Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noddy
senior tag
válasz
randras_83 #38766 üzenetére
Picit alexpós és nekem alul sok... de amúgy nem rossz.
-
Noddy
senior tag
válasz
szenesember #38546 üzenetére
Az elsőnél kár hogy a radiátor éppen kettévágja a fejét...
-
Noddy
senior tag
válasz
*Ropi* #38517 üzenetére
Lehet, hogy mehetne rá egy objektív korrekció, de nekem annyira a vágás nem jön be. Vagy szélesvásznúra csinálnám, hogy több legyen a térből (hogy helyezkedik el az épület a környezetben), vagy egy közeli állóra, hogy maga csak az épület a maga részleteivel látszódjon az előtte lévő térkővel pici égbolttal... ebben az állapotában valahogy olyan "átlagos" kép.
-
Noddy
senior tag
válasz
randras_83 #38142 üzenetére
Ez még csak lárva, pontosan nem lehet ilyenkor még megmondani melyik faj.
-
Noddy
senior tag
válasz
Real_Necro #37789 üzenetére
Akkor még nem voltam ott, de tényleg volt egy tó felújítás, ez valóban a menetrendtől eltérő leeresztést kívánt. De jól megoldottátok azt a szitut is. Nem hiába egy jó fotós leleményes.
-
Noddy
senior tag
válasz
Real_Necro #37787 üzenetére
Azért kell kreatívnak lenni
Amúgy igen, Október és Március között leengedik, hogy a jég ne tegye tönkre a partot.
-
Noddy
senior tag
válasz
Balinov #37596 üzenetére
Ez csak privi vélemény, hogy egyszerűen ebből ennyit lehet kihozni. A címével ellentétben egy kusza kákacsomó van az előtérben, se a fák, se a hegyoldal nem kiemelkedően szép, nincs semmi a képen ami a békét és a csendet hozná. Szóval szerintem nem a technikával inkább a helyszínnel van a gond, legalábbis ebből a szögből.
-
Noddy
senior tag
válasz
hdanesz #36260 üzenetére
Ezen a képen semmi szimmetria nincs. Ha a hibáit kérded akkor egy kicsit alulexpós (vagy nem tudom, gondolom kemény fények voltak, tűző napsütés és emiatt a kép dinamikája romlott és bár nem égett be,de mégis sötét ). Az elrendezés annyiból jó, hogy amerre a szurikáta néz arra több a tér, ez jó, de lehetne ott több tér. De lehet a kompozíció érdekében harmadolóba érdemes tenni az állatkát. Szerintem.
-
Noddy
senior tag
Nekem tetszik, szerintem így pont jó. Annyi talán, ha jobb oldalt nem lenne a párkány kinyúlása talán jobb lenne, de mégis egyensúlyt tart a fotóssal is... szóval lehet, hogy lehetne jobb de nekem így is tetszik, jó a mélység érzete a képnek.
Saccco, Fandango: Köszi! Sajna iso200-on is ennyit tud az Olympusom. A zajszűrés nem sokat segítene rajta... és crop-olva van erőssen, nem macro obival készült. Tudom ne a kifogásokat keressem
-
Noddy
senior tag
válasz
totoya76 #36018 üzenetére
Szia!
Tényleg olvass utána a dolgoknak akár itt a prohardveren is: [link] [link] [link]
A másik, hogy valóban tartsd be a fórumozás és hozzászólások szabályait.
A harmadik, hogy legyen benned önkritika és egyértelműen rossz képeket ne tölts fel. Hogy mi a rossz kép: bemozdult, életlen, rossz fehéregyensúly (túl sárga, túl kék, stb). Ha esetleg annyira nem értesz a gépedhez, hogy nem tudod mitől romlik el a kép akkor lehet kérdezni (Miért mozdul be esti tájkép? - Nincs állvány? Kézből fotózol de túl hosszú a záridő?) Kezdő fotósoknál is alapvető legyen, hogy törekedj a szépre. Először gondold ki, hogy milyen képet szeretnél és tervezd meg a fotózást és csak utána exponálj.
-
Noddy
senior tag
Köszönöm a kritikát és a tanácsot. Megnézem kisebbre vágva is, hogy milyen. Ez minimális vágással az a kép ami kiesett a Hugin-ból. Az az igazság, hogy az utómunkát még tanulnom kell, itt csak minimálisan korrigáltam kontrasztot. Egyébként nagyon tudom ajánlani a Tátrát aki még nem volt ott tényleg közel van és nem is annyira drága környék, ami ellene szól, hogy kis területű és rengeteg turista van.
35329 Sacco: Tortula muralis
Ezt nem régen tanultam meg, mohász kurzuson. Ismered a focus stacking technikát? Ilyen nagy nagyítás mellett sajnos csak így lehet normális mélységélességet elérni. Nekem is volt néhány próbálkozásom enfuse progival próbálkoztam, de sajnos kielégítő eredményt még nem értem el vele. Egy jó képhez kellhet 20-30 kép is.
-
Noddy
senior tag
-
Noddy
senior tag
Oly E-PL3-am van, legtöbbször állvány nélkül használom és akkor a belenagyítás a képbe nem működik. Manuál obiból egy helios 50mm-esem van és a kit obi persze. Az AF beállításokba még nem néztem bele nem tudom milyen elven működik és hogy lehet-e egyáltalán állítani...
-
Noddy
senior tag
válasz
LamaCube #34642 üzenetére
A fotóhoz szólva nekem picit bántja a szemem, hogy az előtér éles és ahhoz képest a házikó homályos... Ha így szeretted volna lehet jobban homályosnak kellene lennie. Mert így olyan mintha rosszul fókuszáltál volna és élesre akartad a házikót csak nem sikerült. És elég erős a CA is
De maga a keretes kompozíció tetszik.
-
Noddy
senior tag
-
Noddy
senior tag
válasz
szkoobey #34017 üzenetére
Az alulexponált azt jelenti, hogy sötét. A túlságosan rövid záridőt vagy a szűk rekesz miatt. LR-ben (agy más programban) a brightness, expozíció korrekcióval, levels vagy még néhány hasonló eszközzel tudod világosítani a témát. De érdemes megnézni a hisztogrammot is.)
-
Noddy
senior tag
válasz
spiky03 #33922 üzenetére
Az adott kép elkészítését mindig a téma szabja meg és én aszerint választom meg, hogy milyen módban fotózok. Tehát nálam ahány kép annyi beállítás és mód. Az esetek 90%-ban utómunkázok, de az általában kontraszt, fehérjeegyensúly, expozíció korrekció, zajszűrés és persze kivágás.
-
Noddy
senior tag
válasz
buci30 #33865 üzenetére
A mélységélesség miatt van az hogy a virág egy része éles és egy része élettelen. Ha szűkebb rekeszt használsz akkor a mélységélesség nagyobb lesz és az egész virág éles lesz és nem csak egy része.
(bár szerintem ez nem probléma a képednél az én véleményem szerint inkább az, hogy nagyon sablonos képek, persze kezdőként ilyet is kell) Fotózz minél többet, mert itt is a gyakorlat és a tapasztalat teszi a mestert!
-
Noddy
senior tag
válasz
Colonel993 #33285 üzenetére
Sajnos nagyon látszik rajta, hogy élettelen... nagyon szét van csúszva... Lehet ha feltűzve, szépen preparálva jobb lenne, bár akkor egyértelmű hogy élettelen de, mondjuk fajdokumentáláshoz már jó lenne.
-
-
Noddy
senior tag
válasz
Real_Necro #33264 üzenetére
Bükk.
-
Noddy
senior tag
Amúgy nekem is sok olyan képem van, amit itt kukába küldenek és/vagy küldenék én is, de nekem kedves, mert olyan a témája, vagy éppen azért mert első képem az életben, vagy azzal a géppel, próbálkozás, új technika, de az ilyen szubjektív dolgok egy topicban nem jönnek át érthető módon. Ezért kell kicsit kívülről, objektívebben nézni a képet mielőtt feltöltjük. De mintha lenne egy laza képelős topik is itt a PH!-n...
-
Noddy
senior tag
Hogy valamilyen javaslat is legyen
Volt itt egy építő javaslat még jó régen, hogy az a jó kép amit bekeretezve kitennél a falra otthon. Szerintem ez nagyon találó. Ez lebegjen a szemed előtt mikor lenyomod az exponáló gombot.
Mivel nálad a téma a virágrügy volt azt középre is tetted, ami egy alap beidegződés. Az ember a lényeget középre rakja, de a fotózásban ez nem mindig van így, érdemes kipróbálni több kompozíciós beállítást, hogy melyik a legjobb az adott témának (átlóra is figyeltél, ami ebben az esetben nem rossz ötlet). Ami szerintem a képet rontja, hogy nagyon zavaros és alulexponált. Hiába vakuztál rá, mégse elég világos, de a vaku fénye mégis éles árnyékot vet, ami itt most nem volt előnyös. A másik, hogy az egész képhez képest a téma mégis túl kicsi, illetve, hogy a háttérben lévő galyak nem eléggé elmosottak a témáról elvonják a figyelmet és emiatt lesz zavaros (illetve a rügy mögötti lelógó valami se kedvez az egésznek), komponáláskor érdemes nézni az egész képmezőt és nem csak azt, hogy a téma benne van (milyen a háttér, előtér). Ha jól sejtem ezt kit obival csináltad, de lehet, hogy ez már inkább makrofotós téma lenne. Jó tanulgatást és ahogy mondani szokták szép fényeket! Az éjszakai vakus fotózás egyébként egy nagyon érzékeny terület. Én is kezdő vagyok, de nem mertem még ilyet bevállani (kivéve persze a kötelező dokumentálási eseteket).
-
Noddy
senior tag
válasz
copass #32848 üzenetére
Lehet hogy ez neked pixel kukkolás, de sokat javíthat egy kép minőségén, ha jól van utómunkázva és az egyik legalapvetőbb utómunka a zajszűrés. Persze kihullhat a gépből nyersen is egy jó kép, de én nem erről beszéltem, hanem hogy milyen alapvető dolgokkal illene tisztában lennie egy "kezdő" fotósnak. Persze amit írtam nem szentírás, csak ötletek a részemről. Nálam ezek beletartoznak az alapba és a kezdőbe. Neked már ez sok. Köszönöm a véleményed!
Egyébként néztem a digicam rovatot és nagyon jó, de ott csak technikai dolgok vannak, ha lenne benne egy komponálással kapcsolatos rész is, akkor elég lenne csak belinkelni
-
Noddy
senior tag
válasz
hdanesz #32844 üzenetére
Lehet, hogy a topic ismertetőbe érdemes lenne beletenni egy alap összefoglalót a legelemibb dolgokról.
- komponálási alapok
- legyen éles a téma (jó helyen legyen a témán a fókusz)
- helyes legyen a színegyensúly
- vágások
- ne álljon ki semmi a témából (fűszál, kerítés, biciklikormány)... stb
- zajszűrés
És akkor innen lehetne tovább lépni.Mondjuk én is sokáig csak olvastam és nézelődtem mielőtt feltöltöttem volna képet. Lehet vannak akiket az első fényképezőgép öröme egyből alkotásra sarkal és nem tanulásra. Persze tanulás nélkül is lehet jót alkotni, de ott is megvan a szépérzék és nem véletlenül lesz jó az a kép amit csinált, inkább ösztönösen.
-
Noddy
senior tag
válasz
pitagi #32712 üzenetére
Ami nekem feltűnt, hogy nem az éles aminek élesnek kell lennie (pl a virág közepe). Ha állványról dolgozol akkor nyugodtan használj manual fókuszt és állítsd be, hogy mit szeretnél élesnek, nekem úgy tűnik, mintha auto fókusz lett volna és a gép választotta ki a kontrasztosabb részeket és azokra élesített rá.
Amúgy én is most szereztem be egy ilyen Helios obit az oly E-PL3-ra (jobban mondva raktam át a zenitről
), de még sajnos nem tudtam kipróbálni.
-
Noddy
senior tag
válasz
_seth_ #32709 üzenetére
Ilyet még nem próbáltam csak hagyományos panorámát, de nem lehet, hogy nem volt vízszintes az állvány és az a pici ferdeség ami volt benne az összeillesztésnél kibukik. Látszik, hogy az eleje és a végén máshol van a magasság. Lehet ha újra megvágod a képeket, hogy a szemmagasság stimmeljen kilehet hozni belőle jó illeszkedést.
-
Noddy
senior tag
válasz
steeel35 #32521 üzenetére
A lepkés és a virág tetszik, de az első kettő valahogy nem tűnik kiemelkedőnek, nem érzem, a témát, a lámpás alexpós is... De a lepkésnél szépek a színek, fények (kár hogy az a fűszál kettévágja) a virágnál pedig a makró, csak kár hogy ott túl kemények a fények, gondolom vaku lehetett. szerk: a túl szűk dof miatt tűnik rossznak, kettévágja a portokokat a fókusz.
-
Noddy
senior tag
válasz
Colonel993 #31982 üzenetére
Bocsi de egy lowkey kép esetében nem kellene, hogy a háttér sötét legyen? Én eddig akárhány lowkey képet láttam mindenhol így volt, így tényleg csak alulexposnak hat.
-
Noddy
senior tag
válasz
IRON STORM #31739 üzenetére
Ritkán komponálunk középre és ez az orchidea is olyan téma, hogy jobban mutatna ha a virág közepe lenne harmadoló pontba rakva, illetve ha jobban kivágnád, mert a levelek és a háttér inhomogenitása is zavaró... és valami miatt elég szemcsés néhány helyen a kép (bal és jobb szélen ahol feketébe megy át... talán a zajszűrés miatt, vagy a raw feldolgozó miatt). Ha saját virág én újra meglőném közelebbről, hogy csak a virágzat legyen rajta esetleg beraknék mögé egy homogén fekete hátteret illetve vigyázni, hogy a támasztó karó se látszódjon.
-
Noddy
senior tag
válasz
matyi012345 #31086 üzenetére
Nekem nincs LR-de hogy lehet ezt jól megcsinálni? A objektív korrekciót használom, de az nem elég... milyen progival lehet a falakat helyre tenni ha LR nincs?
-
Noddy
senior tag
válasz
IRON STORM #30431 üzenetére
Csatlakozok Real_Neco-hoz. Ahogy te is írtad lőttél egy első fotót, ahol inkább az elsőn volt a hangsúly és nem a fotón. És ahogy a többiek elmondták ez a topik nem arról szól, hogy milyen képet készít a gépem, hanem, hogy mint (amatőr)fotós milyen képet tudsz készíteni. A fotózás pedig gondolkodással, tervezéssel jár és csak a legvégén az exponálógomb megnyomásával. Itt te csak a legutolsót követted el. A fotók készítését a legritkább kivételektől eltekintve megfontoltan kell elvégezni. Jó tanulást, kitartást, türelmet és szép fényeket a továbbiakhoz.
-
Noddy
senior tag
válasz
matyi012345 #30302 üzenetére
Az megint más kérdés, hogy a valóságban soha nem fogod ilyennek látni, mert ezek "mű" képek. Picit ez az emberek jótékony becsapása, olyan mint a tündér mese, szép és oda vágyik mindenki, de nem létezik, vagy legalábbis a valóságban nem úgy néz ki. De valóban jó benne gyönyörködni, szép Földünk van
-
Noddy
senior tag
válasz
csabi94 #30260 üzenetére
Nekem a vágás nem jön be annyira, nincs semmi a képen ami "ép" lenne. a jobb szélen a villanyoszlop, jobb felül a híd átkötője, a híd csúcsai, mind mind meg vannak csonkolva... nekem ez zavarja az összképet és a szemem nem tud megnyugodni a képen... de elég nehéz téma, nehéz jól lefotózni.
-
Noddy
senior tag
válasz
StefanBraun #30170 üzenetére
Nagyon jó lett. És érdekes, hogy nem régen volt itt egy másik legyes kép és ott azt kritizáltam, hogy nem jó, hogy középen van. De itt pedig éppen az a jó hogy szimmetrikus és középre van helyezve, az ember szépen elbambul a kitinpáncél és szőrök részletességében. Talán annyi, hogy álló helyzetben jobban adná magát egy picit szűkebb rekesszel, hogy több részlet éles legyen...
-
Noddy
senior tag
válasz
StefanBraun #30086 üzenetére
Itt annyiból baj, hogy nagyon középen van, hogy teljesen kifelé néz a képből a légy. Komponálás szempontjából nem jó, nem vezeti a szemet semmi vagy ha igen az a képen kívül van valahol messze jobbra.
-
Noddy
senior tag
válasz
Fotonhámozó #29686 üzenetére
Értem, valószínűleg az én szememnek sok akkor csak a lámpák fénye a közeli utcán.
-
Noddy
senior tag
válasz
Fotonhámozó #29682 üzenetére
Nekem a közeli utcák nagyon beégettnek tűnnek..., de az égbolt, a hegyek és a távoli város nagyon szépen el lett csípve, az tetszik.
-
Noddy
senior tag
Hoztam egy képet, nekem tetszik, próbáltam figyelni a kompózícióra, bár nem tudom, hogy az asztal vonalai mennyire teszik tönkre, azt nem tudatosan állítottam be. Illetve, a horizont helyzete mennyire zavaró, nekem belefér de lehet azt mondjátok, hogy nem jó mert elvágja a témát... alacsonyabb szögből jobb lenne?
-
Noddy
senior tag
válasz
BigBlackDog #28342 üzenetére
Próbáltad az izsáki madárvártát? [link] vagy mennyire Magyarország közepén laksz?
De én azt próbálnám meg, hogy ilyen nagytestű madarak mint gémek, gólyák, kócsagok, récék szinte bármilyen nagyobb vízfelületnél megtalálhatóak, nem is kell kifejezetten természetvédelmi területnek lenni (bár halastóra se könnyű bejutni... :/), hogy keresnék a lakóhelyed közelében ilyet és oda kijárni sűrűn és figyelni mikor vannak madarak, esetleg lessátrat építeni. Egyébként a hajnalban a legaktívabbak a madarak akkor érdemes próbálkozni.
Persze ha kifejezetten ritka vagy egyedi élőhellyel rendelkező fajt keresel azért bizony el kell utazni oda ahol él.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 1TB 5500M 8GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest