Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Adamis #27196 üzenetére
Pedig tök nyugisak, sokszor percekig ülnek egy levélen
Most nincs teléhez jó makrócuccom, a sima 300mm meg nem elég hozzájuk (csak acsához meg nyagob darabokhoz) de különben jó témák, könnyen fotózhatók
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Fotonhámozó #27106 üzenetére
Ja, f2 -n könnyű
-
@jjeah : Na igen, alacsonyan tartott ISO minden zajosabb gépnél fontos
Jobban világított koncerteken néha 1600-ig is lemegy nálam
Meg akkor aztán nyithatom a rekeszt, aminek ilyen gagyi obikkal, mint amik vannak nekem, egyet jelent a CA-val -
-
-
válasz
Fotonhámozó #27091 üzenetére
Milyen cuccal AI Servo? Nekem az 1100+kitobi kb. annyit csinál szervóban, hogy bzzz bzzz bzzz, folyamatosan tekeri a fókuszt
Nálam maradt a one shot.
-
válasz
INTELligent #27072 üzenetére
Az első amiben van fantázia, szerintem, Novics kiegészítéseivel kb. egyetértek
Ősszel lehet majd ilyenben kiélni magunkat
-
-
-
válasz
Cyborg #27062 üzenetére
Állvány ahhoz kell, amit nem tudsz megtartani, vagy ha sötétben alacsony ISO kell.
Helyzete válogatja, magadnak kell kitapasztalni, mit tudsz megtartani.
Nyilván csillagos égbolt=állvány, kékórás város az nem biztos, hogy állvány...Utómunka megy annyira, ahogy neked tetszik, meg ahogy a kép kívánja. Már maga a RAW-JPEG konverzió is annak minősül, mert ugye valahogy a RAW konvertert is beállítod az adott képhez...
-
-
válasz
Big-Lacos #27055 üzenetére
Igen, anúgy az eladja
Én is azért lőttem vele állót a Király utácában, mert ott az árnyékolókat vettem bele fent, de valahogy fura lett. A Tettye a Göncölszekérrel, csak képminőségileg lett ótvar (kínai előtét) , a kivágás jól működött, nagylátó előtét nélkül a 18-55-tel bele se fért volna a képbe a csillagkép.
-
-
-
válasz
Adamis #27046 üzenetére
Akkor most hozok némi szemet
Kicsit kevés lett a DOF -
Hozok némi szemet
Kicsit kevés volt a DOF -
-
-
-
válasz
fungeld #26896 üzenetére
Nem is mondtam, de hasonló helyzet; kis felületű, de fényes tárgy, a nagy sötét környezetben.
Hold fotózásához pedig magas érzékenységet használsz, már ha nagylátón vagy, mert elég gyorsan mozog. Szóval könnyen kiég, mint a Nap. HA nem is azonos nehézségű, de hasonló feladat.Nem mondom el, hogyan fotóztam Napot telével, mert nem túl biztonságos... De kitalálni sem nehéz.
@sixpak : Szerintem ez is jóféle
-
válasz
matyi012345 #26893 üzenetére
Igen, én holdat csináltam így (3.kép)
Egymás után két expó, és a holdat bemaszkoltam a saját fénykörébe. Egész értelmes lett.
Van olyanom is, amin a Nap nincs beépgve, brutál "ND szűrő"...
-
-
Horgász a reggelbe'
Borzalmas nagylátó konverter + akkor már vagy 4 órája kint voltam, a fejemből se láttam ki -
-
válasz
Fotonhámozó #26859 üzenetére
Igen jóféle
-
-
Nem mondtam, hogy jól áll
Egy portrénál, ha van segítő, akkor már lehet diffúzorozni.
@jjeah : Hogy egy kép ide való-e, azt nem csak az dönti el, hogy milyenek a fények, hanem hogy milyen a kép egésze... Ennyi erővel a linkelt képeden is beégett a háttér, mégsem zavar senkit, mert nem lényeges.
Másik ilyen eset : Kimész rendezvényre, pl. egész napos fesztivál. Nem tudsz mit kezdeni a fényekkel.
portézni oké, nem akkor mész, amikor erős a napfény, oké. Azt te választod meg, mikor mész.
A makró + állvány témához, a legérdekesebb makró témák elmenekülnek, mire összerakod a cuccot
A korábban linkelt légivadász meg össze-vissza lengett a gazon, amin ült.
-
válasz
jjeahh #26832 üzenetére
Nem mindig tudsz hajnalban menni, illetve pl. verőfényes nyári hangulatot verőfényes nyárban lehet, borús időben necces
Strand szintén...
Elkapott pillanat, szerintem az a legjobb, ha valaki tud, akkor azt is megoldja szépen komponálva - csak az már nem kezdőIlletve pl. makróhoz muszáj sok fény, az általában kemény lesz...
-
-
-
-
-
válasz
sixpak #26806 üzenetére
Majd fog
Reggel, napkeltekor, nappal szemben állsz, és megvillantod vakuval az árnyékos oldalát (akár beépítettel). (Ez konkrétan HSS-es rendszervaku volt, a gépre rakva, kicsit túl is villantottam.)
Persze kell hozzá egy megfelelően hülye alany is, aki nem menekül el, ha ott ugrálsz körülötteA lgivadász félős. A szitakötő meg sosem néz feléd, mindig a vizet figyeli.
Amúgy ez sima 300mm-es teleobi, semmi extra okosság. -
-
válasz
Adamis #26786 üzenetére
A szöcske még oké lenne (a feje már nem olyan éles) de a környezete nem túl jó, nem annyira természetes. Ha tágabb látószöggel mutat be az ember egy állatot, akkor jó, ha a termszetes környezetében van. (Én is szoktam ám ilyeneket lőni, mert ha egy olyan szender ül a szúnyoghálóra, amit még nem láttam, akkor nincs mese
)
Fényfoltot mondták, alatta-fölötte kissé üres (nem lehet vele mit kezdeni a csápjai miat, de pl. pont erre jelentene megoldást pár szénnémosott fűszál...) -
válasz
matyi012345 #26770 üzenetére
Fb covernek pl. sztem jó lenne a vágás ha balra pislantana a kutya, meg ha nem autó lenne a háttérben.
-
válasz
hodostamas #26768 üzenetére
Kutya, az ilyen
-
válasz
hodostamas #26763 üzenetére
A pókon nem nagyon van éles pont, pedig a fények jók, estleg sötétebbre húznám a helyedben, de az mondjuk már az én ízlésem.
A kutyus háttere agyonvágja az egészet (az autóra gondolok), és függőlegesen szűk; különben a háttérmosás jó lenne, hiszen nem biztos hogy volt a környéen elég szép háttér. Lehet a bal oldalra szerencsésebb lenne a kutya, mert kicsit jobbra húz a tekintete.@sixpak : A szöcs alja nagyon sok, nincs ott semmi. Mind a kettő nagyon középen van, de a darázs amúgy elég hangsúlyos, hogy elvigye a képet. A fények is jók, színek is, környezet is.
@Big-Lacos : Köszi
-
válasz
matyi012345 #26749 üzenetére
Csak olyat láttam már, hogy átírhatod a chipen a rekeszt, de nem egy rekeszen használom...
De különben nem olyan gáz ez így. -
válasz
matyi012345 #26746 üzenetére
Megy, nekem is van chipes adapter 1100-on, de mivel az azt mondja, 1.4 a rekesz, az obin meg 3,5-től amíg tekerem, nem jól mér, mindig fölé. 1-2 kép alatt belövöm... A fókuszvisszajelzés hasznosabb!
-
-
-
válasz
belovary #26736 üzenetére
Keresel egy messzi fénypontot, fókusz, és átkapcsol manuálra. Akkor a végtelenben lesz. Ha van Magic Lantern-ed, és olyan a cuccod, az ki tudja írni, hogy milyen távolságra tekerted a fókuszt, onnan már nem nehéz kitalálni, hogy végtelen-e. (1100D meg kitobival nem írja ki, illetve nem valósat ír...)
(Ja, meg 18-135STM, az jobb mintha csak a kit lenne)
-
-
-
-
válasz
belovary #26721 üzenetére
Változó fényviszonyok között tájmlepszelni az a saját magad szívatásának magas foka
Nem lehetetlen, de sokat kell rá gyúrni, nekem se megy még. A Nap általában kiég. A NG-s képen azért nem (annyira) égett ki, mert olyankor már sokkal kevésbé fényes. Illetve elég jó a csávó gépe gondolom, jó a dinamika.
Illetve, átmenetes szűrőzni is lehet a holdat (csak ugye akkor mínusz csillagok). Nemrég volt nekem is olyan agymenés, hogy holdsarló a horizonton, a város felett (volt hozzá jó pont is a Tettyéről) , és amíg magasan volt a Hold, kiégett, de amikor megy le, akkor már hozzá lehetett exponálni a városhoz, szép narancsszínű volt.
@Fotonhámozó : Jaj, az ilyeneket úgy bírom...
-
válasz
Novics #26714 üzenetére
@xXxian : Csak a vörös égboltos az enyém
Amire gondolsz, az maszkolással, amúgy is sok képből van a cucc, ott szépen kimaszkolta.
(Mondjuk nekem nem tetszik, vagy tejút, vagy kör...)@belovary : Hát azt leginkább a Hold esetében, több expóval lehet megoldani, vagy durván jó szenzorral... Az ilyen "fényes objektum a nagy feketében" dolgot a legtöbb cucc nem szereti.
A Nap kiégése is ilyen, átmenetes szűrő sokat segít, meg ott még meg lehet trükközni helyes expóval is, esetleg szembefénylnél ha tudsz deríteni. A Hold szerintem nehezebb.Amúgy a Hold hajlamos elnyomni a csillagokat.
-
válasz
belovary #26709 üzenetére
és @negyedes : Volt egy kiírás, hogy lesz egy After midnight témájú "assignment" (nem találtunk rá igazán jó magyar szót).
Regisztrációm volt egy ideje, pár kép is fent, de a kutya se nézte... Bedobáltam párat, és jelöltem őket, aztán jött egy levél, hogy előválogatott, ha nem találnak jobbat, akkor ez... Akkor már kerekedett a szemem, aztán bekerült. Igazán meglepődtem, főleg hogy ez. -
válasz
*Ropi* #26701 üzenetére
Ezt mondtam eddig is...
Az elvárt PS mértéke sem mindegy, bár a divatfotóban egyetértek, de ott is sokszor hülyeségnek tartom... Viszont az egész divatszakma erre épül, így ott nem meglepő.@MrChris, jjeah : Itt
Közepe táján, a kép szerepelt itt is, nem volt nagy sikere... Amúgy nekem sem a kedvencem, nem tartom túl jól sikerültnek, néztem is, hogy ezek mit láttak benne...
(Meg ha tudnák, hogy a kínai 0.45x "borzalom konverterrel" készült...)
Amúgy köszi (@Ropi is). -
válasz
MrChris #26690 üzenetére
Aztán ugye ott van az a pár ember, akiket azért rúgtak ki különböző újságoktól, mert nagyobb füstöt retusáltak a robbanás fölé, meg mert leszedtek a kép sarkából egy kamerát
De van elv. Sajtófotóban nem nagyon illik módosítani a képtartalmat, ennyi. Ha valami újság engedi valakinek, az ő baja.Natgeon nemrég válogatták be egy képem
@Ropi : Nem ez volt a cél, mert ha nem dolgoznál jól, akkor nem lenne ennyi megrendelőd, meg a képeid is tetszenek
. Max. a módszerekkel nem értek egyet - ezért mondtam, hogy egyéni preferencia, ki mit és hogyan módosít.
@jjeah : Na igen, nagyjából egyetértek
Határ meg, én sem mondtam, hogy abszolútértékben létezne; mindenki magának tudja.
-
válasz
*Ropi* #26687 üzenetére
Ilyen esetekben nyiván, de ez szélsőség. A gagyi képek meg, attól függ, milyen szempontból gagyik. Pont ezt mondtam feljeb is. Ha neked ez tetszik (meg a megrendelőnek) akkor hajrá
Én maradok a naturálisabb dolgoknál, ennyi.A linkelt kép még elég szolid retus, nem is gáz.
-
válasz
*Ropi* #26680 üzenetére
Az oké, az ügyfelek úgy hülyék, ahogy azok akarnak lenni, ha nem a valós szépséget akarja, akkor azt kapja, amit kért. Ettől még nem fogom különösebben érteni őket; amúgy ismerek 1-2 esküvőfotóst, aki nem feltétlen rajzolja újra a modelleket, és mégis szép amit csinál, hozzám ez közelebb áll.
Másrészt én vagy hobbiból fotózok, vagy sajtóba. Na most utóbbiban alapból sem nagyon módosíthatsz a képtartalmon.
De ettől még leírom még egyszer, bármit lehet, ha a végeredmény jó, hogy ki hogy módosít, az csak egyéni elvek/ízlés kérdése.
-
válasz
JohnyBlue #26677 üzenetére
Ja
Ez igen frankó!
Ettől még én úgy vagyok vele, hogy amit lehet valódi cuccal csinálni, azt nem rajzolnám rá. Csináltunk varázslós képet mi is, persze nem volt hozzá semmi, ott annyi volt a fotosop, hogy a bőrkabátról tüntettem el az árulkodó nyomokat, hogy legalább valamennyire köpenynek tűnjön.
De ott már a kép készítése előtt tudtuk hogy muszáj lesz, és jobban örültünk volna, ha lett volna fekete lepedőnk pl.
-
válasz
matyi012345 #26669 üzenetére
Ha megélhetésnek nézed, akkor igaz. Én viszont nem ebből élek, inkább művészetként tekintek rá
Amúgy a szénné módosított képekben is megvan ez, csak az szerintem már nem annyira fotózás.
Mindenkinél máshol vannak a határok.@Ropi : Bőrhiba leszedése határeset (sminkkel is lehet...)
@johnnyBlue : Milyen szárnyak?
Linket
-
-
-
-
-
-
válasz
MrChris #26617 üzenetére
20mp is a gyújtótávtól függ, hogy annyi-e.
Rekeszt mindenképp tágan kell hagyni, mert exponenciálisan csökkenti a bejövő fény mennyiségét, tehát ha a nappal szokásos rekeszértéket használod, akkor azt veszed észre, hogy ISO3200-on is alig van csillag@Wa2x_ : Nekem amúgy bejön ez a képi világ retró
-
-
válasz
sixpak #26601 üzenetére
Megfelelően hosszú záridővel (gyújtótáv függő, hogy nem mozdulnak el a csillagok) és közepes (400-800) ISO körül mindenféle szar obikkal (Canon kit) is lehet csillagokat lőni, nekem sincs más. Nyitott rekesszel érdemes nekiállni. A szenzor annyiban számít, hogy az adott ISO-kon mennyire lesz zajos a cucc, de azért ezt utómunkával még meg lehet oldani, ha nem is túl szépre. Ha tud a gép RAW_ot, mindenképp abba kell lövöldözni.
A közepes ISO azért kell, hogy a csillagok gyenge fénye megfogja a szenzort, 100-on is meg lehet próbálni, csak ott már nagyon hosszúak a záridők. Canon kitobival APS-C -n 18mm-en olyan 20mp az ahol még nem mozdulnak el a csillagok, azt tudom.
-
-
HDR az HDR... Mindegy mivel csinálod, alapvetően arról van szó, hogy több, különbözően exponált képből lesz egy nagy dinamikájú. Nem egy képből, az max. ál-HDR.
A PC-n HDR-ré összerakás annyiból szerencsésebb, hogy több paramétert is állíthatsz. Lehet megoldja a gép is, de sokkal jobb végeredményt érhetsz el PC-n. És nem csak fotosoppal lehet. -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Fotonhámozó #26314 üzenetére
Nem igazán értem a képet, sajnos, de az a fákon átsütő fény, az nagyon hangulatos, csak azt el tudnám nézni jó ideig.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Balinov #26177 üzenetére
Elég nehéz amúgy, ha nincs egy jó dinamikájú vázad... Én inkább alulexponálom a képet, ha nagyon világos az ég, és az árnyékos részeket rántom fel a RT Shadows/Highlights funkciójával, vagy black level, vagy ilyesmi.
Bár ha nincs durván szétégve, csak kicsit túlexpós az ég, akkor a Highlight Compression is megoldja. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest