- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- iPhone topik
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
oatis
csendes tag
Üdv!
Gondoltam megosztom mire jutottam a fagyással, hátha más is jár így. Végül a kubuntu is szépen fagyott, így visszamentem debian 10-re azt 11-re és azt 12-re frissítettem. A 10-es teljesen stabil volt a 4.19.0.17-es kernellel. 11-re upgrade után felkerült egy 5. xxxx verziójú kernel, ezzel nagyon fagyott, majd upgrade után a 12-es feltett egy 6.xxxx verziójú kernelt, ez már ritkábban fagyott, de ez sem lett stabil. Így most jelenleg debian12 van rajta 4-es kernellel indítom, nem a 6-ossal, kde plasma x11 desktoppal, és stabilan megy. -
oatis
csendes tag
válasz
#79484416 #33713 üzenetére
Igazság szerint ez volt pendriveon és lusta voltam keresgélni mást...
Na csak szóra tudtam bírni a grubot is, igaz sztem text mód, de nekem megfelel.
"
Edit in /etc/default/grub the line with GRUB_TIMEOUT_STYLE toGRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
sudo update-grub
"
Kíváncsi leszek hogy szuperál majd. Remélem a legjobbakat. :-)
Békés Ünnepet és köszi a segítségeket! -
oatis
csendes tag
válasz
#79484416 #33709 üzenetére
Feltettem a deban12 helyett a kubuntu 23.10-et. Eddig fagyásom nem volt még. Kb 2 órája nyüstölöm, majd meglátjuk. :-)
Viszont a grub totál defektes rajta. Fekete képernyőt ad csak. Rescatux-al kijavítottam már párszor, egyszer működött is, de azóta semmi.
Kutya legyek, ha értem.... -
oatis
csendes tag
Három dolgot szoktam gyakran megnyitni, amikor lefagy, ezek közül tippelek valamelyikre. Firefox-ESR, Steam, Discord (utóbbi .deb-ből telepített, mert Debian tárolókban nincs).
Én firefox esr(youtube), kodi, virtualbox. Mindegyik alatt fagyott már.
Saját megérzés, de mindhárom képes vagy a gput, vagy a cpu-t komolyan megterhelni. -
oatis
csendes tag
válasz
#79484416 #33692 üzenetére
Hát ez az! A win10-et még egyszer sem sikerült fagyásra bírni miközben a linux 2 óránkét 1x biztos lehal. Ezért gondolom én is a szoftvert inkább. A logokkal is kb igazad van, pont a fagyás pillanata hiányzik belőlük. Linuxban nem vagyok nagy ász és emiatt számomra semmi értékelhető nincs benne, mert nem tudom hogy amit látok benne az mit is jelent pontosan.
A biosban energiagazdálkodásról kb semmi nincs. :-(
A win 10 a tpm2.0 modul miatt problémázott az eseménynaplóban, de csak megjegyzés szinten. Ha kikapcsolom biosban, eltűnik a bejegyzés és ennyi. Nem oszt, nem szoroz esetemben a linuxnál, pedig először azt hittem ez okozza a hibát. Amúgy a gép legacy módban van telepítve és nem uefi.
Boldog Karácsonyt! -
oatis
csendes tag
válasz
#79484416 #33682 üzenetére
Szia! Nem én vagyok, csak ide írtam. Az egész rendszer fagy szerintem. A ctrl+alt+f5-tel nem jön elő semmi mikor megfagyott, amikor megy akkor terminált hív le. Csak a bekapcsoló gombbal tudom kikényszeríteni hogy leálljon, azt is csak úgy hogy hosszan nyomva tartom. A laptop biosa energia gazdálkodási lehetőségekben elég szegényes, de majd megnézem azt is. A driverek nekem is eszembe jutottak, főleg a chiset és a videó driver, mert eddig kodival virtualbox-al és youtube-bal sikerült a fagyást előidézni, csak ennyire nem értek a linuxhoz, hogy hogyan tudnám ellenőrizni, újratelepíteni a drivereket.
-
oatis
csendes tag
válasz
fatpingvin #33680 üzenetére
Live cd-vel átnéztem a rendszer partíciót, valami gond volt a partíció hosszával, elvileg azt javította a gparted. A memtest fut, eddig még nem dobott hibát, kivéve az első próbálkozást, ahol túl sok memóriát adtam meg... :-)
Ide felteszem a dmesg kimenetét, hátha valaki lát benne valamit. Én sajnos ennyire nem vagyok benne otthon.
dmesg
Az utóbbi másfél órában egy fagyásom volt, még a tesztek előtt. A youtube-bal sikerült összehoznom.kernel logot verbose-ra állítva
Ezt hogyan kell csinálni? -
oatis
csendes tag
Öreg HW? Cseréld ki a tápegységet.
Nem mondanám öregnek. Laptop. acer es1-131-c73h.egy memtesttel kezdeném,
Memóriát cseréltem benne 4-ről 8 gigára. Előtte is utána is fagy.illetve meg kéne nézni hogy a boot disken nincs-e bad block.
Ssdt-is cseréltem új nagyobb ssd-re. Úgy klónoztam át. Előtte is gond volt vele.Hogy tudon ellenőrizni, hogy valami filerendszer hiba vagy valami lehet-e a partíción? Gparteddel nem tudom leválasztani a rendszer partíciót, és emiatt ellenőrizni sem tudom.Bár valszeg nem ez a hiba.
-
oatis
csendes tag
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Debian 12-őt használok jelenleg kde-vel és a gép fagy. Próbáltam az lxqt környezetet is, de azzal is lefagy időnként.Egyenlőre hardver hibára nem gyanakszom, mert a w10-es gond nélkül megy rajta. Hogy kellene elkezdenem, hogy kiderítsem mi okozza a hibát? A crashed process wiever nem segít, nincs benne új bejegyzés. Telepítés utána light-lockerrel volt problémám, azt hozta a crashed process wiever hibás alkalmazásnak. Azt úgy emlékszem kikapcsoltam, javult a helyzet, de nem oldódott meg. A tippeket előre is köszönöm! -
oatis
csendes tag
Üdv!
Van egy kis gondom egy SSD-vel és nem tudom hogy kifeküdt, vagy csak én vagyok nagyon kezdő hozzá.
Az ssd-n egy fat32 és egy EXT4 partíció található és nem tudom formázni sehogy. A windows-os partíció szerkesztő kifagy hibaüzenet nélkül, a gparted pedig hibát dob. "Error: can't have a partition outside the disk" A partíció mérete nagyobb mint a lemez méret.
Ezzel az eljárással próbáltam visszaírni a partíció méretét, de sikertelenül. Olyan mintha be sem íródna az új információ.
https://gparted.org/h2-fix-msdos-pt.php#partition-outside-disk
A crystal disk info szerint az ssd kiváló állapotú...
Valami ötlet esetleg a megoldásra?
Próbáltam a testdisk-et és a fixpart-ot is, de velük sem jutottam előrébb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest