Hirdetés
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Így készül egy Earfun headset
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
Sziasztok!
Kis méretű monitor párost keresek meglévő fejes lánc mellé kiegészítésnek. Elsősorban háttérzenére, játékhoz és youtube-hoz használnám.
Néhány elképzelés:
- a kis méret nagyon max 30cm-es magasságot jelent, sőt igazából ebből még elvehet egy konzol karja és lapja is, amire rögzíteném, az asztalon nincs nekik hely
- az alaptávolság kb 1,4m és 80cm..1m-ről hallgatnám, kissé lefelé és felém forgatva (sajnos a párhuzamos beállítás nem jó, mert sarokban van az asztalom és ez nem is átrendezhető)
- fejesekből a kiegyenlített hangzást szeretem, maradnék ennél, azt nem bánom, ha mélyre megy le (bár a méret gondolom úgyis 5"-ra korlátoz), de ne legyen V vagy U kiemelés a frekvenciamenetben
- nem tervezem nagy hangerőn használni (éjjeli bagoly vagyok, a közvetlen szomszédban meg kisgyerek lakik, de amúgy sem), így az is szempont, hogy már kis hangerőn is élvezhető legyen a hangja
- ha van bass reflex port, az elől legyen
- a jelenlegi fejes DAC és erősítő lenne előtte, mivel a DAC-on csak egy kiment van, az erősítő preamp kimenetére kötném a dobozokat (150 Ohm a kimeneti impedancia), ami viszont nem szimmetrikus, így szükségem lenne RCA bemenetre is, később esetleg kapna egy dedikált balanced DAC-ot, szóval, ha van XLR is, az jó lenne
- távirányítható hangerő szabályozást szeretnék
- a keret első nekifutásra mondjuk 100e Ft lenne (a párra), de ezt viszonylag rugalmasan tudom kezelni
- ha van jó használt ajánlat, az is érdekelElőre is köszönöm az ajánlásokat!
M. -
Molydeus
őstag
válasz Molydeus #59387 üzenetére
Erre esetleg van valakinek ötlete?
Azt már látom, hogy a távirányítást nem monitor oldalon fogom megoldani, viszont ez azt jelenti, hogy nem lesz jó a mostani DAC + fejes AMP, ha csak pass-through a "preamp" kimenet.
Egy Eris 5 XT mennyire lehet jó a fentebb írt távolságból kis hangerőn?M.
-
Molydeus
őstag
válasz kutyek #59426 üzenetére
Köszönöm a visszajelzést!
Egyelőre nekem is ez tűnik jó alternatívának, a méret is belefér, ha szűken is.
Még a DAC kérdésen agyalok egy sort, mert volt ugyan egy jelöltem hasonló célra, de azt egy másik láncba terveztem később, nem most és nem a PC mellé. Meg az is igaz, hogy elsőre a fejes lánc bővítése tűnt észszerűnek, ha ott már adott lenne minden más (DAC+AMP, lineáris tápon a forrás a zenékhez, a PC-ről pedig egy USB IF választaná le).M.
-
Molydeus
őstag
válasz kutyek #59429 üzenetére
A nappaliba tervezett Kali IN páros mellé ezt néztem ki: [link]
Oda kellene a táv, vannak nagy felbontású anyagaim, az LDAC is jól jönne, ha a feleségem akar mutatni valamit telefonról, helyes lábkiosztással fogadná a HDMI-n az I2S-t is, ráadásul ez már balanced. Fejeshez volt rá ajánlás, de nem tudom, hogy egy Eris 5 XT-vel nem lenne-e túl világos a hangja az ES9038-nak.
A másik, hogy PC mellé viszont overkillnek tűnik, oda elég lenne, ha preamp oldalon tudnám szabályozni a hangerőt, egy koax bemenet az USB IF-hez, meg valahogy kinézne a meglévő dobozok mellett az asztalon.M.
-
Molydeus
őstag
válasz kutyek #59441 üzenetére
Sajnos a szoba akusztika az asztal elhelyezése miatt adott és messze nem ideális, de ezen jelenleg nem tudok változtatni. Nem is kifejezetten anomáliára gondolok, de azt nem szeretném, ha nagyon vékony lenne a végeredmény.
Bármilyen DAC is lesz végül, az biztos, hogy a PC-vel egy USB bridge-en keresztül lesz összekötve, ami már adott. A fejes láncon már bizonyított, szóval ha a linkelt Alis DAC lesz a megoldás a monitorokhoz, akkor I2S-en, ha pedig egy egyszerűbb, akkor koaxon keresztül kapná a digit. jelet, hogy a lehető legjobban el legyen választva a PC-től érkező zajoktól.
M.
-
Molydeus
őstag
válasz kutyek #59447 üzenetére
Igen, de általában az jobban korlátoz mint a koax, ha nagy felbontású anyagot játszol le. Van néhány DSD albumom, optikain nem mindig megy át a DoP (pl. a mostani DAC-om sem tudja). Persze ez már csak akkor lenne szempont, ha éppen van alkalom magasabb hangerőn hallgatni.
Az Alis DAC ebből a szempontból ideális lenne, kb mindenféle bemenete van, amit az itthoni holmik tudnak, de egy szinttel feljebb lévő monitorokhoz gondoltam eredetileg.
Körbe nézek, találok-e valami egyszerűbb, preampként is funkcionáló DAC-ot, ami jó lehet az Erishez, aztán meglátom mi lesz.
Azt jól gondolom, hogy az 5XT-nek nem nagyon van alternatívája ebben a korlátozott méretben?M.
-
Molydeus
őstag
Megérkeztek az Eris 5 XT-k. Kipróbáltam őket és ebből azonnal kiderült, hogy az eredetileg kitalált polcos megoldás nem lesz jó, túl magasra kerülnének. Úgyhogy most asztali állványt keresek hozzájuk, sajnos a szabadon állókhoz továbbra sincs helyem.
A kérdés:
Van bármi értelme a billentés funkciónak, ha amúgy viszonylag pontosan beállítható a magasság? Nyernék azzal bármit, ha kicsit magasabbra emelném és lefelé billenteném őket, vagy akár fordítva?
Azért kérdem, mert jókora ugrás van árban a billenthető és a csak magasságban állítható állványok között. Ha nincs számottevő hozadéka a billentésnek, akkor a különbséget inkább akusztikai panelekre költeném. Azokra szinte biztos, hogy szükség lesz, mert sajnos egyáltalán nem optimális az asztalom elhelyezése, de érzésre meg több van ezekben a kis monitorokban, mint gondoltam.A másik kérdés, az állvány tálcáira felvitt szivacs (vagy filc?) felületek elegek az elcsatoláshoz, vagy érdemes gumi talpakat rakni a dobozok aljára?
M.
-
Molydeus
őstag
Némileg érintve a témát, kérdeznék:
Eris 5XT-ket kötöttem nemrégiben a meglévő fejes láncomra. Két forrásról használom a láncot:
- Egy kifejezetten zenehallgatásra összerakott Raspberry Pi4 USB bemeneten, lineáris tápon.
- Egy teljesen átlagos PC, ami egy USB Bridge-en keresztül éri el a DAC optikai bemenetét. Koax is opció, de még nem próbáltam. A bridge CCDH-575-ökkel újraórázza a bemenő USB jelet és galvanikusan leválasztja a PC-ről, szintén lineáris tápról megy.
A DAC és a rajta lévő fejes erősítő unbalanced. A monitorok az erősítő preamp RCA kimenetére vannak kötve, ezen megy a hangerőszabályozás is.
A probléma az, hogy monitorokon a PC-s ágon jól hallható valami valami cicergő zaj a középtartományban (vagy legalábbis ott feltűnő), aminek a másik ágon és a fejeseknél semmi nyoma. Alapterhelésen is jelentkezik és nem függ az egérmozgástól sem.
A PC UPS-en keresztül kapja az áramot, ami ugyanarra fesz. védett elosztóra van kötve, mint amiről a lánc is működik. Ez sajnos egy adottság, messze van a legközelebbi fali csatlakozó és ha egy másik hosszabbítóval hozok áramot a láncnak, akkor is ugyanazon a körön lesznek. Abban biztos vagyok, hogy nem a DAC és az AMP illetve az ezekkel közös föld a gond, mert az RPi-s ágon semmi jele a zajnak. Ugyanezen okból nem gondolnám, hogy a single-ended RCA bekötéssel lenne a gond.
Nem teljesen értem, hogy ha fejeskimentről hallgatom a PC-t, akkor miért nem hallható a zaj.
Lehetséges, hogy az APC elosztó a hunyó?
Holnap ideiglenes áthúzok egy hosszabbítót a monitoroknak egy másik fali aljaztból és úgy is kipróbálom.
Van esetleg más ötlet?Előre is köszönöm,
M. -
Molydeus
őstag
válasz Molydeus #59908 üzenetére
Valószínűleg ez egy többször körbejárt történet, de gondoltam, megírom mi lett a vége.
Abból kiindulva, hogy ha az USB bridge-en keresztül jönne a PC felől a zaj, akkor azt a fülesen is hallanom kellene, a tápoldalt teszteltem tovább.
Első körben a PC aljzat mellettibe dugtam egy elosztót, de a ugyanúgy jelentkezett. Ezután kipróbáltam két másik aljzatot a szobában és így megszűnt a cicergés. Úgy néz ki, hogy mindegy, hogy fesz.védett elosztót vagy simát használok, szerencsére egyiknél sem jelentkezett újra a zaj.
Eddig még sosem találkoztam ezzel a jelenséggel, vagy csak nem tűnt fel, de ez lenne a földhurok?M.
-
Molydeus
őstag
válasz Degeczi #59946 üzenetére
Könnyen lehet, hogy PC táp okozta, én is tápoldalra gyanakodtam, mert ugyanazon a láncon fejessel nem hallani a zajt, csak a monitorokon.
A földhurok tényleg csak kérdés szinten merült fel, mert olvastam már róla, de eddig nem volt semmi hasonló jelenség, amivel találkoztam volna. Érdekelt, hogy erről van-e szó.Pl a DAC habár optikán kapja a hangot, de a tápot USB-ről?
Nem, ennyire azért nem vagyok saját magam ellensége.
Igyekeztem minél jobban elszeparálni a PC-s zajoktól, de másodlagos forrásként szükségem arra is.
Az USB bridge egy lineáris tápról megy. Eleve ezért is került a láncba, hogy amikor nem a dedikált "zenei" forrásból jön jel, hanem a PC-ről youtube, játék, akármi, akkor egyrészt meglegyen a galvanikus leválasztás, másrészt rakja rendbe az USB csomagok ütemezését (ennek a hatása lehet színtiszta placebo, de ha már amúgy is belekerült...), harmadrészt ne kelljen az DAC USB-t átdugdosni, hanem mehessen optikain vagy koaxon a PCM.
Magánál a DAC-nál a gyári tápot használom, ha jól tudom, ennél a típusnál (Liquid Spark) nem opció az USB táplálás. Nem egy nagy kaland amúgy, sima 12V-os, kapcsoló üzemű adapter.
USB-n csak digit jelet kap a DAC a másik forrásból, az RPi4-ről, ami szintén lineáris tápról megy.M.
-
Molydeus
őstag
válasz lezso6 #59948 üzenetére
Nincs powerline, a vezetékes háló UTP-n megy.
Nem nagyon értek a villanyszereléshez, de amikor vettük a lakást átnézte egy szakember a családból, nem volt gond.Egy ideig közvetlenül volt összekötve a PC alaplapi optikain a DAC-kal, de valahogy nem volt az igazi, olyan "tompán" szólt a fejesekkel, utána jött az USB bridge. Még ezzel is jobb koaxon a hang, mint optikain.
M.
-
Molydeus
őstag
válasz lezso6 #59950 üzenetére
Csak a monitorokat raktam át másik fali aljzatba dugott elosztóba, minden más maradt a helyén.
Az lehet, hogy az optikait a win butította le. Korábban, még az RPi előtt, a PC volt USB-n a DAC-ra kötve, de szinte kizárólag wasapi-n hallgattam zenét, abba meg nem dumál bele a win. De jogod, majd kipurgálom a "javításokat".@PuMbA,
Én is minőségi tápokat használok, a kérdéses PC-ben egy seasonic gx650 van, aztán látod, mégis lehet probléma.:/Köszönöm mindenkinek a segítséget és az ötleteket!
A legfontosabb, hogy lett megoldás.M.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Bundle topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- BestBuy topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok