- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Igen igen, ez volt a key point... Visual studion belül talàn server object explorer , vagy micsida is a neve, ha azon keresztül töröltem, akkor jó volt..szal én csesztem el de most már megvan, köszi
-
bandi0000
nagyúr
válasz
petyus_ #9958 üzenetére
Köszi, viszont ilyen metódust nem találok, valszeg más verziót használok... Amúgy EF6-ot
Program.cs-ben meghívtam a Database.createIfNotExiststs() fv-t, először létre is hozta szépen, aztán bezártam a studiot és kitöröltem az adatbázis fájlt. Megnyitottam és megint nem hozta létre, mitöbb olyan, a Database.Exists() fv-ny ius true-val tér vissza. Olyan mintha be cachelné magának vagy nem is tudom, ezután a hibaüzenet már egyértelmű:
SqlException: Cannot open database "..." requested by the login. The login failed.
Login failed for user -
-
bandi0000
nagyúr
Na nagyjából kész lettem, viszont elég hektikusan működik az adatbázis...
Code first megközelítést használtam, modellek db context kapcsolatok, és használtam migrációt.
Szóval kész lett az adatbázis része, ráhívtam az enable-migrationst és add-migrations init -et
A gond az, hogy töki hektikusan elindítom és kiírja, hogy az adatbázist létrehozta már stb hiba, aztán kitörlöm az adatbázist és azt írja, hogy login nem ment valszeg mert nem találja az adatbázist
Mit szúrhatok el? szerintem kevertem valamit és emiatt van kavarodás benne is...
Azt szeretném, hogy ha még nincs adatbázis, akkor hozza létren, és ha valaki lehúzza a repot, akkor neki se kelljen trükközni, csak indít és megy
+1, ha kiírja a login hibát, akkor változtatok a DB néven, és megint jó
DbContext releváns rész:
public DbContext() : base("name=DbConnectionString")
{
System.Data.Entity.Database.SetInitializer<DbContext>(new CreateDatabaseIfNotExists<DbContext>());
}AppConfig:
<connectionStrings>
<add name="DbConnectionString"
connectionString="Data Source=(LocalDb)\MSSQLLocalDB;Initial Catalog=Db;Integrated Security=true;MultipleActiveResultSets=True"
providerName="System.Data.SqlClient"/>
</connectionStrings> -
bandi0000
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a magyarázásokat.Kezd kialakulni bennem, hogy mit is, hogyan csinálok.
Azt hiszem Windows Forms projekt ez, jól gondolom, hogyha UI osztály hívja majd az én pl CarService osztályomat, ott a DB mentést async kell csinálni?
Illetve ha van akkor a CarService-ben egy saveCar metódus, ebben a rétegben lehet alap ellenőrzéseket csinálni? Vagy itt már feltételezhetem, hogy mindennek van értéke, ami a felületről jön
-
bandi0000
nagyúr
válasz
petyus_ #9946 üzenetére
Köszi, igen már közben rájöttem, hogy az járható út... Viszont lehet hülyeséget kérdezek, vagy benéztem valamit, de ha a DbContext osztályban, definiálom a kapcsolat típusát, pl létrehozom a táblák közti 1-N kapcsolatot, akkor viszont nem kell használni az include-ot, vagy igen? Mert jelenleg nem használtam mégis ott volt a car a user-en belül
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #9944 üzenetére
+1
Ha ez a UnitOfWork jó dolog, és így kell működnie, akkor van valami köztes réteg még a felület és az adatbázis közt, ami pl olyan feladatot látna el, hogy mentéskor ha ügyfelet és autót akarunk menteni, akkor a felületen kb csak annyi hívás legyen, hogy: SaveClientWithCar(Client client, Car car) és ez a köztes réteg lezongorázza a mentéseket ID generálással és beállítással? -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Lenne pár kezdő kérdésem
Elvállaltam egy beadandó elkészítését, igaz csak az adatbázis részt kell.
Kicsit ott vagyok elakadva, hogy nincs sok tapasztalatom C#/Entity framwork architectura kialakításában, találtam ezt a [Unit of work] csodát, ami egész szimpatikusnak tűnik, viszont az én elképzelésemben a Repository-k tartalmazzák a konkrét lekérdezéseket, amit értek ezalatt:
Pl van egy Users osztály meg nem tudom Cars, külön külön van repository mindkettőnek CRUD műveletekre, aminél ez a unit of work működik is. De mi van, ha össze kell kapcsolni 2 táblát? Annak kellene egy új repository, vagy valamelyik meglévőbe, pl Users-be belerakni a lekérdezést? Csak akkor már nem működik ez a UnitOfWork...
Kis kontexus, Android fejlesztő vagyok, és ott ugye MVVM van, Repository tartalmazza a konkrét lekérdezéseket pl getUsersWithCars és a felület csak azt hívja, és ő már nem végez rajta műveletetet
Vagy igazából ez teljesen felesleges, mert ugye a kapcsolatok miatt, a Users fogja tartalmazni a Car list-et, és akkor majd a felületen szétválasztják?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #9837 üzenetére
Igen, kb 30-70 arányban teszi ki az időm a .net, persze ettől tudhatnám, mármint csak a verziót nem tudom, magát a fogalmakat nem keverem azért
Amúgy igen, tegnap kipróbáltam, átraktam a tároltat abba az adatbázisba, ahol dolgozik, és úgy vissza is vonta. Nem én csinálom azt a részét, csak használom, de mint mondtam, nem marad így, .net be nem nyitok tranzakciót , nincs értelme, csak kívàncsi voltam, hogy kellene működnie
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
.net framework 6 alatt, ha indítok egy tranzakciót, benne hívok egy tárolt eljárást, amiben van tranzakció kezelés, és ugye ez a tàrolt egy adatbázisba van, viszont a tàrolton belül használ egy másik adatbázist, akkor hiba esetén értem ezt úgy, hogy lefutott a tàrolt és utàna keletkezik a hiba, minden visszavonódik?
Véletlen folytàn alakult így, azóta màr kiszedtem az EF ből a tranzakciót, mert hülyeség, viszont érdekel, hogy az én esetemben azért nem vont vissza semmit, mert amin indítottam a tranzakciót DbContext példàny, az különbözik attól, amit a tàrolt eljàrás hasznàl?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Alexios #9809 üzenetére
Köszömö, kicsit elbeszéltünk, de a 2. linked szerintem jó lehet.
Ugye itt nálunk 1-1 service 1-1 kategóriáért felel, pl számlakészítés és ebbe ugye be vannak húzva a függőségek. Akkor van a baj, ha új funkció kell, ami ide tartozik, de adatbázis tábla szinten pl csak 1 ügyfélnek lesz megvalósítva. És mivel minden céghez ugyan ez megy ki, így amikor a régiek csinálnak egy számlát, akkor az InvoiceService be akarja húzni az új repót, ami nincs meg a régieknél, és ekkor hibát dob.
Ez a service feldarabolás is max addig jó, amíg úgy áll fel a történet, hogy van egy base, illetve minden cégnek lesz egy sajátja, de onnantól kezdve, ha átfedés van, pl 6-ból 2 végnek kell valami, akkor vagy csinálok még 1 service-t ami annak a 2-nek közös, vagy crlc + v és megvalósítás mindkét sajátjába
Ezért gondoltam a methos injection-ra, mert ebben az esetben még lehet egy base, meg sok különálló, de így akkor se lenne baj elvileg, ha csak 1 lenne, és a függőség feloldása mindig akkor történne, amikor konkrétan használni akarjuk
-
bandi0000
nagyúr
Addot egy WebService, amit elkezdtünk átírni/frissíteni, és adódott egy probléma
Eddigi felállás szerint mindig 1 Controller 1 Service volt nagy vonalakban, a Service-be be voltak DI-al dobálva a repository-k, na már most vannak olyan cégek, ahol kicsit eltérnek az adatbázisok, és ezáltal hiányoznak táblák, és ha 2 ilyen cég hív 1 közös Controllert, akkor a EF dobni fog egy hibát, mert amikor példányosítja a repót, akkor nem talál hozzá táblát
Ezt mivel lehetne megoldani? Mi első körben arra gondoltunk, hogy lesz egy BaseService illetve több specifikus service is, így a függőségeket eltudjuk szeparálni
A másik ami eszembe juttott, de nem tudom egyáltalán van-e megoldás erre c#-ban, hogy minden maradna a régiben, DI nem konstruktorban menne, hanem valahogy függvény szinten, de szerintem ilyen nincs is, pl Kotlinban csak akkor hozza létre a függőséget, amikor használva van, ergó el lehetne érni azt, hogy bizonyos függvények esetén próbálja csak létrehozni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #9670 üzenetére
Hàt kvàzi ez egy 4-5 éves projekt, én csak belekontárkodok néha, igazàból az lenne a terv, hogy egy új igény esetén már csinàlnànk egy új service-t csakhàt mint minden cêgnél itt is az van ha a rêgibe mrgcsináljuk x óra, újat csinálunk akkor x+y óra ami mindenképp több :D
Akkor viszont megvan, ami deadlockot dob, az egy error log beküldés, úgy van megírva, hogy ha hiba keletkezik kliens oldalon, akkor küldi be, na mármost àltalában ha hiba van, akkor N ügyfélnél is van, szóval mimd bombàzza ezt az endpointot :D Amúgy is a kliens oldalt refactorálom, szóval ezt is átvarriálom akkor
Más csak elméleti síkon érdekel, nem nagyon találtam rá megoldást, meg nem is annyira kell, csak szebb lenne
Nàlunk elég szar az adatbázis struktúrája, és kvàzi úgy néz ki, hogy van hogy cégenként kicsit eltérnek a táblák, ami egy EF esetében gàz, mert lekérdezésnél rögtön kiakad, ha nincs olyan mező, erre van megoldás, vagy inkább szar az egész dolog amiatt mert ugyanazon adatbázisban eltérhetnek a táblák cégenként
-
bandi0000
nagyúr
Hátha tud valaki segíteni .net framework +entity framework +sql server
Mi okozhat olyat, hogy egy sima tàblàba való beszúrásnál dead lockot kapok, elvileg más nem használja ezt a táblàt
Továbbà szintén egy másik tàblàból egy tárolt eljárás kérdezne le, és sokat vár mert a táblàt nem éri el, kollêga arra gyanakszik, hogy az ên web servicem fogja, de nincs tranzakció se, csak szintén pàr insert, azt mondja row lockot? rakjak, de erre úgy tudom csak akkor van lehetőség ha transakciót és isolation szintet àllítok, de ha csak ezért rakom tranzakcióba, akkor nem rosszabb ez? Vagy ez segíthet?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
sztanozs #9377 üzenetére
Jó, hàt el kellene dönteni a cégeknél is, hogy mi a fontos, suliknál eltér, valahol 3 félêven át is tollnak 1 nyelvet, míg máshol, minden félêvben más nyelv, itt nyilván mindig az alapoktól megy a tanítás...Én is voltam nem 1 cégnél interjún, kérdezték, hogy milyen nyelvek mennek, akkor pont a c# és angular typescript ment nálam, és mondták, hogy szeretik cserélgetni az embereket 2-3 hetente a projekteken, a hirdetêsben is vagy 5-6 nyelv volt felsorolva ,és mindenhez is kellett vna érteni
-
bandi0000
nagyúr
Lenne egy kis gondom EF Core-ban
Van 2 tábla, 1-1 kapcsolat van köztük, ApplicationUsers és ForgotPasswords
ForgotPasswords táblába vettem fel tulajdonságként az ApplicationUser-t
Elmentek egy rekordot ForgotPassword táblába, látszik is az adatbázisba az ApplicationUser kulcsa, viszont ha lekérdezném a usert-t, akkor null-t kapok
var user = forgotPasswordRepository.getToken(model.ForgotPasswordToken).ApplicationUser;
Olvasgattam és olyasmit írnak, hogy bekéne Include-al dobni az ApplicationUser táblát is, de nincs Include-om, vagy legalább is nem ajánlja fel
Ezt hogy lehetne megoldani?
-
bandi0000
nagyúr
Kicsit elakadtam a multiple file feltöltésnél
A gond az, hogy hiába adom meg az endpointnak, hogy kapni fog egy ViewModel-t amiben van egy List<IFormFile> és egy String path
Erre kapok egy 400-as hibát miszerint: The JSON value could not be converted
Frontenden küldök egy files: FormData amihez hozzáfűztem a filokat, illetbe egy path: string-et
Ha viszont csak a FormData-t küldöm, akkor a backenden a Request.Form.Files-ben látom a filokat, de akkor meg nincs meg a path
A Request.Form.Files egy IFormCollection-t ad vissza, viszont ha ezt állítom be a ViewModel-ben típusban, akkor meg az a baja, hogy nem támogatja ezt
Ezt hogyan kellene megoldani?
-
bandi0000
nagyúr
FileSystem megvalósításába kezdtem, végülis maradtam a lokálisnál, mert erre a demo projektre tökéletes lenne, és ingyen van
Viszont arra tudtok tippet adni, hogy hogyan kellene beolvasnom file-t?
Valami olyan dolog kellene, aminél nem számít a típus, kép, szöveg, pdf bármit beolvas, és konvertálja base64 stringgé. amit majd visszaadok a frontendnek
-
bandi0000
nagyúr
Tényleg bocs, hogy fárasztalak titeket a kérdéseimmel, de tanulok belőlük, szóval hálás vagyok érte mindenkinek
Megcsináltam az ajánlott exception handlert, ami viszonylag jól is működik, de olyat vettem észre, hogy pl én az exceptionnél csak egy ErrorDTO-t adok vissza ami tartalmaz egy Code-ot és egy Descriptiont
Na már most, ViewModelleknél használok attributomot, pl [Required] ez viszont a hibát így adja vissza:
+ Ha a Microsoft Identity pl duplikált emailt észlel, ő meg egy ilyen választ ad visszaNa már most frontenden, nem tudok végignavigálni a hibákon, mert mindegyik máshogy adja vissza, gondolom ezek is valamilyen exceptiont dobnak vissza, azt kellene megtudnom, hogy mit dobnak, és akkor azt fel tudom dolgozni, vagy esetleg teljesen más megközelítés kellene?
Vagy frontenden kellene erre valamit kitalálni?
-
bandi0000
nagyúr
de a signalR is csak annyit mondana, hogy figyu vàltoztak az adatok, de pl akkor ugyan úgy be kellene húznod a táblàzatba , és hogy megmaradjanak a szűrt adatok, paginált adatok, akkor ugyan csak tudnia kell a szervernek, hogy honnan.adjon hàny adatot
vagy még azt lehet, hogy ahogy elküldöd a postot, vissszajött pl egy success, akkor megint lekérdezed a táblàzat adatait
-
bandi0000
nagyúr
Ilyenkor sztem azt szokták csinálni, hogy ahogy létrehozol egy újat, válaszba visszaküldöd a frissített adatokat/táblázatot, és akkor az új adatok szerint frissíted a frontendet
Persze, ha több felhasználó is szerkesztheti, és ugyan azt a táblázatot látják, akkor viszont valszeg SignalR lesz a megoldás, mert akkor muszáj valahogy értesíteni a többi felhasználót is az adatok változásáról
-
bandi0000
nagyúr
Megcsináltam az exception elkapást
Úgy működik, hogy dobom az exceptiont, és átalakítja egyedi státusz kódra és üzenetté
Viszont, lehet butaságot kérdezek, de így a böngészőbe a consolon mindig kapok egy HTTP 400 kódot (ezt adom vissza), viszont más weboldalakon nem látok ilyen hibaüzeneteket, azok Http 200-al térnének vissza + error message-el? Vagy én rontok el valamit?
-
bandi0000
nagyúr
Használta már valaki ezt a SignalR-t ?
Egy másik projekten belül gondolkozok ezen, igazából Android appot akarok majd, ott van ugye a Firebase Real Time database, ami tök jól használható, viszont külön nem kell írni baíckendet, ezért gondoltam erre, hogy így legalább lehetne mutatni, hogy én csináltam
-
bandi0000
nagyúr
válasz
petyus_ #9129 üzenetére
Most lehet félreértelek, de pl ha csinálok több Exceptiont pl LoginException és ha rossz ugye a username vagy jelszó, akkor dobok egy ilyen exceptiont amit elkapok egy [ilyen] middleware-rel, és a hibaüzenetet átalakítom olyanra amit frontenden le tudok kezelni
Most, hogy gondolkozok, úgy emlékszek a szakmai gyakon is Java spring-ben, mindig exceptiont dobtunk, ami át lett alakítva
De most ez a megoldás nem rosszabb, mintha csak csinálnék pl egy osztályt, amibe van egy error és esetleg egy status code tulajdonság amit mindig visszaadok?
-
bandi0000
nagyúr
Rest API-nál mik a konvenciók nagy vonalakban a visszatérési értékeknek?
PL amin most fennakadok, hogy bejelentkezésnél visszatérek egy Ok()-al, és a jwt tokennel
Viszont, ha nem jó a felhasználónév vagy jelszó, akkor BadRequest-tel térjek vissza, vagy egy Ok()-al amibe rakok egy osztályt amibe benne vannak a hibával kapcsolatos dolgok?
Frontenden valami olyasmit akarok válaszban, hogy tudjam, pl hogy a felhasználónév a rossz, vagy a jelszó, illetve regisztrálásnál is jó lenne tudni, hogy létezik e már ilyen felhasználó stb
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #9043 üzenetére
Franc a hülye fejemet
Annyi volt a hiba, hogy fel volt cserélve a
app.UseAuthentication(); és app.UseAuthorization();Bár ez utóbbit nem biztos, hogy értem, hogy miért is lényeges, vagyis azt tudom hogy a kérés minden egyes middleware-en keresztül megy sorban, szóval lényeges a sorrend.
Az Authentication-nel ugye a usert-t azonosítjuk jelszóval együtt
Az Atuthozrization-nel meg azt, hogy mit tehat a user a rendszerhez, mihez van joga -
bandi0000
nagyúr
Egy kis segítséget szeretnék kérni mert elakadtam
Egy tutorial után csinálom a JWT autentikáció megvalósítását, viszont a tutorialba 2.2 verziót használták a .net core-nak és pl ő tudta ezt használni:
services.AddDefaultIdentity<ApplicationUser>()
.AddEntityFrameworkStores<AuthenticationContext>();
Viszont én már csak ezt tudtam használni:
services.AddIdentity<ApplicationUser, IdentityRole>(options =>
{...A Hiba annyi, hogy szépen legenerálja a tokent a felhasználónév és jelszó alapján, viszont a másik controllerbe már ha ráteszem a metódusra az [authorize] annotációt, akkor nem lép be a függvénybe, gondolom valahol elszáll. Természetesen a tokennel együtt próbáltam. Arra gondoltam, hogy az IdentityRole miatt nem engedi be, de arra nem is állítottam be semmit.
Igazából elbíbelődnék én vele, de nem tudom, hogy hogyan keressem a hibát, mármint lehet valahogy an annotációt ellenőrizni, hogy mit csinál?
Ha esetleg segít valakinek, akkor itt a
[link] projekt
-
bandi0000
nagyúr
Ugye van egy beépített Identity framework, olvastam a doksit, hogy mit tud, látom OAuth2-őt használ stb
Ez túl szép, hogy igaz legyen... Így elsőre egész jól használhatónak tűnik és ha jól értelmezem akkor igazából mindent tartalmaz ami szükséges az Authentication illetve Authorization-hoz.
Ezt használják real word app-ban is ?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #8975 üzenetére
igazából ugyan az
Migrációban le van írva, hogy mi mit váltott
De a működése úgy volt a 2.2-ben, hogyha csak az app.UseMvc() volt meghívva, útvonal infók nélkül, akkor nem lehetett elérni "manuálisan" a végpontokat, csak ha az egyes controllerek, és metódusaik fel voltak paraméterezve attribútummal, viszont ha így lett megadva:
app.UseMvc(routes =>
{
routes.MapRoute("default","{Controller="Home"}/{action = index}/{id}");}
);
Akkor innentől kezdve működött a controllerName/methodName a böngészőben ,és attributum nélkül elérhetőek voltak a függvények
Az új verzióba csak ez a változat van :
/*app.UseEndpoints(endpoints =>
{
endpoints.MapControllerRoute(
name: "default",
pattern: "{controller=Home}/{action=index}/{id?}");
});*/
Most találtam egy olyat, hogy lehet használni a UseMvc()-t, ha a configService-ben kikapcsolom a routingját
services.AddMvc(option => option.EnableEndpointRouting = false);
De ez olyan toldozgatás foltozgatásnak tűnik, egy olyan egyszerű dolognál, hogy csak az attributumokat használhassam
Bocs lehet én agyalom túl ezt a kérdést, sőt biztos is, csupán érdekelne hogy miért csinálták így
-
bandi0000
nagyúr
Na még a routingnál maradva
Ha csak attributum routingot szeretnék használni, akkor arra van lehetőség? Tutorialba nyilván az app.UseMvc() sor megoldotta ezt, de itt a 3.x nél ez le lett cserélve
Lehet én siklok el valami felett, de convention routing már "alap"? a 3.x verzióban és nincs lehetőség csak attributum alapút használni?
Azt látom, hogyha egy függvényre rádobom az attributum routingot akkor azt onnantól már nem érem el simán a controller/method felépítéssel
Amúgy melyiket érdemes használni? Így elsőre nekem az attributum látszik jobbnak, nyilván a másik egyszerűbb, de pl Springbe is hasonlóan kellett megadni minden egyes metódushoz
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #8971 üzenetére
igen ezt néztem én is, enyém is most per pill ilyen
Elvileg úgy érném el az adott Controllert, hogy localhost.../ControllerName/MethodName nem?
Most létrehoztam egy MVC projektet, abba services.AddControllersWithViews(); ezt haszálja és így hívja
app.UseEndpoints(endpoints =>
{
endpoints.MapControllerRoute(
name: "default",
pattern: "{controller=Home}/{action=Index}/{id?}");
});
Lehet akkor ezzel lehet csak hívni, ha tartozik hozzá View is, mindenesetre ránézek akkor hátha
petyus_: Köszi, közben rájöttem... lesz itt még szenvedés úgy érzem
-
bandi0000
nagyúr
Egy kis segítséget szeretnék kérni ASP .NET Core-hoz
Találtam egy jónak tűnő tutorialt, viszont a 2.2 verziót használja, így jött az ötlet, hogy nyilván ha már van 3.1 akkor azzal kezdem el, és majd útközben frissítem amit kell
De már az elején elakadtam, a tutorialba annyit tett, hogy üres projektet hozott létre a core-on belül
hozzáadott egy Controllers mappát azon belül pedig egy HomeController osztályt abba 1 fv ami egy stringgel tér vissza
A startup osztályba pedig a confighoz adta az AddMVC-t és middlewarekhez pedig a UseMvcWithDefaultRoute-ot, na már most ez így a 3.x verzióban nem életképes, mert az AddMVC helyett az AddRazorPages()-t kell használni
+ még ez lett hozzáadva a middlewarek közé:
app.UseRouting();
app.UseStaticFiles();
app.UseEndpoints(endpoints => {
endpoints.MapRazorPages();
});
Viszont így csak annyit ír ki futáskor, hogy ez a localhost oldal nem található
Valszeg nem nagy hiba, de így az elején nem tudom merre induljak neki
-
bandi0000
nagyúr
Okoskosni nem akarok, meg a többiwknwk van igaza, ên csak azt nem értem, hogy miért kell mindent az utcsó pillanatra hagyni? Nálunk a gépêszeknek is csak mellék tárgy ez, és kb ők is ZH elötti nap kaparja az ajtót, hogy kéne neki megoldás stb stb...
Ha korábban írsz esetleg megcsináltam volna,de nem tudom most
-
bandi0000
nagyúr
Beolvasáshoz használhatod az fgetc, vagy freadet
Dinamikus tömböt nem értem, C ben nem annyira egyszerű megcsinálni, de arra is találsz példát
Kiíráshoz csak egy for kell, benne egy if, ha 3-al(2-vel) egyenlő az index, akkor egy sotörést teszel, és persze mindig növeled 3 al azt a változóz
Kiírás meg ugyan ez, csak fprintf et használsz
-
bandi0000
nagyúr
Csak megírnám magamtól, ez a Complex osztály jó lehetne, írja a definíciójába, hogy elvileg tudja azokat amiket a komplex számok, tehát 1^2=-1, második tagja a képzetes rész, viszont ha össze szorzom őket, akkor csak sima szorzást csinál, nem lesz - 2 szám esetén, vagy én értem félre a működést?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #8536 üzenetére
közbe megtaláltam, hogy van egy Complex osztály, aminek első tagja valós, második pedig valós*I alakú, csak az a gond, hogy ha ezt pl egy komplex számmal szorzom, akkor az I*I nél nem I^2 hanem -1 es szorzó lesz, és ezt is el kellene végeznem
sztanozs: Köszi, ez jó leírás
-
bandi0000
nagyúr
Lenne egy kis problémám, van valami beépített megoldás arra, ha matematikai műveleteket kellene elvégezni valós, és nem valós tagok között?
Lényegében diszkrét furier sorfejtést akarom le programozni, de nem tudom hogy kezeljem a nem valós tagokat, pl előfordulhat olyan, hogy el kellene végezni ezt: (10+2j)*(5+3j) és ugye ebből lesz valamennyi sima és valamennyi képzetes tag, és ilyenből lesz N db, amit a végén össze kell majd vonni
Én arra gondoltam először, hogy minden egyes tömb elem egy struktúra lenne, amibe lenne egy valós, képzetes és egy "j"-s tag, j egy szám lenne, hogy van e benne j vagy nincs
Azt hiszem jó értelmetlenül magyaráztam el, de gondolom az én ötletemnél van sokkal szebb megoldás is amit mêg nem ismerek
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #8525 üzenetére
Köszönöm, SQL azért megy, vagyis abba meg van, hogyan pakoljam össze, de itt nem látom át
Igen az Enrollment tartalmazza a Student és Course-t is
Gyakorlatilag már az Enrollments megvalósízja az inner join-t nem? De ha meg nem rakom oda azt a két Includot, akkor nem érem el így a Student nevét -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Szükségem lenne egy gyorstalpalóra linq-ból, az is jó lenne ha 1-2 mondatba elmagyarázná valaki a lekérdezést, hogy kellene megcsinálni, vagy mire figyeljek
Igazából az is jó lenne, ha valaki tud valami irományt adni erről, de amike találtam, ott nem pont ilyenek voltak, + nem is igazán értettem meg belőle semmit
Már átrágtam pár tutorialt, de még mindig nem világos, hogyan kellene össze pakolnom
lényeg:
ASP.NET MVC
Van egy osztály, amibe lekérdezek, FullName, Credits3 tábla van az adatbázisba
Student<1...*>Enrollment<*...1>CourseStudent táblába FirstMidName, LastName külön van
Le kellene kérdeznem, hogy tanulónként mennyi creditet csináltak, de nem igazán akar össze jönni
Ezt így ,működik de nagyon csúnya, és egyáltalán nem értem mi történik benne, gondolom normálisabban is meg lehetne ezt csinálni
IQueryable<CreditReport> data =
from enrollment in _context.Enrollments.Include(x => x.Student.LastName).Include(y => y.Course.Credits)
group enrollment.Student by enrollment.Student.Id into dateGroup
select new CreditReport()
{
FullName = dateGroup.FirstOrDefault().FirstMidName + " " + dateGroup.FirstOrDefault().LastName,
Credits = dateGroup.FirstOrDefault().Enrollments.Sum(x => x.Course.Credits)
//CreditCount = dateGroup.
};Itt csak a dátum szerint számoltuk meg a jelentkezéseket, itt jól gondolom,hogy
-dátum szerint lett GroupBy
-ezek az aggregált értékek bele kerültek a dataGroup-ba, tehát nincs 2 egyforma
De akkor a selecten belül hogy kell értelmezni? bele rakja az egyes dátumokat, + kiszámolja hozzá az értékeket is?public EnrollmentDateReportController(GAMFDbContext Context)
{
_context = Context; // Db
}
public IActionResult Index()
{
List<EnrollmentDateVM> enrollmentDateList;
IQueryable<EnrollmentDateVM> data =
from student in _context.Students
group student by student.EnrollmentDate into dateGroup
select new EnrollmentDateVM
{
EnrollmentDate = dateGroup.Key,
StudentCount = dateGroup.Count()
};
enrollmentDateList = data.ToList();
return View(enrollmentDateList);
} -
bandi0000
nagyúr
sziasztok
C#-ban van lehetőség arra, hogy ha írok egy programot, akkor bizonyos windows beállítást a programon belül kapcsoljak? Pl.: az alapértelmezett képernyőt meg tudjam változtatni a programon belül egy kapcsolóval, és nem pedig a windowsos mrgoldást használni
-
bandi0000
nagyúr
WPF-nél mivel érdemes/kellene csinálnom amivel a legegyszerűbb, hogy ki szeretnék íratni sorokat, de előre nem tudom hogy hány db sorom lesz, ezért nem is tudom megcsinálni az alapot hozzá xaml-ben
szóval gondolom a kódba kellene hozzá adogatnom új elemeket, de ezt pontosan mivel lehetne kivitelezni?
-
bandi0000
nagyúr
miért fontos pont tömbként tárolni?esetleg keress olyat hogy bytonként fel lehesen darabolni egy intetvagy esetleg stringként tárolod a maradékot és akkor tudsz rá elemenként hivatkoznijah értem, kapsz egy számot amit addig osztasz 2 vel míg 0 nem lesz, és az egyes osztások maradékát akarod a tömbbe rakni
akkor viszont a while-on kívül írasd ki a tömb elemeit
a ciklus menjen eredmenyek.length()-ig
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lord.lakli #8115 üzenetére
sztem véletlen, 1-* akart az lenni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Chesterfield #8112 üzenetére
pláne úgy, hogy a követelménybe code first vagy db first volt, aztán megvártuk az órát amin ezt leadják, hogy hátha könnyebb lesz megoldani, aztán leadták a modell first-öt
-
bandi0000
nagyúr
igazság szerint ezt mutatták meg, és mivel el úsztam a többi teendőimmel, így gyorsan ezt akartam össze dobni...
igen a hibát én is olvastam, laposon valami bekeverhetett, mostanába jó pár sql szervert meg adatbázist kezelő cuccot dobtam fel, másik gépen le ment szépen
bár már a kolléga mást kezdett el csinálni, amiről meg fogalmam sincs, de ha jól vettem ki a szavából akkor code first
de amúgy ennél a modell firstnél létezik hogy sokkal több táblát hozna létre? bár ahogy látom ilyen kapcsoló táblákat csinált, csak fura azért
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
kérnék egy kis segítséget
Suliba beadandó feladatot kellene megvalósítani, de az adatbázissal nem haladunk, hibát ír ki, és nem tudom hogy mit kellene csinálnom, arra már rá jöttem hogy nem kellett volna megadnom a táblákba az ideiglenes kulcsok mezőit, csináltam egy újat 3 táblával, de azzal is szinte ugyan ezeket a hibákat dobja
Szóval lényeg hogy modell first adatbázist akartam össze hozni, de lehet hogy ez változni fog, bár nem akarom elbonyolítani, csak legyen egy működőképes adatbázis és kész
-
bandi0000
nagyúr
Egy kis segítség kellene, próbáltam utánanézni, de azt se tudom hogy keressem
formázva akarok kiírni, de úgy, hogy megadni hogy, honnan kezdje a kiírást, hány karakter szélesen, tehát egy táblázatos formát akarok kiírni, de
Console.WriteLine("{0} {1,20} {2,20} {3,20}", "Dátum", "Szolgáltatás neve", "Szolgáltatás hossza", "Szolgáltatás ára");
Console.BackgroundColor = ConsoleColor.Black;
for (int i = 0; i < fromDate.Length; i++)
{
Console.WriteLine("{0} {1,20} {2,20} {3,20}", fromDate[i], service[i], timeNeeded[i], price[i]);ez egyáltalán nem akar jó lenne, és ha ki is hozom, hogy egy oszlopba kezdődjenek, akkor esetlegesen egy hosszú szó rögtön eltolja az egész sort
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Froclee #7795 üzenetére
köszi de nem pont ezekre gondoltam, valszeg nem létezik pont olyan és úgy ahogy akarom, csak el,ég hosszú a kód és próbálom rövidíteni
martonx: gondoltam, hogy hülyeséget kérdezek ,de más lehetőség igazából nem játszik erre, hogy megoldjam, vagyis ami igen annak nincs értelme megcsinálni, azért hogy pár sorral rövidebb legyen
-
bandi0000
nagyúr
Lehet olyat csinálni, hogy változó számú paramétert adna vissza ugyan az a metódus?
gondolok itt arra, hogy egy csomó sql lekérdezésem van minden fv ben, de persze nem ugyan az, és ugyan annyi, ezért olyasmire gondoltam, hogy 1 fv be kigyűjtöm a különbözőket, és valami feltétel szerint minden meghívásnál kiválasztja hogy mit és mennyit adjon vissza
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lord.lakli #7790 üzenetére
mondjuk ez itt tényleg felesleges, még nem teljesen tiszta nekem sem, mi hogy fog működni
de igaz, viszont másik függvénynél pont hogy do-while kell majd, mert folyamatosan fut, és csinál dolgokat,választástól függően, amíg nem lesz nyomva egy esc -
-
bandi0000
nagyúr
semmi gond, örülök ha segítenek
lényeg az, hogy úgy néz ki a program hogy:
do
itt csinálja a dolgokat
és van egyfor( itt van a kiíratás meg a színezés )
while(amíg nem erscape-et nyomok)
ez az egész do while fügvény, egy switch case szerkezetbe van, tehát ha a do-while ból kilép, akkor megint kiírja a fő menüt és stb
arra rá jöttem ,hogy ha a színezve kiíratom, aztán a kiíratás után vissza állítom a fekete háttért, és a fehér színt akkor jó, de elég hülyén néz ki hogy 2 sor színezés kiíratás és megint 2 sor színezés van, és minden egyes színezett kiíratásnál ennek így kéne kinézetni
bár lehet később megpróbálom beszúrni a kódot, de az egész kód 200 sor kb
-
bandi0000
nagyúr
milyen módon tudom azt elérni, hogy ne csináljon semmit a program?
mármint, van egy void függvényem, és figyeli a gomb leütéseket, de nekem csak az escape-re kellene hogy csináljon valamit, a többire ne, nyilván ez megoldható lenne egy if, hogy ha escepe akkor csinálja, különben csináljon mást, csak ez a más a semmi kéne hogy legyen, erre tudtok valami jó ötletet?
Én mg egy olyan gondom is lenne, hogy ugyan ebbe a fv-ben, kiíratásnál használom a háttér/betű színezést, és ahogy escapet nyomok, vissza tér az előző menübe, ahol szintén írok ki, de valahogy ez a színezés megmarad, és teljesen elrontja az első menüt, tele raktam már console.Clear()-el, de nem segített
kódot ha szükséges tudok bemásolni, de elég hosszú
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #7721 üzenetére
tényleg nem írták, tanár mondta mikor promózta ezeket...
ezt a WPS,UWP elsajátítása szerinted mennyi időbe tellne, mármint annyira, hogy ezeket a követelményeket meg tudjam csinálni? Mert úgy érzem, most már eléggé utánanéztem a dolgoknak, hogy konzolosan meg tudjam ezt oldani a követelményekkel, nem mondom hogy nem érek rá, de azért nem nagyon van időm,+ 3-an írjuk ezt a fealdatot, és a végén össze kéne hozni a 3-ból 1-et, és szerintem ez lesz a legnagyobb munka majd
illetve ezt ki hogy értelmezi?
odáig meg van, hogy kiválasztja a napot, szöveg szerint úgy kéne, hogy pl van 8-10 ig szabad hely, illetve 12-15 óráig, és kiválasztja az ügyfél hogy ő mondjuk 3 szolgáltatást akar de az 3 óra hosszáig tartana, + a 15 perces besztás,és ő pl azt mondja hogy 8-re jönne, de oda nem fér be egyszerre a 3 szolgáltatás, akkor a másikra kéne nyomnia?
én olyanra is gondoltam, hogy nem intervallumot mutatnék, hanem 8-16 óréáig felsorolva az órákat, és ahol már foglalt, oda oda írnám, és nem egyszerre minden szolgáltatásra választana időpontot hanem csak 1-re, azt berakja és a következő szolgáltatás stb...
hogy lenne érdemes/értelmes kezelni?
Egy nap kiválasztása után az adott nap szabad időintervallumait kell megjeleníteni. Ezek
között ki kell tudni választani egyet, majd a kívánt szolgáltatásokat. A mentés elött a
felhasználó ki tudja választani a pontos érkezési időpontot. A pontos érkezési idő 15
percenkénti felosztásban adható meg. -
bandi0000
nagyúr
köszi, igen teljesen beletrafáltál
elég jó benyomást lehetne tenni ennél a cégnél, és mivel diák munka is van náluk, így nagyon szeretnék jó értékelést kapni, ezért kérdezgetek sokat és talán sok hülyeséget is,fejben már van ötletem erre a naptárra, csak nincs kedvem nekiállni mert elég bonyolult de majd megoldom
-
bandi0000
nagyúr
ne is mondjátok, számomra is kész agyrém, ez ilyen tessék lássék feladat sztem, gondolom felmérik hogy mennyire vagyunk jók vagy épp rosszak...vagy nem tudom , használni biztos nem fogják, megnézik és értékelik, am jah elvileg tudják mi az a konzolos, mert a cég fejlesztéssel foglalkozik, majd kiderül ha végre oda jutunk hogy lesz egy kész prog
amúgy körvonalazódik csak pár menüpont esetén is nehéz lekezelni a nyilak mozgását, nem hogy egy naptárat, na mind1
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Mivel még csak most ismerkedek a c# világával, és vállaltam egy egyetemistáknak kiadott céges feladatot, így biztos itt leszek mostanában
igazából pár dolgon gondolkodok, de hátha van kedve valakinek beszállni, mert ötleteim vannak, de viszonylag egyszerűen akarom, nem pedig túlbonyolítani, mert a feladatleírás se nagyon részletes
Szóval röviden egy fodrász időpontfoglalós konzolos alkalmazást kellene csinálnom, és amin most fennakadtam, hogy egy sqlite adatbázisban vannak letárolva az adatok, és kell majd egy heti nézetes naptár, amibe nyilak segítségével lehet navigálni, ki kell választani a napot, és a nyitvatartási időn belüli szabad időpontokat kilistázni, és innentől kezdve képzavar, hogy miként menjek tovább, mert nyilván lesz több fajta kezelés, aminek eltérő lesz az ideje, és erre kéne egy jó ötlet, hogy kezelés kiválasztás után összegezzem a teljes időtartamot és egybe foglalódjon le annyi idő, vagy külön külön tároljam a szügséges időt és utána írjam vissza az adatbázisba? remélem sikerült nagyjából érthetően leírnom
-
bandi0000
nagyúr
hali
Kérdésem lenne, hogy adatokat kellene beolvasnom tömbbe az 112 adatom van, de csak a 2. sortól kezdődik így csináltam meg, de mindig hibát észlel ezért leáll-al dob ki
int main()
{
int fo[113],eg[113],mg[113],fe[113],fm[113],be,i;
char ecs[20],mcs[20];FILE *f=fopen("meccs.txt","r"); if(f==0) return 1;
for (i=2;i<113;i++){
fscanf(f,"%d %d %d %d %d %s %s",&fo,&eg(i),&mg(i),&fe(i),&fm(i),ecs(i),mcs(i));
printf("fordulo: %d %d %d %d %d %s %s",fo(i),eg(i),mg(i),fe(i),fm(i));
}
fclose(f);
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- GTA V
- Nintendo Switch 2
- Okos Otthon / Smart Home
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Xbox Series X|S
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest