Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Redmi 9 - sok bába közt elvész a gyerek
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
nemethati #41193 üzenetére
A leírás szerint 175W-os hőforrásig használható a CHC-122 chipset blokk, ez pedig épp belefér a 6870 150W (+-20W) max. hőleadásába.
De... a PC vizhűtéseket általában túlméretezzük.
Ennek elsődleges oka, hogy általában nincs pontos infónk a felhasznált alkatrészek paranmétereiről, valamint egy sok komponensű rendszerben már nagyon összetett lenne számításokat végezni.
Ráadásul a túlméretezett rendszer kellemesen kicsi dT-ket ad, vagy ha valamit elbaltázunk van még bőven tartalék.Ez a 175W önmagában értelmezhetetlen.
Mekkora térfogatáramnál és mekkora dT(lapka-viz) esetén?
Csak reménykedni lehet, hogy egy átlagos 1-1,5 GPM-re és 20-30°C dT-re vonatkozik.Azért azt ne feledjük, hogy az alaplapi chipsetek hőleadása messze elmarad egy átlag VGA GPU hőleadásától. De mindent a teszt dönt el. Ezért nem előlegezném meg, hogy érdemes lenne egy univerzális VGA blokkra cserélni.
-
nemethati
senior tag
Jó választás volt ez egy 6870-re?
Tripla extreme ill. DDC Plus (OCLabs tetővel) társaságában fog működni a jövő héttől, 11/8-as csövezéssel. Lesz még a procin egy XSPC delta v2 illetőleg egy MCRES micro kiegyenlítőnek. A radin pedig 3db Coolink venti leszabályozva vagy sem, attól függ mennyi szélzajt produkál majd. -
Milka 78
nagyúr
válasz
fsb1000 #41190 üzenetére
Akkor így fogok tenni
Megveszem a szettet a szimpla 14-es radival és ha nem bejövős teszek rá még egyet.
Különben valószínű igazad van.A Benchelés az más tészta és tart vagy 5 percig,de tartósan tuti nem használnám extrém feszen.Inkább elviszem a határig amig még nem nyírom ki a procit(max egy kicsit feljebb). A plusz teljesítmény amire várok inkább az elborult 5 percekre és kánikula tartaléknak szánom,mert azt már tudom,hogy milyen az a hűtés ami pont jó volt decemberbe és használhatatlanná vált egész nyárra.
Köszönöm a segítséget és a türelmet(mindenkitől)Ui:Most látom,hogy földim vagy
csib41:Inkább az újban bíznék,de a pumpa típusát belinkeltem feljebb.
-
csib41
aktív tag
válasz
Milka 78 #41188 üzenetére
Remélem nem szólnak be a nagyok, hogy mit reklámozgatok itt, de itt egy pumpa ami olcsóbb és erősebb. Itt egy radi ami elférne fentre. Vagy ha 40k körül nekiugrana egy külső radival ami bőven elbírná a további kiegészítéseket (amit én tennék, mert hát lássuk be: egyszer elkap a szenvedély és már a komplett gépet akarjuk vizezni
) pl. De én inkább nem szólok bele, a döntés nem az enyém.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Milka 78 #41188 üzenetére
Ha abba a szettbe beraksz egy 12 vagy 14cm-s radit akkor az már bőven elég lesz.
Mivel a radik nyomásvesztesége (ellenállása) alacsonyabb a blokkoknál, sok gondot nem fog okozni, alig csökken a térfogatáram.Egyébként a 12 / 14-es azonos felépítésű radik között kb 15% különbség van dT-ben.
Ez csak 1,5°C-ot jelent egy átlagos dT=10°C célértékű rendszerben, de ahol nagyobb hőmennyiséget kell leadni, ott bizony van értelme.Én megvenném azt a szettet (vagy hasonlót apróból válogatva) és ha nem elég a radi hűtőfelülete a tesztek során, akkor kiegészíteném egy másik szimplával.
Megjegyzés: Van egy tippem, a mostani rendszereddel és a tervezett 2600K-val sem leszel tartósan 200W felett.
-
Milka 78
nagyúr
Na szóval...először is köszönöm mindenkinek a türelmet és a kutató munkát!
Amit leszűrtem az a következő,bár lehet hogy tévedek(ez esetben nyugodtan javítsatok ki).
Ez a vizes rendszer igen csak jó hatásfok,de a az én kritériumaimmal(szimpla radi,stb)nem tudja igazán megmutatni az erejét,mert bár jobb mint a h80,de én olyan nagy teljesítmény beli különbséget(ár/teljesítmény)nem látok.Amit mondtatok is itt a radi a korlátozó tényező.Hergelhetem én bármivel nem lesz sokkal jobb jelentősen a H80-tól...
Két választásom van.Vagy költséghatékony választást választok egy h80-assal és ott megállok 30-ba halk,de erősebb ventikkel(2xEnermax Magma).A másik ha komolyabban ráfekszek erre a vizes szettre és minimum dupla radis szettel tervezek és abból is a lehető leg vastagabbat nézném.Ez a szett már közelebb áll a ti ajánlásotokhoz és ahogy látom ha elkezdek varázsolgatni a szimpla radival,ugyan itt fogok tartani árban,de kevesebb lesz a teljesítményem.Sajnos el csak külső felszereléssel menne egy konzollal és inkább ez itt a problémám,mert félek,hogy a sok hurcibálásnál sérül a rendszer,de ezt még megvizsgálom,hogy hogy lehetne ez kivitelezni.Attól is félek hogy külső elhelyezés esetén direktbe hallanám a ventiket...
Gondolkodtam a 2 szimpla radin is.Ezeket tudnám talán a leg esztétikusabban elhelyezni,ráadásul 140-es radikatt is gond nélkül fel tudnék helyezni és használhatnám a jelenlegi ventieimet és nem kell külső konzolt használnom,mert itt már a házra tetejére kívülről fel tudnám rakni a radikat.Ezzel csak az a kérdésem,hogy a szettben található(több cső,csatlakozók miatt gondolom)pumpa elbírja ezt a felállást.Más néven beilleszthető a 2x120 vagy 140-es radi ebbe a rendszerbe?
Itt egy régi kép a ház belsejéről,de a lényeg nem változott.
Itt egy másik a rácsok elhelyezkedéséről.->[link]
-
Milka 78
a fölső rácsozás nem egybefüggő a ház tetején,hanem 2 elkülönített 140mm-es venti hely van kialakítva rajta és így takarásba lenne a radiátor közepecsak mint partvonal mellett álló kérdem hogy ha van helye 2 simplára gépen belül akkor
RADI-RADI-tartály-pumpa-CPU- felépítésteljesen döglött ? -
fsb1000
nagyúr
válasz
csib41 #41183 üzenetére
Egy triplával legalább 10 fokot nyerne a viz-levegő dT-n.
De megkötés volt a házon belüli hűtés.A nagyobb dT a mag-viz között van. Ezzel sajnos nem sokat tudunk kezdeni (főleg nem azzal ami az IHS alatt van). Még a legjobb blokk + szivattyú párossal sem lenne nagy nyereség.
Ezért írtam elsőre, hogy minden a radin múlik ebben az esetben. -
csib41
aktív tag
válasz
fsb1000 #41181 üzenetére
Mi lenne akkor ha a ház tetejére kivezetne egy triplát 4 távtartócsavarral. Nem csúnya egyáltalán és több fokot nyerne, mint a H80-al. Főleg, ha igazak a szóbeszédek a kerregő pumpáról ésatöbbi. A tripla járható út lenne, főleg ha magának csinálta az egyedi elrendezést és a 40k-s határt tekintjük bőven kijárná, mindezt (viszonylag) halk ventikkel. Aprón láttam tody v3-at 9k-ba tripla meg mindig van fent, taat kollégánál ddc mindig van... Én azt mondom, hajrá.
-
fsb1000
nagyúr
Kerestem neked egy korrekt tesztet, amelyben hasonló tulajdonságú a radi, mint abban a subcoolingos kitben. [link]
Szerintem a következők állapíthatóak meg a teszt eredményekből.
1.
Egy átlag PC vizhűtésben, ahol az alacsony zaj is szempont, max 150W-os hőleadásig lehet vele tervezni. (feltétel dT = 10°C)
2.
Igényesebb vizhűtésben, ahol az alacsony maghőfok a fő cél (dT= 5°C) 100W-ig ajánlott tervezni.
3.
Egyértelműen kijelenthető, hogy ezzel a radival akár 300W hőmennyisség is leadható, de a következő feltételekkel:
- Nagy légszállítású 12cm venti (> 1500 RPM)
- Viszonylag magas víz/lég dT (15-25°C)--------------------------
Ez a magas dTvíz nem elhanyagolható probléma, bár én már produkáltam ennél magasabbat is. Tételezzük fel, hogy 300W hőt kell leadni. (extrem OC a 2600K-val)
Ha ezt a radi+venti kombó dT = 20°C-vel teljesíti, akkor a hővezetési tényező 20/300= 0.067 c/w.A szethez adott EK Water Blocks Supreme LTX Nikkel-Plexi átlagos blokk, mind a nyomásvesztesége, mind a hőátadó képessége tekintetében. Tesztek nem nagyon vannak vele, de egy egyszerű körben hozzá hasonló blokkok általában 0.15 C/W hővezetési tényezőt produkálnak. Ez változhat az IHS tulajdonságai miatt is, de az alkalmazott szivattyútól is.
dT(mag/viz)-re átszámítva 300x0.15=45 °C (ez is nagyon sok! és jó része az IHS alatt "veszik" el)Összegezve:
Az össz. dT= dTmag+dTviz= 20+45 = 65 °C A teljes rendszer hővezetési tényezője 65/300= 0,22 C/W amely érték nem jobb mint egy léghűtő esetében!! (de a léghűtők hőcsövei ennyit hőt általában nem bírnak szállítani, a C/W-jük csökken nagyobb hőátviteleknél)
Ha azt a célt tűzzük ki, hogy a CPU magok ne menjenek 85°C főlé, akkor 20 fokos levegőt kell átvezetni a radin. Egy átlagos 25 fokos szobában 90 fokos magokra lehet számítani. Nem lehet mást tenni, mint a radin feltekerni a ventit és még 4-5 fokot nyerni a vizen. Vagy egy jobb blokk szivattyú párost keresni további 3-4 fok reményében. De 80 fok alatti magokra nem sok esély van.Példa 2:
200W hőleadásnál (visszafelé számolva) dT össz = 200*0.22 = 44 fok.
26 fokos környezeti hővel már 70 fokos maghőmérséklet is megcélozható.Példa 3:
Átlagos tuningnál (kevesebb mint 150W) már 60 fok alatti magokkal lehet számolni a gyári 95W-os TDP esetén pedig csak 47 fok a max. (itt már lehetne a veni fordulatát csökkenteni, akár felére)---------------
Mindez csak számítgatás, a helyes értékeket csak az adott rendszerben lehet megállapítani méréssel, mert a CPU hőleadását csak saccoljuk, a C/W értékeket (főleg a CPU blokkra) csak közvetve ismerjük.
Ezért is méretezzük túl a vizhűtéseket.
Ez az szimpla radis extrém OC-s CPU hűtés meg a hatérértékek közelében mozog, ha működik is 24/7-ben, nem sok tartalék marad benne. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Milka 78 #41179 üzenetére
Nem tudom... Mindenkinek végig kell járnia egy utat, hogy megtalálja azt a rendszert, ami neki optimális. Sok pénz és sok idő. És ezt nem szentbeszédnek szántam, hanem ez a keserű valóság.
Ha csúcsot akarnék döntögetni Sandy-val akkor megvárnám a telet (vagy lagalább az első éjszakai fagyot) és az erkélyen egy kis vizzel megrángatnám.
Levett oldalú házzal, radit lavónyi jeges vízbe lógatva......24/7-re meg beletörödnék, hogy csakis 5GHz alatt, és akkor lehet léghűtés is, vagy valamelyik olcsó vizes kit. Mindegy, gyak. ugyanazt tudják 200W alatt.
Ha pedig bevállalom 24/7-be az 5,2 GHZ-et (hány % plussz ez a 4,9-hez képest????) akkor kompromisszumot kötök és belátom egy szimpla radi nem lesz elég.
Vagy hekkelek a gép végére oldalára (bárhova) egy + radit vagy elviselem, hogy "ipari" ventivel fuvatok egy vastagabb szimplát.-----------------
De ne legyek teljesen negatív.
A TOP léghűtöket általában egyenértükenek lehet tekinteni az olcsó vizes kitekkel.
Kb ugyanannyi hőt tudnak elszállítani, a vizesek kicsit kisebb dT-vel (alacsonyabb meghővel)De ahogy a léghűtöknél is megfigyelhető, hogy OC-nál 2-4 fok különbség egy extra OC-nál azt eredményezi, hogy az egyik már képtelen üzemi határértéken tartani a CPU-t a másik meg igen.
A vizes hűtés tulajdonságai is ilyenek, valószinű hogy extra terhelést még kisebb dT különbséggel tudja teljesíteni. Azaz van rá esély hogy a túlfeszelt Sandy-t 200 Watt felett is meg tudja fogni. Nem lesz kellemes se hőfokban, se zajban a szimpla radis hűtés, de van remény. Ki kell próbálni.
A javaslatom, ha úgy döntesz nincs más lehetőség a szimpla radis verzión kivül.
1. Megkeresni a legjobb, legvastagabb, stb szimpla PC radit (pl. PA120)
2. Hozzá a legnagyobb teljesítményű ventit, amit még zajban el tudsz viselni
3. A lehető legjobb blokkot, ami még árban megfelel (akár lehet Tody V3 blokk is)
4. A legegyszerübb szivattyú+tartályt választani.
5. Próbákat végezni.Lehet kittel is próbálkozni.... de szerintem több kell. Talán a subcoolingos még határeset
Ha nem lesz elég a hűtés, akkor a cuccot simán el tudod adni, olyannak aki nem extra OC-t akar 24/7-re. -
Joshi
titán
válasz
Milka 78 #41179 üzenetére
Csak a CPU-t le lehet vizezni 30-40k-ból úgy hogy akár egyedi alkatrészeket is vehetsz. Egy jó CPU blokk egy olcsó tartály+pumpa valamilyen cső és egy dual radi. Ha ezt az utat választod még szellősebb is lesz a ház belseje feltéve ha kívül helyezed el a radit.
Mondjuk azért dobhatnál egy képet a jelenlegi rendszeredről csak hogy lássuk mivel állunk szembe. -
Milka 78
nagyúr
Na akkor mindenkinek mert,így talán egyszerűbb
A ház csere kizárt,mert egyedi átépítés és ezért ragaszkodok hozzá.Sajnos a házba egy egész 12-es radi fér el a gépház hátulján felül.Azt látom,hogy egyértelműen víz kell nekem,mert léggel nem hiszem,hogy boldogulnék(a mostaniból kiindulva).A teljes víz sem járható út,mert anyagi vonzati vannak.2db 6870-es blokk+50,de ahhoz már gondolom dupla vagy tripla radi kéne és itt már megint elérkeztünk a ház kérdéséhez ami kb. még 30,de inkább több.Igazság szerint nekem a H80-as is jó lenne és a ventikkel felállna 30 ropiból.Viszont azt vallom,hogy ha már ennyit kiadok egy hűtésre akkor lehet egy kicsit még kipréselek magamból,mert ha megint olyat veszek ami nem jó akkor többe kerül a leves mint a hús.A fent említett szettet még meg tudnám venni és még egy kis módosítás is beleférne.
fsb1000:Akkor te is egyértelműen a vizet ajánlod.A kérdés a következő.Legyen a H80?Több tesztet átnézve arra jutottam,hogy pár fokot ver a leg csúcsabb léghűtőre(ami hozzám be sem férne és a fenti problémák miatt nálam sokkal rosszabbul is működne). Előnye hogy árban még ez a legjobb,viszont vannak ellenvélemények is szép számmal.Ezzel kapcsolatban most nem linkelgetek teszteket,de van bőven róla,csak az a baj,hogy az életben nem volt Inteles procim,így a hőfokok és a feszek sem sokat mondanak nekem,de ha itt van pár link,hátha könnyebb a teljesítményét behatárolni.[link],[link]
Vagy legyen a ez szett?Ezzel az a baj,hogy se teszt sem semmilyen infó tapasztalat nem áll rendelkezésemre róla(elhelyezni sem tudom a h80-hoz képest,hogy mivel is tudna többet),de ha ez a szett érezhetően többet tud akkor hajlamos lennék ezt venni a későbbi csalódások elkerülése végett.Természetesen ha a szettben javasoltok más szimpla radit,vagy blokkot(amiket átok,de nem értek ezért nem is akarok össze vissza vásárolgatni) ami a bolt listáján fellelhető akkor szívesen meghallgatom(ez kb 45 ropis határig tudom teljesíteni).
A lényeg ezzel a szettel kapcsolatban,hogy hajlandó vagyok 1-2-3 fokért is belemenni a változtatásba,mert ugye mindig az a pár fok hiányzik -
válasz
csib41 #41176 üzenetére
Talán lehet azt kéne javasolni neki.
Viszont az nem jön ki 25-35ből. Azt meg pláne el kell felejteni hogy belülre belefér...
Mondjuk a külső radi állhat saját lábom vagy a ház oldalára is lehet csavarozni.Milka 78: Nekem nincs ekkora gépem ( csak AMD 1100T + 6970 + nemsokára még1) de én is épp most nézem mibe kerülne bevízezni az egészet.
Nem mondanak hülyeséget a többiek hogy azért a te hardvereid sem két filléresek és akkor sajnálja az ember egy közepes összeget a vízhűtésre.
Az egyben settek, jók, egyszerűek, szépek, és jó árrést tartalmaznak
Azért aprón olcsóban össze lehet vadászni, viszont nem lesz szép dizájnos ha az olcsóbb, csúnyább darabokból rakjuk össze.
/ szép VS nem annyira szép /Mivel a 6870esek felső kategorát képviselik a hűtésükhöz szükséges a Full Cover borda aminek nagyon szép ára van és nélküle nem nagyon lehet megúszni a dolgot.
2DB 6870-re való blokk + a 6870 X2 való azért szépen megugorja a 50 ropit/és még jól is jártál /.
Itt a forumon segítenek és kiigazítanak ha nagyon bele akarsz nyúlni a rosszba,
csak időben kell szólni / vétel előtt / -
Joshi
titán
válasz
ThodEE #41174 üzenetére
Azt elfogadom hogy az emberek értékrendje nem egyforma, de van egy pont amikor már bizonyos dolgok bizonyos helyre már nem férnek be (fizikailag).
Ja és +10-20k nem tudom mire lenne elég, egy új léghűtőre? Vagy egy félmegoldású Thermaltake cpu vízhűtésre amit idővel úgy is lecserélne?
Én azt mondom hogy vagy levizezni az egészet vagy nagyobb házban maradni a léghűtésnél. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Milka 78 #41169 üzenetére
2600K magas feszen... 5,1GHz fekett.... ez több mint 200W... akár 300W. 2500K-val kimértem, bár sokan kételkedtek a mérésem "hihetőségében"
Szerintem ehhez kell a dupla radi vagy 2 db szimpla.
2 db szimplát nem tudsz elhelyezni abban a házban? Vagy a duplának fent légutat kialakítani? Vagy legalább 1 db 12-es és 1db 8-ast bepréselni a házba?
(én is mindig a beépítéssel szenvedtem)A te rendszeredben (meghúzott SB hűtése), minden a radin múlik.
A jobb blokkok között csak pár fok különbség van. A renbdszer ellenállása kicsi, ezért egy gyengébb szivattyú is elég, olyan ami be van szerelve tartályba.
Halkabb (szerintem) és kevesebb macera.A radik hőleadó képességét a rajtuk áthaladó levegő mennyisége határozza meg leginkább. Minnél nagyobb a radi felület annál halkabban tudod megoldani. A dupla ventis megoldás csak abban segít hogy az adott felületen több levegőt nyomjon át (de mennyivel? 30-40%?) , szerintem halkabb nem lesz.
2600K/2500K 5GHz-ig értelmes fesszel max 150-160W-ot ad le Linx-el. Ezt még 1 szimpla radival is lehet kezelni. (határeset... kicsit zajos lesz)
-----
Lehetséges megoldás még egy hibrid rendszer.
Szimpla radi (1x12) és ebbe a vízkörbe csatlakozó peltieres hűtés, aminek a hőjét szintén el kell vezetni valahova, rosszabb esetben a házba egy cpu léghűtővel.Tételezzük fel, hogy csúcsban 250W-ot ad majd le a 2600K. (>5,1GHz + 1,48V)
180W kimegy vizzel a radin (kicsit hangos ventikkel) és 70W-ot kivesz a körből a peltier, 50%-os hatásfokkal, azaz 70W-ot még hozzátermel.
A peltier 70+70 Wattja beereszthető a házba, olyan mint egy combosabb VGA.
Szóval ez is csak egy szükség megoldás, több macerával.Egyébként a vizet is lehet hűteni CPU léghűtővel, ha nincs hova tenni a dupla radit (vagy a 2. szimplát), de ez esetben is a házba termeled a meleget.
Kb. 50W kivétele igy is megoldható akár egy TX3-mal, ha elég meleg a hűtőfolyadék, és jó a ház szellőzése.
De ekkor a vízkőr szimpla radijára már süvöltő venti kell a 200W-nak (hogy meglegyen a kellő légáram), a viz 40 fok felett és korántsem biztos, hogy a mostani léghűtésed képest nyernél 5-10 fokot.Viszont CPU-t léggel nem lehet 200-250W felett értelmesen hűteni.
Szóval lehet nem is az lesz a gond, hogy a magok 60 vagy 80 fokosak (víz vs lég), hanem hogy léggel 90-100 fok fölé menne, azaz még egy benchmarkos csúcsbeállítást se bírna ki.... nemhogy 2-3óra játékot. -
Milka 78
nagyúr
Persze gondolkodtam komolyabb légben is mint a TRUE vagy egy Prolimatec,de a mostani hűtőm sem olyan gyenge és mégsem tudja hozni a tesztekben hozott értékeket amióta a második 6870-es is bekerült.Csak ez a lépés 5-6 fokot rontott a képleten és még el sem kezdtem feszelni őket.Ráadásul tervbe van egy 6870x2-es is ami egy kohó és ez még rontana a képleten.Ha ez nem lenne még elég van benn 2 odd,1 hangkari és 2 vinyó...Egyszerűen teljesen ki van tömve a ház belülről és nincs légtér benne,hiába a szellőztetés,ráadásul ilyenkor az összesen 7 venti fullon megy és beindul a porszívó effekt.Ha vízre váltanék akkor legalább a proci mentesülne a belső hőtől,mert ugye a radi kintről kapná a levegőt ráadásul a ház hűtését is lejjebb vehetném ezáltal halkabb lenne az egész rendszer(gondolom és). Persze a szakértők remélem megmondják milyen úton induljak
-
Milka 78
nagyúr
Tiszteletem!Hűtés problémáim adódtak ami több összetevőből áll és ez ügyben kérném a tanácsotokat.Az adatlapomon szereplő(első)gépről lenne szó.A Yasya-ával kicsit elégedetlen vagyok.1465v vesszel 1.25-ös nb-vel teljes házszellőztetéssel(fullon hajtva) 60 fokon(mag 56-57) tartja Prime alatt a procit.A ház szellőztetésén sem spóroltam,mert igen erős ventiket használok(Prolimatec Red Vortex140x2,AC F12 Pro 120x2,stb...) és az áramlásra is ügyeltem.Gondolkodtam mondjuk egy Silver Arrow-on,vagy D14-en,de a memóriák miatt ez eleve bukó és már a Yasya miatt is a házam szépen lassan megtelt a CF-el,hűtőkkel winyókkal és baromira nincs benne légtér.Kuckót viszont nem szeretnék semmiképpen cserélni így valami olyasmi hűtő kéne ami kintről szívja a levegőt.Gondolkodtam a Corsair H100-asán is de az majd 30 ropi és elég szűken férne el a dupla radi fent(ráadásul a fölső rácsozás nem egybefüggő a ház tetején,hanem 2 elkülönített 140mm-es venti hely van kialakítva rajta és így takarásba lenne a radiátor közepe.Maradt a szimpla radi és a H80 amit viszont hátra be tudnék építeni.Ez 25 ropi lenne+ 2 komolyabb venti,mert nem vagyok kíváncsi a mákdaráló hangra,így már is 30 ropi körül vagyok.Ez durván hozná a D14-es szintjét,legalább is remélem.Viszont ha már ennyit ráköltenék nem lenne jobb megoldás egy normális vizes rendszer?Én egy ilyen szettre gondoltam,de mivel semmit sem tudok róla így azt sem tudom,hogy megéri e a + bő 10 ropit?Sajnos a dupla rados szettek nem férnek el(max 25mm és így is csak a ház külső részén férnének el a venti),külső konzolt meg nem szívesen használnék,mert elég sokat hurcibálom a gépet.Egy ilyen szett erősebb lenne,mint a h80?Esetleg a kínálatban lévő szimpla 120-as radok,cpu blokkok közül valamilyen erősebb-jobb ami a listán található és javít a teljesítményen(már ha van értelme és nem emeli jelentősen az árat)?Ezt is fel lehet szerelni 2 ventivel mint a H80-at és a ventik fix fordulatúak avagy pwm szabályzottak,esetleg külső vezérlővel kell megoldanom?A hozzá adott 2200-as venti kicsit elborzaszt a hang terén,inkább 2 halkabb ventivel képzelném el,teljesítmény vesztés nélkül(már ha szükséges és javít a 2 ventis elrendezés). Csak a procit kellene hűtenie,mert a kártyákat ki-be szerelgetem.A közel jövőben vagy egy FX 8150-est vagy egy 2600k-t kéne jegelnie relatív magas feszen,lehetőleg halkan(megint csak a D14-es hangjára tudnék utalni). Az az igazság,hogy még elképzelésem sincs,hogy egy ilyen szett mit tud százalékos arányban egy csúcs léghűtőhez,vagy a H80-ashoz képest
A válaszokat észrevételeket előre is köszönöm!
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Cybertrone #41167 üzenetére
Ja ami már kék rotoros és nem a legújabb revision azt lehet. A legújabb revision-t viszont lehet PWM szabályzásra moddolni.
-
Cybertrone
veterán
válasz
Whit3Rav3n #41166 üzenetére
Azt nem írta hogy mikori a szivattyú hátha lehet
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Cybertrone #41164 üzenetére
Már nem lehet.
-
sg22
senior tag
válasz
Cybertrone #41164 üzenetére
jaaaj de tényleg van egy rohadt nagy matrixa az oldalán ráirva minden adattal csak eddig nemvettem észre
-
sg22
senior tag
válasz
Whit3Rav3n #41161 üzenetére
és azt hogy nézem meg? ezen nincs semmi kijelző vagy ilyesmi
-
sg22
senior tag
van egy laing ddc pumpám, és nemtudom pontosan hogy melyik tipus. szétszedtem és belül sem láttam nagyon semmit ami alapján belehetne azonositani.. elvileg Laing ddc 1T PLUSZ
esetleg valaki tudja hogy lehetne pontosan megnézni? -
nemethati
senior tag
válasz
Laprasi991 #41156 üzenetére
Meg kell moddolni, kiszélesíteni a 775-ös furatokat és úgy már igen.
Ha esetleg az itteni XSPC-t nézted volna ki az már stoppolva van általam -
DigitXT
félisten
válasz
gordonfreemN #41149 üzenetére
Nem víz nélküli használatra találták ki, úgy felesleges hallgatózni.
Ha csak "kipróbálod" vízzel, akkor levegős, ezért hangos: ha csak
tisztán víz maradt benne, akkor jóval halkabb lesz... De azért nem
kell elhinni, hogy semmi hangja nem lesz, ez ugyanis relatív... Ha
kellő csönd van körülötte, akkor bizony "üvölt". Főleg a 18W-os.De ha már megy mellette ez-az + nem éjszakai csendben akarod
meghallgatni, akkor lehet, hogy kellően halknak találod majd.A
leszabályozása jó dolog, de vedd figyelembe, hogy a teljesítmény
is esik vele, minek következtében az ember hamar rázizzen, hogy
akár vehetett volna egy gyengébb, de alapból halkabb szivattyút is. -
Laprasi991
aktív tag
Köszönöm a segítséget
Egy olyan kérdésem lenne még, hogy az XSPC Delta V2 használható-e LGA 1155-ös procival is? Tervben van ugyanis egy upgrade, sajnos az LGA 775-ös Prescottom felett már eléggé eljárt az idő
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Laprasi991 #41152 üzenetére
A sorrend az mindegy azon kívül hogy a pumpa legyen a tartály után az egyszerű feltöltés érdekében de nálad az már úgy van.
Nem kell a menetet teljesen a végéig tekerni, az a lényeg hogy erősen fogja a csövet, ha az megvan akkor minden rendben van
Érdemes mielőtt bekapcsolod a gépet az összeszerelt rendszert futtatni egy ideig és figyelni hogy nem ereszt-e valahol
A cső egy idá után merev és törékeny lesz de az inkább több mint 5 év után. Használd azt amit jobban lehet hajlítani és kevésbé törik meg mert azt könnyebb elhelyezni.
-
nemethati
senior tag
válasz
1. a sorrend gyakorlatilag mindegy
2. ezt én is szeretném tudni, bár nekem a csatlakozó és a cső is 11/8 mégsem passzol
3. mindenképpen teszteld előtte, 500HUF-ért vettem erre a célra itt egy AT-s tápot amivel el tudom indítani a pumpát, így ha ereszt is valahol nem akkora baj, mert a gép nincs áram alatt
4. szerintem mindegy, PVC talán nem bírja az UV-t -
niklebi
senior tag
válasz
Szia!
Először is nem kapkodtad el vizezést
1. A sorrend rendben van.
2. A leszorító ha rajt a cső akkor az a jó ha nem tudod végig tekerni,
mert akkor szorít rendesen.
3. Kinek mi jön be. Ha akarod megcsinálhatod gépen kívül is,
és akkor kiderülhet ha valami folyat.
4. Azt tedd be amelyiket két hónapja vettél. Ahogy írod is a másik rideg, nem hajlítható.
A kor nem tesz jót a műanyagoknak, ha csak állnak.Sok sikert
-
Laprasi991
aktív tag
Sziasztok
Elkezdtem összerakni a vízhűtésemet, még kb. két éve vettem csak nem jutott eddig rá időm.
Néhány kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban:
1. Ez a sorrend rendben van-etartály -> pumpa -> cpu blokk -> vga blokk -> radiátor -> tartály ....
A radiátor van a gép tetején, a tartály a gép oldalán a pumpa pedig a gép aljában.
2. Amikor nincs rajta a cső a csatlakozón akkor a leszorítót teljesen a menet végéig le tudom tekerni. Viszont amikor ráhúzom a csövet, már nem tudom a menet végéig letekerni, mert két három tekerés után megakad. Ez így normális? Vagy ajánlott küzdeni vele és teljesen a menet végéig hajtani? (fogóval nem szívesen esnék neki amikor a blokk már rajta van a cpu-n vagy a vga-n)
3. Szokás a rendszert tesztelni? Vagy csak rakjam össze a gépben és kész? Ha tesztelni kell, akkor azt hol érdemes? A gépházban vagy külön valahol?
4. Két típusú csövem van itthon. Szilikonos Innovatek, ez eléggé rideg szinte alig lehet hajlítani, a másik pedig síma PVC cső, Aquatuningos. Melyiket érdemesebb használni? A PVC cső kb. két hónapos az innovatek pedig 2 éves. (alapból azzal együtt vettem a vízhűtést). Befolyásol -e valamit az hogy hány hónapig/évig volt a szekrényben?
Remélem nem túl amatőrök a kérdéseim, annak idején eléggé beleástam magam a témában, csak aztán egyéb elfoglaltságok miatt ez a tudásom eléggé megfakult
Köszönöm a segítséget
-
-
madaraszf
aktív tag
válasz
gordonfreemN #41149 üzenetére
Vízzel szivacságyon hidd el semmi hangja sincs!
Nekem a 10 wattos van az megy 7 volton!
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Cybertrone #41148 üzenetére
nem tudom, mondjuk viz nelkul volt bugo hangja a motornak, de nem hajtottam ugy sokaig, gondolom kell bele a viz is.?
vizzel meg az volt a baj hogy levegos maradt a cso, es annak volt hangja. majd keszen elvalikneked a plus megy 7 volton, vagy 12-n hajtod?
-
Cybertrone
veterán
válasz
gordonfreemN #41147 üzenetére
Nálam szivacságyon semmi hangja... főleg nem a víznek annak meg végképp nem... pedig nekem plus van!
-
gordonfreemN
addikt
amugy megjottek a szivattyuk. ddc1 es ddc1 plus.
a plus-os egyelore nem megy 7 volton, majd lehet egy potival szabalyozom. a sima ddc1 elindult 5 volton is eloszor, majd kesobb mar nem
de mnlindketto eleg hangos, hangosabb mint a vga hutom alapjaraton, ha vizet tettem bele, akkor meg a viz mozgasanak van eleg nagy hangja. mondjuk nem jarattam sokaig, epphogy kiprobaltam. -
TaaT
nagyúr
válasz
gordonfreemN #41144 üzenetére
nincs ott olyan nagy különbség...
Fuzion V2
Fuzion GFX 2
-
DigitXT
félisten
válasz
gordonfreemN #41144 üzenetére
A HSZ többi része azokra igaz...
-
DigitXT
félisten
válasz
gordonfreemN #41142 üzenetére
A CPU-k nagyobb tokozásban vannak (bár az nV csúcs GPU-k már közelítik méretben), a GPU-k kisebbek. A blokk fizikai mérete nyilván a hűtendő alkatrész méretéhez kell igazodjon. (De azért én egy full cover VGA blokkot nem mondanék kicsinek, meg hát elég robusztus is, szerintem: szép nagy réztömb megfaragva, pl. plexi tetővel az EK-tól. Van olyan komoly, mint a Supreme HF.
) Amúgy a blokkoknál nem "a méret a lényeg", nem azon múlik a hűtési képességük. Az inkább a radikra jellemző.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Hagy dobjak már be egy kérdést így hirtelen.
Az miért van, hogy a CPU blokkok általában nagyobbak, robusztusabb kialakításúak mint a GPU blokkok? Hiszen egy GPU több hőt termel, nem?
-
TaaT
nagyúr
amúgy bizonyos lapoknál eléggé félre mér az érzékelő az északi híddal kapcsolatban, 2 ismerősnek is 45fokokat mutatott a cucc, de a bordát nem lehetett megfogni olyan meleg volt...
-
Razermazer
őstag
válasz
Whit3Rav3n #41138 üzenetére
Hát én azért csak rakok rá vizesblokkot, legyen már az is 30 fok 33-max, úgy szép egyforma hőfokok lesznek
. Sokáig kell hogy kiszolgáljon ez a lap.
-
Cybertrone
veterán
válasz
Razermazer #41137 üzenetére
Az evga Classified rákfenéje az hogy a nagy borda ellenére melegszik mint a disznó!
Viszont nem érdekli a melegedés mert stabil is mint a disznó
A mostani olyan 75 fok körül meg szokott állni, de tettem oda ventit így 65 fok fölé nem megy még 30 fokban sem!
De az x58-as készlet sosem volt hideg, főleg nem tuning alatt... De amúgy halkan jegyzem meg hogy én mindvégig északi hídról papolok a déli híd az hüvös, valahogy a sata vezérlő nem melegedik anyira
Az evga lapot 210*21-en járattam egy 920-al 24/7-be ki lehet számolni hogy az mennyi órajelbe, és utánna lehet gondolni hogy azt nem mindegyik lap viszi stabilan még tesztre sena az ezért volt meleg... Kár hogy a lap meghalt
de nem tuning miatt, más történt vele!
Whit3Rav3n:
Ne izgassatok fel ezzel a széteséssel mert infarktust kapok... ezek ennyire labilis cuccok hogy széteshet? -
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Cybertrone #41130 üzenetére
Ja ha nem esik szét az egyetlen hátránya hogy elég hangos tud lenni benne a pumpa.
@Razermazer 45 fok?
Mit vársz tőle szobahőmérsékleten? Az én rampage-em is 80 fok fölé melegedett a gyári hűtéssel.
@Cybertrone Nem tudom engem is le akartak beszélni az XSPC dual ddc tetőről mert ott is van egy beragasztott ablak ami néhány esetben elengedett és eláztatta a gépet, én ennek ellenére megvette és eddig nem ázott el a gépem. Szóval néha előfordul az ilyen de azért ritka.
-
Razermazer
őstag
válasz
Cybertrone #41136 üzenetére
Én meg itt a kis genem-be izgulok a max 45-fokos délihidamon
mindjárt lehidalok
, és én akarok blokkot rátenni, mert nekem meleg. 80 foknál már elájulnék ha annyi lenne.
-
Cybertrone
veterán
válasz
jones965 #41135 üzenetére
Igen arra gondoltam!
Nincs nenon a gépbe... egy 20cm-es led sor van de már igencsak halvány fénye van neki... csak lusta vagyok kibányászni a radi mellől felülről!
És most hogy Digitxt kolléga rámutatott a fusion blokkra aqutatuningnál lehet hogy be kéne nevezni egyre... meleg az északi hid sajnos... bár EVGA-nál megszoktam... 80 fok meg se kottyant neki... Pont olyan stabil volt 80 fok felett mint 60 fokosan -
jones965
Modder
válasz
Cybertrone #41134 üzenetére
-csak helyesbítenélek, masterkleer csőre gondoltál ugye?
Természetesen jó választás volt, bár UV fényre inkább kék színe van.
-
Cybertrone
veterán
válasz
DigitXT #41131 üzenetére
Na hát nem ajánlom hogy szétessen
Legalábbis nem fog remélem... igen DDC-hez való, mert pumpát nem akarok cserélni... 2 éve megy a DDCm és teljesen meg vagyok vele elégedve
Csak kicsit szükös a hely a házban ezért is gondoltam ilyen tartájra... a rezonanciára majd kitalálok valamit, remélem nem lesz vészes, elég patent ház az obsidian, nem az a rezegős féle.... És remélem jól fog mutatni a házban
Ezenkívül bevásároltam 16/10-es fekete Mastermaker csőből, és meglepően konstatáltam hogy nagyon jól ívelhető úgyhogy elégedett vagyok! -
DigitXT
félisten
válasz
Cybertrone #41130 üzenetére
Szuper, csak szét ne essen az illesztéseknél.
(Olvastam olyan tapasztalatot, hogy elengedte magát
az XSPC plexi tartály a ragasztásnál, de persze mint
minden terméknél, ennél is lehetnek egyedi hibák.)
Szóval ha jó, akkor jó. A rezonancia, ami nem jó, ha
lesz, pláne, hogy ha jól látom, ez a DDC-hez való. -
Cybertrone
veterán
[link]
Beújítottam Tody Bácsi segítségével egy ilyet... nemsoká ha minden igaz kézbe is vehetem... vélemények? Csak keményen! Elsődleges szempont a kompaktság volt, így szemléljétek a dolgokat! -
kungzi
veterán
ezek a gyárilag összerakott vízhűtések milyen minőségűek? ezekre lehet jobb pumpát és radit rakni?
-
kungzi
veterán
sziasztok
szerintetek 20-25k-ból milyen vízhűtést lehetne összerakni? nem kell valami nagy durranás
am3-as cpu + vmi videókari lenne rákötve (ez még nincs meg
)
a függőleges tartályok bejönnekkérlek titeket, akik értenek hozzá, nagyjából letudná nekem írni mit lehetne kihozni belőle? ja és zöld színű uv reagens cső vagy folyadék fontos
-
Madn!ght
addikt
válasz
Whit3Rav3n #41124 üzenetére
Köszi, sajna elég kezdő vagyok még a vízhűtés terén. Egy EK blokk megfelelne a célnak?
-
Saw
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Tervezek megint egy víthűtést otthonra.
Régen Einheim pumpa volt amit használtam,de most kinéztem egy ilyet :Szerintetek érdemes ilyen 2in1 témával foglalkozni?
Segítségetek előre is köszönöm!
üdv,
s.
-
sg22
senior tag
ah tudom már
kösz
-
TESCO-Zsömle
titán
-
sg22
senior tag
srácok a cpu blokknál miaz a blackplate? mire jó?
-
DigitXT
félisten
válasz
jones965 #41113 üzenetére
Jaja, nekem is csinált egyszer egy ismerős 10/8-as csatiból "11/8-ast",
de sajnos nem lett tökéletes: kicsit kisebb lett, és élt is hagyott benne,
ami némileg vágta a csövet. (Szóval alapból maradnék a gyári cuccnál.)
Más kérdés, hogy ha az ember magának lereszelgeti, és hűdejólesz. -
DigitXT
félisten
válasz
nemethati #41109 üzenetére
Mármint a hollandi anyára gondolsz? Elég jól rá kell mennie, hogy tartson,
de arra azért nem esküdnék meg, hogy teljesen rá lehet tekerni, sőt.---
Készítettem egy ilyen grafikont, nincs minden adat tételesen rajta, de ha
valakit az is érdekel, akkor táblázatos verzióban is közzé teszem. Lehet,
hogy ez a grafikon nem sokat jelent önmagában: a mérést dokumentálja. -
nemethati
senior tag
Villámkérdés: 11/8-as csatikra be lehet tekerni teljesen az ugyanekkora csövet? Vagy ne is próbálkozzak vele
-
madaraszf
aktív tag
válasz
ZetorGumi #41106 üzenetére
Számomra a gép a harmadik gyerkőc!
A két laptopot a húgával tették tönkre, az asztali padig egyszerűen behalt (máig sem tudom miért, de elszállt az alaplap és a vinyó)! Azóta jobb, ha távolról nézegeti csak az enyémet!
Van neki sajátja, piszkálja azt!!!
Remélem a hétvégére megkapok mindent amit még rendeltem hozzá és végre lőhetek pár képet a "kész" rendszerről! Akkor meglátod miből van és, hogy miért is féltem ennyire...
-
DigitXT
félisten
válasz
ZetorGumi #41103 üzenetére
Barátnőm volt a "nagy gépnél".
Szerk: hogy ne csak offoljak, hamarosan
bedobok pár mérési eredményt a 2xD5+DDC kombóval. Nem értem amúgy,
mert láttam a bubikat és úgy száguldottak a csőben, mint az állat. Még fsb
tette fel a kérdést, hogy az arányok jónak tűnnek, de a mértékegység... Én
is elbizonytalanodtam mostanra, mert hogy még így se lépjem túl az 1GPM
térfogatáramot, az nagyon gyanús. Lehet, hogy a mérő nem jó adatokat ad.
A rendszerem ellenállása nem lehet olyan rohadt nagy és tényleg zúz a víz,
ha kapnak kakaót a szivattyúk, de alapból sem túl rossz a dT - amikor nem. -
madaraszf
aktív tag
válasz
DigitXT #41100 üzenetére
Igazából piszkálja a fantáziámat, hogy visszategyem és megvizezzem-é vagy eladjam! Első 1366-os lapot és láttam mire képes 990-el! Egy vaddisznó! Nem beszélve arról, hogy két blokk és univerzális lefogató, már vizezve is van a lap is. Még vacilálok!!! Ha átgondoltam lehet meghirdetem...
ZetorGumi: egyenlőre úgysem hirdetem meg. Ha kell szólj, vizes kollégának odaadom. Kár lenne ezt a lapot elfecsérelni, nem beszélve a jó elrendezéséről... (szinte látom rajta a csöveket és a blokkokat)
Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest