Hirdetés

Nokia 8.1 - Annyira plusz, hogy már nyolc

A Nokai 8.1 ugyanaz a készülék, mint a Nokia X7, amit meg ugye a Nokia 7 Plus folytatásának szántak, így a Nokia 8.1-nek inkább van köze a felső középkategóriás modellekhez, mint a csúcsszériához.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció a kategóriaátlagnak megfelelő, az infra igen, az NFC nem hiányzik a palettáról. A Bluetooth 5.0-s verziószámú A2DP és energiahatékony protokollal, elérhető a VoWiFi és a VoLTE, vezeték nélkül pedig 802.11a/b/g/n/ac szabványon, két sávon kapcsolódik WiFi Direct, HotSpot és Display funkciókkal. A Cat.6-os LTE-nek megfelelő, maximum 300 Mbps letöltési sebesség mindkét SIM foglalatban elérhető, amennyiben nem bővítjük a 64 GB belső tárhelyet, amit egyébként külső tárhellyel is megtehetünk, mert a 2.0-s szabványú Type-C USB port az MTP mellett az OTG-t is ismeri.


[+]

A hívás hangminőségével semmi gond nem volt, navigálni pedig a földi hálózatok adataival kiegészítve a GPS rendszerén keresztül lehet, amibe besegít a GLONASS és a BeiDou is. Szenzorosan is rendelkezésre áll minden, van gyorsulásmérő, fény- és közelségérzékelő, tájoló, giroszkóp, hang- és mágneses szenzor. Éppen csak a hőmérséklet- és nyomásérzékelő maradt ki.


[+]

Az akkumulátor mérete azért egészen tisztességes, 3500 mAh-ból már boldogan kitelik egy teljes nap intenzív használat, elérhető az AI alapú, Android 9-es adaptív erőforrásfelhasználás is, amivel a gyártó egyenesen két napot ígér, ami normál használattal egyébként reális. Offline videózni olyan 14 órát tudtunk adott fényerő mellett. A böngészés is hasonló, vagyis megegyező eredményeket produkált, 14 és fél óra után kellett csak a töltőért nyúlni, ami 18 wattos teljesítmény mellett gyorsított eljárásban dolgozik. A mellékelt hálózati adapter 5V/3A, 9V/2A és 12V/1,5A értékekkel operál, Qi töltésre viszont normál tempóban sincs lehetőség.

Értékelés: Nokia 8.1
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A Nokia 8.1 mint a 7 Plus folytatása egyértelműen fejlődött. Az erősebb és tényleg nagyon aktuális Snapdragon 710 mellett került bele FM-rádió, magasabb felbontású előlapi kamera, a hátlapi rendszerből mellőzték a kevésbé meggyőző telés szenzort, összességében pedig egy jól használható, kellemes megjelenésű, korszerű és korrektül felszerelt készülék. Az anyagminőség továbbra is példás, noha a hardveres kezelőgombok szerintem lényegesen laposabbak és lötyögősebbek az elvártnál, az eszköz jól össze van rakva, rendben van az üzemidő, van gyorstöltés, NFC és up to date gyári szoftver. Csak, hát ezért az összegért, de sokkal olcsóbban is elérhető a csúcsteljesítmény, komplexebb szolgáltatáscsomag vagy mindig aktív AMOLED panel. Hozzá kell tenni azonban, hogy a megjeleníts minősége így is kifogástalan, magas fényerővel és megfelelő felbontással. De 149 ezer forintért lehet kapni Xiaomi Mi 8-at, Pocophone F1-et, OnePlus 6T-t, Meizu 16th-ot, Huawei Mate 20 Lite-ot, Honor Playt vagy 8X-et, minimális ráfizetéssel pedig egy-két éves A-brand csúcsmodelleket is. A Nokia 8.1 tulajdonképpen tetszett, kifejezetten jó kamerákkal és videórögzítéssel. Nem történik semmi, ha valakinek pont a 8.1 jön be és megveszi, de a konkurencia ismeretében érdemes szem előtt tartani, hogy van kedvezőbb ár/érték arányú alternatíva. Ez így drága, de legalább nem rossz.

Nokia 8.1

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Januárban érkezik Magyarországra a Nokia 8.1

  Az európai boltok polcaira már nem jut el idén a 7 Plus utódja, viszont megvan a hazai ár is.

 • Bemutatkozott a Nokia X7

  Minden valószínűség szerint 7.1 Plus néven fog nálunk piacra kerülni az a készülék, amit ma Kínában mutatott be a HMD.

 • Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél

  Ezúttal jó irányba halad a nosztalgiavonat: az új Nokia 8 gyönyörű, villámgyors, lényegre törő és igyekszik minden fontosat biztosítani. Kár, hogy késve érkezik az állomásra.

 • Nokia 1 - go, Android, go!

  A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Hirdetés