Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A26 - csak a szokásos
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Mobil flották
-
Mobilarena
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kgymac
őstag
válasz
zsolt501
üzenetére
a lant a tg3.ko modul kezeli a g7-en. ennek benne kéne lennie a betöltött (buildelt) loaderben. sok esetben csak ext-ként van jelen, így azt be kell töltetni build előtt. tcrp-nél mindig kellett az ext megadás, bár a gépelősdi miatt elég volt az ext auto parancsot kiadni, így mindent megtalált. sajna, pocopico 7.2.2-nél abbahagyta, bár van még élő forkja, akár 7.3-ra is, ext-tekkel.
a buildnél azért volt neted, mert a tinycore behúz néhány modult, míg a buildelt img csak akkor, ha benne van alapból a modulok között.
elsőnek a friend szokott indulni, ha be van építve, ez ellenőrzi a syno kernel verzióit. ha belefér a builddal készítettbe, akkor simán elindul, ha van újabb update vagy upgrade a syno-n, akkor meg a build felület indul. a problémája is ugyanez: nem tudja a kapott vagy beállított ip-t,
csak a konfix xml-ben lévő, még tinycore alatt eltároltat tudja megjeleníteni. ha más a mac addr az xml-ben, mint a kártya fizikai mac-je (amit a tiny is használ), akkor máris más lesz a kiosztott ip.
ha nincs betöltve insmoddal a tg3 modul, akkor meg eszköz sincs, nem hogy ip-t kérjen a routertől. ez ugyanaz, mint win esetén. ismeretlen hálókártya nem hálókártya, csak a kezelő driver megadása (inf betallóz vagy driver telepítés) és betöltése után fogja tudni használni az eszközt. addig csak ott van a pci sínen és lekérdezhető pár adat az eszközről. gyártó id, eszköz id, eszköz csoport (lan, lemezvezérlő, stb.). dsm alatt is van, community csomagból lspci, sudo után. -
kgymac
őstag
egyszer, pár napja. dsm7.1.1, ds3.9.5, magnetes torrent dht-vel, "itt" Q4. 3x állt le, mire letöltötte, az utolsó folytatás után 100% letöltés végén lett dupla. A ds listában csak egyszer volt, de folyamatként be lehetett ragadva (nem néztem, mert addigra végzett már). A letöltés végén megjelent a készek között, tartalom normálisnak tűnt, így végül kilőttem. Ez állt dupla torrent hibával. Visszaosztva kb. 10-15% lehetett, amíg normálisan ment (kb. 10 óra).
dht kikapcs óta normális minden, de csak nmag van.
Hasonló még bő 12-15 éve, korábbi zyxel nassal, populáris anyag esetén volt, ott "mérgezték" a letöltéseket. Ellenőrzés után javította a transmission, de kb. 10-15 ellenőrzés volt, mire lejött. -
kgymac
őstag
válasz
WinZol
üzenetére
elvileg csak 2 hdd-t támogat, ráadásnak nem a szokásos eszközök (/dev/sd? helyett /dev/sata1) jelennek meg.
Nálam a syno gyári certje is lejár 2026.06.01-én (1622), míg a 3622 2038-as.
local display-t tiltsd le, mert be fog telni a diszked, elég hamar.
tötölni is kézzel kell a file-jait, mc-vel, valamelyik @-cal kezdődő könyvtárból, mert a letiltás nem törli a már meglévő file-okat.
azonos file kiterjesztés, rengeteg file-lal, változó, de összességében nagy méret. kb. éve töröltem, így most passz.
3221-et nem tudtam működésre bírni eddig, csak a 1622-t, de az is egy hp t520-on fut, 1tb ssd, 4gb ram. ráadásnak kettő is. -
kgymac
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
legfrisebb biost szoktam használni, csak a tcrp volt hajlandó működni, de csak usb3-as portba dugott pennel. ráadásnak dva modellként fut, 7.1.1u1 (elvileg u4-ig menne tcrp-vel, csak pocopico abbahagyta, de petersuh forkolta, 7.3 is támogatott, bár nem próbáltam).
van egy t610-esem is teszthez, azzal nem volt soha probléma, dsm6 (extra.lzma csere kellett jun1.02-nél) és dsm7.1.1 rendszerekkel, elsőre, csont nélkül. a t520 kicsit más, "minimalizált" bios-sal a t610-hez képest. -
kgymac
őstag
válasz
Gardaai
üzenetére
linux alatt kernel modulok kezelik a hw-t. azaz a hw alapján megkereshető a szükséges .ko modul. xpeno-nál (7.x) az ext-ek végzik el a modul kezelését. ha benne van a rendszeredben és be is töltődik, akkor működni is fog. ha nincs hozzá ext, akkor kicsi az esély arra, hogy működjön.
hp t520-aim is vannak, amik nem mindegyik xpeno rendszerrel működnekt, nálam tcrp-vel megy, de csak úgy, hogy usb3 portban van a pendrive. ugyanez a gép másnak sem ment az aktuálisan legjobb/legnépszerűbb xpeno-kkal. ennél a gépnél lan probléma is van, csak ext-tel megy a realtek lan, mert az alap nem tartalmazta a szükséges kernel modult. arra is érdemes figyelni, hogy nem minden modellt támogatnak az ext-ek.
3622xs-t választanék, bár tippre a vga (hw kódolás) miatt erőlteted a 918-at.
a pendrive-nak is elég nagynak kell lenni, 4 vagy 8 gb, nekem még partíció mérete is kellett növelni, hogy elférjen a letöltött dsm forrás és tudja build-elni is (tcrp). az újabb xpenok elvileg maguk elvégzik a partíció növelését, de hátha nem. -
kgymac
őstag
én is noip-s ddns-t használok, mégis megy.
a synoddns-hez képest nincs * [xxxxxx.ddns.net van, *.xxxxxx.ddns.net nincs], a syno kliens szűri ki a *-ot.
webszerver csak a cert létrehozás és későbbi megújítás alatt kell.
webstation segít, alapértelmezett szerver egy sima kép html alapon. -
kgymac
őstag
[link]
ddns címedet kell megadni, valamint egy elérhetőségi email-t.
local ip vagy *.ddns nem adható meg. előbbi nem biztonságos, utóbbit a syno kliense nem támogatja.
defaultnak kell beállítani, valamint be kell állítandod. hogy a syno szolgáltatásai is használják a célokhoz (képeden, amiből a vpn-en kívül kitöröltél mindent).
3 havonta meg kell újítani, a megújítás alatt a ddns címeden webszervernek kell elérhwetőnek lenni a 80 és/vagy 443 porton.
ha használsz tűzfal ország szűrést, érdemes kikapcsolni a tűzfalat a cert létrehozás/megújítás alatt.
mellesleg 6.1 óta van, ez nem igazán újdonság.
mondjuk, én nem irányítanám át a dsm portot a 80-asra, inkább a webstation alap weboldalát használnám (átirányítás: routeren) -
kgymac
őstag
-
kgymac
őstag
-
kgymac
őstag
válasz
gellei
üzenetére
passz. sata ahci módban van? én 3622xs+-t és dva1622-t használok a t520-on, tcrp, 7.1.1, ext auto addon felismeréssel. ehhez gépelni kellett a build előtt. detektálja a hw-ket, letölti és beépíti a megfelelő kernel modulokat a build előtt, enélkül nem kezelné az extra hw-imet (tg3, r8168 , mtp3sas, vmxnet3).
-
kgymac
őstag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
dva1622 megy, nálam egy hp t520-on, 4 kamerát rögzít, még 7.1.1-en.
A használt tcrp forkjával a 7.2.2 is megy ds3622xs+-on biztosan, a dva passz.
Nem inteles a cpu, így csak rögzítésre használom, 1t ssd-vel. Még 4 kamerát csatlakoztathatnék. Talán majd nézek valami dell vagy hp mini pc-t, bár a kameráim beugró szintűek csak. -
kgymac
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
ext4 szerintem, 6.1 alatt ez alá nem lehetett menni a dsm felületről.
Ha be tudod azonosítani a drive eszközét a dev-ben, akkor meg lehet nézni a partíciós tábláját, összedobni a /dev/mdX eszközt a 3. aprtícióból, majd azon futtatni read only módban az fsck.ext4-et.
Ha valami inode baja van (bad sector miatt), akkor azt detektálni fogja, s talán javítható (az ext4 hibatűrő, naplóból helyrehozható, ha az nem sérült). Ha az fsck.ext4 felismeri rajta az ext4 rendszert, akkor meg tudja mondani, hogy mi a baja. Ha nem ismeri fel ext4-nek, akkor valószínűleg nem is hozható helyre. Én azért próbálkoznék vele, legalább fdisk -l, majd megnézni, hogy összedobta-e valamelyik md eszközben. Hibás fs miatt amúgy sem tudja csatolni, csak az fs javítása után. read-only mód meg megmondja, hogy van-e esély a javításra. Persze, ha nem kellenek az adataid... -
kgymac
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A 2tb-s kötete milyen filerendszerű? Tippre btrfs lehet vagy sérült maga a hdd partíciós táblája. A btrfs-re megoldás lehet, hogy telepíted a btrfs-t kezelő csomagot (korábbi live-nál telepítenem kellett, most a gugli csak btrsf partícióra linux installos találatokat ad. apt vagy dpkg paranccsal kideríthető, hogy van-e a rendszerben). Ezt 8 éve nem tartalmazta a live linux. A partíciós táblát terminálban tudod megnézni, root userrel futtatva az
fdisk /dev/hdd_eszköz -lparanccsal, a hdd_eszköz helyett persze a drive tényleges eszközazonosítója kell. (a syno-é t0j1k a /dev/ paraméterre, minden diszket listáz, live-on most nem tudom megnézni)
pl. /dev/sda, stb. Az ls -l /dev/??? megadja, hogy milyen eszközeid vannak, de ebben lesz nem diszk típusú is. Általában sd-vel fognak kezdődni, ha túl sok van, a| more-val kiegészítve képernyőre tördeli a listákat. Nem csak az ls-t, az fdisk-et is.
Az, hogy felcsatolta induláskor, azt jelenti, hogy van telepített mdadm a live linux rendszereden (ez korábban nem volt, ezt is telepítenem kellett). Acat /proc/mdstatmegadja a kezelt tömböket, ha jó a hdd partíciós táblája, akkor akár lehet összeállított mdXXX tömböd is a diszk 3. partíciójával. Ha volt méret növelésed a köteten, akkor jóval több partíciód lesz, nálam hozott létre még kettő a lemezen (5&6). Ezek csatolása bonyolultabb. -
kgymac
őstag
Így kellene kinéznie. Látszik, hogy a tárolókészlet meg lett növelve, 4TB-ből 3.6TB látszik. A köteten is így kellene lennie, nálam is 3.5TB a kötet.
Nálam st4000vn006-3cw104 a típus, állandóan smart raw read error rate és seek error rate hibái vannak. Állítólag ez a "normál" működés, bár nekem nem kis csalódás.szerk: a btrfs a meta adatokhoz használ egy kis helyet, ez megmagyaráz némi tárhely csökkenést.
-
kgymac
őstag
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére

Nem saját (syno topicból), de a lényeg benne van, el lehet indulni. Persze, az mdadm paramétereinek megfejtéséért kell egy kis gugli vagy minimális tudás. Még xpeno (már jun1.02b/6.1-en jártak) előtt próbáltam, hogy a teszt hdd-ről (1 disk shr) hogyan lehet lementeni. Ugyanez a megfejtés, mdadm tömb összeállítása, majd az új mdX felcsatolása, utána mentés. Scriptek itt nem lényegesek, de megoldható az mdstat-ból kinyerni a legutolsó tömb id-jét, majd az megnövelhető 1-gyel, tehát akár automatikus is lehetne. Ugyanúgy a /dev/sdu? meg a következő pár drive is összekalapozható shell scripben, némi partíció típus ellenőrzés után csatolhatóak az első két md tömbhöz. Lecsatoláskor azokat a tömböket kell keresni (md0 és md1 nélkül), amiben az sdu3 benne van, ahogy a mount-ban is megkereshető, hogy honnan kéne lecsatolni (volumeY), majd utána szétbontani az mdX-et, ill. kivenni az md0&1-ből az usb-s partíciókat, mert a dsm nem fogja kezelni. -
kgymac
őstag
Meg lehet. Ups (kötelező) + a fel és lecsatolást végző scriptekkel, amit neked kell megírni és ütemezni is.
mdadm-mel kell "bűvészkedned" hozzá.
Kell 3 partíció, mint a belső hdd-knél. Az első kettő egyezik, azokat hozzá kell adni a sys raid1-es tömbjeihez. /proc/mdstat ad infót, hogy melyik partíciót mihez. /dev/sdu1 & /dev/sdu2 valamelyik md0, 1, vagy más indexű tömbhöz. Üres vagy nem dsm alatt használt hdd esetén neked kell partícionálni, de nem kell betenni a scriptekbe.
A /dev/sdu3-mal egy új mdX tömböt kell összeállítani, ahol X eggyel nagyobb, mint a /proc/mdstat -ban lévő legnagyobb mdY.
Utána tudsz kötetet létrehozni az új mdX tömbön, ekkor fog látszani a tároláskezelőben.
A induláskor futó scriptbe már csak az összeállítási parancs kell, majd a felcsatolás a volumeZ-be.
Leálláskor hasonló, de fordított sorrendben. volumeZ lecsatol, majd mdX szétszed.
Ugyanezzel a technikával lehet meglévő tömbböt (basic javasolt csak, különben közel biztos az adatvesztés) usb-s házban felcsatolni, értelem szerint a partícionálás nem kell. Több usb eszköz esetén /dev/sdu az első hdd, abc sorrendben a következő betű a második. A sorrend elvileg bármikor felborulhat egy új pendrive rádugásával is.
Elég nagy odafigyelést igényel, így ha bármi is ismeretlen ebből, inkább neki se állj. Én inkább egy lsi 9211-8i-t használok, abban is van elég tartalék, ha kevés lenne, elég bekapcsolnom az alaplapi sas vezérlőket (hp microserver g7 és g8, dell perc 310/200 hba-kkal, it fw-vel, letiltott alaplapi hba-kkal).Az mdstat töbmbjei kb. így néznek ki:
tömbID : status üzemmód tömböt alkotó partíciókroot@HPN40L:~# grep md /proc/mdstat
md3 : active raid1 sdg5[3] sdf5[2]
md4 : active raid6 sdc5[0] sde5[3] sdb5[2] sdd5[4]
md5 : active raid1 sdf6[0] sdg6[1]
md6 : active raid1 sdh6[0] sdi6[1]
md2 : active raid1 sdi5[3] sdh5[2]
md1 : active raid1 sdb2[0] sdi2[7] sdh2[6] sdg2[5] sdf2[4] sde2[3] sdd2[2] sdc2[1]
md0 : active raid1 sdf1[0] sde1[7] sdb1[6] sdd1[5] sdc1[4] sdg1[3] sdh1[2] sdi1[1] -
kgymac
őstag
válasz
BullZeye
üzenetére
lehet telepíteni repo-ból nano-t is.
tce-load -iw nano
sudo-val próbáltad ? Mert linuxokon utolsó userek nem férnek hozzá rendszerfile-okhoz és lehetett hibaüzi is.Vígasztaljon, hogy nekem sem megy át proxmox-on az lsi9211-8i hba. Csak ez valószínűleg a hpe szemétsége, mert tiltja az egyetlen pcie-16 slotban lévő kártya átadását. Vagy kinyírom régi ilo-val és biossal az alaplapi nvram-ot, vagy friss a bios és az ilo és kikapcsolható a hpe elcseszett logolása (ahs), de nem adható át hw a vm-eknek.
-
kgymac
őstag
válasz
BullZeye
üzenetére
Mindbe bekerült vagy két éve. Ez nem a dsm, csak a log-okat tudod benne megnézni. Vagy van még az early telnet konzol a 23-as porton, bár az csak akkor indul, ha az első telepítés sikertelen volt (átviteli hiba, hdd nincs vagy hasonló) és még nem indult újra a nas. Ez utóbbi nem játszik, ha már telepítetted, mert csak a telepítés alatt aktív.
Én még tcrp-t használok, még 7.1.1-gyel. Mivel a rendszer elindul, így nálam a http://ip:7681-en a kapcsolat megszakad. A tcrp-t friends és még vagy 3 ext modullal használom, ha valamit reszelt a syno (update miatt változott az rd), akkor a boot img készítő rész indul, egyébként a dsm. -
kgymac
őstag
Lehet. A Let's Encrypt-es létrehozáskor be kell állítani, hogy az legyen az alapértelmezett cert.
A cert létrehozásakor a 80-as és a 443-as porton elérhetőnek kell lenni a nasodnak. Elég csak a cert idejére, valamint jó, ha a tűzfalad nem dobja el a nem .hu domain-es kiszolgáláskéréseket. -
kgymac
őstag
válasz
Dave9009
üzenetére
mdadm, először össze kell állítani a tömböt (megadni a tömböt alkotó partíciókat), majd utána lehet bűvészkedni a filerendszerrel.
Menthető a korábbi adat, én addig nem is tértem át xpeno-ra, míg ki nem derült, hogy le fogom-e tudni menteni a tartalmat, ha baj van.
Live linux esetén előbb telepíteni kell az mdadm csomagot, mert általában nem része a disztróknak. Egyébként másik xpeno vm-mel is menthető, akár usb-s drive-okról is (ha van elég usb-s házad). Shr kötet esetén elsősorban másik xpeno vm-et ajánlanék. Ahogy bővített kötetek esetében is (nagyobb hdd-kre történő cserék után növelt kötet). -
kgymac
őstag
válasz
fixer92
üzenetére
A dsm6.0-tól 64 bites cpu kell. Nem írtál konkrét típust, de én megnézném az intelnél.
szerk:
az 1.02b nem, ír ki semmit a kernel bootbol, az img-ben lévő szövegfile-t jeleníti meg, ha nincs éppen kikommentezve. Ha van az img-ben támogatott lan kártya, dhcp módban ip-t kér, az assisttal tudod megtalálni. Ha extra a lan, akkor kell egy extra.lzma-s img, ami támogatja a kártyát.
A dsm7 ennél többet tud logolni, csak meg kell tudni keresni. Korai telnet modul vagy egy webes konzol tud segíteni az infóban. Vagy az img-ben utólag megnézni a futási logot. Pl. tcrp teljes linux (vagy legalábbis telepíthető rá repóból pár megszokott dolog), így a log is megtekinthető némi unix parancsismerettel. -
kgymac
őstag
válasz
maszati
üzenetére
Pontosan mit szeretnél?
Lemez partíciót hozzáadtál már?
A tömbök adatait a /proc/mdstat mutatja (nevek, alkotó partíciók, stb).[link][link]
De a syno féle mdadm-nek is egész jó leírása van.
1 lemezes tömböt a raid1 nem támogat, csak az shr.
Talán jobb lenne a syno dsm felületéről próbálkozni, ott csak javítást kellene választani a hibás lemez kijelölése után a meglévő tömbnél. Előtte leállítás, hibás hdd ki, új be, bekapcs, boot, belépés dsm-be majd javítás.szerk: nem vagyok auto fan, így kb. ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor valaki az én ismereteimmel nekiáll egy Toyota TS040 motorján hengerfejet cserélni. Szükséges ismeretek 1%.
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Ezeken szerintem már túl vagyok, most a grubban ennél több kernel opció is meg van adva, rengeteg kombinációt és leírást is kipróbáltam. A saját kernel mindenképpen kell, mert a hpe alapból letiltotta a pcie-16 slot átadását. A pontos hibaüzenetre nem emlékszem, de egy memóriatartományt hiányolt.
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Pcie passtrought-tal használnám, full syno hdd kezeléssel. Esxi-n tudja (6.5), proxmox-on (5.2 vagy 5.4, kb. éve nincs bekapcsolva, csak bios/ilo frissítéshez ment) nem. Friss bios és ilo is. Proxmox 4.6 alatt ment a kernel patch, 5.x-szel nem, a kikerülős kód is változott, de azt még megoldottam. Ami gond, hogy nincs map-elve valami memória, ez gondolom a bios vagy ilo miatt van. Egy xml besütése lenne a megoldás (hpe support oldalán a leírás), de ehhez a g8-hoz nincs ilyen, más g8 típushoz valót meg kihagynám, nekem ez még érték.
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Kártyát vm-nek át tudsz adni (passtrought) ? A régi proxmox-on még ment, saját fordítású kernellel, de az 5.x-től nem. Hpe bios korlátozás, hogy a microserveren (g8) ezt nem engedi, de a régi kernellel ezt át lehetett lépni, újabbal persze már nem működik. Van egy xpeno vm-em, 6.1.x, 3615+, 4x3TB shr, tartalék, de nagyon nem akar menni az lsi9211-8i átadása. 8 hdd lenne benne összesen, de proxmox-szal kellene.
-
kgymac
őstag
megaraid_sas ext-nek kellene kezelnie. Hogy felületed nem lesz a syno-ban a cseréhez, az tuti. Ha lehet egyáltalán hot swap, akkor azt ssh-n kell megoldanod. A hpsa alatt le lehet kérdezni a hp Pxxx raid-ek hdd-it, valószínűleg megoldható ugyanez a megaraid_sas esetén is, de nem látod majd a syno felületéről. Lekérdezheted egy file-ba vagy levélben elküdheted naponta. it fw esetén látszik a syno tároláskezelőben, sata vezérlőként van jelen a hba az eszközöknél.
A megaraid_sas-t az xml url mezőjében lévő linkkel lehet hozzáadni, a támogatott modell & verzió a link listában, a release után. Amihez van, az műklödik, aminél nincs, az nem fogja kezelni.
Más rendszerhez (arpl) valószínűleg ahhoz fordított ext kell, én eddig csak TCRP-t használtam, minden megoldható volt vele. Mondjuk én még 7.1.1-en vagyok, nem erőltettem a 7.2-t eddig. -
kgymac
őstag
Akkor olyan kártyát kell választanod, amit a syno támogat. A loaderekben ext-ként kell betölteni, ahogy az lsi 9211-et is. TCRP-hez van talán a legtöbb, páran forkolták is a pocopico féle rp-ext-et. pl. Peter Suh. Github-on vannak kitéve, találsz benne leírást, de talán könnyebb úgy, hogy a kernel modul neve azonos a linuxokon lévővel (ez nem meglepetés persze). hpsa-t például láttam már xpeno-n működni, bár számomra ennek csak két előnye lenne: a raid bios-ban kezelhet hot swap diszket, ennek fizikailag a gépben kell lennie,
majd a raid vezérlő beteszi, ha tényleg kell. A másik a cache modul aksival, úgy emlékszem, ez nincs a H310-nél, de van a HP P sorozatánál. Hot swap-et tud a syno féle raid is, már a 6.1-ben is benne volt (előtte passz, nem használtam korábbi dsm-et). 2018 nyara óta megy, akkor vettem az utolsó H310 hba-t. Két hdd esett ki eddig, egy ACA300-as toshiba smart problémák miatt (160 szektor áthelyezés, 400 a teljes tartalék, nem vártam meg, de még egy évet kihúzott volna) és egy 2.5"-ös HGST Travelstar Z5K1000 (3 után köpte ki a syno, míg a toshit nem). A következő 2.5"-ös kiesése lesz fájdalmas, akkor ssd-re kell cserélnem majd, mert csak SMR hdd-t látok beszerezhetőnek. Azt meg vegyenek a balekok raid-hez. -
kgymac
őstag
Tényleg ennyire megoldhatatlan egy fw csere? Nekem 4 kártyával is sikerült, 2 H310, 2 H200. Egy kisméretű, 4 giga alatti penre kellett kiírni egy freedost, majd a penre bemásolni az fw-t frissítő csomagot.
Boot a penről, majd pontosan kellett követni a leírásokat. A lényeg, hogy ne nagyon legyen más lsi chip a rendszerben, bár 1 esetén is ki kellett választani. Speciel ha csak notid van, akkor megoldhatatlan. Én még egy régebbi, két pcie16-os alaplappal csináltam, mert akkoriban a prociban nem volt vga, így kellett egy második az lsi sas kártyának. Ha jól emlékszem, még az egyik pcie sávot maszkolni is kellett szigszalaggal, mert nem indult el enélkül a gép. Speciel ez is benne volt a leírásban, ami egy .fr végű weboldal volt. Képek is voltak, mit-hogyan kell. Az egyetlen extra, hogy a vezérlő SAS címének kezdete speciális volt, ügyelni kellett rá, hogy ne lehessen kettő azonos sas addresszű kártya egyszerre egy rendszerben. Az fw img ugyan azonos lsi chipekként, de ebben az állományban csak 1 cím van, így ezt kézzel kellett beállítani egy parancs paraméterében, de ha előrelátó vagy, akár fel is lehet jegyezni a kártya paramétereit listázó exe futásakor a korábbi sas címet. Kb. 15-20 perces művelet az egész. Persze, egér nincs, kattintgatás sincs, csak a gépelés.
Megjegyzem, a kártyáimat itt vettem a HA-n, az eladók mindig megkérdezték, hogy lsi raid vagy lsi it fw-vel szeretném. -
kgymac
őstag
válasz
gabyka
üzenetére
3 dologról beszélünk:
msata <> m.2 sata <> m.2 nvme[m.2 nvme] Ezt nem tudod beletenni az m.2 sata-ba.
A méreteket az m.2 szabvány határozza meg, a csati azonos, de az m.2 sata-n van egy kis védelem.[mSata]
Van ilyenem is, hp elitebook 2540p-ben az 1.8" hdd helyére csak ilyen tehető be, sata-msata átalakítóval.HP T520-ban csak m2.sata van, ezzel használom. dva1622, de előtte volt rajta ds3622xs+ is. Kicsit reszelni kellett a házon, hogy beleférjen a 2280-as m2 sata. Másik megoldás egy minipcie-s sata kártya lett volna. [hp t520]
-
kgymac
őstag
válasz
Pubszon
üzenetére
Aki kicsit bátrabb, jelezném, hogy a dsm7.1.1 kezeli:
root@HPN40L:~# /usr/bin/smartctl -x -d cciss,0 /dev/sda
smartctl 6.5 (build date Oct 7 2021) [x86_64-linux-4.4.180+] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
Smartctl open device: /dev/sda [cciss_disk_00] [SCSI/SAT] failed: No such device
root@HPN40L:~#Persze nálam a hpsa driver hiánya miatt hibát ad.
-
kgymac
őstag
válasz
Pubszon
üzenetére
A smartctl kezeli, gondolom a syno nem gyomlálta ki, de kipróbálni nem tudom, lsi9211-8i-ket használok, it fw-vel, így a dsm látja a lemezeket, nincs raid vezérlő és logikai diszk.
Én így használom:
smartctl -x -d cciss,$d $i$d helyére egy 0...7 közötti szám kell
$i meg a dsm lemeze, /dev/sda nálam
Valószínűleg a p222 beazonosítására használhatja, mert több vezérlő is lehet egy szerverben.
kb. így, egy shell scriptben (csak részlet):for i in $(ls /dev/sda)
do
if [ -b "$i" ]; then
for d in 0 1 2 3 4 5 6 7
do
/usr/sbin/smartctl -x -d cciss,$d $iEgy DL380G7-en fut, P420, centos alatt, a dsm alatt máshol lehet a bináris.
Levélben lehet elküldeni (ha be van állítva mail értesítés), a dsm webes felületre nem fogod tudni kitenni. Vagy egy file-ba egy megosztáson.
szerk: ha van ilo, akkor a P222 elvileg beépül, távolról is konfigolható. A P410/P420/P212 ezt nem tudta, csak helyben lehet konfigolni.
-
kgymac
őstag
válasz
MrTwister
üzenetére
pe vagy pe2 már akkor is jobb volt, fényévekkel. Ma is hiányzik sok funkció a szövegszerkesztőkből, sajna az m$ féle blokk kijelölés nyert, a tetszőleges blokk a szövegből kikopott. A pe-ben a képernyőn megjelent szövegből tetszőleges téglalapot ki tudtál vágni és másik file-ba beilleszteni. blokként, ahogy eredetileg volt. Visszasírom. Clipper summer 87-hez használtuk főleg, meg néha dBaseIII-hoz. Bár cp/m-re commodore-hoz még őrzök valahol egy dBaseII-t és cp/m-et is, csak floppy drive-om nincs. Meg ugye min 2 drive kellene, hogy ne kelljen percenként lemezt cserélni.
A netware 2.x-eket még fordítani és linkelni kellett forrásból és object-ekből, 2 vagy 3 doboz 5.25"-os floppy volt a teljes pakk. A load modulos móka csak a 3.0-tól volt, már 3.5"-ös diszkekkel. -
kgymac
őstag
válasz
MrTwister
üzenetére
Nehéz megszokni a 3 féle üzemmódot (view/insert/update). Meg ugye van egy marék billentyűzet kombináció, ahhoz, hogy használd, ismerni is kell. De akkor egy másik bűvszó: ed . A vi-hez képest az őskor, még dos alatt is volt (edlin néven rémlik), csak 1 sort tudott szerkeszteni, meg kellett adni a sor számát a szerkesztéshez. Hamar kikopott a dos-ból is, az edit már teljes képernyős volt. DOS3.0, win akkor max az almások álmaiban létezett
, de ms xenix már volt (286-oson 2 MB vagy 4MB rammal
, novell netware2.15 lett helyette a cégnél). Win3.0-t is használtam, bár arra csak a beépített kártyajátékok voltak. Talán még aknakereső sem volt, úgy emlékszem, az a 3.1-gyel jött be. win286-hoz volt telepítő, de soha nem használtam. -
kgymac
őstag
Ha megpingeled a ddns neved, akkor a routeren lévő wan ip címét kapod? Mert az üzenet alapján valami ddns gond van inkább.
Ha a nas végzi a ddns-t, akkor az nem értesül a router wan up/down-ról, csak x percenként (ált. 5) újra felkeresi a ddns host-ját egy lekérdezéssel. Szerencsétlen esetben még a ddns frissítése előtt próbálkozol a cert megújítással. Bár ha 10 perc alatt többször is próbáltad, akkor mennie kéne. Esetleg nat-olhattak? De az alap, hogy ezzel kell kezdeni a miért nem megy ellenőrzést. -
kgymac
őstag
Igen. Nálam csak a cert megújítása alatt van tiltva a dsm tűzfala, ami kb. 3-4 perc. Ezen idő alatt összejött pár próbálkozó, ráadásul syno specifikus url-ekkel. Meg pár exchange is, lehet, ideje felvenni azt a pár kivételt.
Nincs beállítva területi alapú szűrésed valahol? Ill. még az acme-v2 ugrik be, de arra kapnál normális hibaüzenetet, hogy a lets szervere nem elérhető. Még 6.2.4 körül volt a váltás v1-ről v2-re. -
kgymac
őstag
Tűzfal? Nekem most (pár perce) újította meg, 7.1.1-42962 u4, de csak kikapcsolt tűzfal mellett. A tűzfal a bejövő kapcsolatoknál csak hu-s ip-ket fogad el, minden mást eldob. A megújítás végén újra engedélyeznem kell a tűzfalat. A let's ip-i nincsenek felvéve kivételként, majd ha nagyon zavar, akkor felveszem. Ma nem zavar.
-
kgymac
őstag
tg3 ext kellett volna a lanhoz, anélkül nincs betöltve a hw-t kezelő .ko modul. Gépelni kell hozzá, hogy bekerüljön a konfigba tcrp-n. disable_mtrr_trim is kellene, hogy egy amd-s gépen ne foglalja le a fele memóriát (user_config.json, nano-val szerkeszthető).
Egy syno frissítés után nem lesz lan-od, ha withfriend -del fordítod, észleli a syno update-et és megáll, hogy módosítani (újrabuild-elni) lehessen a boot-ot. -
kgymac
őstag
Beilleszteni gondolom webes konzolban is lehet. 3622-es modell és 7.2.1 megfelelő verzióját kell bedobnod.
Ha nincs lan driver, akkor nem lesz ott a routerben a dhcp listában.
És a friend is hiába ír ki ip-t, az nem az xpeno boot-hoz tartozik.
Ext-eket kezel minden 7-es boot img, legfeljebb másképpen kell előcsalogatni. Az nem a tcrp és pocopico találmánya, csak az ő repójában van némi ext csomag az extra hw-khez. -
kgymac
őstag
Nem intel, így nem meglepő a hw hiány.
A kiírt ip nem pingelhető, ugye? A friend kliens nem fér hozzá a kernel adataihoz (betöltött ko modulokhoz) , csak a paramétereket tartalmazó user xml-ben lévő ip-t tudja kiírni, vagy ha az üres, az utolsó ismert ip-t, ami kb. a tinycore build-hez használt ip. Szerintem nincs lan-od, mert nincs behúzva a realtek lan modulja. A tcrp build-nél egy./rploader.sh ext dva1622-7.1.1-42962 autoajánlanék, a model + verzió szerint módosítsd majd s csak utána build-elj.
Nem fagy ki, csak nincs lan-od, nem éred el, kb. ez a normál kiírás a boot img betöltése után. -
kgymac
őstag
Költözés alatt vagyok, így a szintén teszt t610 most nem megy, csak egy G7 (ds3622xs+). 0.9.3 majd 0.9.4-gyel használtam dva1622-ként, frissítve az img-t az éppen legfrissebbre.
7.1.1-42962-en van, u3-ra emlékszem, a G7 u1-en van. friends-et használok még (build withfriend), ill. a tg3 (G7)/realtek (T610,T520) lan miatt egy ext auto sem árt.
A friend megáll töltés közben "nem várt" update után, lehetővé téve a boot img frissítését. Persze, log is kinyerhető alatta, hogy mi hasalt el, ill. ext-tel van early telnet (webszerverként is), ha sikertelen volt a pat telepítése.
A TCRP-t egy ember fejleszti (leszámítva a forkokat), így nekem belefér, hogy nem a legfrissebb a dsm. Ha a tcrp-ben nem kezelt a dsm update verziója, akkor a friends nem tudja megmondani a verziószámot az update-hez, üres stringet olvas ki a 0 ... 5 helyett.
A boot megszakítható a javításhoz, mert így betöltődni biztosan nem fog. Ill. a withfriends képernyőre kiírt ip-je nem valós, ha nem töltődik be a lan kernel modulja (mert a sdyno update kiveszi a boot randiszkből). Értelem szerint ekkor nem is lesz a router dhcp listában (mert nem kér ip-t).
Ha jól látom, a Peter Suh féle tcrp fork kezeli a DSM 7.2.1-69057 Update 3-at, így valószínűleg a pocopico féle is (bár jóval később, mint az arpl verziók). -
kgymac
őstag
A g8 topicban találsz pár posztot a kinyírt nvram-ról. ilo fw hiba volt, talán 2.72-ig. Az ahs kikapcsolhatatlan volt, minden logolt, de annyit, ami általában hazavágja az nvram-ot. Jelenségek: usb-s boot hiba, intelligent provisioning nem működik. ilo-ba belépve látszik, hogy minden rendben van-e. Én megnézném.
-
kgymac
őstag
válasz
akosmakos334
üzenetére
Amihez van kernel modul az image extra.lzma file-jában.
Ha nincs benne a megfelelő .ko modul, az sem fog menni, ami másnak ment,. -
kgymac
őstag
válasz
MasterHUn
üzenetére
Szia,
ahci módban fog látszani csak, raid-ot nem kezel az xpeno.
Esetleg itt találhatsz hozzá valamit.
A win10-hez is driver kéne, max windows szerver verzió tartalmazhat inf-eket szerver komponensekhez.
Végső megoldás a virtualizáció lehet, esxi vagy proxmox, ha nem boldogulsz xpeno vonalon a hw-vel. -
kgymac
őstag
válasz
kenand
üzenetére
Az update tönkrevágta amiatt lehet, hogy kissé késve kerülnek be az update-ek alverziói a tinycore-ba, így egy-egy nem támogatott update esetében az update számot tartalmazó "változó" üres. Ez szépen látszik a friend-ben, ami idővel javítható egy új build-del TCRP-n.
Ill. pár ext script nem támogatta a 1622-t, ami azért is probléma, mert a korábbi update verziónál még igen. -
kgymac
őstag
Tisztább és ajánlottabb a 3 VM egy igazi, virtualizálásra kitalált host-on.
DSM alatt passz, amit eddig próbáltam, csak intel procin működött.
Ryzen-em nincs, csak korábbi amd-k.
A passtrought csak a hdd smart miatt kellett nekem, nézz rá az esxi alattira, talán Neked elég az is. Nekem kissé olyan, mint a syno havi hdd jelentés. 4, általam smart-hoz nem köthető információ. Ad valami infót, de én nem élvezem az "azonnal cserélj hdd-t, ha jót akarsz" típusú figyelmeztetéseket. -
kgymac
őstag
Akkor jó ez az irány, ha mást is akarsz virtualizálni.
A c@n0n szerint meg dobjam ki a diás scannerem és vegyek új c@n0n-t, mert nekik nincs kedvük drivert írni, csak egy, általuk kiválasztott modellre (nem diás, csak 600dpi-s, "közép"kategória alja, de ebből adhatták el a legtöbbet). Szerintem meg winxp VM, belső hálózatkezeléssel. Két notin vmware playerrel egy megadott könyvtárba, esxi-n és proxmox-on vészmegoldásként sima VM-ként, nas megosztására tudok scannelni.
A c@n0n meg...k@pja b3. -
kgymac
őstag
linux qemu/kvm alapú rendszer, egy egész normális felülettel, a sógoroktól. A második (tartalék) g8-cal próbáltam, egész jó, de nem mindent tudsz beállítani felületről. Tud usb-ről bootolni a vm, így kicsit más, mint az esxi-s vm, kb. mintha barebone gép lenne rajta az xpenology. Persze, ez csak a qm konfig file-t szerkesztve működik.
hw passtrought a futtató host bios-ától függ, a hpe például tiltja a pcie slotba tett kártya virtualizálását. Egy nem ehhez a géphez való xml-t kéne besütni a bios-ba (hpe support dl360g8 leírás alapján), így inkább nem kockáztattam. Saját kernellel korábban ment a passtrought (talán 5.3-as kernel), újabbal már nem. Bios-t meg kellett cserélnem biztonsági javítások miatt, ami úgy néz ki, komolyabban blokkolja a pcie slot-ot, mint a korábbi.
usb vezérlőt nem tud átadni, usb-s perifériát igen. Más, linux alapú, talán kevésbé komplex mint az esxi, bár újabban mintha clustert is tudna. lvm2-t erőlteti, amit én nem igazán kedvelek 1 hdd esetében.
külön saját backup a vm-ekhez. linux csomagok elérhetőek, talán jobb hw támogatás, mint az esxi-nél, mert az erősen üzleti gépes, bár megoldható házilag driver támogatás (hcl-nek volt egy írása realtek lan-nal). esxi-nél meg ugye lic függő a rendszer képessége.
6.5-höz van okosság, amivel futó vm is menthető, áthelyezhető, stb. Én eredetileg a hpe esxi 6.5 img-t használtam, majd az ingyenes lic helyett kapott egy kb. fullosat. Már nem tudom mi miatt, de valami nem ment a free-vel. Az esxi zártabb rendszer, ha valami külső progival oldasz meg, garvesztéssel/support nélkülözéssel jár (pl. nut, a syno-n fut, usb-n átadva az ups, amihez hálózati kliensként kapcsolódik az esxi-n futó communitys nut client).
És a proxmox fő előnye, hogy upgrade-elni tudod, frissítgetni, míg esxi-nél ez bonyolultabb. Ha elakadsz, az PH esxi topicban is fura válaszokat kaphatsz, így én inkább hanyagolom, ott melóban használók irogatnak inkább. gugli segít, haí tud.
A proxmox meg előfizetésre próbál rábírni, minden frissítés után újra, hiába lőtted már le. efi/uefi-t is tud, intel bx440 vagy q35 virtuális gépet, virtio eszközökkel a VM-ben. Egy qemu agent-et nehezebb összehozni, mint esxi-vel, ami akkor jön jól, ha pl. a hostról kell lekapcsolni a vm-et. esxi alá van spk a dsm-hez, proxmoxhoz max az acpi csomag. Esxi-n a hoston mutat pár infót a vm-ről, ip cím, hw elemek, stb., míg proxmox-nál nem ment.
Proxmox-on E1000 helyet E10000 lan (i219v) kellett 6.2.x/7.0.x verziókhoz, ami tényleg csak pár parancs futtatása, de minden update után újra kellett módosítani, különben nem kaptál ip-t. A gyári syno már az új intel lant használta, az E1000-et már nem töltötte be, így nem kapott ip-t az xpenology vm, van pár post erről a topicban. A 7.0.1 után meg fordítani kellett a boot-ot, ahogy most is. Nézz meg róla pár videót, látni a különbséget. A vmware jóval nagyobb cég mint az osztrákoké, így az esxi kevesebb "mókolást" igényel, mert szinte minden t be tudsz állítani felületről, bár van terminál, ami komolyabb tudást igényel, mint mondjuk egy linux bash. -
kgymac
őstag
Nem eredeti syno és VM használat esetében inkább valami rendes hoszt az ajánlott (esxi,proxmox). Főleg, ha jelentős eltérés van a gép cpu-ja és a használt syno modell között. Barebone gépen, amd cpu-val például rendben megy a docker, de VM-et már nem futtatnék dsm-en. Számomra az is kisebb csoda, hogy egy komolyabb intel cpu-ra optimalizáltan fordított kernel normálisan fut amd-n. Nem ryzen-en, a korábbi n36l/n40l/T56N/GX-212JC procikon.
szerk:
a vezérlőn lévő chip a lényeg, dsm7 alatt kell hozzá támogatás, pl. az rp-ext repo ehhez elég jó támpontot ad. Az lsi9211-8i sem megy magától, hozzá kellett adni az mpt3sas-t, meg a g7/g8-hoz a tg3 ext-eket. -
kgymac
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Nekem ez nem igény. Lévén, hogy egy hdd lemezei és a fejei leginkább egy köszörűre hasonlítanak, nekem inkább folyamatosan mennek.
A hdd leállításhoz engedélyezni kell a hdd-k hibernálását a dsm-ben, ami sokat logoló alkalmazások mellett ritkán teljesül. -
kgymac
őstag
Intelnél vt-d kell hozzá, amd-nél passz. A passtroughtra kijelölt vezérlőt az esxi nem használja, azaz legalább két vezérlő kell a rendszerben, hogy átadható legyen. Az eszköznél be kellett állítani, hogy passtrought-ra akarom használni, enélkül nem megy. És a gyártónak is akarnia kell, a hpe például nem szeretné. Én egy g8 microserveren futó esxi-n (6.5) adom át az ősellenség hba-ját (lsi9211-8i it fw, dell h200), míg a másikon proxmox alatt a hpe friss bios-a miatt ez nem lehetséges. Saját kernel fordítása hack-kel ugyan sikeres, de a kártya nem kap meg egy memóriaterületet a bios-tól a funkcióhoz. Korábbi proxmox verzióval (4.6) rendben működött az átadás, de a jelenlegivel nem. Érdekesség, hogy ugyanaz a patch másnak megoldja egy vga átadását (nvidia) egy g8-on. Mindkét G8-on ugyanaz a friss bios+ilo4 van, az esxi mégis megoldja. Meg az egyik usb3-as vezérlőt is, míg a proxmox ebbe eddig mindig belehalt. Bár a gép tartalék, kb. éve nem megy folyamatosan, csak 2-3 havonta frissítgetem.
Már elég régen csináltam, talán így. esx file nem rémlik, elég volt passtroughtra jelölni, majd újraindítani a gépet.
[link]
A passtrought lenne a proxy2 cikkben említett 3. hdd átadási lehetőség. Én a smart miatt használom, sem logikai file-nál, sem fizikai disk átadásnál nem volt smart elérhető a dsm-ben. És ugye akkoriban a 6.5 volt az aktív verzió, a 6.7 utána jelent meg. Mivel nem támogatott a g8 az újabb esxi-knél, nem próbáltam újabbat, báér a 6.7 feltehető rá, itt többen is használják (g8 microserver topic). -
kgymac
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Vagy át van adva a sata vezérlő a vm-nek, pl. lsi 9211-8i
Így mindent a dsm kezel, van smart is.
Megjegyzem, az esxi smart-ja nem túl informatív, legalábbis nekem nem az egy smartctl-hez képest. -
kgymac
őstag
válasz
ratkaics
üzenetére
Inkább valami ilyesmit ajánlanék futtatni.
sudo -iután persze, mert jog nélkül nehéz.du -sh /volume1/* | grep G
Persze, ha tera fölött szemetelt, akkor így nem lesz a listán, akkor próbáld| grep Gnélkül.
Törölni mc-vel tudod a legegyszerűbben, de megkeresni a könyvtárat hosszabb ideig tart. -
kgymac
őstag
válasz
O_Tibor
üzenetére
Nekem kettő is megy a parancsaimmal, igaz, nekem nem probléma az ssh-n beillesztés, soronként. Eredeti mac-cel, syno archívból letöltött pat-tal.
Szerintem a PeterSuh féle verziót használod, bár vagy két hete frissítettem utoljára a tcrp-t, még nem volt kattintós. Akinek meg extra hw-je van, cseszheti az arpl-t, driver hiányában nem nagyon fog működni.
Number gondod van. -
kgymac
őstag
válasz
marcell.bagi
üzenetére
Csak ssh-n fogod tudni, admin jogú userrel kell belépned, majd
sudo -iJelszónak ugyanaz kell, mint a belépéshez.
Ha nem vagy otthon ssh-n (a kérdéseid alapján nem), telepítenék valami community-s csomagot (pl. mc-hez), talán file util néven van. -
kgymac
őstag
válasz
kenand
üzenetére
Már megy neki, valószínűleg nem vette ki a sata1 portra dugott ssd-t vagy bios beállítás lehetett. Mivel két nap után sincs elárulva, userror

szerk:
Az új friends (0.0.7) kiírja a webcímet (ip:port, root, pass nincs), amelyen meg lehet nézni telepítéskor, hogy mi a bibi. -
kgymac
őstag
válasz
misimagaki
üzenetére
Nekem 8-cal, ebből 2-2 SHR és 4 SHR2. Simán megy. Kettőn is, bár az n36l-en csak 4 lemez van, elfogytak a kereskedelemben közben a normálisabb 2.5"-os hdd-k, csak SMR kapható.
-
kgymac
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
A patch-ekhez a syno be tudja állítani, hogy kötelező legyen a telepítése. Lehet, hogy az u5 ilyen. Ha a pat telepítésének idejére lekapcsolod a hálózatod az internetről, akkor nem kerül fel, mert nem tudja letölteni közben az u5-öt.
A syno a korábbi 6-os opciói közül kivette a patch telepítés tiltását, ez már nincs a hetesben. Én már akkor is háborogtam miatta. Kb. a win10 óta utálom azt, hogy bármi akkor települ a gépedre, amikor a gyártója akarja. Elég egy hibás kötelező patch és minden adatod megy a levesbe. Ez az m$-nak már egyszer sikerült eddig, xpeno-nál ez max egy pen újratelepítést, a hdd-k első kettő partíciójának leformázásával és normális, megszakított internettel zajló (pl. modem/szolgáltatói router lekapcsolással) pat telepítéssel orvosolható. Ill. némi kézimunka ssh-n kilőni a crond alól a frissítő progit vagy beállítani a routeren a synology.com letiltását az xpeno ip-jének. -
kgymac
őstag
válasz
misimagaki
üzenetére
Mert a 6.1.x/6.2-6.2.3 verziókhoz elég volt letöltömatyinak lenni, ha olyan img-t találtál, amiben benne volt pár extra hw (extra.lzma-ban pl. tg3 lan a hp G7/G8-hoz, mpt2sas/mpt3sas lsi9211-8i hba-hoz, vmxnet3 esxi-hez,virtio kvm/proxmoxhoz), akkor ment minden elsőre.
A 6.2.4-től meg minden fordítani kell forrásból, az ext-eket vagy megkerestetni vagy direktben hozzáadni. Megjegyzem, nem nagyon láttam még telepítési leírásban (pocopico-ét kivéve talán), hogyan kell olyan hw-t befordítani a konfigba, amelyik nem az aktuálisan népszerű hw vonalhoz tartozik. Az, hogy van debug lehetőség szinte meg sincs említve. withfriend az xpeno elindításakor ír ki pár "apróságot", a boot folyamat megszakítható (és meg is szakad), ha egy syno patch belerondított a két hw komponenseket tartalmazó file-ba, sokszor maga képes helyreállítani ezeket a file-okat. A kiírt ip persze csak dhcp esetén jó, ha még nem lett az img build óta módosítva, vagy statikus ip esetén az xpeno konfigggal tudatva, hogy mi is lett beállítva. A megszakadt első telepítés után automatikusan indul az early telnet, ami telnep protokolon keresztül segíti a hibakeresést (és az esetleges javítást, pl. /dev/synoboot* file-ok hiánya némi kézimunkával helyrehozható, mert javító script még 6.2.3-hoz készült, persze ott még ezen verzió telepítése előtt be kellett másolni, hogy majd működjön, ha kell, míg a 7-esnél ez utólag is megoldható - kivéve 1622, mert ott nem /dev/sd? a hdd-k hanem /dev/sata1p*, így a scriptet is módosítani kéne a javításhoz).
Nem kell feladni, általában majdnem mindenre van megoldás. Fél napomba telt 1622 esetén kikísérletezni, hogyan kerülhető ki a telepítés megszakadása (pont a /dev/synoboot? eszközök hiánya miatt megszakítja a syno script a pat telepítés folyamatát 57-58-59%-nál). A megoldás: usb3 portba kell dugni a pendrive-ot, így nem tűnnek el a synoboot? eszközök, és persze újra kellett írni a pent, mert megsérül (tcrp 0.9.3 vagy 0.9.4.0), a dva1622 nvr-em meg köszöni, azóta is elvan. Persze a tcrp hiányosságai miatt csak 7.1.1u4-ig telepíthető, mert az u5 hiányzott belőle (és most is van md5 hiba egyes verzióknál) és a teszthez használt 1622 (T520) vagy 3622(n36l) többé nem indult el, csak teljes pen újraírással + buildeléssel, a withfriend viszont megoldotta az u4 módosításait, amit én pl. kézzel futtatva a postupdate-et nem tudtam. A withfriend pl. nem talált al verzió számot az u5 után (de februárban még az u4-nél sem), a kiírt paraméterekben ez az infó üres (0/1/2/3/4/5 lenne) és van két grep hibaüzenet is betöltéskor.
Plusz ugye ott van még, hogy az rp-ext repo anyagai nem állnak rendelkezésre minden syno modellhez, így lehet újrakezdeni a konfigolást, ha belefut ilyenbe az ember. Sok hw kiegészítő csak a népszerűbb modellekhez létezik, pl. csak 3622-höz vagy 918/920-hoz.
És a debughoz egy webszerver a telepítés kezdetétől, már ha kap ip-t, erről tettem fel képet is. Ugyanaz, mint a telepítés megszakadásakor putty-val telneten, csak webes ablakban. Kb. mint a HA ssh konzol komponense, ha engeded ki a 22-es porton (mert ez ugye ssh, nem telnet (23-as port)).
Szóval ne add fel, pajzsodon vagy pajzsoddal. -
kgymac
őstag
válasz
misimagaki
üzenetére
Az N36L-en megy a 7.1.1u4, így igen, ds3622xs+-ként.
Valamit nem jól csinálsz, TCRP-vel megy. Minimum 2GB-s pen kell, de inkább 4GB-s, mert az automata backup-hoz kell némi hely. A harmadik partíciót (vagy uefi-nél a negyediket) neked kell megnövelni 0.9.4.x-nél, pl. easeus partition manager
Biosban:
C1 vagy Cx power opciókat disabled-re.
SATA-t AHCI módra
A gép bios-ához illő img-t (efi/uefi) kell használnod, a kiírás pl. rufus portable verzióval.
Volt már korábban párszor leírva a telepítés, így azt keresd vissza (rploader.sh-ra keresnék). Ha nem 3622-t hoz ki, kb. 3 sorban kell cserélni hozzá (DS3622xs+/ds3622xsp-7.1.1-42962) vagy ha extra hw támogatást is hozzáadsz, a szám növekszik. Egy ext .. auto-t is futtatnék a hw miatt, a satamap-ot csak utána. Ha wol is kell, realmac opciót a DS3622xs+ után. A build-et withfriend-del végezd, megéri. -
kgymac
őstag
válasz
wdarty
üzenetére
ds3622xs+, 7.1.1up1 fut nálam kettőn (N40L,N36L).
Elvileg up4 vagy up5-ig lehet felhúzni (xpenology.com/forum update5 topicja), de ahhoz az update kézi telepítése után még dolgozni kell, mert mindkét patch beleír a ramdiskbe és a zImage-be is, a friend-es átállás még nálam folyamatban van, ami automatikusan belép a TCRP-be ha a syno valamit mókolt. A gép tőlem 30km-re van, tegnap este az egyik (n36l tartalék) friend-esítésével végeztem csak, így az up4 telepítése még elmaradt. 1622-ön sikerült eljutni az up4-re, de az up5-be beledöglött az egyik t520-asomon. Ami nem baj, mert csak tesztes, agonizáló hdd-k vannak csak benne és még 3 gépnek kéne kitaposni az utat.A 1622 mai telepítése (42962 up0) során a syno belemókolt az rd és a zImage -be, amit a friend jelzett és javítgatott automatikusan az újraindításnál, így simán elindult a nas. Friend nélkül akár "lehalás" is lehet a syno féle mókolásból, főleg ha nem syno által használt lan kártya van a gépben, mert azt a gyári rd biztosan nem tartalmazza.
-
kgymac
őstag
Sziasztok,
Egy olyan infót osztanék meg, amit eddig itt nem olvastam.
A boot során, a pat telepítése előtt/közben elérhető webes felületen egy ssh jellegű webes konzol a http://ip:7681 címen.
Belépni ugyanúgy lehet, mint a pat telepítési hiba után induló korai telnet konzolon: user: root, password: üres, nincs.
Hozzá lehet férni pár dologhoz, eszközökhöz, logokhoz például.szerk:
1622-nél az első újraindulás alatt is működött, a friend első pár sora jelent meg rajta, amíg a syno az alapcsomagokat telepítette, utána a kapcsolat megszakadt, mint a képen is látszik.
A mai telepítés alkalmával a pat telepítés közben a syno beleírt a ranmdiszkbe és a zImage-be, ami korábban nem volt. Érdemes a build-et withfriend-del futtatni. A gép egy hp t520 volt. -
kgymac
őstag
válasz
zeno85
üzenetére
telnet-tel belépve mit ír a log? Az early telnet az első telepítési hiba után indul, addig nem lehet belépni. pl. putty, ip adott, protokol telnet (23), user root, password nincs. Utána unix parancsokkal kell megkeresned a log részleteket. Szerintem nem nagy kihívás.
De tippre nincs /dev/synoboot* eszközöd, ezt simán ls paranccsal is leellenőrizheted, másik usb port esetleg segíthet (1622-nél usb3-as kellett t610/t520-on).
Miért nem 7.1.1 egyébként? Modellt nem írtál, tippre 1622.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Motoros topic
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- OLED monitor topic
- Gyúrósok ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy S24 Plus - Titanium Black - 12/256GB - Megkímélt, szép állapotban.
- Lenovo Thinkpad E595 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- Samsung Galaxy Tab A8 / 32GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 1000GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 9700 / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
, de ms xenix már volt (286-oson 2 MB vagy 4MB rammal