Hirdetés

Nokia 8.1 - Annyira plusz, hogy már nyolc

Külső, kialakítás

A Nokia 8.1 optikailag nem érződik túl magas vagy hosszúkás készüléknek, pedig számszerűleg 154,8 x 75,76 x 7,97 milliméter, ami egyáltalán nem kompakt és főleg nem keskeny. A 18,7:9 arányú, 6,18 hüvelykes, egyébként Full HD+ felbontású IPS panel viszont teljes egészében sosem látszik, mivel a szenzorsziget maszkolása nem tüntethető el. Érdekes megoldás, hogy ugyan van szenzorsziget, az lényegében nem látszik és esélyünk sincs olyan beállítást találni, amivel láthatóvá tehetnénk, mert nincs. Így olyan hatást kelt, mintha a felső káván kétoldalt lenne megjelenítve az állapotsáv, ami amúgy jól néz ki, csak a panel alsó és felső sarkainak íve nem szimmetrikus. Ettől optikailag olyan, mintha a készülék lefelé keskenyedne. Ez engem például jobban zavar, mint amennyire egy noccs zavarna.


[+]

A 408 ppi pixelsűrűségű panel egyébként szép képet mutat, a karakterrajzolat definiált, a színek élénkek és aránylag jól kalibrált a hőmérséklet is. A valamivel kékesebb beállítást sematikusan módosíthatjuk, de alapól dinamikus, ami alkalmazkodik a megjelenített tartalomhoz. Ezen kívül van Alap, Mozi és Élénk is. A maximum fénysűrűség több, mint kielégítő, direkt megvilágításban szorult bele egy kis extra is, plusz a panel kevéssé tükröződik, így napsütésben is jól látható a tartalom, éjszaka sem süti ki az ember szemét. A kontraszt viszont nem kiemelkedő, ettől függetlenül nagyon szép a kép, a betekintési szögek pedig feltűnően tágak a technológiához képest.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nokia 8.1 Meizu 16th Xiaomi Mi 8 Pocophone F1 OnePlus 6T
Képátló 6,18 hüvelyk 6,00 hüvelyk 6,21 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,41 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2280 1080 x 2160 1080 x 2248 1080 x 2246 1080 x 2340
Technológia IPS LCD Super AMOLED Super AMOLED IPS LCD Optic AMOLED
Fehér fényerő 567 / 693 nit 460 nit 533 / 748 nit 466 nit 430 / 576 nit
Fehér fényerő (min.) 4,6 nit 1,7 nit 3,4 nit 0,9 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0,45 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit 0 nit
Kontrasztarány 1260:1 végtelen végtelen 1664:1 végtelen
Színhőmérséklet 7630 K + kézi 7584 K + kézi 7148 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 7880 / 6708 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzot?


[+]

A kijelző körül és alatt maradt némi holttér, a helykihasználás viszont előnyös. A Nokia márkajelzés alulra került, fent pedig 20 megapixeles előlapi kamerának, beszédhangszórónak, illetve fény- és közelségérzékelő szenzoroknak ad helyet a rejtett szenzorsziget. Ami alapvetően nem egy apró fajta, de ez ugye nem nagyon látszik. A keret fém és annak is látszik, az ezüst díszcsík viszont csak a közepén fut végig, az előlaphoz és a szintén üveg hátlaphoz a készülék színével megegyező sávot köz beiktatva kapcsolódik. Antennakilépesek csak az alsó és a felső élen vannak, igen diszkrét kivitelben.


[+]

A keret jobb oldalán a díszcsíkkal megegyező színű, fém hardveres kezelőgombokat érünk el, már ha tudjuk, hol keressük őket. A hangerőszabályzók és a bekapcsológomb alig emelkedik ki a keret síkjából, nehéz őket kitapintani, viszont hallhatóan és érezhetően lötyögnek. Így kicsit kényelmetlen nyomkodni őket. A másik oldalon a SIM-tálca süllyed egy milliméterre a keretbe, amire egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát pakolhatunk, vagy egy további SIM-et az elsődleges mellé. Felül egy zajszűrő mikrofonba és a jack csatlakozóba botlunk, alul pedig a monó multimédiás hangszóró, a beszédmikrofon és a Type-C USB port tátong.


[+]

A hátlap nagyon egyszerű és letisztult, alul Android One jelzet, középen vertikális márkajelzés, fölötte pedig a szintén függőleges elrendezésű Zeiss kamerarendszer látható, balra pozicícionált, kéttónusú LED segédfénnyel, ami eléggé kilóg a síkból, következésképpen tud billegni a készülék, ha asztalon nyomkodjuk. A mi modellünk acél és kék színű, mint minden üveg burkolatú készülék, ujjlenyomatosodik, de nem vészes és meglepően jól tapad. Viszont az alapvetően alig érzékelhető törés az üvegben, ami tényleg csak egy nagyon minimális ívet ad a hátlapnak, előbb-utóbb látható lesz, mert tok híján karcolódik kicsit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Januárban érkezik Magyarországra a Nokia 8.1

  Az európai boltok polcaira már nem jut el idén a 7 Plus utódja, viszont megvan a hazai ár is.

 • Bemutatkozott a Nokia X7

  Minden valószínűség szerint 7.1 Plus néven fog nálunk piacra kerülni az a készülék, amit ma Kínában mutatott be a HMD.

 • Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél

  Ezúttal jó irányba halad a nosztalgiavonat: az új Nokia 8 gyönyörű, villámgyors, lényegre törő és igyekszik minden fontosat biztosítani. Kár, hogy késve érkezik az állomásra.

 • Nokia 1 - go, Android, go!

  A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Hirdetés