Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Aktív témák
-
redraven85
tag
válasz
#72042496 #21804 üzenetére
Nekem is azt mondták,hogy ezek alapból halkak. Hát nekem van 2 darabom. Elvben mind kettő új ...de mégis mindkettő sivít rendesen. Mondjuk eddig külső vízhűtő egység volt maga a téma és a pumpa tőlem 20 centire ült egy fém keretben amin nincs hangszigetelés. Gumi lapka volt alá téve..így mégcsak az sem lehet ,hogy rezgett volna vagy egyébb..nah mind1
-
shteer
titán
-
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #20831 üzenetére
Balika911:
Menjünk át magánba, beszéljük meg és számoljuk ki, aztán aki tévedett visszaírja ide a topicba, hogy a vitapartnerének volt igaza. OK?
.
oliba:
Igazad van. Elfogadom a kritikád.
Ha belegondolok.... a "kéttényezős szorzás" topikszintű elutasítása, meg a "szivattyú a gravitáció ellen dolgozik" esetek óta érzek valami diszonanciát. -
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #18897 üzenetére
Biztos neked van igazad..... én meg tévedek.
.
(#18897) A Te eredményed: ~1,001*d(1)
(#18817) Az én eredményem: 10-es cső --> 10,01mm
.
Miben is különbözik ez??? ejhhh..
.
Nem tartalak etikátlanak, de ha már leírod, hogy Macikától olyat idéztem, amit Ő le sem írt, akkor legalább elnézést kérnél, vagy korrigálnál, ha rájössz hogy nem úgy volt.
Inkább törlöd a hsz-ed... mintha misem történt volna.
.
Aztán próbálsz fogást találni ezzel a csőtágulással, és a végén kiderül, hogy ugyanezt az eredményt hozod ki, mint amit nálam hibásnak tartasz, amit hibás adatokból kiindulva, logikátlanul számoltam szerinted.
Hogyvanez? És miért teszed? Hőcső probléma megvan még? -
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #18881 üzenetére
Látom nem tudod lezárni témát, pedig neked még időd sincs rá.
.
.
Ha mégis folytatni akarod velem ezt a csevelyt, akkor elöször gondold át, hogy a forrásodban szereplő térfogati tágulási tényezők milyen viszonyban állnak az általam használt értékkel 20-70°C tartományban.
.
Ha ebben a tartományban közelítőleg linerisnak tekintjük a térfogati hőtágulás együttható változását, akkor a két szélső érték átlagával számolhatunk. (integrálhatsz is, ha a néhány diszkrét értékből fel tudod írni a függvény furier sorát, vagy más burkoló függvényt)
.
Forrásodból:
(1,00020+1,00059) / 2 = 1,000395 --> ennek a köbgyöke = 1,000131
.
Ugye milyen érdekes, hogy mikor a cső átmérőjének változását számoltam, akkor pont ezzel a 1,00013-val számoltam.
Ha nem hiszed akkor számold Te is ki, hogy 20-70°C változás esetén mennyit tágul a cső ha nincs tágulási tere a víznek.
.
A dT=50°C meg nem "túlzásfaktor", hanem egy ésszerű határ, amit nem valószinű hogy átlépne egy PC vízhűtés rendszer. Tervezéskor általában a legrosszabb esetre szokás számolgatni. -
fsb1000
nagyúr
-
-
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #18814 üzenetére
Idézet: "Visszaolvastam, nem láttam, hogy ilyet írt volna. "
Akkor olvasd el ezt ((#18772) ): [link]
Balika911: Gondolod, hogy a szájába adtam valamit?Másik idézet: "Egyébként a szilárd anyagok hőtágulása igenis függ az anyagtól..."
Igen.. ebben egyétértünk, remélem olyat sem olvastál ahol ennek ellenkezőjét írtam volna.
De esetünkben ez indifferens információ.Nézzük miről is beszélünk.
1.
Általában a folyadékok hőtágulási tényezője 1 nagyságrenddel nagyobb mint a szilárd testeké, tehát ha cső együtt melegszik a vizzel, akkor is a víz fogja kikényszeríteni a cső alakváltozását, nem pedig a hőmérséklet. (ezért írtam, hogy a tágulás mértéke "nagyjából" független a cső anyagától)2.
A víz hőtágulási együtthatója 0,00013 1/K
Ha az 1 liternyi víz 50°C-vel felmelegszik a rendszerünkben, akkor kb. 6,5 ml-vel lesz több a térfogata.
Ha mincs tágulási tér és eltekintünk a cső hosszanti nyúlásától, akkor a csőátmérő 1,0065x-vel lesz nagyobb.
Kevesebb mint 1% !!!!!!!!!!!!!! átmérőnövekmény. 10-es cső --> 10,01mm
Azaz minimális, nem mérhető, stb, stb.Ne ezen nyüglődjünk.... Csak a hőtágulásnak elég egy kupicányi hely a tartályban.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #17815 üzenetére
Balaki911:
Hú de jó ez a hangtalan cucc. A kimenő csöveket miért kellett megszerelvényezni?
Néha leoldod a radikat?Tel Elek:
A wikipédiában ne bizz.....
Jobb forrásnak tartom a gyakorlati szakemberek munkáit, véleményeit és tesztjeit, mint például a martinsliquidlabon publikált eredmények.Sokat játszottam a "Flow Rate Estimator"-ral. Bróbáld ki Te is, hogy megértsd milyen gyorsan nő a rendszer ellenállása blokkok beiktatásával.
Nemhogy 30, de akár pár darabbal 1-0.5 gpm alá lehet küzdeni a rendszert, ahol már kezdődnek a (hőmérséklet)problémák, mert leromlik a hőcserélők hőátadási tényezője.[link]
http://www.martinsliquidlab.com/MartinsFlowRateEstimator.html -
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #17089 üzenetére
Kösz! hasznos volt amit linkeltél elektől.
Jól rávilágit az áramlási sebesség fontosságára, mert a "hőátadási együttható" egy részét készen kapjuk a megvásárolt hőcserélőkkel. Lényeges mértékben az áramlási sebességgel tudjuk változtatni. (és a légszállítás mennyiségével radiknál)Szerintem azt is érdemes megjegyezni, hogy a hőszállítási együttható, nem lineárisan változik a közeg áramlási sebességével (térfogatárammal), hanem egyre kisebb mértékben.
Az "ellaposodó" görbe jól mutatja ezt a gyártói adatlapokon: [link] Cpu: [link]
Tehát kell lenie egy optimumnak, amin túl már nem nagyon érdemes növelni az áramlási sebességet, főleg ha a hőtanon kivüli szempontokat is figyelembe veszünk.
Ebben talán volt némi igazsága "vak" topictársunknak, aki "világtalannoknak" válaszolt.Én úgy gondolom hogy a szükséges max. áramlási sebességet kisérletekkel, mások tapasztalata alapján, és/vagy a hőcserélők gyári adatlapjainak elemzése alapján lehet megbecsülni.
Rögtön adódik 3 probléma
- nincs elegendő pénzünk, lehetőségünk a kisérletektre különböző eszközökkel
- nem mindig megbizhatóak azok a tapasztalatok, amit hozzánk hasonló laikusok leírnak
- nem minden hőcserélőhöz mellékel a gyártó hőátadási tényezőre vonatkozó diagrammot.
Apróság de.. szerinted az helyes állítás, hogy áramló_folyadék->szilárdanyag és a szilárdanyag->áramló_folyadék irányú hőszállításokra ugyanazok a törvényszerűségek érvényesek?
.
Mert mintha a "hőátadási együttható" kifejtésében az egyik befolyásoló tényező a hőáramlás iránya lenne.
Lehet rosszul emléxem, vagy lehet elhanyagolható ez a tényező a többihez képest.( Pl geometriai kialakítás, közeg tulajdonságai, stb ) -
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #16408 üzenetére
"te tényleg ezt látod célravezetőbbnek ahelyett, hogy elkezdenéd a tapasztaltabbak véleményét olvasni, a tanácsukat kikérni?"
Köszönöm a linkeket!
Azt hiszem az első lépéseket megtettem az általad javasolt irányba és a leghibásabb elképzeléseim javítva lettek. Köszönet érte ismét. (pl. hőlépcső)Ezután is szívesen veszem, ha valaki 2 körös peltieres hütötvizes rendszerrel kapcsolatban tanácsokat adna.
Legnagyobb problémám, egy 2-3L tartály megépítése, amibe beszerelésre kerülne 2-4db peltier elem hőleadókkal.A többi megvan, mivel olyan komplett rendszert vettem, amely kezdeti igényeim kielégíti.
A hőcserélő és 2. kör megépítése van folyamatban. (a peltier léghűtéséről le kellett mondjak)Egy peltieres rendszer megtervezéséhez úgy érzem szükségesek lennének gyári adatok.
Ezek hiányában becslés + kisérletezés + túlméretezés látszik járható útnak.
Pl. a radiátorok hőleadó képessége hiányzik. Elszórt adatokra és mások eredményeire tudok csak hagyatkozni.De már egyszer megbeszéltük, hogy a peltieres bohockódással majd akkor jelentkezem, ha van eredmény. (peltieres topicban nyomon követhető)
A többi kérdésem egy másik része talán többeket is érdekel.
Van"arcom" és bátorságpm feltenni a legalapabb kérdést is, vállalva és deklarálva hogy nem értek hozzá.Ennyit megér...
-
fsb1000
nagyúr
válasz
#72042496 #15819 üzenetére
Igen, sokra nem számítok. 2-5%-nyi frekvancia növekménnyel már megelégednék.
Ez 4GHz-nél (léggel ennyit megy az egyik procim) nem kevés... 4.080 - 4.200 Mhz.Nem akarok végleges viz vagy híbrid hütést, mert elég a csendés léghűtés is a dolgos hétköznapokra, de a tuning idejére jól jönne alacsony hőfok.
Beleolvastam korábban az archivba, de csak olyat találtam, ahol a CPU-t akárták peltierrel hűteni és vizzel levenni róla a hőt.
-
Lucif-R
senior tag
válasz
#72042496 #14713 üzenetére
Van van... semmi gond... már írt PÜ-t hogy ha nincs senkinél akkor lebótoljuk okosban.
pentium4: kamuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
akkor nesze:
itt van e
meg itt is
ebből is okulhatsz
köh-köhNa remélem van 1-2 hasznos is benne... amugy meg webcím pl aquatuning.hu
szerk.: hááát az a baj hogy nagyon nem tudom mennyi lehet a teljesítménye ez erősen kisérletezősnek tűnik igy... sztem az a kicsi "lehet komerszor" vagy akármid is van az kevés lesz csak magában hűteni. Monnyuk radi méretét lehet kiváltani talán ezzel a kopmis mókával...
-
Lucif-R
senior tag
válasz
#72042496 #14421 üzenetére
Milyen paraméterre vagy kíváncsi? Amúgy ez egy régebbi darab mert 2x akkora mint a mostani DDC-k java és keresőben se nagyon lehet találni rá példát... lehet ilyen őskori lelet
és terhelésre hangosabb lesz
de még az is lehet bubi van benne de azt nemhinném hazamentem kicsit fejreáálítom a DDC-t meg megtornáztatom és meglássuk mi lesz.
Hát nekem 3 HK blokk van... 4 L könyök... 1 elosztás ahol 1db 10esből 2db 10es lesz... de a MOSFET blokk belül meg csak 6os
aztán a radielőtt is ketté osztódik 1db 10esből 2db 10es-re majd a radi után tartály előtt összejön megint egybe.
rePÜ is ment
-
-
jenei92
senior tag
válasz
#72042496 #14389 üzenetére
Hát a kisseb kártyákon csak a chipset-et kell hűteni,azok ra van olyan ami mindegyikre kompatibilis,nagyobb kártyáknál olyat kell venniami mindent hűt,(azok már súlyos ezrek)
players111:Innovatek jó,nekm is olyan a cpu blokkom,de szerintem dárgák egybe inkább építs magadnak egyet... -
válasz
#72042496 #14378 üzenetére
Minek néznének hülyének? Azért mert van egy jól szellőző drága házam, és abba raktam vízhűtést! Amúgy azért veszek erős, masszív házat, mert most egy Codegen van, ami... Szerintem a környezetem nem nagyon ért a gépekhez (az eggyik fele Gamer, a másik meg csak netezik és a Word-ot használja, a harmadik fele, megállta a nagyszerű Pentium 2-nél), de az biztos hogy szerelni nem tudják (kivéve apám, miután mindent elmagyaráztam neki). Tygoon R3603-es csövet találtam, és 1.680 Ft méterenként (nem olcsó). Én a házikót nem akarom szétvágni (hogy gondoltál ilyenre, hogy egy Stackert szétvágni...), szóval felülre (ha elfér) akkor egy Nexxxos Extreme II kerül, hátra pedig egy Nexxxos Extreme I lessz felszerelve. Nekem így megfelene, és árban sem lenne annyira megterhelő, és lehűtené a processzorom.
-
válasz
#72042496 #14371 üzenetére
Köszönöm válaszodat, a tanácsaidat megfogadom, de szerintem a 10/8-as csővezetést használom, mert akkor túl sok átalakító kell! Thermo szenzort inkább meghagynám, mert jól is néz ki! Nem tudom befér-e egy duplaradi a Stacker 830-as hátuljába vagy a tetejábe, esetleg hova rakjam?
-
stevee251
tag
válasz
#72042496 #14157 üzenetére
Igen az FSP-nek nagyon jó minőségű a tápja. Viszont az is érdekes még az Antec kapcsán, hogy minap voltam fent az oldalukon és a Phantom már discontinued kategóriába van. Lehet mondjuk hogy ez csak nekem ujdonság... de meglepődtem. Lehet hogy nem jött be nekik annyira ez a passziv táp, mint kellett volna...
-
-
jones965
Modder
válasz
#72042496 #13979 üzenetére
Szia !.
Az enyém DDC 1T plus volt pro tetővel, de szétszedtem és már az oly sokszor linkelt módon a betáp részén a nyáklapon a szabadon lévő kivezetést összeforrasztottam a+ 12 voltal, s máris ultra lett belőle..
Ráadásul én még a plexi tetőt is felfúrtam 11 mm-re.A tartályt pedig egy kis átalakítás után rászereltem a szivattyúra:
sajnos a lényeg nem látszik
-
^Sunrise^
tag
válasz
#72042496 #12853 üzenetére
A profilokat felraktad ma? Ha nem, akkor hagyj kozejuk 2-3mm helyet, kulonben te is beszopod a csatikkal.
A csovezes alapvetoen nem volt gazos, csak a technikara kellett rajonni. Tolomerovel, vagy barmivel merd meg a ket profilra felrakott csonk kozt a tavolsagot es vagjal akkor csovet. Vedd le utana a csonkokat a profilrol es tedd fel a csovet kozejuk. Ha megvagy, akkor rakd vissza a kesz darabot a 2 profilra, ajanlom a 16-os villaskulcsot.Kicsit monoton melo lesz, de megoldhato.
-
Bulitt
addikt
válasz
#72042496 #12040 üzenetére
Adjak szeszt kiprobálod?
Mindkettőt kiprobálhatod, a locslást és a megivást is.
Mint ahogy azt is hogy egy feles pohár tiszta szeszhez tedjél 1 csepp csapvízet, elkezd az egész forni, és mellegnek fogod érezni a poharat. Alias "Budafokrettenet"
A meggyújtásról meg annyit hogy kb egy lobanást látsz és elpárolog, nem égsz meg tőle
tudom fater meg gyújtóta a kezét, amikor leőntőtte
-
Lucif-R
senior tag
válasz
#72042496 #11894 üzenetére
Má nekem is az van
Kezd kommersz lenni mert árabn és teljesítményben nagyon jó...
Olekgsxr: Hát ha fizikázunk akkor neked a bekötésed miatt veszítesz a radid teljesítményéből. Azon filózok hogy sztem elég bekötni 1db be/ki menetet mivel úgy a radi teljes teljesítménye meglesz... igaz jobb ha ketté osztom a bemenetet mert akkor jobban elolszlik az áramlás... de az annyira már nem adhat sokat szerintem. Másik meg hogy eléggé közel vannak a bemenetek igy T -vel nem lehet megcsinálni csak Y elosztóval vagy 90° es csatikkal de még sztem azzal se nagyon. Héten nekiállok összerakni a rendszert azthiszem ( szekrény pakolás, asztal megtoldása, blokkok felhelyezése, tartály felrögítése a radi mellé )
-
yakuza.tora
addikt
válasz
#72042496 #10501 üzenetére
Szerintem ha lesz készleten, akkor rendelj egyből 50 méter, hogy biztosan elég legyen, nehogy megint 30 centi miatt kelljen újracsövezned az egész gépet!
(bocsi, de ezt nem tudtam kihagyni)
Egyébként mi van a MIPS ram blokkoddal? Megérkezett már?
Nagyon szemügyre venném! -
B@bL3ve5
senior tag
válasz
#72042496 #10242 üzenetére
én a gödöllőibe vettem de nem hiszem h ennyi eltérés lenne TESCO és TESCO között
tuti rámegy arra is csak húzd tovább jajaja.....am a gyorsbilincs nekem bejött ugyanis van egy kis pereme annak a High-Flownak s amikor meghúzom a gyorsbilincset szépen odaszorítja mögé. büdös életbe nem jön az le. ez nem a kisebb gynegus puha falyta... -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
#72042496 #9843 üzenetére
Hát igen. Aki nem cserélgeti egyfeszt a blokkjait annak ugye eccer megméri,aztán csókolom. De aki feszt cserélget,annak minden egyes cserénél friss info, hogy mit váltoott az áramlás. Vagy több körös rendszernél ismét csak hasznos lehet, hogy tudja az emberfia, van-e eltérés a két(vagy több) kör ellenállása/áramlása közt...
Biszont itt jött egy jó ötlet: Kiadom bérbe az áramlásmérőket. Ugyis mindenki csak egyszer megméri az átfolyást, aztán enm kell neki többet.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest