Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
psycroptic #18298 üzenetére
LV-ben bele lehet nagyítani a képbe
ISO meg nem csak akkor kell, ha kevés a fény, mert pl. itt nem lenne olyan sötét a háttér magasabb értékkel. Meg a lassan, de folyamatosan mozgó téma is el tud mozdulni, még olyan záridőnél is, amit amúgy esetleg kézből kitartasz. -
válasz
psycroptic #18295 üzenetére
Az alsó szűk felül nekem egy kicsit, kcisit mintha a feje is életlen lenne a kukacnak, de amúgy mind a kettő király szerintem
-
-
válasz
madgie #18266 üzenetére
Ezen már nem lesz módosítva
Nekem nem mindig jött be a kék ég, mert valahogy nem tűnt természetesnek. Meg úgy voltam vele, hogy ha fényszennyezett, akkor az... a valóságban is olyan volt, attól annyira nem akartam eltérni. A videók egy része amúgy átesett WB módosításon
Mondjuk a Tejút csak azért, mert másképp még kevésbé látszott
Utófeldolgozás, ennél jobbat nem sikerült (nem is nagyon van rajta utófeldolgozás, ráadásul volt olyan alapanyag, amit csak poénból mentettem el videóként is, az meg olyan volt, amilyen), meg amúgy Juhtyúk mentesen kissé jobban néz ki.
Nyilván nem lett 100%-os a dolog, de nem sok lehetőségem volt újra ellőni az egyes jeleneteket. Legközelebb majd nem ilyen lesz
-
-
Inkább tág
De ez is egy olyan kép, amikkel mindig bajban vagyok. Ha tágra hagyott, akkor nem irányul a figyelem a témára (az alpinistákra). Ha szűkre, akkor meg 3 fickó egy valamin, rángat valamit, nincs környezetük, amiből kiderülne, hogy ezek egy gömböcről lógnak
Szóval szerintem is jó így. -
Eh, lejárt a szerk. limit.
Tegnap próbáltam egy kis makett effektet összehozni, gép elé tartott, más gépre való obival
Képminőség nyilván csapnivaló (elég túlexpós lett), de legalább nem szoftveresen lett megoldva -
válasz
devbence #18224 üzenetére
Megesik, de nyilván egy ilyen című képnél nem erre gondolsz
És attól, hogy a többiek jól elvannak, lehet, hogy még magányosabbnak érzi magát a srác.
Remek kontraszt lenne, csak nem tudom, pont hogyan kéne kinéznie. Az biztos, hogy messzebb kellene ülnie.Lehetőség 1, messzebb ül a pártól, és szűkebb vágás
2, egyedül ül, és nagylátó -
Nekem nem jönne át szűkebben, pont erre gondoltam, de nem... A tág térben elveszik az ember, az pont a magány lenne. Nem rossz elgondolás amúgy, hogy a pár mellett egy magányos, de valami miatt nekem sem jön át annyira. Ha címmel gondolom el, akkor igen, de igazán akkor lenne jó, ha magában a kép is ütne.
Nem a korlát okozza, azaz nekem nem a korlát furcsa. -
válasz
psycroptic #18200 üzenetére
Ízlés dolga is.
A rekesszel gondolom makróobinál is nő a dof, csak egy idő után már diffraktál, és az már tényleg nem mindig szép. De képe válogatja.
Én a fordított Vivitart addig rekeszelem, amíg tudom, főleg a legnagyobb nagyításon, mert ott a dof mindennél fontosabb. kis nagyításon, ha lehet, nem rekeszelek, ott már majdnem fél centi a dof, de úgy örvénylik a háttér, mint semmi mással. -
válasz
psycroptic #18198 üzenetére
Zöld rabló, vagy réti rabló lehet... Elég sok van, ami zöld alapon világos csíkos testű, szóval 100%-ra nem tippelném be
Nekem a nyáron csak kék légivadászok, acsa, meg sávos szitakötő jutott
Mondjuk a sávos, az nagyon jól néz ki
Szerintem természetfotónál érdemes utánanézni, mit is sikerült lőni, úgy az igaziDe akkor már kritizálok is egy kicsit.
A rabló kcisit - talán - alexpós, a virágnál meg nekem kicsi a dof. A második gombánál szintén.
De ezek részemről nem rontanak rajtuk, örülnék ha ilyeneket tudnék -
válasz
psycroptic #18192 üzenetére
Nem tudok beléjük kötni!
Mivel, hogyan?
Az elsőn milyen légivadász? -
-
-
válasz
Real_Necro #18180 üzenetére
Közepes vágás, lehetne tágabb, szűkebb is. Ugye a szitakötő kis vékony dolgokból áll, amik nem nagyon töltik ki a teret, viszont elég hosszúak, szóval nehezen döntöttem emellett a vágás mellett
A feje van a jobb harmadban, annyit tudtam tenni a dologértHa több helyet hagyok jobbra, akkor meg üres lesz a széle
Mondjuk a tetejéből tényleg lehetne vágni...Élesítés, nem akarom annyira szénné élesíteni, mert már így is van rajta, nem kevés (75-300+közgyűrű ez is...)
@LIL D : Szemből már tettem fel vagy 1 hónapja, de az még ennyire sem volt jó
-
-
válasz
freelanced #18173 üzenetére
Ja, azt én ablakpucolóval, meg selyeminggel
Könnyebb megkarcolni, de nem ruhaanyaggal.
-
válasz
freelanced #18171 üzenetére
A szenzor nem karcolódik könnyen. Azért óvatosan vele.
Sw frissítés lehet, hogy nem ártana neki? -
válasz
freelanced #18167 üzenetére
Én fogom a megfelelő menüpontot, felmegy a tükör, és fülpucolóval letologatom a port.
Nem frankó megoldás, de óccóA fújkálós pumpa is jó.
A csónakra letevés teljesen tuti, ha nincs állvány, akkor "oldd meg".
-
válasz
freelanced #18164 üzenetére
Nem tűnik zajosnak. Milyen ISO? Különben szíp
Állvány, ND?
Viszont a szenzorod vagy az obid porosMilyen monitoron nézed? A céges gépen kijelzője pl. irtózatosan túl van húzva, ditherel... Azon minden zajos.
-
válasz
freelanced #18160 üzenetére
Ha kellően túlexponálsz, akkor jó sokáig. A világos részeken kevésbé zajosodik minden gép.
Különben, mi az a "zajos"? Ha az adott kép elbírja, akkor lehet benne zaj. Néha jót tesz a képnek,ha zajos. -
válasz
freelanced #18153 üzenetére
Hát mindig be kell játszani, hogy akkora rekeszt, aminél még éles a téma, a háttér meg nem, és még ki is tudod tartani + ugye ilyenkor nagyobb iso, rövidebb zár... Végső esetben állvány. Akár monopod. Ilyen képeket nyáron jó lőni, amikor van elég fény. (Olvasni, olvasni
Az tartható ki kézből, amihez megfelelő záridő társul, hogy az milyen rekesznél és ISO-nál van, az fény kérdése)
Vagy vaku, ha nem rontja el az egészet, de az ritka.
Plusz a rekeszeléssel mindenképpen változik a háttér mosottsága is (csökken), minél messzebb van a háttér, annál jobban mos minden rekeszértéken.
Illetve, hát fogsz egy mérőszalagot, és elkezded különböző f értékekkel fényképezni. Látni fogod, milyen f értéken mekkora az éles tartomány.@Balinov : Nagyjából kalibrált TN panelen is lila...
-
válasz
freelanced #18150 üzenetére
A gyíkosba sok minden belelóg, pedig az is tök jó lenne
A teki jó, a pitypang is
" de sose sikerül jól eltalálni, vagy túl éles a háttér vagy a tárgy is homályos lesz néhol..."
Rekeszelni, rekeszelni. Olvass utána, milyen hatása van a mélységélességre a rekeszelésnek
Amúgy sok esetben pont kell, hogy ne legyen az egész téma éles. -
-
válasz
ccs2929 #18134 üzenetére
Hát, nekem érezhető a mélységélesség növekedés a manuális Vivitar obimmal. PL. 28mm-re tekerve az alaból 1mm mélységélesség 2,5-3mm-re nő (ez hangyánál már nem mindegy
)
50mm és környékén még majd' 5mm a dof, ott nem annyira gáz. De egy óriás pók portrézásakor már a 40mm kellett... (minél inkább nagylátóra van tekerve, annál jobban nagyít). -
válasz
ccs2929 #18132 üzenetére
Akkor ott valami nem jó, ill. nem jó szögben tartod az obit. Közgyűrű nélkül jó a cucc?
Közgyűrűvel is az van, ami a fordított obival, hogy van az obi előtt 2-3 centire egy éles sáv. Ennek a helye és élessége (meg a nagyítás is) függ a fókusz állásától. Játssz vele
Ha meg kézi rekeszelésű, akkor adj neki ilyen f20-szal, mi lesz?A fordító igen, az egyik fele jó kell hogy legyen az obira, a másik fele megy a gép felé. Ha neked M42 van a gépen, akkor arra kell
De egy 49mm-Canon fordító is megfelel.
Először amúgy nem is kell fordító, csak próbáld ki, milyen, ha odatartod a váz elé fordítva az obit. Jópár "jó" képet lőttem így.
Amit én linkeltem, az fordított obis volt.
-
Áááá, nem "ügyes", hanem üresssss!
"nem fotorealisztikus" -> nem az a lényege a képnek, hogy minden tűéles, minden részlet látszik, De jó kis hangulatuk van, pont emiatt.
Makrót rekeszelni kell, ha éles részleteket akarsz, de egészen brutális tartományba. Pl. így (Ez is csak f10)
-
válasz
ccs2929 #18126 üzenetére
Ezek egész jók, mondjuk nem a "fotorealisztikus" kategóriában, de van hangulatuk. A zöld légynél a bal felső sarok nagyon ügyes, másképp kéne vágni - mert meglőni, gondolom nem volt egyszerű, így sem.
Amúgy megfordítani is lehetne azt a Heliost, úgy is van ám egy feelingje -
-
-
-
-
-
Hű, ezek nagyon tetszenek
Nyilván nem lehetett más háttér, de így sem olyan zavaró, még úgy sem, hogy nincs elmosva. Szép
@devbence : Az utas kicsit üres (a saját hasonlóimmal is mindig ez a bajom
), de mind a kettő bejön, a póknál nagyon jók a fények - ilyesmit is régóta akarok lőni, de igazán sosem jött össze (csak a céges kompakttal, de az meg olyan is... mire vittem a sajátom, elköltözött a pók
)
-
-
-
válasz
Deadpapa #18013 üzenetére
Torzulásokat okozhatta az utólagos satbilizálás is (kézzel mozgatta a gépet a sínen, szóval ettől máris nem egyenletes a mozgás, szoftveres utólagos stabilizáció meg pont ilyet okoz, én is tapasztalom).
Magyar ember ritkán precíz - nem kommentálnám az általánosítást.
A ferdeség más kérdés, nekem is sokszor csak utólag tűnik fel, de tény, hogy megoldhatta volna szoftveresen is utólag, nagyon sok minden nem maradt volna le a képekről.Furkoo : Én átlag 250-300 képből pakoltam össze a nyári csillagos time lapse 10mp-es jeleneteit, őszintén szólva 30mp-nyi mozgóképben van kb 1000 expó... Nem olyan sok ám. Meg egy igaz nappali time lapse képei között van hagyva idő, pl. amikor 5mp-enként fotóztam, akkor többen mondták, hogy túl gyakori.
-
-
válasz
balázs xp4e #18007 üzenetére
Fele kiégett, fele árnyékos... Máskülönben tetszik. nekem bejön a háttér, hogy még nem egyszínűvé mosott, de már kiemelkedik belőle a téma. Ad egy környezetet.
-
válasz
T1m3l3ss #18004 üzenetére
Az elsőn nekem kicsi a lepke, de amúgy mind a kettő hangulatos. A második biztos nem jó, mint kép, de a magyarázattal már teljesen érthető
A harmadikon kiemelkedhetne jobban a kulcs a háttérből... De persze nem tudom a körülményeket, ha nem lehetett pl. közel menni, akkor nem lehetett... -
-
válasz
_seth_ #17995 üzenetére
Frankó
Ferde : ferdén tartotta a cuccot
Amúgy lehet, hogy egy része normál videó, csak felgyorsította?
Francba, de kéne egy sín, tájmlepszben rohadt jól néz ki, ha mozog a kameraMeg érdekelne némelyik effekt, csak a stabilizálástól torzul néhol a kép, vagy direkt effektezte úgy vajon?
-
-
Na, régen voltam
Most csak ez van...
Remekül megfigyelhető a 18-55 torzítása -
válasz
BigBlackDog #17610 üzenetére
Nekem a gomba nagyon beleveszik a képbe. Szűkebb kivágás, lentebbről lőni, és kisebb mélységélesség (mosott hátér a gomba mögött, ez a lentebbi géppozícióval meg is lenne) jót tenne neki.
-
-
-
-
-
-
válasz
jjeahh #17552 üzenetére
A képek többségét én is a céges lapos kijelzőjén szerkesztem fusiban
Az túl is van húzva, TN is, ditherel is (14 bites lehet...)
Az itthonim sajnos sintén TN, de azt legalább bekalibráltattam. Mondjuk ebben annyi a jó, hogy ami a céges gépen zajos, az egy normális monitoron nem zajos -
-
-
-
-
-
válasz
skater86 #17500 üzenetére
Ehhez szerintem nem kell panoráma, de különben tetszik
@k!ng : Én semmi extrát nem csináltam
Obipucolás közben megtetszettek a fények, amik tükröződtek rajta
Egyszerűen csak addig forgatod, amíg nem tetszik, ahogy éppen csillog. Mondjuk a sötétebbiket nem tudtam reprodukálni a nyáron.
Ha szemből, akkor fogod magaddal szemben, és addig forogsz a napon, amíg nem jó -
válasz
csabi94 #17497 üzenetére
Állvány required
@k!ng : Nekem hasonló lett simán napfényben is, addig kell szórakozni a megfelelő irányba tartással, amíg szép fényeket nem látsz rajta
Különben úgy, ahogy egy átlagos képet lőnél
Ez meg lámpákkal -
-
Csak állóban nekem mindig macerás volt. Amúgy a régi oldalamon simán ment az, hogy kint volt kicsiben, rá lehetett kattintani, akkor lestöltődött a kép, és a böngészőben eredeti méretben nézve már lehetett rajta forogni a vízszintes csúszkával.
Falon meg más kérdés, párat kinyomtattam, azért 3 képig egész jók
10mm meg... úgy könnyűMeg neked mennyi a szorzó?
Nekem a 18mm is majd' 30..
-
Nekem ez főleg attól függ, hogy hány képből van. Általában panorámát nagylátóval fotózok, de ha függőlegesen nem bontom fel a képet, akkor csak egymás mellé rakottak lesznek
2 képnél még elmegy a szélesség, ötnél, 360 fokosaknál nem.
Mondjuk ezt honlapon már érdemesebb egy flash vagy Java megjelenítővel kirakni, amivel mondjuk lehet forgatni.
Elvetemültebb esetben álló képekből pakolom össze, hogy legyen függőleges látószög is... -
-
-
válasz
Real_Necro #17414 üzenetére
Nemtom, most tuti nem lesz időm, a Szamárfül fesztiválhoz kell nagyon gyorsan megcsinálnom a galériát
Utálok fesztivál fotózni, egy fél nap 300 kép, és mondjuk 25-30 mehet galériábaDe megpróbálom majd
Úgy gondoltam, hogy akkor már nagyon el fog veszni a lepke, de egy próbát megér!
@m3ss : Köszi!
-
Hoztam egy nyár végi sziluettet
Sajnos eléggé középen van, de jobbra csak a nagy sötét, balra meg csak a nagy fehér volt
-
-
-
válasz
raczger #17366 üzenetére
Próbáld meg túlexpózni, akkor kevesebb a zaj... De különben az sem tragédia, ha zajos kissé
@k!ng : Innen szedtem a dolgot
-
-
-
-
-
-
-
-
Nem értetted, két különböző esetről van szó
Van 1db. Vivitar obim, ami Olympus bajonettes. Direkt arra vettem, hogy fordítva használjam, full manuális. Aztán jött a kisördög, hogy jó kis retró obi -> nyomás az ebayre, Oly-Canon átalakító rendel. Azon van AF chip. Kalap sz* ... Egyrészt kapásból leesett ról, nekem kellett visszaragasztani
Másrészt nem nagyon jelez vissza.
Aztán filóztam rajta, hogy kéne ilyen a fordítógyűrűre is (lehet AF chipet külön venni, és feltenni a fordítóra), mert jó lenne arra is AF visszajelzés, na de ha ilyen hatékonyságú, akkor minek
Különben a kábeles átvezetés sem hülyeség, láttam olyan cuccot is, csak durván drága.
-
-
Van 1db Olympus-Canon átalakítóm, ami AF chipes - az öreg Vivi objektívhez gondoltam, hogy nem baj, ha fel elhet tenni normál állásban is
. Meg egy fordítógyűrű, ami nem AF chipes. Nem vártam, hogy a megfordított obin működjön az AF chip, hé
Mondjuk ilyen szinten "működő" AF visszajelzéssel kb. mindegy is lenne, hogy van-e AF chip a fordítón. De mondjuk motoszkál a kisördög, hogy kéne venni rá
-
-
-
-
-
-
válasz
Deadpapa #17251 üzenetére
Akkor jó
Munkablendéd van? Mert fixen betekert blendével nem nagyon fogsz látni semmit a keresőben :S Én a fordított obival szoktam úgy, hogy megkeresem a témát, benyomom a blendét (el van tekerve a blendeállító gyűrű maxig, szóval amennyire gondolom, megnyomom), és katt. Elég világos, amíg a témát keresem, és lesz mélységélesség, amikor ellövöm.
-
válasz
Jokerx #17246 üzenetére
Mondom, mit akarsz kihozni belőle? Táj felett a Hold - típusú képekre jó. Ha csak egy nagyon közeli Hold, arra nem
Arra kevés a 300-as tele is, majdnemhogy.
Meg hát állvány, vagy valami, amire lerakod a gépet.@Deadpapa : Nagyobb nagyítású makrónál (pl. amit most csináltál, tandem obi) nem nagyon fókuszálsz, van előtted (az obi előtt) egy pár centire egy pár mm-cm széles éles sáv, a teljes gép mozgatásával tudod húzkodni előre-hátra. Ebbe kell befogni a témát. Különben sötét. Tandem obinál nem nagyon kell autofókusszal szórakozni.
A fix obit le kéne rekeszelni, mert anélkül sehogy nem lesz mélységélességed. (Gépre teszed, nyomod a blendebeugrasztó gombot, és úgy veszed le. f10 körül már tandemben a témát is alig fogod megtalálni, csak legalább nem 1mm lesz az élességi tartomány, hanem vagy 3.)
A kitet tekerd 55mm-re. 1/13 -al nagyon jó esélyed van, hogy elmozdul a kép. Vakut neki. Meg coupler ringet, azzal nem kell kézzel tartani az 50-est. -
válasz
Jokerx #17240 üzenetére
Mid van? Nagyon hosszú obi, állvány. Na jó, ha csak a Hold kell, akkor megoldható talán kézből is.
Az macerásabb, hogy a táj felett a telihold, mert vagy a Hód fényes, és minden más alexpós, vagy jó a táj, de túl fényes a Hold. Én mondjuk egy idő után feladtam, és két képből oldottam meg -
-
-
-
-
válasz
viserion #17193 üzenetére
Az a mosás az alfás képen valami baromi jó az előtérben. Én azért imádok fordított obival fotózni mindent, amit lehet, mert az is ilyesmit tud nyitott rekesszel
A fátyolosság is jó volt annak a képnek. Részleteiben tök jó, csak valahogy valami zavar benne. Nem a kontraszt hiánya annyira, mert az is rendben, meg a fekete-fehér is jó neki, színesben rosszabb lenne. -
válasz
fattyu #17185 üzenetére
De, ezek nagyon jók
Főleg a mini pók. (A szöcskésedre meg ezt mondanám, bár ez fordított obi
)
Nyilván más a felbontása az 50/1.4 + közgyűrűs képeknek, mint a tegnapi teléseimnekAmiket most lepkékről lőttem a 18-55 + közgyűrű, meg fordított obival, azok is jobbak lettek képminőségre - de most inkább a fejükre+szemükre mentem, tegnap meg az egész lepkére. Meg azért ma inkább azon küzdöttem, hogy közel jussak hozzájuk.
(A gyöngyházlepke egy agresszív állat. Minden mást elkergetett a fától, más lepkéket, darazsakat, engem is el akart zavarni
)
Az 50-es obi is biztos jó amúgy, tényleg nem drága érte a 20 ropi, de perpill. annyi sem lesz, főleg nem vakuval. A vaku nem csak makróhoz kéne, egy rendezvényen meg nem sok idő van állítgatni... Szóval muszáj lesz egy TTL cucc. :S
Nem mellesleg a közgyűrű sem saját, úgy tukmálták...Nem bántam meg, mondjuk bizonyos dolgokra jobb, mint a fordított obi, másokra meg nem jó. (Pl. lepkét lövöldözni nagytelével, arra nem
)
-
-
válasz
fattyu #17157 üzenetére
@fattyu : Érteni, egy öreg Vivitarom van makróra - 28-50
(fordított használatra, tök manuális, 5000 még belefért, bár olyan is volt). Hol hangya az áldozat, hol lepke, csak megtekerem, és ennyi
Nem az én világom a fix, valahogy.
Ma pl portréztam lepkét fordított obival, csak már erősen kevés volt a fény. :S" de kitobinál meg a ezeknél a legalja 70-300aknál minden jobb iqban."
A fizetésemnél meg mindnek több az ára (na jó, nem, de semmire nincs keret... vaku lenne előbb, ha amúgy lenne bármire szabad lóvém). De különben persze, én is tudom, hogy ezek nagyon rossz obik. Főzni viszont abból kell, ami van.@Larry303 : Köszi
Akkor ami rajtam múlott, az jó.
-
válasz
fattyu #17155 üzenetére
Ha lenne pénz fix 50-esre
Amúgy a 18-55 + közgyűrűtől sem voltam elájulva. Febontásban ugyanúgy rossz. Nagyításban is. Jó, persze, ha egy 50 1.4 lenne. Fordított obi az, ami ér valamit, de azzal lepkét, hát, kétszer sikerült. Az egyik videó lett, a másik kép, de lemaradt a fél szárnya :S
Illetve zoom : a fix nekem nem elég rugalmasHa úgy adódik, szeretem, ha csak egy mozdulat, és más a nagyítás.
Esetleg majd ősszel valami fagyot lepkét
Ilyen lett, ettől az izétől már ez is jó.
-
-
Ez mennyire rossz?
(Azon kívül, hogy beépített vakuval nem tudtam úgy szembevillantani, hogy ne üsse ki a napfényt a szárnyáról.) -
válasz
viserion #17124 üzenetére
Nem abból áll, hogy megtanul pár szabályt - de a szabályokat tudnia kell, ha jó képeket akar lőni...
Én is találkoztam már olyan csajjal, hogy jaj ő akar fotózni, de a technikai részét nem akarja tudni - nem baj, nyugodtan lövöldözd csak a beégett-bebukott-bemozdult-0 kompós képeket, biztos jó lesz, mert van hozzá tehetséged.
Nem lehet így. Amíg egy műszaki eszközt használsz, pl. tudnod kell a működését, de ez csak az alap, erre jön rá, hogy odafigyelj egy csomó szerkesztési szempontra - különben meg lehet maradni azon a szinten, hogy véletlenül lőtt egy jót. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest