Hirdetés

Nokia 8.1 - Annyira plusz, hogy már nyolc

A Nokai 8.1 ugyanaz a készülék, mint a Nokia X7, amit meg ugye a Nokia 7 Plus folytatásának szántak, így a Nokia 8.1-nek inkább van köze a felső középkategóriás modellekhez, mint a csúcsszériához.

Hirdetés

Multimédia

A hátlapi kamerák számszakilag ugyanazt tudják, mint a Nokia 7 Plus szintén Zeiss fémjelzett kettős kamerarendszere, viszont a 13 megapixeles telés szenzor helyett a másodlagos kamera ezúttal csak a mélységadatok begyűjtésére szolgál. Ez annyiban nem nagy gond, hogy a 7 Plus zoom fotói nem voltak éppen hibátlanok, cserébe a Nokia 8.1 f/1,8 rekeszértékű, 12 megapixeles főkamerája kapott optikai képstabilizálást is a dual pixel PD autofókusz mellé. Fizikailag balra mellé pedig kéttónusú LED segédfényt. Az előlapi modul viszont új, a 8.1 szigeteken egy 20 megapixeles, f/2-es szenzor nyaral, különösebb extra képességek nélkül.


[+]

A szoftver a megszokott, a beállításokkal kezdődő ikonsorban első helyen a Google Lens aktiválható, van összesen három darab AR-matrica, egybites retusálás (Be/Ki), kép a képben és kettős felvétel mód (mindkét oldalon készül kép, úgynevezett bothie), lehet időzítőt állítani és kapcsolgatni a segédfényt. Az exponáló fölött lapozva válthatunk módot, balra Pro, Élő bokeh, panoráma és 1:1 képaránnyal, jobbra pedig sima videofelvétel, valamint gyorsított és lassított mozgókép. A professzionális mód annyira nem komplex: a fehéregyensúly sematikusan módosítható, van manuális fókusz, az érzékenység 100 és 1600 között állítható, a zársebesség 1/500 és 4 tartományban, míg az expozíciókorrekció +/- 2 lehet. Az automatikusan is dolgozó HDR-t a beállításokba dugták.


[+]

A képek határozottan szépek, a vacak idő ellenére a színek élénkek és valószerűek. A portré mód is rendben van, a háttér elmosásának mértékét manuálisan állíthatjuk, hogy Bone123 jobban kiemelkedjen a háttérből, vagy éppen kevésbé. A téma elhatárolása aránylag pontos és definiált, bár a sötét sapka sokat segít az algoritmusnak. A szoftver sokkal kevésbé próbálja eltüntetni a zajt, ami így általában bőven marad, cserébe részletek is. A vonalélesség és a dinamika is rendben van, bár az idő nem volt kedvező, a HDR tényleg csak indokolt esetben avatkozik be. Lencsetorzítás vagy kromatikus aberráció nincs, és este vagy szegényes megvilágítás esetén is képes értelmes képalkotásra, de nem az impresszionista fajtából.

Videózni 1080p és 4K minőségben is lehet, de csak 30 fps sebességgel. A mozgókép szintén nagyon rendben van, a stabilizálás érezhető, kivéve a 4K felvétel esetében, mert ott nincs; a fókusz stabil és képben van, az OZO Audio térhatású hangrögzítés pedig egyrészt tényleg térhatású, másrészt rendkívül tiszta és valóságos. A gyári lejátszó elég fapados, de gond nélkül kezeli a 4K tartalmakat H265-ös kódolásban, a legtöbb formátumot, illetve ha van felirat, automatikusan megjeleníti, de méretet állítani, vagy kikapcsolni nem tudjuk. Az AC3 hang nem megy. A Netflix viszont igen, ráadásul magas felbontásban. A Widevine biztonsági szintje L1.

A Google Play Zene természetesen elbánik a veszteségmentes formátumokkal, logikusan és számos szempont szerint rendezi a helyben tárolt tartalmakat és hangszínszabályzót is biztosít. A monó multimédiás hangszóró kissé dinamikátlan, a magasak kényelmetlenül élesek, mélyek nincsenek, recsegni éppen nem recseg, de összességében nem igazán kellemes hallgatni. Füles nélkül ezen a hangszínbeállítások módosítása sem sokat segít.


[+]

Fülhallgatóval viszont jelentősen javul az élmény, de nem azzal, amit a Nokia a készülék mellé csomagolt. Alapvetően nem rossz, például kifejezetten kényelmes, de telítetlen, üres és súlytalan az egész. A mélyhangkiemelő például semmi érzékelhetőt nem csinál, a térhatás is nagyon harmatos, de éppenséggel hallgatható. Ahogy az FM-rádió is, ami az elődmodellel ellentétben a 8.1-be belefért. Az van, hogy az eszköz nem zenehallgatásra termett, de azért nem használhatatlan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Januárban érkezik Magyarországra a Nokia 8.1

  Az európai boltok polcaira már nem jut el idén a 7 Plus utódja, viszont megvan a hazai ár is.

 • Bemutatkozott a Nokia X7

  Minden valószínűség szerint 7.1 Plus néven fog nálunk piacra kerülni az a készülék, amit ma Kínában mutatott be a HMD.

 • Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél

  Ezúttal jó irányba halad a nosztalgiavonat: az új Nokia 8 gyönyörű, villámgyors, lényegre törő és igyekszik minden fontosat biztosítani. Kár, hogy késve érkezik az állomásra.

 • Nokia 1 - go, Android, go!

  A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Hirdetés