- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
márNemKereső
tag
válasz
Speeedfire #12102 üzenetére
Milyen router? Ha valami openwrt-DD-WRT-tomato jellegű dolog és csomagból raktad fel, akkor esélyes lehet még az opkg, ill. az ipkg parancs is, amivel a megfelelő csomagot listázhatod.
De a find egyszerűbb, ez tény. -
márNemKereső
tag
Linux performancia... tegnap kicsit kiakadtam én is, meg a gépem is: Ubuntu LTS, két SATA II diszkekkel. Másolnék egy kb. 100GB-os fájlt egyikről a másikra, root-ként.
A forrás egy egyszerű ext3 partíción van, a cél (amin egyébként maga a rendszer is van) a másik diszken egy LVM köteten.
Amíg megy a másolás, addig szinte áll az élet: kb. 2-3 perc, mire ssh-n be tudok jelentkezni.
Egy sima cp hogy a fenébe tudja ennyire lefogni a rendszert?
renice nem segít sokat... Jó, én kicsit nagyobb rendszerekhez voltam szokva és a root-ot tartalmazó diszkekre nem nagyon másoltam soha ilyen adatmennyiséget, de akkor is... Ez így normális? -
márNemKereső
tag
válasz
Jester01 #11743 üzenetére
Grubnak nincs saját logja, ugye?
Egyébként sejtem mi történt: nem egészen úgy működik ez a dög, ahogyan emlékeztem: ha azonos paraméterekkel kétszer kiadom a grub-reboot-ot anélkül, hogy közben újraindítanám a rendszert, akkor az első alkalommal elteszi az aktuális default értéket valahová (ahonnan a köv. bootnál visszaszedné), felülírja azzal, amit paraméterként kapott, újabb grub-reboot, ekkor az utoljára beállított értékkel fejbeveri azt, amit korábban elmentett és mindkét helyen megmarad az utoljára beállított windows...Egyébként köszi, ez valóban ennyi volt.
-----------------------------------------------------------------------
Azért tragédia, mennyire kiestem egykori szakmámból...
Néhány órája töröm a fejem, miért is nullázódott a ~/.bash_history-m.
Déltájban meg azon tököltem egy órát - akkor még eredmény nélkül -, hogy miért nem tudok ftp-n felmásolni egy kb. 2GB-os disk image-t a gépemre, ráadásul változó volt a felmásolt méret. Az utolsó 100-200MB maradt le folyton. Ez utóbbit délután megoldottam, mert végre rájöttem, hogy megtelt a diszk alattam. Most meg azt láttam, hogy a virtualbox-os vm-ek nem indulnak el. Most tudatosult bennem: a virtualbox leálláskor visszaír egy .xml-t a diszkre, ami most a 0 szabad hely miatt nem sikerült. Szerencsére készít róla mentést. Miközben élesztgettem a virtuális gépeket, akkor esett le: a history is ezért tűnt el... -
márNemKereső
tag
grub2-ben tudna valaki segíteni?
Eddig úgy használtam a linuxomat, hogy ő volt az alapértelmezett rendszer és ha windows-ra volt szükségem, akkor grub-reboot-tal átállítottam az alapértelmezett menüpontot rá, reboot, használtam, a köv. bootnál ismét a linux jött be.
Ma valahogy eltűnt a userem .bash_history-ja és nem emlékeztem, pontosan mit is kell beírni. Valamit elszúrhattam (grub-reboot "windows menüpont neve" && reboot - ennyi az egész és mégis), mert azóta következetesen a windows-t indítja a grub
Hogy a fenébe tudnám visszacsinálni az eredeti állapotra?
A régi grub-bal egész jól összebarátkoztam, de ezt az újat nem tudom sem megszokni, sem megtanulni. -
márNemKereső
tag
válasz
Mtbsrác #11693 üzenetére
A wine nem windows. Egy ingyenes szoftver, ami próbálja emulálni a windows-t, de sohasem lesz 100%-os.
Játékhoz még most is azt javaslom mindenkinek, hogy vegyen egy windows-t és vagy tegye fel egymás mellé a windows-t és a linuxot, vagy legyen a windows az op.rendszer, a linuxot meg futtassa virtuális gépben. Utóbbi esetben azzal lehet gond, ha a linux-ban is 3d-t akarsz (pl. compiz), mert az általam ismert vm-ek eléggé bugosnak tűnnek e téren. -
márNemKereső
tag
válasz
body007 #11684 üzenetére
Mi nem értjük, hogy hol jön a képbe az nfs.
Hány gép játszik ebben az egészben?
Egy linux szerver, meg az őt sambán elérő win kliensek? Mert akkor az nfs-t nem értem.
Vagy van egy linux szerver, amit nfs-en érsz el egy másik linux-os gépről és az így elért könyvtárat adod ki sambán a windows-ok felé? -
márNemKereső
tag
válasz
body007 #11680 üzenetére
Így első ránézésre: hogy törölhető, de nem írható, abban nincs semmi csoda.
Ahhoz, hogy törölni tudd, a szülő könyvtárra kell írásjoggal rendelkezned. Hogy írj bele, ahhoz a könyvtárra kell az írásjog.
Mondjuk az nem teljesen tiszta, hogy a win kliens nfs-t v. sambát használ és az sem, hogy az ő oldaláról milyen jogokkal látod a könyvtárakat.Nincs valami acl-es dolog a háttérben?
mod: a "másik gépről (win)" - az úgy értendő, hogy cygwin-t használsz? Vagy hogy sikerült windows-on ls-t kiadni?
-
márNemKereső
tag
-
márNemKereső
tag
válasz
márNemKereső #11648 üzenetére
Akkor válaszolok magamnak: OpenSUSE alatt, ha kikapcsolom a BIOS-nan a VT-d funkciót, akkor megszűnik a probléma.
-
márNemKereső
tag
Ha egy notebookon szinte minden linux belefagy a rebootba, de a poweroff normálisan működik, akkor mi van?
Az acpi=off (vagy noacpi? nem tudom megjegyezni) ugyan működő workaround, de valahogy nem szeretném így használni.Legújabb OpenSUSE, Ubuntu 11.04, Fedora15 mind belefagytak. :-(
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Gyermek PC játékok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest