-
Mobilarena
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1608 üzenetére
Az a baj velük, hogy nagyon hangosak és a hűtés nehezen cserélhető. Inkább szerver parkokba valóak. Otthonra csak akkor vennék olyat, ha lenne külön szerver szobám, ahol nem gond ha hangos. Én inkább építettem egy sajátot normális házzal meg hűtéssel.
-
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1614 üzenetére
Igen, gizike a bruttó 6 ezer forintra is rászámolta az áfát így a kezelési költség 7620 lett. Meg van pár kerekítési torzítás. Mindegy, ezt már a linkelt topic alapján is így sejtettem. A számlán ez gyönyörűen látszana, ha kapna róla (természetesen nem az adóról, hanem a kezelési költségről. A postától is csak külön kérésre kaptam annó erről számlát.) De mindegy, a linkelt topicba való inkább ez.
Azért mocskosul drágák az európai árak, akár a pollin.de akár az odroid.co.uk árat nézzük.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1612 üzenetére
Nyilván csak saját (és sok más) tapasztalatot osztottam meg, illetve tanácsot adtam.
Sokáig én is egy eszközzel oldottam meg mindent, igazából az is működött. Én a mindent arra használj, amire való elv híve vagyok, nem azt állítva, hogy máshogyan nem lehet.A gyári NAS nekem nem játszik, mert vagy csak is kizárólag eredeti NAS funkciókra használom vagy méreg drágán veszek egy olyat, amiben mondjuk Intel SoC van és akkor is erősen korlátoz a NAS rendszere. Helyette ott a kis mITX szerver, amin linux server fut minden kompromisszum nélkül. Így konkrétan alig van valami korlát, ha valamit meg akarok oldani, csinálni. Ma már vannak kis kártyaPC-k, amik tényleg felveszik a versenyt egy mini szerver kategóriában.
Vámot értem, köszönöm. A 6e vámkezelésért azért jó kis zseton.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.
Hm, erre kellett vámot is fizetned? Valahogy nem jön ki a matek, mert az ÁFA 27%. A Posta meg 3 000 Forintot kér a vámolásra. Emígy hogy megy ez, írnak, hogy mennyit kell fizetned, átutalod, bemész a Postára és átveszed?
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1605 üzenetére
Tapasztalatból mondom, jobban jársz, ha két külön eszközt használsz. A NAS legyen NAS, a multimédia lejátszó pedig multimédia lejátszó. Nem egy nagy beruházás, viszont két eszközzel jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnöd.
NAS: ha kis DIY megoldásban gondolkodsz, és nyilván igen, akkor arra kiváló a HC1-2 vagy más Odroid eszköz. Persze figyelembe véve, hogy pontosan mire kell. Felpakolsz rá egy Armbiant vagy OMV-t és már mehet is. Vagy a legjobb, amit csak lehet, megoldasz konténerekkel (Docker). Szépen beállítod, teszteled, mentést állítasz, berakod a sarokba és elfelejted. Tudtommal még Plex is megy rajta, akár egy 1080 transcode is eldöcög. Nyilván nem lesz RAID, ez részben megoldható pl. B2 backupal (mondjuk a fontos dolgokhoz, pl. képek, videók). Ez pl. meglévő RAID esetén is kell.
Emígy én is áttértem egy N3150-re, DC táppal, 16GB RAM, 3X4TB WD RED, 64GB SSD rendszernek. Ezen egy sima Ubuntu Server LTS, minden Docker. Azért jóval kevesebb a kompromisszum, nagyobb jóval a mozgásterem, fogyasztásban is nagyon korrekt.Lejátszónak egy ideje Odroid C2-őt használok CoreElec-kel. Hibátlan. Tényleg az egyik legjobb megoldás, gyakorlatilag minden lényeges dolgot tud és atom stabil. Érdemes egy 8GB eMMC kártyát venni mellé és egy nem microUSB-tápot (a microUSB tápellátást pedig letiltani a jumperrel). HW deinterlacing is hibátlan, ahogy a HW gyorsítás, ráadásul nagyon gyors, minimális a fogyasztás, teljes CEC-támogatás. Audio dekódolás, passthrough minden kiváló, ahogy a framerate váltás. H265 is megy szépen, de nem a 10bit HW, illetve ez 1080i/p lejátszó. Mondjuk éppen semmi értelme a 4K-nak, főleg nem tömörítve. A HDR lehet még jogos idővel, persze függ a tévétől is. Erre is rápakolod a CoreElec-ket, aztán elfelejtheted. Illetve kiváló egy RPi2/3 is, bár a C2 gyakorlatilag mindenben jobb, gyorsabb. Ja, és Kodi Leila alatt már remekül megy a DRM, így Netlfix, HBO GO és társai remekül muzsikálnak, nem kell Androiddal szenvedni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1605 üzenetére
Nem emlékszem már mi volt. Az tudom, hogy nekem Ubuntu volt rajta, mert azzal rendesen működtek a dolgok, de ilyen kis itthoni adatbázis meg http szerver volt csak, nem dlna média szerver. Ha meg tudod olyan alapon csinálni, akkor egyszerűbb, mint fordítgatni, a rendszer meg talán nem eszik annyit rajta. Én leginkább a 2g ram miatt váltottam rendes alaplap s1151-es Xeon szerverre. Árban azért sokszor annyiba került, mint az Odroid, de elegem lett a kis dolgokból. Lehet majd veszek valami RPI-t vagy ilyesmit TV mellé, hogy HDMI-ről menjen róla az anyag, de központi szervernek már csak nagy gép lesz nálam, amíg világ a világ.
-
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
pár perc keresés után talán ubuntu és arra kodi csomag, desktop felület nélkül is fut gondolom, a mate nélküli alap rendszer kép doksijában is ott a két kulcs dolog: a mali driver és a kodi telepítése csomagból. Bár ez még a 17.4-es stabil verzió, nem a 18-as béta (ami némelyik online streaming szolgáltatáshoz szükséges) [link]
Bár régebbi codec-ek nem annyira mennek, ahogy írja.Ha kifejelzetten multimédiára kellett, akkor lehet jobb választás lett volna a samsungos xu4 helyett az amlogic-os c2. Bár azt hiszem sajna a libreelec-nél kiesett az ember, aki a hivatalos rendszerben is támogatta ezt. Szóval core-elec fork vagy más fork az, amihez a legfrisebb rendszer is megvan.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1600 üzenetére
A Hardkerneltől rendelted?
Kb. mennyi idő volt a szállítás és hogy ment a vámkezelés folyamata, illetve milyen összegre mennyit kellet befizetned?Miért raknál rá Libreelec-et (HC2-ről beszélünk?). Armbian és OMV a legjobb választás, sztem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1600 üzenetére
Nem nagyon van rá out of the box médiás oprendszer. Elvileg össze lehet hozni egyébként, csak érteni kell a Linux lelkéhez meg a driverekhez. Voltak már akik megcsinálták.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #1598 üzenetére
Ma vettem át az odriodot. Jó kicsi, nem is gondoltam volna, hogy csak ekkora. Viszont megakadtam az os vadászattal. De konkrét librelec, se konkrét openelec letöltést nem találok hozzá. Pedig neten találtam futtatott verziót. Annyit sikerült eddig megtalálni, hogy az xu3-al kompatibilis, szóval ha arra volt, akkor erre is kell, hogy legyen.
-
sabe
csendes tag
válasz
Speeedfire #1596 üzenetére
mennyi idő alatt érkezett meg? én most rendeltem XU4-et (bordával) milyen házat használsz hozzá?
(utólag látom, hogy csak pár napja rendelted, valószínűleg még nem érkezett meg)
-
chemand
aktív tag
válasz
Speeedfire #1593 üzenetére
Szia!
Szabad tudni, hogy honnan rendelted végül?
-
Uzsito
csendes tag
válasz
Speeedfire #1589 üzenetére
Az XU4 mérései valósak, már rengeteg helyen tesztelték, leírták.
Igazából médialejátszásra és torrentre a Rock64 és az XU4 is hasonlóan jó lehet, a döntés attól függhet mennyire vagy árérzékeny.Ám még egy nézőpontból érdemes megvizsgálni a kérdést: mekkora közösségi támogatásra számíthatsz?
Odroidnál tudjuk, hogy a Wiki elég részletes, leírások, tutorialok, guide-ok vannak mindenfelé a legapróbb témákról is. Pine-éknál se rossz, ahogy látom a fórumon kattogtatva, de azért mintha lightosabbra lenne véve a dolog... -
r0by
addikt
válasz
Speeedfire #1587 üzenetére
Én már írtam neked a másik topicban, hogy az xu4 nekem 95-105 között tolja átlagban. Gondolom a pillanatnyi terheltségtől függ. Lóg rajta pár szenzor, web, torrent, dlna, stb..
Nálam egy ilyen usb3-as rackban van sata noti winyo háttértárként, s ezen van a rendszer is, ubuntu 18.04 tls. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1587 üzenetére
Nekem azt hiszem 85-el másolt hálózaton keresztül. 100 felett biztosan nem volt. Nem tudom mi limitálta, talán a rack volt lassú vagy a vinyó. Egyébként az se rossz azért. Fogyasztásban jó volt, csak NAS-nak túl erős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest