- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Instagram közösségi fényképezés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
Aktív témák
-
dbius
veterán
válasz
dr_strange #4966 üzenetére
-
-
dbius
veterán
válasz
Jester01 #4852 üzenetére
Uram, király vagy!
Így megy 100hz-en, és mostmár tudom, hogy mi volt a gondja, a linkelt fórumokon nem láttam, hogy ugyanazt a nevet adták a képernyő felbontás részben a xorg.confban, mint a modeline által adott név.
Viszont így egyből megvilágosodott bennem, hogy így van értelmeThx!! Hiába, mindig tanulok
dbius -
-
dbius
veterán
Ehh, sajnos nem akar összejönni...
Átnyálaztam egy rakat fórumtopicot ugyanilyen problémával kapcsolatosan, modeline-nal kapcsolatban, online modeline számolót, és egyik módszerrel sem megy 85 fölé....
de legalább sikerült kiraknom a kubuntu live-cd-t pendrive-ra, grub menüvel
dbius -
dbius
veterán
nvidia driver fent van (müxik is), xorg.confba beírtam kézzel a monitornak megfelelő képfrissítési értékeket, így állt be 85hz-re magától. de feljebb nem tudom hogyan lehetne állítani úgy, hogy a xorg.confot átírom.
amennyiben monitorként beállítom a dell p1130-at, akkor viszont 2048*15xx-ra lövi be a monitort, 60hz körüli értékreés hiába állítok be más felbontást, nem megy, azaz látszólag elfogadja, de x restart után visszalövi 2048*15xx felbontásra... ezért meghagytam monitornak az alapot.
-
dbius
veterán
válasz
adam_454 #4733 üzenetére
thx a javaslatot, de gnome nem jön be. Tudom, hogy ubuntuból tudok kubuntut, vagy fordítva is csinálni, csak a csomagokat kell leszedni v. feltenni.
''az első felvedt user jelszava lesz a nemlétező rooté is.''
Ezt nagyon jól tudom. De live cd-n nincs felvett user, csak a live által előre beállított ubuntu nevű, ott pedig nincs jelszó. És ilyen felállásban nem akarta feloldani a screen lockot jelszó nélkül (kipróbáltam kb. 100 variációját mindenfajta ubuntu-s cuccnak, de semmit nem fogadott el)
Ez sztem bug, hiszen az ubuntu felhasználónak a live cd-n beállított, ''nem létező jelszavát, azaz az üres jelszó mezőbe lenyomott entert'' nem fogadja el a screen lock -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4727 üzenetére
Nézd meg a korábban - és tegnap online - linkelt leírást. A raid kötetnek a megfelelő partícióját mountolja fel a /dev/target-be és oda megy a telepítés, tehát jó helyre - a raid kötetre.
Esetemben biztos nem ez a gond, hanem elképzelhető, hogy a leírás tényleg csak a 6.06-os verzióhoz jó, vagy még mást is kellene csinálni 6.10 alatt, amit előző verziónál nem- én egyébként a nyilvánvalóan korábbi kiadásra vonatkozó részeket az edgy-re átírva használtam -
Majd körbenézek fórumokon. Végülis nem fogok belehalni, ha nem tudom rágyömöszölni a raid tömbre, de mindent megteszek az ügy érdekében... -
dbius
veterán
Tegnap délután nekiestem a korábban linkelt leírás alapján a raid 1 tömbre történő Kubuntu 6.10 telepítésének.
Itt szeretném megköszönni ngabor2 telepítés közben nyújtott online segítségét!
Én már win alatt korábban partícionáltam a tömböt, azon létrehoztam egy ext3 fájlrendszert egy 40 gigás partíción.
A dmraid csomag telepítését követően a partícionáló progik egyike sem látt magát a tömböt, csupán a két különálló vinyót. a dmraid lekérdezés azonban azt mutatta hogy a raid tömb OK.
Ezt követően a leírás alapján folytattam az egészet.
Sajnos a telepítés folyamata során, mikor a letöltött csomagokat a raid tömbre telepítette kb. 20 csomag telepítésekor hibát dobott vissza, és köztük volt a dmraid csomag is
Mindezt a sudo apt-get install linux-386 kubuntu-desktop dmraid grub hatására (ekkor töltött le kb. 630 csomagot, össz. 505 megát, majd a csomagok telepítésének a végén írta ki úgymond összesítve, hogy az alábbi csomagok telepítése során hibák voltak)
Ekkor sejtettem, hogy vmi nem lesz ok az egésszel, de azért folytattam.
A végén a grub telepítése is megtörtént, majd következett a reboot pillanata.
Nagyon érdekes dolgot tapasztaltam: rescue módban elindult a betöltés, de egy idő után leállt. Nem írt ki semmi hibaüzenetet, csak egyszerűen nem folytatta a betöltést.
Eddig jutottam tegnap este, ma még próbálkozok, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy a kubuntu nem a raid tömbre fog kerülni, hanem egy másik finyó egyik partíciójára!
Volt egy kellemes tapasztalatom is, azaz öröm az ürömben. Mikor a csomagoknak kb. a 90%-át már leszedte, az x behalt, de olyan szinten, hogy se konzolra se más sessionra nem tudtam váltani, kénytelen voltam resetelni. Reset után a leírás egyes elemeinek ismétlését követeőn folytatta a csomagok letöltését ahol megszakadt az egész folyamat
A másik nagyon kellemes érzés az volt, hogy ment live-cd-ről a rendszer, közben neteztem, ment a kopete - online támogatás by ngabor2-, és ugyanakkor emellett a raid tömbre történő rendszertelepítés
- no ezt csinálja meg bill bácsi
-
Ugyanakkor volt egy kellemetlen tapasztalat - amiből minő csoda, ismét ngabor2 segített kimászni-
Live-cd-ről indulva ugye a usernév: ubuntu, jelszó nincs. Nos nekem két kicsi gyerkőcöm otthon természetesen azt lesi, hogy mikor hagyom a gépet felügyelet nélkül, és akkor szeretnek közelebbről ismerkedni a billentyűzettel, ezért hogy elkerüljem a problémákat screen lock, majd monitor kikapcs. - elég kicsi az valószínűsége, hogy csak üres entert nyomjanak -.
pár perc múlva ültem vissza a géphet - egyébként most kivételesen nem akarták buzerálni a bill-ta gyerekek -, oldanám fel a screen lockot, és nem sikerült... de hát könyörgöm, nincs jelszó, akkor miért nem fogadja el csak entert nyomva a jelszó mezőben???
nyitottam egy új session-t, majd ngabor2 hozta a fényt a sötétségre, sudo passwd ubuntu, beállítottam egy jelszót, visszaléptem a másik sessionra, és hálistennek elfogadta, tudtam továbbfolytatni az egészet.
Meg is említettük egymás között, hogy amennyiben nem volt még jelezve ez a véleményem szerinti bug, úgy kellene egy bugreportot küldeni erről a fejlesztőknek.
Ezektől eltekintve nem ment el a kedvem az egésztől, mivel igenis meg akarom mélyebben ismerni a linuxot, és ez a disztró tetszett meg a legjobban - kb. 10-et töltöttem le eddig és próbálgatok már vagy 2-3 éve, de csak mezei userszinten különösebb belemélyedés nélkül -
Ma ill. hétvégén még próbálok vmit hátha sikerül a raidre rávarázsolni a disztribet. -
dbius
veterán
Üdv!
Nos, most készítettem egy raid1-es tömböt két vinyóból, amire a wint már felpakoltam az előbb.
Fel akartam rakni a kubuntu 6.10-et, de partícionáláskor külön látta a két vinyót, viszont a raid tömbön belüli partíciókat látta helyesen.
Na, gondoltam, hogy ez így nem jó, ezért megszakítottam az egészet, livecd-ről bootoltam és rákeresve az ubuntura és a raid-re ezt találtam: [link]
Egyenlőre nem fogok hozzá, mert nekem ehhez már késő van - eltartana sztem linux töketlenségem miatt hajnalig is -, csupán azt szeretném kérdezni, hogy ha vki telepített már ubuntut v. kubuntut raid tömbre, akkor a linkelt leírás megállja a helyét, vagy van egyszerűbb módja is??
Thx előre is
dbius -
dbius
veterán
Operához van valamilyen download manager, amit kubuntu alatt is lehet használni?? - mint pl. win alatt flashget -
-
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4604 üzenetére
Időzközben lejött a kubuntu 6.10 32 bites verziója és inkább felraktam azt. Ez alá minden gond nélkül felment az opera.
Mivel annyira nem értek még a linuxhoz, ezért - még- a számomra könnyebb utat választottam - és lehet h. számodra is
-
az eddigi segítséget, szerintem még fogok jelentkezni
dbius -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4600 üzenetére
Ok, ezeket beírom és megnézem az ldconfigot is.
/usr/lib/-ben két libglib fájl van:
libglib-1.2.so
libglib-2.0.so
(most win alól nézem)
/etc/ld.so.conf.d/*.conf
Ezen elérési út alatt egyetlen fájl van: x86_64-linux-gnu
Ennek a tartalma:
# Multiarch support
/lib/x86_64-linux-gnu - ezen elérési út üres, nincs benne semmi
/usr/lib/x86_64-linux-gnu - ez is tök üres
- közben a biztonság kedvéért csorog lefelé a 32bites kubuntu... -dbius
-
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4594 üzenetére
letöltött opera 64 bites?
Jó kérdés, mivel opera oldalán nem nagyon találok infót arra, hogy 64 bites lenne-e, és ha igen hol...
''mi az, ami miatt 64-bites linuxot tettél fel? csak mert alapesetben a 32-bites verzió se lassabb, csak ahoz van minden, míg a 64-biteshez nincs...''
No, akkor azt hiszem nem jól döntöttem. Különösebb indoka nem volt a 64 bites változat telepítésének, inkább az, hogy ha már rendszer tudja, akkor a OS is tudja...
Lehet, akkor leszedem a 32 bites verziót, és azt pakolom fel, és a 64 bites verzió a jövő zenéje lesz.
Köszönöm a többi javaslatot isAsszem megyek tölteni
dbius -
dbius
veterán
Közben még valami eszembe jutott, ami problémaként jelentkezik nálam:
[link]
Telepítést követően a rendszerbeállítások - Monitor & Display nem müxik, nem tudom változtatni a felbontást
Amikor live-ként futtatom a kubuntut, akkor müxik. Így kénytelen voltam csalni, és live-ként beállítottam magamnak a kívánt felbontást, és ezt követően telepítettem fel. Így legalább a kívánt felbontás megvan, de akkor sem értem miért van ez..
Erre valami ötletetek van?dbius
-
dbius
veterán
Sziasztok!
Korábban felraktam a Kubuntu 6.10-et, 64 bites verzióját.
Szeretném telepíteni az operát (többek között), de ehhez a verzióhoz i386-os csomagot ajánl fel a letöltőközpont, ami ehhez nem jó. Letöltöttem a tar.gz formátumot, melyet kicsomagoltam a home könyvtár opera nevű alkönyvtárába:
Ezek után pedig próbáltam telepíteni, de nem indul
csaba@kubuntu:~/opera$ sudo ./install.sh
Files will be installed as follows:
-----------------------------------------------------------
Wrapper Script : /usr/bin
Binaries : /usr/lib/opera/9.10-20061214.6
Plugins : /usr/lib/opera/plugins
Shared files : /usr/share/opera
Documentation : /usr/share/doc/opera
Manual page : /usr/share/man
-----------------------------------------------------------
Is this correct [ y,n,c | yes,no,cancel ] ?
y
System wide configuration files:
/etc/opera6rc
/etc/opera6rc.fixed
would be ignored if installed with the prefix ''/usr''.
Do you want to install them in /etc [ y,n | yes,no ] ?
y
csaba@kubuntu:~/opera$ opera
exec: 222: /usr/lib/opera/9.10-20061214.6/opera: not found
csaba@kubuntu:~/opera$
Mit kell másként csinálni, hogy menjen is... (megnéztem a /usr/lib/opera/9.10-20061214.6/opera elérési utat, létezik, és van benne futtatható opera fájl...)
Skype-ot is próbáltam volna telepíteni, de ott még tar.gz verziót sem találok.... csak az i386-os csomagot...
Ill. ha már itt járok. Az egyetlen dolog még ami arra kényszerít, hogy wint használjak, az az, hogy a Leadtek pvr2000-es tunerkártyámnak nincs hangja... Minden tv adást szépen megtalálok a kdetv-vel, de hangja semminek nincs. Csatornaváltáskor hallom a váltás szokásos hangját, csakúgy mint win alatt, de magának a csatornának nincs hangja. a kmixerben már mindent állítottam, de hangot nem sikerült kicsiholni belőle.
Ezzel kapcsolatban szintén keresgéltem googlin, és azt találtam, hogy ez valamilyen blackbird kártya, és eléggé zűrös hangot csiholni belőle linux alatt, de nem lehetetlen, csak vmit meg kell bütykölni kézzel - szofvtveresen - - több disztrót is kipróbáltam, hangot egyik sem hozott ki belőle-
minden segítő szándékú válaszért! (ubuntu.hu és a wiki oldalait nézegettem, ill. googliztam is, de nem megy, vagyis nem vagyok linux szaki
)
Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Napelem
- BMW topik
- Friss videón a RoboCop Rogue City - Unfinished Business
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest