2019. január 16., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia 1 - go, Android, go!

A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Hirdetés

Kialakítás, megjelenítés, tartozékok

A HMD Global által feltámasztott Nokia brand tavalyi performansza nem igazán volt meggyőző, noha a feljebb pozicionált készülékek esetében érezhető volt az igyekezet. A Nokia 6 és 8 már korrektnek volt tekinthető, az árak konszolidálódásával pedig érvényes ajánlatokká váltak, a Nokia 7 Plus pedig egyenesen tényező a középkategória felső szegmenségben. A Nokia 1 viszont néhány éve is kínos lett volna papíron, amin egyrészt az árszint próbál szépíteni, másrészt az Android 8.1 könnyített verziója, az Android Go.


[+]

A Google egyszerűsített és optimalizált rendszere kifejezetten a nagyon szerény hardveres képességekkel rendelkező, de költséghatékony mobilokat próbálja tűrhető felhasználói szintre emelni a kompakt és kevésbé erőforrásigényes rendszerrel. Az alkalmazások számottevően kevesebb helyet foglalnak, a tárhely- és memóriamenedzsment a szűkös lehetőségeknek megfelelően szigorú, az alapszolgáltatások viszont elérhetőek. Lassan ugyan, de viszonylag biztosan.


[+]

A készülék megjelenése is igazodik a kategóriához, viszont a Nokiának mindig erőssége volt az anyagminőség és a nem túl izgalmas, de minden körülmények között elfogadható formaterv. A Nokia 1 is inkább csak egyszerű, mint vacak vagy megmosolyogtató, a cserélhető, színes műanyag hátlapok, mármint az a kettő, ami elérhető (piros és mondjuk tengerészkék) pedig tipikusan nokiás megoldás. Az alkalmazott mattított felületű plasztik viszont kifogástalan minőségű. A hátlapot leszedve két darab nanoSIM-et és egy microSD kártyát passzíthatunk a készülékbe, mindet egyszerre. Mármint külön foglalat áll rendelkezésre a három kártya számára.


[+]

A 133,6 x 67,78 x 9,5 milliméteres, 131 grammos eszköz nem csúszik, nem koszolódik, a szerkezet a levehető hátlap ellenére stabil és integráns, viszont könnyű megkarcolni. Az élekre futó lekerekített hátlap kényelmes, a fehér részletek, mint a jobb oldalon található bekapcsoló- és hangerőszabályzó gomb, illetve az előlapi kávát keretező díszcsík pedig friss és kellemes megjelenést biztosít, mondhatni tökre nem gagyi. A hátlap leapplikálását bárhonnan meg lehet kezdeni, nem különösebben körülményes, ehhez képest rendesen tart és egyszerűen visszapattintható.


[+]

Az ergonómia teljesen rendben van, a kijelző felső harmada már nem esik annyira kézre, de összességében még mindig egy viszonylag kompakt valamiről beszélünk, noha a 4,5 hüvelykes, FWVGA felbontású kijelzőt igen bőven öleli körbe az előlap szerényen hasznosított része. Felül ez egy 2 megapixeles előlapi kamerában, fény- és közelségérzékelő szenzorban és beszédhangszóróban ki is merül, a Nokia felirat konszolidált, alig észrevehető, alul viszont nincs semmi, lévén a nem módosítható sorrendű virtuális navigációs gombok a megjelenítő aljára kerültek.

Kijelző-teszt
Mérés Nokia 1 Nokia 2 Xiaomi Redmi 5A HomTom HT17 Pro
Képátló 4,5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 480 x 854 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD TFT LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 270 nit 401 nit 474 nit 360 nit
Fehér fényerő (min.) 13,35 nit 5,6 nit 3,5 nit 12,3 nit
Fekete fényerő 0,14 nit 0,36 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1933:1 1114:1 1158:1 1094:1
Színhőmérséklet 7487 K 7923 K 7606 K + kézi K 14657 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A megjelenítés minősége igen gyenge, a panel maximum fényereje már csak számszerűleg is predesztinálja a kültéri láthatóság nehézkességét, ráadásul borzasztóan, de nagyon tükröződik is. A 854 x 480 pixeles felbontás 217 pixelt eredményez egy hüvelyken, ami egyébként nem is néz ki olyan rosszul, csak a fakó színek, a szűkös betekintési szögek és az erős tükröződés zavaró, a kontraszt viszont korrekt. A kalibráció szerencsére annyira nem elhibázott, mert módosítani rajta nem lehet, ahogy nagyjából semmi máson sem. A reszponzibilitással nincs baj, a rendszer válaszidejével annál inkább. Automatikus fényérzékelő és fényerő azért természetesen akad. Értesítési LED nem.


[+]

A hátlap valahogy roppant kiegyensúlyozott és egyszerű, sőt, határozottan vállalható. A felső harmad közepén elhelyezett fekete panelbe foglalt 5 megapixeles főkamerát és a viszonylag nagy, de szimpla LED villanót szintén fehér szegély keretezi, alább vertikálisan rendezett, fém Nokia felirat, a jobb alsó sarokban pedig hangszórónyílás látható. Az alsó élen elhelyezett microUSB csatlakozó és a hangszóró is fehér belsőt kapott, ami remekül harmonizál egyrészt a tengerészkék alapszínnel, másrészt az egész koncepcióval. A 3,5 milliméteres jack csatlakozót felül érdemes keresni.


[+]

A készülék jól össze van rakva, az anyag és a fogás is kellemes, könnyen kezelhető és a maga egyszerűségében esztétikus. Kissé ódivatú, de legalább konzisztens. A határozottan nokiás apró dobozban egyébként manapság szokatlan módon nem csak egy 1 amperes hálózati töltőfej és microUSB kábel található, de a 2150 mAh-s akksi is, ami így értelemszerűen cserélhető is. A kategóriától nem feltétlenül megszokott módon egyébként egy sztenderd kialakítású, mikrofonos, sztereó headset is lapul a pakkban. Meg indokolatlan mennyiségű papír.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.