Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Google Pixel topik
- Beats Powerbeats Pro 2 - az Apple termék, ami jobb Androiddal
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Vakcina készítés folyamatával valaki tisztában van?
Egyes vélemények legkorábban 1-1,5 évet mondanak a hosszú tesztelési és engedélyeztetési folyamat miatt. Más vélemények reálisnak tartanak egy kora őszi időpontot.
A 6 és a 12-18 hónap között azért jelentős különbség van.... -
attiati
veterán
És milyen anyagból kellene sálat készíteni ilyen célra? Komolyan kérdezem.
Szemet is védeni kellene folyamatosan.A másik sok kérdést felvető téma. Nem mostanra, hanem majd amikor csúcs közelében lesz a fertőzöttek száma:
Ha hazaviszel a boltból ásványvizet, tejfölt, bármit... akkor le kellene mosni, fertőtleníteni? Mert megfoghatta bárki. Már nem találom a szakember véleményét, ahol kifejti, hogy kellene igen. Enyhén klóros vízzel. Ez járhatatlan, paranoiás út egy idő után.
De mi a helyzet a paprikával, stb..? -
inf3rno
nagyúr
válasz
envagyok #9789 üzenetére
"A járvány naponta kb 20%-ot terjed a lakosságszámot nézve." - Valószínűleg ez a része nem stimmel a számolásodnak. Ha onnan jön, hogy naponta mennyivel több az igazolt fertőzött, akkor az nem reprezentatív arra, hogy hogyan terjed a lakosság körében. Ha onnan jön az adat, hogy mennyire fertőzőképes, akkor azt meg eléggé lecsökkenti a karantén és egyéb intézkedések. Talán még időben léptünk ezen a téren.
-
vzsryl
nagyúr
Asztmások, allergiások számára egy viszonylag újabb cikk: [link]
"Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők esetében ajánlott fenntartani a sportolást, viszont nem most kell egyéni csúcsokat dönteni. A jó fizikai erőnlét hozzájárul a kiegyensúlyozott pszichés állapothoz."
Az ajánlás szerint alig várom már, hogy megint picit jobb idő legyen, és elmehessek futni. Idén 3x tudtam eddig elmenni. (Hidegben nem tudok, mert akkor ágynak dönt pár napra.) Első esetben összesen 10 percet futottam, 3 részletben, és olyan szintű asztmás rohamom volt, hogy 6x kellett a Ventolinhoz nyúlnom 1 óra alatt. A 2. alakalomnál 12 percet toltam, szintén 3 részletben, de ott elég volt két puff a Ventolinból. Legutóbb pedig szombaton voltam, 15 percet, és az átlagos tüdőfáradtságon kívül semmi mást nem éreztem, tehát semmilyen asztmatikus rohamom nem volt már, sőt kifejezetten jól eső érzés töltött el, és könnyedén tudtam levegőt venni.
Tehát aki légzőszervi betegséggel küzd (de akár egészségesek is), és megteheti, az menjen el futni, vagy végezzen bármilyen intenzívebb mozgást, mert ebben az időszakban akár az életét is megmentheti. Lehetőség szerint kerülve az embereket, valami elhagyatottabb útvonalon.
-
llax
senior tag
válasz
envagyok #9789 üzenetére
7-8 helyett 2-8 hét.
De ne ezzel, hanem a lappangási idővel számolj, az jóval rövidebb, a vírusra érzékenyebb annak a végére a kórházban lesz. 1-2 héttel az intenzívre kerülés előtt kaphatta el. (Az már egy ettől független történet, hogy meddig bírták éltben tartani. Nem csak a vírustól és a páciens alap betegségeitől függ.) -
envagyok
veterán
" A meghaltak között a tünetek kezdetétől a halálig eltelt idő két-nyolc hét volt."
[link]
Egész jó ez az Angol wiki
Szóval azok a magyarok is kb 7-8 hete fertőződhettek meg, akik a napokban meghaltak?
A járvány naponta kb 20%-ot terjed a lakosságszámot nézve.
A halálozási rátából kiindulva (legyen kb 4%) 7 hete azaz 49 napja lehetett 225 fertőzött itthon.
Ebből felszorozva 49-szer 1.2-vel majd 2 milliós szám jön ki fertőzöttséget tekintve.
Én számolok valamit rosszul, vagy igaz lehet? -
inf3rno
nagyúr
válasz
#95561216 #9692 üzenetére
Jaja, a magas vérnyomással küzdők is veszélyben lehetnek. A cukrosokra itt egy cikk a sok közül: [link] Találtam legalább 20 cikket, ami azt találgatja, hogy miért van így. Ami biztos, hogyha engedik megugrani a cukrot az hozzájárul a súlyosabb tüdőgyulladáshoz, főleg ha ketoacidózisba hagyják elmenni. De ha valaki normálisan csinálja az inzulint vagy más gyógyszert, akkor is magasabb a kockázata az átlagnál pl pneumococcus-ra. Azt írták valamelyik cikkben, hogy érdemes oltatni arra is, meg influenzára is, meg gondolom ha lesz covid oltás, akkor arra is erősen ajánlott, ha valaki cukros. Szokott még Staphylococcus aureus tüdőgyulladást okozni náluk, főleg influenzára megy rá felülfertőzéssel. Gondolom a covid-nál erre ugyanúgy megvan az esély. Szóval ja, aki cukros az is inkább maradjon otthon, meg úgy általában mindenki, aki teheti.
-
llax
senior tag
Alapból nem UV-C kell a fotólakkokhoz. Gondolom pénzvizsgáló UV csövek vannak a lámpában. Azoknál pont nem szabad UV-C-t előállítani. Részben az alányúlkálás+közelség (gyorsan megégeti a bőrt, extrém szemkárosító, rákkeltő), részben az erősen mérgező (+sor egyéb veszély) ózon keletkezése miatt.
A búrátlanított HgLi jó UV-C (+többi UV) forrás, de NEM JÁTÉK.
Nekem ritkán kell, ezért is nem választottam eddig más, "barátságosabb" megoldás a fotózáshoz, de a ritka, néhány perces, közvetlenül nem belenézős használat után is néha ég a szemem. -
MrChris
nagyúr
válasz
Ereshkigal #9773 üzenetére
Most kezd csak bele igazán a vírus, legalábbis világszerte napi több ezres halálozás várható. Kérdés, hogy mennyit regisztrálnak.
-
Castell
aktív tag
válasz
nubreed #9770 üzenetére
Én is helyeslek minden óvintézkedést. Nálunk senki sem mozdul ki a házból, csak létszükséglet miatt. Nincs tünetem, de hordok kesztyűt és ma kaptam végre 2 maszkot is, amit holnaptól hordani fogok. Na de 2 napja küzdöttem már, hogy kikérjem a leletem, az első blikk az volt, hogy csakis e-mailben, de ez nem jött össze a másik oldalról, ugyanis gyanítom, hogy valami "véletlen" miatt nem lehetett őket elérni telefonon. Hidd el megpróbálom nullára redukálni az ilyen dolgokat, de ha van is személyes kontaktus, ne viselkedjen senki úgy a másikkal, mint egy paraszt, max. akkor ha tényleg van rá oka ebben a helyzetben, mert bizony lehet ilyen, ezt én is megértem. Én már az elején úgy mentem be a rendelőbe, hogy kb. 3 méter távolságban kérdeztem... Mindegy. Holnap jön a következő menet a háziorvosnál, aki hajlandó lesz e-mailben elküldeni egy igazolást vagy sem.
-
-
törölt tag
-
nem írtam steril ruháról. csak praktikák ezek. nézd, vagy beleharapsz a kenyérbe azon melegében (amit előtted valaki vagy megfogott, leköhögött...), vagy nem. ha tudatos akarsz lenni, akkor van a fertőtlenítő és van a hőkezelés. szerintem nem nagy dolgok ezek, csak picit tudatosabban kell csinálni, ennyi.
én a "kinti ruhát" leraktam az előszobában, eleve ott van 3+ napot, mire megint kimennék vásárolni, szóval nem foglalkozom vele, vírusmentesnek tekintem.
-
válasz
this is life #9762 üzenetére
Nem készültem rá, magaslabda volt
-
PitLee
őstag
SzkiTon TV - Ti mivel töltitek az időtöket karantén idején?
https://youtu.be/QJw7juYF0gs?t=208 -
nubreed
veterán
válasz
Castell #9766 üzenetére
Inkább legyenek túlzottan paranojásak az emberek és szó szerint kerüljenek minden testi kontaktust, mint sem, hogy épp ellenkezőleg cselekedjenek. Ez tipikusan ha van rajta sapka az a baj, ha nincs rajta sapka az a baj. Döntsük már el. Én úgy látom, most végre elkezdtek odafigyelni az emberek a részletekre, nagyon helyesen.
-
llax
senior tag
A csövek típusától függ. Fertőtlenítésre UV-C kell.
Ugyanarra a célra (levilágítás) búrátlanított HgLi lámpát használok, az már termeli az ózont rendesen... (szélesebb UV tartomány, benne vastagon C is - mire bemelegszik, eléri a teljes fényerőt, már szellőztetni kell)De nem kell ide UV fény, sokszor, sok helyen leírták már: elég sérülékeny ez a vírus.
Legtöbb klóros cucc, 60+% alkohol, minden hatékonyabb zsíroldó (szappan is) roncsolja.
Ezeket nem elég egy pillanatra megmutatni neki, anyagtól függően néhány*10sec-től percekig a felületen kell hagyni a totális hatáshoz. -
Castell
aktív tag
Párom élelmiszerüzletben dolgozik: a forgalom jelentősen csökkent a múlthetihez képest, sőt még egy átlagosnál is gyengébb, nem mennek az iskolások vásárolni, stb. Reggelente munkába menet már én sem látok olyan sok embert a patikák előtt/ill. az utcán sem. Persze még mindig van pár dilettáns... Azt gondolom, hogy egyre több ember marad otthon.
Ami viszont megdöbbentő, hogy sok ember úgy viselkedik a másikkal, mint egy leprás. Párom meséli, hogy a pénzt sokszor ledobják neki a szalagra, meg csúnyán néznek rá. Az én mai esetem pedig, hogy a rendelőből a tűdőszűrő leletemet kb. beledobta a kezembe a recepciós, előtte pedig utasított, hogy használjam a kézfertőtlenítőt, az már csak hab a tortán, hogy az irataimat el sem kérte, bemondás alapján kiadta.
-
-
-
boba6
senior tag
ez most valami vicc?
mondják azt, hogy nem jut, bocsi, ne is várd, esetleg csinálj magadnak
Japánban gyakorlatilag iskolabezárással és maszkviseléssel megy tovább az élet...le is vették volna?
google még emlékszik de már 404 rányomva -
-
-
-
-
válasz
CptAdamica #9748 üzenetére
Én nem mertem beírni... Ugye a választópolgárok a legveszélyeztetettebb csoport .. persze hogy nem akarják , hogy bajuk essen ...
-
Ereshkigal
őstag
válasz
-Mosquito- #9738 üzenetére
Sikeres volt a portyázás.
-
VIPowER
őstag
Azt kérték kérdezzem meg (van akit ez érdekel).
-
CptAdamica
veterán
válasz
#22743424 #9742 üzenetére
Most ezt kell hirdetni a híveknek, hogy "Megvédjük a Magyar emberek egészségét" az más kérdés, hogy egyébként 600 emelet magasból fosnak az egészbe, de most fontos propaganda szempontjából!...
(#9722) Narxis Jobbulást! Pihenj sokat ágyban. Egyél sok gyümölcsöt és toljad a folyadékot, mintha nem lenne holnap! Esetleg egy kis sós vizes gargarizálás jót tud tenni.
-
-
Szerintetek az uv fény mennyire károsítja a vírust?
-
törölt tag
válasz
-Mosquito- #9738 üzenetére
Csak tudnám minek kell ennyire a politikai szálat is belevinni ebbe a dologba. Vagy is tudom csak nem tartom ideillőnek mikor a vírus nem nézi a politikai hovatartozást.
-
Rickeffe
aktív tag
válasz
st3v3np3t3r #9489 üzenetére
Beszerzésit kérdeztem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Malibutomi #9723 üzenetére
Viccelsz? Én úgy érek haza, hogy semmihez se érek hozzá, cipő hipós vízbe, ruha a mosógpbe, Vladi bácsi a zuhany alá, asszony tölti a cantost. A zsebem tartalma egy dobozba, ott karanténozik a lóvé is, a mobil meg kézfertőtlenítős mosást kap.
Ezért jó a stapabuta telefon.
-
-Mosquito-
őstag
Jön még pár repcsi/szállítmány. [link]
-
PitLee
őstag
Spanyoloknál is egy kicsit hirtelen lett a sok.
https://twitter.com/WarsontheBrink/status/1241681231646994432Az IFEMA- t (Hungexpo) rendezik be Madridban a betegellátásra
https://elpais.com/sociedad/2020-03-21/llegan-los-primeros-pacientes-al-hospital-abierto-en-los-pabellones-de-ifema.html -
Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány. [link] Forrás: MTI.
Az Európai űrkutatásra is hatással van a koronavírus: [link]--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktuális adatok a világban: [link]Teljes fertőzött szám: 416.122
Halálozások száma: 18.583
Meggyógyult: 108.403 -
válasz
Ereshkigal #9704 üzenetére
Afrikában is terjed: [link]
Sokáig reménykedtek a járványügyi szakemberek, hogy abból, hogy a koronavírus-fertőzés látszólag elkerüli Afrikát, fontos információkat szerezhetnek, leginkább abban bízva, hogy a vírus nem annyira kedveli a meleg éghajlatot. A járvány terjedése viszont első körben csúszással, de Afrikában is az európai terjedési sebességet mutatja, és a helyi rossz kórházi rendszer miatt a korábban tapasztaltaknál is súlyosabb egészségügyi vészhelyzet miatt aggódnak a szakértők.
-
macikos
addikt
válasz
-
Ereshkigal
őstag
válasz
Kevés.
Nálam a mai gyöngyszem: srác áll a buszmegállóban 3M márkájú, kilégzőszelepes maszkkal az arcán, közben egy-egy ujjal a szemeiben turkál.Visszakanyarodva... én az utóbbi időben odafigyelek erre, teló előtt fertőtlenítek, ha indokoltnak érzem, plusz minden nap, ahogy hazaértem, kiveszem a telefont a tokjából és a tokot átmosom szappanos vízzel, illetve áttörlöm a telefon kijelzőjét.
-
válasz
sok. gyerekek, gondolkodni kéne. ha kimész, onnantól nem vagy steril. ha megfogod a telefont, az sem. elég baj, ha megfogod, de ha megfogtad, le kell fertőtleníteni. ez nem játék, vagy leszarod és elkapod, vagy foglalkozol vele (és akkor is, csak később
).
a pékárut meg le ne hipózzátok, bakker! otthon ráteszted a tepsire az összes pékárut (csomagolást kidobod a pélóba, mert nem steril), berakod a 90 fokra előmelegített sütőbe, bent hagyod tíz percig, aztán kiveszed és steril.
ésszel, mindenki, légyszi!
-
gergo5991
őstag
válasz
Graphics #9726 üzenetére
köszi meglesz.
link
a meleget még logikusnak is tartom, de a magas páratartalom miért is lassithatná a virus terjedését? fürdőszobában magas a pára tartalom ott jön ki először a penész meg minden retek. mintha luxus hotelba vinném a virust.. Meg gondolom a magas páratartalomban jobban / tovább tud a levegőben az aerosol jelen lenni. Nem tudom mennyire helyes az átlag paraszt gondolkodásom, de ha tévedek javitsatok ki -
-
gergo5991
őstag
válasz
azt mondod akkor a kiflin is menjek át hipóval?
-
válasz
Vírusos a telefonon
?
Teszek rá vírusirtót.
-
Malibutomi
nagyúr
Az jutott eszembe, mindenki mossa a kezet meg maszkot hord, de kivancsi lennek mennyi ember van aki elmegy vasarolni es utana a retkes kezzel nyomkodott telefonjat is letorli...es mennyi akinkezetmos aztan eloveszi a virusos telot es nyomkodja.
-
-
VinoRosso
veterán
Jó rég lehetett, vagy olcsón vettétek. Én 2 éve dolgoztam az egyik rendvédelmi szervnél, és volt némi rálátásom az eszközbeszerzésre, akkor 50 Ft volt a porszűrős maszk. Klasszikus dupla erősségű munkavédelmi kesztyű 600 Ft, akkor 400 Ft volt a boltban. Éljen a közbeszerzés (meg a haver akinek munkavédelmi boltja van).
Anno raklapszámra álltak a raktárban a maszkok, nekem is mondták, hogy nem-e kell egy-két dobozzal, vigyek mert 'ingyé' van, de nem hoztam, mondva hogy nem szorulok rá, ha kell majd veszek magamnak. Kár volt... a franc se gondolta, hogy majd nem lehet kapni sehol. -
llax
senior tag
válasz
Kalandor #9665 üzenetére
A meglévő maszkjaimat 2014.04.10.-én vettem. Két rétgegű (ennyinek látom), kék, gumis, orra hajtható drótbetéttel. Bruttó 11Ft/db. volt... Több cuccal együtt vettem (rendeltem), a dobozban megtaláltam a számlát. Durva...
Kesztyűm van több 100db. nitril is, latex is. Dena több liter...
-
válasz
inf3rno #9684 üzenetére
"Nem tudják pontosan mitől van, nem tűnik úgy, hogy magyarázná, hogy a cukorbetegek között gyakoribbak az elhízottak vagy az olyanok, akik mozgásszegény életmódot folytatnak."
Nem vagy. Helyesen és.
Az elhízáshoz kettő feltétel szükséges. A szükségesnél nagyobb kalória bevitel, mozgásszegény életmód mellett. Heti 20 km futás mellett lehet túlsúlyos valaki, de elhízott nem.
De a cukorbetegség ennél összetettebb.
Az előzőleg említett esetben "csak" a sejtek számával van baj. A hasnyálmirigy nem képes annyi inzulint termelni amennyi a sejtek még egészséges inzulin rezisztenciáját ellensúlyozná. a fogyással együtt eltűnik a cukorbetegség is. Pont.
Ha a hasnyálmirigy nem képes "normális" mennyiségű vagy egyáltalán inzulint termelni, az az egyes típusú cukorbetegség.
Ha sejtek inzulin rezisztenciája nő, akkor a kettes típusú betegségről van szó. -
-
válasz
freeknight #9709 üzenetére
srácok, ne távgyógyítsatok légyszi. a láz valóban öli a vírust... meg a szívizmot. bonyolult dolgok ezek. (talán én is hagynám futni egy picit egyébként, de lényegtelen, hogy mit gondolok)
Narxis: hajrá, jobbulást, üsd szét a rohadékokat odabent!! két hét és túl leszel rajta (kop-kop), onnantól para nélkül tudsz létezni, amíg mi otthon rettegünk.
-
NavySeal
senior tag
válasz
freeknight #9709 üzenetére
Gyerekeknél is simán hagyom 38.5C fölé menni a lázat és csak akkor kezdem el a lázcsillapítót én is adni. A szervezetnek "dolgoznia" kell.
-
lacos001
senior tag
Egy kérdés ha megengeded.
A köhögésed az folyamatos kuckuc egész nap vagy csak néha-néha 1-2?
Köszi és jobbulást.(#9715) NavySeal Úgy úgy, mi is hagyjuk. Kicsit hűtöm közbe szerencsétlent, mert bágyadt, de utána jobb. Doki is ezt mondja mindig, szóba se állnak senkivel 3 nap folyamatos 39 fokos láz alatt
-
törölt tag
válasz
Ereshkigal #9704 üzenetére
Tényleg ilyen rohadt nehéz disztingválni, hogy 1,3 milliárd fős országban a napi 100-as emelkedés kicsit más, mint egy 5 milliós Norvégiában, higéniai viszonyokat nem is említve?
MERS adatait meg nézd már meg, évi pár száznál többet nem fertőzött egyik évben se. -
freeknight
őstag
Csak egy tipp, de én 39-ig hagynám felszökni a lázat. Nem szeretik a vírusok/bacik. Szerintem sokan azért is betegednek le annyira, mert már kis hőemelkedésre is kapkodják a lázcsillapítót. Megfázáskor oké, de egy ilyen komoly betegség ellen szerintem mindent be kell vetni, a láz pedig az egyik leghasznosabb védelmi reakciód.
39 felett viszont tényleg nagyon rossz az ember közérzete, azt már én se hagynám. -
Vasárnap este vették le tőlem az első mintát, hétfőn azt mondták negatív de össze vagyok zárva egy pozitív mintás személlyel. Eddig tartott, délután még nyakig betakarózva is fáztam. Most annyira nem de forró a fülem, arcom, homlokom és gyengének érzem magam. Kis köhögés van.
freeknight: nem. Majd karantén végén.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
Soulfly842 #9700 üzenetére
Akkor nem jött be a "majd a meleg megfékezi" elmélet. Inkább a MERS-re hasonlít ebből a szempontból, nem a SARS-1-re.
-
Testhőmérséklet 38.5... apa kezdődik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Apple iPhone 7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest