- iPhone topik
- Samsung SmartTag2 teszt
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #13100 üzenetére
Ha nem akarsz rá sokat várni, akkor ez a legolcsóbb eu-s, ha meg ráér akkor kínából már 1$ alatt is végtelen a kínálat az usb serial kifejezésre... Az FT232-t inkább kerülném mert sok a hamis amit az eredeti driver hajlamos kivégezni, a PL2303-al is vannak gondok a klónok körül. Amit talán nem hamisítanak az a CP2102, illetve akkor már legyen igazi kínai, a CH340 csippel is jó tapasztalataim vannak..
@amstro555: a #13097-ben írtam egy tippet, illetve javaslatot hogy érdemes lenne lecserélni az őskövület verziót ahelyett hogy próbálod lélegeztetőgépen tartani!
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #13074 üzenetére
Egy öregedő routernél a rossz emlékeket nem feltétlenül a típus, hanem a példány fáradása is okozhatja. Pl a tápáramkörében lévő elektrolit kondik minden külső jel nélkül ki tudnak száradni, és csak azt veszed észre hogy nem az igazi a stabilitása, néha majd egyre gyakrabban resetelgetni kell. Illetve olyat is tapasztaltam, hogy teljes megelégedéssel használtam egy régi TPLink routert az 1-2 megabites nettel, de amikor szép lassan 30mbit-re hízott a sávszél meg fölé akkor pár tíz perc intenzív wifis letöltéstől előbb utóbb mindig fejreállt. Valószínűleg túlmelegedés lehet, amit a kis sávszél folyamatos kiszolgálása még nem hozott ki de az intenzívebb forgalom már betett neki... A 3220-al kifejezetten jók a tapasztalataim, nekem ráadásul csak egy V1-es van (mondjuk 64MB RAM-ra áthegesztve) de a gigabites neten ő osztja a wifit és letöltésnél 50-60mbit-ig is elmerészkednek a számok és hosszútávon is bírja stabilan... Illetve azonos AR9331-es csippel használtam/ok többmindenre egy Carambola2 nevű eszközt, ami lényegében véve ugyanaz mint ezek a routerek csak system-on-module kivitelben...
SD és pendrive esetén is van wear leveling hardver szinten - ahol ilyen nincsen az pl pont a routerben lévő flash: a jffs2 szoftverből oldja meg, de ahol nagyon kevés a szabad hely ott bajban van mert nem tudja rotálni a szektorokat. A Pi-ben nem wear leveling hiányában halnak a memóriakártyák - akkor intenzív bad sector-osodást lehetne tapasztalni - ezzel szemben egyszerűen meghalnak úgy ahogy vannak, többé nem reagálnak... Nekem is van nem egy ilyen volt-nincs kártyám sajnos...
Most nézem, hogy a legújabb lede snapshotból már kiölték az MR3xx0 családot - tartok tőle a 4MB itt már tarthatatlanul kevés lenne, pedig népszerű platform volt. De a 17.01.4-es stable release LEDE sem túl régi és az még támogatja őket. Ebből a csomagból kell kiindulni:
http://downloads.lede-project.org/releases/17.01.4/targets/ar71xx/generic/lede-imagebuilder-17.01.4-ar71xx-generic.Linux-x86_64.tar.xzmake image PROFILE=tl-mr3220-v2 PACKAGES="vsftpd block-mount kmod-scsi-generic kmod-usb-uhci kmod-usb-ohci kmod-usb-storage kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-scsi-core kmod-fs-ext4 -libip6tc -kmod-ppp -kmod-pppox -kmod-ppoe -libip6tc -kmod-ipv6 -kmod-ip6tables -odhcp6c -ppp -ip6tables -ppp-mod-pppoe"
Így még éppen belefér, a vsftpd pedig bónusz mert elhanyagolható a mérete és igen jól tud jönni ha ismételten fel kell tölteni egy új image-et...
Lefordítottam és ide feltöltöttem - garanciát azért nem merek vállalni arra hogy ez így első körben tökéletes lesz, mert már régen csináltam a sajátomat, előfordulhat hogy kimaradt belőle valami ami kell az extroot alá... Azért jó a vsftpd mert akkor könnyű feltölteni rá az újabb próbálkozást, nem kell külső ftp szerver vagy soros kábel...
Ha nekiesel magad, vagy feltöltöd ezt és sikerül boot után belépni az eszközre (első körben telnet, majd passwd-vel jelszó változtatás és utána ssh-val is elérhető lesz), akkor dmesg-ben meg kell nézni hogy látja e rendesen a pendrive-ot.
Apropó pendrive... ext4-nek kell formázni rajta egy partíciót, de lehet rajta más is... Nálam pl egy win telepítő mellett második partícióként csináltam egy 1GB-os ext4-et, így az sda2 néven jelenik meg. Ha eddig eljutsz akkor összekukázzuk hogy mi kell még az extroot működéséhez... Feltételezem léteznek win-es partícionáló eszközök is amelyek tudnak neked ext4 fájlrendszert partícionálni és formázni, de én ubuntu alól a gparted-el szoktam intézni...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #13071 üzenetére
Írtál egy MR3220-at is, az V1 vagy V2? Ha V1 akkor az USB+pendrive a megoldás a végtelen tárhelyre, ha V2 akkor USB vagy a flash is cserélhető többszörös méretűre - bár utóbbi forrasztást és egy 1-2$-os kínai flash programozót is igényel, szóval inkább itt is az USB...
Itt van egyik fórumos kolléga tollából egy ImageGenerator cikk - én ez alapján össze tudtam rakni egy minimál image-et amiben már benne van az USB támogatás is extroot-hoz. Az utólagos telepítés már nem volt járható út mert az egyre hízó verziókkal már nem maradt elég hely, de előre integrálva még elfér... Ha alapból win-t használsz akkor egy OracleVM-be érdemes felhúzni egy ubuntu-t és azon lehet elvégezni a műveletet... Mindent el kell kezdeni valahol, ezzel is csak tanulsz
-
Headless
őstag
válasz
csubuka #13071 üzenetére
Hát a te életed azt biztosan, mivel neked kell fojton csatlakoznod, ahelyett, hogy a router végezné, másrészt 99%-ig biztos vagyok benne, hogy nem Linuxot használsz, vagyis a Wireguard mint opció így kiesik, marad az openvpn, ami lassabb, nehezebb a konfigurációja, nagyobb. (jelenleg nincs widnowsos verziója, csak linux kernelbe integrált, valamint mac os-hez már van valami kezdeményezése...)
Ne szídd a xiaomit, a mi router 3G az egyik legajánlottabb router a budget kategóriában. 10-11 ezerért kapsz egy olyan hardverű routert, amit más gyártóknál 25-30 ezer felett kezdenek.
Pont azt ajánlottam volna ha még nem rendelkezel a 841-el...
-
Headless
őstag
válasz
csubuka #13069 üzenetére
Mint mondtam, csak akkor próbáld ki a 841-et ha már rendelkezel ezzel az eszközzel, venni semmiképp se vegyél ilyeneket. Erősebb hardvert kapni hasonló áron, amivel nem lesz gond a vpn.
Vpnfilter egy megfoghatatlan dolog senki se tudja itt forumon hogyan tudnánk replikálni de több mint valószínű, hogy csak a gyári fw-k esnek bele a hibába mert általában ősrégi kernellel/csomagokkal operálnak.
Az openwrt 2 főverzióval újabb kernelt használ. Nyilván vannak ebben is hibák, de sokkal nagyobb biztonságban vagy (tudsz lenni) a cfw-kkel.
Wireguard is egy vpn-szerver/kliens (csomag-program)... Azért kérdeztem milyen kiépítést szeretnél, mert ha két router akkor szerintem egy egyszerű wireguard mindkettőre még akár utólag is felférhet talán. Opkg-val luci mellé (~74kb és függőségei sincsenek nagyon plusszba). (de igen gondolhatsz rá mint egy beépülő modul.)
Openvpn-el ellentétben ami alapból 400kb és openssl függőség.Ddwrt-s tapasztalat majdhogynem hátrány.... Egy openwrt-hez, nagyon nem ugyanaz a kettő.
-
suste
veterán
válasz
csubuka #13063 üzenetére
én nem a vasat becsméreltem, hanem a szoftvert (pontosabban az összeválogatást)
vas olyan amilyen, sokmindent ki lehet belőle hozni, legalábbis érdemes megpróbálni, de én biztos nem azzal az fw-vel csinálnám
ha neked a vpn a lényeg, akkor csak azt tenném bele pluszban, és a sok hülyeséget meg kihagynám, így jóval több hely maradna, és így nyugottabban konfigurálgathatnál..... (60kb-tal már nem is ment a luci)
nekem is van 841-esem, tökéletesen teszi a dolgát -
Headless
őstag
válasz
csubuka #13063 üzenetére
senki nem mondta, hogy nem lehet, 76 kb elég tud lenni a beállításokra, ha tényleg semmit csak config fájlokat állítgatsz rajta... És azt is írta, hogy ~12 mbps-t vitt át rajta.
ami nem olyan rossz
erősebb routerrel sem lesz sokkal több, mondjuk egy mt7621 SoC-al a 20 mbps simán megvan.
Esetleg Wireguardot kell megfontolnod, router-router között simán tud 100 mbps-t átvinni a mérete szerintem kisebb mint az openvpn így simán bele lehetne forgatni...
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #13038 üzenetére
Sziasztok!
Korábbi hsz.-em kapcsán azt olvastam, hogy ezeken a 4 megabájtos flash-es routereken (MR3220 és WR841) nem igazán fog menni a VPN szerver funció. Ez igaz? Inkább valami erősebb vassal kéne kezdeni a kísérletezést kidobott idő megspórolása végett?
Vagy nem is kell VPN, elég valami proxy-féle dolog?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest