- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Tesztpadon az exynosos Galaxy Z Flip7 FE
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Aktív témák
-
GD
őstag
válasz
ballington #3717 üzenetére
vmi értesítési terület vagy mi az ő neve..
-
GD
őstag
válasz
ballington #3714 üzenetére
kell az enyém fele?
-
GD
őstag
gaim-ban keresem azt a beállítást hogy ha partner listát ki-Xelem akkor ne lépjen ki hanem menjen le tálcaikon ''tray'' be... (jobb sarko)
nagygépemen megy, notin vhogy nem... -
GD
őstag
válasz
xion_81 #3704 üzenetére
leszedsz egy joe nevű szerkesztőt wget-tel
ctrk+k majd h leütése és megjelenik a helpje is
ctrl+k x kilépéskor menti a változásokat
scp-vel áthúzod a listet olyan gépre amin van bármilyen szerkesztő, visszamásolod az újat, felülírod a régit..stb..
ssh: cat-el kilistázod, kimásolod vágólapra, editálod, visszaírod..
korlátlan lehetőségek, ez linux... -
GD
őstag
válasz
ballington #3697 üzenetére
a settings csak akkor lesz elérhető ha parancsikont is csinálsz, lásd ubuntu kalauz, amugy minden jó defaulton, nálam legalább is
ha ezeket felraktad és megy a 3D + a 2. lépésben engedélyezted lásd előző hsz-em, akkor panelhoz hozzáadsz egy alkalmazás futtatása ikont, katt, beírod hogy glxgears, szépen pörögnek a fogaskerekek, akkor van 3D -
GD
őstag
válasz
ballington #3695 üzenetére
válaszd a könnyebb és teljesértékű utat:
1.
apt-get install nvidia-glx-legacy nvidia-xconfig nvidia-settings linux-restricted-modules-`uname -r`
2.
nvidia-xconfig -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #3679 üzenetére
nos, sajna kell a kép meg sok a html hírlevél is.. meg, üdv a 21 században
amúgy, ha csak maga a szöveg információ a lényeg, akkor tényleg elég lenne a karakter
personal notes
ui: project nincs felejtve csak most álláskeresés ezerrel..
ui2: a kmét ph-ra nem értem volna vissza..
respect -
GD
őstag
tökömkivan a thunderbird-el
nem értem az egész mappa rendszerét, helyi mappák, meg a fiókoknak megcsinált vagy nemcsinált mappák..
[link]
az evolution nekem túl sokat tud, nem használom ki, továbbá szeretném áthelyezni a mappát egy másik partícióra ami a levelezés alapmappája, ezt nem találtam az evolutionban
szal, ötlet, javaslat vmi értelmes pop3 levelező kliensre?
lényeg hogy ne zagyválja össze a fiókokat, minden fiók levele saját magához érkezzen, tárolódjon..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
ballington #3663 üzenetére
ubuntu linux kde ablakozóval= KDE
-
GD
őstag
válasz
ballington #3650 üzenetére
talán nem jól adtad meg a hálózati beállításokat? én értem..
kicsit kevés az info a netedről ha segítséget akarsz, vagy csak betoltál egy hsz-t hogy tudjuk? -
GD
őstag
egy használható mp3 ide3 tag progit találtam, easytag a neve, azonban a file átnevezés és a cddb használata nekem kicsit idegen, vki használja, ismeri? pár tanács jól jönne
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3621 üzenetére
az mplayernek van vmi kapcsolója hogy dvd-t hogy játszon mappából, olvasd el a doksit a weblapon, vagy xine-al sztem playlist-ből lenyomja egyben
-
GD
őstag
válasz
T. Almeida #3619 üzenetére
vagy wine-al telepíti a poweriso-t ha lehet és akkor a win kimarad a mókából..
-
GD
őstag
ha wifi kártyánál ASCII-t állítok grafikusan a kulcs típusára, azt hogy hívja az interfaces?
wireless-keymode ??? -
GD
őstag
broadcom 43xx chip-es wifi tulajoknak jó hír ( mint én
)hogy nem kell ndiswrapper + windwos driver-el barkácsolni /hol ment, hol nem, mint a mesében/, vmi lelkes emberke csinált deb csomagot, backportba is felvehető
[link]
jah, és műxik is!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
van a kalauzban az a dolog hogy le lehet menteni az apt helyi tartalmát a már letöltött csomagokkal, meg vissza is lehet állítani.. kérdés hogy ha reinstall, költözés, stb után bemásolom és nincs net, akkor megtalálja az apt a csomagot itt? vagy egyből itt keresi?
-
GD
őstag
válasz
ballington #3590 üzenetére
tedd írhatóvá?
chmod 750 filenev -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3585 üzenetére
ahhoz elvileg elég ha a böngésző kezeli a php-t (alap) meg fut a mysql szervered
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3583 üzenetére
ez egy webes felületű adatbázis manager php sql kódok futtatása miegymás
''Effective MySQL Management
BROWSER-BASED • PHP5 SUPPORT • MYSQL 4.1 AND MYSQL 5.0 SUPPORT • OPEN SOURCE'' -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3581 üzenetére
apt-get install apache
apt-get install php4
apt-get install php4-mysql
apt-get install mysql-server
apt-get install libmysqlclient10 libmysqlclient10-dev
apt-get install libapache-mod-php4
apt-get install phpmyadmin
így lesz php meg sql és tudod myadmin-on keresztül piszkálni az sql-t
belépés miután fut a mysql és apache is
http://localhost/phpmyadmin
ui. localhost root-nak illik jelszót adni
ui2: az apache elsőre hibát dob, duplázd rá,2.jára jó, nem kell parázni
legjobb a végére hagyni
ui3: sql nézetben miután jelszót adtál írd be és töröld előtte ami bent van:
flush privileges;
végrehajt, kilép, belép, örül
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3578 üzenetére
mi kéri vagy mi miatt kell?
mysql-client - mysql database client (current version)
mysql-client-5.0 - mysql database client binaries
mysql-common - mysql database common files (e.g. /etc/mysql/my.cnf)
mysql-server - mysql database server (current version)
mysql-server-5.0 - mysql database server binaries
ezek a mysql csomagok + sokféle lib stb.. -
GD
őstag
olyanba futottam ami felől eddig kételkedtem és user lámaságnak hittem de:
az általam a topikban leírt grub visszarakós módszer ismert hibákkal (google fórum találatok) gyakran behal
alternatív módszerként találtam olyan verziót amikor grub parancs kidadása után kell dolgozni a grub shell-ben, az is besült..
végső megoldásként egy fedora lemez rescue mód segített, viszont, nem generál új menu.lst-t
kérdés: van olyan verzió grub reinstallra ami mindig mindenhol működik? és generál új menu-t is? érdekes hogy pont ubuntu disk nem boldogult sehogy..
[link]
az itt olvasható módszerek absz nem működtek.. -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3570 üzenetére
de durva, absz kezdőknek
-
GD
őstag
lustaságból kérdem, még nem olvastam utána:
fedora alatt ismerem a módszert helyi frissítése tükör létrehozásának
az alap file-ok meg a dvd-ről felmásolódtak, minden kéznél volt nem kellett a mirror lassúsága miatt nyűglődni, hordozható vincsi meg munkahelyen ráért rsync-el firssíteni
kérdés: mekkora hely és mi módon menne ez ubuntu alatt, mert mostanásg kicsit lassú az apt főleg ha nem hu-s a backport...és irritál.. -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3565 üzenetére
persze, debian alatt ment csont nélkül..ubuntu kicsit megcifrázta..
-
GD
őstag
válasz
paramparya #3544 üzenetére
nincs előtte mert kiszedtem, de se előtte, se utána nem ment... más ötlet?
-
GD
őstag
válasz
paramparya #3542 üzenetére
[link]
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
paramparya #3540 üzenetére
hm ez lenne az?
# And for PHP 4.x, use:
#
#AddType application/x-httpd-php .php
#AddType application/x-httpd-php-source .phps
itt kiszedtem a #-eket de nem lett jobb, az gáz hogy php5-ös van fent elvileg?
apache rastart megvolt
van egy szimlink a /usr/share/phpmyadmin mappára a /var/www/-ben én csináltam
és így próbálok rámenni a : htp://192.168.1.x/phpmyadmin cmmel -
GD
őstag
telepítettem:
apt-get install phpmyadmin apache mysql-server php5
ezek után a firefox nem tudja megnyitni a phpmyadmin felületet
http://ip/phpmyadmin
apache fut
megnyitást vagy mentés ablak jelenik meg phtml kiterjesztésre...
ötlet vki? -
GD
őstag
kérdés: hogy leher rávenni a ''számítógép'' alapnézetet alias nautilus, hogy mikor megnyitom, ne mutogassa nekem a nem felcsatolt partíciókat, pl xp, xp-nem meghagyott swap rész, stb..
különböző szókombinációkban már gugliztam angol nyelven de nem lettem okosabb az ügyben -
GD
őstag
csak + a 6.06, semmit nem tudok a szemére vetni ami elbaltázásból nekem bosszúságot okoz, ellentétben a kedves hw gyártókkal és a zárt driverekkel amiből adódóan órákat csüngtem a guglin eredménytelenül..
jah és design-ban is jobb az alap felület mint az előző alap..más kérdés hogy bármelyiket fel lehet öltöztetni szépen
lehet nyitni kellene egy ubuntu homokozót, ahová akkor megy be a gyakorlottabb felhasználó ha olyan lelki állapotba tud keveredni -
GD
őstag
válasz
ballington #3403 üzenetére
For Windows Users
To begin the process under Windows, download the Etre.org the md5sum.exe command-line utility or Luke Pascoe's md5summer Windows utility.
To use the DOS/Windows command-line utility, copy the md5sum.exe file to the proper directory:
For NT/2K/XP: Put md5sum.exe in {Your Windows Folder}\system32 folder
Then open a command prompt:
Windows 95/98/Me: Start > Run > command
Windows NT/2K/XP: Start > Run > cmd -
GD
őstag
aham, nem éri el a routing út a címet, szal nem talál oda a szerencsétlen, ha ez most nem proxy lenne akkor ugye a dns felelős, de ennyire nem vágom a proxy témát..
dobd fel a traceroute? csomagot vagy vhol van a menüben egy hálózati segédeszköz amivel lehet lekövetni meddig jut el a kérés
használatára rá fogsz jönni -
GD
őstag
válasz
ballington #3398 üzenetére
''For Linux Users
The md5sum checksum functionality is built into Linux. To begin the process under Linux, change directories to the wherever you downloaded your .ISO file. Once there, open a ''console'' or ''terminal'' and type this command after the prompt and press Enter:
md5sum {DOWNLOADEDFILENAME}.iso
(Note: Replace the {} and what's inside them with the actual name of your downloaded .ISO file.)''
igazából ez azt nézi hogy tényleg az ellenőrző kódnak megfelelő iso van e, pl ha sérült vagy módosított akkor visít..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
passz, a proxy szerver oldali beállítása is lehet ludas,bár sima http protokol, ami ugye alap dolog, lehet a cache beállítása okoz vmit, de már csak tapogatózok..érdemes lenne vhogy elérni aki manageli a proxyt meg a netet..
mellesleg, egyáltalán nem látod a frissítési helyeket? pl ping, stb?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
derossi #3390 üzenetére
nálam ment a dc, bár aktívba nem tudtam átrakni, de az v.színű az én hibám volt, minden esetre töltött, bár csak a kíváncsiság hajtott mikor megláttam az automatix listáján
dc vhogy már nem az én világom, végső esetben fordulok hozzá, meguntam a lassú, megszakad, kilép, hibás, nemtölt, fake, stb dolgokat..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3389 üzenetére
kiegészítve alapismeretekkel hogy a user hogy tudja meg hogy mi a cél vinyó a grub ügyben..
df -h, fdisk, ls /dev/, mount, és leírás hogy mitől hda,b,c,d egy eszköz, ha benéz a gépe gyomrába mert bizonytalan tudjon mihez tartani.. úgy látom ez a legnehezebb nekik
media check hogy nem a cd-je sz@r..
illetve a grub menü ízlés szerinti beállítása editorral amikor már megy..
default, sorrend a menüben, időzítés, #-ezés vmi alap editorral, joe, mcedit, stb..
kb 1-2 emberes oldal nagyságú lenne az egész sztem -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3376 üzenetére
hm, itt a végső parancsot látom csak, addig kicsit még rögös az út a mezei ubuntu kezdőnek
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3371 üzenetére
legalább 2 ember kellene a megíráshoz hogy egymás hibát, hiányosságait kipótoljuk
-
GD
őstag
válasz
ballington #3368 üzenetére
az alap telepítésben az ubuntu-ban sincs (gnome) mplayer .. kb 3 féle módon tehetsz rá szert , könnyen és vagy ügyesen..
nehezen hiszem el hogy firefox nincs...
a thunderbird 1 parancs és van ha be van állítva a backport
( apt-get install mozilla-thunderbird )
ha jó a megérzésem, alap programokban mindkettő hasonszőrű, + a hozadék ami eltérhet attől függően hogy mit preferál a kde és mit a gnome.. ráadásul a kettő átjárható ha áldozol a másik ablakozó lib-jeinek helyet a vinyódon, így van nekem pl k3b cdíró progi ami alapból kde-es és mégis sima ubuntu-val használom, benyelve hogy kb 100mega hozadékot felrakott.. -
GD
őstag
kezdetben én is sokat szívtam a grub-al főleg fedora és sata lemezek miatt, de mióta ubuntu a fő linux terjesztés a kezem alatt, nincs ilyen gondom, az alapokkal kell tisztában lenni és lehet akár 8 vinyó meg 10 oprendszer is, nem vész el adat és nem kell újra rakni semmit egy xp telepítés vagy másik linux felpakolása után
grub error kódokra érdemes rákeresni, sokszor adnak rá jó hibaforrás megjelölést
akinek esetleg ''ahány vinyó annyi oprendszer'' van és tudja az alaplap a gyors (F8) /asus pl/ boot meghajtó választás mégkevesebb a baja..
legtöbbször az a baj hogy a user nem szán rá időt hogy a saját háttértárának kiépítését értelmezze linux nyelven, hogy mi az a hda,b,c,d, sda,b,c,d... és az ő gépén most melyik micsoda, és hogyan is dolgozik a grub
ez ügyben ha vmi advanced fórumtag hajlamos vmi segédletet összeütni szivesen beszállok képességeimhez mérten..persze minden ott van darabokban a neten, de így csak beszúrnánk a linket hogy ''tanulj tinó ne légy ökör''
mondjuk ez nem orvosság pl rosszul megírt telepítőlemezekre és egyéb bakikra.. -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3325 üzenetére
felboot-olsz vinyóról, be-root-olsz, a floppyról mc-vel vagy sima cp paranccsal felülírod az xorg-ot, újraboot-olsz és elvileg lesz grafikus felületed
-
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3322 üzenetére
nos ha van mentett xorg.conf akkor azt rakd vissza, ha nincs, akkor vond le a tanulságot, fontos conf file, érdemes elrakni az eredetit mielőtt elkezded matatni..
ötlet: menj fel live-al, mentsd le disk-re a live redszer xorg.conf-ját, írd felül vele az lebaltázott xorg-ot
másik: én az ubuntu kalauz/wiki alapján rakom fel az nvidiát és mindig jó, azonban a dapper-ben az utolsó parancs megváltozott
''nvidia-xconfig'' -ra
amúgy a teljes recept:
apt-get install nvidia-glx-legacy nvidia-xconfig nvidia-settings linux-restricted-modules-`uname -r`
nvidia-xconfig
ha akarod a menüben az nvidia beállítós ablak elérést akkor a kalauzban leírtak alapján lehet neki ikont heggeszteni
hajrá! -
GD
őstag
a ''számítógép''-re kattintva nem szeretném látni az xp partícióm, fstab-ban nincs bent, gondolom vmi a gconf-editor-ban lehet beállítás, de hol és mi?
felcsatolva nincs, csak kijelzi és zavar... -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3277 üzenetére
még egy ilyen kérdés és seggberugás jár!
[link] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3271 üzenetére
apt-get install autoconf automake libtool flex bison g++ libgtk1.2-dev libpng-dev
talán ezek közül maradt ki vmi..
forrás: ubuntu kalauz
[link]
ha esetleg később nőnek az igényeid az mplayer testreszabásához, akkor ide visszatérhetsz, addig meg jó ami a synaptic dob
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3269 üzenetére
melyik mplayer verzió?
milyen opciókkal fordítod?
fent vannak e az alap fordító csomagok amiket a wiki javasol?
a configure vagy a make-nél akad el?
a következő kérdésed egy témában kicsit több infót tartalmazzon, magadnak segítesz vele
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nem akarok a kezdők ellen beszélni, mivel haladó még én sem vagyok, vagy csak szerény
de elsőnek lehet az ismerkedőknek a ''linux abszolult kezdőknek'' rovatban kellene tipegni,akár átmoderálással is,nem a nagy linux topikban avagy az adott terjesztésben 20hsz-en keresztül morfondírozni hogy teccik, nemtetszik, mikor alap hajlandóság nincs arra hogy ismeretet sajátítson el... pl végignézzen egy fáradságos mukával létrehozott wiki oldalt..
előfordul hogy én is berohanok ide egy gyors válaszért, mert aki már belefutott gyorsabban ad választ mint a google, de könyörgöm, önállóság rulez.. sokkal nagyobb a sikerélmény ha magad ásod ki a megoldást..
többször kellene linkelni a linux nem windows fordítást..
amúgy minden linux-os pajtást szeretünk -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3260 üzenetére
adatmentésre tökéletesen elég lenne a live cd is telepítés nélkül..
ha az adat külön partíción van, mit kell menteni? max xp reinstall.. -
GD
őstag
pl windwos megosztásokba hatoláskor meg lehet adni egy bizonyos kulcstartónak hogy jegyezze meg a jelszót,ezt a kulcstartót egy master jelszóval lehet védeni, régebben ez az eszköz megtalálható volt a gnome menüben
most a menüszerkesztővel is kerestem de nincs
hol lehet őt előásni grafikusan?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
grabber #3247 üzenetére
hiába, csudálatos oprendszer az a xp, legtöbb user jobb is ha megmarad nála..
ui: nincs olyan lap amit éppeszű ember csinált és ne lehetne linux alatt megnézni...
na jó van, egy pár, de ez pont nem az...
max nem kattan fel a link, megnézed a tulajdonságait, beilleszted a címet és ''viola'' -
GD
őstag
su - ''kötőjellel'' kell, igen
-
GD
őstag
sosem tudni mit hoz össze a kedves user ,munkám során megtanultam..
azért teszem off-ba mert más már lehet ''uncsizik'' tőle erősen
1. javasolt, húzd le az xp-s vinyót, utólag kézzel is ha akarod a grub-ba még rakhatsz xp-re vonatkozó bejegyzést, de mivel te boot.ini utat választottad, nem sok értelem van a vice-verse eljárásnak
2. live dvd, cd, konzol
3.sudo passwd root
4.jelszó, üttyümpüty,stb
5. su -
6.jelszó
7. mkdir /mnt/temp
8.
mount -t ext3 /dev/hd** /mnt/temp **=mostmárénsemtudom,de te hátha, szal a linuxos vinyód, a,b,c,d? .. ha ellenőrizni akarod magad akkor belenézel a temp mappában, ott látnod kell a telepített rendszert, mintha a / alatt állnál
2.* a linux partíciója, pl :hda1
9. chroot /mnt/temp
10. grub-install /dev/hd*
reboot, xp-boot menü--linux vagy ahogy elnevezted
linux boot, örülés, feltéve ha a boot.ini l van szerkesztve és van esélye az új grubnak megszólalni -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3194 üzenetére
GD how-to fordításra és lame-re
1. letöltöd a lame forrását lerakod egy mappába a tar.gz file-t (google megtalálja neked a kulcsszavak tekintetében hallgass ez erőre, ne tétovázz)
2. apt-get install build-essential (ha már van sebaj)
3. mc-t nyitsz root-ként ha nincs apt-get install mc (norton commander fíling powa)
4. belemászol egy enterrel a tar file-ba lesz egy mappád
5. mappát belevágod f5-el a /usr/src -be
6. átmész tabbal a usr/src-be, belelépsz ebbe a mappába
7. CTRL+o
8. ismét parancsorban vagy de a háttérben fut az mc, oda visszatudsz lépni ugyan ezzel a kombnációval
9. /usr/src/lame-3.89# ./configure **utasítást kiadod
10. pörög a mátrix, ha te vagy Neo, láthatod a vörösruhás nőt is
11. make **parancs **ha nincs hibaüzi
12. újabb vörösruhás nő csak ennek 3 melle van
13.make install **parancs
14. most Morpheust láthatod tigriscsíkos tangában
15. /usr/local/lib mappában meg kell jelenie ezeknek:
libmp3lame.a libmp3lame.la libmp3lame.so libmp3lame.so.0 libmp3lame.so.0.0.0
16. köszönjük a Fraunhoffer intézetnek az mp3-al kapcsolatos kutatásokat -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #3227 üzenetére
nekem simán ment hda vagy sda -ként (sata/pata) és asszem a grub is azt írja hogy neki mind1...az ''1''-es tényleg nem kell
''GRUB into the MBR of the first IDE disk:
# grub-install /dev/hda
Likewise, under GNU/Hurd, this has the same effect:
# grub-install /dev/hd0
''
[link]
bármelyik jó csak már hozza össze
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
GD
őstag
na most én kérdezek már...
mitől olyan istentelen lassú a backport? 10-20k-vak csorog..
ennyire kinőttük a magyar tükör szervert? (már ha onnét tölt)
lehet még vmi más +source list-et használni ilyen esetekre? -
GD
őstag
ha annyira félted az xp-t, kösd le addig azt a vinyót
max utólag kézzel beleírod a grub-ba az xp elérését..ha a grub-isntall nem találja az adott eszközt akkor nincs rendesen felcsatolva avagy a chroot megadva vagy máshogy hívja a rendszer a vinyót.. egyelőre nincs más ötletem
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3206 üzenetére
sorry,röptében fórumozok közben állandóan zavarnak
mind1, a kolléga aki kérdezte biztos megtalálja hogy neki szólt.. -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3203 üzenetére
bocs nem figyeltem, köszi hogy rám hivatkozol, én aki csak ugatja a linux-ot...
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3201 üzenetére
ha van xp cd kb 2 perc alatt javítható a történet, xp-d lesz, azon ne aggódj..
gyakorolj grub-ot rakni nyugodtan..
xp reparálás:
felboot, J mint javítás amikor felajánlja, megkérdi melyik telepítésre akarsz jelentkezni ütsz egy 1-est aztán parancs: fixboot és fixmbr megoldja, elég szégyen ezt beírni ide most nekem.. -
GD
őstag
meg lehet heggeszteni a boot.ini-t hogy melyik partícióra ugorjon, de azon a partíción mindenképp kell lenni grub-nak, mert rendszerbetöltő az kell (gondolom)
nemsok értelmét látom, inkább bízd grub-ra az oprendszerek gondozását..
ubuntu forumban van egy leírásom grub install-ra, kell hozzá egy live linux cd
lásd itt
(#2580) GD válasza rokefeller (#2577) üzenetére
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3194 üzenetére
otthonról, kicsit sok lesz mára a munkaidőben fórumozás
meglesz,by
-
GD
őstag
válasz
Grafiqs #3169 üzenetére
most hol és minek van baja a gcc-vel?
próbaképp tegyél fel egy régebbi verziót pl 3.3 vagy 3.4 (synaptic-ból legegyszerűbb) és a ./configure után add meg hogy --cc=gcc33 , pl anno mplayert így fordítottam amikor még nem szerette a 4es gcc-t
B.ver. : nem lehet hogy még vmi alapvető fordító dolog (build-essentials), vagy a lefordítandóhoz szükséges dev csomag hiányzik?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3185 üzenetére
ha kell lekottázom neked lépésről lépésre hogy tudsz lame-et magad fordítani a rendszeredhez, legalább ezzen is túlesel
ha megoldódik a backport gond és felmegy onnét is akkor ahogy érzed, te választasz
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3185 üzenetére
lame forrásból a legegyszerűbb, töltsd le, 3 parancs és megy
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3164 üzenetére
ha a grub-ot mbr-be akarja telepíteni nincs hda1 csak hda mert az maga a lemez, nem pedig partíció
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3145 üzenetére
ötlet:
/media/89Gb
/media/15Gb
mivel a képfeltöltés nem adja a linket mert vmiért vacakol..
ha pl
/media/ntfs-89Gb (ha ez egy ntfs meghajtó)
/media/fat32-15Gb
verziót használod, nem lehet bajod belőle, késöbb a rendszer media mappájában megtalálod a becsatolt meghajtókat, de az asztalra is lesz kitéve ikon neki
UI: persze a formázás pipát ne rakd be!!!!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3141 üzenetére
azon kívül hogy szivesen segítünk, ezek a kérdések akár a linux abszolult kezdőknek rovatban is elférne.. már csak azért is mer nem ubuntu specifikus
attól függ szeretnéd e látni az adott partíciót a linux alatt és ezt automatikusan szeretnéd hogy történjen vagy mindig kézzel akarod megtenni minden boot-olás után
ha az előbbi, akkor telepítéskor kell megadonod, ha utóbbi akkor a mount paranccsal kell összebáratkoznod
egy partíció csatolási pontja a root szinte bármely könyvtára lehet, te adod meg
legtöbbször a /mnt vagy a /media használt, hogy milyen néven az tök8
a telepítő automatikusan beállít neked felsimert filerendszert és jogokat
ha ez neked nem felel meg akkor az fstab szerkesztésével kell gyógyítani
(egyelőre nem javasolt mert a kérdésed még nem az a kategória..)
pl
/media/fat --> 'ez egy csatolási pont' pl /dev/hda5 (5.az nálad lehet nem az, ismerned kell a saját vinyód partícióit, ha máshogy nem akkor a partíció nagysága alapján)
/media/ntfs
/media/limlom
vigyázz hogy ha adatot tartalmaz ami kell nehogy formázd
érdemes utalni a file-rendszerre hogy tudd mit tudsz vele kezdeni, pl ugye ntfst nem fogsz tudni írni..
házi feladat: mount, fstab google keresése és olvasása, az ubuntu wiki magyar verzió tanulmányozása (google magyar oldalak: ''ubuntu wiki'' -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3091 üzenetére
ati technologies = driver nvidia?
forradalmi, egyesítetted a két céget
Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Újabb európai vasúttársaság vált műholdas internetre
- CPU léghűtés kibeszélő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tesztpadon az exynosos Galaxy Z Flip7 FE
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest