- Magisk
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iOS alkalmazások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Aktív témák
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1359 üzenetére
Szerintem el...Xubuntu meg pláne...de azért próbálj rá Gnome-ra, szerintem nem lesz vészes az sem...
-
-
Sianis
addikt
Kezdjük akkor azt a kártya szisztémát!
lspci -v | grep -i audio
Olvasgatok itt közben, olyasmiket írnak ebben a témában, hogy ALSA-val nem működik ez a dolog. [link], valami ilyesmit kell feltenni. Kérdemén, hogy van-e kedved megküzdeni a dologgal, mert nem lesz egyszerű, de én segítek majd benne, bár így látatlanba nem lesz a legkönnyebb, ettől még működhet.
[link] - némi angol segédlet -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1282 üzenetére
Én tuti hogy upgradelni fogok. Túl sok minden van nekem egyediben fent, nem szeretném, ha elveszne. Ha valamiért mégsem akarna menni, bár ezt erősen kétlem, akkor reinstall, de aoz nagyon nagy bajnak kell történnie.
-
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #1280 üzenetére
Nem! Átírod a sources.list-et, főleg azt, hogy a breezy helyett dapper lesz, persze először nem lesznek csak hivatalos listák, tehát eleinte a backports az nem fog működni, valamint a hazai magán tükrök sem.
Aztán
apt-get update
apt-get distupgrade
És ez elvégzi a frissítést. Csak azt szedi le amit kell, tehát nem kell teljes iso-t leszedni... -
Sianis
addikt
Nos! Az Mplayer alapból a saját betûkészletét szereti. Fõleg GUI-ban. Gentoo alatt próbálkoztam tegnap én is a tff font megetetésével, de nem ment. Megoldás? Mi a probléma? Betûméret? Karakterkészlet? Van ISO-8859-2-es kódolású saját betûkészlet az MPlayer sajáz honlapján, akár gigászi méretben is.
[link]
Ez a komplett 8859-2-es fontkészlet, 4 féle mérettel, szép betûtípussal.
Nincs is más dolgod, csak felülírni az egyik méret könyvtáraban lévõ fájlokkal a /usr/share/mplayer/font alatt lévõ hasonló nevû fájlokat, és kész is. Nekem szépen mûködik, és tényleg probléma mentes a dolog, no meg szép is, olasható is.
Tudom, hogy ez csak fél megoldás, de nekem is csak így sikerült, de megfelelõ, tehát minek bolygassam?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #1272 üzenetére
Pláne egy ilyen disztrónál, ahol fél évente van kiadás, és elég sok minden szokott változni, tehát nem lehet mindenre általánosat felírni, mert lehet, hogy 1-1,5 évvel később, teljesen másképpen lesz. Persze ez szélsőséges eset, de szerintem Fórum + esetleges WIKI oldal ajánlása / készítése könyebben ad megoldás a problémákra. Én magamról tudom, hogy nem 1000 oldalas HOWTO-k és 10000 oldalas man olvasásból ment a legtöbb dolog, hanem fórum. Persze volt, hogy le kellett ülnöm és olvasni, de az már azért volt, hogy mélyebb ismereteket szerezzek, meg azért mert érdekelt, hogy mi hogyan és merre működik úgy ahogy...
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1265 üzenetére
Neteddel mi a helyzet?
-
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #1258 üzenetére
He-he. És mégis miről szóljon? Az ubuntu.hu -s leírásokkal kb ezt akarjuk elérni, csak ugye elég nehéz lenne nyomtatott formában megjelentetni. Valamint annyira szerteágazó ez az egész, hogy mindíg hiányos lesz a ''könyv'', és lássuk be, több 1000 oldalas könyv meg megintcsak nem jó, mert nem ''kézi''. Érdemes inkább itt fórumon kérdezni...pl engem is...
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1255 üzenetére
Hát ez jó hír, mert Gnome alatt otthonosabban mozgok, így ha az fentiek ( alábbiak ) nem működnek, akkor is könnyebben kitalálok majd valamit.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1252 üzenetére
Gnome-t használsz? Ha igen, akkor pl Automatix-al tudsz telepíteni egy Gppp nevű alkalmazást, ami reményeim szerint segít ebben. Nekem régen működött a pppoeconf-al való automatikus bejelentkezés, nem értem, hogy mi lehet a baj.
Firestarter egyszerű képlet...
sudo gedit /etc/sudoers
Ha nem lennél benne akkor
# User privilege specification alá
pl:
sianis ALL=(ALL) ALL
persze sianis helyett saját user neved...
# Members of the admin group may gain root privileges alá
pl:
sianis ALL= NOPASSWD: /usr/bin/cpufreq-selector
persze sianis helyett itt is saját user neved és /usr/bin/cpufreq-selector helyett pedig a firestarter elérési útja.
Ezután Gnome alatt Rendszer - > Beállítások - > Munkamenetek : Automatikusan elinduló programok ----> és hozzáadod a Firestarter-t. ''Elvileg'' így el fog indulni, mert nem lesz szüksége jelszóra az elindításához, ha mégsem indul, akkor kitalálok valamit. -
Sianis
addikt
Automatix magyar leírás:
[link] -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1250 üzenetére
Hali!
pppoeconf beállításakor a végén felteszi a kérdést, hogy akarod-e, hogy automatikusan induljon minden rendszerindításnál. Erre ha igennel felelsz, akkor minden boot-kor alapból elindítja a parancsot.
Firestarter indítása szerintem felesleges, mivel az csak egy iptables frontend, tehát anélkül is van tűzfalad, hogy te elindítanád. Ha mégis kell, akkor szólj és leírom részletesen, hogy mi a helyzet. -
Sianis
addikt
Tudom, hogy tartozom még nektek az Automatix-al, csak az a baj, hogy a héten már a 3. féle betegség tekeri le a fejemet...de megcsinálom, nem beszélünk levegőbe ugyebár...
-
Sianis
addikt
[link]
Automatix (angol) -
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #1226 üzenetére
Hogy kicsit pontosítsuk a dolgot, az automatix egy script ''gyűjtemény''. Lényege, hogy megkímél attól, hogy összegyűjtsd, hogy mi is kellhet és hogyan kell beállítani egy programot, vagy éppen egy kodek csomagot. Alapból nem végez mást, csak apt-get install + a megfelelő csomagok, de könyebb kiadni 1 parancsot, mint kikereseni 30 megfelelő csomagot. Nah remélem azért érthető.
-
Sianis
addikt
válasz
Pinya007 #1175 üzenetére
Igen! Teljesen simán elromolhat a X server. Vegyük pl én esetlemet, synaptics touchpad driver-t frissítettem, beraktam pár ajánlott módosítást, restart után rögtön nem ment. Backup vissza, elindult, azóta működik. Somindentől függhet, hogy elindult-e, pl képernyő frissítés bolygatása, modulok be-ki kapocslása, egyéb eszközök roszz beállítása...
-
Sianis
addikt
Honlapomon - > Egyéb szekcióban - > Pentium - M nevű dolgot lehet tesztelni, főleg Centrino-sok....
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #1083 üzenetére
Hi! Nekem Pentium M-em van igen! Alapból a powernowd tudja dinamikusan kezelni, de pl mikor nem forgatok programot, akkor felesleges, hogy 1600 MHz-re pörgesse a Firefox a procit, intenzív netezésnél akkor is bekapcsol a hűtő. Viszont ezzel a scripttel megtudom fogni, és állandó 600 MHz-re, viszont akár rakhatom dinamikusra is, ilyenkor ugye a démon lekezeli, vagy rakhatom performance módba is.
Most azon dolgok, hogy kezeljen a config fájlt, ebben beírod, hogy mennyi a procid max illetve min frekvenciája, és akkor pl számot megadva is lehet állítani amire csak akarod, a steppingek számát ki tudja olvasni. Ha van kedved segíteni, akkor küldd el nekem pls a /proc/cpuinfo-dat hhad lássam, hogy hogy is megy a steppingelés... előre is köszi.
Amúgy igen, természetesen megosztom...ez alap -
Sianis
addikt
Egész jól haladok a proci kezelő scriptemmel. Elértem már annyit, hogy minimum és maximum érték fixen beállítható, illetve most küzdök, hogy egy adott érték is fixre lőhető legyen, valamint még azt is meg akarom oldani, hogy megkeresse magának az alsó és felső határokat. Ja és persze megy a dinamikus módba való beállítás is.
-
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #1029 üzenetére
Igen! Így kell mennie a netnek... UHU-nál is elég kiterjedt a csomagrendszer, szoktak rendezni csomagoló hétvégét, ilyenkor legyártódik nemkevés UHU-ra készített csomag...
Ubuntunál 6 hónapoként van verziófrissítés igen, ilyenkor előzőhöz képest, igazi látható, érezhető fejlődés van. -
Sianis
addikt
válasz
emitter #1013 üzenetére
nana!
Nem olyan egyszerű ez!
Találtam erről is leírást, minő meglepő...
[link]
Itt le van szépen írva, hogy hogyan kell ténylegesen telepíteni fontokat. Elleszel vele egy ideig, de utánna szépen fognak menni a dolgok...olvasd először végig a pontokat, hogy lásd mit kell megcsinálnod, mit nem... -
Sianis
addikt
válasz
emitter #1011 üzenetére
Nem tudom, hogy hogyan megy ez... A Sans hol található? Most másoltad be, vagy alapból is volt? Mert lehet, hogy a sor amibe beírod a nevét csak a gnome gyári font könytárából veszi az infót, míg a gnome betűkészletei alatt látoid a magad által csináltat is.
Gyári készlet a /usr/share/fonts alatt érhető el. Akár ide is tehetsz fontokat, csak ügyelj, hogy mindenki olvashassa azt amit te felteszel... -
Sianis
addikt
válasz
emitter #1009 üzenetére
Alapból nincs arial...
Viszont ha leszeded win-ről, akkor lesz, csak tedd be a /home/$USER/.fonts könytárba és a rendszer te neved alatt látni fogja... ja igen ekkor lesz arial igen. Én pl sok MS fontot átemeltem, és a Firefoxolyan betűkkel és méretekkel dolgozik, mint win alatt. Remélem összejön...
Betűket a Gnome alatt Rendszer - > Beállítások -> Betű... rész alatt találsz...
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
emitter #1005 üzenetére
Így van! Angolok ki és csak a magyar marad. Alapértelmezett ne az UTF-8 legyen...
Ha mc-vel pl bajod van, ékezetek terén ezután is, akkor szólj és mondom tovább...
Ha Gnome-ban nem magyar valami, akkor Beállításoknál van nyelvválasztó, ott kiválasztod a magyart...ha még mindíg nem magyar, akkor megintcsak szólsz... -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1001 üzenetére
He-he. Kiforrott rendszer mellett már nincs kihívás, ha nincs benne nehézségi szint, úgy könnyű lesz.
Mondtam én, hogy Ubuntuforums-on, vagy Official Wiki-n, szinte minden fent van, némi angol tudással a fórumon fel tudod tenni a kérdést, és fogsz kapni választ... Jó néha kell uppolni, mert azért van forgalom. Bár én szívesen keresgélek nektek, hát ez a legkevesebb, pláne ha valaki nem is annyira tud angolul...legalább én is tisztában leszek, hogy mit kell keresni ha előjön nálam.
Gondolkodom azon, hogyha felmerül egy ilyen gond, akkor az angol wiki-t átületetem magyar ubuntu-ra. Annyi mindent tervezek vizsgaidőszak után, hogy klasszul el leszek foglalva... -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Akinek esetleg gond van a notebookon a sypatics touchpad-al, annak segítek kicserélni a drivert, én most csináltam meg, és végre tökéletesen működik... Eddig ez is nagy bajom volt, hogy megszaladt az egér...de mostmár nem... -
Sianis
addikt
válasz
Jester01 #989 üzenetére
A sok swapelés, lapozás ellen lett kitalálva a working set (munkamenet). Az OS tudja figyelni a ''laphiba'' rátát, és ennek tükrében tud adott processzekenek adni cím tartományt. A working set tipikusan arra jó, hogy egy processz előre meg tudja határozni, hogy kb egy időben milyen lapoknak kell lenni a fizikai memóriában. Ezzel jelentősen csökkenthető a laphiba ráta, és ezáltal a swappelés...aki nem hiszi járjon utánna.
Jaj, nem merülök bele, de rettentő jókat lehetne erről beszélgetni, de talán nem ez a megfelelő topic, fórum rá.
Akinek még kétségei vannak affelől, hogy a Firefox kisajátítja-e a memóriát vagy sem, hát remélem annak sikerült bugarat ültetni a fülébe, hogy affelé hajoljon, hogy nem csak program, de os függő is... -
Sianis
addikt
válasz
Jester01 #987 üzenetére
Önmagában lehet, hogy egymemória gyilkos az alkalmazás, de valljuk meg, hogyha másnak nem kell, akkor az oprendszer nem hiába adagolja neki. Ha jól tudom a Linux is kezel munkameneteket, vagy tévedek? Már csak az a kérdés, hogyha kezeli akkor ez lokális vagy globális? Lokálisnál ugye saját munkakészletét csökkenti a processznek a processz számára, globálisnál másokét. Kis elmékjedés után, ha a Firefox beletud ülni ekkora memóriába, akkor a globális lesz mivel más alkalmazásnak is szüksége lehet a Firefox által ''feleslegesen'' használt erőforrásra, tehát el is lehet tőle venni. Ha nem így lenne, akkor bizony tényleg hatalmas kudarc lenne a Mozilla project-je, legalábbis Linux-okon, mert akkor a memória kezelő nem venné el tőle amemóriát, Windows NT-k biztosan lokálisak.
Remélem nem baj, ha erről beszélgetünk, nem akarok köekedni, az nem kenyerem, viszont ilyen ''vita'', ha vita ez egyáltalán megtudja pörgetni az agyamat, és kedvem lelem egy ilyen beszélgetésbe.
No Jester uram? Mi a véleményed? -
-
Sianis
addikt
No végeztem egy kis esettanulmányt...
[link]
az első képen a ''látszólagosan'' beült memória látható...ami itt most 113,2 MB. Az alszik-ot általában nem kell magyaráni, itt azért fogadjuk el úgy, hogy nem fogja gátolni más programook előrehaladását, tehát lapjai kilapozásra, szegmensei kisöprésre kerülhetnek, persze a megfelelő kilapozó/kispöprő algoritmus értelmében, ami itt most nem pont ennek a programnak a lapjait fogja elengedni, mivel ez egy ''mostanában aktív'' job, így magas a priorotása. Ellenben ugye van sok deamon, amik ugyanúgy látszólag jó sok memóriát esznek, amit az látható is, de ezek nagyrésze minde a másodlagos tárolón van, tehát a központi memóriában nem.
Mindezen állításaimat, és azt, hogy a Firefox nem akkora központi memóriát foglal el, mint amennyit a rendszerfigyelő visszaad, alátámasztja a következő kép.
[link]
Ezen ugye látható az aktuális időpontban megevett memória. Na ha most a Firefox 113 MB-ot enne, akkor a Gnome és még egyéb alkalmazások, igencsak éhenhalnának, mert 50 MB-ban nem sok minden fér el, és ugye egy komlpett rendszer üzemeléséről beszélünk.
Ugyanakkor a swap fájlban sincs túl sok adat, ez viszont a programozókat dícsérik, hiszen felesleges behozni a teljes alkalmazás minden adat tábláját, addíg amiíg nincs rá szükség, hiszen így is úgy is a diszkről kerül beolvasásra, pláne nem is töltheti be, hiszen az oprendszer working set-eket is kezel, tehát csak egy adott munkamenethez szükséges adattáblákat tárolja memóriában, vagy lapozó fájlon. Remélem, hogy így már kicsit tisztább a dolog, és nem retten meg senki sem, hogyha nagy értéket lát a Firefox mellett, ez egy egyszerű stratégiai lépés, az OS látja, hogy más processznek nincs szüksége memóriára, ezért egy dolgozó processznek adja ki a felesleges erőforrásokat, úgy ahogyan azt ő jónak látja ( ebbe nem mennék most bele ). Viszont, ha más processznek is nő az igénye, akkor elvételre is kerülhet az erőforrástöbblet, tehát nem kell megijedni a Firefox nem agresszívabb bármelyik eyéb böngészőtől, márami a memóriahasználatot érinti. -
Sianis
addikt
Azt kéne megpróbálni, hogy a Firefox korlátozza-e a gép erőforrásait - > tehát ha más programmal akarsz dolgozni, akkor a Firefox memória használata visszafogja-e az éppen szükséges gép válaszidejét. Ha nem, akkor az lesz amit mondtam, hogy egyszerűen a rendszer bizotsít neki nagyobb erőforrást, nem a Firefox ül bele nagyobb memóriába. Mert ugye nem tudod, hogy a firefox jelez-e vissza, hogy ő mennyit eszik meg, hanem a rendszer mutatja, hogy mennyi áll rendelkezésre a programnak. Legalábbis szerintem ez van, ha tudsz akkor teszteld le, hogy gátolja-e egy ''100 MB''-os Firefox egy másik program erőforrásigényes munkamenetét...
-
Sianis
addikt
cache.memory + cache.disk = mennyi? Mert szvsz ugye a memória azt mutatja, hogy mennyi ülhet be a memóriába, a disk pedig, hogy mennyit foglalhat a másodlagos tárolón, jelen esetben a merevlemezed. Nem biztos, hogy ezzel beszorítja adott határok közzé, tehát nem engedi nagyobb helyen üzemelni, de lehet, hogy törekszik rá...de ugye teljesen nem ülhet le a dolog mert akkor sérülne a válaszidő kritérium, ami egy valódi időosztásos rendszerben nem megengedett. Hogy ezt tisztázzam, lehet, hogy maga a program nem akar több memóriát, de mivel a rendszered látja, hogy van még erőforrás, ezért a program kiszolgálása értelmében más erőforrások working set-éből vesz el, persze ha azoknak kell akkor visszaad, hogy a rendszer a legjobb teljestményt produkálja. Bocs, ha ez furin hangzik, de így kell, hogy legyen.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Nyomj egy új - > egész-t neve meg legyen : browser.cache.memory.capacity
Beírod az értéket és kész -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #960 üzenetére
Van gyári is...
[link] -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #942 üzenetére
Okos kis progi, nem egy k3b ez igaz, meg nem is egy NeroLinux, de szerintem arra amit normális ember cd vagy dvd írásnak nevez, kivitelezhető vele...
Használja egészséggel kolléga... -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #939 üzenetére
Én apt-get-el telepítettem...
Ha megakarod nézni magadnál...
sudo apt-get update
apt-cache search gnomebaker
Ha dob találatot akkor telepítethő nálad is... -
Sianis
addikt
Nem fut közben Synaptic vagy ilyesmi? Mert ő ilyekor megpróbál ráülni, de nem tud, mivel már valami foglalja...
-
Sianis
addikt
Kell annak lennie!
sudo apt-get update
sudo apt-get install kubuntu-desktop
Ha így megy akkor, akkor elkellhet egy jobb sources.list
[link]
Ezt is érdmes akkor megpróbálni -
Sianis
addikt
A WPA SUPPLICANT tulajdonképpen egy script. Keress rá a Google-és megtalálod. Ha van egy kis magyar hozzáértésed, akkor menni fog, nem olyan túl bonyolult, bemásolod a lényegi scriptet a /etc/init.d/-be , de ezt majd ő mondja, vagy már lehet, hogy meg is teszi és egy config fájlba be kell írni a WPA-PSK kulcsodat, meg a Routered ESID-ét, és kb ennyi. Na jó, ennyire talán nem egyszerű, de nem ördöngősség, csak ismerned kell a routeredt, hogy mit is használ pontosan, értem ezalatt pl , hogy TKIP stb stb. Nyugi, nem kell izgulni, fogok segíteni, csak előtte azért próbálkozz.
Még valami. Sourceforge.net alatt van ipw2200-nak nyílt forráskódú driver-a, érdemes azt is feltenni, elég jó telepítési útmutató van, nincs külön ehhez, hanem neked kell majd feltenni, ha jól emlékszem a tgz-ben benne van az útmutató! Hajrá... -
Sianis
addikt
Minden 2 hétben jelenik meg Ubuntu újság! Ha lesz időm, akkor elkezdem lefordítani, eddig csak 1 szám jelent meg...ha tudsz angolul, akkor hup.hu alatt van hozzá link...
MOD: Azért nem rak fel, mert nem mindenki használ mc-t. pl azért... illetve a cél, hogy a Win ellenfele legyen, és egy termiálos fájlkezelő nem a legtutibb a Total Commander ellen. Meg miből tart feltelepíteni, ha úgyis kell?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
ÉS íme!!!
[link] -
Sianis
addikt
Nyitss egy gedit-et pl...
És ezt kell beírnod:#!/bin/bash
iwconfig wlan0 mode managed
Ezután elmented pl wifi_conf.sh néven, és végrehajtod amiket írtam...
Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Eredeti játékok OFF topik
- Google Chrome
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest