- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola G86 - majdnem Edge
Aktív témák
-
-
-
ngabor2
nagyúr
usb 2.0-s pendrive-ot sikerült már valakinek normálisan belőnie? nekem deb alatt ment viszonyleg jól (3-4mb írás és olvasás, bár win alatt ettől sokkal többre képes), ubu alatt meg valami 20k/s ''sebességgel'' írogat rá. az ivman le van szedve, ha számít, tehát nem az húzza be, folyton bepofázott, és nem szeretem, ha a programok önállóskodnak...
(és ma este már nem igazán van hangulatom/lelki erőm keresgélni, épp elég volt az xmms-t meg az mplayert ráncba szedni. 2 feladás elég volt mára, holnap meg korán kell kelni)
-
ngabor2
nagyúr
végig lehet valahogy a telepített csomagokat kérdezni, hogy melyik repoból van feltéve? ugyanis most szívtam/szívok egy órája egy kis ''ballépés'' miatt, egy-két telepítés erejéig benn volt a sid repository is, és egy csomó xart feltett...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1089 üzenetére
Sianisnak köszönöm ismételten a segítséget, az általa ajánlott postfix egyszerűbb volt, mint az exim.
de hogy ne maradjunk probléma nélkül: msn-kliensekkel vagyok épp bajban.
- a gaim 1.5 majdnem jó, csak ha már folyik egy csevegés, és épp pl. egy teljes képernyős ff mögött van, akkor nem ugrik elő. hiába van beállítva, hogy új üzenet esetén ugordjon elő, semmi. a tálca automatikus elrejtésre van állítva (nem szeretem, ha az asztalon figyel, mindenhol ezt állítom be, és nem szeretnék ezen változtatni).
- a kopete majdnem jó, előugrik, meg figyelmeztet, csak épp file-t nem lehet vele küldeni. hiába választom ki a fileküldést, nem csinál semmit. parancssorból is próbáltam futtatni, de nem ír ki hibát. -
ngabor2
nagyúr
az eximmel küzdök. a helyzet a következő: eximconfig-gal akármit állítok be, nem megy a fetchmail-lel fogadás:
ngabor@lizard:~$ fetchmail
3 messages for ngabor2 at freemail.hu (8872 octets).
reading message ngabor2@freemail.hu:1 of 3 (1737 octets) fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from freemail.hu
fetchmail: Query status=10 (SMTP)
a ~/.fetchmailrc:
set postmaster ''ngabor''
set bouncemail
set no spambounce
set properties ''''
poll freemail.hu with proto POP3
user 'ngabor2' there with password '**********' is 'ngabor' here limit 25000000
az eximet állítottam már közvetlen küldésre, meg smarthostra is, bár ennél nem tudom, milyen címet kellene megadni smarthostnak.
kifogytam az ötletekből.már csak ez hiányzik az ubuntuból. ha más smtp-t ajánlottok, amit érdemes feltenni, és együttműködik a fetchmaillel, akkor azt is várom.
-
ngabor2
nagyúr
végülis erre is felmehet, csak értelme van-e...
ekkora gépen én használtam kde-t, de egy idő után meguntam, és átálltam gnome-ra, mert az gyorsabb volt (annak idején még a híres enlightenment ablakkezelővel... hol van az már!). mondjuk a kezdet kezdetén még 200mhz-es cyrixen is ment nálam kde meg starofficeinkább te se kínozd se magad, se a gépet egy erőforrás-zabáló (bár nagyon jól integrált) kde-vel.
a 2mb vidkártya meg a felbontást és a színmélységet határozza meg. 1024x768@16bitet elbír elvileg, vagy 800x600@24bit. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1048 üzenetére
a kodekek nem is fognak lefordulni, mivel azokat mindössze a readme-jében leírt helyre be kell másolni, és kész. a kodekek jogi okokból külön csomagban vannak, általában nem része a disztóknak, vagy ha igen, akkor a nono-free, vagy hasonló repóban vannak.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1043 üzenetére
én megrögzött karakteres konzolos vagyok, még x-en is. ezért a levelezőm még egy darabig a pine lesz. nagyon megszoktam, nagyon megkedveltem. szeretem, ha egy program az én igényeimet szolgálja ki, és nem nekem kell egy progihoz alkalmazkodnom.
például a procmailban az a jó, hogy az mindössze annyit csinál, hogy a levelet olyan outputra irányítja, amit mondok neki. járatok 6 HIX-listát. aki ismeri, az tudja, hogy napi digestes listák, tartalomjegyzékkel, benne a cikkek. van egy nagyon jó progi, a hixsplit, ami ezt szétszedi cikkenként, a fejlécben a címet kicserélve a valódi e-mailcímre. ez már procmail alatt jól be van lőve, erről nem mondanék le.
de mivel az smtp szerverekhez egyáltalán nem értek, ezért először majd tájékozódom, hogy melyiket érdemes egyáltalán feltenni, és ha megy, akkor már egyszerűbb a dolog. -
ngabor2
nagyúr
nem, ennél összetettebb a problémám. a szolg nem ad smarthostot. ezért saját smtp-szerver kell. viszont simán onnan nem küldhetem a leveleket, mert sok szerver open relay-nek tekinti. ezért kellett egy no-ip-s cím, amiről ki tud menni. ráadásul a no-ip-s címről freemail-es címmel megy ki... na ennek van megcsinálva sid alatt az exim.conf. csakhogy ez az exim.conf nem múködik ubuntu alatt, újat összehozni meg nem sok esélyem van, mert ezt is régen, sok-sok próbával és listás segítséggel sikerült megcsinálni.
ráadásul nekem a levelek leszedésére csak a fetchmail jó, mert az átadja a leveleket a procmail-nak, ami szépen szétszortírozza (9 levlista, ebből ötöt még fel kell előtte dolgozni, 3 hírlevél... szóval nem lehet csak úgy mindent 1 helyre begórni). nekem ne sikoltozzon, és ne önállóskodjon, akkor szedje a leveleket, mikor mondom. -
ngabor2
nagyúr
lehet, hogy megtaláltam a problémámra a megoldást. holnap kipróbálom, ha valóban megoldja, akkor talán mégiscsak ubuntu...
ubuntuforums rulez!
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1023 üzenetére
a ttf fontokat szövegszerkesztéskor tudod használni. talán a kde/gnome is tudja használni, de ezek a gtk-s progik nem. most hirtelen meg nem mondom, milyen fontok kellenek hozzá, de nem ttf. asszem konvertálni lehet. hogy oda-vissza-e, azt nem tudom, sose volt rá szükségem.
de: apt-cache search font... talán ad néhány ötletet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1019 üzenetére
xfontsel-lel tudod kiválogatni a betűket, hogy milyen van fenn. abban egyenként tudod az egyes tulajdonságokat vltoztatgatni. hogy mi mit jelent, azt nem tudom.
más: vi?inkább nem is kezdtem neki a megtanulásának, mazochistáknak való. inkább joe, vagy pico, esetleg mcedit. bár mostanában a kwrite a kedvencem. oké, erős gépen, grafikusan könnyű.
konzolban a szülőkönyvtárba a cd .. paranccsal tudsz lépni. -
ngabor2
nagyúr
no, most már 2 működő linux-rendszer van a gépemen. a levelezés miatt inkább a debet részesítem előnyben, bár az ubuntuval sincs bajom. itt legalább előugrik a gaim ablaka, akkor is, ha el van rejtve a tálca
ha lesz lelki erőm, akkor talán ubu alatt is belövöm a levelezést. mostanában úgyis gyakrabban lesz leállítva a gép. tehát nem lettem teljesen hűtlen, csak nincs mostanában időm beállítani. majd ha ismét lesz napi szintem +3 órám, tehát előreláthatólag márciustól. azért ''alap'' dolgokban remélem tudok segíteni
-
ngabor2
nagyúr
nálatok megy az ubuntuforums? épp egy problémára akartam rákeresni (tvtime vs. fglrx), erre csak teker-teker...
a google szerint is van megoldás azon a fórumon, csak ugyebár az se visz odáig... -
ngabor2
nagyúr
nem tudom, mit kapcsolt ki, de a megoldásod jó volt
már írtad egyszer ezt a megoldást, csak akkor félreértettem, azt hittem, hogy a kiemelést is át kell írni. aztán most leesett, hogy ''csak'' a font-ra kerestél rá.
köszi szépen az eddigi (és az ezt követő) szaksegítségedet. mint látható, az, hogy valaki mennyi ideig foglalkozik a linuxszal, nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenhez ért.
emitter: nálam a köv. módon lett kultúrált kinézetű a boinc:
2 file-t kellett létrehozni.
a ~/.gtkrc.mine tartalma:
style ''user-font''
{
fontset=''-*-helvetica-*-r-*-*-10-*-*-*-*-*-*-*''
}
widget_class ''*'' style ''user-font''
a ~/.gtkrc tartalma:
include ''/home/ngabor/.gtkrc.mine''
és ezután újraindítod a boincmgr-t. -
ngabor2
nagyúr
folyton csak a gond, meg a probléma...
most épp a boincmgr kinézetével van gondom. életre ketettem a videokártya 3d grafikáját, ami megy is rendesen. csakhogy azóta a boincmgr-ben nem jók a betűk. pontosabban betűnek jók, csak túl nagyok. a gnome-control-centerben nincs rá hatással semmi beállítás, legalábbis betűk terén nincs. nem tudom, hogy honnan veszi ez a progi a font beállításait. pedig legjobb tudomásom szerint ez is gtk-s, vagy legalábbis hasonló, mert kde alatt ugyan azok voltak a betűk hibái, mint a többi gtk-s proginak (xmms, mplayer). -
ngabor2
nagyúr
no ha már átcsábultam az ubuntura, akkor egy kis segítséget kérnék költözésügyileg. még van néhány dolog, ami nem működik úgy, mint sid alatt.
- a tvtime hangja igen halk. bárhol állítom a hangerőcsúszkákat, éppcsakhogy hallható. sid alatt kb. 80%-on teljesen jól hallható volt, itt 100%-on is halk, a mixer a line-in potik is 100%-on.
- a gaim ablaka nem ugrik előre, ha új üzenet érkezik. szépen megbújik az aktív ablak alatt. emiatt van, hogy csak akkor látom, hogy beszélgetni akarnak velem, mikor a túloldal már bezárta a beszélgetést.
- és a legfontosabb (jelenleg): a levelezés. ''odaát'' rndesen be volt lőve exim3-mal. azért volt kicsit macerás belőni, mert a szolgáltatók nem adtak smarthostot, tehát saját smtp kell. viszont hogy ne legyek open relay, ezért egy no-ip-s cím kellett, és úgy jutottak ki a leveleim. a működő exim.conf-ot átmásolva ubu alá látszólag működik, de...
levélfogadás fetchmaillal. ugyebár ez az eximnek adná át a leveleket. az meg a procmailnak, mert sokfele kell szortírozni, plusz egyéb progikon is átmegy (hixsplit). a fetchmailrc-m:
set postmaster ''ngabor''
set bouncemail
set no spambounce
set properties ''''
poll freemail.hu with proto POP3
user 'ngabor2' there with password 'biztosbennhagyom' is 'ngabor' here limit 25000000
viszont:
ngabor@lizard:~$ fetchmail
138 messages for ngabor2 at freemail.hu (792148 octets).
reading message ngabor2@freemail.hu:1 of 138 (3605 octets) ...fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from freemail.hu
fetchmail: Query status=10 (SMTP)
tehát emiatt gondolok az exim-hibára. más smtp-re nem szívesen váltanék, mert ezt ismerem úgy-ahogy, és ezt is sok-sok levelezés árán sikerült beállítani.
ötletek? -
ngabor2
nagyúr
no, most már én is végre valóban csatlakoztam az ubuntusok népes csapatához. mivel ma volt egy időszak, mikor az áramszünetek annyira megszaporodtak, hogy azt már nem bírta a szünetmentes táp se, ezért a gép újraindult. ezt kihasználva próbáltam egy kis átalakítást eszközölni a gépen (nem sok sikerrel), valamint felraktam a breezy-t. eddig jó, bár a jó kis megszokott sid néhány cucca még hiányzik. de a hiánylista egyre szűkül, mert szépen testreszabom. most már nem csak a levegőbe fogok tudni beszélni.
egyelőre nem kérdezek, mert bár kérdésem lenne, de megpróbálom egyedül megoldani, eddigi tapasztalataim alapján.
mod: mégis kérdezek, bár talán nem a legjobb helyen... szóval a gkrellm van fenn (kde alatt, de ez mindegy). egyszer egy deb alatt (asszem sarge) úgy volt, hogy a net részénél a fel-és letöltést külön írta ki. itt ezt most akárhogy bűvölöm, nem jön össze.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
akkor ismét megkérdezem: valahol zavar téged, vagy a többi processt, hogy megeszik egy csomó memóriát? ha nem látszik, akkor hadd egyen annyit, amennyi jólesik. ha kell a hely, a rendszer úgyis kitakarítja a memóriát. ezt még akkorról tudom, mikor kemény 32mb volt a gépben, és valami réges régi staroffice-t használtam. majd utána 128mb-tal openoffice.org-ot. és annak is elég volt a 128mb, pedig az se nevezhető kis igényű cuccnak.
tehát itt is érvényes a szervíz első számú szabálya: ha működik, nem kell megjavítani. -
ngabor2
nagyúr
én úgy vagyok vele, hogy azért vettem a gépbe sok-sok memóriát, hogy a rendszer használja. mennyivel lenne jobb, ha a 1.5gb-ból mindig csak 250mb-ot használna?
a ff pedig valóban érdekes dolog, 2-3 napnál nagyobb uptime még nem volt nálam. általában 15-20 tab van megnyitva, néha frissítgetem a tartalmat, aztán gondol egyet, egy tab hhelyett egy ablakot dob fel, benne a tab tartalmával, csak épp semmit nem lehet vele kezdeni. ha ezt az ablakot lelövöm, akkor ez a teljes ff-ot lelövi. ha csak azt a tabot lövöm ki, ami ''megfagyott'', akkor el tudom odázni 2-3 újrafrissítéssel az újraindítást. zavaró, de már megszoktam.
(és egy láma kérdés, amit tudnom illene, de már fáradt vagyok: honnan tudom megnézni, hogy hány mb-ot eszik a memóriából? a ps aux csak %-ban adja, ez alapján 33.9%-ot eszik, ez kb. 520mb...)
-
ngabor2
nagyúr
leszedtem a csomagot, megnéztem, automatikusan nem teszi be magát sehova.
először csinálj az asztalon neki egy indítóikont, aztán azt húzd a menübe oda, ahova szeretnéd. mondjuk én kde-t használok, ott működik. valszeg gnome alatt is illene.
az xmms-hez: idézet az xmms manualjából:
KEYBINDINGS
Global keybindings for XMMS:
z Previous song
x Play
c Pause
v Stop
b Next song
l Play file
j Jump to file
r Toggle Repeat
s Toggle Shuffle
Shift + l Play directory
Control + l Play location
Control + p Preferences dialog
Control + v Visualization plugin dialog
Control + r Time remaining
Control + a Always on top
Control + w Winshade mode
Control + d Doublesize mode
Control + e Easy move
Control + j Jump to time
Control + z Start of list
Control + n No Playlist Advance
Control + 3 File info dialog
Control + Alt + w Toggle Equalizer winshade mode
Shift + Control + w Playlist winshade mode
Alt + w Hide/show mainwindow
Alt + e Hide/show playlistwindow
Alt + g Hide/show Equalizer
Alt + s Skin selecting window
imho nem lehet átállítani másra a köv/előző számot. amit beállítottál, az valami beépített lehátszóra hat.
a linkelt kérdésre továbbra se tudok konkrét választ, talán a gnome beállítóközpontjában lehet az egyes gombokhoz társítani dolgokat. -
ngabor2
nagyúr
apt-cache search sdl | grep dev
ha talál olyasmi csomagot, hogy libsdl1.2-dev, akkor tedd fel. a verzióban nem vagyok biztos, de ez hiányzik neked.
monnyuk nem értem, hogy a configure ezt mért nem kiabálja körbe, hogy nincs sdl. mert ehez a cucchoz az is kell.
de az is lehet, hogy jobban jársz egy apt-get install foobillarddal... én is csomagból tettem fel ezt a csúcs játékot. -
ngabor2
nagyúr
általábn olyan progi, hogy configure, a rendszerben nincs. ez ''fenn van tartva'' a forrásokhoz. a források gyökerében szokott lenni egy configure nevű futtatható file, amire
./configure
néven kell hivatkozni. azért kell elé a ./, mert kultúrált rendszerben biztondági okokból nincs a PATH-ban az aktuális könyvtár.
a graf. driverrel: akkor marad az i810, talán a fontok miatt esne szét? bár ennek nincs sok értelme. -
ngabor2
nagyúr
mármint hogy ne rontsa el az ablakok tartalmát. mert amit eddig írtál hibának, nekem az jött le, hogy valami a graf. driverrel nincs rendben.
a vi az más vi-lág... sose volt ingerenciám, hogy belemélyüljek. összesen azt tanultam meg, hogy kilépés: esc q!
inkább maradtam az mc-nél és a joe-nál. esetleg pico, de az is csak a pine-ban.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ekkor kell előtte egy xhosts +
ekkor nincs rootként se letiltva az x-re való ablaknyitás, tehát meg tudod nyitni.
amúgy tisztán a poén kedvéért: mi lennem, ha pl. az mc beépített szövegszerkesztőjével szerkesztenéd? annak tutira nem kell az x. minek ragaszkodni mindenáron a graf. felülethez? oké, nem árt, ha van, de én még mindig pine-t és mc-t használok, holott van jó sok graf. levelező és szövegszerkesztő. -
ngabor2
nagyúr
no, mivel eddig senki nem reagált, az én módszerem mplayer fordításra:
- letöltöd a forrást
- kicsomagolod mindegy hova, csak legyen írási jogod
- belépsz a forrás gyökerébe (tehát ahova kicsomagoltad)
kiadod a köv. elrettentőnek ható sort:
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui,--language=hu,--disable-runtime-cpudetection,--enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
- ez az eggyel felette levő kt-ba (a forrás szülőkönyvtárába) létrehoz egy mplayer-verzió.deb csomagot. ezt rootként dpkg -i segítségével telepíted.
kissé kevésbé csúnyán néz ki, ha az elrettentőnek ható sor helyett:
./configure --enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-menu
make
sudo make install
triót adod ki. ezesetben viszont problémás eltávolítani.
de ez még nem minden!szükséged lesz a kodekekre is, ez is a www.mplayerhq.hu oldalon lesz, elég, ha az alapcsomagot leszeded. telepítése a readme-ben (kicsomagolni és a megfelelő kt-ba bemásolni).
nem tudom, hogy mostanában visz-e magával az alaptelepítés skint, abból is van választék.
feliratokhoz is vannak külön fontok, azt is érdemes leszedni.
tehát nem egyszerű elsőre telepíteni, de szerintem megéri egyszer kínlódni vele, utána egyszerű használni. -
ngabor2
nagyúr
gondolom ezt ./configure után kaptad. akkor az utolsó sorokat is szúrd be, egyszerűbb lesz nekünk. amúgy csak tipp alapján (régóta nem forgattam x-es dolgokat): libx11-dev, vagy vagy xlibs-dev nevű csomag kell neked.
xfree86-dev nevű csomagot nem találtam.
de a szokásos kérdés: miért nem jó neked csomagból a libxine1, vagy a xine-lib?
[link]
a /etc/apt/sources.list-be ajánlom beírni a köv. sort:
deb http://archive.ubuntu.com breezy main multiverse
és aztán az apt-cache search gykori használatát...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
nem csak úgy a home kt-ba kellett volna kicsomagolni, hanem egy külön kt-ba. és ebben a kötnyvtárban kiadni a
sudo dpkg -i *deb
parancsot.
a thunderbird-ről: ha adsz egy lsitát, hogy mik voltak a kitömörített könyvtárban, akkor talán könnyebb segíteni. asszem volt valami install file, amit futtatni kellett firefox esetén, és ugyan az a család.
(ja, egy ls -l kimenet érdekelne.) -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
oké, este remélem már jó lesz a netem, mert most épp deglett...
a flash-sel nekem is vannak gondjaim, különösen a hangjukkal
teljes értékű msn-kliensről: csupán hallomásaim alapján az amsn talán a hangot már tudja. annyi a probléma a ''teljesértékű kliensek'' írásával, hogy a ms jó erősen rajta ül a protokoll teljes leírásán, amit a hozzáértők vissza tudnak fejteni, annyit tudnak úgy-ahogy megcsinálnija, és ''néha'' változik a protokoll is, hogy az egyéb oprendszer alatt futó klienseket ellehetetlenítse, legalábbis régebben asszem így volt. remélem ez utóbbiban tévedek.
-
ngabor2
nagyúr
akkor is, ha másik 2 kernel, meg egy win betöltésére is be van lőve az a menu.lst/lilo.conf? ebben nem vagyok biztos. mert ha csak egy vmlinuz és egy vmlinuz.old van, az oké, azt a make zlilo is tudta annak idején.
ezt a debianos ''baromkodást'' a kernel környékén én például nem szeretem, itt jobban szeretek kézzel intézkedni. -
ngabor2
nagyúr
remélhetőleg igen. de gondolom előtte kiírta a települő csomagok listáját. ha a többség k-val kezdődik, akkor szinte biztos.
ja, és az alap ablakkezelőt át kell majd állítani kde-re. ezt bejelentkezéskor is meg tudod tenni, a bejelentkezőablaknál van egy legördülő menü.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
vagy oss, vagy alsa...
nálam oss van, mert az alsa-t sikerült tönkrevágnom. de mindenki az alsa-t javasolja, mert ''ez a jövő''...
kernelt kell fordítani, abban a megfelelő részeken be kell jelölni, hogy milyen modulokat szeretnél.
utána meg már ''csak'' be kell tölteni a modulokat. -
ngabor2
nagyúr
a kde-t így kell telepíteni:
sudo apt-get install kubuntu-desktop
alapból a saját home-könyvtáradban vagy. a főkönyvtárba a köv. módon tudsz kilépni:cd /
bár a hiba végét nem látom, de az eleje alapján hiányzik egy lib. próbáld meg:sudo apt-get install openmotif
nem biztos, hogy van ilyen, hátha valaki meg tudja mondani, hogy melyik csomagban van ez a lib.
a readme-idézetet se látom végig (a melóhelyen az ie nem hajlandó rendesen megjeleníteni...)
ha nincs meg az install-cd-n, és nincs net, akkor kiírja, hogy melyik csomagban van. elérési utat is lehet kiíratni, ha kell, este beírom a pontos parancsot (kicsit ''cseles'', de logikus, és a parancssor erősségét mutatja.)
van telepített csomagok listája, a dpkg progi a megfelelő kapcsolóval mindent kilistáz. hogy mi a megfelelő kapcsoló... talán -l? de rég használtam, nem vagyok benne teljesen biztos. man dpkg... -
ngabor2
nagyúr
az ubuntu és a kubuntu azonos, csak az alapból feltelpülő csomagok listája más.
asszem itt is van a módszer, hogy a kde-t hogy lehet egy az egyben feltenni (asszem apt-get kubuntu-display? de nem mondom biztosra, olvass vissza egy kicsit).
ebben nem ez a verzió van? mert ha ez, akkor nem érdemes forrással vacakolni.
a konstruct-hoz: van viszont egy igen informatív README file. benne többek között egy ilyen sor:
A complete KDE installation should be as easy as ''cd meta/kde;make install''
which with this version gives a KDE 3.5 installation.
egy zsák cuccot le fog hozni, egy darabig fog fordítgatni, kell neki egy csomó hely, stb. és utána nem is olyan egyszerű kitakarítani utána, mintha deb csomagból tennéd fel.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
mivel töltötted? ftp-vel, letöltésvezérlővel, Vagy esetleg torrenttel? nekem leginkább a jigdo jött be, ha nem ismernéd, úgy szedi ftp-vel, hogy az image tartalmát szedi, mjd beilleszti egy ''üres'' vázba, aztán ellenőriz. Sokkal gyorsabb, mint a torrent, és rugalmasabb, mint az 1 db iso leszedése. itt a végén nem lassul be, legalábbis nekem nem lassult be. nagyon egyszerű használni, ha érdekel, akkor részletezem.
A dvd-isokat azért nem szeretik kitenni, mert nagy terhelést okoz a szerveren a letöltés.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Swapnek kb. másgélszer annyit hagyj, mint a fizikai memória, de max. 1 gb. Legalábbis én mindig ezt követtem, a rendszerem jól érzi magát. fs-nek én reiserfs-t javaslok, de biztos lesz, aki ext3-t fog.
hálózaton keresztül pedig mivel úgyis samba-val, vagy nfs-sel fogsz nézelődni, elvileg mindent látni kellene, persze ehez a wint is jól be kell állítani. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
ftp-vel hamarabb lenn van a cucc, vagy legalábbis kényelmesebben. Ilyen esetben nem sok értelme vn a torrentnek. Oké, idő nem számít, de ha mellette torrentezel, akkor itt is csak rontod az átlagodat, mert az upot is keményen használni fogja.
A dvd-s változat a több csomaggal tud röbbet. Az valami 3.5GB, a cd-n asszem nincs rajta a magyarított rész se, utólag viszont tudod telepíteni.
A Kubuntu és az Xubuntu mindössze az alapból települő ablakkezelőben különbözik. A kubuntuval GNOME helyett KDE emgy fel, a Xubuntu esetén XFCE. Ennyi a különbség, igazából én nem is nevezném külön disztribnek, legfeljebb al-disztribnek.
Sianis: akkor rosszul tippeltem volna. Bár valószínűleg egy kis barkácsolással át lehet vinni vinyóra is a rendszert. Más kérdés, hogy érdemes-e. Szerintem nem.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
- az első kérdést passzolom, tippem lenne, de várjuk meg a hozzáértőket.
- A GNOME mellett fel lehet tenni KDE-t vagy XFCE-t is. Én asszem maradok a Kubuntuval a KDE emllett.
- a torrent sebessége a hálódtól függ. Az 512 esetén napokba fog telleni, mire lejön a dvd (mert gondolom nem cd-t akarsz úgy szedni, azt ftp-vel, vagy jigdo-val () gyorsabb).
- Install után a cd-s változat nálam kb. 2 GB-ot foglalt le, vagy legalábbis ennyire emlékszem. De utána a netről még utánatöltöttem.
- Szerintem meglehetősen felhasználóbarát, ha a kérdéseire tudod a választ. Meglehetősen jó kezdődisztibnek is. Támogatottságban meg sokkal jobb, mint az uhu. Ez is tud magyarul, ráadásul mivel 100%-ban Debian-kompatibilis, ezért ami megjelenik Deb alá, az itt is használható. Márpedig Deb alá igen sokminden megjelenik... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #656 üzenetére
Én úgy voltam vele, hogy talán nem véletlenül ellenőrizget olyankor. néha talált is valamit...
Most reiserrel nincs ilyen problémám.
Kicsit erőltetettnek éreztem az ext2-re ráhúzni egy journalt. Jobban szeretem, ha valami eleve tudja azt, amire tervezték. De ebből is hitvita lenne, aki elégedett az ext3-mal, használja egészséggel. Én maradok a reisernél. -
ngabor2
nagyúr
Mostanában van a ritka reboot. Idén emiatt nem lesz raid kártyám... ''Én nem hiszem, hogy normális vagyok
'' Azelőtt a napi kikapcs megvolt. Innen a tapasztalat. Igen idegesítő volt, hogy 25-30 újraindítás után az egész fs-t átellenőrzi. Ez 700MB-nál még kivárható volt. de mikor átkerült egy 20GB-osra... na akkor váltottam reiserfs-re. Nem bántam meg.
Roxy: annakidején gyengébb géppel kezdtem. A KDE-t nem ajánlom rá, inkább GNOME/IceWM. De memóriát mindenképp szerezz bele pluszba, nagyon meghálálja.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
a linuxban épp az a szép, hogy ugyanazt sokféleképpen lehet helyesen megcsinálni, és nem ugyan az az út van alattuk.
A jigdo egy nagyon aranyos kis készség. Kell hozzá 2 file, egy .template és egy .jigdo. a template nagyjából egy cd/dvd TOC lenne, kis kiegészítéssel. Tehát ebből csinál egy ''üres'' image-t, amit utána fel lehet tölteni a cd tartalmával, aminek az elérhetőségei a .jigdo-ban vannak. ez leginkább olyan esetekben nagyon praktikus, ha gyakran változik a cd-image, mert akkor nem kell újból az egészeet leszedni.
Most, hogy a Breezy-t szedem lefele, és megvan a Hoary cd-je, kb. 50 megát nem kell ismét leszedni.Van, akinek számít ez a méret is, de én igazából csak a lehetőség miatt használom a jigdo-t. a netem korlátlan, de nem túl gyors (elvileg 64k lefele, de ebből kb. 5k jut az ftp-nek)
A dvd pedig sokkal bővebb, mint a cd, pl. alapból rajta vannak a nyelvi támogatások is, megegy csomó egyéb progi. Tudom, mert egyet arról is telepítettem (vagy 5 napig jött lefele torrenttel, az is nyakatekert, ezért szeretem)
És kifejezetten szeretem a nyakatekert módszereket, frissen tartja az elmét -
ngabor2
nagyúr
Lehet, hogy nem néztem meg alaposan az Ubuntu oldalát, de nem találok közeli tükörszervert, ahonnan a pool-könyvtárat el tudnám érni. Jigdo-val szedem a cuccot, és az arhive.ubuntu.com-ról szedi a debeket. A sebessége hagy némi kívánnivalót maga után.
Hogy miért nem az iso-t szedem, vagy miért nem torrenttel? Mert a jigdoval jónéhány file-t nem kell leszedni, a hoary-ból átmásolta magának a változatlan dolgokat. A torrent meg amúgyis piszok lassú, már próbáltam -
ngabor2
nagyúr
Most már tudom
A teljes sztori: kb. 2 hónapja tettem fel a hdd1-re a cuccot. A hda1-en ott figyel a régi Sid, amiről most is írok. A hda-n ott van a lilo, ami alapból behúzza a Sidet, meg a win-t (még van a gépen, de nem jut szóhoz). Az Ubuntu lilo-ját (hogy miért nem grub? mert ahoz nem értek...) a hdd-re tettem. Ugyebár boot sorrend elején ott a hda, Sid bejön, lilo-ja átír, de nem tudja az Ubuntut behúzni valami miatt. Aztán kb. 27 napig úgy is maradt (utána reboot). Próbálgatás, semmi. Aztán észrevettem, hogy a biosban ki lehet választan, hogy a hdd-ről bootoljon, csak annál jobban siettem, hogy megcsináljam. Utána megint vagy 2 hétig nem volt reboot. A napokban ismét le kellett állítanom a gépet hogy ventit cseréljek, tehát itt az alkalom, hogy kipróbáljam/testreszabjam az Ubuntut. De mivel Hoary-t tettem fel, mi lenne, ha egyből a frissebb menne, átírtam a sources.listet Breezy-re. A cd-s sort persze kikommenteztem, ez volt a nagy hibaBoot után leszaladtak a hibaüzenetek, net van (ha a pppoeconfot lefuttattam), de se X, se KDE, se semmi értelmes dolog. Asszem kényelmesebb lesz, ha ismét felrakom a 0-ról a cuccot, leszedem a Breezy 1. cd-jét, majd ha már tényleg nem kéri a lemezt, akkor írom át a sources.listet a netesre.
Lehet, hogy ez hamarosan be fog következni, mert most meg a táp ventije hangoskodik -
ngabor2
nagyúr
Asszem sikerült elég korán a lelkébe gázolni szegény kis Kubuntumnak... első boot lett volna, pakolgatásokkal. Csakhogy előtte átírtam a sources.list-et, amit természetesen nem talált meg, semmit nem tudott telepíteni. Feltettem az X-et, meg a KDE-t, de nem tudok belépni. Majd ha lesz pár órám és elég lelki erőm, akkor ismét felteszem a 0-ról, hely az lesz. Végülis most belegondolva nem sok olyan van, ami miatt a Debet le kellene cserélnem (a nyomtatón kívül, amit nem sikerült életre kelteni... de most hirtelen nem ér meg több óra üldögélést...)
Másnak az ~/.xsession-ban mi van? -
ngabor2
nagyúr
Feltettem régebben a Hoary-t, és most szeretném Breezy-re frissíteni. Deb alatt ez apt-get dist-upgrade-del ment, itt mivel? Vagy ez itt is működik?
(és gondolom itt se számít, hogy Ubuntu, vagy Kubuntu, hisz mindössze az alapból feltett csomagokban különbözik...)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
látszik, hogy nem régóta linuxozol (bocs, ha tévednék...). az általam (szét)hajtott Deb Sid egy 500-a K6-II gépem kezdett, ALi chipsettel. Aztán asszem került alá valami VIA-s lap, de az nem volt nálam sokáig. Utána Athlon XP 1600+, VIA KT400 + VT8235, most egy nF3-s Gigabyte lap + A64 3000+. A kernel az cserélődött, egyéb max. frissült, vagy közben vándorolt. Ja, volt egy kis VIA K8T880-as kitérő is, ugyan ezzel a procival. Monnyuk nálam a zikszpé nem deglett meg, végülis ''csak'' az alaplap változott, a többi körítés nem igazán. De azért egy kicsit összerókázta magát.
A vinyók közötti vándorlás még cifrább, egy 1,6GB-oson kezdett, aztán átment egy 40-esre, utána egy 120-asra, most épp egy 160-ason van. Rendszerköltöztetés: cp -a honnan hovaMinek elbonyolítani? Utána a liloval volt egy kis játék, favágó módon, Uhu boot-cd-vel, de meg lehetett volna oldani nélküle is, csak nem tudtam róla.
Én is ezért szeretem a linuxot. Amit nem kell elbonyolítani, azt nem bonyolítja el. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #257 üzenetére
Ahogy le van írva, először átírod a sources.list-et, liadod az apt-get update-et. Ott ki fog írni egy filenevet, amit nem talál (pontosabban kettőt, egyet a mainra, egyet a restricted-re), és a letöltött packages.gz-ket átnevezed arra (rá fogsz jönni, hogy melyiket melyikre, a keresett filenév igen erősen hasonlít a letöltési hely címére.) Azt bemásolod a leírt helyre (rég írtam, fejből már nem emlékszem biztosan).
ha ott vannak, akkor már ismét mehet az apt-get update, akkor is sírni fog, hogy nem tudott leszedni cuccokat, ezért régieket fog használni, de az is jó.
most egy darabig nem leszek gép közelében, de otthonról majd válaszolgatok esetleges további kérdéseidre. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #255 üzenetére
Jelen esetben ez Bővebben: link meg ez Bővebben: link
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #253 üzenetére
De igen, lehet. Asszem a Linux topikba írtam egy meglehetősen bonyolultnak tűnő módot ilyen offline telepítésre, mindjárt előkeresem.
Meg is van: Bővebben: link
Valóban bonyolultnak tűnik, de működik.
Vagy ha már megvan cd-n, akkor az úgyis benne van az apt.sources-ben, lehet, hogy a szükséges csomagok egy része rajta van a lemezen is.
Ha érdekel a dvd, keress meg magánban, egyszerűbb lesz.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #250 üzenetére
Hogyhogy üres? alapból egy csomó mindent fel kellene, hogy rakjon. Ha van neted, akkor az /etc/apt/sources.list-be beírod:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted
aztán apt-get update (vagy az Ubuntu mód szerint sudo apt-get update), és utána már mehet is a telepítés.
Hogy mit, azt mindenféle dokumentációkból tudhatod meg.
mp3-lejátszás: xmms
video: mplayer, de nem tudom, hogy azt innen lehet-e, mindenféle szerzői jogi problémák miatt...
c: gcc
sakk: keress egyet az apt-cache search chess paranccsal
flash player: ezt a Macromedia oldaláról szedtem le annak idején.
Asszem flash szerkesztő nincs egyelőre, Photoshop helyett ott a gimp, bár egy kicsit tanulni kell, html-t pedig nem szoktam szerkeszteni.
De ha kicsit visszábbolvasol, Sianis nagyon jó wikit magyarított. -
ngabor2
nagyúr
Ha végre sikerül a szolgáltatómat meggyőzni arról, hogy a net úgy működjön, ahogy le van írva, az Ubuntu dvd-image-et is le tudom szedni. Akkor pedig tudom vállalni, hogy akinek nincs széles netje, annak el tudom postázni a cuccot szigorúan önköltségi áron! Ezen van a lényeg, lemez+bélelt boríték+postai díj, egyéb költség nincs. cd-n már most is tudom küldeni az 5.04-et i386-ra és a64-re. Elég korlátozott mennyiségben van jelenleg cd-m, de az nekem nem került pézbe, jgy gyakorlatilag posta áron tudom küldeni az első 3-4 jelentkezőnek.
Megj.: ezen nekem semmi hasznom nincs, céloma Linux, ezen belül az Ubuntu népszerűsítése, terjesztése. Címem az adataimnál. -
ngabor2
nagyúr
up, hogy itthon is meglegyen...
-
ngabor2
nagyúr
Köszi a választ, akkor asszem átállok 64 bitre, ha már olyan a procim
A KDE-ben tapasztaltam Deb alatt is, hogy nincs ő,ű. De megoldottam, van benne elég kultúrált betűtípus.
A KDE-t utólag is fel tudom tenni, nem ijedek meg a GNOME-tól se, nagyon sokáig használtam a sawfish-t, nagyon jó kis cucc.
A kde-i18n-hu pedig csak lejön, asszem valami 3MB az egész. Háló meg van. -
ngabor2
nagyúr
Egyrészt hogy jobb oldalt meglegyen...
Másrészt könnyen előfordulhat, hogy hétvégén már én is Ubuntus leszek, mert egy tévedés miatt a win helyett egy friss Deb ugrott a gépemről
Már csak az a kérdés, hogy a 64-bites verzión megy-e az mplayer. Mert ha nem (régebben nem ment a 64-bites Linuxon a 32-bites mplayer a kodekek miatt), akkor marad a 32-bites, mindkettő le van szedve.
Meg még egy ''Ubuntu-kezdő'' kérdés: a Kubuntu mindössze annyiban különbözik az ''alap'' Ubuntutól, hogy alapból a KDE-t telepíti? Én már annyira megszoktam a KDE-t, a gép is elég erős hozzá, akkor miért ne használjam. De gondolom az Ubuntura is simán van KDE csomag.
Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Fotók, videók mobillal
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Autós topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest