- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot, ilyen gép nem sok van kishazánkban...
-
Veriakilis
senior tag
Igen igazad van.
És érdekes módon a heatpipe a hő (felesleges energia) elszállításához,- távolba szállításához - pont a ennek a hőnek az energiáját használja fel az elszállításhoz.
Érdekes, nem, ha mi mondjuk egy autót odébb tolunk, akkor ahhoz saját energia befektetésre van szükségünk.
A heatpipe viszont az elszállítandó felesleges energiát (a megemelkedett hőmérsékletet) használja arra, hogy ezt az energiát (ezt a "hőmérsékleti plusszot") elszállítsa.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Igen, fejjel lefelé is működik!
Általában mindegy, hogy milyen irányban működik a heatpipe.
Amelyiknek kapilláris réteg van a belsejében, annak egészen biztosan nem számít az irány.
Vannak még hornyolt heatpipe-ok is de szerintem ezeknek sem számít az irány.Ha valaki házilag készít olyan heatpipe-ot, ami egy sima réz cső, benne pár ml folyadék (pl.:víz) akkor az,- mivel a cső belső fala sima - csak akkor működik megfelelően, ha alul van a hűtendő rész (pl.: processzor, stb...), és felül van a hűtőborda.
Egy ilyen csőben csak lefele tud folyni a folyadék.Viszont mint fent írtam a kapilláris rétegben felfele is tud 'haladni' a folyadék (gyári heatpipe-ok általában ilyenek, vagy hornyoltak),- gondolom általános iskolában demonstrálta a fizika tanár, hogy egy egész vékony (kisebb mint 1 mm,- pl.: 0,2-0.3 mm átmérőjű) kis üveg csövet vízbe mártva a csőben feljebb 'kúszik' a víz szintje, mint a folyadék, amibe belemártotta.
A növényekben, fákban is emiatt a hatás miatt halad felfele a folyadék.
Plusz a heatpipe-ban a nyomás különbség is segíti a folyadékot abban, hogy a hidegebb hely felől a kapilláris rétegben a melegebb hely felé áramoljon.
A hőt leadó meleg részen elpárolog a folyadék, a légnemű (gőz) átszáll a hideg oldalra, ahol lecsapódik a kapilláris felületen, majd a kapilláris rétegben visszaáramlik a hőt leadó részhez, és ezzel bezárolt a heatpipe köre.
És ez prímán működik akkor is, ha fent van a hűtendő rész (pl.: processzor), és lent van a hűtőborda.Remélem érthetően fogalmaztam.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Vannak még akik nem csak a kész hűtőket vásárolják,- és utána gyönyörködnek benne, büszkék rá - hanem barkácsolnak is?
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot!
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #256 üzenetére
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Bagira01 #254 üzenetére
Tisztelettel kérem a moderátort, hogy ebben a topikban szereplő linkeket, amik ide hivatkoznak:
http://www.raktarprg.hu/heatpipe/index.html
erre a hivatkozásra módosítsd:
http://www.heatpipes.tk/
Ide lett átköltöztetve a gépemről készült oldal, amiről ez topik szól.
Előre is köszönettel:
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
UP!
-
Veriakilis
senior tag
Nem tud valaki olyan helyet, ahova domain-szerűen fel tudnám tenni a topikom régi oldalát a HEATPIPE-PROJEKT-ről?
Lehetőleg olyan kéne, ami nem szűnik meg, és nincsenek felesleges reklámok!
Segítséget előre is köszi!
Feltenném a régi oldalam megújítot változatát.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot!
-
Veriakilis
senior tag
Van aki hasonló projektet épít?
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot, hátha más is foglalkozik néma hűtéssel!
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #237 üzenetére
Azon gondolkodom, hogy továbbfejlesztem a heatpipe-os hűtésemet.
Arra gondoltam, hogy felteszek a procin levő blokkra még egy heatpipe-os hűtőbordát.
Egy passzívat persze... -
Veriakilis
senior tag
Boldog új évet kívánok mindenkinek!
-
Veriakilis
senior tag
Majd egyszer lehet, hogy építek egy vizes hűtést is...
A heatpipe-os hűtést olyan irányban lehetne fejleszteni, hogy kevesebb hőlépcső legyen.Nálam sajnos elég sok hőlépcső van: processzor-heatpipeblokk-heatpipeok(4db)-felső heatpipeblokk-felső hatalmas réztömb-és végül az alu hűtőbordák.
Ez akárhogy is számolom 5 hőlépcső...
Jó mondjuk a blokkok (alsó, és felső), és a hőátadó nagy réztömb felülete elég nagy ahhoz, hogy ne vesszen el olyan sok hő, de kevesebb hőlépcsővel azért biztos jobb lenne.
Ha most kéne egy ilyen heatpipe.os néma gépet építenem, azért sok mindent másképp csinálnék.
Kevesebb hőlépcső lenne, meg lehet, hogy szétszednék egy olyan gyári heatpipe-os hűtőt, ahol a heatpipe-ok közvetlenül érintkeznek a processzorral.
A heatpipe-ok ha elég hosszúak, akkor közvetlenül, vagy max. egy vörösréz tömbön keresztül adnák le a hőt a külső bordáknak.Egyébként, ha megnézed a fenti utolsó tesztet, akkor ha külső ventilátorral hűtöm, elég jó eredményeket produkál a rendszer.
Egyszer kipróbálnám a mindenkori csúcs-procival, és alaplappal.
Mondjuk egy leendő 6 magossal...
Csak sokba kerül sajnos...Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
CPT.Pirk #212 üzenetére
"Elgondolkodtam HP-s hűtés építésén. Szekrényemben [link] lenne lehetőség, hogy kivigyek pár hőcsövet a prociról jobbra át a szekrényen ki a levegőre, csak nem tudom, mekkora bordára lenne szükségem. Proci sem egy kazán, Athlon2 3.4Ghz-en, lehet kb. 60W lehet, régi alcomp bordám minimális ventilációval elviszi, de jobb lenne, ha ki tudnám vinni a szekrényből a meleget."
Szia!
Érdekelne, hogy mi lett a projekteddel?
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Úgy néz ki, hogy jól működik az aldomainenen az oldal.
-
Veriakilis
senior tag
Új címre költözött az oldalam
Nemsokára átiratom a Moderátorral az összes régi oldalra vonatkozó linket, csak előbb összeírom, a linkek helyeinek #sorszámát.
Az új HEATPIPE PROJEKT oldal teljesen megegyezik a régivel!Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Valószínűleg muszáj lesz áttennem az oldalamat másik domainemre, mert a jelenlegi inviteles domainem meg fog szűnni, mert szolgáltató váltok...
Azt kérdezem a Moderátortól, hogy ha átrakom az oldalamat a http://www.raktarprg.hu/heatpipe/index.html helyre, akkor megoldható-e, hogy a topikban az összes régi linket erre az újra frissítsük?
Köszönettel: Veriakil
-
Veriakilis
senior tag
Nem értem, hogy a mai alacsony hőtermelésű processzorok idelyéban miért olyan kicsi a passzív hűtők piaca?
Jó,- sok kisgyerek azt élvezi, hogy kivilágítja a ventilátorokat a gépében, és abban gyönyörködik...
De a ventilátornak akkor hangos, ha kivilágítják... -
Veriakilis
senior tag
Na, akkor a kijavított táblázat (a passzív IDLE is pontos most már):
ami viszont sokat mondó, az a következő:
CPU IDLE Passziv: 25 CPU Full Aktív: 32 32 - 25 = 7 C fok
CORE 1 IDLE Passzív: 41 CORE1 FULL Aktív: 44 44 - 41 = 3 C fok
CORE 2 IDLE Passzív: 43 CORE2 FULL Aktív: 46 46 - 43 = 3 C fok3 C fok különbség van a Core1-2 hőmérsékletében az IDLE passzív, és a Full Aktív között, a CPU kupakján ez 7 C fok különbség.
Szóval alig van hőmérséklet különbség a processzormagon a passzíc IDLE, és az aktív full 100%-os terhelés mellet. Ez nem semmi!
Veriakilis
[ Módosította: Thrawn ]
-
Veriakilis
senior tag
A passzív IDLE értékei magasabbak mint a táblázatban, mert nem vártam meg az 1 órát, amíg eléri a gép az "üzemi hőmérsékletet" IDLE-ben.
Passzív IDLE tehát:
CPU: 25 C fok
Core1: 41 C fok
Core2: 43 C fokLátható, hogy nagyjából 10 C fokot számít, ha ventilátorral aktívvá teszem a heatpipe-os passzív hűtőrendszert.
CPU full: Passzív: 40 Aktív: 32 -> 40 - 32 = 8 C fok
Core1 full: Passzív: 55 Aktív: 44 -> 55 - 44 = 11 C fok
Core2 full: Passzív: 56 Aktív: 46 -> 56 - 46 = 10 C fokCPU IDLE: Passzív: 25 Aktív: 18 -> 25 - 18 = 7 C fok
Core1 IDLE: Passzív: 41 Aktív: 31 -> 41 - 31 = 10 C fok
Core2 IDLE: Passzív: 43 Aktív: 34 -> 43 - 34 = 9 C fokÓriási tartalékok vannak a rendszeremben!
-
Veriakilis
senior tag
Készítettem egy tesztet, hogy mit tud a psszzív hűtésem, ha aktív módban használom egy 12 cm-es ventilátor segítségével, és ezt az eredményt kaptam:
Annyit hozzáteszek, hogy a szobahőmérséklet 21-22 C fok,- a 18-22 C fokos CPU hő az érzékelő pontatlanságának a következménye lehet, mert léghűtéssel nyilvánvaló, hogy nem lehet szobahőmérséklet alá hűteni semmit sem.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
greeneye166 #207 üzenetére
Litze huzal nem ilyen rézháló, mint amit a heatpipe-ban találtál?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
greeneye166 #207 üzenetére
"Finom rézháló van hengerré formálva 1,5-2mm átfedéssel és ez van belehúzva a csőbe.
Az átfedés nincsen forrasztva!"Mit értesz átfedésen?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
greeneye166 #204 üzenetére
Mikor folytatod a leírást?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
greeneye166 #202 üzenetére
Jónak tűnik a terved.
A hőcsőblokknál a te módszereddel tervezek fúrni, annyi kiegészítéssel, hogy a két összeszorított tömb közé tennék egy vékony (~1mm) alulemezt is a fúráskor. Ezzel a megoldással két dolgot akarnék elérni. Az egyik, hogy a puha alumínium egy kicsit vezesse a fúrószárat a két rézkocka között, a másik, hogy a fúrás után az alu-t kiszedve a rézben nem teljes félkörök keletkeznek és talán így jobban összeszorítható a heatpipera a cucc. Szerinted működhet?
Szerintem elég sok az az 1 mm-es alulemez vastagság.
Így 1 mm rés lesz a blokk két oldala között, és a heatpipe-ok csak közvetlenül allulról kapják a processzor hőjét.
A blokk felső része nem érintkezik így a blokk alsó (proc. felőli résszel) részével, és nem lesz hőátadás az alsó-felső blokkrészek között.
Esetleg 0.5 mm-es lemez jó lehet, vagy többszörösen összehajtogatott alufólia,- így pontosan tudod szabályozni a blokkok közti rést, és ilyen kis résnél már enged annyit a heatpipe anélkül, hogy maradandó alakváltozást szenvedne, hogy nyugodtan összeszoríthatod a blokk két oldalát.Milyen heatpipe-ot robbantottál fel?
Hogyan "sikerült" felrobbantani?
Nem tudsz képeket feltenni a belsejéről?Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
greeneye166 #200 üzenetére
Köszönöm.
Az az igazság, hogy ha lenne plusz időm,- ami nincs - akkor ki tudnám próbálni, hogy mit tud a házi heatpipe, mert vennék egy másfél méter hosszú átmérő 8 mm-es lágy, vagy kemény (mindegy, mert egyenesre van szükség, tehát nem kell hajlítani) vörösréz csövet, amiből kijönne a 4 darab 300 mm hosszú heatpipe, amiket betehetnék a jelenlegi conrad-tól vásárolt gyáriak helyére, és már indulhatna a gyári-házi heatpipe verseny.
Azt javaslom, hogy az enyémtől némiképp eltérően a 4 db külső hűtőbordába marassál bele keresztben egy fél körívnyi hornyot, és abba tegyél egy 400-500 mm hosszú heatpipeot keresztben.
Így nem kell a hatalmas vörösréz tömb, ami összeköti az alumínium bordákat keresztben, és két hőlépcsőt megspórolsz vele...
Akkor már csak a processzor és az egyik alumínium borda közé kell építened valami hasonló heatpipe-blokkot, mint amit én is készítettem.
A keresztben levő egy vagy akár több lehet több is heatpipe, pedig szétosztja a proci blokkja által szállított hőt a többi alubordára.Remélem érthetően fogalmaztam.
Sok sikert az építéshez, és majd számolj be a fejleményekről!Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Az invitel megváltoztatta a statikus internet-kapcsolathoz tartozó tárhelycímeket.
Ez érinti az én oldalamat is...
Ezután http://www.raktarprg.hu/heatpipe/index.html címen található az oldal.
Viszont nemsokára felteszem inkább az oldalt a saját domainem-re aldomainként.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Milyen új intel alaplapot ajánlotok a jelenlegi P5W-DH-Deluxe helyett?
A lényeg az, hogy a processzortól felfele nem lehet hűtőborda, mert az nem fér el a heatpipe-os hűtés alá.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot.
Azon gondolkodom, hogy lassan újra kéne pasztázni a heatpipe blokkokat.
Milyen pasztát ajánlotok?
Vörösréz érintkezik a krómozott heatpipe-okkal, és vörösréz a processzorral, plusz vörösréz-vörösrézzel.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Érdekes, hogy a jót milyen hamar megszokja az ember.
Szoktak hozzám hozni gépeket, hogy javítsam meg, vagy rakjak rá op. rendszert.
Egészen elképesztő hangja van az átlag számítógépnek,- olyan mint ha egésznap mellettem menne egy porszívó.
De még a néha bekapcsolt laptop, ami azért halknak mondható is hangosnak tűnik a néma számítógép mellett.
Nem bántam meg, hogy megépítettem a 0dBA-s számítógépemet, mert egészen más érzés a hangtalan gép mellett ülni, mint egy porszívó mellett.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Még a leghalkabb laptop sem versenyezhet a gépemmel:
A laptop HDD-nek is van hangja, de a Scythe Quiet Drive-ban már nincs...
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Quiksilver #188 üzenetére
Ha most állnék neki egy új 0 dBA-s gépnek, akkor sok mindent másképp készítenék el.
Olcsóbb lenne jóval.Az első prototípus mindig drágább.
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Quiksilver #188 üzenetére
A vörösréz 20-30 eFt.
Az alumínium bordák kb. 12 eFt.
A 4 db heatpipe: 4*3200 Ft = 12800 Ft
A Chieftek ház 17 eFt volt, ha jól emlékszem.
A Scythe Quiet Drive: 10 000 Ft.
A kis Samsung HDD 16 eFt.
FSP-ZEN 20 000 FtEz házzal együtt: 107 800 -117 800 Ft.
De ha a házat, és a HDD-t nem számolom, mert ugye az egy átlagos géphez is kell, akkor a hűtés/csendesítés ára:
84 800 Ft.
A vörösrézből viszont nem használtam fel mindent.
Veriakilis
-
-
Veriakilis
senior tag
Nemsokára készítek egy ventilátoros tesztet, hogy kiderüljön mit tud a rendszerem ha aktív hűtést kap.
Persze ez csak átmeneti lesz, mert a 0dBA-s rendszer tényleg néma marad.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Szia!
Gyári heatpipe-ot (pl.: Conrad) akarsz hajlítani?
Ha lágy-rézcsőből van a heatpipe, akkor hidegen is könnyen hajlítható.
A hajlítás rádiuszának megfelelő méretű köracélra, vagy csőre érdemes hajlítani egy satuban.A concad heatpipe-oknak a conrad oldalán megadják a legkisebb rádiuszt, amire még hajlítható.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Érdekes, hogy a laptop HDD-vel mintha hidegebb lenne a két Core...
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #166 üzenetére
Érdekes, hogy a kis Samsung laptop HDD-t használva 2-3 C fokkal alacsonyabbak a Core0-1 hőmérsékletek is a Desktop HDD (Maxtor) -hoz képest.
Valószínűleg ez kevésbé melegíti a környezetét...Mindenesetre érdekes...
-
Veriakilis
senior tag
Lehet, hogy sok munka volt a gépemmel, mire ilyen néma lett, de azért az megfizethetetlen, hogy nincsen hangja.
A kis hangszóróm tápegységének az 50Hz-es hangja hallatszik csak legfeljebb, de az is csendesebb, mint a falióra másodperc mutatója.
Meg aztán ha nem használom a hangszórót, akkor kihúzom a 220-ból.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Mostanában sok gépet hoznak hozzám XP telepítésre...
Ha windows telepítésre hoznak hozzám gépeket, akkor szörnyülködök csak igazán, hogy milyen rettenetesen hangos az átlag számítógép...
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
defiant9 #150 üzenetére
Igen jól olvastad!
Összecsavarozva fúrtam ki a heatpipe-ok helyét."mennyire volt nehéz/lett pontos, nem vezette el oldalra a fúró hegyét a rés?"
Nem volt könnyű, be lett fogva egy kis mozgatható satuba az összecsavarozott réz tömb(-ök), és egyikőnk ezt fogta stabilan, míg a haverom kifúrta a karos fúrógéppel.
Ráadásul az én otthoni karos fúrógépem éppen nem tud 50mm hosszot átfúrni, ezért a haverom gépét használtuk.
4-es fúróval elő-furatot csináltunk azért, hogy ne tudjon félre menni a furat a 8 mm-essel!
Ezután jött az átmérő 8mm-es fúró.
Mindegyik fúrásnál (4mm és 8 mm) kis olajos flakonból folyamatosan adagoltam a a furatokba gázolajat, mint kenő, és hűtő folyadékot,- mert színesfémet nehéz fúrni: kenődik, és könnyen megégeti a fúró végét.Minimális pontatlanságokkal (azért nem lett tökéletes, de jó lett) sikerültek a furatok, ez látszik a képeken is.
A heatpipe, és a blokk is vörösréz, így szerintem a hőtágulásuk is egyforma.
Pontosan a heatpipe átmérőjét fúrtam: 8mm-t.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
MrKentsfield #149 üzenetére
Köszönöm a gratulációt, és elnézést a késői válaszért, de sok dolgom volt.
-
Veriakilis
senior tag
Szerintem az a lényeg a hajlításnál a rádiuszon kívül, hogy nehogy élesen megtörjön a heatpipe.
Egy a megadott rádiusszal megegyező méretű köracélra hajlítsad rá szerintem,- akkor nem lehet baj.
De előtte kipróbálhatod ugyanakkora átmérőjű sima lágy-rézcsővel is a hajlítást,- gyakorlásként.Veriakilis
-
-
Veriakilis
senior tag
Üdv!
Lehet hajlítani.
A Conrad oldalán a keresőbe írd be, hogy heatpipe.
Ott el lehet jutni egy német - a gyártó - oldalára, ahol megadják a hajlítás rádiuszát is.
De valahol feljebb, ha jól emlékszem ebben a topikban már írtam valakinek, hogy mennyi a max. hajlítási rádiusz.Az átmérő 8 mm-es csövek 50W-ot tudnak.
Ebből 4 db már bőven elég.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
defiant9 #132 üzenetére
Vagyis te talán nem is a procin levő blokk két összecsavarozott réztömbje közötti hőmérséklet különbségre vagy kívácsi, hanem az processzoron levő hőfelvevő, és a felső nagy réztömbön levő (a heatpipe-ok másik végén levő) hőleadó blokk hőmérséklet különbségére?
Szerintem ott is 3-4 C fok lehet a különbség, de ez is kézzel saccolós "mérés".
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
defiant9 #132 üzenetére
Nem tudom pontosan megmondani.
Talán 3-4 C fok, de ezt is csak kézzel, saccolva tudom mondani...
Ehhez kéne egy infrás hőmérő, de sajnos nincsen.Annyit tudok mondani, hogy a processzoron levő blokk alsó és felső réztömbje közé is tettem hűtőpasztát (meg persze a heatpipe-okra is).
A két tömb elég erősen össze van csavarozva...Rudi szokta írni ha jól emlékszem, hogy egy-egy hőátmenet között akár 10 C fok is lehet.
De szerintem itt kevesebb lehet, mert nagy felületen érintkezik a két blokk, meg aztán azért ott van közöttük a 4 db 8mm-es átmérőjű heatpipe, ami viszont elviszi a hőt a felső vörösréz tömbön keresztül a gép oldalát alkotó nagy alumínium hűtőborda falra.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Alumíniumot fogkrémmel lehet szerintetek polírozni?
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Senki sem szól hozzá?
-
Veriakilis
senior tag
Mit gondoltok, az én rendszeremnél mennyit számíthat, ha lecserélem a pasztát valami jobb minőségűre?
Általában mennyit lehet hőmérsékletben nyerni egy-egy jobb pasztával?Nekem TS580-as paszta van jelenleg a hűtőrendszeren.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Próbálom buzdítani a fiatalokat, hogy annál azért ügyesebbek, mint hogy kiválasztanak egy jó proc. hűtőt, amit aztán büszkén 'felszerelnek' a processzorra, és ezt moddingnak, barkácsolásnak tekintenek.
Szerintem ennél azért többre vagytok képesek... -
Veriakilis
senior tag
Hamarosan elkészül az északi híd hűtése.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #121 üzenetére
Tud valaki olyan oldalt, és topikot, ahol komolyabb modding a téma, és nem csak az, hogy a boltban milyen hűtőt vásároljak, amit aztán egyszerűen rászerelek a processzorra?
-
Veriakilis
senior tag
Ötleteket várok az előző hsz-hez!
Ti hogyan hűtitek passzívan az északi hidat? -
Veriakilis
senior tag
Az északi hidat is ki akarom egészíteni pótlólagos heatpipe-os hűtéssel.
Az elképzelés már megvan,- hasonló, mint a processzoré.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Szia!
Tudok segíteni.
Heatpipe-ot a legegyszerűbb, ha a Conrad-tól veszel.
Csak be kell ütni a keresőbe a Conrad oldalán, hogy heatpipe, és már láthatod is a kínálatot.
3-8 mm-ig az átmérő, és 200-400 mm a hosszúság.Ezeket kell rábarkácsolni videokártyára a deli hidra és a HDD-re.
Kell még vörösréz rúd: ezt a Budapesti Jászberényi úton található Metalloglóbusban érdemes megvenni, mert ott a legolcsóbb.Ezeket méretre kell vágni, és kifúrni, majd menetet vágni az egyik oldalba (két lapos rézrúd darabot kell egymáshoz csavarozni).
Aztán keresztben ki kell fúrni mondjut 6mm-es fúróval a heatpipe-ok helyét.
Így talán könnyebb elképzelni: heatpipe blokkAztán mehet közé a heatpipe: heatpipe blokk
Na egy ilyen szerkezettel lehet összekötni a külső hűtőbordát (ami a gép egyik oldala), és a VGA-t, déli hidat, HDD-t.
Mindehhez kell egy kis műhely, ahol van karos fúrógép, satupad, fúrók, menetfúrók, fűrész, reszelő, stb...
Ha szeretsz barkácsolni, és nem okoz nehézséget a fenti szerszámok használata, akkor menni fog a gép építés.
Ha valami nem világos, akkor kérdezzél nyugodtan!
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Az északi híd/FET-ek hűtőrendszerére épített már valaki pótlólagos passzív hűtést?
Illetve tud valaki gyári hűtés-rásegítőt,- egyáltalán van ilyen?
Vagy inkább csak az működik, hogy a gyári hűtést leszedi az ember, és tesz rá egy tuningosabb gyári hűtőt, mint a ThermalRight északi híd hűtője?Csak az a baj ezzel, hogy ugye heatpipe-ok kötik össze az északi hidat a FET-ek hűtőjével.
Újabban meg a déli hidhoz is "lefutnak" a heatpipe-ok.
Így az egész hűtőrendszert kéne lecserélni.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Nekiállok megépíteni az északi híd pótlólagos heatpipőe-os passzív hűtését 1 db 6 mm-es heatpipe -al.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Kár, hogy sokan azt értik modding alatt, hogy vesznek egy jobbfajta heatpipe-os hűtőt, beszerelik a gépbe, aztán lefotózzák az egészet, és felteszik a hogy is néznek ki a gépeink topikba...
Vannak még azért modderek is?
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Jól vizsgázik a heatpipe rendszer ebben a foróságban is.
28-29 C fokos szobahőmérséklet mellett is csak 46-48 C fok a két core hőmérséklete.Veriakilis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen videókártyát?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged