- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Mobil flották
- Macrodroid
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Necc
addikt
Nos a tegnapi napon megérkezett az én 22"-os wide -om is
Benq 222 WH, majd írok róla részletes beszámolót is, előzetesben kérésre rakok be képeket. Azoknak ajánlom, akiknek NEM KELL bóvli hangszóró a monitor kávájába és nem is akarnak érte feleslegesen fizetni. -
Necc
addikt
válasz
d@minator #2821 üzenetére
Mi sem természetesebb
Hasonló a szitu, mint amikor a monitoromat 85Hz-ről lekapcsolom 60Hz-re, a kép lényegesen élesebb lesz, csak éppen a szemem kifolyik 2-3 perc után a helyéről az erős vibráció miatt
Sőt én ezt a monitort használtam egy múzeális MX200-as videokarival és ahoz képest is sokkal élesebb a képe ennek a videokarinak. Mikor ismerőshöz jártam "látogatóba" a bótba akkor is szórakoztunk egy sort ezzel, hogy dugogattuk be a DVI-t meg a D-subot és azé volt különbség, igaz azok ma már "elévült" monitornak számítanak (17" 16-25msec, 300:1-400:1 200cd/m2) -
-
Necc
addikt
válasz
Foxmulder89 #2796 üzenetére
Esetleg 22"-osat 70-75K környékén?
-
Necc
addikt
Téves, már régóta létezik "szélesvásznú" szabvány, már a mozizás őskorában is volt.
De akkor jöjjön egy kis "téves/hibás elmélet" tőlem
A TV maximális elméleti felbontása 768x576 (PAL) illetve 768x480 (NTSC), és nézd csak: 768:480 = 16:10 !! És ez már ősrégi szabvány, hiszen nem éppen ma jött az NTSC a divatba.
Na de most ne álljunk neki vitatkozni a felbontásokon, a lényeg az, hogy már a TV őskorában a 2 eltérő szabvány közül (PAL vs. NTSC, a különc francia SECAM-osokat most hagyjuk ki) nálunk és európában a PAL terjedt el, míg ugye amerikában az NTSC. Korábban ennek megvoltak a technológiai okai, hogy miért pont ez jött létre (ami az elektromos áram frekvenciájában keresendő: 60Hz -> 30FPS + interleave azaz 30x2=60 hogy szinkronban legyen az elektromos árammal, illetve ugyanez PAL esetén: 50Hz -> 25FPS + interleave), ugyanis az "őskorban" így tudták megoldani.
Azóta ugye nagyot változott a világ, már a TV képi frekvenciája nem függ az elektromos hálózat frekvenciájától, a mozikban a mai napig a szélesvászon van jobban elterjedve, mind nálunk, mind amerikában, az ember látómezeje is vízszintesen jobb, így a szélesvászonnak pont emiatt megvannak a maga "varázsai" és most, mi, európaiak kezdünk rájönni, hogy mennyivel jobb móka az amerikában már teljesen megszokott 16:10 arányú szélesvásznú TV/kijelző és szép lassan kezdünk mi is ráálni erre.
"eddig évtizedeken át jó volt a Wide nélkül is minden"
De csak azért, mert mint láthattad mi erre szoktunk rá, de máshol pont a 4:3 arányú kijelzőkre mondanák ezt. És nem őrjítik meg az embert, mert mint láthatod most éljük azt a korszakot, hogy az eddig eltérő képarányok (4:3 és 16:10) pont egységesednek.De mondok egy témától eltérő, de másik "igaz történetet". Az EU-ban egységesíteni akarják az elektromos hálózatot egységesen 240V@50Hz-re. Állítólag az únióban páran vagy pár országban ebbe beleőrülnek (mint te a "wide" -ba
) mert számukra is kínos (lesz) az átállás. Mi magyarok ebből mennyit veszünk észre? Semmit mert nálunk a 230V@50Hz a szabvány, és a 240V gyakorlatilag olyan közel áll hozzánk, hogy mi nem fogunk észrevenni belőle semmit sem. Persze erről egy nagyfeszültségű szakember tudna pontosan nyilatkozni, én ezt olvastam.
-
Necc
addikt
Ááá ember ne hallgass rá (bocs
)
Egy 20" és 22"-os moncsinak is ugyanakkora a natív felbontása (1680x1050), ne spórolj azon a +2" -on szerintem megéri, ha másnál nem de legalább a filmeknél biztosan
Továbbá sehol sincs az "törvénybe" írva, hogy egy natív 1680x1050 felbontású monitornál a játéknak is akkorának kell lennie, és a kisebb felbontás nem csak a TFT-nél mutat "csúnyán" hanem a CRT-nél is (TFT-n legalább "ingyen" élsimítás van)
2ms vs. 5ms: nincs szemmel látható különbség.
Hosszútávon már sajnos csak a wide-al jársz jól (lásd tipikusan a filmeket), ha egy 4:3 arányú játékot fogsz futtatni egy 16:10 -es monitoron akkor megmarad a képarány (DVI-nél) csak meg kell szoknod, hogy a fekete sáv ezúttal nem fent lesz, hanem oldalt -
Necc
addikt
20" -> 22" wide között átlag +20K eltérés van.
22" -> 24" wide között átlag 100K eltérés van.
Szerintem egyértelmű, egy 100K-s árrés nem zsugorodik össze máról holnapra, a számítástechnika ugye meg non-stop fejlődik, így ha állandóan vársz valamire nagyobb távon (2-3 hónapot) akkor sosem fogsz semmit se venni, mert mindig mutatnak be valami újdonságot vagy mindig pletyiznek valami újdonságról ami a türelemre ösztönöz, de nem lehet a végtelenségig várni -
Necc
addikt
válasz
Johnny Cage #2657 üzenetére
Bocs, de csak általános tapasztalataim vannak TFT-ről illetve egyik ismerőöm egyik "populáris" műszaki boltba dolgozott, és gyakran betértem hozzá, ahol volt lehetőségem akár közvetlen közelről is megnézni az éppen aktuális TFT (és plazma
) "csodákat" így általánosságból csak annyit tudok mondani, hogy a Fujistu-Sienems monitoroknak nagyon szépek és élethűek a színei, jó betekintési szögekkel már régóta míg a Yakumo-t csak szídni tudom, de ezzel nem mondtam se technológiát, se átmérőt és típust sem. A többi márkát azért nem sorolom mert vegyes képeim vannak róla (vannak jó típusok és rosszak is azonos márkán belül természetesen).
Ezek most nem az én szavaim és tapasztalataim, egyik ismerősömnek van pont olyan monitorja, és ő tökéletesen meg van vele elégedve (206BW). A sokak által "borzalomként" emlegetett bevilágítás látható a monitoron, de filmnézés közben úgysem zavaró, teljes képernyőnél (játékok) meg nem is látszódik. Főleg CoD-ozik az ismerősöm, ahol ugye a szürke-szürke váltás (rengeteg a füst a játékban) erősen igénybe van véve, és nem vett észre eltérést vagy utánhúzást a CRT-ről való váltás után, és összességében meg van elégedve a monitorral. A monitor panele ismeretlen mert ahol jelölve kellene, hogy legyen a panel, az a rész üres. És ugye a 206BW és a 226BW ugyanaz a monitortípus, csak más átmérővel. A 225BW bevilágítása állítólag erőteljesebb és zavaróbb is, de ez ugye itt nem az "Állítólag" című műsor ezt én is csak úgy hallottam, így ne vedd fixnek. Illetve ezek a monitorok már túlélték a korábbi TFT-k betegségeit (ezt már ismét saját tapasztalatból mondom), azon 2-3 év alatt míg az üzletbe jártam ismerősömhöz gyakorlatilag láttam, hogy hogy fejlődik a TFT technológia, így szerintem ma már nemigen lehet melléfogni ennél a pénzösszegnél és méretnél, de ez csak általános vélemény.
Amúgy én 71-72K-ért egy 22"-os BenQ monitort néztem ki, ha nem változik a tervem (azaz nincs a monitornak "buktatója") akkor kb. 2 hét múlva már fix véleményt is fogok tudni mondani a monitorról.
-
Necc
addikt
Jajj de jó az ilyen okoskodó emberek mindig felvidítanak
Addig egyikőtök se szóljon be semmit, amíg nem látott egy LED kijelzőt (nem OLED!!!), na akkor lehet itt pampogni pixeltávolságról meg hogy milyen távolságból nézd!
Viszont láttam én már ahoz elég TFT-t, hogy megmondjam a betekintési szög változtatásával a pixelek sokkal sűrűbbnek tűnnek, és ilyenkor az ember a torz színekért húzza a száját és nem azért mert "phűdepíxöles a kép".
Sőt öntök még olajat a tűzre! Láttál te már életedben CRT monitort? Segítek: ott is pixelek vannak, és mivel a CRT sokkal kontrasztosabb mint bármelyik TFT ezért a "pixelek" mégjobban kiszúrják a szemedet! De várjá, mert jön a ráadás: a CRT moniotoroknál középen sokkal kisebb a pixeltávolság (0.24-0.27) míg a szélei felé haladva megnő (0.27-0.29), akkor ezek szerint te nem is bírsz CRT-re nézni, mert a monitor közepén tök jó a kép, de amire a széléhez ér a szemed, akkor rögtön elsírod magad, mert "phűdepixelesaképszéle".
Off 2x: most hanyagoljuk a CRT és a TFT megjelenítése közötti technológiai különbségeket, a kerek pixel (CRT) ugyanúgy pixel mint egy TFT pixel (négyszög), olyan apróak a pontok, hogy nem látni különbséget a geometriák között. Ha valaki be mer szólni, hogy "igen szabad szemmelis látja" akkor ezek szerint ő látja a marha apró lapos vezérlőtranzisztort az LCD adott pixele mellett is
-
Necc
addikt
válasz
d@minator #2642 üzenetére
Őszintén a kontraszt nem érdekel, mert megváltoztatom pl. a fényerőt, és bumm máris ugrik a kontraszt, valamint 700:1 vs. 1000:1 között gondolom nem hatalmas az eltérés (főleg, hogy a 700:1 esek tipikusan 660-670:1 arányúak (a gyakorlatban) míg az 1000:1 az 850-900:1 arányúak, így az eltérés már végképp minimális): Ettől függetlenül akkor figyelmen kívül hagyom a panel típusát, újra versenyképes lett a szememben a Samsung
PG221: ááá ez brutálisan mély, nem fog elférni a polcnak szánt kis deszkánráadásul a beépített mélynyomó is tuti rezonálni fog.
Viszont kezd egyre jobban tetszeni ez a korábban írt BenQ monitor, 700:1, 5msec, DVI/D-sub/HDMI, 170/160°, és ráadásul falra szerelhető, találtam 1-2 tesztet amit játékosok és grafikusok teszteltek le nem mérőműszerekkel, hanem a gyakorlatban, és állításuk szerint jobb, mint a 12msec monitorok (játékos szemszögből) és photoshopra is jól használható annak ellenére, hogy TN+film -es (grafikus szemszögből) és filmézésre is jó, nincs zavaró bevilágítás (direkt "horror" filmeket néztek sötétben
), hatalmas pozitívum, hogy nincs hangszórója, és számomra 72K-ért barátságos az ára is, de természetesen most is mint mindig kérdezek vásárlás előtt, hátha ti tudtok valami kis "rejtett buktatót"
.
-
Necc
addikt
Hmm egy kérdésem lenne, erről a monitorról van valakinek tapasztalata? BENQ 22" FP222WH? Itt a fórumon belül nem találok semmit, netes teszteket se találok, csak pár (főleg) pozitív tapasztalatú felhasználói hozzászólást, ráadásul 72K-ért le tudom szállítatni Tatabányára, nem kell postáztatni, vagy felrohangálni érte pestre
-
Necc
addikt
válasz
d@minator #2619 üzenetére
Nagyon köszönöm a válaszokat, nos újraterveztem a monitor pozícióját, beraktam a leendő helyére egy deszkát
állítgattam, és rájöttem, hogy simán megoldható a maximum -10 fokos szög is, így ez a szempont szerintem kilőve. Amit ajánlottatok monitorokat szép és jó meg minden, csak éppen 20"
mindenképpen 22"-os wide -ot szeretnék különben nem lesz előrelépés a mostani 5:4-es
19"-os moncsimhoz képest.
Illetve kérnék még jó pár felhasználói tapasztalatot az általam írt monitorokról, mert alaposabb utánanézés után kiderült, hogy a samsung 226BW egy erős "zsákba macska" itt mennyire számít a panel típusa? (A/C/S) C/S típus állítólag nagyon jó és csak az "A" -s a szívás, de ez mennyire zavaró a gyakrolatban?
Valamint az általam kinézett MW221U monitorról rengeteg jót mondtak, csak éppen azt nem lehet róla elmondani, hogy színhű, márpedig nekem, mint multimédiásnak ez erős érvágás, még akkor is, ha csak általános dolgokra használnám. Ez a probléma kiküszöbölhető valahogy, vagy csak a "Splendid" színjavító technológia zavar be ennyire?
És ismétlem picit önmagam: gyakorlati tapasztalatokat kérnék, és lehetőleg nem teszteket
tesztet már olvastam eleget.
-
Necc
addikt
Üdv. Gondolom már nagyon elegetek van az ilyen jellegű kérdésekből, de az a helyzet, hogy hiába olvasgatok felhasználói véleményket, fórumokat még mindig 2 monitor között vacilálok, erről kérnék egy kis útmutatót: ASUS MW221U vs. Samsung 226BW
Felhasználási szempontok: elsődleges: film, a többi: net, játék, illetve grafikai munkák (ez alatt inkább a videoszerkesztést és a hangszerkesztést értem, a photoshop az marad szépen a jelenlegi 19"-es CRT-men).
Monitor elhelyezése: falra lesz szerelve! Így vagy úgy, de ott lesz! Ha nincs mód felszerelni, akkor berakok egy polcot és azon leszA monitort soha sem fogja érni közvetlen napfény! Mindig árnyékban lesz, és sajnos legtöbb esetben kis mértékben, de alulról fogom nézni a monitort fimnézés közben! (ha a merőlegest vesszük 0 foknak, akkor -30 fok maximum, lefelé, de ez tényleg a max.) Távolság: netezés közben kb. 1.5m filmnézés közben kb. 2-2.5m
Vásárlás módja: sajnos nem lesz lehetőségem a vásárlás előtt letesztelni az árut, nagy hiány tudom, cserébe sokkal olcsóbban tudom megrendelni (PH-s bazárokon keresztül
), mintha bemennék egy boltba és megvenném.
Amit a monitorok előnyeinek / hátrányának tartok:
Asus: Előnyök: Splendid technológia, már használtam korábban, és számomra nagyon hasznos találmány! Továbbá az Asus monitorban vannak előre beállított profilok is. Hátrányok: állítólag látható fehér "utánhúzás" a monitorban, sőt gyanúsan sokan reklamáltak is rá, és sok monitort cseréltek is! Remélem, hogy csak egyszeri szériahiba volt.Samsung: Előnyök: kikapcsolható (mittoménmilyen) technológia, ami megszűnteti a fehér utánhúzást, cserébe a késleltetés megnő. Jó tudom, ez nem fontos, de gondoltam rákérdezek, hátha számít, mivel 50FPS alatt már "látom" az eltérést (de még így is 20msec és nem 2/5ms
). További előny: PH-s teszt alapján homogénebb kép, és picivel jobb betekintési szögek (ez ugye azért számít, mivel max. -30 fokos szögben fogom nézni a monitort). Hátrány: állítólag roszabb képminősége van, mint az Asusnak, de ez számít
Profilok: vannak egyáltalán? És ha van, akkor van külön nappalra és éjszakára kiélezett profil? Használhatatlan kontraszt javító technológia.
Egyéb infó: Az Asus a PH-s tesztben színhűségben "lebőgött" ez betudható a Splendid technológiának, vagy amúgy valóban hátrány? Mert alapból az Asus felé hajlok, de ha a Samsungnak valóban jobb a színhűsége, akkor máris eldőlt a kérdés.
Természetesen más alternatíva is szóba jöhet, maximum 90K -ig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest