- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
válasz
bambano #12673 üzenetére
Sajnos jelenleg is csak wifivel tudom megoldani a netet, mint korábban, legfeljebb nézek valami másik usb sticket a mostani tplink helyett.
Most hogy belegondolok, költözés után egy darabig még nem volt netem, addig rendben volt még a 11.4, nem rémlik semmi komolyabb gond. Viszont nagyobb adatmozgás sem volt.
windowst meg nem akarok felrakni, az nagyobb nyűg.
Este jutok csak a gépem közelébe, meglátom mi lesz. -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Két különböző disztró közös /home partícióval mennyire kavar be egymásnak, úgy, hogy mindkettő KDE-s lenne (esetleg különböző verziószámmal) az opensuse mellé most egy fedorán gondolkozok?
Jó ideje van pár gondom a géppel elég sok kernel panic is van jelenleg opensuse verziótól függetlenül. A 11.3-ig stabil volt, aztán a 11.4-től kezdte, most pedig a 12.1 is azt csinálja. Ki akarom próbálni másik disztróval is mi a helyzet, az esetleges hardverhibát kizárandó. Memtest már volt. A lemezhibák elvileg nincsenek.
A ktorrent, ha befejezei a letöltést és állítólag lejött az összes adat, leellenőrzöm és hiányzik 5-8% (szinte mindig ugyan azok a darabok) Sokszor csak az 5-8. alkalomra (ellenőrzés-letöltés) jön le a maradék adat. Néha úgy könnyítem meg, hogy átmásolom másik lemezre és ott fejezem be, de ez sem mindig gyorsítja a dolgot.
Ha a 2terás samsung vinyón van nagyobb mennyiségű írás, akkor hajlamos elszállni a rendszer, pl ha dvd-t másolok fel .iso-ba, vagy ha a virtualbox készíti nekem a lemezképeket a virtuális géphez.
Szinte minden adatmozgás, írás-olvasás nagy processzorterheléssel jár, forrástól, céltól, fájlrendszertől függetlenül.
A 11.3-as stabil időszak óta annyi változott, hogy azóta wifivel használom a netet, lassan egy éve és július óta van egy HD204UI samsungom is, aminek voltak firmware gondjai, ezt nem frissítettem, mert ide módban állítólag nem jelentkezik a gond, csak ahci-ben.
A kisebb, 250-es lemezen van a rendszer és a /home ext4-es fájlrendszerrel, a 2 terás csak adattárolásra van, azon gpt partíciós táblával ext4-es elsődleges partícióval.Van valami ötletetek? Vagy az eredeti kérdésre visszatérve, egyszerűbb, ha csak egy rendszer marad fent erre az időszakra, ne kavarodjanak?
-
wetomi
aktív tag
válasz
Fooler89 #12370 üzenetére
Némi plusz információt azért írhatnál, ha tudsz.
Az AMD-s lapod realtek vezérlője elég gyakori, nem hinném, hogy pont azt vették volna ki. Az nvidiás cuccod nem tudom micsoda, ha tudod, légyszi írd le.
Hogyan tapasztaltad, hogy nem működik? látja a rendszer?
pl. ifconfig vagy lshw parancsokra mit mond a rendszer? -
wetomi
aktív tag
válasz
bambano #12362 üzenetére
Köszönöm, az éjjel az sda5-öt kijavította, viszont a többi reakciója nem volt bíztató, de nem is egészen értem az egészet. Még utána olvasok a fájlrendszernek is és az fsck-nak is.
Amire panaszkodott, az az sda1, miszerint szerinte nulla hosszúságú partíció, ami az adatok szerint igaz is. De emlékeim szerint először egy kiterjesztett partíciót csináltam és azon belül a logikai sda5-öt. Na most annak a kiterjesztett nem akkorának kellene lennie szerintem.
Na még utána nézek, lehet rosszul emlékszek. -
wetomi
aktív tag
válasz
wetomi #12357 üzenetére
És a vicc az, hogy előtte a lemezek sorrendje is rendben volt, a kisebb 250-es (amin a rendszer van) volt az sda és nagy, mentésre használt volt az sdb. Azóta pedig volt egy friss teljesen tiszta telepítésem is 11.4-ről az új 12.1-re váltottam openSUSE terén. Végülis részletkérdés, de akkor is.
Valamint azokat az ideiglenes tmpfs-ket sem értem, mit keresnek ott.
-
wetomi
aktív tag
Egy péntek esti váratlan újraindulás óta némi gond van az egyik vinyómon lévő fájlrendszerrel. A problémám az, hogy pont a nagyobbik 2 terás az és a rajta lévő ~ 1 tera adatot nem tudom hova rakni újra partícionáláshoz, az fsck-val pedig még nem tudok mit kezdeni. Amég pedig hibás a fájlrendszer, addig nem tudom induláskor való automatikus csatolásra sem beállítani a meghajtót. Live CD-t indítva nem ír ki semmi problémát és használható a lemez.
Olvastam az fsck manualját, de nekem nem volt egyértelmű.A kérdésem, hogy tudok-e valamit kezdeni ezzel a lemezzel formázás és adatvesztés nélkül?
A páciens lemezen emlékeim szerint létrehoztam egy kiterjesztett partíciót és azon belül egy nagy darab logikai ext3-as partíciót.
Ez fogad a particionáló indításakor:Nem csatolja fel a partíciót:
Ha megnézem külön a lemez adatait:
Csak este leszek a gépem a közelében, addig nem tudok próbálkozni.
Bármilyen segítséget előre is köszönök! -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, mit tudtok a linux kernel SSD támogatásáról, még inkább a TRIM funkció kezeléséről. Amit eddig találtam, az nem túl biztató, de hátha többet tudtok. A teszteket látván elgondolkoztam, hogy plusz ram helyett már egy alap 8gigás SSD is sokat gyorsíthatna a rendszeren. Van valami információtok erről? Esetleg, hogy mennyire disztribúció függő a dolog, mert az openSUSE-val eddig teljesen elégedett vagyok. Előre is köszönök bármi infót. -
wetomi
aktív tag
Nem tudtam eldönteni melyik topicba is kellene ezt megkérdezni.
Az milyen, hogy ma reggel indítjuk az egyik gépet, amin XP van és egy laza GRUB loading error 18 majd 21 fogad minket?
Valamikor régen, néhány hónapja volt már egy ubuntu a gépen, de azóta kb 3szor volt formázva a vinyó és az xp újrarakva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged