-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz Yushchenko #5314 üzenetére
Publikus színesben? Mert amúgy a szürkeárnyalatosról nem igazán sikerült kinéznem, mit akar ábrázolni. Talán egy repülőről fotózott földet?
Mellesleg adtál egy jó 5letet; most éppen azzal szórakozom, hogy felcsereberélem a képek színcsatornáit. R megy G-be, G megy B-be, B megy R-be. Így körbe rotálom. Érdekes ám, nagyon.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
1ébként az miért absztrakt, ha ajándékdoboz, szánkó, Sánta Kalauz, üveggömb, hóesés van rajta? Valami pont attól lesz absztrakt, hogy nincs figurális ábrázolás rajta, de attól még lehet nagyon szép színek, vonalak, harmóniák halmaza.
Ha meg absztrakt, akkor mitől karácsonyi? Mint a legelső kép, amit kidobott a Kúgel.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz Yushchenko #5307 üzenetére
A következő ez lett volna, hogy ráállsz a Channels tabra, kiválasztod az R-t, G-t vagy B-t, majd nyomsz egy Ctrl+A-t és egy Ctrl+C-t. Rámész az üres kép csatornáira, és a megfelelő színnél (R, G vagy B) nyomsz egy Ctrl+V-t, ezzel beilleszted a színcsatornába.
Amúgy szürkeárnyalatos képről, hogy tudtál "egy" csatornát kiválasztani? Ott eleve csak egy van. a Grey.
-
BonFire
veterán
válasz Yushchenko #5305 üzenetére
Jó-jó, de mit kell vele csinálni? Talán a 3 külön csatornára bontott szürkeárnyalatos képet kell összerakni egy RGB-be, hogy színes legyen?
Valahogy így? Ezen a képen 3 teljesen különböző screenshotot raktam össze egy képbe külön csatornaként. Az érdekesség az benne, hogy alul a Windows tálca szépen összeállt, míg a többi teljesen különálló életet él. Ezt szemléltetésnek csináltam.
Ezt kell vele csinálni, vagy mit?
-
BonFire
veterán
válasz mhorvat #5285 üzenetére
Nem a böngésződ hülyéskedik, vagy ilyesmi? Én nem látok csíkokat rajta. Sőt, ahogy mondod, PS-ben megnyitva te sem. Tehát megnyugodhatsz: nem a PS CS4 tehet az effektusról. Valami más van ott.
-
BonFire
veterán
Pont most írt a nyomdai dolgokkal kapcsolatosan valaki a tutorial.hu-ra egy rövidebb posztot, hogy mik az elvárások a megrendelőtől. Link
Bevallom, nekem túl szakmai száraz szöveg, a megrendelők többsége nem tud ezekkel az elvárásokkal mit kezdeni.
-
BonFire
veterán
válasz Agostino #5281 üzenetére
Mer' azt nem úgy kell csinálni. Döntsd el, mit akarsz! A Rectangle (téglalap) eszköz vektoros eszköz, a Feather pedig pixeles manipuláció. Ha kerekített sarkú téglalapot szeretnél, akkor a Rounded Rectangle (lekerekített téglalap) eszközt kell használnod vektorosan. Ha pixeles eszközzel szeretnéd létrehozni, akkor a Rectangular Marquee (szögletes kijelölő) eszköz kell neked, majd a Select (kijelölés) menüben a Modify->Smooth menüpontra. Ott megadod, mennyivel "puhítsa". Le fogja kerekíteni a kijelölés sarkát; látni fogod, hogy jó-e, még mielőtt kitöltöd.
Szvsz a Feathert el kellene már felejteni 2009-ben a CS4-ben. Nincs rá szükség, a CS4-ben főleg nem, amikor rugalmasan kezelhető a Maszkok panelen a dolog. Előre meg megadni a Feather értékét olyan, mint vaksötétben beugrani egy medencébe, amiben nem is tudjuk, hogy van-e víz.
-
BonFire
veterán
Lehet, hogy nem neked kellett volna CMYK-ba konvertálni. Én bármit küldök nyomdába, RGB-ben küldöm (a PDF-et is), és rájuk hagyom a konvertálást, meg a színre bontást és nem szokott fakó lenni.
A második lehetőség, hogy a konvertálás és a színre bontás oké volt, csak maga a nyomtatás lett elbaxva. Kicsivel több víz és kicsivel kevesebb festék fakó nyomatot eredményez. Főleg, ha kis példányszámú a nyomat, pl 10 vagy 100 ív, nem fognak még 200 ív papírt azért kidobni makulatúrának, hogy rendesen beállítsák a színeket. Tudom, hogy nem elegáns dolog, de így van.
Én nyomtattam anno 2 színes fociplakátot 100-200 példányban, és igencsak nehéz volt beállítani 10-20 íven a rendes festékezést. Többet meg nem lehetett rászánni. Így volt közte fakó is, meg túlfestett is. De az csak fociplakát volt, így nem számított annyira a minőség. Egy brosúránál természetesen az ilyesmi nem engedhető meg.
Az ilyen kis példányszámú, de jó minőségű nyomathoz éppen ezért nem érdemes offszet (sík)nyomtatást használni, hanem mondjuk mélynyomó gépeket. Igaz, ebből igen kevés van, és igen drága mulatság. De minőség.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz mhorvat #5275 üzenetére
Most, hogy mondod, mit kell nézni, én is látom! Amúgy egy nóném TFT monitoron nézem, de látszik. Viszont ez a háttér egy generált látványnak tűnik, és abból adódhatnak a hibák, hogy így renderelték a képet. Nem is úgy néz ki, mint amit PS-sel csináltak, inkább, mint valami 3D képalkotóval. Ott meg a szerzőn múlik, hogy milyen részletességgel renderel. Ha egy ócska lábbalhajtós géppel dolgozik, előfordulhat, hogy gyorsan szeretne végezni, ezért silányabb minőséget számoltat le.
Ez a gradient például Photoshop CS4-gyel készült 24 bit RGB-ben és nem csíkos. Még a színmintát is az általad bemutatott képről vettem.
-
BonFire
veterán
A JPEG tömörítésre inkább a kockázódás jellemző. A sávozódás kimondottan az olyan képeknél fordul elő, ahol kevés a szín, pl a GIF-ek esetében. Gradientet tényleg nem szabad GIF-be csinálni, de ott csak 256 szín van, így érthető; míg mhorvat kimondottan 24 bites RGB-t emlegetett.
Abban még nem láttam ilyet. A 8 bites GIF-ben már igen. Azért említettem a nyomtatót, mert legtöbbször az a leggyengébb láncszem a folyamatban, nem szándékoztam bántani senkit, de tény.
Akit zavarnak a tömörítési zajok, az használjon PNG-t, az elég jó minőségű, vagy ha nagyon vájtszemű, akkor BMP-t. Ezenkívül még van egy rahedli formátum, amibe a PS képes konvertálni, nem pont a második legxarabbat (GIF után a JPEG) kell választani, ha már példálózik. Le kell renderelni egy BMP-t, PCX-et ugyanabból a munkából, és meglátjuk, csíkos-e a gradient.
És amennyiben egy mód van rá, munkánál a tömörített képeket mellőzni. Ne JPEG-ből induljunk ki, mert a végeredmény is ronda lesz.
-
BonFire
veterán
válasz mhorvat #5270 üzenetére
Nálam be sem jön az idézett kép! Megnézni sem tudom. Nem muszáj 10Mpixeles méretben kirakni a képernyőre.
Szerkesztés:
Most bejött, de én semmilyen sávot nem látok rajta.
[ Szerkesztve ]
-
-
BonFire
veterán
Én is meg szoktam őrizni az eredeti kiinduló állapotot. De egyébként elbaxás ellen is jó szolgálatot tehet a History paletta egy-egy állapotáról készített snapshot. Régóta benne van a PS-ben, de úgy tűnik ezt is csak én használom.
-
BonFire
veterán
válasz 8nemesis8 #5241 üzenetére
Sajnos legtöbben tutorialokból tanulunk. Így könyvekről, kiadványokról elvétve akad vélemény. Az az igazság, hogy a legrészletesebb könyv sem taglalja egyes részeit olyan kimerítően, mint egy-egy tutorial, ahol lépésről-lépésre le van bontva minden, és sokkal több az illusztráció.
Az ilyen könyvek nyelvezete száraz, egyáltalán nem élvezet olvasni; ennyi erővel a Helpből is tanulhatnál. Az meg hát ugye...?
A másik dolog, hogy a könyvekben tematikusan haladnak a tananyaggal, és esetleg olyan dolgokon kell átrágnia az embernek magát, ami gyakorlatban nem annyira hasznos. A program kézségszintű kezelését könnyű tutorialokkal kell kezdeni.
Persze, aki ismeri a könyvet, ne fogja vissza magát!
-
BonFire
veterán
Amit te kívánsz, azt művészeti (grafikai) iskolában évekig tanulják az emberek! Persze vannak kivételek, akik őstehetségnek születnek, de nem ez a jellemző. Nincs általános recept arra, hogyan lehelhetsz életet a figuráidba, mivel ez rajztechnikai tudás és nem programkezelési.
Elsősorban azt ajánlanám, ha sokat foglalkozol grafikával, vegyél egy digitális táblát. Nem muszáj, hogy nagy legyen, lehet A6-os is, de az minőség legyen, mert azzal tudsz hatásosan dolgozni. Az összes többi ezután következik.
Nincs olyan univerzális ecset, ami minden rajznál hatásos lenne. Főleg, hogy a figuráknak különböző az alakjuk és a méretük. Ha valaki tud rajzolni, annak általában elég a PS gyári ecsetkészlete. Esetleg díszítésnek használ néhány egyéb ecsetet, de nem azzal rajzol alapvetően.
-
BonFire
veterán
Azért jobb, amit ViZion ajánlott (rétegmaszk) mert ha pont az üres területekre szeretnéd megjeleníteni a patternt, elég csak magát a maszkot invertálni. Katt a maszk bélyegképére és Ctrl+I. Így azon a területen jelenik meg, ahol eddig nem volt, és ahol volt, onnan tűnik el.
QuickMaskkal ez nem kivitelezhető, mert nem tartjuk meg a kijelölésünket. Habár a kitöltésből is vissza lehet nyerni a kijelölést (Ctrl+klikk a réteg bélyegképére), azt pedig ezután kifordítani (Ctrl+Shift+I), de mint látható, több lépésből áll a művelet és bonyolultabb.
Tehát én is jó szívvel a rétegmaszkot tudnám ajánlani e célra.
-
BonFire
veterán
Illustrator? Nem kimondott kiadványszerkesztő, de lehet vele azt is. És nem bonyolult a kezelése, ha már ismered a PS-t akkor sok dolog ismerős benne, nem a 0-ról kell kezdeni a tanulást.
-
BonFire
veterán
Lehet, de a FireFox nem talál hozzá kiegészítőt, úgyhogy itt meg is halt a dolog. Szvsz senki nem fog azért keresgélni ki tudja meddig a kiegészítők között, míg meg nem találja a pont jót.
Egyébként pedig lementettem a videót és úgy néztem meg. Nem kötelező megtartani, de ha valaki nagyon kíváncsi rá, töltse le!
-
BonFire
veterán
Próbáld inkább ezzel! Lorem ipsum
-
BonFire
veterán
válasz Azazello- #5193 üzenetére
Akkor szvsz a rendszereddel van valami nagy gond, mert legalább valamit ki kellene írnia, ha nem hajlandó telepíteni, sőt, ezek szerint egyik verziót sem hajlandó telepíteni; ez nem természetes állapot. Ezt így nem tudjuk megoldani.
Én sem tudok más megoldást, mint beírni a Google-ba, hogy "photoshop installer doesn't work there's no error messages" vagy valami hasonlót, majd átnyálazni a találatokat.
Sry
-
BonFire
veterán
válasz Azazello- #5191 üzenetére
Nem ártana, ha leírnád a hibaüzenetet, amit a telepítő kiír (error: 0x000... stb), meg hogy milyen rendszeren csinálja? OSX, XP, Vista, W7? Az XP telepítője ugyanis szokott ilyet csinálni, akkor, amikor a NET Framework keretrendszer hiányzik a gépről.
-
BonFire
veterán
Áruló! Photoshop topicban kérdezte, ezért feltételeztem, hogy PS-sel akarja megoldani. Illuban, InDesingban Wordben minden további nélkül meg lehet csinálni, de PS-ben speciel nem.
Mellesleg, ha már így is úgy is áttesszük Wordbe, akkor mentsük inkább PNG-be. A gif a 256 színével a mai követelményeknek nemigen felel meg, hacsak nem valami pár színes ábráról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Hát, úgy tűnik, körbefuttatni nem lehet! Féloldalasan bármilyen alakzatba bele lehet tenni a szöveget a már említett módon, körbefutni azonban nem hajlandó. Próbáltam úgy is, hogy egy négyzetbe vágtam egy másikat és abba beleírni, de egyszerűen a kivágott közepét nem vette figyelembe.
Fél oldalasan meg lehet csinálni több módon is.
Így:vagy így:
Ha teljesen körbe akarjuk futtatni, már minden tutorial további kiadványszerkesztők használatát említi: Illustratort vagy InDesignt stb. Szóval ezt nem tudja a PS, de talán meg lehet neki bocsátani, végül is mégsem szöveg-, hanem képszerkesztő. Képszerkesztőhöz képest viszont elképesztő sokoldalúan tudja kezelni a szöveget.
Csak éppen a fent említett módon nem.
Szerkesztés:
btw valaki elárulhatná, hogy lehet ide képet úgy betenni, hogy átméretezze és kattintásra a linkelt képre vigye, mert nem tudom...
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Azazello- #5182 üzenetére
Vagy az Adobe.com-ról, vagy a Szoftver.hu-ról. Én az utóbbit ajánlom, az Adobe oldalán ugyanis regisztrálni is kell. Az "Adobe Photoshop CS3 Extended" verziót ajánlom. Magyart ne tölts le, bármennyire is csábító, mert kevesen használják, és nem lesz segítséged.
-
BonFire
veterán
válasz Azazello- #5179 üzenetére
Igen, létezik. GIMP. Ingyenes, csak az a baj vele, hogy ennek sem túl egyszerű a használata (sőt, szvsz sokkal nehezebb, mint a PS), ráadásul nincs is annyi topic, ahol segítséget tudnál kérni, ha elakadsz valahol. Ennyiben rossz.
A PS-t nem kell megvenni, mert 30 napig ingyenesen használható a próbaverziója. Igaz, hogy 30 nap alatt nem leszel expert, de sokat tanulhatsz, és hogyha tényleg 1×ű a logo, akkor meg tudod csinálni annyi idő alatt. A GIMPnek is kell ugyanannyi idő, ha még soha nem használtál képszerkesztőt.
Ha pedig végképp nem boldogulsz, megkérhetsz rá valakit, aki elkészíti neked.
Szerk:
Affene! Mindig elfelejtem megnézni a teljes lapot, hátha érkezett már válasz.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz frankie! #5170 üzenetére
Lényeg, hogy vektoros alakzat legyen. Tehát nem ecsettel festjük meg, hanem Pennel rajzoljuk meg az alakzatot, vagy amin körbefut a szöveg. Ha ez kész, elővesszük a szöveg eszközt, és az egérkurzorral közelítünk a vonalhoz. Ha megközelítettük, megjelenik a kurzor mellet egy áthúzott karika alakú ikon; ekkor kell a vonalra kattintani, és a kurzor máris a vonalon villog, és írhatjuk a szöveget.
Ha alakzatba bele akarjuk írni, akkor a szövegeszköz kurzorját az alakzaton belül kell mozgatni és úgy belekattintani.
Természetesen az alakzatnak aktívnak kell lenni, vagyis láthatónak. Ha nem látjuk, nem is tudunk rákattintani.
-
BonFire
veterán
Nem maga az alkotás telt sok időbe, hanem míg meg nem jött az a fránya ihlet!
Amúgy csak azt szerettem volna prezentálni, hogy a megadott paramétereknek megfelelő képet igenis lehet csinálni, az már más kérdés, hogy a határok elég tágak voltak, azért kockáztattam meg ezt.
Tehát lehet csinálni, de a fájl mérete nagyban függ a kép bonyolultságától, a megjelenő színek számától, valamint a tömörítés mértékétől. Ebben az esetben a PNG kisebb fájlméretet produkált egy 60-as tömörítésű jpegnél, és sok esetben bizonyul kisebbnek; vannak esetek, amikor pedig a jpeg legyőzi a png-t méretben. Van, hogy meg kell elégednünk a gif 256, 128, 64, vagy 32 színével. Tehát nem a méret (600×600) pixel fogja kizárólagosan eldönteni, hogy mekkora lesz a fájl végleges mérete. A jpeg tömörítésen sokat lehet ám spórolni, biztos mindenki látott már 10-es minőségbe tömörített jpeget, tele artifactokkal, köpedelem minőségben. Ilyenkor ha spórolni akarunk, és nincsenek nagy gradientek, érdemesebb kipróbálni a gifet például.
Egy szimpla vonalas rajzot sem muszáj feltétlenül 24 bitesre csinálni. A jpeg ugyan elvileg 24 bites, de úgy tömörít, hogy a hasonló színeket egy kalap alá veszi, mert máshogy nem tud, így végeredményképpen nagyon kérdéses, hogy tényleg megjelenik-e azon az agyon tömörített képen mind a 16 777 216 szín. Jó, ha a fele/negyede megvan.
-
BonFire
veterán
Ha sok ilyen képed van, akkor érdemes csinálni egy Actiont erre a műveletre.
Kinyitod az Action panelt, rákattintasz az Új Atcion ikonra, adsz egy nevet neki, aztán elkezded rögzíteni a műveleteket. Egy képpel minimum el kell végezni egyesével a műveletet, hogy fel tudd venni az Actionbe. A műveletsorozat pedig a következő.
1. Ctrl+A - ezzel kijelölöd az aktuális réteg egész tartalmát.
2. Új fájl.
3. Ctrl+V - beillesztés
4. Ctrl+E - összeolvasztás a háttérrel
5. Ctrl+Shift+S - mentés másként, vagy Ctrl+Shift+Alt+S - mentés webre és eszközökre.Ezt addig ismétled, amíg el nem fogynak a rétegek. Utána katt a Stop gomba az Actions panelen.
A másik jóval 1×űbb módszer - direkt hagytam a legvégére, mert a CS4 ugyan tudja, de nem tudom, hogy a 7-es is tudja-e.
File->Scripts->Export Layers to Files... Itt a felugró ablakba meg kell adni tallózással, hová mentse, valamint létrehozhatunk neki új mappát is. Adunk neki egy nevet, vagy prefixumot, a lehulló menüben kiválasztjuk a fájltípust, tömörített fájl (jpeg, gif) esetében megadjuk a minőséget a Quality ablakban, illetve kipipálhatjuk, hogy csak a látható rétegeket mentse-e ki, a Visible Layers Only jelölőnégyzetben.
Ha ez megvan, katt az Run-ra. A többit automatikusan elvégzi a program.
-
BonFire
veterán
Csak tippem lenne. Kivágás Ctrl+C-vel, majd beillesztés Ctrl+V-vel. Ha már 2-3 be van illesztve, ezeket újra vágólapra és újra beilleszteni. Így viszonylag hamar lehet haladni. Átméretezéshez egyszerre többet is ki lehet jelölni, ha sok bubi van a képen nem kell mindegyiknek egyedi mérettel rendelkezni, elég, ha 5-6 féle méret van. Mivel random elszórva helyezkednek el, nem tűnik fel, hogy csak ennyi.
Persze, ha valakinek jobb 5lete van, ne fogja vissza magát!
-
BonFire
veterán
válasz Deathjay^ #5147 üzenetére
Érdekes egy elfoglaltság! Lehet, hogy valakit ez kapcsol ki, de nekem nem lenne hozzá türelmem. Az a városkép a híddal érdekes lesz. Sokat kellesz majd nyirkálni körömollóval. + vigyázni kell, hogy "lyukak" ne keletkezzenek, mert ott hiány támad.
Jó kis türelemjáték.
-
BonFire
veterán
válasz Deathjay^ #5145 üzenetére
Aha! Úgy van, ahogy gondoltam. Ez már egy vektorizált képről készült JPEG.
Bedobtam az Illustratorba és vektorizáltam. Itt van 16 és 32 színre bontva. Illustratorral kell megnyitni, tetszés szerint nagyítható. Habár a 16 és a 32 színes változat között szemre semmi különbség nincs, a kép nem tartalmazott 16 színnél többet. Sőt, lehet, hogy csak 8-12-t.
Ezt a fájlt tudják kezelni a nyomdában, örülni fognak neki. Használd egészséggel!
-
BonFire
veterán
válasz Deathjay^ #5143 üzenetére
Mind a kábé 16 milliót külön rétegre?
Nem hallottam még ilyenről, pedig Shoppingolok már egy ideje. Kevés színű kép esetén, mondjuk egy rajzfilm és gif szvsz marad a színtartomány kijelölés, ami persze kézzel eléggé pepecs, és nem is biztos, hogy maradéktalanul sikerül.
Az én tippem az lenne, hogy egy rajzfilm-képet átdobok az Illustratorba, majd átvektorizáltatom. Ott ugyanis meg lehet szabni a színek számát, és egyszerre kijelöltetni vele az ugyanolyan színű területeket, ha éppen át akarjuk színezni. Persze 24 bites fotónál már nem olyan egyszerű a helyzet. Vagy ronda lesz a vektorizálás és a színek redukálása miatt, vagy iszonyatos nagy lesz a mérete, amihez erőmű kell.
-
BonFire
veterán
válasz frankie! #5141 üzenetére
Mert a Crop kimondottan a kész kép kivágására való. Amit te szeretnél, azt úgy kell, hogy megejted a kijelölést, mondjuk a Szögletes kijelölővel, majd nyomsz egy Ctrl+Shift+I-t, ezzel invertálod (kifordítod) a kijelölést, majd ütsz egy Delete-et, ezzel kitörölve a kijelölésen kívül eső részeket.
Persze nem muszáj törölni, lehet maszkolni is, ha akarod.
-
BonFire
veterán
Nekem ilyen bug még a CS2-vel volt, az is azért, mert warez volt. Néha elég volt egy szóközt nyomni, hogy visszaálljon az eredeti kurzor. Próbáld ki! Ha nem működik, keresni kell egy másik telepítőt.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz misirulez #5131 üzenetére
Az közokirat-hamisítást a törvény bünteti! 1ébként az eljárás a tiszta (írástól mentes) részek klónozásával eltüntetni az eredeti szöveget. A közokiratok, bankjegyek mind egy-egy jellegzetes végtelenített mintázattal (pattern) készülnek, így ha találunk egy tiszta részt, jó esélyünk van arra, hogy eltüntessük, ami nem kell. Majd pedig keresni kell egy nagyon hasonló betűtípust, lehetőleg egyeztetni olyan apróságokat, mint sortávolság, betű és szóköz, aztán már mehet is rá az új szöveg. Nagyjából ennyi.
Ja, és persze átlósan vastag pirossal ráírni, hogy MINTA, vagy POJÉN, nehogy valakinek megtessen, és mondjuk felhasználja, mert abból visszamenőleg gondok lehetnek, főleg, ha nyílt fórumon kérünk tippeket hozzá.
-
BonFire
veterán
válasz Killing #5125 üzenetére
Azt hiszem a Sceen üzemmód lesz az. Ha fordítási gondjaid vannak, használd egészséggel a Tupacko-féle Photoshop szótárt, vagy annak az online változatát.
A szótárt telepíteni sem kell, csak futtatni, oda-vissza fordít és csak photoshopra van kihegyezve.
-
BonFire
veterán
Én szabályos hatszögből indulnék ki. Ezt lehet rajzolni vektorosan. A csúcsokon keresztül meg lehet rajzolni az átlókat, végül pedig a hatszög köré könnyebb kört rajzolni, mint a háromszög köré.
Végül az átlókból megkapjuk a háromszög szárait, vagyis a körcikkeket.
-
BonFire
veterán
Én is gyakran használom a Magic Wand-Quick Mask, illetve a Quick Selection-Quick Mask kombót a durva kijelöléshez. Hajak kijelölésénél meg a színmaszkolást részesítem előnyben. Akár RGB-ben, akár Lab colorban. Ki kell választani azt a színcsatornát, amelyiken a legnagyobb a kontraszt a haj és a háttér körül. Azt lemásolni, megnövelni rajta a kontrasztot, és ecsettel feketévé illetve fehérré festeni. Persze festés közben, hogy gyorsabban menjen a munka, egyes részeknél hol a Polygonal Lasso-t veszem igénybe, egy-egy nagyobb terület kijelöléséhez és kitöltéséhez, hol a Pent. Kombinálni kell a technikákat. Amint kész a fekete-fehér színcsatorna, máris felhasználhatjuk maszknak,
-
BonFire
veterán
válasz Predator2 #5108 üzenetére
YouTube videókat néztél már?
Mellesleg én kipróbáltam a fluid maskot, de nem tetszett. Ugyanaz a problémám vele, mint az Extracttal. Nem dolgozik ám olyan jól, mint a bemutatóban. Itt is olyan fotók használhatók leginkább, amelyeknek homogén a háttere, tűéles, és nagy felbontású. Ezekkel elég jó hatásfokkal dolgozik. Legtöbbször viszont az embernek nem áll ilyen anyag a rendelkezésére, műtermi fotók stb. Ezért aztán a végeredmény is sok esetben rossz.
Ugyanannyit hibázik, mint az Extract, szvsz xar! Jobb szeretem magam csinálni a kivágást, nem automatikára bízni. De tehetsz vele egy próbát. Nem kell hozzá nagy ész, kábé ugyanúgy műxik, mint az extract. Arról meg találsz egy rakás tutorialt.
-
BonFire
veterán
válasz sanyixXx #5098 üzenetére
Ez rettenet túl van bonyolítva. Az objektumba való belehelyezésre van direkt kitalálva a vágómaszk. Sokkal egyszerűbb használni, és nem utolsósorban a képek utólag is átmozgathatók a kivágásban, ha éppen nem tetszik, ahogy sikerült.
Persze úgy is meg lehet csinálni, ahogy te mondtad, csak nem praktikus.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Daniel Alves #5089 üzenetére
Szerintem ez kell neked. Habár pont a fehér szvsz problémás lehet így első blikkre. De nem annyira sötét az a zöld, úgyhogy + lehet vele próbálkozni.
-
BonFire
veterán
válasz Killing #5083 üzenetére
Ha ez segít, itt találsz, közérthetően megfogalmazott, részletesen leírt olvasnivalót teljesen kezdőknek. Kronológiailag visszafelé halad, mint minden blog, tehát a régebbi bejegyzés a korábbi. Leírtam a munkafelületet, meg az alapvető eszközök kezelését (kijelölő eszközök, ecsetek, színátmenetek, képkivágó és szeletelő eszközöket.
A jobb oldalon a Címkék között témakörök szerint válogathatsz. Mazsolázzál, s ha valami nem világos, kérdezz!
-
BonFire
veterán
válasz (Bundás) #5072 üzenetére
Mondjuk teszel az egész fölé egy Hue/Saturation korrekciós réteget (a layer paletta alján találod a fekete-fehér kör akalú ikonnal) és ott kipipálod a colorize jelölőnégyzetet, és beállítod a csúszkákon a kívánt színt.
A bézs az olyan homokszín ugye? Megpróbáltam, valahogy így sikerült.
-
BonFire
veterán
A maszk szélének lágyítása egy olyan újítás, ami nekem már nagyon hiányzott a PS-be. Tulajdonképpen el lehet felejteni a Feathert, mert utólag a Maszkok panelen a csúszkán állítható a lágyság, és hogyha úgy döntünk, hogy mégsem kell, akkor visszahúzzuk élesre. Tehát ez is real-time effekt lett.
A smart filterek megintcsak real-time, vagyis rugalmas filterek. Smart objektumokhoz lehet őket rendelni. Bármilyen réteg átalakítható Smart objektummá, amihez aztán hozzá lehet kapcsolni a Smart filtereket, és ezeknek a paramétereibe utólag is bármikor bele lehet nyúlni, átparaméterezni, sőt, kidobni a kukába őket.
A smart filterek úgy helyezkednek el a smart objektomokon, mint a blending options effektjei, alul szétnyithatón. Ezért lehet megfogni és a kukába húzni őket. Hasznos dolog. De nem minden filter használható smart filterként.
A smart objektumoknak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy ha teleszórod vele a képet (mondjuk egy csillaggal), és utólag meg akarod változtatni a színüket, akkor csak a forrásfájlt kell megnyitni és megváltoztatni, majd mentés után az összes dokumentumban szereplő ugyanaz a smart objektum frissülni fog, tehát felveszik a megoperált tulajdonságait.
Én viszont a szabad kicsinyítés-nagyítást szeretem bennük a legjobban. Bizonyára tudod, ha egy natúr réteget összenyomsz, majd meggondolod magad, és vissza próbálod nagyítani, elvesztek a részletek. Ha a réteget átméretezés előtt átkonvertálod Smart objektummá, akkor gyakorlatilag bárhogy lekicsinyítetted, veszteségmentesen visszanagyíthatod, mert a pixeleket "fejben tartja" a program; azok nem vesznek el.
Bocs, ha kicsit hosszú voltam; remélem hasznos volt.
-
BonFire
veterán
Valószínűleg azért van valami összeakadás, mert a CS4-es Photoshop már nem a CPU-t, hanem a GPU-t használja a képek roncsolásmentes nagyítási fokozatához, valamint egyéb dolgokhoz, mint a 3D és a rajzvászon nézetének forgatása opció. Emiatt (feltételezem, nem tudom: a 3DMax is a GPU-t használná) összeverekednek rajta.
Ha egyszerre 3D modellezel, meg Photoshoppingolsz, valszleg jobb lesz neked a CS3.
-
BonFire
veterán
Mondjuk én nem 3d modellezem, de el bírom képzelni, hogy maga a StudioMax is eléggé erőforrás-zabáló, akárcsak a Photoshop. Ezek a profi programok már eléggé megkövetelik maguknak a legnagyobb memória- és cpu-szeletet.
Nekem pl a Cakewalk Sonar szokott olyat csinálni, hogy ha mellette szikronban dolgozom Auditionnal, hogy lejátszás közben kiakad, és a hankártyában ragadt utolsó hangmintát ismételgeti, miközben szétfagy az egész gép, vagy megkergül, és minden hangot (a Windows rendszerhantokat is) 3x-os sebességen kezdi el játszani. Ilyenkor ki kell nyomnom a szemét.
Professzionális nagytudású programok szeretnek egyedül dolgozni a lehető legnagyobb vason. Ez utóbbi igencsak behatárolt hobbisták részére.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
Mondjuk kezdheted innen. Aztán kronológiailag lapozz az előző oldal felé. Aztán szétnézhetsz az "eszközhasználat" menüpont alatt is. Elég sok könnyű tutorialt találsz az oldalon.
A másik, ahonnét én is elindultam, a tutorial.hu. Ott is van cikk az alapvető eszközhasználatokról, érdemes azzal kezdeni. Ha unalmas akkor is, így később nem lesznek ezzel gondok.
1ébként bármi gond van, sikíts! Én ügyeletet tartok általában 18:00-tól 06:00-ig.
-
BonFire
veterán
válasz Foximaxi101 #5039 üzenetére
Aszondja: munkához nem hatékony! De legalább drága.
-
BonFire
veterán
válasz Picturemaker #5037 üzenetére
Mondjuk én még semmi bugot nem tapasztaltam a CS4-gyel. Jól össze van az rakva. Egyébként nincs olyan sok új funkciója, amiért muszáj lenne váltani. Na, mondjuk a maszk szélének non-destruktív lágyítása, az már hiányozna, mert megszoktam, hogy vissza lehet húzni a csúszkán, meg szeretem a Vibrance-t, ezt az intelligens színtelítettséget, ami csak oda hat, ahol fakó a kép, a full színes területeket nem színezi túl. A tabos képváltogatás is nagyon kellett már bele, ha több képpel dolgozunk tényleg kényelmes a fülekkel váltani, mint a böngészőben. A smart filterek is hiányoznának... szóval sok minden hiányozna.
+ amennyire nem tetszett az elején az új letisztult felület, ma már annál jobban.
-
BonFire
veterán
válasz Picturemaker #5035 üzenetére
Az én videozsugám meg egyenesen nem is támogatja a GPU-t, de volt hozzá szerencsém még tavaly ősszel kipróbálni az Adobe napon, és mit mondjak, nem dobtam tőle hanyatt magam. Jó, igaz, hogy kisimítja a roncsolt éleket, de előtte filózik ám, nem is keveset, pedig ott aztán bika vasakon tesztelhettük. Hogy mást ne mondjak, mind Mac volt OS X-szel, mégis döcögött.
A bonyolultabb műveleteknél pedig rém belassul. Itt gondolok arra, ha rárakok egy Hue/Sat adjustment meg egy másikat, esetleg harmadikat, és meghúzom valamelyiken a potit, irgalmatlan sokat gondolkozik rajta.
Mellesleg a rendszerigénye is nagyobb lett. Hogy egy példát mondjak, CS3-ban megnyitottam egy elég nagy poligonszámú 3D modellt 1 Giga rammal; ugyanezt a CS4-ben már csak 2 Gigával tudtam megnyitni.
-
BonFire
veterán
A Pennel ! Most viccen kívül. Mivel van probléma? Van Path kijelölő (fekete nyíl) és csomópont kijelölő (fehér nyíl), amivé egyébként a Ctrl lenyomására változik át a pen. Az Altot használjuk még ha szögletes csomópontból íveset akarunk konvertálni vagy fordítva.
Ebben a tutorialban minden le van egyébként írva a Penről részletesen.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
A kis képekhez lehet egy olyat csinálni, mintha egy cédulán volna odatűzve! Ehhez csak keresni kell egy gombostű képét, a képen meg esetleg egy kicsit hajlítani, hogy térbeli hatása legyen, és máris kész az újabb dekoráció. Például ilyen térbelivé lehet tenni:
Itt a hozzávaló (magyar nyelvű tutorial).
A keret nem muszáj, csak egy ötlet volt. De keretet magad is készíthetsz a későbbiekben, nem muszáj gyárliag kész sablonokhoz ragaszkodni. Néhány pixeles semleges színű keret, aztán a Blending Optionsban el lehet játszadozni a különféle paraméterekkel. De ha jól emléxem, az Action-ök között is vannak gyári keretek, csak azok böhöm szélesek. Viszont lehet belőlük lesni, ha kibontod őket.
-
BonFire
veterán
Vigyázz, mert a műalkotást a giccstől egy hajszál választja el, és nem mindig lehet egyértelműen tanácsot adni, hogy melyik melyik, valamint, hogy mi is dobna fel egy-egy képet. Azt viszont elmondhatom, mi az, amitől személy szerint engem kiráz a hideg. Ilyenek pl a szivárvány, a szívek, a színes csillag alakú csillanások. Ezekkel még egy viszonylag jó alapanyagot is könnyen tönkre lehet tenni.
Szvsz ez a képválasztás nem szerencsés. Semmi extra nincs benne. Én mindenesetre - ha mégis ragaszkodsz ehhez - egy ízléses keretet javasolnék, semmi mást. A kis képek jól mutatnak ilyen mozaik elrendezésben.
A keret mellett azt is kipróbálhatod, hogy mutatna részben fekete-fehérben a kép. Az alakokat maszkold ki, hogy azok színesek maradjanak, és a háttér pedig legyen szürkeárnyalatos.
Csinálhatod úgy is, hogy a nagy kép teljesen szürkeárnyalatos, a keret színes és a kis képek is színesek. Vagy pedig a nagy képnek adsz valamilyen színfedést (Blending Options->Color Overlay->Color üzemmód).
-
BonFire
veterán
Úgy érted, szabálytalan dolog kijelölése, pl haj vagy szőrös kutya? A színmaszkolás a megoldás; itt egy video, ami segít: Alakok kivágása II.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz GEPESZ66 #5007 üzenetére
Elképzelhető, hogy egy idestova 1 éves programot még nem sikerült magyarítani?
Elképzelhető, hogy az eddigi eladások alapján úgy gondolták, nincs rá elég vásárlóképes kereslet? Kis ország vagyunk mi, és ezen belül nagyon kevesen, akik meg is tudják fizetni a programot, de főleg sokan leginkább angolul használjuk.
Lehet, nem adnának el annyi magyar licencet, amennyibe a szakfordító munkája kerülne, meg a jogdíj, mert a fordításért is fizetni köll, nem is keveset. Összeadják a két összeget, aztán összehasonlítják a várható bevétellel, és ha deficites vagy éppen nullszaldósra jön ki, akkor bele sem fognak.
(Az meg a szaralakság netovábbja, hogy azt írja ki a weboldalára, hogy magyar nyelvű verzió, mert megtéveszti a potenciális vásárlót. Ki kell írni, hogy csak a telepítő kommunikál magyarul, egyébként a program kezelőfelülete angol. Így lenne korrekt.)
-
BonFire
veterán
válasz Dany007 #5002 üzenetére
Sehogy sem lehet. Régen, még a hetes verzió előtt "állítólag" át lehetett állítani, de a CS széria óta már nem.
Azért írtam, hogy állítólag, mert én nagyon sokáig a 6-ost használtam, és abban sem lehetett a nyelvet átállítani. Ez van sajnos. Ha mindenáron az angolhoz ragaszkodsz, kénytelen leszel beszerezni egy angol példányt.
Egy ismerősöm mondta, hogy ő otthon angolt használ, de a cégnél magyart kénytelen, mert a főnöke bevásárolt az akciós magyar nyelvű CS2-ből, amikor már kijött a CS3. Többek között ezért volt olcsó, mert a magyar nem kellett senkinek, meg különben is volt már új.
-
BonFire
veterán
válasz bokrosolajos #4997 üzenetére
Info panel. Egy csoportban van a Navigatorral és a Histogrammal. Ha nincs nyitva a Windows menüben keresd! Ilyen:
Ha a mozgató eszköz van kiválasztva (V), és az objektumra nyomsz egy Ctrl+T-t (Free Transform), akkor a fenti eszköztárról leolvashatod az objektum dimenzióit, szélességét, magasságát pixelben és százalékban, valamint az X és Y koordinátákon való elhelyezkedését.
-
BonFire
veterán
Szerintem ez a tutorial pont ilyen:
Valami ilyesmi lesz belőle; igaz, hogy én inkább potyogóra csináltam:
Itt látszik, hogy végtelenítve vannak a csillagok. A tutorialból megtudod a titkot is. Pattern kitöltést kell használni.
-
BonFire
veterán
Itt van egy lehetséges megoldás a sok közül: Fotóból grafika. Ha ez a megoldás nem tetszik, kipróbálhatod ezt a képregény effektet: Képregény effekt - videó (magyar nyelvű).
-
BonFire
veterán
Tegnap egy kicsit elszórakoztam vele, és a következő eredményre jutottam. A Match Color... filterrel egész jól hozzá lehet rendelni ezt a színvilágot a saját képeinkhez. Leírom, nem nehéz:
1) Lemented az eredeti képet, majd a saját képeddel együtt megnyitod Photoshopban.
2) A saját képed Backgroud rétegét megduplázod (Ctrl+J) és azon dolgozol tovább.
3) Image->Adjustments->Match Color... filter. Itt forrásként meg kell adni a csajos képet. Rögtön látni fogod a saját képen az eredményt; átvált amolyan szürkés-zöldesbe, és jól eltűnik róla a kontraszt.
4) Ezt jóvá hagyod, és utána egyszerűen a keverési módját átállítod Colorra, hogy visszakapd a kontrasztot. Tehát csak a színekre fog hatni így a második másolt manipulált réteg.
Egész jópofa dolog ez a Match Color filter; kár, hogy Adjustment rétegként nincs. Na, majd talán a CS5-ben.
-
BonFire
veterán
Szerintem valamilyen hűvös színű fotó filterrel. Talán a vízalatti színnel a #00C2B1 ez a kékeszöld lehet ráeresztve, azonkívül a szaturációja is vissza van véve, lehet nem globálisan, csak mondjuk a vörös és sárga árnyalatok vannak redukálva, ezt a Hue/Saturation Adjusment rétegen szépen lehet állítgatni.
De az is lehet, hogy eleve a világítással manipuláltak, habár a gyanúm az, hogy ez utólagos fotó filter.
-
BonFire
veterán
Hát úgy ment, hogy megnyitottam az összes képet. Ezután az eredetieknek a helyét megjelöltem vezetővonalakkal. Utána szépen lefestettem feketével. Eltűntek az ikonok.
A mellékelt képről kivágtam, majd az eredeti dokumentumba beillesztettem a táblákat. Majd a méretüket az alul lévő háromszögletű táblákhoz igazítottam, majd a vezetővonalakhoz igazítottam a pozíciójukat.
Ezután összeolvasztottam a rétegeket.
A régi Alfa csatornát kidobtam a kukába. Varázspálca kijelöléssel kijelöltem a fekete területeket, és elkészítettem a kijelölésből az új Alfa csatornát.
A kész munkát elmentettem psd-be és bmp-be, utóbbinál bejelölve, hogy tartalmazza az Alfa csatornát is.
Kábé ennyi.
-
BonFire
veterán
Nézd csak! Itt lesz a kép.
[link]Remélem, jól értettem az instrukciókat, mert Ndruu kollégáé nem egészen olyan lett, de többször átolvastam az instukciókat. A psd fájlt is mellékeltem, abban megtalálható az eredeti réteg, a műtött is, meg a táblák. Természetesen az új alakú táblák miatt új Alfa csatornát kapott.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #4957 üzenetére
Ja, igen. Ez az "apróság" elkerülte a figyelmemet. Tehát amit mondtam, az XP-re vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz $p@rr0w #4954 üzenetére
A CS3-nak el kell futnia 1 Giga rammal mindenképpen. Nálam évekig 1 Gigával futott. Sőt, a CS4 is, csak amikor 3D modellt akartam megnyitni, akkor keveselte az 1 Gigát, ugyanazt a modellt a CS3 1 Gigával megnyitotta. Tehát a CS4 is elfut rajta döcögősen. Meg merném kockáztatni, hogy akár 512-n is elfut, habár döcögősen, és ha nagyobb feladatot adunk neki, akkor előfordulhat, hogy kevesli, de valamilyen szinten futni kéne neki.
Ott valahol máshol lehet az árulás.
-
BonFire
veterán
válasz pIIrash #4951 üzenetére
Ha úgy van, ahogy mondod, akkor még szomorúbb, hogy ebben a világban nem lehet tisztességesen boldogulni, és nem az számít, hogy kinek jobb a munkája. Elszomorító.
Néhányszor már én is neveztem versenyre, nem csak PS-sel kapcsolatban, zenei tehetségkutatóra, miegymásra, és mindenhol ez ment. Nem mondom, hogy én voltam a legjobb, de azok sem rúgtak labdába, akit tényleg jók voltak. Mindig a kutyaütők nyertek.
Mindig le volt minden zsírozva. Egy idő óta pont ezért semmilyen úgynevezett versenyre nem nevezek. Pont emiatt.
-
BonFire
veterán
válasz pIIrash #4948 üzenetére
Attól függetlenül, hogy nekem szsz tetszik, amit csináltál, ilyen dolgot (a bundázást) enyhén szólva is illetlenség kérni. Teszed mindezt nyíltan, egy nagy olvasottságú oldal nagy olvasottságú fórumán, hátha a zsűritagok is olvassák, és majd esetleg akkor fogsz koppanni, ha kizárnak a versenyből.
Minden rosszindulat nélkül, ha belinkeled a cuccot, és azt mondod "Szavazz rám, ha tetszik!", senkinek semmi ellenvetése lehet. De te nyíltan felhívsz arra minket, hogy nemhogy a saját, de a más nevében is szavazzunk. Sőt, ha már itt tartunk, nekem van 3 db email címem, adhatnék kapásból 3 szavazatot.
A te lelkiismeretednek jó érzés lenne tisztességtelenül nyerni?
-
BonFire
veterán
Ismerkedj meg a Preset Manager-rel. Pont erre lett kitalálva.
A poszt mondjuk az ecseteken keresztül mutatja be a Preset Manager működését, de minden fontos dolog kiderül belőle.
-
BonFire
veterán
Az .asl rétegstílus fájl, illetve rétegstílus gyűjtő fájl. Egy rétegstílus rendkívül összetett lehet. Tartalmazhat vetett árnyékot, belső árnyékot, színkitöltést, színátmenetes kitöltést, ragyogást, bevésést és domborítást, textúrát, körvonalat, és ezek kombinációit.
Amennyiben egy stílus sok elemből áll, és egy fél napig húzgáltuk a kétezer potmétert, hogy beállítsuk - és legközelebb is szeretnénk használni -, legegyszerűbb, ha elmentjük a stílust. A New Style gombra kattintva elnevezzük, bepipáljuk, hogy tartalmazza a réteg effekteket IS és a keverési módokat IS, és kész. A stílus a stílus palettánkon fel fog bukkanni.
Azonban, ha több saját stílust gyártunk, nem tanácsos azokat belementeni a gyáriak közé, hiszen egy új installkor elvesznek. Ezért kihajigáljuk a palettáról az összes gyárit (a preset manager elintézi), majd létrehozzuk a sajátokat, és mondjuk 15-20 (vagy akárhány) stílust egy gyűjteményfájlban elmentünk.
Na, ez a stílusgyűjtemény fájl lesz az .asl.
A továbbiakban egy gombnyomásra betölthetjük a stíluspalettánkra az egészet. Erre való.
Na, remélem, eléggé kimerítő voltam.
-
BonFire
veterán
Sok esetben igen, használhatatlanok. De ez csak a kép miatt van. Ha mondjuk egy fénykép a tábortűznél készült, és sötét, és túlteng rajta a narancs árnyalat, azt nem dobjuk be az automatikába, mert az nem csinál mást, mint megnézi a 3 csatorna hisztogramját, és az alapján korrigál. Vagy a tenger alatti fotón túlteng a kék, és a színek is fakóbbak rajta.
Az ilyen képeket kézzel kell beállítani, a Levels, a Color Balance, esetleg a Hue/Saturation segítségével.
Viszont ideális körülmények között készült képek esetében, mondjuk egy kiránduláson a természetben eléggé jó hatásfokkal dolgoznak. De mivel ez a ritkábbik eset, én szsz maradok a kézi módszereknél.
-
BonFire
veterán
Árnyékot eltüntetni a Healing Brush eszközzel lehet. Altot lenyomva mintát veszel egy árnyéktalan területből, majd az árnyékosra kattintasz vele. Hasonlít a klónozóhoz, de annál sokkal szebb lesz a végeredmény.
A kép színeit és tónusait az Image-►Auto Tone vagy Auto Contrast, vagy Auto Color menüponttal helyesbítheted.
-
BonFire
veterán
Van a Feladatkezelőnél egy sokkal hatékonyabb programbezáró program, úgy hívják, hogy Super F4. Freeware és kis méretű. A tálcán csücsül, és ha olyan fagyás van, amit a feladatkezelő is csak nehezen, vagy sehogy sem tud megoldani, ez megoldja. Le kell nyomni a Winows+F4 billentyűkombót, akkor az egérkurzor átvált egy halálfejre. Na, ezzel rákattintasz a kifagyott alkalmazásra, és azonnal leállítja.
Persze néha kellemetlen lehet, mert az explorert is leállíthatja bizonyos esetekben, de ezt viszonylag egyszerű a Feladatkezelőben újraindítani.
A CCleaner ilyeneket nem pucol ki a Temp mappákból?
Az az 50 dpi nekem egy kicsit kevésnek tűnik. A képernyőfelbontás 72 dpi szokott lenni, de ha nyomtatni akarunk, illik legalább 300 dpi-ben küldeni a nyomtatóra. Nekem ilyen lassulások nincsenek. Mondjuk nálam P4 GHz dupla proci, meg 2 Giga RAM van a vason. És jó néhány Giga virtuális memóriának.
-
BonFire
veterán
Most az alapján, ami oda van írva, végül is 130, vagy 13 Ft-ba jön ki egy oldal? Ezekkel az átszámításokkal mindig bajban vagyok...
-
-
BonFire
veterán
Kiszámítani nem tudnám, de néhány tipped adnék.
Ne fekete-fehérbe konvertáld, mert az valami hihetetlenül ocsmány lesz. Nincs létjogosultsága, hacsak nem vonalas rajzról van szó. De még abban az esetben is szükség lenne élsimításra. Átkonvertálhatod ugyan szürkeárnyalatosba, azonban ha eleve egy színes (fekete) nyomtatón nyomtatod ugyanaz lesz a végeredmény, mintha színest küldtél volna a nyomtatóra. Úgyis átkonvertálja "fejben" magának, mint ahogy az RGB-képet is CMYK-vá. Ezzel max a fájlméretet tudod csökkenteni, a festéket nem.
Személyes tapasztalataim szerint egy komplett könyvet otthon kinyomtatni nem éri meg. Sokkal többe kerül, mintha megvennéd a boltit. Egy bizonyos oldalszám fölött már nem tudsz rajta spórolni. Hacsak nem a cégnél sutyiban nyomtatod ingyé'.
-
BonFire
veterán
Teljesen másra való. A Gradient Map egy színtérképpel borítja be a képet. Kettő vagy esetleg három színnel érdekes színhatásúvá tehetünk egy képet. Valahogy így:
A Gradient, vagyis az átmenetes kitöltés pedig azért használja az Opacity-t, mert néha olyan átmenetre van szükség, ami egy színből tart átlátszóba. A manapság oly divatos tükröződéseket is ezzel oldjuk meg. De a Gradient map másra való. Azzal nem fogsz hátteret eltüntetni.
Minden megoldható (nagyjából); ha bemutatnád a képet (amennyiben publikus), meg tudnánk állapítani, hogy melyik lenne a célravezető módszer. Mert sok van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest