-
Mobilarena
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gurabli
őstag
Tényleg nagyon jó. Őszintén, nem számítottam arra, hogy ez így tényleg működni fog.
Nyilván ismerni kell a határokat és nem árt, ha jó előre felkészülünk kb. mire lehet számítani. Amire nekem kell, arra úgy néz ki, hogy teljesen megfelel. Most az érdekel majd, hogy mennyire stabil, vas és szoftver egyaránt.
Ez tipikusan olyan helyen lesz, hogy ha egyszer beállítom, akkor jó sokáig nem szeretnék hozzányúlni (bár ezt úgysem fogom kibírni)
Lengyelországból rendeltem, az egész szállítással kb. 15e volt. Majd kikeresem a címet. Nagyon profi cégnek tűnik, webshop, online fizetés, GLS aznap felvette, két nap és már nálam volt kézbesítve. Sok magyar webshop nem ilyen gyors. Emígy Kínából kellene ezt is rendelni, de jön a szokásos vám, áfa, stb, mert akkor már ugye több mindent rendelek, ha már fizetem a szállítást. No, meg bíztam benne, hogy hétvégére nálam lesz
Iperf mérés (van más forgalom is a hálózaton, nem tudom most lekapcsolni), de hibátlan:
Táp: na, ezt örömmel hallom. Mint írtam, ehhez nem igazán értek. Sőt, egyáltalán. Sokat olvastam arról, hoyg méregetik, terhelés alatt, stb. Ami biztos, hogy jobb kerülni a microUSB tápellátást, itt is meg lehet oldani egy minimális barkácsolással.
-
gurabli
őstag
Persze, gondoltam is rá, hogy írok egy rövid review-t. Csak időt kellene találni
Az este már teljesen keksz voltam, amire hazaértem, de olyan nincs, hogy ne álljak neki egy ilyen kütyünek. Gyerek lefektetve és hajrá.Most csak nagyon röviden: tényleg félelmetesen kicsi. A hozzá illő 3D nyomtatott házikó (amit már szinte sehol sem lehet kapni, sajnos) nagyon patent, igaz, csak ebben a 70-es évek Szovjet műanyag krémszínben sikerült szereznem egy darabot (az utolsót vettem meg). Persze ez csak esztétika, még jól is néz ki, egy bizonyos szögből
Vettem mellé egy hűtőbordát, ami csavarokkal és hőpasztával érkezik (erősen ajánlott, mert terhelés alatt tud melegedni).
Illetve még egy minőségi, tesztelt, microUSB tápot, 5V2A, ami bőven elegendő. Azért jó lenne majd leméregetni ezt a tápot, hogy tényleg jó, stabil, stb. Sajnos pont ehhez a részéhez nem értek (de erről majd később).Szépen összeraktam, egyszerű, minden klappol. Figyelni kell pár helyen, de ennyi.
Elsőre az Armbian Debian Stretch Stable került a microSD kártyára (Etcher), szépen bootolt, minden ment, mint a karikacsapás. Gyorsan pár teszt: speedtes, iPerf, htop, bmon, stb. Sajnos most csak 300/20 Mbit netem van, távoli szerveren is hozta gond nélkül a 95%-át a sebességnek. iPerf is maxolta a gigabites portot belső hálón, félelmetes a sebessége. Átvitelnél az SD kártya sebessége lesz a szűk keresztmetszet. Most nem volt időm egy Samsung Evo Pro kártyára telepíteni, ami olvasásban tényleg 60-70 Mb/s-t tud.Jött is rögtön a Tvheadend telepítés, mert nem volt időm mással foglalkozni. Nem Docker, azt majd később nézem meg. Debian alatt Armbian telepítőből csak a 4.2-es érhető el, Tvheadend repository-ból pedig nem működött Armbian alatt, de Xenial-hoz van megfelelő build 4.3-ból, az viszont nem jó Debian alatt. Ráadásul valami gond volt a MyGica T230-as DVB-T firmware-rel is, ezért gyorsan felraktam az Armbian Ubuntu 18.04 LTS-t. Ott egyből ment Tvheadend Xenial repoból a telepítés, a DVB-T stick is azonnal működött firmware feltöltés után. Gyors scan, majd próba. Hibátlan. M1 HD és M4 HD stream azonnal indul, röccenés nélkül, akár egyszerre párhuzamosan két kliens felé. CPU pár százalékos terhelés, RAM 100MB foglalt az 512MB-ből, hőmérséklet 43-45 C között ingadozott. Hibátlanul teszi a dolgát most is. Eddig nem is lehetnék elégedettebb. Hétvégén megnézem mit tud Dockerrel, SSH-n keresztül hogy megy a stream, OpenVPN szerver és kliens, Traefik, akár egy Plex is. Kap egy fail2ban-t a nyitott portokra. Folyt köv.
-
gurabli
őstag
válasz
inf3rno #1622 üzenetére
Ezt magad kell összerakni, akkor lesz az igazi. Ma már nem is olyan nehéz, nagyon jó kis itx házak vannak, amibe akár 4x3.5 HDD is elfér (persze ennek már van hangja).
Én továbbra is egy DC tápos Intel SoC-re szavazok otthonra, egész izmos, 4+ SATA, keveset fogyaszt, nem melegszik, korrekt árban van. Sőt, még nsgyon tudás sem kell hozzá, mert mehet rá egy OMV és olyan, mint egy prémium NAS.Ma érkezett meg a kis Nanopi NEO2. Alig várom, hogy beüzemeljem
Valami félelmetes, hogy mennyire kicsi. Meglátjuk, hogy mit tud. Kár, hogy nem sikerült 1GB RAM változatot vennem (LTS), de így még érdekesebb lesz, hogy 512 MB mire lesz elég. Docker, hajrá
-
gurabli
őstag
Nagyon jól összefoglaltad. Nem akartam ennyire belemenni a részletekbe, de így a helyes.
Emígy nem atomfizika, csak vásárlás előtt körül kell nézni. Pl. a Kodi fórumon gyönyörűen össze van szedve, frissítve, hogy mit érdemes venni, mire lehet használni, miért jó vagy nem jó, miért ne, miért igen. Pl. Rpi 3D támogatása (ami nem hiszem, hogy ma már sokunkat érdekelne, refresh rate, audio, Netflix 2.0 audio vs 5.1, stb, stb).
Emígy pl. a C2 "már" 3.16 LTS kernelen robog, előtte 3.14 LTS volt. A 3.16 LTS tovább kap támogatást, mint a 4.9 vagy 4.14. Legyen mainline VPU és lehet akár 4.20 felé mozdulni.Hasonló eset a DVB tuner. Vettem egyet, nem működik, mikor fog működni, stb. Vásárlás előtt meg kell nézni, hogy mi támogatott és mi az esetleges hiba. Nem futni az események után.
Emígy az Android nem javasolt média lejátszónak, foleg most, hogy Kodi v18 már DRM-kompatibilis. Libreelec vagy CoreElec az igazi, megfelelő hardveren.
-
gurabli
őstag
válasz
Janaboy #1619 üzenetére
Az S905 lehet, hogy már senior, de jobban tartja magát, mint a juniorok
Igazából mindent tud, amit kell.
A 4K meg bullshit és az is marad egy jó darabig. Az a pár ember, akinek megfelelő minőségű és méretű 4K tévéje van, hogy valóban legyen is valami értelme a 4K-nak, hát... Értelmes tartalom zéró. 1080p jó bitrátával hibátlan. Már maguk a tévé gyártók is elismerték, hogy mekkora hülyeség ez a 4K-8K. Helyette próbálnak valahogy elérni egy olyan panelt, amit a Pioneer és a Panasonic már 15+ éve kitalált (értsd, plazma). De ez nagyon off.Attól még, hogy valami új, gyors, erős, stb, mit sem ér, ha nem lehet vagy nem akarnak rá fejleszteni. Mint mindig, az első számú szabály (és ebbe a hibába szinte minden kezdő, de még tapasztalt is beleesik), hogy szoftverhez veszünk hardvert. No meg megnézzük, hogy mit tud és mit nem, ami nekünk fontos.
-
gurabli
őstag
válasz
Janaboy #1611 üzenetére
Mire gondolsz, hogy miért pl. C2 (vagy esetleg eMMC?). Azért, mert valami kegyetlen jó hozzá a támogatás, nézd csak meg az ajánlott Kodi hardverek között (a Kodi fórumon). Rettentő kevés a bug, komolyabb már szinte nincs, gyors a rendszer és hálózat (gigabites port van a C2-őn), a deinterlacing hibátlan, audio support full, CEC teljes támogatás, felsorolva pár érvet, hogy miért jó választás a C2 (ami S905). Jól beállítva kb. egy hónapban egyszer szoktam rebootolni, teszi a dolgát a TV mögött. A 4K pedig elég lényegtelen
Btw, az S912 a legrosszabb választás. Nyilván olcsó, így kit érdekel, ha egy-két éven belül nem lesz rá Kodi támogatás, így ilyen szempontból nem mérvadó. Jelen állapot szerint a v19-es Kodi már nem fogja támogatni az S912-őt (persze ez változhat). És Android alatt menni fog továbbra is (de az borzalom).
Pl a Vero 4K is a S905D mellett döntött.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1612 üzenetére
Nyilván csak saját (és sok más) tapasztalatot osztottam meg, illetve tanácsot adtam.
Sokáig én is egy eszközzel oldottam meg mindent, igazából az is működött. Én a mindent arra használj, amire való elv híve vagyok, nem azt állítva, hogy máshogyan nem lehet.A gyári NAS nekem nem játszik, mert vagy csak is kizárólag eredeti NAS funkciókra használom vagy méreg drágán veszek egy olyat, amiben mondjuk Intel SoC van és akkor is erősen korlátoz a NAS rendszere. Helyette ott a kis mITX szerver, amin linux server fut minden kompromisszum nélkül. Így konkrétan alig van valami korlát, ha valamit meg akarok oldani, csinálni. Ma már vannak kis kártyaPC-k, amik tényleg felveszik a versenyt egy mini szerver kategóriában.
Vámot értem, köszönöm. A 6e vámkezelésért azért jó kis zseton.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.
Hm, erre kellett vámot is fizetned? Valahogy nem jön ki a matek, mert az ÁFA 27%. A Posta meg 3 000 Forintot kér a vámolásra. Emígy hogy megy ez, írnak, hogy mennyit kell fizetned, átutalod, bemész a Postára és átveszed?
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1605 üzenetére
Tapasztalatból mondom, jobban jársz, ha két külön eszközt használsz. A NAS legyen NAS, a multimédia lejátszó pedig multimédia lejátszó. Nem egy nagy beruházás, viszont két eszközzel jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnöd.
NAS: ha kis DIY megoldásban gondolkodsz, és nyilván igen, akkor arra kiváló a HC1-2 vagy más Odroid eszköz. Persze figyelembe véve, hogy pontosan mire kell. Felpakolsz rá egy Armbiant vagy OMV-t és már mehet is. Vagy a legjobb, amit csak lehet, megoldasz konténerekkel (Docker). Szépen beállítod, teszteled, mentést állítasz, berakod a sarokba és elfelejted. Tudtommal még Plex is megy rajta, akár egy 1080 transcode is eldöcög. Nyilván nem lesz RAID, ez részben megoldható pl. B2 backupal (mondjuk a fontos dolgokhoz, pl. képek, videók). Ez pl. meglévő RAID esetén is kell.
Emígy én is áttértem egy N3150-re, DC táppal, 16GB RAM, 3X4TB WD RED, 64GB SSD rendszernek. Ezen egy sima Ubuntu Server LTS, minden Docker. Azért jóval kevesebb a kompromisszum, nagyobb jóval a mozgásterem, fogyasztásban is nagyon korrekt.Lejátszónak egy ideje Odroid C2-őt használok CoreElec-kel. Hibátlan. Tényleg az egyik legjobb megoldás, gyakorlatilag minden lényeges dolgot tud és atom stabil. Érdemes egy 8GB eMMC kártyát venni mellé és egy nem microUSB-tápot (a microUSB tápellátást pedig letiltani a jumperrel). HW deinterlacing is hibátlan, ahogy a HW gyorsítás, ráadásul nagyon gyors, minimális a fogyasztás, teljes CEC-támogatás. Audio dekódolás, passthrough minden kiváló, ahogy a framerate váltás. H265 is megy szépen, de nem a 10bit HW, illetve ez 1080i/p lejátszó. Mondjuk éppen semmi értelme a 4K-nak, főleg nem tömörítve. A HDR lehet még jogos idővel, persze függ a tévétől is. Erre is rápakolod a CoreElec-ket, aztán elfelejtheted. Illetve kiváló egy RPi2/3 is, bár a C2 gyakorlatilag mindenben jobb, gyorsabb. Ja, és Kodi Leila alatt már remekül megy a DRM, így Netlfix, HBO GO és társai remekül muzsikálnak, nem kell Androiddal szenvedni.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1600 üzenetére
A Hardkerneltől rendelted?
Kb. mennyi idő volt a szállítás és hogy ment a vámkezelés folyamata, illetve milyen összegre mennyit kellet befizetned?Miért raknál rá Libreelec-et (HC2-ről beszélünk?). Armbian és OMV a legjobb választás, sztem.
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Két projekten is gondolkodom, ebben kérnék szépen egy kis segítséget.
1. kellene egy minél egyszerűbb és olcsóbb, de még elég izmos mini szerver, amin Tvheadend backend futna. Mivel van armf verziója, ezért gondolom mindegyiken elfut, pl. Debian alatt (ahogy Rpi-n Rasbpian alatt megy is hibátlanul). Ami kell, az legalább 1 db USB port (elég a 2.0 is), ide jönne az USB tuner.
Van valakinek tapasztalata pl. a FriendlyElec megoldásaival?
Egész szimpatikus pl. a NanoPi NEO2-LTS és mellé egy kis kocka ház. Van gigabites LAN és egy USB port, sd kártyán a rendszer. Szerintem Tvhedend szerverhez az 512MB RAM is elég kellene, hogy legyen.De kimondottan érdekes lehet a 1-bay NAS Kit is, kap egy SSD-t vagy sima HDD-t és már rögzíteni is tud a backend.
Akár még azt is meg merem kockáztatni, hogy alkalmas lenne pl. Dockerrel egy kis otthoni média szerverre: Deluge, Sonarr, Radarr, Openvpn kliens, Tvheadend. Vajon mennyit bírna el?
2. Itt rögtön ugrok is a második projektre, ami egy Odroid HC1 vagy HC2 lenne. Mondjuk legyen a HC2 + 3,5" 4TB WD Red. Pont arra kellene, mint az előző projekt utolsó gondolata: Dockerrel egy kis otthoni média szerver (Deluge, Sonarr, Radarr, Openvpn kliens, Tvheadend, stb). Kinek milyen tapasztalata van?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen autót vegyek?
- Stellar Blade
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest