sokszor nehéz úgy fotózni, hogy csak lényeges dolgok legyenek a képen, azok viszont rajta legyenek, de törekedni kell rá!Mhamster@: az elsőhöz hasonlót Amszterdamban láttam. Jót tesz a képnek a színe. A második...hát... jó...kép! Nekem nem jön be a techno a fotográfiában. Ez ízlés kérdése. A kép amúgy nem rossz.
A harmadik érdekes kivágás, kicsit feldobja az amúgy agyonfotózott témát. Engem ugyan nem zavar, de páran valószínűleg a szemedre vetik, hogy sok a részlettelen sötét a képen.Szép fényeket!
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
Egyetértek!
Én is inkább belekomponálom az egész állatot, mint témát, vagy ha kiemelnék valamit, akkor viszont mehet szűkebbre. Bár ez mint mondtam, ízlés kérdése. Nekem is vannak olyan képeim, amiknek a vágása komoly fejtörést okoz.Ezért tetszik ez a topik. Nagyon komoly létjogosultságát érzem. Oké, felkerül ide komoly hibákkal rendelkező kép is, de rengeteget lehet tanulni a kritikákból. Van persze, akinek azt kellene mondani, hogy keressen magának más hobbit, vagy mielőtt gépet ragad olvasson el pár könyvet, legalább a komponálás alapvető szabályairól (lehet, hogy én is közéjük tartozok), de az amatőrök többsége komolyan profitálhat az itt "elhangzottakból". Nem a megmondó emberek hangzatos fikázására gondolok, hanem arra, hogy új szemek, új szemszögből látják ugyanazt a képet, és a készítő látásmódja fejlődhet sokat ezáltal. Én legalábbis örülök, hogy van egy oldal, ahova feltölthetek úgy képet, hogy hasonló szinten mozgó fotó-fanok világítanak rá, hogy miben kell fejlődjek, vagy erősítenek meg abban, hogy jó úton járok.
Hálás vagyok érte!"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz jjeahh #19529 üzenetére
Szia!
Szerintem mindhárom kép klassz. Van bennük fantázia. A harmadik komponálása ízlés kérdése, de a fél kutya is kutya...
Az orra éles lehetne, ha olyan helyen fotózod, ahol az ég a háttér. Elmosódva látszik a háttérben az ég. Lehet, hogy tíz méterrel hátrébb már tudtál volna olyan helyről lőni, ahol szűkebb rekesszel is játszhattál volna és akkor az orr is éles.
Igaz ez csak technikai okoskodás, mert tudom, hogy egy kutyát nem lehet csak úgy odaállítani, hogy ott is maradjon, amíg te lövöldözöl.
Amúgy szép képek! Éles a kontraszt a korábbi lelkes-megosztom a képeim, mindegy milyenek-kollégával!"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz spanyoll #19472 üzenetére
Inkább arra ment ki a játék, hogy tanuljunk belőle, és nézzük meg, hogy miket lehet kihozni belőle.
És nem, a krumplival nem lehet igazán jó képeket csinálni, de van, hogy csak a krumpli van kéznél és azzal kell megoldani. És jjeahh egy szép dolgot csinált belőle. Szerintem."A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
lyunior
tag
válasz jjeahh #19464 üzenetére
Ez komám, valami fenomenális amit műveltél!
Nagyon tetszik. Sokat kell még tanulnom a képfeldolgozás művészetét.Na akkor leírom, miért olyan amilyen.
Valóban hozzá sem nyúltam a képhez, sem vágás, sem pedig egyéb manipuláció nem történt.Az ég valóban kicsit ki is égett, meg eléggé részlettelen, bár sokat vissza tudtál hozni belőle.
Alul talán kicsit sok, igen. Mivel az ég ott is kicsit részlettelen volt, inkább a felhők tükröződését akartam visszaadni, ezért is tettem a felső harmadolóba a túlsó partot, mint virtuális horizontot. Az általad eszközölt utólagos vágás valóban jót tett neki. A mértékén lehet vitatkozni, de nekem tetszik, amit csináltál. Klassz, ahogy azt a párásságot levetted róla. Ha hosszabb záridővel lőhettem volna, jobban el tudtam volna mosni a vizet és az jót tett volna a tükröződésnek, és valószínűleg a színvilágnak is.Hogy mindezeket miért nem tettem meg? És miért a 4:3? Mert egy telefonnal készült, és a komponáláson kívül nemigen volt beleszólásom az exponálásba.
Az általad végzett utómunka viszont nagyon jót tett a képnek, kiemelte a benne rejlő értékeket. Minden tisztelet érte.
Én most kezdek ismerkedni a Lightroom-mal, remélem hamarosan én is meg tudok valósítani hasonló bravúrokat. Mehetek tanulni?Mindenkinek köszi az értékelést. Egyetértek velük. Remélem az ilyen boncolgatásokból a többi fiatal fotós is leszűri a következtetéseket.
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
válasz Andrew31 #19401 üzenetére
Sima egyszerű szemcseppentő, de akár egy cumisüveg, vagy mosogatószeres üveg is megteszi.
Attól függ mekkora cseppeket akarsz és milyen sebességgel csepegtetni.
Én egy barna füstszínű üvegtálat használtam, egy üvegasztalra téve. Így alulról tudtam megvilágítani.
Oldalról meg kapott egy ledes lámpát, hogy a csepp is meg legyen világítva.
A fókuszt a cseppentő végére állítottam, rögzítettem, majd a képet újra komponálva a vízcsepp becsapódási helyére irányítottam.
Semmi extra, csak ami a konyhában fellelhető.
Meg kb. 100 expó lehetőleg magasabb iso-val, hogy tudjál gyors sorozatokat lőni, mert egyszeri expóval bajos.
Csináltam már olyat is, még kompakt géppel. Meglepő módon egész sok jó lett azokból is.
Vannak ilyen visszatérő fotótémáim (gyanítom nektek is) amit igyekszem minél jobbra megcsinálni.
Egyszer talán megpróbálkozok tejjel is...A homályosság, amit sejteni vélsz talán a kis mélységélesség miatt lehet. Magát a témát én élesnek látom, de a környezete valóban életlen, és mivel itt az átmenet - a kép jellegéből fakadóan - kevésbé kontrasztos, így valóban nehéz megítélni.
[ Szerkesztve ]
-
lyunior
tag
Csepegtetőből...
Tágabb volt, megvágtam, hogy a témára irányítsam a figyelmet.
Elég sziszifuszi munka. Rengeteg expo, mire az ember talál egy olyat, ami tetszik neki, de annak sem minden részlete.Jó játék, bár egy hirtelen önszervező, amatőr "wörksop" keretében, némi "bréjnsztorming"-gal egybekötve frankó dolgok is kisülhetnének belőle.
-
lyunior
tag
válasz Andrew31 #19396 üzenetére
Szia!
Van pár elszakadásos is, de engem ez fogott meg. A címet is ez ihlette...
Szerintem nem homályos, legfeljebb zajos egy kicsit.
Alulról-hátulról világítottam.
A baj, hogy én is lusta vagyok, és kevés időt töltöttem az elkészítés körülményeinek a kidolgozásával.Nekem tetszik, de azért tettem ide, hogy cincáljátok egy kicsit. Tudom, hogy messze van a "nagyok" cseppes fotóitól, de mint érdekesség talán csal egy kis mosolyt ebbe a ködös novemberbe.
Mutatok egy komorabbat is:
-
lyunior
tag
válasz gubisadam #19349 üzenetére
Közelítsük meg más oldalról a kérdést.
Asztal: életterünk része. Kéznél van. Azon fekszik a rózsa.
Por: életterünk része. Az asztalon van. A rózsán is van.
Csúnya szirom: Valószínűleg mindegyik szirom hasonló mintázatú, csak ezen konkrétan kiemeli a fény.
Különböző hőmérsékletű fények: Nem feltétlen kell annak azonosnak lenni. A napokban láttam egy nagyon klassz kis portrét, ahol a főfény sárgásabb árnyalatot adott, az élfény pedig egy hűvösebb fényforrás volt. Ez is ízlés kérdése. Én pl. nem idegenkedek tőle.
Amit ezzel a sok zagyvasággal mondani akarok, hogy ha nem a rózsa tökéletességére koncentrálunk, akkor egy nagyon klassz hangulatú, életszagú képet láthatunk a maga csúnyaszirmú, poros laminált asztalos kevertfényes mivoltában.
Gratulálok hozzá! Tőlem kapsz 4,5 pontot meg két kreditet. Ja, várjál ez nem a Fotózz.hu?
-
lyunior
tag
Klassz ez a ködösítés!
Az előzővel az a fő gond, amit te is annak érzel: belóg két beton támfal a kép előterébe.
Nem tudtál kimászni valamelyiknek a végébe? Az összkép nem sokat módosult volna.
Bár Adamis ezzel is tudna mit kezdeni...Fandangó: Az első képed nagyon kellemes. Én úgy vágtam volna meg, hogy a fa a bal oldali harmadolóban legyen. Nem a szabály miatt, hanem nekem úgy jobban tetszene.
A második képet én ferdének látom. Mintha jobbra lejtene. De lehet, hogy csak a monitorom...
A harmadik pedig ízlés kérdése. Nekem speciel tetszik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Linux kezdőknek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- Tippmix
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Digitális Állampolgárság Program
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest