Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• attilav2

őstag

válasz chros #19582 üzenetére

Ha jól emlékszem már kérdeztem tőle egyszer hogy a DFS-t hogyan tudom kivenni, de azt írta inkább állítsam dél afrikára az 5ghz-t mert ott nincs DFS a 100-as csatornákon. Ez be is jött, csak arra figyelj hogy a jelerősséget ne hagyd driver defaulton, szerintem felesleges ordíttatni, nekem 3 szobás panelra elég a 21dbm. Lehet hogy magyar régiónál is valami elképesztő 'driver default' értéket fog beállítani, érdemes ellenőrizni, pl Archer C7 v5-nél így jártam 23.0.5.2-vel, 30dbm-et állított be :DDD Az archer melóhelyen szolgáltat wifit, az 5ghzt-t magyar régióra állítottam, nem panaszkodnak hogy elmenne a wifi a DFS miatt(mondjuk a város leg szélén van cég, lehet nincs mi zavarja a DFS-t), a teljesítményt visszavettem 20dbm-re.

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19521 üzenetére

Ez így igaz, csak ugye a wireless config-ban viszont a LAN network-hoz vannak rendelve a wifi-interface-ok, aminek az eredménye:

root@WR3000:~# brctl show br-lan
    bridge name bridge id STP enabled interfaces
    br-lan 7fff.80afca222fc2 no phy1-ap0
    lan2
    phy0-ap1
    lan3
    lan1
    phy0-ap0

De ugyan ezt látod LuCI-ban is, ha megnézed a Network->Interfaces (vagy magyarul Hálózat->Csatolók) oldalt:

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19518 üzenetére

Igen, PPPoE esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen lesz egy új interface. Nálam DHCP net esetén nem.
    Illetve a LAN led beállítása sem teljesen korrekt, hiszen a br-lan-ban benne vannak a wifi interface-ok is. Azaz villog wifi forgalom esetén is. Persze, lehetne egy külön bridge-elt interface-t definiálni, amiben nincsenek benne a wifi interface-ok, csak a LAN1-LAN2-LAN3.

Az antennákról pontos infót én sem találtam (képet sem raktak fel a board-ról), de szerintem dual band-osak.

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19513 üzenetére

A ledek mondjuk nekem az install guide-ból sem egyértelműek. De szerintem a WAN led az, amibe befelé mutat egy nyilacska. A földgömb led pedig a gyári firmware esetén a net elérhetőségét mutatja (ezért is hívják OpenWrt alatt blue:internet-nek), így OpenWrt alatt egy script kellene inkább rá. Mert ugye a WAN led a kábel csatlakoztatásának detektálására szolgál.

A dhcp_option ártani nem árt, hiszen ugyan ezeket (is) küldi a router alapban is egy DHCP kérésre adott DHCP ACK esetén. Wireshark-al szépen látszik:

WED-et nem is próbáltam, mert nekem bőven elég, amit alapból tud.

Én sima router feladatokat bízok, puszta kíváncsiságból vettem, hiszen eddig ezt egy Xiaomi AX3200 tette helyette (ráadásul a szekrényben pihen egy Dynalink DL-WRX36 a többi típus mellet - pl. Linksys WRT3200ACM, Asus RT-AC65P, stb.).
    Az AX3200 ugye 2,4 GHz-es wifi-ben gyengébb, 5 GHz-en elvileg többet tud, és a flash mérete jóval nagyobb. Ugyan nincs 2,4 GHz-en is AX-re képes kliensem, de mintha gyorsabb lenne az AX3200-nál. 5 GHz-en hasonló, hiszen abból is csak AC-s kliensem van 866 Mbps link sebességgel.

Imagebuilderrel én a következő csomaglistával build-elek:
    luci luci-app-adblock luci-app-ddns luci-app-opkg luci-app-sqm luci-app-uhttpd luci-app-vnstat2 luci-app-wifischedule luci-i18n-base-hu luci-i18n-firewall-hu luci-i18n-adblock-hu luci-i18n-ddns-hu luci-i18n-opkg-hu luci-i18n-sqm-hu luci-i18n-uhttpd-hu luci-i18n-vnstat2-hu luci-i18n-wifischedule-hu ca-certificates curl iperf3 kmod-nf-nathelper kmod-nf-nathelper-extra kmod-nls-utf8 luci-theme-bootstrap luci-theme-material luci-theme-openwrt luci-theme-openwrt-2020 htop

Nekem ahogy írtam, szerver feladatokra ott egy miniPC, ami a VPN-t (OpenVPN és Wireguard) is végződteti, így routeren arra sincs szükségem.

#19515 E.Kaufmann:
    Én csak egy Intel AC-s wifi klienssel tudom megnézni, de iperf3-al tesztelve (mivel a netem csak 500 Mbps-es, így az lenne a szűk keresztmetszet) a következő értékeket mérem (úgy, hogy közben nyilván más kliensek is használják a wifit):

5 GHz-en 866 Mbps kapcsolati sebességgel:
    Le: 667 Mbps, fel: 630 Mbps

2,4 GHz-en 300 Mbps kapcsolati sebességgel:
    Le: 191 Mbps, fel: 183 Mbps

Szerintem ezek a sebességek teljesen rendben vannak.

• kutga

félisten

válasz chros #19511 üzenetére

A mostanit is csak routerként használom, MIR3G van a családban, érdemes azt erre cserélni? A mostani kiszolgál igazából, kár, hogy csak két lan port van rajta.

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19507 üzenetére

Tegnap nekem is megérkezett a router, be is üzemeltem. Eddig jónak tűnik.
    Néhány észrevétel az írásoddal kapcsolatban:

A led-eknél a WAN ledet felesleges definiálni, hiszen azt megteszi induláskor a 01_leds script (direkt a 23.05.2-es build-ben lévőt linkeltem). A LAN led valóban nincs definiálva.

A dhcp config-ban mi értelme a 2 dhcp_option-nak? Gondolom nálad 192.168.1.1 a router IP címe. Egyébként is önmagát hirdeti gateway-nak (3-as opció) és DNS szervernek (6-os opció) a LAN hálózatban.

A kitty-s scripthez nem tudok érdemben hozzászólni, linuxozom, soha nem volt gondom a terminal-al.

Az miért jó, hogy a htop és az mc folyamatosan fut tmux-ban az első login után?

• chros

őstag

válasz chros #19507 üzenetére

A 3.-as pontbol ez kimaradt:
    - /etc/config/firewall hardver offload miatt:
    config defaults
    option input 'REJECT'
    option output 'ACCEPT'
    option forward 'REJECT'
    option synflood_protect '1'
    option flow_offloading '1'
    option flow_offloading_hw '1'

• chros

őstag

válasz chros #19480 üzenetére

Cudy WR3000 (mediatek/filogic, aarch64_cortex-a53 dual-core 1.3 GHz CPU, 16 MB flash, 256 MB RAM)

Elkeszult, igy egy kis osszegzes, hogy miket allitottam be, masoknak jo lehet a jovoben.

1. OpenWrt 23.05.2 felrakasa: kovesd ezt a howto-t

2. sajat build keszitese:
    - miutan nincs USB es csak 16MB flash van 256 MB RAM-al, es hardveres offload mellett nem mukodnek a bandwidth monitoring appok (sqm, vnstat es tarsai), igy eleg keves extra csomag az alap melle:
    bridger coreutils-sleep htop ip-full kmod-nf-nathelper kmod-nf-nathelper-extra mt7981-wo-firmware mc mc-skins netcat tcpdump tmux wget luci-ssl luci-app-ddns luci-app-wol luci-proto-relay luci-proto-wireguard
    - bridger es mt7981-wo-firmware csomagok WED-hez es WiFi hardver offload-hoz kellenek

3. config reszletek:
    - /etc/modules.conf WED miatt:
    options mt7915e wed_enable=Y
    - /etc/sysctl.conf:
    net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1
    - /etc/config/system ledek miatt:
    config led 'led_wan'
    option name 'wan'
    option sysfs 'blue:internet'
    option trigger 'netdev'
    option dev 'pppoe-wan'
    list mode 'link'
    list mode 'tx'
    list mode 'rx'

config led
    option name 'lan'
    option sysfs 'blue:lan'
    option trigger 'netdev'
    option dev 'br-lan'
    list mode 'link'
    list mode 'tx'
    list mode 'rx'

- /etc/config/wireless 2.4 Ghz:
    config wifi-device 'radio0'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/18000000.wifi'
    option channel '13'
    option band '2g'
    option htmode 'HE40'
    option cell_density '0'
    option txpower '17'
    option country 'HU'
    option noscan '1'

- /etc/config/dhcp caching DNS server:
    config dnsmasq
    option domainneeded '1'
    option localise_queries '1'
    option rebind_protection '1'
    option rebind_localhost '1'
    option local '/lan/'
    option domain 'lan'
    option expandhosts '1'
    option cachesize '1000'
    option authoritative '1'
    option readethers '1'
    option leasefile '/tmp/dhcp.leases'
    option resolvfile '/tmp/resolv.conf.d/resolv.conf.auto'
    option nonwildcard '0'
    option localservice '1'
    option ednspacket_max '1232'

config dhcp 'lan'
    option interface 'lan'
    option start '100'
    option limit '150'
    option leasetime '12h'
    option dhcpv4 'server'
    option dhcpv6 'server'
    option ra 'server'
    list ra_flags 'managed-config'
    list ra_flags 'other-config'
    list dhcp_option '3,192.168.1.1'
    list dhcp_option '6,192.168.1.1'

4. egyeb beallitasok:
    - guest WiFi
    - adblock-lean: dnsmasq-al blocklist memoriaban (default config-gal)
    - es par script cron-bol wget-et vagy netcat-et hasznal (belso eszkozok automatizalasara)

5. SSH-n eleres KiTTY-vel:
    - KiTTY-n belul a terminal type string: xterm-256color
    - /etc/tmux.conf:
    # Rebind to Ctrl-a
    set -g prefix C-a
    unbind C-b
    # Allows us to use C-a a <command> to send commands to a TMUX session inside another TMUX session
    bind a send-prefix
    bind C-a last-window
    bind '"' choose-window

# Rebind pane splitting C-a - , C-a _
    unbind %
    bind - split-window -v
    bind _ split-window -h

# Bind Power detach and logout to C-a C-d
    bind C-d detach -P

# C-a D : get a list all sessions with their current dimension and choose which client you want to detach from the session

# Rebind r to force a reload of the config file: C-a r
    unbind r
    bind r source-file ~/.tmux.conf

# Set status bar
    set -g status-bg colour236
    set -g status-fg white
    set -g status-left ""
    set -g status-right "#[fg=green]#H"

# Highlight active window
    set-window-option -g window-status-current-style bg=colour164

# Bind toggle status line to T: C-a T
    bind T set-option -g status

# Set 256 color display, use new tmux-256color if available
    if-shell '[ -f /usr/share/terminfo/t/tmux-256color ] || [ -f /lib/terminfo/t/tmux-256color ] || [ -f /etc/terminfo/tmux-256color ] || [ -f ~/.terminfo/tmux-256color ]' \
    'set -g default-terminal "tmux-256color"' \
    'set -g default-terminal "screen-256color"'

# Fix cursor keys when connecting with putty-256color TERM setting in v2.2-2.3
    if-shell "tmux -V | awk '{exit !($2 >= 2.2 && $2 < 2.4)}'" \
    'set -g terminal-overrides "putty*:kLFT@:kRIT@:kLFT5=\eOD:kRIT5=\eOC:kUP5=\eOA:kDN5=\eOB:smkx@:rmkx@"'

# Allows for faster key repetition
    set -s escape-time 0

# Rather than constraining window size to the maximum size of any client
    # connected to the *session*, constrain window size to the maximum size of any
    # client connected to *that window*. Much more reasonable.
    setw -g aggressive-resize on

# Activity monitoring
    setw -g monitor-activity on

# Set memory and scrollback buffer
    set -g history-limit 50000

# Set display message timeout
    set-option -g display-time 4000

# Mouse - allows select pane and resize with mouse (changed in v2.1)
    if-shell "tmux -V | awk '{exit !($2 < 2.1)}'" \
    'set -g mode-mouse on; set -g mouse-resize-pane on; set -g mouse-select-pane on; set -g mouse-select-window on' \
    'set -g mouse on'

- /etc/profile mc-t es htop-ot automtatan elinditja ha nem mennek vagy a meglevo tmux session-t visszacsatolja:
    # Automatically reattach the openwrt tmux session or create a new one only if it's a terminal login
    if [ -t 0 ] && [ -z "$TMUX" ]; then
    if ! tmux has-session -t openwrt 2>/dev/null; then
    # create new window named 'mc' and run mc in it
    tmux new-session -d -s openwrt >/dev/null
    tmux rename-window -t openwrt:0 'mc'
    tmux send-keys -t openwrt:0 'mc' Enter
    # create new window named 'con', split it and run htop on top
    tmux new-window -t openwrt
    tmux rename-window -t openwrt:1 'con'
    tmux send-keys -t openwrt:1 'htop' Enter
    tmux splitw -v -t openwrt:1
    fi

tmux -2u attach-session -d -t openwrt
    fi

- power detach tmux-ben: C-a + C-d

Kivancsi leszek mennyire stabil a rendszer hosszutavon (pl WiFi problema lesz e), majd jelzek par het mulva, hincs semmi gond.

• xabolcs

őstag

válasz chros #19483 üzenetére

Jajj de jo, hogy foloslegesen dolgoztatlak! Bocsanat!

A bootloader (/dev/mtd0, "Bootloader") tartalmara lettem volna kivancsi. De akkor megnezem magamnak.

Az alabbi "egysoros" parancsot futtasd le es az elkeszult "/tmp/mtd*" fajlokat toltsd fel legyszives.

grep ^mtd /proc/mtd | grep -v -e RWFS | while read dev size erasesize name; do dev=$(echo $dev|tr -d :); name=$(echo $name|tr -d \"); dest=/tmp/$dev-$name.bin; echo dumping $dev - $name to $dest; dd if=/dev/$dev of=$dest bs=64k; done; ls -l /tmp/mtd*;

Jo hosszu sor, "grep"-pel kezdodik es "ls"-sel vegzodik. OpenWrt-n lefutott, remelem Padavan-on is sikerrel jarsz.
    Akkor sikerul, ha a szkript vegi listazas kilistazza a nem nulla meretu particiomenteseket.
    A 100+ MB-os RWFS particiot direkt hagyom ki.

A RESET gombos ujrainditas a recovery-t probalja elinditani, s attol fugg, hogy mi a bootloader, lehet TFTP kereseket hallgatni vagy epp kapni IP-t DHCP-n.

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19483 üzenetére

Én külön conf-ba szeretem tenni a a sysctl módosításokat (is). Imagebuilder esetén már csak azért is, mert akkor a default-ot nem kell betennem a files-ba.

Az Alza-nál egyébként változott a dátum, pénteken átvehető a WR3000. Ráadásul most 400 Ft-al olcsóbb is lett.

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19476 üzenetére

8. Azért érdemes uci config scriptet készíteni, mert az a legtöbb esetben nem eszköz specifikus. Sőt, meg lehetne csinálni, hogy valóban teljesen az legyen. Nálam csak az eszköz név és a wifi config különbözik kicsit (ahogy írtam, pl. az AX3200 és a Dynalink DL-WRX36 fordított a 2,4 és 5GHz-es radio), de ezen értékeket előtte egy lekérdezéssel simán be lehetne állítani. Úgyhogy adtál is egy ötletet, már csinálom is. :)

#19480 chros:
    1. Szerintem az init scriptnek a szóköznél ketté kellene választania, de ha nem teszi, akkor ezt a két opciót két különböző dhcp_option-ba tedd.

• chros

őstag

válasz chros #19476 üzenetére

Cudy WR3000 (mediatek/filogic, aarch64_cortex-a53)

Hardware offload mukodik rendesen LAN-on (ugy nez ki), a mt7981-wo-firmware csomagot kell majd meg berakni a csomaglistaba, hogy WiFi-n is legyen hw offload (a 23.05.02-ben meg nincs alapbol, de a kovetkezoben mar lesz).

A ledek miatt ezt kellett meg berakni az /etc/config/system -be:
    config led 'led_wan'
    option name 'wan'
    option sysfs 'blue:internet'
    option trigger 'netdev'
    option dev 'pppoe-wan'
    list mode 'link'
    list mode 'tx'
    list mode 'rx'

config led
    option name 'lan'
    option sysfs 'blue:lan'
    option trigger 'netdev'
    option dev 'br-lan'
    list mode 'link'
    list mode 'tx'
    list mode 'rx'

Uj kerdesek:
    1. Archeren ezt allitottam be a /etc/config/dhcp-ben a "config dhcp 'lan'" alatt, de itt hibat dob: "bad IPv4 address at line 60 of /var/etc/dnsmasq.conf.cfg01411c"
    Lattam, hogy jelentosen atirtak a dnsmasq-ot, mi lenne a helyes?
    list dhcp_option '3,192.168.1.1 6,192.168.1.1'
    Es igy nez ki a generalt dnsmasq.conf.xxx fajlban:
    dhcp-option=lan,3,192.168.1.1 6,192.168.1.1
    A doksiban meg mindig azt irja, hogy ez a jo formatum:
    "Or “3,192.168.1.1 6,192.168.1.1” to give out gateway and DNS server addresses"

2. putty-256color terminfo-t valaki tudna forditani erre a gepre? (a kitty-terminfo nem mukodik jo kitty-vel :) ) Koszi

• vargalex

Topikgazda

válasz chros #19471 üzenetére

Azt megnézem, amikor az Alzába március 15-én mehetsz érte (vagy viszi nekik a beszállító)... Egyébként tegnap én is rendeltem egyet, a rendeléskor a terméknél még február 5 szerepelt, de utána átváltott március 15-re és ma szintén március 15-i dátummal jött visszaigazoló e-mail.

1. Én a VPN-ek miatt a kmod-nf-nathelper és kmod-nf-nathelper-extra csomagot szoktam betenni, valamint beteszem a files-ba a /etc/sysctl.d/20-nf-conntrack-helper.conf file-t a következő tartalommal:
    net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1
    2. Ezt nem tudom, én nem is használom a WED-et
    3. Inkább mondjuk úgy, hogy a software/hardware offload nem megy SQM mellett. De ez általában a gyári firmware-ok esetén is így van, ha bekapcsolod a QOS-t. Ugyanis a CPU-n ilyenkor a csomagok analizálása miatt át kell, hogy menjen a forgalom.
    4. LuCI-n is config-olhatod nyugodtan.
    5. Erről sem tudok nyilatkozni. Nekem a VPN-t a mini szerverem végződteti (OpenVPN, illetve Wireguard is)
    6. Adblock-ot használok, de az 500 Mbps-es DHCP netemet nyers erőből is kihajtotta már az MT7621 is.
    7. Guest wifi ugyan úgy megy, mint más eszköz esetén
    8. Én imagebuilder-t használok, bele szoktam tenni a file-s mappába a /etc/shadow file-omat, a /etc/dropbear/authorized_keys file-t és a /etc/uci-defaults alá egy általam összerakott UCI scriptet, ami minden konfigurációt beállít első indításkor (system, network, ddns, wifi, dhcp, firewall), valamint az 1-es pontban említett sysctl.d alatti config file-t. Így azonnal tudok kulccsal authentikálni, minden eszközöm a jól megszokott IP címét kapja, minden port megfelelően nyitva van / át van irányítva.

• chros

őstag

válasz chros #19441 üzenetére

Erre valaki valamit? :)
    (Kozben Alza jelezte, hogy valszeg csak marcius 15-en lesz nekik.)

• E.Kaufmann

veterán

válasz chros #19354 üzenetére

Én ahogy értelmezem, átvered az fw frissítést, mert előbb beolvasod a Cudy féle fw-t majd a rendes, nem gyárilag mókoltat, mindenesetre érdemes pontról pontra követni, különben szipiszopi.

• attilav2

őstag

válasz chros #19351 üzenetére

Xabolcs azt írta hogy az összes mediatek filogicon támogatott a hw offload, szóval ha a cudy-s főzött openwrt-t eredetire cseréled akkor is mennie kell a hw offloadnak.
    Openwrt toh szerint a cudy wr3000-ben mt7622-nél újabb filogic SoC -van: MT7981B szóval akkor a cudy wr3000 jobb vétel az újabb SoC miatt, mint az ugyanannyiba kerülő xiaomi ax3200.

• E.Kaufmann

veterán

válasz chros #19346 üzenetére

Mondjuk hasraütve de egy ARM alapú (szintén mtk-s és OpenWRT képes) Cudy WR3000 lehet jobb lenne, mint egy hw NAT-os (érdemei elismerése mellett) már nyugdíjba küldendő MT7621-es, pláne, mikor az Alzánál most ugyanannyiba kerül...
    Én már csak AP-nak vennék 7621-es eszközt...

• xabolcs

őstag

válasz chros #19346 üzenetére

OpenWrt alatt csak ramips/mt7621 es mediatek platformokon van hardware offload.
    Ezekbol barmelyiket ajanlom. :K

Nemzetkozik forumon lattam, hogy valaki probal ramips/mt7620-hoz is hardware offload-ot kesziteni, csak ott meg ritka a 2 db gigabites port.

Ha visszaolvasol, lathatod, hogy nemreg beszeltuk errol a temarol.

Meg arrol is, hogy 2.4 GHz-n sokat jelent az AC/AX meglete. A 0e6179e50e4d ("ramips: mt7621: convert MT7915 EEPROM to NVMEM format") kommitban erintve van az aktualisan tamogatott mt7621 + AX routerek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés