Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Narxis

nagyúr

válasz Tasunkó #11 üzenetére

"A csökkenő születési szám, nagyobb munkaerőhiányt, és magasabb béreket jelent"

De nem mostanában, ráadásul miért is lenne munkaerőhiány mikor másik oldalról ott az egyre fejlettebb automatizálás? Szerintem elbeszélünk egymás mellett, én is szeretném hinni, hogy majd a tömeg jól megleckézteti a gazdagokat vagy bárkit aki arcátlanul profitál a rendszerből de a helyzet az, hogy ennél egyszerűbb ügyekért ennél kisebb csoportok, társadalmi rétegek se tudnak összefogni, mindenki a saját kis szemétdombját félti és arra vár, hogy majd a másik kikaparja a gesztenyét.

A termelekénység javítása, magasabb hozzáadott érték meg egy jó cél de jelenleg is a fogyasztással van probléma, hiába vagyunk 8 milliárdan, nem úgy tűnik, hogy tud tovább növekedni pont a fent említett problémák miatt. Az oktatás évtizedekkel le van maradva és nem tudja felkészíteni az embereket arra, hogy piacképes tudásuk legyen. Még mindig ott tartunk amit 50 évvel ezelőtt is kellett tanulni, csak hozzá lett csapva az informatika mint tantárgy ahol megtanulnak a gyerekek Microsoft Office-t használni. Esetleg a nagyon szuper helyeken kávéskanállal belekóstolnak a programozásba de nem is csak a programozás lenne a lényeg hanem valahogy a logikus gondolkodásmód fejlesztése, azt pedig már óvodában el kellene kezdeni, hogy ne legyen ennyire népbetegség a reál tárgyak megértése.

Persze a fogyasztás se növekedhet a végtelenségig hiszen az erőforrások végesek de ez is csak az bizonyítja, hogy a termelj és fogyassz után nem a termelj hatékonyabban és fogyassz rendszernek kellene jönni hanem a fenntartható fejlődésnek ehhez pedig születésszámszabályozás kellene amolyan szén-dioxid kvóta alapján az országoknak. Hamarabb lesz szerintem lottó ötösöm minthogy ezen bárki elgondolkodjon mert az, hogy most éppen bizonyos országokban csökken a születésszám még nem jelenti, hogy a probléma megoldotta önmagát. Új alapokra kellene helyezni a bolygó működését de ehhez összefogás kellene ami szerintem soha nem valósul meg.

"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."

Új hozzászólás Aktív témák