- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple Watch
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #3409 üzenetére
Úgy, hogy az a ''80GB'' az valójában egy 8 GB-os partíció... számold meg ismét a számjegyeket
5%-ért nem kapálóznék, hidd el. Viszont 7.8-ból 3.7GB... kissé érzékenyen érint. Most kiszámoltam, 47%...
Azelőtt a ~/-ban volt egy 1GB-os logfile, azt kitöröltem, de a helyet újraindításig foglalta (hardverokok miatt lett újraindítva). Most nincs ilyen file sehol, vagy már az elején kitöröltem, de szépen titokban hízik... -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #3407 üzenetére
Igen, az 5%-ot tudom, valószínűleg itt is megvan. De ha megfigyeled itt kb. 40% hiányzik, ami szerintem törölt, de valami által még használt file-okból ered. Csak nem tudom megnézni, hogy melyek ezek a file-ok, mik tartják nyitva. Ha pl. az X tartja nyitva, akkor talán elég lenne azt újraindítani. Ha valami mélyebb dolog, akkor az egész gépet kell. asszem ha nincs más, egy X újraindítással fogok próbálkozni hamarosan. Remélem azért van más lehetőség is, mert van egy pár progi, amit nem szívesen szakítanék meg.
-
ngabor2
nagyúr
Valami nem kerek nálam, és nem találom a hiba okát. Pontosabban sejtem, de vajon lehet ellene tenni valamit?
lizard:/incoming# du -ksx /
4088447 /
lizard:/incoming# df
Filesystem 1K-blokk Foglalt Szabad % Csatl. pont
/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part1
7815308 7785844 29464 100% /
...
Honnan lehetne megtudni, hogy mi tartja azt a maradék kb. 3 GB-ot? Most a helyhiány miatt kínlódik az Azureus.
Ha ki lehet deríteni, fel lehet-e szabadítani újraindítás nélkül? -
-
ngabor2
nagyúr
Mennyi egy linux maximális uptime-ja? Azt tudom, hogy akár évekig is mehet, viszont a számlálója egy idő után túlcsordul, és 0-ról kezdi a számolást. Most nincs a közelemben semmi leírás, amiből ki tudnám nézni, számolni ezt az értéket. Valaki meg tudná nekem mondani?
-
ngabor2
nagyúr
Milyen raid? a chipsetben ha jól tudom, nem raid-es a 2 SATA csatorna. de lehet, hogy én tudom rosszul.
Az általában mellette levő Sil vagy Promise pedig általában ismert kellene, hogy legyen. De a telepítőknél szokott lenni lehetőség a megfelelő modul betöltésére, legalábbis ami Deb és Ubuntu telepítőt láttam, annál volt rá lehetőség. Boot során csak van ott is valami help képernyő... -
ngabor2
nagyúr
Legfeljebb játékot találsz kevesebbet...
Az nVidia oldaláról leszeded hozzá a modult (előre fordított a lényegi része, csak az ''illesztést'' fordítja, de kell hozzá a fenn levő kernel forráskódja, vagy legalább a header fájlok), felteszed, és múködik. Egy darabig volt nV kártyám, de maradtam az ATi-nál (játékok nélkül).
Régebben volt gondja a 2.6-os kernelsorozattal, de van hozzá patch, ill. lehet, hogy azóta megoldódott. -
ngabor2
nagyúr
A BSA nem fog betoppanni hozzád. Esetleg jön a rendőrséggel, de magánházhoz IMHO nem fog menni. a BSA a plakátokkal ellentétben nem hatóság, nincs se nyomozási, se házkutatási joga. Igazából tanácsadói se nagyon lenne... csak megvezettek néhány magasabb helyen levő emberkét. Csakúgy, mint az artisjus
-
ngabor2
nagyúr
válasz
n0_gAboR #3297 üzenetére
Ha van forcedeth modulod, akkor igen, elég egy modprobe forcedeth. Ha nincs, akkor nem úszod meg a kernelfordítást. De ha gyári kerneled van, akkor 99%, hogy van ilyen modulod is, mert ott amit lehet, lefordítanak.
Ha pedig megy a fenti parancs, akkor a /etc/module.conf-ba egy
alias eth0 forcedeth
sor, és kész is, a háló indulásakor megtalál mindent.
(csak én nem találom, vagy nem írtál disztribet? Én Debian- alapú disztribről tudok csak beszélni, a többi különbözhet...)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Az a baj, hogy nem igazán lehet behatárolni, hogy ''ez még kezdő kérdés, ez már haladó''. De úgyis lesznek mindig türelmetlen kezdők, akik olvasás előtt/helyett kérdeznek.
-
ngabor2
nagyúr
Bővebben: link
És lehet hivatkozni rtfm://-rel
De ha ezt egy kezdő meglátja, az egésztől elmegy a kedve. Szépen, lassan kell hozzászokatni őket. -
ngabor2
nagyúr
Most riasszam el a Linuxtól? fog ő még rengeteget olvasni, mert anélkül nem jut a 4-ről az 5-re. Ha az elejét bevezeti nekik az ember rendesen, akkor nagyobb az esély a ''megtérésre''
és ilyenkor eszembe jut, mikor első linuxomat (SuSE 6.4) telepítettem az első gépemre (200MHz cyrix, 32MB RAM), mennyi segítséget kaptam a profiktól, és a jó helyen megtalált leírásoktól. Azóta ha rendesen kérdeznek, rendesen válaszolok. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Whaskes #3272 üzenetére
Kubuntu. Van 64-bites verzió is, net nem árt alá, egyszerűbb. VGA-t az nvidia oldaláról le lehet tölteni a drivert, a hangkártyát asszem kezeli. dvd-image-t alapból kezel, lásd még mount -o loop. Talán grafikusan is meg lehet oldani. Vírusírtó nem kell, tűzfal ízlés szerint. Videoplayer az mplayer, nem biztos, hogy találsz belőle hivatalos full csomagot (szerzői jogi hülyeségek miat...), de könnyen megoldható. Ha nem tetszik, van más is, de a legjobb IMHO az mplayer. Filemanager pl. a Krusader, a nagy rendszerkülönbségek miatt kissé tanulni kell, de nem veszélyes betanulás után. Office: Openoffice.org, ingyenes, igen nagyrészt kompatibilis a MS office-szal. Van helyesírás-ellenőrző is hozzá, én speciel nem használom.
A kártya húzását nem tudom, majd a profik megmondják. dvd-író szoftver: k3b, nagyon jó. -
ngabor2
nagyúr
Nem igazán követtem a kérdéseidet, ezért nem derült ki számomra a disztribed. Én debianban nyomom, a Fedorát egyszer próbáltam, nem rossz, csak annyira a Debianhoz szoktam, hogy inkább az maradt (no flame).
Biztos, hogy ott meg lehet csinálni klikkelősre is, hisz az tényleg desktop linux.
A VIA chipsettel nekem se volt gondom, igaz, már kezdek kibékülni az nF3-mal is.
Sok sikert. -
ngabor2
nagyúr
A válasz:
ha gyári a kernel, akkor a forráshoz adott .config elvileg hozzá tartozik. Amúgy sehogy, hacsak nincs a /proc/config beleforgatva (nagyon jó kis feature lenne ilyen esetekben...)
B válasz:
automounttal is megoldható, de én azzal nem foglalkoztam. Egy workaround módszert használok, nálam bejött: a /etc/module.conf- ba post-install usb-storage mount /mnt/pendrive, az fstab-ban pedig beállítottam a pd mountolási helyét. Ha vándorol a pd, akkor nem igazán jó megoldás, usbmgr-rel talán kultúráltabb.
C válasz:
nekem is van ilyenem, ha beleteszem a kártyát, nem ismeri fel azonnal, de egy rmmod usb-storage
modprobe usb-storage
páros általában segíteni szokott. Megszokásból erősen szoktam nézni a logokat, hogy megtalálta-e. Múködni működik, csak nem olyan kényelmes. -
ngabor2
nagyúr
mondj disztibfüggetlenül használható Linuxot... ugye, hogy csak disztibúciót tudsz te is mondani? Azt meg a sok felhasználótól ne várd el, hogy 0-ról, 1 szál kernel köré felépítsenek egy full rendszert. Mert akármilyen fan is akárki, leginkább használni szeretné a rendszerét.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #3233 üzenetére
Köszi, ezt se ismertem. De mint látod, egy kissé összetettebb volt a probléma. De megoldódott.
viszont van néhány file, amivel az mencoder nem boldogul... egyszercsak elkezdi kiírogatni, hogy 1 darab képkocka duplázása, és ezzel az egész szinkront kinyírja. De ezt elég hosszan írogatja. Holnap teszek egy másik gépre valami win-t, hátha a virtualdub elboldogul velük. Van vgy 10 ilyen file a 150-ből. -
ngabor2
nagyúr
Igen, ez lett volna. de közben sokkal kacifántosabban meglett. A teljes szkript, esetlegesen mások okulására:
#!/bin/bash
find . | grep \.mp3$ | sort > mp3list.txt
find . | grep \.avi$ | sort > avilist.txt
i=`wc -l mp3list.txt | cut -d'' '' -f1`
for j in `seq -w $i `
do
mpfile=`cat mp3list.txt | head -n $j | tail -n 1 | sed 's/mp3$//'`
avfile=`cat avilist.txt | head -n $j | tail -n 1;`
mencoder -oac copy -ovc copy -audiofile ''$mpfile''mp3 -o ''$mpfile''avi ''$avfile''
done;
Egy egészen más típusú szkriptből vannak a részletek átvéve, ezért talán vannak benne felesleges cicomák (pl. seq -w), de működik. -
ngabor2
nagyúr
No, szkript-guruk! Kellene egy kis segítség. Egy részproblémám van: hogyan lehet sok file-nak lecserélni a kiterjesztését?
A teljes probléma, hogy ne csak részleteket mondjak:
van egy csomó avi file, mindhez tartozik 1 mp3 (szinkron). Ezeket kellene összepakolni mencoderrel.mencoder -oac copy -ovc copy -audiofile 1x01_film1.mp3 -o 1x01_film.avi 1x01\ film.avi
mint látható, az mp3-file-nevével megegyező, de avi kiterjesztésű kimeneti file-t szeretnék. A filenevekben lehet szóköz is.
A file-ok párosítására már nagyjából megvan a módszer, nem elegáns, file-on keresztül megy, de működik. -
ngabor2
nagyúr
Ha nem grafikus, akkor hogy állítassz felbontást?
Amúgy a framebuffer lehet a te barátod, de ahoz kerneltámogatás kell. Ha nem támogatja a kerneled, akkor restart nélkül nem igazán tudod megcsinálni (talán modulba is lehet forgatni, régen jáccottam már vele). És akkor 80x25 helyett 135x80-as karakteres képernyőn dühönghetsz. -
ngabor2
nagyúr
Igen, az a helyes név, emlékezetből, és ezexerint rosszul írtam.
Nekem nF3-as konfigom van, de IMHO ugyan az, mint az nF4-es. Otthonról elküldöm. Remélem nem felejtem el. De ha msn-en rámszólsz, akkor tuti.
GD: dma-t a hdparm segítségével tudod bekapcsolni:hdparm -d /dev/hda
a lekérdezés,
hdparm -d1 /dev/hda
a bekapcsolás, ha nem használja. Utána már szokta használni, legalábbis úgy vettem észre.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #3203 üzenetére
Egy picit hadd kötözködjek...
Ha nem devfs-t használ, akkor az összes scsi-lemezt kiírja, függetlenül attól, hogy létezik-e mögötte valami, vagy se. Ha devfs-t használ, akkor esetleg kiírja, ha nála nincs olyan bug, mint nálam (hogy hol, azt nem tudom), hogy addig nincs pl. sdc-m, amíg az scsi/host3/lun0 kt-ba bele nem lépek. Utána már sdc1-re hivatkozva is elérem a pendrive-ot, előtte nem.
Mondjuk valószínűsítem, hogy inkább arra lett volna kíváncsi az eredeti kérdező, hogy milyen vinyókat lát egyáltalán, merthogy így csak a partíciókat látja. Erre a kérdésre sajnos én se tudom a választ.
A hdparm -tT csak olvasási sebességet mér vinyó-memória irányba. Az, hogy mennyi vinyóról vinyóra a sebesség, azt a másik 2 megoldás tudja megmondani.
a 3D-vel pedig egy kérdés: ez a progi kártyafüggetlen? Tehát ATi-nál és nVidiánál is működik? -
ngabor2
nagyúr
Van töredezettség, de nem jelentős. Ha 90% alatt van a lemez használtsága, akkor elhanyagolható. Az ext2/3, reiser, stb fs-ek nagyon jól és átgondolt felépítésűek.
A másolási sebességet én az mc-vel mérem, az ki szokta írni. Esetleg
time cp /mnt/vinyo1/nagyfile /mnt/vinyo2/
és aztán a nagyfile méretét elosztod a time által kiírt idővel. Praktikusna a memória méreténél nagyobb file-t válassz, mert akkor nem tudja egy-az-egyben a cache-t használni.
3D-nél attól függ, milyen kártyád van. Mondjuk én nem vagyok egy nagy 3D-rajongó, de ATi kártyánál asszem az fglrx_gears a progi neve, ami egy 3D ábrát mozgat, közben írja a sebességet. -
ngabor2
nagyúr
Ha a mount-nak nem adsz semmi kapcsolót, akkor simán kilistázza a mountolt eszközöket. Tehát ha azt mondod neki, hogy
mount | grep sd*
akkor illene kilistázni a sata vinyókat.
Nálam devfs van, és a dvdírót is scsi-emulációval használom (működik, és ami működik, ahoz nem nyúlok, akkor se, ha elavult), tehát nálam ez máshogy működik.
Mivel mind a SATA-t, mind a dvd-t scsi-ként látja, ezért nálam annyiban módosul, hogy | után grep scsi van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jolly667 #3192 üzenetére
Lehet, hogy nem kérte le? Bár azt csak a kapcsolódás után kéri. Viszont ha ezután is dhcp-vel kapja, és nem fix, akkor félő, hogy a köv. vonalbontás után megintcsak nem lesz net.
Az /etc/resolv.conf-ban mi van? ha egyáltalán az még ''szabványos'', hogy a dns-t itt tárolja... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jolly667 #3181 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, mintha semmi nem akarna dhcp-n kommunikálni.
Remélem nem debian-specifikus dolgot mondok, de próbáld meg adhclient eth0
parancsot. Nálam a dhclient kéri le az IP-t. Ha nincs fenn ilyen csomagod, akkor vagy próbálj meg valami hasonlót feltenni, vagy a disztibednek megfelelő csomagot.
Valahol kell lennie egy interfaces file-nak. Ebben kellene ilyen soroknak lennie:
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp
Ha ez megvan, akkor a hálózatot újra kell indítani, ez általában az /etc init-könyvtárában van (Deb esetén /etc/init.d/network, nálad passz, sajnos más disztribbel nagyon régen dolgoztam...).
Elvileg a net újraindítása be kellene, hogy húzza a dhcp-t. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jolly667 #3179 üzenetére
Oké, otthonról visszakövetem a thread-et. Nemrég nekem is hasonló problémám volt, de megoldódott. Amíg a részletekkel nem vagyok esetedben tisztába, addig viszont elővigyázatosságból nem osztom az észt.
Mondjuk az, hogy nevet nem kapsz, semmit nem jelent. Én se kapok, mégis megy a net. -
ngabor2
nagyúr
Válogass, nézelődj. -
ngabor2
nagyúr
Továbbra is a Valknuttal szenvedek... Jelenleg már csak az ő és ű betűkkel van baja. Ez tipikusan ISO8859-1/2 hiba. Nem találom, hogy ezt hol lehetne beállítani, ha egyáltalán be lehet.
Mielőtt mondanátok: nem, nem tudom a túloldalon a filenév megváltoztatását kérni (abban van egy ő, amit ?-nek akar leszedni...) -
ngabor2
nagyúr
én a boot managerre írtam, hogy ott grub-ot használsz. mostanában egyre népszerűbb, de én speciel a lilo-t jobban szeretem.
az ubuntu esetén pedig asszem egyszerűbb dolgod van, mert azkissé máshogy kezeli a jogosultságokat.
Próbáld meg a
sudo passwd
parancsot. Ekkor kéri a te usernevedhez tartozó jelszót (amit remélhetőleg tudsz), és meg tudod változtatni a root password-öt. ez a módszer csak ubuntu esetén működik, ha jól tudom. -
ngabor2
nagyúr
Keresek egy olyan progit, amivel az esetlegesen megszakadt feltöltést tudnám folytatni. Eddig csak letöltés-folytatót találtam. Parancssoros, vagy grafikus, mindegy.
Rufus: igen, lehet, hisz egyszerre úgyis csak az egyik fut. Telepítéskor elég sok disztrib automatikusan megtalálja, hogy melyik a swap partíció, és használatba ia veszi. Nálam is így van.
Régebben (az xp előtt) azt is meg lehetett csinálni, hogy a win és a Linux közös swap-et használjon. Az xp-vel már nem tudtam összehozni, azóta meg nem winezek. -
ngabor2
nagyúr
Csak egy érdeklődő, értetlenkedő kérdésem lenne, kéretik nem leordibálni érte...
Szóval most olyan netem van otthon, ami mikrohullámon, fix belső IP-címmel megy. Előtte dhcp-vel ment, elég hülye beléptetéssel, emiatt lett ideiglanesen erre a fix címre, kódolt routerre átállítva.
Most ismét rendszerváltás lesz, PPPoE-t akar csinálni a szolgáltató.
Még a kezdet kezdetén próbáltam a pppoeconf-ot, az az eth0-n keresett valami eszközt (koncentrátor?), akkor nem talált, tovább nem foglalkoztam vele, hisz más rendszer volt.
Másnál van ilyen módon működő rendszer? Tehát PPPoE, mikrohullámon.
A wireless routert el fogja fogadni vajon koncentrátorként a rendszer? Tudom, próbáljam ki, de előbb még érdeklődöm.
EIK. -
ngabor2
nagyúr
a Valknutban be lehet állítani, hogy megjegyezze a jelszót egy hubhoz?
-
ngabor2
nagyúr
Persze.
lizard:/home/ngabor# lspci
0000:00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation: Unknown device 00e1 (rev a1)
0000:00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation: Unknown device 00e0 (rev a2)
0000:00:01.1 SMBus: nVidia Corporation: Unknown device 00e4 (rev a1)
0000:00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation: Unknown device 00e7 (rev a1)
0000:00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation: Unknown device 00e7 (rev a1)
0000:00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation: Unknown device 00e8 (rev a2)
0000:00:05.0 Bridge: nVidia Corporation: Unknown device 00df (rev a2)
0000:00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation: Unknown device 00ea (rev a1)
0000:00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation: Unknown device 00e5 (rev a2)
0000:00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation: Unknown device 00e3 (rev a2)
0000:00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation: Unknown device 00e2 (rev a2)
0000:00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation: Unknown device 00ed (rev a2)
0000:00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 NorthBridge
0000:00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 NorthBridge
0000:00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 NorthBridge
0000:00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 NorthBridge
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4153
0000:01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4173
0000:02:08.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
0000:02:08.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
0000:02:0b.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. Yukon Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter (rev 13)
0000:02:0d.0 RAID bus controller: Silicon Image, Inc. (formerly CMD Technology Inc) SiI 3512 [SATALink/SATARaid] Serial ATA Controller (rev 01)
0000:02:0e.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB82AA2 IEEE-1394b Link Layer Controller (rev 01)
(a tévékártya az külön van, nem integrált)
Még valami: az USB 2.0 megy rendesen, a firewire-t nem tudtam mivel kipróbálni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Mivel legjobb tudomásom szerint az nF3 és nF4 között a PCIe támogatás a különbség (pontosabban nF3 AGP-s, nF4 PCIe), ezért a többivel foglalkoznék. nekem nF3-s lapom van, jól megvagyunk. Semmi extra drivert nem tettem fel, csak simán kernel.
- AGP: adott, megy.
- net: forcedeth, most is azon megy a háló.
- tűzfal: na erre senki nem tudott válaszolni, mondjuk nem is használom.
- hang: i810_audio, megy most is a zene, igaz, csak sztereón hallgatom, de asszem 5.1-re is be lehet lőni (nincs ilyen hangrendszerem).
- szenzorok: mivel még mindig 2.4-es kernelt gyűrök (még nem volt időm 2.6-ra váltani) ezért csak régi modul van hozzá, ami egy kissé bugos. Ha be van lőve, fullon tekeri a ventit, és néhány fesznek hülyeséget ír ki.
Amúgy jól használható. Ha valamit kihagytam, szólj, megnézem. Ja, a lap: Gigabyte GA K8NSU-939
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2977 üzenetére
jött is 2 igen hasonló válasz, és egy megjegyzés. Idézem őket.
for i in `find . -type f`
do
UJNEV=`echo $i | tr ''áíűőüöúóéÁÍŰŐÜÖÚÓÉ '' ''aiuououoeAIUOUOUOE_''`
if [ -f ''$UJNEV'' ]; then
echo ''$UJNEV már létezik!''
else
mv ''$i'' ''$UJNEV''
fi
done
Jótanács: először mv helyett echo-t írj a szkriptbe, hogy lásd, jól csinálja-e.
Ez csak az adott kt-ban levő file-okat nevezi át. Ha eg teljes könyvtárstruktúrát akarsz, akkor a-type f
-et cseréld ki
-depth
-re.
Megj.: nem én voltam okos, köszönet az [lk]-nak, különös tekintettel NAR-nak és raas-nak. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2977 üzenetére
Oké, arra a tr parancs az ideálisabb, de utánanézek részletesebben.
ha nekem sem menne, akkor bekérdezek a Linux-kezdő listára, ott okosakat szoktak mondani -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2974 üzenetére
Én inkább a régi jó bevált módszerrel ciklusban, sed-del cserélgetném. Most hirtelen fejből nem tudok kreálni egy teljes szkriptet, de egyrészt ls-sle kiíratnám a file-okat, aztán soronként beolvasnám az eredményt, sed-del kicserélném a szóközt _-ra (idézőjelekre figyelni, esetleg a \ -t használni), és a mv-nek átadni az eredményt. Ha estig nem jön semmi, akkor összeütök valamit.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
damatic #2902 üzenetére
Ha van min. 2 partíció (egyik, amit menteni akarsz, és egy, ahova tudsz menteni), akkor valóban dd-vel a legegyszerűbb.
Tételezzük fel, hogy a /dev/hda1 a működő rendszer, /mnt/save pedig egy olyan lemezterület, ahol van hely a teljes image-nek, és nem ugyan azon a partíción van. Ekkor:
dd if=/dev/hda1 of=/mnt/save/mentett.img
ekkor létrehoz egy olyan imagefile-t, amiben egy az egyben benne van az egész partíció. Ha vissza akarod írni, akkor ugyan ekkora partícióra egy
dd if=/mnt/save/mentett.img of=/dev/hda1
kell neki. Ez a leggyorsabb.
Másik lehetőség, hogy tar-ral lemented, ekkor nem köt a partícióméret. Már nem emlékszem pontosan a parancssorra, de van egya
kapcsoló is benne. Ezesetben viszont visszaíráshoz kell egy valamilyen szinten működő linux (pl. live cd), és hogy lehessen futtatni a bootmanagert (lilo, grub).
-
ngabor2
nagyúr
Ismét egy kezdő hálózatos kérdés. Hétvégén kapok (ideiglenesen) egy fix IP-t. Remélem publikusat. Eddig dhcp osztotta a címet, tehát a /etc/network/interfaces file-ban eddig
iface eth0 inet dhcp
sor volt. Most ugyebár egy kicsit összetettebb kell, olyasmi, mint ami a másik, fix kártyához tartozik, tehát
iface eth1 inet static
address 192.168.27.200
netmask 255.255.255.0
network 192.168.57.0
broadcast 192.168.57.255
típusú. A kérdésem: a def. gw-t és a nameservert ide kell-e írni, vagy máshova? A névszerver valószínűleg nem változik, és az most is, mint rendesen a resolv.conf-ba be van írva. Gondolom ennyi elég, de inkább rákérdezek.
a def. gw-t viszont tényle nem tudom, hova kellene beírni (az értékét úgyis kapom, bár tippem arr is van).
Köszi. -
ngabor2
nagyúr
Mivel lehet megnézni, hogy mennyi forgalom ment a hálókártyán? Az ifconfig kb. 4GB-onként lenulláz (32 bit, gondolom túlcsordul...).
emvy: Tekknő: Hírek. De nemsoká leváltom Rózsaszín pitbullra. -
ngabor2
nagyúr
Jó olvasgatást... egy darabig elleszel vele. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #2820 üzenetére
/etc/resolv.conf-ről leveszed az írási jogot, miután beállítod benne a dns-t. Az ötletet CsY adta.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
luciferc #2810 üzenetére
Nem biztos, hogy 100%-ban megoldható. Ugyanis win alatt ugyebár ott vannak a meghajtók. Linux alatt ilyen nincs, viszont vannak helyette jogok.
Mik hiányoznak a Krusader-ből? Mondjuk én az mc-t használom, csak ritkán a krusadert. Mondjuk a space-es helyszámítás valóban nagyon jó lenne... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Terminus_ #2802 üzenetére
Ha még nincs fenn, akkor az apt-get install gdm után rákérdez, hogy melyik legyen a default.
Ha már fenn van, akkor szerintem dpkg-reconfigure gdm
Az X indulásakor lefuttatandó cuccokat pedig pl. a ~/.xsession-ba is be lehet tenni. De asszem a KDE-ben is be lehet állítani, hogy indítson programokat. Bár ha már megoldottad, akkor ezek valamelyikére te is rájöttél -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
steveetm #2797 üzenetére
Az A64-en i386-os cucc van, a Sid is i386-os. A 64 bit csak egy lehetőség/kiegészítés, amit nem használok ki.
A kernel/gkrellm bugot pedig első körben azért zártam ki (nem végleg), mert gyakorlatilag ugyan ez a rendszer (pontosabban ugyan erről a cd-ről telepítve, erősen hasonlóan, ugyan azzal a kernellel) egy epia 8000-en futott, ott a gkrellm nem akadt.
Mondjuk azóta már leszedtem ezt a Sarge-ot, és a sikeresen felélesztett régi Sid megy ismét, gkrellm-mel, 8x-os dvd-írással. Lehet, hogy adok majd még egy esélyt a Sarge-nak, esetleg azonnali Siddé alakítással.
A verbose growisofs-t pedig megnézem majd, ha lesz min. Köszi. -
ngabor2
nagyúr
válasz
steveetm #2777 üzenetére
Mint mindig, most is félreérthetően fogalmaztam. Tehát nem az a baj, hogy mindenféle cuccot felrak a Sarge, hanem az, hogy nem látom, hogy mit konfigol be, amitől a GKrellm 20% prociidőt eszik, és a dvd-író max. 3,5x-ös sebességgel hajlandó csak írni. Ezeket már kérdeztem itt, és direkt nem úgy kérdeztem, hogy mi a hiba, hanem hogy merrefele érdemes elkezdeni a hiba okának keresését. az első kérdésre igen nagy valószínűséggel nem jött volna értelmes válasz, mert nem is jöhet. a másodikra se jött válasz, tehát valószínűleg mindenki másnál jó a Sarge (egy Epián nekem is jó volt, de A64-en nem, viszont ugyan azon az A64-en egy Sid teljesen jó...).
A Gentoo-ra én is gondoltam, de annyira nem tartom magam expert usernek, hogy abba belevágjak 3-4 óra szabadidővel... -
ngabor2
nagyúr
Ajánljatok egy egyszerű, már-már fapados disztribet. a lényeg az lenne, hogy tényleg én telepítsem, ne mindenféle ''általában jó szokott lenni'' beállítás legyen alapból, hanem mindent be lehessen telepítéskor állítani. Az mondjuk óriási előny lenne, ha Debian alapú lenne, vagy legalábbis lehetne apt-tal telepíteni.
A friss Sarge nagyon nem jött be, azt ne ajánljátok, vagy minden szemetet feltelepít (grafikus munkaasztal, mint kiválasztható telepítés), és nem igazán lehet ezen belül szelektálni. Vagy kézi csomagkiválasztással megy el egy fél óra. Ráadásul számomra ismeretlen okból iszonyúan visszafogta a rendszert, miközben más oprendszer (másik Deb) alatt hasít gyönyörűen a gép. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Valami nagyon-nagyon nincs rendben a gépeim körül...
mindkettőn friss Debian Sarge van, az egyik ma délelőtt meg is halt. Bootol, be is jön a rendszer, de ssh-val se érem el, csak pinggel. Közvetlenül billentyűzetről is minden furcsaságokat vesz be, pl. ''a'' helyett hol ''da''-t ír, hol ^A-t.
A másik 3x-osnál gyorsabban nem hajlandó dvd-t írni, pedig az író 8x-os, és a másik Linux alól megy is olyan sebességgel. A DMA a hdparm szerint be van kapcsolva, és sata vinyóról ír. De próbáltam PATA-ról is, ugyan az a helyzet.
Ami mindkettő alatt volt, az a Firefox hülyesége: van egy link, ami egy file-ra mutat. Ha rákattintok, eredetileg meg kellene kérdeznie, mit akarok vele. itt nem csinálja, teker egy kicsit, aztán mintha semmit nem csináltam volna vele.
még megpróbálom a régi rendszert valahogy életre kelteni, ott a böngészők nem mennek, valamint a gkrellm nem hajlandó indulni, egy időben a defoma-ra panaszkodott. -
ngabor2
nagyúr
Ajánljatok valami olyan progit, amivel az MSN-en hangot is lehet küldeni. A Kopet-ben és a GAIM-ban nem találtam...
-
ngabor2
nagyúr
Én lilo-t használok, a grubbal nem bírtam megbarátkozni. Hogyan lehet az, hogy nem kell kernelfordítás után ''telepíteni'', mint alilo-t? Ha megváltozik a kernel, akkor honnan tudja, hogy mit és hol kell keresnie? Mindössze ezt nem értem (mert nemolvastam át részletesen az angol leírásokat...) Ezt röviden el tudnátok magyarázni?
CsY: sokan az ilyen típusú hirdetéseket az aláírásba teszik azt többen látják. Esetleg valamelyik piacos/fotós topik. -
ngabor2
nagyúr
Frissen telepített deb, kde-vel. Az MPlayerben és az XMMS-ben a file-kiválasztás ablakban bolhabokányiak a betűk. Hol lehet ezen változtatni?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2682 üzenetére
Oké, közben megoldva. Segítség: Bővebben: link
-
ngabor2
nagyúr
Újabb probléma...
Próbálnám telepíteni az Azureust csomagból, de a köv. üzenettel örvendeztet meg.
lizard:/home/ngabor# apt-get install azureus
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez talán azt jelenti, hogy
egy lehetetlen állapotot kértél vagy ha az unstable disztribúciót
használod, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Mivel csak egyetlen műveletet kértél, ez nagy valószínűséggel arra utal
hogy a csomag egyszerűen nem telepíthető és egy hibajelentést kellene
kitölteni a csomaghoz.
A következő információ talán segít megoldani a helyzetet:
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
azureus: Függ ettől: sun-j2sdk1.5 de az nem telepíthető vagy
java2-runtime de az nem telepíthető
E: Törött csomagok
Próbálom telepíteni a jre-t:
lizard:/home/ngabor# apt-get install sun-j2sdk1.5
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
A(z) sun-j2sdk1.5 csomagnak nincs elérhető verziója, de egy másik csomag
hivatkozik rá. Ez azt jelentheti, hogy a csomag hiányzik, elavult,
vagy csak más forrásból érhető el
E: A(z) sun-j2sdk1.5 csomagnak nincs jelöltje a telepítéshez
lizard:/home/ngabor# apt-cache search sun-j2sdk1.5
Nem csomagból fel tudnám rakni, de próbálnám minimalizálni a kézzel felrakott cuccok számát. -
ngabor2
nagyúr
Teljesen friss telepítésű Debian Sarge egy nem túl lassú gépen (A64 3000+). KDE az ablakkezelő. A GKrellm kb. 20% procit eszik, miközben az egeret is megfogja. Mitől lehet ez?
Ami érdekes: szintén nem régi Sarge egy Epia 8000-es gépen (800MHz-es Via C3 proc, talán egy 500MHz-es Celeronnak felel meg többek szerint) ugyan az a GKrellm nem okoz semmi problémát. Már teljesen tanácstalan vagyok. -
ngabor2
nagyúr
Ezt nem jól tudod, a 64 bit ''csak'' kiegészítés, 32-biten is nagyon tud a cucc. Elég sokáig (kb. szétbarmolásáig) egy 32-bites Sid ment rajta, meg a win is 32-bites volt. Tehát nem ezzel van a gond.
Ami miatt nem mennék neki a 64-bitnek, az pl. a MPlayer, mert olvastam, hogy eléggé nyögvenyelősen lehet beállítani, hogy menjen a 32-bites codecekkel. Lehet, hogy azóta ez már változott, de maradok egyelőre ennél. Ha sok időm lesz, lehet, hogy ismét megpróbálkozok egy 64-bites disztribbel. -
ngabor2
nagyúr
32-bites rendszert telepítek, nem akarok most még a 64-bitessel szenvedni.
Első tippem a billentyűzet volt, részben bejött. Az Ubuntu már továbbment, de az időzóna beállításánál elhasalt
Most egy Sarge megy felfele, azalatt nem biztos, hogy a nyomtatót be tudom állítani, eddig már 2x nem sikerült. A scanner is egyszer ment, után soha többet. Ubuntu alatt a nyomtató biztos, hogy ment, mert volt már olyanom (másik alaplappal, asszem). Lehet, hogy visszacserélem az nF3-s lapra a jelenlegi VIA-sat? Az Asus-szal eddig majdnem mindig szívtam. (NO FLAME).
Mindegy, most már megy felfele a Sarge, csak az a baj, hogy előbb adtam meg az ftp-elérést az apt-nak, így a szükséges file-okat szerintem mind a netről fogja leszedni, nem a cd-ről. IJ. -
ngabor2
nagyúr
Ilyet se tapasztaltam még. Van egy gép, amire se az Ubuntu, de a debian nem hajlandó felmenni. Boot után a kernelt betölti, de van, hogy a ''choose a language'' ablaknál lefagy, vagy legalábbis nem megy tovább. Mi lehet a bűnös?
- Asus A8V Deluxe lap
- 3000+ A64 proci
- 1,5GB RAM
- Samsung PATA vinyó
- NEC dvd-író
- vezetéknélküli bill. és egér
- 400W táp
A proci nem melegszik, és mind egy telepített Linuxnál, mind win alatt a gép rendesen működik. -
ngabor2
nagyúr
A Valknutot ismeri valaki alaposabban? A köv. dolgok érdekelnének:
- be lehet-e állítani felhasználónévhez jelszót, illetve ezeket hubhoz párosítani?
- lehet-e automatikusan bejelentkezni egy vagy több hubra vele?
A helpet nézegettem, de nem igazán találtam rá választ... -
ngabor2
nagyúr
válasz
annulus #2656 üzenetére
Elhiszem, hogy van konzolos alternatíva, de én már csak egy lusta ember vagyok. sokkal egyszerűbb egy torrent linkre rákattintani, aztán le-okézni, hogy az azureus szedje le szépen, mint letölteni, átmásolni, parancssort megírni...
ftp-ről vagy webről pedig egyre ritkábban töltök, a wgetet régebben használtam elég rendszeresen, mostanában már ritkábban.
a screen-ről hallottam, de még nem próbáltam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #2653 üzenetére
Oké, leesett a 20-filléres. tehát ''valódi'' x-et nem is kell indítani. Ez jó hír, mert akkor nem fog sírni azért, ha nincs egér.
No, ha hétvégén lesz időm (és az elkezdett letöltések nagyrészt lejönnek), akkor kipróbálom.
A hibaüzenet pedig annyi, hogy a /home/ngabor/.Xauthority file-t nem tudja lockolni (hisz más használja). De ezesetben nem is kell.
Még egy hülye kérdés ezzel kapcsolatban: ha indul a vncserver virt. X-szel, utána ahoz ugyan arról a gépről is lehet csatlakozni, ugye? Gondolom ahoz indítani kell egy valódi X-et az :1 display-en, és onnan vncviewerrel behozni a :0-t, ha a futó dolgokra vagyok kiváncsi. ha igen, akkor meg lettem világosítva.
Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest